• Tartalom

33/2011. (VIII. 31.) NGM rendelet

33/2011. (VIII. 31.) NGM rendelet

a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának szabályairól1

2011.09.01.

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 124. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 2. § 6. pont k) alpontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya

a) a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló 2010. évi CLXIX. törvény 1. mellékletének (a továbbiakban: Kvtv.) a XV. Nemzetgazdasági Minisztérium fejezet 25. címe alá tartozó fejezeti kezelésű előirányzatokra,

b) az előző évekről áthúzódó, a nemzetgazdasági miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítása alá rendelt fejezeti kezelésű előirányzatok maradványára,

c) a Nemzetgazdasági Minisztérium fejezetébe az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) alapján év közben megállapított új előirányzatokra

[az a)–c) pont a továbbiakban együtt: előirányzatok] terjed ki.

(2) Ha az előirányzatok bármelyikének felhasználásáról jogszabály rendelkezik, e rendeletet csak az abban nem szabályozott kérdésekben kell alkalmazni.

(3) A visszatérítési kötelezettség mellett nyújtott támogatások nyilvántartásának, a kölcsönökből származó követelések behajtásának és a behajthatatlannak minősített követelések leírásának részletes szabályait az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendeletben foglaltak alapján belső szabályként kiadott számviteli szabályzat tartalmazza.

(4) Ha az előirányzatok felhasználása támogatási kérelem és támogatási döntés nélkül megkötött magánjogi szerződés alapján történik, a szerződés megkötésére a kötelezettségvállalási és utalványozási szabályzatról szóló nemzetgazdasági miniszteri utasítás szabályait kell alkalmazni.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a) szakmai kezelő: a miniszter által vezetett minisztérium azon szervezeti egysége, amelyet a fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos eljárásrendet és hatásköröket szabályozó külön utasítás jelöl ki,

b) lebonyolító szervezet: az Ámr. 111. § (1) és (2) bekezdése szerinti szervezet,

c) kötelezettségvállaló: a miniszter, továbbá az Ámr. 109. § (9) bekezdése szerinti szabályzatban megállapított személy,

d) szakmai felügyeletet ellátó felső vezető: az egyes előirányzatoknál kötelezettségvállalásra felhatalmazott személy.

II. Fejezet

AZ ELŐIRÁNYZATOK FELHASZNÁLÁSÁRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

3. Közös szabályok

3. § (1) A fejezeti kezelésű előirányzatok cél szerinti, időbeni és szabályos felhasználásáért, így a feladatok végrehajtása érdekében szükséges intézkedések megtételéért a szakmai kezelő, illetve a kezelő szerv a felelős.

(2) Az előirányzatok terhére kötelezettség csak a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetőek el.

(3) Az előirányzatok tartalmazzák a kezelésükkel és működtetésükkel járó költséget.

4. A kezelő szervre vonatkozó szabályok

4. § (1) Az 1. mellékletben kijelölt kezelő szerv a részére átadott előirányzatok tekintetében felel

a) az elkülönített számla kezelésének biztosításáért, az előirányzatok feletti rendelkezési jogosultságok gyakorlásáért (kötelezettségvállalás, szakmai teljesítés igazolása, utalványozás), a pénzügyi lebonyolításért (ellenjegyzés, érvényesítés, utalvány ellenjegyzése), a pénzügyi, számviteli elszámolásért és a szerződésben foglaltak teljesítéséért,

b) a támogatás igénylője vagy a kedvezményezett által a pályázatok és az egyedi kérelmek benyújtásával kapcsolatos eljárással, a támogatási igény befogadásával, a támogatási döntés meghozatalával, a támogatói okiratok kiadásával, a támogatási szerződések megkötésével, továbbá a támogatás folyósításával és visszakövetelésével összefüggésben tett intézkedésekkel és döntésekkel, továbbá az ezzel összefüggő kifogások kivizsgálásával kapcsolatban a szakmai felügyeletet gyakorló felsővezető 5 munkanapon belüli tájékoztatásáért,

c) dokumentumokkal alátámasztott döntési javaslat összeállításáért,

d) a szabálytalanság bekövetkezésétől vagy tudomásra jutásától számított 10 munkanapon belül a szakmai felügyeletet gyakorló felsővezető részére javaslat kidolgozásáért, a kedvezményezett érintett előirányzat támogatási rendszeréből történő kizárása céljából.

(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti kifogás tárgyában hozott miniszteri döntésben foglaltakból adódó, a kezelő szerv feladatkörébe tartozó pénzügyi, adatszolgáltatási és nyilvánosságra hozatalhoz kapcsolódó feladatok teljesítéséért a kezelő szerv vezetője felel.

(4) A kezelő szervvel a szakmai felügyeletet ellátó felsővezető a feladat ellátására vonatkozó szerződést köt.

(5) A kezelő szerv díjazásának mértéke nem haladhatja meg az általa kezelt előirányzat teljes összegének 5%-át. Ez a díj egyben magában foglalja az előirányzat működtetésének költségeit is.

5. A lebonyolító szervezetre vonatkozó szabályok

5. § A feladat elvégzésének határidejét követően a lebonyolító szervezet a lebonyolítás céljából átadott előirányzatokkal – ideértve a lebonyolító szervezetet megillető rész felhasználását is – köteles elszámolni.

6. § (1) Az elszámolás során a lebonyolítás céljából átadott előirányzatok fel nem használt részét, valamint a nem rendeltetésszerűen felhasznált részének megfelelő összeget a kincstári körön kívüli lebonyolító szervezet visszafizetni köteles.

(2) Kincstári körbe tartozó lebonyolító szervezet az előirányzatok fel nem használt összegét a maradvány elszámolásakor önrevízió keretében visszarendezi.

6. A támogatási szerződés és annak módosítása

7. § Az előirányzatokból abban az esetben nyújtható támogatás, ha a támogatási szerződés a támogatás nyújtására vonatkozó feltételek mellett tartalmazza:

a) a kedvezményezett cégnevét (nevét), székhelyét (címét) adószámát, számlavezető bankjának nevét, számlaszámát és képviselője nevét,

b) a teljesítés szakmai, műszaki, mennyiségi és minőségi jellemzőinek meghatározását, határidejét, amelyet a tárgyévi előirányzatok terhére történő kötelezettségvállalás esetében úgy kell megállapítani, hogy a pénzügyi teljesítés határideje – ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik – ne haladja meg a tárgyévet követő év június 30-át,

c) a kifizetendő összeget, vagy a számlázás alapjául szolgáló egységárat, a pénzügyi teljesítés devizanemét és feltételeit,

d) az összeg kifizetésének határidejét, a következő évek előirányzata terhére vállalt kötelezettségek esetében évenkénti ütemezésben,

e) a jogi és pénzügyi ellenjegyző nevét és aláírását,

f) a kötelezettségvállaló és a kedvezményezett képviseletében eljáró személy nevét és aláírását,

g) keltezését.

8. § (1) A támogatási szerződés módosítását bármely fél – a támogatás célja, összege, az azt alátámasztó költségterv, továbbá a támogatás felhasználásának kezdő időpontja és véghatárideje tekintetében – az eredeti támogatási szerződésben a támogatás felhasználására vonatkozó véghatáridők lejártának időpontja előtt írásban kezdeményezheti. A kezdeményezést indokolással kell ellátni.

(2) A támogatási szerződések módosítására a támogatási szerződésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

7. A támogatások pályázati úton történő elosztási módja

9. § (1) A részben vagy egészben pályázati úton felhasználásra kerülő előirányzatokhoz kapcsolódó pályázati feltételek és pályázati eljárásrend betartásáról a kötelezettségvállaló gondoskodik.

(2) Pályázat alapján igényelhető támogatás nyílt pályázati eljárás keretében folyósítható.

(3) Nyílt pályázat esetén a pályázati felhívást a miniszter az általa vezetett minisztérium, a kezelő szerv vagy a lebonyolító szervezet által lefolytatott pályázati eljárás esetén a kezelő szerv vagy a lebonyolító szervezet honlapján teszi közzé.

(4) A pályázati felhívás csak abban az esetben tehető közzé, ha azt a Kincstár részére a kötelezettségvállaló bejelentette.

(5) A pályázati felhívásban a pályázatra, illetve a hiánypótlás benyújtására meghatározott határidő elmulasztása esetén a pályázatot nem lehet befogadni.

10. § A pályázat elbírálása a szakmai kezelő javaslatára, a jogszabályokban meghatározott, valamint a pályázati felhívásban közzétett szempontrendszer alapján történik. A beérkezett pályázatokra vonatkozó döntési javaslatot a pályázat benyújtási határidejét – hiánypótlás esetén a hiánypótlásra megállapított határidő leteltét – követő legkésőbb 10 munkanapon belül a szakmai kezelő készíti elő.

11. § (1) A pályázati rendszer kezelő szervvel történő működtetése esetén a kezelő szerv javaslatát – annak megtételétől számított 10 munkanapon belül, a miniszter által a támogatási szerződés megkötésére felhatalmazó engedélyező okirat kiállítása céljából a kezelő szerv a szakmai kezelő útján terjeszti fel a miniszternek.

(2) A miniszter a szakmai kezelő javaslatáról annak felterjesztésétől számított 10 munkanapon belül dönt. A pályázati rendszer kezelő szervvel történő működtetése esetén a miniszter – a támogatási szerződés megkötésére történő felhatalmazás céljából – engedélyező okiratot ad ki, amelyet a döntésétől számított 5 munkanapon belül megküld a kezelő szervnek.

(3) A kezelő szerv az engedélyező okirat alapján megköti a támogatási szerződést vagy értesíti a pályázót a pályázata elutasításáról.

8. Az előirányzatok rendelkezésre bocsátásának módja, az előleg folyósításának lehetősége

12. § Pénzügyi teljesítésre kizárólag a pénzforgalmi szolgáltatónál nyitott pénzforgalmi számlára történő átutalással, valamint központi költségvetési szerv kedvezményezett esetében előirányzat-átcsoportosítással vagy átutalással kerülhet sor. A pénzügyi teljesítés feltétele – a támogatási előleg és az előfinanszírozás kivételével – a támogatási cél teljesülését igazoló hiteles bizonylatok megléte, valamint a szerződésben meghatározott teljesítésigazolás.

13. § (1) Támogatás utófinanszírozással, támogatási előleggel és előfinanszírozással is nyújtható.

(2) Utófinanszírozás esetén a támogatás idő- és teljesítésarányosan, a támogatási szerződésben meghatározott ütemezés szerint, a benyújtott részszámlák és részelszámolások elfogadását követően, vagy egy összegben, a végelszámolás elfogadását követően vehető igénybe.

(3) Támogatási előleg folyósítására a támogatási szerződés vagy jogszabály kifejezett rendelkezése alapján kerülhet sor.

(4) Előfinanszírozás esetén az elszámolást a kedvezményezett a támogatási szerződésben meghatározott határidőn belül nyújtja be.

(5) Az elszámolás szerint megmaradt összeget előfinanszírozás és támogatási előleg esetén a kedvezményezett a végső elszámolás benyújtásával egyidejűleg – a támogatási szerződés számára történő hivatkozással – utalja vissza az előirányzat javára.

9. Szakmai és pénzügyi beszámolási kötelezettség, a támogatás visszafizetése

14. § (1) A kedvezményezett a támogatás felhasználásáról a támogatási szerződésben meghatározott módon és határidőben írásbeli beszámolót készít, és azt a támogatónak megküldi. A beszámoló szakmai és pénzügyi részből áll.

(2) A beszámoló szakmai részének tartalmaznia kell a támogatott program (projekt) megvalósításának helyét és időpontját a pályázati hirdetményben, a támogatási szerződésben vagy a támogatói okiratban a szakmai beszámoló elkészítésére meghatározott feltételek szerint.

(3) A beszámoló pénzügyi része – ha a pályázati hirdetmény, támogatási szerződés vagy támogatói okirat másként nem rendelkezik – az alábbiakat tartalmazza:

a) egy számlaösszesítőt, melynek tartalmaznia kell az elszámolni kívánt számlák tekintetében a számlaszámot, a számla kiállítójának pontos adatait (név, cím, adószám), a számla kiállításának idejét és teljesítési időpontját, a szolgáltatás megnevezését, a nettó és bruttó számlaértéket és a támogatás terhére elszámolt összeget;

b) a személyi juttatások és munkaadót terhelő járulékokra vonatkozóan egy olyan összesítőt, mely tartalmazza az érintett, a feladat ellátásban részt vevő személyek nevét, a havonkénti kimutatás SZJA elszámoláshoz az évi jövedelemről következő adatait: az illetmény bruttó összegét, a levont SZJA – előleget valamint a munkaadót terhelő járulékokat oly módon, hogy egy esetleges tételes ellenőrzés során a kifizetések egyértelműen azonosíthatóak legyenek, a számlaösszesítőt cégszerűen kell aláírni;

c) az elszámolás alá eső valamennyi, a számviteli előírásoknak megfelelő számla vagy egyéb számviteli bizonylat hitelesített másolatait, melyek rávezetve tartalmazzák a támogatási szerződés iktatószámát és a támogatási szerződés alapján fizetett összeget, a számlán szerepelnie kell a kontírozásnak, a könyvelő aláírásával és a könyvelés dátumával;

d) a számlamásolatot amelyhez mellékelni kell:

da) – szolgáltatás esetében – a megrendelőt, a szerződést, vagy a teljesítésigazolást;

db) – hirdetés, műsorfüzet esetében – az elkészített hirdetést, műsorfüzetet;

dc) – rendezvények esetében – a részletes programot a résztvevők listájával;

dd) – étkezési, élelmezési, szállodai és éttermi számlák esetében – a felhasználó személyének és a felhasználás eseményének feltüntetésére szolgáló jelenléti ívet és a teljesítésigazolást;

e) a kedvezményezett által teljesített pénzügyi kifizetéseket igazoló dokumentumok hitelesített másolatait (banki átutalás vagy a pénzügyi kiegyenlítés bizonylatai, készpénzfizetés esetén a pénztári kiadási bizonylat, vagy a számviteli előírásoknak megfelelő egyéb dokumentum);

f) azokat a további dokumentumokat, amelyeket a támogató a beszámoló részeként a pályázati hirdetményben vagy támogatási szerződésben meghatároz.

15. § (1) A támogatott program (projekt) lezárása – a támogatott cél vagy célok támogatási szerződés, támogatói okirat szerinti megvalósulását követően – a megvalósításról szóló írásbeli szakmai beszámoló, továbbá a teljes támogatási összeg elszámolásáról készített pénzügyi elszámolás alapján a kedvezményezett nyilatkozatával és annak a támogató általi elfogadásával történik.

(2) A szakmai beszámoló és a pénzügyi elszámolás értékelését a támogató az adatok beérkezésétől számított 60 napon belül elvégzi és ennek eredményéről a kedvezményezettet értesíti. A határidőbe az esetleges hiánypótlásra előírt határidő nem számít bele.

16. § A kedvezményezett a támogatónak az Ámr. 127. § (1) bekezdés szerinti elállása esetén a támogatás összegét az elállást tartalmazó okirat kézhezvételét követő 5 nap alatt köteles visszafizetni.

10. A kifogás

17. § (1) Ha a támogatás igénylője vagy a kedvezményezett (a továbbiakban együtt: kifogást tevő) az Ámr. 131. § (1) bekezdésében meghatározott esetben kifogást nyújt be, annak tartalmaznia kell legalább

a) a kifogással érintett pályázat, támogatási igény, támogatás azonosítására szolgáló adatokat (így különösen a pályázati azonosítót, a szerződés- vagy iktatószámot),

b) a kifogás benyújtójának nevét vagy megnevezését,

c) a kifogásolt vagy elmaradt intézkedés, döntés meghatározását,

d) a kifogás alapjául szolgáló tényeket és a kifogásolt vagy elmaradt intézkedéssel, döntéssel megsértett jogszabályhely pontos megjelölését,

e) a kifogást tevő vagy nem természetes személy kifogást tevő személy képviselője saját kezű aláírását.

(2) A kifogást a kifogásolt intézkedés, döntés kézhezvételétől vagy – valamely döntés, intézkedés elmaradásával kapcsolatos kifogás esetén – az intézkedés, döntés elmaradásáról való tudomásszerzéstől számított 8 munkanapon belül, de legkésőbb a kifogásolt intézkedés bekövetkeztétől számított 45 napon belül írásban a miniszternek lehet benyújtani.

(3) Ha a támogatás nyújtására irányuló eljárásban kezelő szerv vagy lebonyolító szervezet működik közre, a kifogást tevő a kifogást a miniszternek címezve a kezelő szervhez vagy a lebonyolító szervezethez nyújtja be.

(4) A kezelő szerv vagy a lebonyolító szervezet a hozzá benyújtott kifogást 5 napon belül – a kifogás elbírálásához szükséges dokumentumokkal együtt – a miniszter részére továbbítja. A kezelő szerv vagy a lebonyolító szervezet köteles a miniszter által meghatározott határidőn belül minden további, a kifogás elbírálásához szükséges dokumentumot a miniszter rendelkezésére bocsátani.

(5) Egy intézkedéssel, döntéssel összefüggésben kifogás egyazon igénylő vagy kedvezményezett részéről csak egy alkalommal nyújtható be.

(6) Ha a kifogás tartalma hiányos, a miniszter a kifogás kézhezvételétől számított 10 napon belül, legfeljebb 10 napos határidő tűzésével felhívja a kifogást tevőt a hiányok pótlására.

(7) Ha a kifogást tevő a hiányokat nem, vagy nem megfelelően pótolja, a miniszter a kifogást elutasítja.

(8) A kifogást érdemi vizsgálat nélkül kell elutasítani, ha

a) a kifogás az (1) bekezdésben foglalt alaki és tartalmi követelményeknek nem tesz eleget,

b) a kifogást határidőn túl nyújtották be, vagy

c) a kifogást nem a benyújtására jogosult nyújtotta be,

d) azt a kifogást tevő vagy nem természetes személy kifogást tevő képviselője saját kezű aláírásával azt nem látta el,

e) a kifogás azonos tárgyú már elbírált, vagy

f) érdemi vizsgálat nélkül elutasított kifogás ismételt benyújtására irányul.

18. § (1) A kifogásról a miniszter a kifogás benyújtását követő 30 napon belül dönt. A miniszter a kifogás tárgyában hozott, indokolással ellátott döntéséről a kifogás benyújtóját, továbbá az érintett kezelő szervet vagy lebonyolító szervezetet értesíti.

(2) A kifogás érdemi elbírálásának határideje egy alkalommal – a kifogást tévő erről történő írásbeli tájékoztatása mellett – 15 nappal meghosszabbítható.

(3) Az elbírálásra meghatározott határidőbe nem számít be a hiánypótlásra felhívástól az annak teljesítésig eltelt idő.

(4) A kifogás kivizsgálásában és elbírálásában – a miniszter kivételével – nem vehet részt az, aki a kifogással érintett pályázati eljárásban, döntés meghozatalában részt vett, vagy a kifogással érintett intézkedést elrendelte vagy annak megtételét elmulasztotta.

19. § (1) A kezelő szerv vagy a lebonyolító szervezet által lefolytatott pályázati eljárással, vagy az általuk meghozott intézkedéssel, döntéssel kapcsolatos kifogást – ha azt a kifogást tevő közvetlenül a miniszterhez nyújtotta be – a miniszter a kifogás benyújtását követő 10 munkanapon belül továbbítja lebonyolító szervezetnek.

(2) A kezelő szerv vagy a lebonyolító szervezet az (1) bekezdés szerint részére továbbított kifogással kapcsolatos szakmai álláspontjáról írásban, a kifogás elbírálásával kapcsolatos döntés meghozatalához szükséges iratok másolatának csatolásával a kézhezvételt követő 5 munkanapon belül tájékoztatja a minisztert.

20. § (1) Ha a kifogás alapos, a miniszter elrendeli a kifogásban sérelmezett helyzet megszüntetéséhez szükséges intézkedések megtételét. Ha kifogásban sérelmezettek folytán a kifogást tevő nem nyert támogatást, a támogató a kifogást tévő támogatási kérelmét ismételten elbírálja.

(2) Ha a támogatás nyújtására irányadó eljárásban kezelő szerv vagy lebonyolító szervezet működik közre, a miniszter által a kifogásban sérelmezett helyzet megszüntetéséhez szükséges intézkedéseket és a kifogást tevő támogatási kérelmét a kezelő szerv vagy a lebonyolító szervezet teszi meg, illetve bírálja el. A kezelő szerv vagy a lebonyolító szervezet a megtett intézkedésekről írásban tájékoztatja a minisztert.

III. Fejezet

EREDETI ELŐIRÁNYZATTAL RENDELKEZŐ ELŐIRÁNYZATOK

11. Kárrendezési célelőirányzat 25-02-05; ÁHT: 31468

21. § (1) Az előirányzat a kötelező gépjármű felelősség biztosítás 1991. július 1. előtti rendszeréből származó állami kötelezettségek rendezéséről szóló 5/1996. (I. 26.) PM rendelet, a gépjármű szavatossági károk 1971. január 1-je előtti rendszere alapján fizetett baleseti kártérítési járadékról szóló 12/1998. (III. 27.) PM rendelet, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény és az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló 33/2010. (VI. 11.) OGY határozat alapján az alábbi feladatok ellátásának fedezetéül szolgál:

a) állami kötelezettségek teljesítése, amelyek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás 1991. július 1. előtti rendszeréből származnak,

b) a gépjármű-szavatossági károk alapján az 1971. január 1. előtti rendszer alapján fizetett kártérítések,

c) a Magyar Köztársaság területén ideiglenesen tartózkodott szovjet katonák által szolgálati kötelességük teljesítése közben okozott károk megtérítése,

d) azoknak a személyeknek a kártérítési igénye, akiknek a 2006. augusztus 20-i budapesti tűzijátékkal összefüggésben alkotmányos alapjoga vagy személyhez fűződő joga sérelmet szenvedett.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon történik, az előirányzat kezelő szerve a Magyar Államkincstár.

(3) Az előirányzat esetében a teljesülés előirányzat módosítás nélkül túllépheti az előirányzatot.

12. Hozzájárulás a könyvvizsgálói közfelügyeleti rendszer működtetéséhez 25-02-07; ÁHT: 281956

22. § (1) Az előirányzat a könyvvizsgálói közfelügyeleti rendszer működtetésének fedezetéül szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, előirányzat átcsoportosítással történik.

13. Általános gyermek és ifjúsági balesetbiztosítás biztosítási díja 25-02-12; ÁHT: 247012

23. § (1) Az előirányzat a 2003. szeptember 1-jétől bevezetett általános gyermek és ifjúsági balesetbiztosítás költségeinek biztosítására szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, előirányzat átcsoportosítással történik.

14. Közigazgatási fejlesztési feladatok 25-02-16; ÁHT: 270601

24. § (1) Az előirányzat a miniszter felelősségi körébe tartozó jogszabály-előkészítési feladatokhoz kapcsolódó közpolitikai, társadalmi, kulturális feladatok ellátásának és támogatásának fedezetéül szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

15. ÁBPE Módszertani és Képzési Központ működtetése 25-02-33; ÁHT: 284701

25. § (1) Az előirányzat az Államháztartási Belső Pénzügyi Ellenőrzési Módszertani és Képzési Központ működtetési költségei biztosítására szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása részben közvetlen módon egyedi döntéssel, részben közvetett módon, előirányzat-átcsoportosítással történik.

(3) Az előirányzat kedvezményezettje a Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézet.

16. Lakbértámogatás 25-02-49; ÁHT: 251767

26. § (1) Az előirányzat fedezetet nyújt a lakbér megfizetéséhez vissza nem térítendő központi lakbértámogatásra.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, pályázat útján, utófinanszírozással történik. Az előirányzat kezelő szerve az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (a továbbiakban: ÉMI Nonprofit Kft.).

(3) A pályázatokról szóló döntést a miniszter hozza meg, annak technikai végrehajtásáról az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója intézkedik.

17. Állami Bérlakás Program 25-02-50; ÁHT: 296879

27. § (1) Az előirányzat a települési önkormányzati és vállalkozói bérlakás-program támogatásának, az állami elővásárlási joggal megvásárolt ingatlanok bekerülési költségének és az eszközkezelő működési költségeinek fedezetéül szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, pályázat útján, utófinanszírozással történik. Az előirányzat kezelő szerve az ÉMI Nonprofit Kft.

(3) A pályázatokról szóló döntést a miniszter hozza meg, annak technikai végrehajtásáról az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója intézkedik.

18. Nemzetközi befektetéseket támogató célelőirányzat 25-02-51; ÁHT: 297346

28. § (1) Az előirányzat a nemzetközi és a hazai potenciális befektetők felkutatásához, munkahelyteremtő beruházások Magyarországon történő megvalósulásához, hazai vállalkozások nemzetközi befektetéseinek támogatásához, a magyar beszállítói háttér fejlesztéséhez, a magyar export növekedéséhez, hazai vállalkozások számára új üzleti lehetőségek felkutatásához, valamint a külgazdasági szakdiplomaták kiadásaihoz szükséges forrást biztosítja.

(2) Az előirányzat felhasználása részben közvetlen módon elő és utófinanszírozással történik.

(3) A közvetett módon felhasználásra kerülő előirányzat:

a) egy része a Külügyminisztérium részére átcsoportosításra kerül,

b) az a) pontba nem tartozó részének lebonyolító szervezete a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, (a továbbiakban: NKH) a lebonyolításban a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (a továbbiakban: MAG Zrt.) működik közre.

19. Európai Innovációs és Technológiai Intézet működésének támogatása 25-06-04; ÁHT: 282078

29. § (1) Az előirányzat az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (továbbiakban: ETI) Budapesten történő elhelyezésére vonatkozó magyar kötelezettségvállalás alapján az ETI székhelye bérleti díjának, valamint az alkalmazottak munkabérének finanszírozására szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, előirányzat átcsoportosítással történik.

(3) Az előirányzat lebonyolító szervezete a Nemzeti Innovációs Hivatal (a továbbiakban: NIH).

20. Megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett működő Békéltető Testületek támogatása 25-14-01-01; ÁHT: 220361

30. § (1) Az előirányzat a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény által létrehozott békéltető testületek tagjainak, a békéltető testületi tagok díjazásáról szóló 211/1998. (XII. 24.) Korm. rendeletben megállapított mértékű díjazásának fedezetéül szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, előfinanszírozás útján történik.

(3) Az előirányzat kedvezményezettje a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

21. Fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek támogatása 25-14-01-02; ÁHT: 208349

31. § (1) Az előirányzat a fogyasztóvédelmi szervezetek támogatásának forrását biztosítja. A támogatás a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működési kiadásait, a kereset indításának költségeit, valamint oktatási és tájékoztatási célokat szolgál.

(2) Az előirányzatból a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek pályázati úton vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. A pályázatban azok a szervezetek vehetnek részt, amelyeket a bíróság 2009. december 31-éig jogerősen nyilvántartásba vett és alapszabályaiknak megfelelő tevékenységüket ténylegesen folytatják.

(3) A kezelő szerv a döntését a tárcaközi bírálati bizottság értékelése alapján hozza meg, annak beérkezéstől számított 60 napon belül.

(4) A bírálati bizottság tagjai a fogyasztóvédelemért felelős miniszter képviselője mellett az egészségügyért felelős miniszter, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős miniszter, a környezetvédelemért felelős miniszter, a helyi önkormányzatokért felelős miniszter és a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter egy-egy – az adott feladatkörre tekintettel jelölt – képviselője.

(5) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, pályázat útján előfinanszírozással történik.

(6) Az előirányzat kezelő szerve a Wekerle Sándor Alapkezelő.

22. Európai Fogyasztói Központ Magyarország támogatása 25-14-01-03; ÁHT: 277212

32. § (1) Az előirányzat az Európai Unió tagállamai által létrehozott Fogyasztói Központ hálózata részére a fogyasztóvédelmi politika területén közösségi cselekvési program (2007–2013) létrehozásáról szóló 2006. december 18-i 1926/2006/EK európai parlamenti és tanácsi határozat alapján fizetendő pénzügyi hozzájárulás biztosítására szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, előirányzat átcsoportosítással történik.

(3) Az előirányzat lebonyolító szervezete a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

23. OÉT tagszervezetek szakmai programjainak támogatása 25-14-02; ÁHT: 271334

33. § (1) Az előirányzat az Országos Érdekegyeztető Tanács (a továbbiakban: OÉT) munkáltatói és munkavállalói oldalain résztvevő országos érdekképviseletek (szociális partnerszervezetek) az érdekegyeztetésben való részvételükből adódó feladataik ellátása támogatásának fedezetéül szolgál.

(2) Az előirányzat terhére az OÉT-ben résztvevő érdekképviseleti szövetségek részére a Foglalkoztatási Hivatal (a továbbiakban: FH) Társadalmi Párbeszéd Központ biztosít támogatást.

(3) A támogatást az OÉT-ben résztvevő érdekképviseleti szövetségek az Országos Érdekegyeztető Tanácsról szóló 2009. évi LXXIII. törvény 14. § (2)–(5) bekezdésében meghatározottak, az OÉT-ben kötött megállapodás, illetve megállapodások alapján és a megkötendő támogatási szerződés szerint használják fel.

(4) A támogatás keretében működési kiadásként belső képzés, konferencia, tanulmányút szervezése, kiadványkészítés és -terjesztés, valamint a nemzetközi együttműködés során felmerülő egyéb kiadások számolhatóak el.

(5) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, előirányzat átcsoportosítással történik.

(6) Az előirányzat lebonyolító szervezete az FH.

24. ÁPB-k szakmai programjának támogatása 25-14-03; ÁHT: 284201

34. § (1) Az előirányzat az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló 2009. évi LXXIV. törvény 25. § (1) bekezdés a) pontja alapján az ágazati párbeszéd bizottságok szakmai programjai megvalósításának finanszírozását szolgálja. Az előirányzat felhasználása az FH, illetve a Társadalmi Párbeszéd Központ belső szabályzatainak megfelelően történik.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, előirányzat átcsoportosítással történik.

(3) Az előirányzat lebonyolító szervezete az FH.

25. Nemzetközi szabványosítási és akkreditálási feladatok 25-14-05; ÁHT: 281234

35. § (1) Az előirányzat vissza nem térítendő támogatást biztosít a Magyar Szabványügyi Testület, valamint a Nemzeti Akkreditáló Testület részére az alap- és nemzetközi feladataik ellátására.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlenül, egyedi döntés útján történik.

26. Az ágazat védelmi felkészítésének állami feladatai a honvédelmi törvény alapján 25-30-01; ÁHT: 257256

36. § (1) Az előirányzat a miniszter felelősségi körébe tartozó ágazatoknak a védelmi felkészítési és a gazdaságmozgósítási feladatokkal kapcsolatos teendők finanszírozására szolgál a minősített időszakokban az ágazatok működőképességének, a lakosság ellátásának, az állam irányíthatóságának biztosítása, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek és a szövetséges fegyveres erők szükségleteinek kielégítése céljából.

(2) Az előirányzattal történő elszámolás évente egy összegben, utólag történik.

(3) A minősített időszaki igények kielégítéséhez szükséges, a Kormány által meghatározott hadiipari kapacitások biztosításához és fenntartásához – a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény és a nemzetgazdaság védelmi felkészítése és mozgósítása feladatai végrehajtásának szabályozásáról szóló 131/2003. (VIII. 22.) Korm. rendeletben szabályozott feltételek szerint – nyújtható vissza nem térítendő támogatás.

(4) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntés útján, utófinanszírozás formájában történik előleg fizetésének lehetőségével.

27. Nemzetközi tagdíjak, nemzetközi kapcsolattal összefüggő feladatok 25-30-02; ÁHT: 244190

37. § (1) Az előirányzat a miniszter, a NIH és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (a továbbiakban: MKEH) nemzetközi szervezetekben betöltött tagsághoz kapcsolódó tagdíjfizetési, hozzájárulási kötelezettségeinek finanszírozásául szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása részben közvetlenül, részben közvetett módon előirányzat átcsoportosítással történik.

(3) Közvetlenül történik a felhasználás a következő nemzetközi szervezetek, illetve programok esetében:

a) Nemzetközi Vásári Iroda – Bureau International des Expositions (BIE),

b) Kézi lőfegyverek vizsgálatára létrehozott Nemzetközi Állandó Bizottság – Commission Internationale Permanente (CIP),

c) Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Helyi Gazdaság és Foglalkoztatás-fejlesztési Program – OECD Local Economic and Employment Development (OECD-LEED),

d) Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Acél Bizottsága – OECD Steel Committee (OECD SD),

e) Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete – United Nations Industrial Development Organization (UNIDO).

f) az ENSZ szakosodott szervezete a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet – International Labour Organization (ILO) tagdíj esetében,

g) Turisztikai Világszervezet – World Tourism Organization (UNWTO),

h) OECD Turisztikai Bizottsága – OECD Tourism Committee (OECD TC),

i) Idegenforgalmi és Utazási Jogászok Nemzetközi Fóruma – International Forum for Travel and Tourism Advocates (IFTTA),

j) Nemzetközi Szociális Lakásügyi Szervezet – The federation of public, cooperation and social housing (CECODHAS),

tagdíjak tekintetében,

k) URBACT 2007–2013 Országos Program hazai társfinanszírozás – URBACT 2007–2013 operational programme (URBACT),

l) Európai piacorientált K+F együttműködés – European market oriented R&D cooperation EUREKA),

m) Európai Együttműködés a tudomány és technológia terén -– European Cooperation in Science and Technology (COST),

n) Európai Nukleáris Kutatási Szervezet – the European Organization for Nuclear Research (CERN),

o) Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet – Organisation for Economic Co-operation and Development (a továbbiakban: OECD) Nemzetközi tudományos együttműködés – Global Science Forum (OECD GSF),

p) Nemzetközi Tudományos és Technikai Információs Központ – International Centre for Scientific and Technikal Information (ICSTI),

q) Fúzió az energiáért – Fusion for energy (F4E/ITER),

r) Észak-Atlanti Szerződés Szervezete – North Atlantic Treaty Organization (a továbbiakban: NATO) – Kármán Intézet, The von Karman Institute for Fluid Dynamics (NATO VKI).

(4) Közvetett módon történik az előirányzat felhasználása az alábbi esetekben:

a) a NIH részére előirányzat átcsoportosítással kerül átadásra a Géntechnológiai és Biotechnológiai Nemzetközi Központja – International Centre for Genetic Engineering ans Biotechnológy (ICGEB) – tagdíj fedezete,

b) a MKEH részére előirányzat átcsoportosítással kerül átadásra az alábbi tagdíjak fedezete:

ba) Nemzetközi Súly és Mértékügyi Hivatal – Bureau International des Poids et Measures (BIPM),

bb) Nemzetközi Meteorológiai Intézetek Európai Szövetsége – European Association of National Metrology Institutes (EURAMET),

bc) Nyugat-Európai Törvényes Meteorológiai Együttműködés – Western European Legal Metrology Cooperation (WELMEC),

bd) Ellenőrző és Tanúsító Szervezetek Nemzetközi Szövetsége – International Confederation Of Inspection And Certification Organisations (CEOC),

be) Nemzetközi Mérésügyi Szervezet – International Organization of Legal Metrology (OIML),

bf) Vegyifegyver Tilalmi Szervezet – Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)

bg) Wassenaari Megállapodás – Wassenaar Arrangement (WA).

28. Katasztrófavédelmi, polgári védelmi és nukleárisbaleset-elhárítási ágazati feladatok 25-30-03; ÁHT: 258123

38. § (1) Az előirányzat az ágazatok polgári védelmi és katasztrófavédelmi rendszere korszerűsítésének, az érintett szervezetek felkészítésének, a miniszter által vezetett minisztérium főügyeletének, valamint a nukleárisbaleset-elhárítási rendszer működtetésének finanszírozására, valamint az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszer normál és magasabb szintű működési állapotára meghatározott feladatok ellátását biztosító anyagi-pénzügyi költségeinek a biztosítására szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik, amelyen belül elő-, előleg- és utófinanszírozás lehetséges.

29. NATO-tagságból adódó ágazati feladatok 25-30-04; ÁHT: 258134

39. § (1) Az előirányzat fedezetet biztosít a miniszter NATO-tagságból fakadó kötelezettségeinek teljesítéséhez.

(2) Az előirányzat felhasználása részben közvetlen módon egyedi döntéssel, részben közvetett módon előirányzat-módosítással kerül felhasználásra.

30. Állami Foglalkoztatási Szolgálat Fejlesztési Program 25-30-05; ÁHT: 196956

40. § (1) Az előirányzat az FH informatikai fejlesztését, ingatlan felújítási, fejlesztési feladatainak ellátását biztosítja.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, előirányzat átcsoportosítással történik.

(3) Az előirányzat lebonyolító szervezete az FH.

31. Nemzetgazdasági programok 25-30-09; ÁHT: 296880

41. § (1) Az előirányzat a következő programok fedezetének biztosítására szolgál:

a) a határon átnyúló gazdaság élénkítése, a határok elválasztó jellegéhez kapcsolódó jogi, adminisztratív akadályok felszámolása,

b) a kis- vagy középvállalkozások nemzetközi piacra jutásának elősegítése, beruházás- és befektetés ösztönzési programjainak segítése,

c) ClusterCOOP, valamint regionális klaszterképződést támogató programok támogatása,

d) határon túli célterületen tevékenykedő kis- vagy középvállalkozásokat támogató programok finanszírozása,

e) kiemelt és országspecifikus infrastruktúra-megvalósítási programok előkészítése és megvalósítása,

f) nemzetgazdasági jelentőségű stratégiák és programok előkészítése, támogatása, megvalósítása és nyomon követése,

g) a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentő, üzleti környezetét javító programok előkészítése, támogatása, nyomon követése,

h) az innovációs politika és a területfejlesztési politika megújítását szolgáló programok előkészítése, támogatása megvalósítása és nyomon követése.

(2) Az előirányzat felhasználása részben közvetlen, egyedi döntéssel, elő-, előleg- és utófinanszírozással, részben közvetett módon, előirányzat átcsoportosítással történik.

32. Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatása 25-43-00; ÁHT: 294702

42. § (1) Az előirányzat az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásának, ezen keresztül a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek foglalkoztatása, képzése elősegítésének, szakmai rendezvények tartásának, kiadványok és szakmódszertanok kiadásának biztosítására szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen, egyedi módon történik, elő-, előleg- és utófinanszírozási lehetőséggel.

33. Idegenforgalmi adó differenciált kiegészítése 25-44-00; ÁHT: 297357

43. § Az előirányzat tartalmazza azon települési önkormányzat kompenzációjára fordítható összeget, amelytől a vendégéjszakák alapján beszedett idegenforgalmi adóra eső normatív támogatás egy része, adóforintonként 1 forint elvonásra került. A Kvtv. 80. § (4) bekezdése alapján az igénylés, döntés, folyósítás és elszámolás szabályai miniszteri rendelet határozza meg.

34. Magán és egyéb jogi személyek kártérítése 25-46-00; ÁHT: 270689

44. § (1) Az előirányzat a polgári peres és peren kívüli eljárásokkal kapcsolatban felmerülő kiadások finanszírozására szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntés útján történik, bírósági határozat vagy egyedi peren kívüli megállapodás alapján.

35. Kötött segélyhitelezés 25-47-00; ÁHT: 247423

45. § (1) Az előirányzat a kötött segélyhitelezési program működtetésének biztosítására szolgál.

(2) Az előirányzat tartalmazza a segélyhitelezéssel összefüggő szakértői tárgyalások dologi költségeinek, valamint az Eximbank által folyósítható kötött segélyhitelek feltételeiről és a segélyhitelnyújtás részletes szabályairól szóló 232/2003. (XII. 16.) Korm. rendelet alapján a miniszter által teljesítendő egyéb feladatok finanszírozásának összegét is.

(3) Az előirányzat közvetlen módon kerül felhasználásra.

36. Fejezeti általános tartalék 25-50-01; ÁHT: 269590

46. § (1) Az előirányzat az évközben előre nem látható feladatok kiadásainak fedezetére szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, előirányzat átcsoportosítással az évközi feladatok alakulása függvényében történik.

37. Előkészítő feladatok a Tobin-adó bevezetésére 25-51-00; ÁHT: 297368

47. § (1) Az előirányzat a spekulációs adó (Tobin-adó) bevezetésének előkészítése érdekében a bevezetés feltételrendszerét és hatásmechanizmusát vizsgáló hatástanulmány elkészítésének, a szükséges egyeztetések és diplomáciai tárgyalások lefolytatásának költségei fedezetéül szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntés útján történik.

IV. Fejezet

EREDETI ELŐIRÁNYZATTAL NEM RENDELKEZŐ ELŐIRÁNYZATOK

38. Magyar találmányok külföldi bejelentése 25-02-04; ÁHT: 197117

48. § (1) Az előirányzat magánszemélyek, mikro-, kis- vagy középvállalkozások, közhasznú szervezetek, kutatóintézetek, oktatási intézmények támogatása találmányok, növényfajták, használati minták oltalmának külföldön történő megszerzésére, fenntartására és megújításának költségeinek biztosítására, valamint a magyar szellemi termékek hasznosításának elősegítésére, a külföldön értékesített magyar áruk utánzásának megakadályozására szolgáló kiadások költségeinek fedezésére szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel, utófinanszírozás formájában történik.

39. Kincstári számlavezetési díj kiadásaira 25-02-06; ÁHT: 263378

49. § (1) Az előirányzat a kincstári számlák számlavezetési díja kiadásának fedezetéül szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel, utófinanszírozás formájában történik.

40. Területfejlesztés stratégiai tervezési feladatai célelőirányzat 25-02-08; ÁHT: 302202

50. § (1) Az előirányzat a területfejlesztési stratégiai tervezési feladatok ellátásának költségvetési fedezetéül szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik, amelyen belül elő-, előleg- és utófinanszírozás lehetséges.

(3) Az előirányzat egy részének kedvezményezettje a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.

41. ÁKK Zrt. osztalék befizetés 25-02-10; ÁHT: 240967

51. § (1) Az előirányzat az Államadósság Kezelő Központ Zrt. éves eredménye utáni osztalék befogadására szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

42. EU Duna Régió stratégiával kapcsolatos feladatok ellátása 25-02-13; ÁHT: 297557

52. § (1) Az előirányzat az EU Duna Régió Stratégiával összefüggő gazdasági elemzéseket végző szakértők munkájának finanszírozására szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

43. RMK maradványának átvezetése 25-02-17; ÁHT: 297580

53. § (1) Az előirányzat a regionális munkaügyi központok megszűnése miatti számla átvezetését szolgálja az Ámr. 11. § (5) bekezdése alapján.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

44. Európai Uniós programok maradványának átvezetése 25-02-20; ÁHT: 297602

54. § (1) Az előirányzat a regionális munkaügyi központok megszűnése miatti európai uniós források átvezetését szolgálja az Ámr. 11. § (5) bekezdése alapján.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

45. APEH maradványának átvezetése 25-02-21; ÁHT 297824

55. § (1) Az előirányzat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal megszűnése miatti számla átvezetését szolgálja az Ámr. 11. § (5) bekezdése alapján.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

46. VPOP maradványának átvezetése 25-02-22; ÁHT: 297835

56. § (1) Az előirányzat a Vám- és Pénzügyőrség megszűnése miatti számla átvezetését szolgálja az Ámr. 11. § (5) bekezdése alapján.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

47. Lakóépületek és környezetük felújításának támogatása maradvány átvezetése 25-02-48; ÁHT: 241045

57. § (1) Az előirányzat a Lakóépületek és környezetük felújításának támogatása program maradványának átvezetése.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, egyedi döntéssel történik.

(3) Az előirányzat kezelő szerve az ÉMI Nonprofit Kft.

48. Magyar vállalkozások tőzsdei bevezetésének támogatása 25-03-04; ÁHT: 258789

58. § (1) Az előirányzat olyan gazdasági társaságok támogatására szolgál, amelyek részvényeiknek a Budapesti Értéktőzsdére való bevezetését tervezik.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, egyedi döntéssel, utófinanszírozás formájában történik.

(3) Az előirányzat kezelő szerve a MAG Zrt.

49. Külgazdaság fejlesztési célelőirányzat 25-03-08; ÁHT: 270590

59. § (1) A Kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseinek megfelelően a magyar gazdaság növekedésének és a versenyképesség fejlesztésének megvalósításával összhangban az előirányzat biztosítja a befektetés ösztönzési és kereskedelem szakmai tevékenységének, programjainak a megvalósítását.

(2) Az előirányzat felhasználása részben közvetlen módon, egyedi döntéssel, utófinanszírozás formájában történik.

(3) Közvetett felhasználás esetén lebonyolító szervezet az NKH. A lebonyolításban a MAG Zrt. működik közre.

50. Védelmi és biztonsági ipar versenyképessége 25-03-11; ÁHT: 277012

60. § (1) Az előirányzat olyan új termékek, termékhez kapcsolódó szolgáltatások vagy technológiák létrehozására vagy meglévők továbbfejlesztésére irányuló tevékenységek támogatására szolgál, amelyeket a honvédelmi, a nemzetbiztonsági vagy a rendvédelmi szervek igényeire fejlesztettek ki.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, pályázati úton történik, utófinanszírozással, előleg biztosítása mellett.

51. Klímabarát Otthon Panel Alprogram 25-04-06-00; ÁHT: 284712

61. § (1) Az előirányzat a panel, a blokk, az alagútzsalu, az öntött, a vasbetonvázas és az egyéb előre gyártott technológia felhasználásával épült lakóépület energiatakarékos korszerűsítésére, felújítására, utólagos hőszigetelési feladatokra, épületgépészeti és épületvillamossági rendszerek korszerűsítésére, felújítására, nyílászárók energiatakarékos felújítására vagy cseréjére, megújuló energiafelhasználás növelésére, egycsatornás gyűjtőkémények korszerűsítésére, felújítására nyújt fedezetet az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet alapján.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, pályázati úton és egyedi döntéssel történik.

(3) Az előirányzat kezelő szerve az ÉMI Nonprofit Kft.

52. Nemzetközi szervezetek tagdíjai, nemzetközi szervezetekkel való együttműködésből eredő kötelezettségek teljesítése 25-30-07; ÁHT: 277245

62. § (1) Az előirányzat a nemzetközi szervezetekben betöltött tagsághoz kapcsolódó tagdíjfizetési kötelezettségek finanszírozására szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

53. Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia maradványának átvezetése 25-30-08; ÁHT: 300635

63. § (1) A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása elnevezésű fejezeti kezelésű előirányzat maradványa ezen a fejezeti kezelésű előirányzaton kerül kimutatásra.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

54. ClusterCOOP Program Támogatása 25-30-11; ÁHT: 301035

64. § (1) Az előirányzat az EU Közép Európai Program (CEP) keretében 2010 decemberében nyertesnek ítélt ClusterCOOP pályázat hét ország tíz partnerszervezetének közös projektjének fedezetéül szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása egyedi döntéssel, közvetlen és közvetett formában történik.

55. Képzéssel támogatott közmunkaprogram 25-33-00-00; ÁHT: 211244

65. § (1) Az előirányzat a munkanélküliek foglalkoztatása és képzése a fekvőbeteg és járó beteg ellátást segítő feladatkörébe tartozó tevékenységekkel kapcsolatos feladatok költségeinek fedezetéül szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetett módon, egyedi döntéssel történik.

(3) Az előirányzat kezelő szerve az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

56. Kincstári díjak 25-42-00; ÁHT: 277023

66. § (1) Az előirányzat a kincstári díjak kiegyenlítésére szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

57. Kegyeleti Alap 25-45-00; ÁHT: 260534

67. § (1) Az előirányzat az 1975. szeptember 30-án Bejrut közelében lezuhant MALÉV repülőgép légi katasztrófájában elhunyt magyar áldozatok hozzátartozóinak kegyeleti támogatására, kegyeleti szertartásra és az áldozatok földi maradványainak felkutatására, hazaszállítására, a roncsok kiemelésére szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

58. ÚMFT-s fejlesztések előkészítése 25-51-01; ÁHT: 294579

68. § (1) Az előirányzat az uniós forrásokhoz kapcsolódó szakképzési és foglalkoztatási, valamint fogyasztóvédelmi területekre vonatkozó program-előkészítési, végrehajtási, értékelési és szakmai feladatok támogatására szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

59. A kockázatelemzésen alapuló ellenőrzésre történő kiválasztás hatékonyságának növelése 25-09-01-02; ÁHT: 276778

69. § (1) Az előirányzat az áfa-alanyok ellenőrzésre történő kiválasztásának fejlesztése és a kiválasztási folyamatot támogató informatikai rendszerek fejlesztése, kialakítása fedezetéül szolgál.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

60. Fejezeti általános tartalék maradványának átvezetése 25-50-02; ÁHT: 300691

70. § (1) Az előirányzat az előző évi „Fejezeti általános tartalék” elnevezésű fejezeti kezelésű előirányzat maradványának átvezetése.

(2) Az előirányzat felhasználása közvetlen módon, egyedi döntéssel történik.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

61. Hatályba léptető rendelkezések

71. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 72. § (1) bekezdése 2011. december 31-én, a 72. § (2) bekezdése 2012. február 15-én lép hatályba.

62. Hatályon kívül helyező rendelkezések

72. § (1) Hatályát veszti a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium egyes fejezeti kezelésű előirányzatai kezeléséről és támogatásainak lebonyolításáról szóló 7/2010. (I. 19.) NFGM rendelet.

(2) Hatályát veszti a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium egyes előirányzatai felhasználásában, kezelésében részfeladatokat ellátó közreműködő szervezetekről szóló 28/2008. (XII. 31.) NFGM rendelet.

1. melléklet a 33/2011. (VIII. 31.) NGM rendelethez



A kezelő szervek és azon fejezeti kezelésű előirányzatok, amelyek kezelői feladatait ellátják

 

A

B

C

1

A fejezeti kezelésű
előirányzat Kvtv. szerkezeti
rend szerinti megjelölése

A fejezeti kezelésű előirányzat megnevezése

A fejezeti kezelésű előirányzat kezelő szerve

2

25-33-00

Képzéssel támogatott közmunkaprogram

ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

3

25-02-49

Lakbértámogatás

ÉMI Nonprofit Kft.

4

25-02-50

Állami bérlakás program

5

25-02-48

Lakóépületek és környezetük felújításának támogatása maradvány átvezetése

6

2025-04-06

Klímabarát otthon panel alapprogram

7

2025-03-04

Magyar vállalkozások tőzsdei bevezetésének támogatása

Magyar Gazdaságfejlesztési Központ

8

2025-02-05

Kárrendezési célelőirányzat

Magyar Államkincstár

9

25-14-01

Fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek támogatása

Wekerle Sándor Alapkezelő

1

A rendeletet a 11/2012. (V. 5.) NGM rendelet 45. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. június 6. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére