• Tartalom

27/2011. (IX. 16.) BM utasítás

27/2011. (IX. 16.) BM utasítás

a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának részletes rendjéről szóló 16/2011. (VI. 2.) BM utasítás módosításáról1

2011.09.17.

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 100/J. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően, az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 2. § 6. pont k) alpontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – kiadom a következő utasítást:

1. § A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának részletes rendjéről szóló 16/2011. (VI. 2.) BM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

2. § Az Utasítás 9. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az 1. mellékletnek a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának részletes rendjéről szóló 16/2011. (VI. 2.) BM utasítás módosításáról szóló 27/2011. (IX. 16.) BM utasítással megállapított „ÁHT 032696 Szabadságharcosokért Közalapítvány támogatása” és „ÁHT 236652 Hivatásos állomány lakáscélú beruházása” alcímében foglalt rendelkezéseket a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának részletes rendjéről szóló 16/2011. (VI. 2.) BM utasítás módosításáról szóló 27/2011. (IX. 16.) BM utasítás hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.”

3. § Ez az utasítás a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1. melléklet a 27/2011. (IX. 16.) BM utasításhoz

1. A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának részletes rendjéről szóló 16/2011. (VI. 2.) BM utasítás 1. melléklete az ÁHT 296224 Az árvíz során megrongálódott közintézmények helyreállítása alcímet követően a következő alcímmel egészül ki:
„ÁHT 302191 Közfoglalkoztatás támogatása
Az előirányzat a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról szóló 375/2010. (XII. 31.) Korm. rendeletben (ezen alcím alkalmazásában a továbbiakban: Korm. rendelet) foglaltak céljára biztosít forrást. Az előirányzat lebonyolítás céljából, keretmegállapodás alapján átadásra kerül a pályázat vagy egyedi döntés alapján a támogatottal hatósági szerződést kötő kormányhivatal részére. A keretmegállapodásban rendelkezni kell a pénzügyi lehívás rendjéről és az elszámolás módjáról. A lebonyolítás céljából átadott előirányzat felhasználására a Korm. rendelet irányadó.
Kötelezettségvállaló: a közfoglalkoztatási helyettes államtitkár, vagy az általa írásban felhatalmazott személy.
Szakmai teljesítést igazoló: a közfoglalkoztatási helyettes államtitkár, vagy az általa írásban felhatalmazott személy.”
2. A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának részletes rendjéről szóló 16/2011. (VI. 2.) BM utasítás 1. melléklet ÁHT 032696 Szabadságharcosokért Közalapítvány támogatása alcíme helyébe a következő alcím lép:
„ÁHT 032696 Szabadságharcosokért Közalapítvány támogatása
Az előirányzat fedezetet nyújt az 1956 előtti politikai üldözöttek és az 1956-os forradalom és szabadságharcban részt vevők és sérelmet szenvedettek támogatására – pályázat keretében vissza nem térítendő pénzügyi támogatás formájában –; az '56-os és '56 előtti szervezetek támogatására, illetve a Szabadságharcosokért Közalapítvány Alapító Okiratában megjelölt célokkal összefüggő tevékenység, program, projekt finanszírozására; az '56-os eseményekkel foglalkozó kéziratok kiadásának, a helyi szinten megvalósuló köztéri alkotások (emlékművek, szobrok, emléktáblák) és '56-os emlékhelyek felújításának finanszírozására, valamint a volt politikai elítéltek részére történő szociális segélyek, temetési segélyek folyósítására, továbbá a saját működési költségei, kiadásai finanszírozására.
Kötelezettségvállaló: a Személyügyi Főosztály főosztályvezetője, vagy az általa írásban felhatalmazott személy.
Szakmai teljesítést igazoló: a Személyügyi Főosztály főosztályvezetője, vagy az általa írásban felhatalmazott személy.”
3. A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának részletes rendjéről szóló 16/2011. (VI. 2.) BM utasítás 1. melléklet ÁHT 227304 Közbiztonsági beruházások alcíme helyébe a következő alcím lép:
„ÁHT 227304 Közbiztonsági beruházások
Az előirányzat felhasználása a BM beruházási terve szerint történik, melyben az igazgatási, a rendőrségi, a büntetés-végrehajtási, a katasztrófavédelmi, a bevándorlási, a nemzetbiztonsági, az oktatási és egyéb beruházások a BM által irányított szervek igénybejelentései alapján kerülnek beépítésre. A Műszaki Főosztály előterjesztése alapján a gazdasági és informatikai helyettes államtitkár az előirányzatok felhasználását engedélyezi, a beruházási tervet, illetve az előirányzat évközi módosításait jóváhagyja. A beruházási tervben egyben meghatározásra kerül a feladatot megvalósító intézményre vonatkozó rendelkezési jog.
Az előirányzat felhasználásával megvalósuló kiadások teljesítésekor a feladatfinanszírozás szabályait kell alkalmazni a PM rendeletben előírtak szerint.
A beruházási terv alapján a Műszaki Főosztály feladata a fejezeti kezelésű finanszírozási alapokmányok elkészítése. Az alapokmányon történő kötelezettségvállalásra a gazdasági és informatikai helyettes államtitkár, ellenjegyzésre a PEF főosztályvezetője jogosult.
Amennyiben az alapokmányon a rendelkezési jog átadására nem kerül sor, úgy a beruházás megvalósítása során a kötelezettségvállalás (szerződésbejelentés), valamint a szakmai teljesítésigazolás a Műszaki Főosztály feladata, az érvényesítés, az utalványozás és az ellenjegyzés a PEF feladata.
Amennyiben a beruházás rendelkezési jog átadásával történik, úgy a kötelezettségvállalással egyidejűleg az előirányzat-átcsoportosítás is megtörténik az elsődleges elszámolásra kötelezett költségvetési szerv részére. A finanszírozásáért, beszámolásért a megvalósító intézmény vezetője felelős.
Ebben az esetben a szerződés Magyar Államkincstárhoz történő bejelentése a beruházási tervben megnevezett megvalósító intézmény feladata.
Az előirányzat felhasználása, a beruházás megvalósítása során a kötelezettségvállalás, az érvényesítés, az utalványozás és az ellenjegyzés, továbbá a szakmai teljesítésigazolás az intézmény belső szabályozásában meghatározottak alapján történik.
A megvalósító intézmény a feladatok megvalósulásáról (a szerződésbejelentők másolatának megküldésével), a finanszírozás alakulásáról stb. folyamatosan tájékoztatja a Műszaki Főosztályt.
Kötelezettségvállaló: a gazdasági és informatikai helyettes államtitkár, a Műszaki Főosztály főosztályvezetője vagy a gazdasági és informatikai helyettes államtitkár által írásban felhatalmazott személy.”
4. A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának részletes rendjéről szóló 16/2011. (VI. 2) BM utasítás 1. melléklet ÁHT 236652 Hivatásos állomány lakáscélú beruházása alcíme helyébe a következő alcím lép:
„ÁHT 236652 Hivatásos állomány lakáscélú beruházása
Az előirányzat a fejezet irányítása alá tartozó rendőrség (ORFK és szervei), valamint a katasztrófavédelem (OKF és szervei) – rendőrség esetén 76,5625%, OKF és szervei esetén 23,4375% megoszlásban – dolgozóinak lakásépítéséhez, lakásvásárlásához, lakásfelújításához, lakáskorszerűsítéséhez, lakásbővítéséhez nyújtandó munkáltatói kölcsön forrásul szolgál.
Az előirányzat felhasználásával megvalósuló kiadások teljesítésekor a feladatfinanszírozás szabályait kell alkalmazni a PM rendeletben előírtak szerint.
Az előirányzat felhasználása közvetett módon történik. A gazdasági és informatikai helyettes államtitkár intézkedik az előirányzat átcsoportosításáról. Szakmai teljesítésigazolás az előirányzat átadásakor nem szükséges.
Az előirányzat felhasználásának engedélyezése céljából a Műszaki Főosztály elkészíti az intézmények részére jóváhagyott kereteknek megfelelően a fejezeti kezelésű előirányzat alapokmányát.
A PM rendelet szerinti alapokmányon történő kötelezettségvállalásra a gazdasági és informatikai helyettes államtitkár, ellenjegyzésre a PEF főosztályvezetője jogosult. A kötelezettségvállalással egyidejűleg az előirányzat feletti rendelkezési jog átadása és az előirányzat módosítása is megtörténik az elsődleges elszámolásra kötelezett költségvetési szerv részére.
A rendelkezési jog átadásával és előirányzat módosításával történő támogatások rendelkezésre bocsátásáért, finanszírozásáért, beszámolásért a megvalósító intézmény vezetője felelős. Az utalványozás, ellenjegyzés, érvényesítés, szakmai teljesítésigazolás a lakástámogatásban részesülő intézmény belső szabályozásának megfelelően történik.
Az előző évi kötelezettségvállalással terhelt előirányzat-maradványok tárgyévi igénybevételének feltétele a PM rendelet szerinti alapokmány benyújtása a MÁK-hoz, valamint az irányító szervi hatáskörű előirányzat-módosítás.
Kötelezettségvállaló: a gazdasági és informatikai helyettes államtitkár.”
1

Az utasítás a 3. § alapján hatályát vesztette 2011. szeptember 18. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére