• Tartalom

26/2011. (VII. 27.) BM rendelet

26/2011. (VII. 27.) BM rendelet

a területrendezési feladatok előirányzat 2011. évi felhasználásának szabályairól1

2011.07.28.

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 124. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 2. § 6. pont k) alpontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § E rendelet hatálya a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló 2010. évi CLXIX. törvény 1. melléklet, XIV. Belügyminisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 1. Ágazati célfeladatok alcím, 31. Területrendezési feladatok jogcímcsoport (a továbbiakban: Előirányzat) felhasználására és felhasználásának ellenőrzésére terjed ki.

2. § (1) Az Előirányzat az alábbi célokra használható fel:

a) a területrendezési szabályozással, területrendezési tervek készítésével kapcsolatos feladatellátásra,

b) a területrendezési tervek érvényesítésével kapcsolatos feladatellátásra,

c) a területrendezési nemzetközi feladat ellátására, ezen belül

ca) az Európai Területi Tervezési Megfigyelő Hálózat (ESPON) programmal kapcsolatos feladatellátásra,

cb) a 2013 utáni kohéziós politikával kapcsolatos feladatellátásra, vagy

cc) a nemzetközi szervezetekkel, transznacionális együttműködéssel vagy a szomszédos országokkal összefüggő területrendezési nemzetközi feladatellátásra,

d) a területrendezéssel kapcsolatos kutatási feladatellátásra,

e) szakmai rendezvények, publikációk, pályázatok megrendezésének támogatására, vagy

f) a városfejlesztéssel kapcsolatos feladatellátásra.

(2) Az (1) bekezdés szerinti feladatokhoz rendelt keretösszegeket a területrendezésért felelős miniszter hagyja jóvá.

3. § (1) Az Előirányzatból támogatási kérelem alapján nyújtható támogatás.

(2) Az Előirányzatból nyújtott támogatások kedvezményezettje lehet

a) a Magyarországon székhellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet, egyéni vállalkozó, vagy

b) az Európai Gazdasági Térség tagállamában székhellyel és Magyarországon fiókteleppel vagy

telephellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet, egyéni vállalkozó.

4. § Az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 113. § (2)–(3) bekezdésében felsorolt dokumentumokon túl a támogatási szerződés megkötésének feltétele az alábbi dokumentumok támogató részére való benyújtása vagy rendelkezésre állása:

a) a kedvezményezett azonosító adatait tartalmazó dokumentumok, a nyilvántartásba vételét igazoló okirat, gazdasági társaságok esetén a támogató által a nyilvános cégnyilvántartásból lekért cégkivonat 30 napnál nem régebbi példánya,

b) a kedvezményezett képviselőjének adatait tartalmazó, a támogatási szerződés aláírására feljogosító okirat, vagy annak kedvezményezett által hitelesített másolata, továbbá közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott címpéldány, ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta eredeti példánya, vagy ezek kedvezményezett által hitelesített másolata,

c) 30 napnál nem régebbi köztartozásról szóló nemleges együttes adóigazolás, vagy a támogató által a köztartozásmentes adózói adatbázisból lekért adatokat tartalmazó igazolás.

5. § (1) A támogatási szerződést a támogatási döntésről szóló értesítést követő 75 napon belül meg kell kötni, kivéve az Ámr. 112. § (8) bekezdésében foglalt esetet.

(2) A kedvezményezettnek a szerződés megkötéséhez – előfinanszírozott támogatás vagy előleg folyósításának esetén – csatolnia kell a beszedési megbízás benyújtására vonatkozó, csak a támogató engedélyével visszavonható és a kedvezményezett számlavezető bankja általi nyilvántartásba vételt tartalmazó felhatalmazó levél két eredeti példányát.

(3) A felhatalmazó levél a támogatót a visszavonásig jogosítja fel beszedési megbízás benyújtására. A kedvezményezett beszámolójának elfogadásáról szóló támogatói döntésben a támogató nyilatkozik a kedvezményezett felé, hogy a felhatalmazó levél a kedvezményezett bankszámláját vezető hitelintézetnél visszavonásra kerülhet. Amennyiben a támogató beszedési megbízást nyújtott be a kedvezményezett bankszámláját vezető hitelintézethez, és a beszedési megbízás teljesült, vagy a támogató által visszavont támogatás összegét a kedvezményezett visszafizette, vagy a támogató dönt a kizárásról, úgy a támogató külön dokumentumban nyilatkozik a felhatalmazó levél visszavonhatóságáról.

6. § (1) Az Előirányzat közvetlen, vagy közvetett módon, előirányzat-átcsoportosítással is felhasználható.

(2) Az Előirányzatból, a felhasználására vonatkozó döntést követően, támogatási szerződés, közhasznú szerződés, vállalkozási, megbízási, vagy egyéb szerződés köthető.

(3) Az Előirányzat terhére elő- vagy utófinanszírozással nyújtható támogatás. Utófinanszírozás esetén a megítélt támogatásból támogatási előleg nyújtható, amely nem haladhatja meg a megítélt támogatás 25%-át.

(4) Az Előirányzatból kifizetés a (2) bekezdés szerinti szerződésben meghatározott módon és feltételekkel, a Magyar Államkincstáron keresztül történik.

7. § (1) A támogatás felhasználásáról a kedvezményezett köteles a támogatási szerződésben meghatározott határidőben és módon írásbeli beszámolót készíteni és azt egy példányban a támogatónak megküldeni. A beszámoló szakmai és pénzügyi részből áll.

(2) A beszámoló szakmai részének tartalmaznia kell legalább a támogatási szerződésben meghatározott támogatott cél főbb naturális mutatószámait, a támogatási szerződésben rögzített feladat vagy beruházás megvalósításának helyét és időpontját, valamint a támogatási szerződésben rögzített feladat megvalósulását tartalmazó dokumentumot, a támogatási szerződésben meghatározott formátumban és példányszámban.

(3) A beszámoló pénzügyi része – támogatási szerződés eltérő rendelkezése hiányában – az alábbiakat tartalmazza:

a) az összesített kimutatást a támogatási szerződésben meghatározott feladattal kapcsolatban felmerülő költségekről, kiadásokról, illetve a számviteli bizonylatok összesítését, amely tartalmazza költségtételek szerinti bontásban a bizonylat kibocsátójának nevét, a bizonylat sorszámát, tartalmát, keltét és a teljesítés időpontját, az ÁFA-alapot, az ÁFA-tartalmat és a bruttó összeget, valamint átutalás esetében a banki értesítő sorszámát, készpénzes kifizetés esetében a kifizetés tényét igazoló pénztárbizonylat sorszámát, továbbá az elszámolt összeget;

b) a támogatás felhasználását igazoló záradékolt számviteli bizonylatok hitelesített másolatát;

c) az átutalással megvalósított pénzügyi teljesítést igazoló bizonylat hitelesített másolatát;

d) készpénzes kifizetés esetén a számla, egyszerűsített számla és a kifizetési pénztárbizonylat, vagy az adott kifizetési tételre a könyvviteli nyilvántartás vonatkozó részének hitelesített másolatát;

e) a saját forrás és a társfinanszírozás felhasználásáról szóló kimutatást;

f) a személyi jellegű költségek, kiadások, és azok közterheinek részletes kimutatását, és

g) azokat a dokumentumokat, melyeket a támogató a beszámoló részeként a támogatási szerződésben előír.

(4) A bizonylatok hitelesítésére a kedvezményezett képviselője vagy az általa írásban felhatalmazott személy jogosult.

(5) A beszámolásra kötelezett köteles a támogató felhívására a beszámolóját 10 napon belül pontosítani vagy a hiányt pótolni.

8. § (1) Amennyiben a támogatott projekt, feladat megvalósítása meghiúsul, tartós akadályba ütközik, a szerződésben foglalt ütemezéshez képest késedelmet szenved, vagy a feladat megvalósításával kapcsolatban bármely körülmény megváltozik, ezt a kedvezményezett köteles a tudomására jutást követően haladéktalanul írásban jelenteni a támogatónak.

(2) A kedvezményezett az Ámr. 127. § (1) bekezdése szerinti elállás esetén a támogatás összegét az elállást tartalmazó okirat kézhezvételétől számított 5 napon belül köteles a támogatónak visszafizetni.

(3) Amennyiben a támogató a támogatást részben vagy egészben visszavonja, vagy a támogatási szerződés a támogatott cél megvalósulása nélkül megszűnik, vagy a támogatási szerződés alapján a támogatási összeg módosul, akkor a már átutalt támogatási összeg, illetve a csökkentett támogatási összeget meghaladó igénybe vett támogatási összeg és annak kamata megfizetésére irányuló visszakövetelés érvényesítése a beszedési megbízás alkalmazásával történhet, amelyet a támogatás forrásaként meghatározott előirányzat javára kell teljesíteni.

9. § A támogatott projekt, feladat, vagy program lezárása – a támogatott cél vagy célok támogatási szerződés szerinti megvalósulását követően – a megvalósításáról szóló írásbeli szakmai beszámoló, továbbá a teljes támogatási összeg elszámolásáról készített pénzügyi elszámolás alapján a kedvezményezett nyilatkozatával és annak a támogató általi elfogadásával történik. A szakmai beszámoló és a pénzügyi elszámolás értékelését a támogató az adatok beérkezését követő 60 napon belül elvégzi, és annak eredményéről a kedvezményezettet értesíti. A határidő a hiánypótlásra előírt idővel meghosszabbodik.

10. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának általános rendjéről szóló 17/2011. (V. 23.) BM rendelet 35. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az előirányzat felhasználására, kezelésére a területrendezési feladatok előirányzat 2011. évi felhasználásának szabályairól szóló miniszteri rendeletben meghatározott módon kerül sor.”
1

A rendeletet a 27/2012. (V. 30.) BM rendelet 40. § c) pontja hatályon kívül helyezte 2012. május 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére