• Tartalom

23/2011. (III. 2.) HM utasítás

23/2011. (III. 2.) HM utasítás

a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól1

2017.01.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján a szolgálati célú rádiótelefonnal történő ellátásról, valamint e rádiótelefonok használatáról az alábbi utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. §2 (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter közvetlen alárendeltségébe, illetve közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Jelen utasításban foglaltakat kell alkalmazni a HM Tábori Lelkészi Szolgálat vonatkozásában is.

2. §3 (1) A nem fegyveres külföldi szolgálatot teljesítő és külföldi tanulmányokat folytató személyek szolgálati rádiótelefonnal való ellátásának, és a rádiótelefonok általuk történő használatának szabályozására az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) parancsnoka külön intézkedést ad ki. Az intézkedésben részletesen meg kell határozni a biztosítandó mobil távközlési eszközök és szolgáltatások külföldön történő beszerzésének, bevételezésének és kiutalásának, valamint működtetésének és használatának szabályait. A szabályozás kialakításánál – jelen utasítással összhangban – kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a beszerzés, az üzemeltetés és a használat költségei a szolgálati feladatok biztosítása mellett a lehető legalacsonyabb szinten legyenek tarthatóak. Ennek érdekében az érintett országok sajátosságaira is tekintettel kell lenni. Az érintett szervezetek, felhasználói csoportok kvótáját, az ellátandó személyek körét és az általuk használható kereteket, a 14. § szerinti vezető egyedi engedélyezési eljárás keretében, az MH ÖHP vonatkozó javaslata alapján a szabályozás előkészítésének időszakában határozza meg.

(2) Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja nemzeti feladatainak végrehajtása érdekében a rádiótelefonok beszerzése és használata az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja nemzeti feladatainak végrehajtásáról szóló 26/2009. (IV. 3.) HM utasítás alapján történik.

(3) A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, valamint az MH Honvédkórház parancsnoka – saját szervezetük keretén belül, költségvetési lehetőségeikre figyelemmel, jelen utasítással összhangban – önállóan szabályozzák a rádiótelefonok és szolgáltatások beszerzését, továbbá a rádiótelefon-ellátás és használat szabályait.

Általános és értelmező rendelkezések

3. § (1) Szolgálati rádiótelefonon – az illetékes hatóság által jóváhagyott, minősített információtovábbításra alkalmas rádiótelefonok kivételével – csak nyílt információ továbbítható.

(2) Jelen utasítás hatálya alá tartozó személyek a szolgálati célú információk továbbítására mindenekelőtt a stacioner (vezetékes) telefonrendszert, azon belül is a honvédségi vonalakat kötelesek használni.

(3) Szolgálati rádiótelefonról kezdeményezendők elsődlegesen a flottán belüli (belföldön ingyenes) hívások az (1) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.

(4)4 A szolgálati rádiótelefonról flottán kívüli hívás (saját és más szolgáltató irányába, továbbá országon kívülre, illetve külföldről) csak akkor kezdeményezhető, ha az információ időben történő továbbítására más biztonságosabb, illetve költségtakarékosabb lehetőség nem áll rendelkezésre. Nem szolgálati célú felhasználásra csak akkor kerülhet sor, ha ezzel a szolgálati célú rendelkezésre állás nem kerül veszélyeztetésre, továbbá abból adódóan az MH-nak többletköltsége nem keletkezik.

4. § A jelen utasítás alkalmazásában:

1. Előfizető: a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH), mely szervezet kizárólagosan jogosult az MH részére mobil távközlési szolgáltatások beszerzésére.

2.5 Számlafizető: az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (a továbbiakban: BHD), amely kizárólagosan jogosult szolgáltatások aktiválására, deaktiválására, SIM-kártya-cserék végrehajtására, szolgáltatások korlátozására és hívásrészletező megrendelésére.

3. Szolgáltató: az MH részére az előfizetővel kötött szolgáltatási szerződés alapján mobil távközlési szolgáltatásokat nyújtó vállalat.

4. Használó, felhasználó: szolgálati rádiótelefonnal és SIM-kártyával elrendelő vagy engedély alapján ellátott személy, aki kizárólag a részére engedélyezett és a számlafizető által aktivált szolgáltatások használatára jogosult. A használó egyedi szolgáltatások közvetlenül a szolgáltatónál történő aktiválását, deaktiválását – elsődlegesen „A–C” jogosultsági kategóriájú személyek esetében és a költséghatékonyság érdekében – csak a számlafizető által a szolgáltatónál történő felhatalmazását követően kezdeményezheti.

5. Felhasználó szervezet: azon szerv vagy szervezet, amely állományába szolgálati rádiótelefont használó személyek tartoznak.

6. Szolgálati célú felhasználás: a használó által kezdeményezett telefonbeszélgetés és SMS-küldés, továbbá külön engedély (hozzájárulás) birtokában egyéb szolgáltatások (adatátviteli, MMS, emeltdíjas SMS, info SMS és MMS szolgáltatások stb.), melyek kizárólag a beosztással összefüggően, a szolgálati feladatok végrehajtása érdekében keletkeznek. Ezen külön engedély (hozzájárulás) megadására a 14. § szerinti vezető jogosult.

7. Magáncélú felhasználás: a beosztással, a szolgálati feladatok végrehajtásával össze nem függő felhasználás.

8.6 Jogcím nélküli felhasználás: amennyiben a felhasználó érvényes elrendelő, vagy az egyedi engedély hiányában forgalmi díjat generál az MH számlafizetésében lévő SIM-kártyán. Továbbá jogcím nélküli felhasználásnak tekintendő bármely költséget generáló magáncélú felhasználás is, illetve egyedi engedélyek által meghatározott jogosultságtól eltérő használat (pl. megszüntető feltételek bekövetkezte utáni használat).

9. Ellátó szervezetek: a SIM-kártyákkal történő ellátás vonatkozásában a számlafizető és a SIM-kártya kiadásában érintett szervezetek, a készülékek és egyéb tartozékok vonatkozásában, azok bevételezését, nyilvántartását és kiutalását az utaltsági rend szerint végző szervezetek. A felhasználó szempontjából az a szervezet minősül ellátó szervezetnek, amely szervezettől a felhasználó az eszközöket átvette.

10.7 Keretösszeg: az 1. mellékletben, a beosztásokra és egyedi feladatokra tekintettel, jogosultsági kategóriánkénti csoportosításban meghatározott, egyhavi felhasználásra engedélyezett nettó forgalmi díj, mely nem tartalmazza az adóterheket, a havi előfizetési díjat és az egyedi engedélyhez kötött havidíjas szolgáltatások havidíját. Amennyiben a havi előfizetési díj – részben vagy egészben – leforgalmazhatóságot is tartalmaz, a leforgalmazhatóság mértékével az 1. melléklet szerinti keretösszeget – legfeljebb 0 Ft-ig – csökkenteni kell.

11.8 Keretösszeg-túllépés: 3 havi összesítésben kerül meghatározásra a következők szerint. A ténylegesen keletkezett 3 havi forgalmi díjból kivonásra kerül a keretösszeg 3-szorosa, figyelembe véve a tájékoztatási időszakban esetlegesen bekövetkezett keretösszeg-módosítást. Amennyiben a használó három hónapnál rövidebb ideig volt jogosult a szolgáltatás igénybevételére, fenti számításban a tényleges használati idő kerül figyelembevételre. Ha az így meghatározott érték negatív előjelű, akkor a keretösszeg nem került túllépésre. Ha az eredmény pozitív előjelű, akkor egyben az a keretösszeg túllépés nettó értéke is. A túllépés ténylegesen megfizetendő összegének meghatározása érdekében ezen nettó értékhez hozzá kell adni az áfát, valamint a jogcím nélküli felhasználás és az adatcsomag túllépés bruttó összegét, illetve a 26. § (8) bekezdéséhek utolsó mondatában foglalt esetben, a hívásrészletező kiállításának bruttó díját is.

12.9 Adatforgalom: adatok küldése és fogadása során keletkezett forgalom. Adatforgalmazásra csak az „A” jogosultsági kategóriájú, valamint egyedi engedéllyel rendelkező személyek jogosultak. Adatforgalmazásra jogosult felhasználó csak belföldön, a részére engedélyezett adatmennyiség (adatcsomag) erejéig jogosult forgalmazásra. Az „A” jogosultsági kategóriájú személyek külföldön is külön engedély nélkül, azonban csak indokolt esetben és a minimálisan szükséges mértékben vehetik igénybe az adatforgalommal járó szolgáltatásokat. A „B–G” jogosultsági kategóriába tartozók esetében a külföldi adatforgalmazás engedélyezésére a 14. § szerinti vezető jogosult. Adatforgalmazás mobiltelefonokban lévő beszédcélú SIM-kártyákon, valamint adatmodemekben (USB stickekben) használható, kizárólag adatforgalmazásra és SMS küldésre alkalmas SIM-kártyákon is igénybe vehető.

13. Adatcsomag: egyhavi felhasználásra vagy meghatározott időszakra engedélyezett adatforgalom. Az „A” jogosultsági kategóriájú személyek kivételével – egyedi engedély hiányában – az adatcsomagban foglalt adatmennyiség túllépéséből, valamint a külföldi felhasználásból adódó költségek jogcím nélküli használatnak minősülnek, így a felhasználót terhelik.

14. Kvóta: az adott felhasználó szervezet részére a 2. mellékletben meghatározott beszédcélú SIM-kártyák darabszáma.

15. Kvótagazdák: a 2. melléklet alapján kvótával rendelkező szervek és szervezetek parancsnokai (vezetői).

16. Kvótagazdai jogkörrel nem rendelkező szervezetek: a kvótagazdák alárendeltségébe vagy ellátási körébe tartozó szervek, szervezetek, mely szervek, szervezetek részkvótáit a kvótagazdák határozzák meg.

17. Rádiótelefonnal való ellátásért felelős személy: az adott szerv vagy szervezet rádiótelefonnal és SIM-kártyával való ellátásáért (igényléséért) és a jelen utasításban meghatározott nyilvántartások vezetéséért felelős személy, aki a szervezetszerű híradó és informatikai szerv vagy szervezet vezetője, vagy szakirányú beosztottja, illetve annak hiányában kijelölt személy lehet.

18. Flottán belüli hívás: amikor belföldön az MH számlafizetésében lévő, valamint MH dolgozói előfizetéssel rendelkező SIM-kártyák használói egymást, vagy a SIM-kártyájukkal azonos szolgáltatóhoz tartozó hidat (az MH és a szolgáltató távbeszélő központjai közötti közvetlen kapcsolatok hívószámát) hívják.

19. Átcsoportosítás esetei:

a) amikor a használónak megváltozik a beosztása (függetlenül a jogosultsági kategória változásától), beosztási kategóriája (ebből adódóan a jogosultsági kategóriája), a beosztása megnevezése vagy állományilletékes szervezete;

b) megszűnő, felszámoló, átalakuló katonai szervezettől megmaradó vagy megalakuló szervezethez történő átmozgatás;

c) szervezet nevének változása;

d) a használó személyében bekövetkezett változás.

A szolgálati rádiótelefont használók körének meghatározása, valamint az ellátás módja

5. § (1) Külföldi feladat végrehajtására kiküldött, ideiglenes állomány és felszerelési jegyzék alapján felállított katonai szervezetek (kontingensek) szolgálati rádiótelefonnal és kereskedelmi műholdas eszközökkel történő ellátása külön rendelkezések (az adott kontingens megalakításának elrendelését követően kiadásra kerülő, a felhasználható keretösszegekre is kiterjedő híradó és informatikai intézkedések) alapján történik. A szolgálati rádiótelefon-ellátást is tartalmazó ideiglenes állomány és felszerelési jegyzék, valamint híradó és informatikai intézkedés a HVK Híradó Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HIICSF-ség) csoportfőnökének egyetértésével kerülhet kiadásra. Az ideiglenes állomány és felszerelési jegyzék alapján felállított katonai szervezetek (kontingensek) részére biztosított szolgálati rádiótelefonok esetleges átcsoportosítását, valamint az ideiglenes feladattal kiküldött személyek, csoportok (pl. előkészítő csoportok, szemrevételezést végrehajtók) szolgálati mobiltelefonnal történő ideiglenes ellátását a 14. § szerinti vezető engedélyezheti.

(2) Egyéni külföldi beosztásokban szolgálatot teljesítő – a 2. § (1) bekezdése hatálya alá nem tartozó missziós feladat végrehajtására kiküldött – személyek szolgálati rádiótelefonnal történő eseti ellátását a vezető nemzet szabályozza. Amennyiben a kiküldött személy nemzeti jelentéstételre (kapcsolattartásra) kötelezett (pl. nemzeti rangidős), az ellátásáért felelős szervezet parancsnoka (vezetője) az adott térségben rendelkezésre álló távközlési infrastruktúra elemzését követően, indokolt esetben kezdeményezheti a szolgálati rádiótelefon-ellátást a 14. §-ban meghatározott vezetőnél.

6. § (1) Az egyes szervek és szervezetek a részükre meghatározott kvóta erejéig láthatók el szolgálati rádiótelefonnal. A meghatározott kvóta elérése esetén új használó részére csak az érintett szerven vagy szervezeten belüli átcsoportosítással, vagy egyedi engedély alapján biztosítható szolgálati rádiótelefon.

(2)10 Az ideiglenes ellátásra, továbbá kvótán és terven felüli, valamint külföldi használatra, rendkívüli és speciális feladatokra vonatkozó kérelmek engedélyezése, a 2. mellékletben az adott célra felhasználható darabszámok keretén belül történik. Ezen darabszámokkal a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VGHÁT), a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) alárendeltségében működő HM szervek és az MH katonai szervezetei vonatkozásában a HVKF helyettese (a továbbiakban: HVKFH) saját hatáskörben gazdálkodik.

(3) A kvótagazdák a rendelkezésükre bocsátott kvótát továbbosztják az alárendeltségükbe, valamint az ellátási körükbe tartozó szervek és szervezetek részére. Szükség esetén – szervezeti és feladatrendszeri változások függvényében – az elosztást saját hatáskörben módosíthatják. A kvótagazdák a kvóták továbbosztásáról, illetve a kvótákat érintő módosításokról az érintett és az ellátó szervezeteket egyaránt tájékoztatják.

7. § (1) A kvótagazdák a részükre meghatározott kvótával önállóan gazdálkodnak, továbbá jogosultak egyedi elbírálás szerinti keretösszeg („G” jogosultsági kategória) meghatározására, azonban az általuk engedélyezhető keretösszeg nem lehet magasabb az „F” jogosultsági kategória szerinti keretösszegnél.

(2) Az egyedi vagy külön engedélyhez kötött szolgálati rádiótelefon-használat, illetve szolgáltatások igénybevétele, valamint az „F” jogosultsági kategória szerinti keretösszegnél magasabb keretösszeg („G” jogosultsági kategória) megállapítása csak indokolt esetben – a 14. §-ban felhatalmazott vezető egyedi engedélyével – történhet.

8. § (1)11 A kvótagazda engedélyezési hatáskörébe tartozó szolgálati rádiótelefonok kiutalása, továbbá a kvótagazda hatáskörébe tartozó engedélyek módosítása a kvótagazda igénylése alapján történik. A felmerült igényt a kvótagazda az MH BHD parancsnokának küldi meg, aki intézkedik a SIM-kártyák egyeztetett időpontban történő kiutalására. A szervezetek részére szükséges eszközök és tartozékok kiutalását az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) a szervezetek kvótáira és részkvótáira tekintettel önállóan végzi, illetve a vonatkozó igényeket a felhasználó szervek, szervezetek parancsnokai (vezetői) – az MH BHD tájékoztatásával – az MH ÖHP részére küldi meg.

(2) A kvótagazda a hatáskörét meghaladó egyedi elbírálás alá eső igényeket a 15. §-ra figyelemmel terjeszti fel. A felterjesztésben a szervezet részére meghatározott kvótára figyelemmel meghatározza az igényelt darabszámot, ismerteti a feladatot, mely érdekében a szolgálati rádiótelefon igénylésre kerül. Továbbá megadja az ellátandó személy(ek) nevét, rendfokozatát és beosztását. Az eszközök átcsoportosítása esetén az átcsoportosításra vonatkozó adatok is jelen bekezdésben meghatározott tartalommal (a hívószámot is beleértve) kerülnek megadásra. A kvótagazda az 1. mellékletben lévő jogosultsági kategóriák figyelembevételével javaslatot tesz a kategória meghatározására. Egyedi elbírálás szerinti keretösszeg iránti kérelemnél („G” jogosultsági kategória, ha az igényelt keretösszeg magasabb az „F” jogosultsági kategória szerinti keretösszegnél) javaslatot tesz a keretösszegre, mely szükségességét részletesen indokolja.

(3)12 A kvótagazda az ideiglenes és eseti feladatok, így a gyakorlatok, rendezvények, delegációs feladatok, szállítások és a tartalékképzés során felhasználásra tervezett eszközök használatának engedélyezésére vonatkozó kérelemben megjelöli a keretösszeget, a használat helyét és pontos időtartamát, valamint az átvétel és a leadás határidejét. Külön költségvetéssel rendelkező feladatok tervezésénél a forgalmi költségek viselőjeként a számlafizetőt kell megjelölni.

(4) A kvótagazdai jogkörrel nem rendelkező szervek és szervezetek a szolgálati rádiótelefon-ellátásra vonatkozó igényeiket – a (2) és (3) bekezdésben meghatározott tartalommal, és a szolgálati út betartásával – küldik meg kvótagazdájuknak. A kvótagazdák a hozzájuk érkezett igényekre figyelemmel, azokat összesítve kezdeményezik a kért eszközök kiutalását, és a kért szolgáltatás igénybevételét, vagy hatáskör hiányában az igényt felterjesztik (megküldik) a 14. § alapján engedélyezésre jogosult vezetőnek.

9. § Kiemelt feladat ellátására tartósan vagy ideiglenesen kijelölt személy – különösen nemzetközi és hazai protokoll, valamint fegyverzetkorlátozási egyezmények által meghatározott hazai kísérési és nemzetközi ellenőrzési feladatokat ellátó, nemzetközi ellátási feladatokat végrehajtó személyek, illetve az ügyeleti, készültségi és készenléti szolgálatok, továbbá az „A-C” jogosultsági kategóriájú vezetők gépkocsivezetői – részére a feladat végrehajtásához szükséges rádiótelefon egyedi elrendelés szerinti keretösszeggel kerülhet biztosításra.

10. § Gyakorlatok, rendezvények feladatainak végrehajtása céljából szolgálati rádiótelefonok ideiglenes használatra a 14. § szerinti vezető engedélyével biztosíthatók.

11. § (1) Katasztrófavédelmi és válságkezelési feladatok (a továbbiakban együtt: rendkívüli feladatok) végrehajtásához szükséges rádiótelefonok – igénybejelentést és egyeztetést követően – központilag kerülnek kiutalásra.

(2)13 Az egyes szervezeteknél rendkívüli feladatok végrehajtása céljából rádiótelefonok csak a 14. § szerinti vezető engedélyével tárolhatók. Azok felhasználására (aktiválására) válságkezelés esetén az MH Stratégiai Irányító Központ, katasztrófavédelmi feladatok ellátása esetén az MH Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság vezetőjének írásos engedélye (elrendelése) alapján kerülhet sor, melyet tájékoztatásul a HVK HIICSF-ség és az MH BHD részére is meg kell küldeni.

(3) A katonai szervezeteknél rendkívüli feladatok végrehajtása céljából kintlévő eszközöket elkülönítve, a szolgáltatás kikapcsolása mellett, feltöltött állapotban kell tárolni. Az eszközök felhasználásáról a rádiótelefon-ellátásért felelős személy nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza, hogy a rádiótelefon használatát ki, mikor és milyen céllal rendelte el, valamint a felhasználó adatait, a felhasználás időtartamát és a felhasznált összeget.

(4)14 Rendkívüli feladatok végrehajtása során szolgálati célból felhasznált magánkészülékek költségeinek megtérítése csak külön intézkedés alapján történhet.

12. § A különböző információs, műholdas követő, mérési és adatgyűjtő stb. rendszerek üzemeltetéséhez (a továbbiakban: speciális feladatok) szükséges rádiótelefonok, valamint a működésükhöz SIM-kártyát igénylő eszközök és SIM-kártyák kiutalásának engedélyezésére a 14. § szerinti vezető jogosult.

13. § (1) Külön engedély nélkül, azonos személy részére több rádiótelefon vagy szolgáltatás igénybevételére alkalmas eszköz és a hozzá tartozó SIM-kártya csak az 1. melléklet „A” kategóriánál felsorolt személyek esetében adható. A 14. § szerinti vezető engedélyével azon személyek is elláthatóak további rádiótelefonnal vagy szolgáltatás igénybevételére alkalmas eszközzel és a hozzá tartozó SIM-kártyával, akik különböző vezeték nélküli átviteli utat igénylő eszközöket (pl. laptop) használnak. Egy személy részére több SIM-kártya használata csak a szervezet kvótájának terhére engedélyezhető.

(2)15

Az engedélyezők köre

14. §16 Szervezeti változások esetén ideiglenes kvóta meghatározására, egy személy által több SIM-kártya használatára, SIM kártya elő-, illetve számlafizetői jogának változására, szolgálati célú költségtúllépés megtérítése alóli felmentésre, díjköteles magáncélú szolgáltatások térítés ellenében történő engedélyezésére, „F” kategóriánál magasabb egyedi keretösszeg megállapítására, továbbá ideiglenes ellátásra, felhasználó szervezeteknél történő tartalékképzésre, kvótán és terven felüli, valamint külföldi használatra, adatforgalmazásra, rendkívüli és speciális feladatokra vonatkozó kérelmek esetében:

a)17 a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a HM VGHÁT,

b)18 a HVKF alárendeltségében működő HM szervek és az MH katonai szervezetei vonatkozásában a HVKF által átruházott jogkörben a HVKFH

rendelkezik engedélyezési jogkörrel.

Eljárási szabályok

15. § (1) Az egyedi engedély megszerzésére irányuló kérelmek folyamatosan – lehetőleg a tervezett felhasználás idejét megelőzően legalább 30 nappal – terjeszthetők fel. Az ideiglenes ellátásra vonatkozó kérelmek esetében az ideiglenes ellátás maximum 6 hónap időtartamig terjedhet.

(2) A felhasználó szervezeteknél történő tartalékképzést részletesen indokolni kell. Az engedély kiadása csak akkor támogatható, ha az eszközök felhasználó szervezetnél történő tárolása költségmegtakarítást eredményez, vagy növeli a reagáló képességet. A tartalék eszközök felhasználásáról a rádiótelefonnal való ellátásért felelős személynek nyilvántartást kell vezetni.

(3)19 A kérelmeket a szolgálati elöljáró záradékával a HVK HIICSF-ség csoportfőnök útján kell a HM VGHÁT, illetve a HVKFH részére felterjeszteni.

(4)20 Kvótán felüli kérelmek – melyek csak rendkívül indokolt esetben, valamennyi felhasználó kimutatása mellett részletes indoklással kezdeményezhetőek – engedélyezése az adott szerv vagy szervezet által használható kvóta egyidejű módosítását vonja maga után. Ebből adódóan jelen utasítás módosítását az MH BHD a vonatkozó adatok megadásával, évi egy alkalommal – a 30. § szerint – kezdeményezi a HVK HIICSF-ség csoportfőnökénél.

(5)21 A kérelmek – engedélyezést követően, az engedélyező ügyirattal együtt – végrehajtás céljából az MH BHD részére kerülnek megküldésre. A kérelmezők tájékoztatását – eszközigény esetén az MH ÖHP egyidejű tájékoztatásával – az MH BHD végzi.

16. § (1)22 A szolgálati rádiótelefon és SIM-kártya biztosítása elismervény (átadás-átvételi jegyzőkönyv) ellenében, visszaszolgáltatási kötelezettség terhe mellett történik. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvek mintáját a 3. melléklet tartalmazza. Amennyiben az adott szolgálati rádiótelefont és SIM-kártyát több személy használja (pl. szolgálatok esetében), valamennyi használóval külön-külön átadás-átvételi jegyzőkönyvet kell aláíratni. Az átadás-átvételi jegyzőkönyveken jelölni kell a csoportos használatot, továbbá a rádiótelefonnal való ellátásért felelős személynek külön nyilvántartást kell vezetnie a csoportos használatú eszközök felhasználásáról. A jegyzőkönyvben szereplő adatok változása esetén a jegyzőkönyvet aktualizálni kell.

(2)23 A költségtakarékosság érdekében több felhasználót érintő változás esetén az adatok aktualizálása a 4. mellékletben meghatározott formában is történhet, ha a változás csak a felhasználható keretösszegre és a díjköteles szolgáltatásokra terjed ki.

17. § (1) A szolgálati rádiótelefon használata annak bevonásáig, átcsoportosításáig, a felhasználó beosztásának megszűnéséig (az áthelyezés kivételével), felmentés vagy lemondás esetén legkésőbb a felmentési, illetve lemondási idő tényleges munkavégzéssel töltött részének utolsó munkanapjáig, illetve az abból való felfüggesztésig tart. Áthelyezés esetén – az érintett szervek vagy szervezetek egyidejű tájékoztatásával – a fogadó szerv vagy szervezet parancsnokának (vezetőjének) kell kezdeményeznie az ellátó szervezeteknél az eszközök átcsoportosítását, illetve egyedi engedély szükségessége esetén a vonatkozó kérelem felterjesztését. A felhasználónak a szolgálati rádiótelefont és SIM-kártyát – beosztása megszűnéséig – le kell adnia az ellátó szervezetek részére, ha az eszközök átcsoportosítását a fogadó szervezet nem kezdeményezi.

(2)24 Az „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használók beszédhívásra és SMS küldésre, külföldi szolgálati úton is külön engedély nélkül használhatják rádiótelefonjukat. A nem „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használók külön engedély nélkül csak két hónapot meg nem haladó külföldi szolgálati úton, kizárólag beszédhívásra és SMS küldésre használhatják rádiótelefonjukat. A nem „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használó két hónapot meghaladó külföldi szolgálat, munkavégzés, kiküldetés esetén – a külföldi tartózkodás időszakában – a szolgálati rádiótelefont csak 0 Ft/hó keretösszeggel használhatja. Amennyiben a kiküldetés során végrehajtandó feladat indokolja a szolgálati rádiótelefon 0 Ft-nál magasabb keretösszeggel történő használatát, arra a 14. § szerinti vezető engedélyével kerülhet sor. A vonatkozó kérelemben – az MH ÖHP bevonásával lefolytatott előzetes egyeztetésre és az MH ÖHP vonatkozó állásfoglalásra figyelemmel – a gazdaságossági szempontokat alapul véve szükséges indokolni, hogy a szolgáltatás hazai vagy külföldön vásárolt eszközökkel, szolgáltatásokkal kerüljön biztosításra.

(3) A nem „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használótól, amennyiben tartósan távol van szolgálati helyétől – a távollét időtartamára – a rádiótelefon bevonható, és az őt helyettesítő személy részére a jelen utasításban meghatározott, ellátásra és nyilvántartásra vonatkozó szabályok szerint kiadható.

(4) Az ideiglenesen vagy speciális feladatokra kiadott rádiótelefonok – a feladat végrehajtását vagy megszűnését követően haladéktalanul – az ellátó szervezet részére kerülnek visszaszolgáltatásra.

(5) Az (1)–(4) bekezdések szerinti megszüntető, illetve szüneteltető feltétel esetén a használó, szolgálati rádiótelefonját – a SIM-kártyát is beleértve – az ellátó szervezet részére adja le. A felhasználóknak a leadás előtt törölni kell a személyre szabott (pl. banki egyenlegértesítő) szolgáltatásokat.

(6) Eszköz elvesztése vagy eltulajdonítása esetén, annak tényéről a használónak haladéktalanul tájékoztatnia kell a rádiótelefon-ellátásért felelős személyt, valamint az ellátó szervezeteket, kiemelt figyelemmel a számlafizetőre, aki intézkedik a SIM-kártya felfüggesztésére vagy letiltására. Az okozott kárért való helytállás mértékét a kártérítési felelősséget szabályozó rendelkezések alapján kell megállapítani.

18. § (1) Amennyiben a használó jogosulatlanná válik a szolgáltatás igénybevételére, a készülék és SIM-kártya leadása (átadása) előtt legalább 30 nappal az állományilletékes parancsnok (vezető) – a HM szervek esetében az érintett szerv vezetője – értesíti a számlafizető szervezet parancsnokát, aki a részidőszak forgalmi költségeiről, illetve a keretösszeg esetleges túllépéséről haladéktalanul tájékoztatja az érintett szerv vagy szervezet parancsnokát (vezetőjét). Túllépés esetén a 26. § szerint kell eljárni és a keretösszeg túllépéséről a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH) főigazgatójának tájékoztatása is szükséges.

(2) Az állományilletékes parancsnok (vezető) – HM szervek, szervezetek esetében az adott szerv vagy szervezet vezetőjének – egyidejű tájékoztatásával a rádiótelefon kimenő hívásai letilthatók, illetve annak eredménytelensége esetén a szolgáltatás kikapcsolható, és a rádiótelefon bevonható azon használótól, aki a 17. § (1)–(4) bekezdések szerinti megszüntető, illetve szüneteltető feltétel esetén a szolgálati rádiótelefonját – a SIM-kártyát is beleértve – az ellátó szervezet részére nem adja le. Továbbá azon használó esetében, akitől a meghatározott keretösszegen felüli felhasználás ellenértéke – beleértve a hívásrészletező díját is – nem vonható le.

(3)25 A kimenő hívások korlátozására, illetve annak eredménytelensége esetén a szolgáltatás kikapcsolására az MH BHD parancsnoka jogosult. Annak szükségessége esetén a szolgáltatások korlátozását vagy kikapcsolását az ellátó szervezetek is az MH BHD parancsnokánál kezdeményezhetik. Az MH BHD parancsnoka a kimenő hívások korlátozásáról és a szolgáltatás kikapcsolásáról tájékoztatást küld az illetékes kvótagazdának és a HVK HIICSF-ség csoportfőnökének.

(4) A jogcím nélküli felhasználásból eredő valamennyi költség a használót terheli, tekintet nélkül a hívások szolgálati vagy magánjellegére. A jogcím nélküli felhasználásból eredő költségek megtérítése alól felmentés nem adható.

Közvetlen csatlakozások kialakítása

19. § (1)26 A költségkímélés érdekében az MH távbeszélő-központjai közvetlenül csatlakoztathatók a szolgáltató rendszeréhez. Az MH zártcélú hálózatából kezdeményezett, illetve az MH zártcélú hálózatába irányuló mobil hívásokat – annak lehetősége esetén – a közvetlen csatlakozások felhasználásával kell lebonyolítani. A hívások kezdeményezésének módjairól és a kijelölt hívószámokról az MH BHD – telefonkönyvben, tudakozói programban és tájékoztató ügyiratban való megjelentetés útján – rendszeresen, az egyes területekre, helyőrségekre vonatkozó részletezéssel ad tájékoztatást.

(2)27 A közvetlen csatlakozások kialakítására (pl. hidak, GSM adapterek telepítése) vonatkozó igényeket az MH BHD parancsnok útján kell az engedélyezésre jogosult HVK HIICSF-ség csoportfőnöke részére felterjeszteni (megküldeni). A vonatkozó igényeket az MH BHD megvizsgálja, összeveti a forgalmi adatokkal, és az elemzések alapján tesz javaslatot az engedélyezésre. Az MH BHD saját hatáskörben végzett elemzéseire figyelemmel önállóan is kezdeményezi a hidak kialakítását és a GSM adapterek telepítését. Az engedély birtokában az MH BHD kezdeményezi a műszaki megvalósítást, beleértve a zártcélú hálózatból mobil irányba menő hívások hidakra történő átirányítását.

A beszerzés és nyilvántartás szabályai

20. § (1)28 A rádiótelefonok és SIM-kártyák beszerzésére vonatkozó elrendelés, megbízás vagy megrendelés kiadására – a mindenkor hatályos, közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályokra, valamint a közjogi szervezetszabályozó eszközökre és egyéb belső rendelkezésekre figyelemmel – a HM FHH főigazgatója jogosult. A beszerzések vonatkozásában biztosítani kell az azonnali, előre nem tervezhető feladatok érdekében szükséges beszerzések soron kívüli végrehajtását. A beszerzett eszközök bevételezését, nyilvántartását és kiutalását a SIM-kártyák és a SIM-kártyákhoz kötött készülékek (USB modemek) vonatkozásában az MH BHD, a készülékek és tartozékok vonatkozásában az MH Logisztikai Ellátó Központ (a továbbiakban: MH LEK) végzi.

(2)29 Amennyiben a gazdaságossági szempontok indokolják, a kiküldetés időtartamára a használók (az „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használókat is beleértve) a célországban vásárolt eszközökkel kerülnek ellátásra. Hazaérkezéskor a használók az eszközöket leadják, melyek későbbi kiutazók számára ismételten kiadhatók.

(3)30 Szolgálati rádiótelefonok és szolgáltatások külföldön történő beszerzésére az MH ÖHP jogosult. Az eszközök és szolgáltatások külföldön történő beszerzésével, nyilvántartásával és használatával kapcsolatos feladatokat az MH ÖHP parancsnoka szabályozza.

(4)31

21. § (1)32 Raktári készleteket úgy kell képezni, hogy rendkívüli feladatokra 50 db készülék és SIM-kártya – az MH BHD-nél tárolva – külön intézkedésre azonnal kiadható, továbbá az egyéb soron kívüli feladatok és a meghibásodott, javításba adott rádiótelefonok, a sérült és a számlafizetői körből kikerült SIM kártyák pótlása folyamatosan biztosított legyen. A rádiótelefonok cseréje csak az MH LEK által vezetett központi nyilvántartásban szereplő eszközökkel történhet.

(2)33 A raktári készletek kialakításának módjára (pl. az eszközök az MH-nál történő rendelkezésre állása vagy a szolgáltatóknál történő lebiztosítása, esetlegesen kölcsönzése, bérlése) a rádiótelefonok vonatkozásában az MH ÖHP, a SIM kártyák vonatkozásában az MH BHD parancsnoka annak figyelembevételével intézkedjen (kezdeményezze), hogy a rádiótelefonokkal való ellátás – beleértve a soron kívüli feladatokat is – folyamatosan biztosított legyen.

22. § (1)34 A rádiótelefonok adatairól (anyagi) a logisztikai ellátási rendnek megfelelően az MH LEK, a SIM-kártyákról, a rádiótelefon-szolgáltatásokról és költségekről (forgalmi) az MH BHD MH szintű nyilvántartást vezet. Az anyagi és forgalmi nyilvántartások aktualizálása, karbantartása a változásoknak megfelelően történik. A nyilvántartások legyenek alkalmasak arra, hogy beszerzéstől kezdődően a rendszerből való kivonásig nyomon kövessék a készülékek és a SIM-kártyák felhasználását, továbbá tartalmazzák a készülékek típusát, gyári számát, a SIM-kártyák és a felhasználók adatait, az engedélyezéssel, illetve az elrendeléssel kapcsolatos, valamint a költségekre és a felhasználható keretösszegekre vonatkozó adatokat. A nyilvántartáshoz szükséges technikai feltételeket – az MH ÖHP parancsnokának intézkedése alapján – az MH LEK, a szoftvereket az MH BHD parancsnoka biztosítja.

(2)35 Az MH BHD a rádiótelefon-szolgáltatások összesített (flotta szintű) forgalmi adatait a költséghatékonyabb megoldások kidolgozása érdekében rendszeresen elemzi. Az elemzések eredményére figyelemmel hatáskörtől függően intézkedik, vagy tesz javaslatot a költséghatékonyabb megoldások bevezetésére.

(3)36 Az MH BHD a szolgálati rádiótelefonok hívószámait az elektronikus (tudakozói) telefonkönyvben annak figyelembevételével szerepelteti, hogy az 1. melléklet „A” jogosultsági kategóriába, valamint korlátlan keretösszeg besorolással „G” jogosultsági kategóriába tartozó személyek szolgálati rádiótelefon hívószámai nem tehetők közzé. A „B–C” jogosultsági kategóriába tartozó személyek szolgálati rádiótelefon hívószámai csak magas parancsnoki (felsővezetői) telefonkönyvben jeleníthetők meg.

23. §37 (1) Az MH BHD a felhasználókat a (2) bekezdésben foglaltakról tájékoztatja. A tájékoztatás történhet felhasználónként, közvetlenül e-mailben és SMS-ben, valamint az ellátó szervezetek útján az átadás-átvételi jegyzőkönyvhöz csatoltan, illetve csoportosan, különösen a felhasználók jelentős részét érintő változások esetén a felhasználó szervezetek útján.

(2) Az MH BHD a felhasználókat tájékoztatja

a) keretösszegük felhasználásáról, túllépés esetén hívásrészletezőjük tartalmáról negyedévente,

b) keretösszeg- és adatcsomag-túllépések elkerülésének fontosságáról és módjáról,

c) a forgalmi adatok felhasználók általi lekérdezésének lehetőségeiről és módjairól,

d) az eszközök alapvető beállításairól, különös tekintettel a véletlenszerűen költségeket generáló szolgáltatások elkerülésének módjáról,

e) az alaphelyzetben biztosított szolgáltatásoktól eltérő, kedvezményes – kiemelten a nemzetközi távbeszélő és adatroaming – szolgáltatások igénybevételi lehetőségeiről,

f) azon szolgálat megnevezéséről és elérhetőségeiről, amely részére az eszköz vagy SIM kártya elvesztését, eltulajdonítását be kell jelenteni, továbbá a kapcsolódó feladatokról és a SIM kártya felfüggesztésének, letiltásának részleteiről,

g) azon információkról, melyeket a számlafizető a szolgáltatótól alanyi jogon megkap.

(3) A felhasználók kötelesek a legköltséghatékonyabb beállításokat és szolgáltatásokat használni, illetve a részükre nem engedélyezett díjköteles alkalmazásokat még akkor is mellőzni, ha az igénybevétel egyéb feltételei adottak.

(4) Az MH BHD a hívásrészletezőt csak keretösszeg-túllépés esetén és kizárólag a felhasználó részére, zárt borítékban, „SK” felbontásra adja ki. Az MH BHD minden olyan változásról haladéktalanul – lehetőség szerint a változás hatálybalépését megelőzően – tájékoztatja a használókat, amely a felhasználható keretösszeg nagyságára vonatkozik. Az érvényes forgalmi díjakra vonatkozó adatok a HM FHH állásfoglalására figyelemmel adhatóak meg, illetve tehetőek közzé.

24. § (1)38 A rádiótelefon-ellátásért felelős személy nyilvántartja az adott szerv vagy szervezet használatában lévő rádiótelefonokat érintő, 3. melléklet szerinti átadás-átvételi jegyzőkönyv kitöltéséhez szükséges adatokat. A felhasználó szervezetek vezetői kijelölik a feladat végrehajtásáért felelős személyt, akinek nevét és elérhetőségét megadják az ellátó szervezetek – kiemelt figyelemmel az MH BHD – részére. A felhasználó szervezetek a rádiótelefon ellátásért felelős személyében bekövetkezett változásról szintén tájékoztatást adnak. A rádiótelefon-ellátásért felelős személyekről az MH BHD nyilvántartást vezet.

(2) A felhasználó szervezetek parancsnokai (vezetői) a rádiótelefonokat érintő adatokban beállt változásokról, eszközmozgásokról 5 munkanapon belül tájékoztatják kvótagazdájukat, elöljáró parancsnokságukat, az ellátó szervezeteket, továbbá gondoskodnak az eszközök azonosító adatait tartalmazó nyilvántartások naprakész vezetéséről.

Pénzügyi rendelkezések

25. § (1) A szolgálati rádiótelefonok üzemeltetési költségeit – beleértve a szolgálati hívásokra eső forgalmi költségeket – az MH fedezi. A szolgálati rádiótelefonok esetleges magáncélú és jogcím nélküli használatából adódóan az MH-nak többletkiadása nem keletkezhet.

(2)39 Szolgáltatási díj – a 2. §-ban foglaltak hatálya alá esők kivételével – csak az MH BHD-nél mint kizárólagos számlafizetői jogkörrel rendelkező szervezetnél nyilvántartott SIM-kártyákra fizethető. Az előre fizetett szolgáltatást biztosító kártyák feltöltését az MH BHD hozzájárulását követően vagy egyéb rendelkezés alapján más szervezet is végezheti.

26. § (1) A felhasználható rádiótelefon-keretösszegeket az 1. melléklet tartalmazza. A keretösszeg beosztásra, illetve személyre szabott, független a használt rádiótelefonok vagy szolgáltatások darabszámától.

(2)40 Az MH BHD parancsnoka a használókat a kvótagazdák részére megküldött ügyiratban, szervezetenkénti bontásban, háromhavonta tájékoztatja forgalmi költségeikről. A tájékoztatás a márciusi, a júniusi, a szeptemberi és a decemberi teljesítést követően esedékes. A tájékoztatásban – amely a tárgyidőszakra vonatkozó utolsó számla beérkezését követő 30 napon belül kerül megküldésre – a túllépés összegeként a felhasználó keretösszegén felüli használati és a jogcím nélküli használati, valamint az adatcsomag túllépésből adódó és a hívásrészletező díjak áfával növelt összegét kell feltüntetni.

(3)41 A kvótagazdák az MH BHD tájékoztatásának kézhezvételét követő 15 napon belül tájékoztatják közvetlen beosztottaikat, valamint az alárendelt vagy az ellátási körükbe tartozó szervek és szervezetek vezetőin keresztül az alárendelt szervezeteknél szolgálatot teljesítőket forgalmi költségeikről.

(4)42 A felhasználók nyilatkozatai, valamint a kvótagazdák és a 14. § szerinti vezetők felmentési engedélyei alapján az MH BHD parancsnoka tájékoztatja a HM KPH főigazgatóját a meghatározott keretösszeget túllépőkről és a túllépések összegéről.

(5)43 A HM KPH az MH BHD által küldött tájékoztatás kézhezvételétől számított 1 hónapon belül a szolgálati út betartásával, a pénzügyi és számviteli utaltsági rend figyelembevételével kezdeményezi a túllépések összegének levonását az egyéni használók illetményéből. A csoportos felhasználók, így a készenléti és ügyeleti szolgálatok részére biztosított eszközöket felváltva használók a túllépések összegét az MH BHD által biztosított készpénz-átutalási megbízáson történő befizetéssel térítik meg.

(6)44 A HM KPH, illetve a honvédelmi szervezetek a túllépésből adódó, egy összegben levonható költségek mértékének meghatározásakor lehetőség szerint figyelembe veszik, hogy a levonandó összeg a használó havi nettó illetményének 30%-át, illetve részletfizetés szükségessége esetén a háromhavi időszakot ne haladja meg. Amennyiben a levonás összege a háromhavi időszakot két egymást követő negyedévben meghaladja, a tartozás felhalmozódásának elkerülése érdekében a felhasználó szolgálati rádiótelefonján a kimenő hívások flottára történő korlátozását kell alkalmazni a tartozás kiegyenlítéséig. A korlátozás bevezetésének szükségességét és időtartamát a HM KPH, illetve a honvédelmi szervezetek pénzügyi szervezetei írásban jelzik az MH BHD-nek, melyről egyidejűleg tájékoztatják a felhasználó állományilletékes szervezetének parancsnokát vagy vezetőjét, illetve a kvótagazdát.

(7) Az (5) bekezdés alapján levont összegek kezelése a mindenkor hatályos intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló hatályos belső rendelkezésekben meghatározottak szerint történik.

(8)45 Keretösszeg túllépése esetén az MH BHD a részletes számlát a tájékoztatásokkal egyidejűleg biztosítja. A részletes számla kiállításának díja az indokolt szolgálati célú felhasználás esetén az MH-t, ellenkező esetben a használót terheli.

A felülvizsgálat és ellenőrzés szabályai

27. §46 Az MH BHD parancsnoka a tájékoztató ügyiratok megküldésével egyidejűleg a felhasználó szervezetek útján felszólítja a túllépő felhasználókat, hogy a felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül nyilatkozzanak arról, hogy vitatják-e a keretösszeg-túllépés megállapításának jogosságát. Ezen időtartamon belül a túllépést vitató felhasználó elvégzi a szolgálati célú hívásainak 28. § (1) bekezdése szerinti kimutatását is.

28. §47 (1) Az engedélyezett keretösszeget túllépő felhasználó – amennyiben a túllépést vitatja – a részletes számlán a magáncélú és a jogcím nélküli felhasználások hívószámait a személyiségi jogok védelme érdekében olvashatatlanná teszi, ezek összegét – az összegzett költség nagyságától függetlenül, illetményből történő levonás útján, illetve csoportos felhasználók, így készenléti és ügyeleti szolgálatok esetén, készpénz-átutalási megbízáson történő befizetéssel – megtéríti. Az állományilletékes parancsnok vagy vezető, illetve a HM szervek és szervezetek esetében a kvótagazda – állományilletékes parancsnok vagy vezető érintettsége esetén a kvótagazda, kvótagazda érintettsége esetén a 14. § szerinti vezető – kizárólag a fennmaradó hívások szolgálati jellegét vizsgálhatja.

(2) Keretösszegen vagy adatcsomagon felüli szolgálati célú forgalmi költségrész megtérítése alóli felmentésre – a használó indokainak alapos mérlegelését követően – az állományilletékes parancsnok vagy vezető által lefolytatott vizsgálatra figyelemmel a kvótagazda jogosult, ha az elengedett összeg nem magasabb a felhasználó részére engedélyezett keretösszegnél vagy csomagdíjnál. Amennyiben a megtérítés alóli felmentés összege magasabb, mint az érintett felhasználó keretösszege, továbbá, ha az engedélyezett keretösszeg, illetve a túllépés mértéke magasabb a „B” jogosultsági kategória szerinti összegnél, a megtérítés alóli felmentésre a kvótagazda kezdeményezése alapján a 14. § szerinti vezető jogosult. Az állományilletékes parancsnok vagy vezető a túllépők nyilatkozatairól az MH BHD által küldött tájékoztatás kézhezvételét követő 30. napig tájékoztatja az MH BHD parancsnokát.

29. § (1) A kvótagazdák az alárendelt és ellátott szervezetek mindegyikénél évente legalább egy alkalommal ellenőriztetik a jelen utasításban foglaltak végrehajtását, betartását, továbbá szervezeti változás esetén felülvizsgálják az érintett szervek, szervezetek kvótáit (részkvótáit) és soron kívül kezdeményezik a kvóták szükség szerinti módosítását a 14. § szerinti vezetőnél.

(2)48 A felhasználó és kvótagazda-szervezetek parancsnokai (vezetői) az MH BHD megkeresése alapján bemutatják a 24. § (1) bekezdésében meghatározott nyilvántartást, valamint tájékoztatást nyújtanak annak naprakész vezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáról.

(3)49 A HM Belső Ellenőrzési Főosztály a szervezetek ellenőrzése során jelen utasításban meghatározottakat – az ellenőrzés jóváhagyott programjában rögzített céljának, illetve típusának megfelelően – ellenőrzi.

(4)50 Az MH BHD havi rendszerességgel elektronikus adathordozón felterjeszti – ellenőrzés és felhasználás céljából – a 22. § (1) bekezdésében meghatározott forgalmi nyilvántartást, valamint a 24. § (1) bekezdésében meghatározott, a rádiótelefonnal való ellátásért felelős személyekről készült nyilvántartást a HVK HIICSF-ség részére.

A rádiótelefon-ellátás és -használat szabályaival kapcsolatos észrevételek, javaslatok megtétele

30. §51 A felhasználó szervezetek és a kvótagazdák, a rádiótelefon-ellátás és használat szabályaival kapcsolatos észrevételeikről, javaslataikról évente egy alkalommal (január 31-ig) az MH BHD útján tájékoztatják a HVK HIICSF-ség csoportfőnökét. Az MH BHD parancsnoka az észrevételeket, javaslatokat, valamint a 19. § (2) és 22. § (2) bekezdései alapján végrehajtott elemzések eredményét, és a költséghatékonyság érdekében tett intézkedéseket, javaslatokat, továbbá a kvóták módosítására vonatkozó javaslatokat összesítve (március 20-ig) terjeszti fel a HVK HIICSF-ség csoportfőnöke részére. A HVK HIICSF-ség csoportfőnöke intézkedik a hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtására. A hatáskörét meghaladó eseteket döntésre előterjeszti az engedélyezésre jogosult vezető részére.

Záró rendelkezések

31. § Ez az utasítás a közzétételét követő 15. napon lép hatályba. Hatályát veszti a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól szóló 64/2007. (HK 12.) HM utasítás.

32. § (1)52 A kvótagazdák jelen utasítás hatálybalépését követő 20 napon belül – az ellátó szervezetek, köztük az MH BHD parancsnokának egyidejű tájékoztatásával – meghatározzák az alárendeltségükbe vagy ellátási körükbe tartozó szervek, szervezetek által felhasználható szolgálati rádiótelefonok darabszámát (részkvótáját), mely részkvótákat az alárendelt szervekkel, szervezetekkel rendelkező vezetők a szükséges mértékben tovább bontják.

(2) A kvótagazdák a kvóták felhasználására, illetve az átcsoportosításokra vonatkozó igényeiket jelen utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül küldik meg az ellátó szervezeteknek. Az ellátó szervezetek a hatálybalépést követő 60 napon belül kiutalják a szükséges SIM-kártyákat és egyéb eszközöket, elvégzik a szükséges átcsoportosításokat, valamint előkészítik és aláíratják a 3. melléklet szerinti átadás-átvételi jegyzőkönyveket.

(3) A jelen utasítás hatálybalépését megelőző igénylések és egyedi engedélyek alapján történt kiutalások a jelen utasítás hatálybalépését követő 60. napon hatályukat vesztik. Azon felhasználók, akik jogosulatlanná váltak a szolgálati rádiótelefonok használatára, a jogtalan felhasználás elkerülése érdekében kötelesek a használatukban lévő SIM-kártyát és egyéb eszközöket az ellátó szervezetek részére soron kívül leadni.

1. melléklet a 23/2011. (III. 2.) HM utasításhoz53

KIMUTATÁS
a felhasználható keretösszegekről

Jogosultsági
kategória

Beosztások megnevezése a HM szerveknél és a HM szervezeteknél

Beosztás megnevezése az MH katonai szervezeteinél

Engedélyezett havi (nettó) keretösszeg
(Ft)

HM szervek

HM szervezetek

A

– állami vezetők,
– HVKF,
– HVKFH,
– kabinetfőnök
– miniszteri biztos

 

– I/IX-es illetmény kategóriájú szolgálati személyek (altábornagy)

korlátlan
(a felhasználó soron kívüli tájékoztatása 25 000 Ft feletti felhasználás esetén)

B

– I/VIII-as illetmény kategóriájú, vagy azzal azonos besorolású szolgálati személyek,
– sajtófőnök

– I/VIII-as illetmény kategóriájú, vagy azzal azonos besorolású szolgálati személyek

– I/VIII-as illetmény kategóriájú szolgálati személyek (vezérőrnagy)

10 000

C

– I/VII illetmény kategóriájú, vagy azzal azonos besorolású szolgálati személyek,
– főosztályvezetők,
– csoportfőnökök,
– MH vezénylő zászlós

– I/VII-es illetmény kategóriájú, vagy azzal azonos besorolású szolgálati személyek

– I/VII-es illetmény kategóriájú szolgálati személyek (dandártábornok)

7 000

D

– I/VI-os illetmény kategóriájú, vagy azzal azonos besorolású szolgálati személyek
– főosztályvezető-
helyettesek,
– osztályvezetők,

– I/VI-os illetmény kategóriájú, vagy azzal azonos besorolású szolgálati személyek

– I/VI-os illetmény kategóriájú szolgálati személyek (ezredes),
– önálló állománytáblával rendelkező alegységek parancsnokai
– önálló elhelyezésben lévő alegységek parancsnokai

2 000

E

– „D” jogosultsági kategóriában lévő szolgálati személyek szervezetszerű helyettesei

– „D” jogosultsági kategóriában lévő szolgálati személyek szervezetszerű helyettesei,
– I/V illetmény kategóriájú vagy azzal azonos besorolású vezetők (osztályvezetők, irodavezetők stb.)

– „D” jogosultsági kategóriában lévő szolgálati személyek I/V-ös beosztási kategóriájú helyettesei,
– I/V illetmény kategóriájú alegységparancsnokok,
– önálló állománytáblával rendelkező, vagy önálló elhelyezésben lévő alegységek parancsnokhelyettesei

1 000

F

– „A–E” és „G” jogosultsági kategóriába nem tartozó személyek

1 000

G

– engedély alapján egyedi keretösszeg használatára jogosult személyek

0 Ft
vagy egyedi engedély (elrendelés) szerint meghatározott összeg

Megjegyzés:
A futárok és gépjárművezetők által használt rádiótelefonokat, valamint őrzésvédelmi feladatokra kiadott rádiótelefonokat alapesetben a „G” jogosultsági kategóriába kell sorolni 0 Ft/hó keretösszeg meghatározással, szükség esetén flottára történő kimenő híváskorlátozással. A „G” jogosultsági kategóriában a 0 Ft/hónál magasabb felhasználható keretösszeg egyedileg, annak figyelembevételével kerülhet engedélyezésre (elrendelésre), hogy az engedélyezett összeg a feladat függvényében a lehető legalacsonyabb legyen.

2. melléklet a 23/2011. (III. 2.) HM utasításhoz54

A kvóták elosztása

Fsz.

Szervezet megnevezése

Használható
SIM kártyák darabszáma

1.

Miniszter

2

1.0.

Kabinetfőnök

1

1.0.1.

HM Miniszteri Kabinet

31

Σ1.0.

Miniszter közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

34

1.1.

Parlamenti államtitkár

2

1.1.1.

HM Parlamenti Államtitkári Titkárság

13

Σ1.1.

Parlamenti államtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

15

1.2.

Közigazgatási államtitkár

2

1.2.1.

HM Közigazgatási Államtitkári Titkárság

8

1.2.2.

HM Belső Ellenőrzési Főosztály

8

1.2.3.

HM Tervezési és Koordinációs Főosztály

12

1.2.4.

HM Humánpolitikai Főosztály

8

1.2.5.

HM Kontrolling Főosztály

6

Σ1.2.

Közigazgatási államtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

44

1.3.

Jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár

2

1.3.0.

Jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár személyi törzs

3

1.3.1.

HM Jogi Főosztály

17

1.3.2.

HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály

10

Σ1.3.

Jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

32

1.4.

Védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár

2

1.4.0.

Védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár személyi törzs

2

1.4.1.

HM Védelempolitikai Főosztály

7

1.4.2.

HM Védelmi Tervezési Főosztály

8

1.4.3.

HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály

12

Σ1.4.

Védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

31

1.5.

Védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár

2

1.5.0.

Védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár személyi törzs

2

1.5.1.

HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály

7

1.5.2.

HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály

10

Σ1.5.

Védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

21

Σ1.

Honvédelmi Minisztérium hivatali szervezete összesen (HVKF alárendeltségében működő HM szervek nélkül)

177

2.

A honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek

 

2.1.

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

16

2.2.

HM Védelmi Hivatal

0

2.3.

HM Hatósági Hivatal

18

2.4.

HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal

150

2.5.

HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal

100

2.6.

HM Protokoll, Rekreációs és Kulturális Főigazgatóság

33

Σ2.

A honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek összesen

317

3.

HM Tábori Lelkészi Szolgálat

11

Σ1–3.

Honvédelmi Minisztérium hivatali szervezete és a HM szervezetek mindösszesen

505

4.

Egyéb jogcímen felhasználható SIM kártyák

 

4.1.

Kizárólag adatátviteli célra használható SIM kártyák

40

4.2.

Tartalék

50

Σ4.

Egyéb jogcímen felhasználható SIM kártyák összesen

90

Σ1–4.

Közigazgatási államtitkár engedélyezési körébe tartozó SIM kártyák száma mindösszesen

595

5.

A HVKF alárendeltségében működő szervek

 

5.0.

HVKF, HVKFH és vezénylő zászlós

5

5.1.

HVK Vezérkari Iroda

17

5.2.

HVK Személyzeti Csoportfőnökség

22

5.3.

HVK Felderítő Csoportfőnökség

7

5.4.

HVK Hadműveleti Csoportfőnökség

21

5.5.

HVK Logisztikai Csoportfőnökség

10

5.6.

HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség

12

5.7.

HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség

22

5.8.

HVK Kiképzési Csoportfőnökség

13

Σ5.

A HVKF alárendeltségében működő szervek összesen

129

Σ1+ Σ5.

Honvédelmi Minisztérium összesen (HM szervezetek nélkül)

306

6.

Az MH katonai szervezetei

 

6.1.

MH Összhaderőnemi Parancsnokság és alárendeltjei

400

6.2.

MH Vezetési és Doktrinális Központ

37

6.3.

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

80

6.4.

MH Altiszti Akadémia

13

6.5.

MH Geoinformációs Szolgálat

8

6.6.

MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

58

6.7.

MH Ludovika Zászlóalj

7

Σ6.

MH katonai szervezetei összesen

603

Σ5 + Σ6.

A Honvéd Vezérkar főnökének közvetlen alárendeltségében lévő HM szervek és az MH katonai szervezetei mindösszesen

732

7.

Egyéb jogcímen felhasználható SIM kártyák

 

7.1.

Kizárólag adatátviteli célra használható SIM kártyák

50

7.2.

Rendkívüli és ideiglenes feladatokra tartalékolt, illetve felhasználható

100

7.3.

Központi és speciális távközlési feladatokra felhasználható

80

7.4.

Egyéni missziós feladatokra felhasználható, valamint kontingensek részére kiadható

80

7.5.

Tartalék

50

Σ7.

Egyéb jogcímen felhasználható SIM kártyák összesen

360

Σ5 + Σ6 + Σ7.

HVKFH által engedélyezhető SIM kártyák mindösszesen

1092

8.

Miniszteri tartalék

 

8.1.

Beszéd célra használható SIM kártyák

100

8.2.

Kizárólag adatátviteli célra használható SIM kártyák

20

Σ8.

Miniszteri tartalék összesen

120

Σ1–8.

MINDÖSSZESEN:

1807

Megjegyzések:
A miniszteri tartalék felhasználását rendkívüli esetekben a HM közigazgatási államtitkár és a HVKFH kezdeményezheti.
A felhasználók részére kiutalt SIM kártyák azon szervezet kvótáját terhelik, amely szervezet az ellátást kezdeményezte.
A HVK Személyzeti Csoportfőnökség kvótája terhére, az MH rendelkezési állományában lévő és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez vezényelt személyek részére legfeljebb 5 darab szolgálati rádiótelefon és SIM kártya utalható ki.
A 4.1., a 7.1. és a 8.2. folyószámokon lévő SIM kártyák csak adatforgalomra és SMS küldésre alkalmasak, míg a többi folyószámon szereplő SIM kártyák beszédcélú forgalomra (hanghívásra) is alkalmasak. A 4., a 7. és a 8. folyószámok terhére kiadott SIM kártyák nem terhelik a felhasználó szervezetek kvótáját.

3. melléklet a 23/2011. (III. 2.) HM utasításhoz55

ÁTADÁS-ÁTVÉTELI JEGYZŐKÖNYV MINTA

SZERVEZET MEGNEVEZÉSE

számú példány

Nyt. szám:

ÁTADÁS-ÁTVÉTELI JEGYZŐKÖNYV
(Jogcím)*
A kiutalásra vonatkozó adatok:

Kiutalási igény nyilvántartási száma:

A kiutalást elrendelő/engedélyező ügyirat nyilvántartási száma:

 

A készülékre és SIM-kártyára vonatkozó adatok:

 

 

Készletjegyzék

 

 

 

 

Készülék típusa:

 

 

 

 

Készülék IMEI száma:

 

 

 

 

SIM-kártya hívószáma:

 

 

 

 

SIM-kártya ICC száma:

 

 

 

 

Pre-paid kártya átadáskori egyenlege:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

tétel

A használó(k) személyére vonatkozó adatok:

Átvevő

Név, rendfokozat:

 

Állományilletékes szervezet:

 

Ellátást kezdeményező szervezet:

 

Szolgálati hely:

 

Beosztás megnevezése és a beosztási kategória:

 

Jogosultsági kategória (felhasználható
keretösszeg, adatcsomag):

 

Pénzügyi azonosító:

 

Lakcím:

 

Alulírott átvevő (használó), jelen átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírásával kötelezettséget vállalok a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól szóló, mindenkor hatályos rendelkezés(ek) megismerésére és betartására.
Egyéni felhasználó esetében:**
Hozzájárulok, hogy az arra feljogosított szervezet a keretösszeg túllépésből adódó bruttó költséget (beleértve a jogcím nélküli és a keretösszegen felüli felhasználásból, illetve az adatcsomag túllépésből és a hívásrészletező díjából adódó költségeket) az illetményemből a hatályos rendelkezés vonatkozó pontjai alapján levonja.
Csoportos felhasználó (ügyeleti és készenléti szolgálatok) esetében:**
Vállalom, hogy a keretösszeg-túllépésből adódó bruttó költséget (beleértve a jogcím nélküli és a keretösszegen felüli felhasználásból, illetve az adatcsomag túllépésből és a hívásrészletező díjából adódó költségeket) készpénz-átutalási megbízáson történő befizetéssel térítem meg.
Jelen jegyzőkönyv aláírásával, a fentiek szerinti készülék és SIM-kártya használatára vonatkozó korábban aláírt jegyzőkönyv vagy szerződés érvényét veszti.
Helyőrség, dátum (megegyezik az átadás-átvétel idejével)

    ………………………………………………    ………………………………………………
    átadó (név, rendfokozat, beosztás)     átvevő (név, rendfokozat)

Készült:

4 példányban

Egy példány:

…… lap

Ügyintéző (tel.):

Kapják:

1. sz. pld.:

Átvevő

 

2. sz. pld.:

Átadó

 

3. sz. pld.:

MH BHD

 

4. sz. pld.:

Ellátást kezdeményező szervezet

Megjegyzés
* A zárójelben a kiadás jogcímét (beosztás alapján vagy egyedi elbírálás alapján) az adott feladat vagy szolgálat pontos megnevezésével, illetve az egyedi vagy csoportos használatra utaló megjegyzéssel együtt kell szerepeltetni (pl.: egyedi elbírálás alapján, csoportos használatra, ügyeletes nyomozótiszti szolgálat részére.)
** A jegyzőkönyvben értelemszerűen a kívánt szöveget kell szerepeltetni.

4. melléklet a 23/2011. (III. 2.) HM utasításhoz56

MINTA A FELHASZNÁLÓK ÁLTAL HASZNÁLT DÍJKÖTELES SZOLGÁLTATÁSOK
ÉS KERETÖSSZEGEK KIMUTATÁSÁHOZ
SZERVEZET MEGNEVEZÉSE     számú példány
Nyt. szám:
A SZERVEZET SZOLGÁLATI RÁDIÓTELEFON HASZNÁLATRA JOGOSULT FELHASZNÁLÓNIAK, VALAMINT AZ ÁLTALUK HASZNÁLHATÓ DÍJKÖTELES SZOLGÁLTATÁSOK
ÉS KERETÖSSZEGEK KIMUTATÁSA
Az alábbi táblázatban nevesített szolgálati rádiótelefon-felhasználó aláírásommal igazolom, hogy a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól szóló 23/2011. (III. 2.) HM utasítás 55/2012. (VII. 27.) HM utasítással történt módosítását (az aktuális módosítás okának behelyettesítése), illetve abból adódóan az általam használható díjköteles szolgáltatások, illetve keretösszegek és adatcsomagok a szolgálati rádiótelefon-ellátás és -használat szabályairól szóló 23/2011. (III. 2.) HM utasítás 55/2012. (VII. 27.) HM utasítással történt módosításnak hatálybalépését követő 60. nap dátumának behelyettesítése hatállyal történő változását tudomásul veszem.

Fsz.

Név, rf.

Beosztás

Hívószám

Felhasználható keretösszeg
(jogosultsági kategória)

Díjköteles szolgáltatások*

Aláírás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* A díjköteles szolgáltatásokat (mobil internet/adatcsomag, MMS, INFOSMS stb.) minden érintett felhasználónál – mobil internet használatára vonatkozó jogosultság esetén a bel és külföldi használatra vonatkozó adatokra is kiterjedően – tételesen fel kell sorolni.
Helyőrség, dátum
………………………………………
parancsnok (vezető)
Készült: … példányban
Egy példány: 1 lap
Ügyintéző (tel.):
Kapják:    1. sz. pld.:    Rádiótelefonnal való ellátásért felelős személy
    2. sz. pld.:    MH BHD (Fax: 2 51023)
    3. sz. pld.:    Kvótagazda (ha a felhasználó szervezet nem kvótagazda)
    4. sz. pld.:    MH BHD HM OÜI (Fax: 2 22973) Kizárólag HM szervek (kivétel HVK) és szervezetek esetében.
1

Az utasítást a 60/2020. (X. 21.) HM utasítás 35. §-a hatályon kívül helyezte 2020. december 20. napjával.

2

Az 1. § az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

3

A 2. § az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

4

A 3. § (4) bekezdése a 121/2011. (XI. 10.) HM utasítás 19. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § 2. pontja az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § a) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

6

A 4. § 8. pontja az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § b) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

7

A 4. § 10. pontja az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

8

A 4. § 11. pontja az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § c) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

9

A 4. § 12. pontja az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § d) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

10

A 6. § (2) bekezdése a 67/2016. (XII. 22.) HM utasítás 6. § a) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 8. § (1) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § e) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

12

A 8. § (3) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

13

A 11. § (2) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

14

A 11. § (4) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § g) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

15

A 13. § (2) bekezdését az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 13. § a) pontja hatályon kívül helyezte, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

16

A 14. § nyitó szövegrésze az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § h) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

17

A 14. § a) pontja a 67/2016. (XII. 22.) HM utasítás 6. § b) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 14. § b) pontja az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § i) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

19

A 15. § (3) bekezdése a 67/2016. (XII. 22.) HM utasítás 6. § b) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 15. § (4) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

21

A 15. § (5) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § e) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

22

A 16. § eredeti szövegének megjelölését (1) bekezdésre változtatta az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 5. §-a.

23

A 16. § (2) bekezdését az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 5. §-a iktatta be, egyidejűleg a § eredeti szövegének megjelölését (1) bekezdésre változtatta, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

24

A 17. § (2) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

25

A 18. § (3) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § e) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

26

A 19. § (1) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

27

A 19. § (2) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § e) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

28

A 20. § (1) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

29

A 20. § (2) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 13. § b) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

30

A 20. § (3) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

31

A 20. § (4) bekezdését az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 13. § c) pontja hatályon kívül helyezte, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

32

A 21. § (1) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § j) és k) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

33

A 21. § (2) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § l) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

34

A 22. § (1) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § e) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

35

A 22. § (2) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

36

A 22. § (3) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

37

A 23. § az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 8. §-ával megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

38

A 24. § (1) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § e) és m) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

39

A 25. § (2) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f), n) és o) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

40

A 26. § (2) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

41

A 26. § (3) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

42

A 26. § (4) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

43

A 26. § (5) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

44

A 26. § (6) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

45

A 26. § (8) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja és 13. § d) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

46

A 27. § az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

47

A 28. § az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 10. §-ával megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

48

A 29. § (2) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

49

A 29. § (3) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § p) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

50

A 29. § (4) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

51

A 30. § az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § e) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

52

A 32. § (1) bekezdése az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

53

Az 1. melléklet az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

54

A 2. melléklet az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

55

A 3. melléklet az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 12. § f) és q) pontja szerint módosított szöveg, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

56

A 4. mellékletet az 55/2012. (VII. 27.) HM utasítás 11. § (2) bekezdése iktatta be, alkalmazására lásd e módosító utasítás 15. §-át.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére