• Tartalom

260/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet

260/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet

a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet módosításáról1

2012.01.01.

A Kormány a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (1) bekezdés d) és h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

h) helyi termelői piac: a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott fogalom.”

(2) Az R. 1. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Nem kell alkalmazni a helyi termelői piacok esetében a 2. § (3) és (4) bekezdését, a 7. §-t, valamint a 8. § (2) és (3) bekezdését.”

2. § Az R. 2. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az egyidejűleg 300 főnél nagyobb befogadó képességű vásár, piac, bevásárlóközpont, továbbá a szabadtéren tartott vásár, piac esetében, amennyiben az egyidejűleg résztvevők létszáma az 1000 főt várhatóan meghaladja, a vásár, piac, bevásárlóközpont üzemeltetője köteles az emberek életét, egészségét és környezetét, anyagi értékeit súlyosan veszélyeztető vagy károsító esemény bekövetkeztére vonatkozó biztonsági tervet készíteni. Ha a vásár, piac biztonságát veszély fenyegeti, az üzemeltető a vásár, piac működését felfüggeszti.
(4) A biztonsági terv tartalmazza:
a) a vásár, piac, bevásárlóközpont helyszínének baleset, elemi csapás, közveszéllyel fenyegetés, tömeges rendbontás esetére vonatkozó kiürítési, menekítési tervét;
b) szabadtéri vásár, piac esetén az időjárás változásának folyamatos nyomon követésének kötelezettségét.”

3. § (1) Az R. 4. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Kormány
a) a b) pontban meghatározottak kivételével e rendelet, a Kertv. 6/A. §-ának (1) és (2) bekezdése és – a helyi termelői piacokra vonatkozó rendelkezések kivételével – 6/G. § c) pontja, valamint e rendelkezésekkel összefüggésben a Kertv. 9. § (1), (4) és (5) bekezdése tekintetében kereskedelmi hatóságként, továbbá a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szolgtv.) tekintetében a szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságként a kistérségekről szóló külön jogszabályban meghatározott kistérség székhelye szerinti települési, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjét (a továbbiakban: kistérségi jegyző),
b) a 4/B. §-ban foglaltak tekintetében és a helyi termelői piacokkal összefüggésben e rendelet, a Kertv. 6/A. § (3) bekezdése és – a helyi termelői piacokra vonatkozó rendelkezések tekintetében – 6/G. § c) pontja, valamint e rendelkezésekkel összefüggésben a Kertv. 9. § (1), (4) és (5) bekezdése tekintetében kereskedelmi hatóságként, továbbá a Szolgtv. tekintetében a szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságként a helyi termelői piac helye szerint illetékes települési önkormányzat, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjét (a továbbiakban: települési jegyző)
jelöli ki.
(2) A vásár vagy a piac üzemeltetését – a helyi termelői piacok kivételével – a vásár vagy piac helye szerint illetékes kistérségi jegyző engedélyezi.”

(2) Az R. 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az engedélyezési eljárás ügyintézési határideje tizenöt nap. A jegyző az engedély megadásával egyidejűleg a vásárt, a piacot és annak fenntartóját nyilvántartásba veszi. A nyilvántartás nyilvános. A jegyző a nyilvántartást az önkormányzat honlapján – amennyiben azzal az önkormányzat rendelkezik – közzéteszi.”

4. § Az R. a következő 4/B. §-sal egészül ki:

4/B. § (1) A helyi termelői piac üzemeltetésére irányuló szándékot a fenntartónak a piac helye szerint illetékes települési jegyzőnél kell bejelentenie.
(2) A fenntartónak a helyi termelői piac üzemeltetésére irányuló bejelentése – a Szolgtv.-ben meghatározottakon túl – tartalmazza:
a) a fenntartó nevét, címét, székhelyét, elektronikus levelezési címét, amennyiben azzal rendelkezik,
b) a fenntartó cégjegyzékszámát, egyéni vállalkozói nyilvántartási számát, vagy bírósági nyilvántartásba vételi számát,
c) az üzemeltető nevét, címét, székhelyét,
d) elektronikus levelezési címét, amennyiben azzal rendelkezik,
e) a helyi termelői piac címét, helyrajzi számát,
f) a területhasználatának jogcímét,
g) a piac nyitva tartási idejét.
(3) A települési jegyző a helyi termelői piacot nyilvántartásba veszi. A települési jegyző által vezetett nyilvántartás nyilvános. A jegyző a nyilvántartást az önkormányzat honlapján – amennyiben azzal az önkormányzat rendelkezik – közzéteszi.
(4) A települési jegyző által a bejelentés alapján vezetett nyilvántartás – a Szolgtv.-ben meghatározott adatokon túl – tartalmazza a fenntartó által a (2) bekezdés alapján megadott adatokat.
(5) A települési jegyző a bejelentés másolatát a nyilvántartásba vételt követően a nyilvántartási számmal együtt megküldi:
a) a fővárosi és megyei kormányhivatal kistérségi, fővárosi kerületi népegészségügyi intézetének,
b) a fővárosi és megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának, valamint növény- és talajvédelmi igazgatóságának,
c) a fővárosi és megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének,
d) a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnak,
e) az illetékes rendőrkapitányságnak és
f) a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.
(6) A helyi termelői piac fenntartója a (2) bekezdésben meghatározott adatokban bekövetkezett változásokat haladéktalanul köteles bejelenteni a települési jegyzőnek. A települési jegyző a változást a nyilvántartásba bejegyzi.”

5. § Az R. a következő 4/C. §-sal egészül ki:

4/C. § (1) Ha a helyi termelői piac üzemeltetéséhez a forgalmazott termékekre tekintettel külön hatóság engedélye (a továbbiakban: külön engedély) szükséges, és az ügyfél – a bejelentés köteles helyi termelői piac üzemeltetésére irányuló szándékára vonatkozó bejelentésének benyújtásával egyidejűleg – a külön engedély iránti kérelmet a 4/B. § (1) bekezdése szerinti települési jegyzőhöz nyújtja be, a települési jegyző a külön engedély kiadására irányuló eljárásban közreműködő hatóságként jár el.
(2) A közreműködő hatóság a kérelmet továbbítja a külön engedély kiadására hatáskörrel rendelkező illetékes hatósághoz.
(3) A közreműködő hatóság az ügyfelet a külön engedély kiadása iránti kérelem tárgyában hiánypótlásra – az igazgatási szolgáltatási díj vagy illeték megfizetésének pótlására való felhívás kivételével – nem hívhatja fel. A közreműködő hatóság az eljárást akkor is megszünteti, ha az eljárásra okot adó körülmény már nem áll fenn.
(4) Az ügyfél – a külön engedély iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg – a külön engedély kiadására hatáskörrel rendelkező illetékes hatóságnál is teljesítheti a helyi termelői piac bejelentését és a bejelentésért fizetendő illeték megfizetését. A külön engedély kiadására hatáskörrel rendelkező illetékes hatóság a bejelentést a Szolgtv. 23. §-a szerinti intézkedések megtétele érdekében haladéktalanul továbbítja a települési jegyzőnek.”

6. § Az R. 5. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Szeszes ital vásáron, piacon a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 110. §-ának (11) bekezdésében, illetve a Jöt. 67. §-ának (2) bekezdésében meghatározott feltételek teljesítése mellett árusítható.”
„(4) A helyi termelői piac üzemeltetője a piacon árusító kistermelő
a) nevéről és címéről,
b) gazdasága, illetve a termelés és előállítás helyéről,
c) regisztrációs számáról, és
d) által árusított termékekről
napi nyilvántartást vezet, amelyet köteles 60 napig megőrizni és az ellenőrző hatóság kérésére bemutatni.”

8. §2 Az R. 9. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A vásárok és piacok, valamint a bevásárlóközpontok üzemeltetésére e rendeletben előírt feltételek meglétét a települési és a kistérségi jegyző a 4. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva ellenőrzi. A települési és a kistérségi jegyzőn kívül a vásárok és piacok, illetve a bevásárlóközpontok működésére, az ott végzett kereskedelmi tevékenységre, forgalomba hozott termékekre vonatkozó jogszabályokban foglalt rendelkezések betartását az engedélyezésben részt vevő hatóságok, a fogyasztóvédelmi hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve, a külön jogszabályban foglalt hatáskörükben eljárva jogosultak ellenőrizni, illetve hatósági jogkörüket gyakorolni. A 2. § (3) és (4) bekezdésében meghatározott kötelezettség teljesítését és a biztonsági tervben foglaltak megfelelőségét a vásár, piac helyszíne szerint illetékes katasztrófavédelmi szerv jogosult ellenőrizni.
(4) A települési és a kistérségi jegyző a 4. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva az engedélyt visszavonja, illetve a tevékenység folytatását megtiltja, és a vásárt, piacot bezáratja és a nyilvántartásból törli, ha
a) az engedély kiadásának, vagy a nyilvántartásba vételnek a feltételei már nem állnak fenn,
b) a vásár, piac megszűnik,
c) a vásár, piac működése a jogszabályban előírt feltételeknek, az annak teljesítésére vonatkozó, a (3) bekezdésben meghatározott hatóságok felszólítása ellenére sem felel meg.
(5) A kistérségi jegyző és a települési jegyző az engedély megadásáról, az engedély (4) bekezdés szerinti visszavonásáról, illetve a tevékenység folytatásának megtiltásáról szóló határozatát a fenntartóval, a (3) bekezdésben megjelölt hatóságokkal, valamint a vásár, piac helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjével, rendőrkapitánysággal közli. A kistérségi jegyző és a települési jegyző a helyi termelői piac nyilvántartásba vételéről, a nyilvántartás adatainak 4. § (7) bekezdése vagy 4/B. § (6) bekezdése szerint bejelentett változásáról értesíti a (3) bekezdésben megjelölt hatóságokat, valamint a vásár, piac helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjét és rendőrkapitányságot. A (4) bekezdés alapján hozott, az engedély visszavonásáról, illetve a tevékenység folytatásának megtiltásáról szóló határozatot egyéni vállalkozó esetén az egyéni vállalkozó székhelye szerint illetékes körzetközponti jegyzővel, gazdasági társaság esetén az illetékes cégbírósággal is közölni kell.”

9. § (1) Az R. 1. § (1) bekezdésében a „Magyar Köztársaság” szövegrész helyébe a „Magyarország”, az R. 2. § (1) bekezdésében a „vagy amely vásár rendezése céljából területhasználati hozzájárulással rendelkezik” szövegrész helyébe a „vagy amely vásár rendezése, helyi termelői piac működése céljából területhasználati hozzájárulással rendelkezik” szöveg lép.

(2) Az R. 4. § (4)–(6) bekezdésében, a 4/A. § (2), (3), (4) és (6) bekezdésében a „jegyző” szövegrész helyébe a „kistérségi jegyző” szöveg, a 4. § (7) bekezdésében a „jegyzőt” szövegrész helyébe a „kistérségi jegyzőt” szöveg, a 4/A. § (5) bekezdésében a „jegyzőnek” szövegrész helyébe a „kistérségi jegyzőnek” szöveg, a 8. § (1) bekezdésében a „jegyző” szövegrész helyébe a „települési és a kistérségi jegyző a 4. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva” szöveg lép.

10. § Ez a rendelet 2012. január 1-jén lép hatályba, és 2012. január 2-án hatályát veszti.

11. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, 2006. december 12-i 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 5. cikkének való megfelelést szolgálja.

1

A rendelet a 10. § alapján hatályát vesztette 2012. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére