• Tartalom

35/2011. (VI. 17.) NFM utasítás

35/2011. (VI. 17.) NFM utasítás

a Magyar Energia Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2010. (V. 20.) KHEM utasítás módosításáról1

2011.06.18.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 71. § (1) bekezdésében foglaltak alapján – a közigazgatási és igazságügyi miniszter jóváhagyásával – a Magyar Energia Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2010. (V. 20.) KHEM utasítást az alábbiak szerint módosítom:

1. § A Magyar Energia Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2010. (V. 20.) KHEM utasítás (a továbbiakban: SZMSZ) a következő 1/A. §-sal egészül ki:

1/A. § (1) A Magyar Energia Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatát (a továbbiakban: SZMSZ), valamint a Magyar Energia Hivatal belső szabályzatait szükség szerint, de legalább évente felül kell vizsgálni.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter
a) a közigazgatási fejlesztés okán szükséges szervezeti és működési szabályok, valamint
b) jogszabályváltozás
miatt bármikor kezdeményezheti az SZMSZ 30 napon belül történő módosítását. A módosítás elmulasztása esetén a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter gondoskodik a megfelelő módosítás érvényesüléséről és az azzal kapcsolatos intézkedés hatálybalépéséről.”

2. § Az SZMSZ mellékletének I.6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„I.6. A Hivatal szervezeti felépítése:
elnök
Titkárság
Belső ellenőr
Gazdasági és Humánpolitikai Főosztály
Jogi és Igazgatási Főosztály
elnökhelyettes
Energiaszolgáltatási és Fogyasztóvédelmi Főosztály
Gázengedélyezési és Felügyeleti Osztály
Villamosenergia Engedélyezési és Felügyeleti Osztály
Távhő Engedélyezési és Felügyeleti Osztály
Fogyasztóvédelmi Osztály
Ár- és Gazdasági Elemző Főosztály
Villamosenergia-ár Előkészítő Osztály
Gázár Előkészítő Osztály
Közgazdasági Elemző és Fenntartható Fejlődés Osztály
Energiainformációs és Informatikai Osztály
Távhő Árszabályozási Főosztály
Távhőtermelési Árszabályozási Osztály
Távhőszolgáltatási Árszabályozási Osztály
A Hivatal engedélyezett létszámkerete – a Miniszterelnökségen, a minisztériumokban, az igazgatási és az igazgatás jellegű tevékenységet ellátó központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszámáról szóló 1166/2010. (VIII. 4.) Korm. határozat alapján – 126 fő.
A szervezeti ábrát az SZMSZ 1. sz. melléklete tartalmazza.
A Hivatal megalapította az Energetikai Állandó Választottbíróságot.”

3. § Az SZMSZ mellékletének II.1.4. pontja a következő II.1.4.7. ponttal egészül ki:

„A főosztályvezetőt osztályt vezető főosztályvezető-helyettes helyettesíti.”

4. § Az SZMSZ mellékletének II.1.6.2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„II.1.6.2. Az elnöki értekezletet az elnök vezeti, titkára az elnöki titkárság vezetője. Állandó résztvevői: az elnökhelyettes, az Energiaszolgáltatási és Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője, az Ár- és Gazdasági Elemző Főosztály vezetője, a Jogi és Igazgatási Főosztály vezetője és a Távhő Árszabályozási Főosztály vezetője.”

5. § Az SZMSZ mellékletének „II.2.2. Az elnökhelyettes irányítása alá tartozó szervezeti egységek” pontja a következő II.2.2.3.–II.2.2.5. pontokkal egészül ki:

„II.2.2.3. Távhő Árszabályozási Főosztály
II.2.2.3.1. Ellátja a Tszt. 4. § (1) bekezdés d) pontja alapján a Hivatal hatáskörébe tartozó, a Tszt. VII. fejezetében foglalt ármegállapítással összefüggő feladatokat.
II.2.2.3.2. Nyilvántartja, feldolgozza, értékeli és elemzi az energiaforgalmi és energiafelhasználási adatokat, valamint a miniszternek történő javaslattétel keretében előkészíti az árképzés és áralkalmazás főbb szabályait.
II.2.2.3.3. Gondoskodik:
– a miniszter árhatósági jogkörébe tartozó hatósági árak és díjak, valamint ár- és díjalkalmazási feltételek döntésre előkészítéséről a távhőellátás területén,
– az árszabályozás rendszerének működtetéséről és továbbfejlesztéséről,
– a Főosztály működéséhez szükséges adatok gyűjtéséről, feldolgozásáról és megőrzéséről,
– eljár a távhőszolgáltató által – a távhőszolgáltatás csatlakozási díjának megállapításával összefüggésben – beadott kérelem alapján, valamint a csatlakozási díj számítási szabályai betartásának ellenőrzése érdekében.
II.2.2.3.4. Javaslatokat dolgoz ki a Hivatal különböző szabályozási területein folyó munka módszertani összehangolására.
II. 2.2.4. Távhőtermelési Árszabályozási Osztály
II.2.2.4.1. Előkészíti a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árára és alkalmazásának főbb feltételeire vonatkozó javaslatot és a Hivatal elnökén keresztül kezdeményezi a miniszternél a rendelettel történő kihirdetésüket.
II.2.2.4.2. Figyelemmel kíséri a távhőszolgáltatónak értékesített távhőre vonatkozó ár- és díjelőírások betartását, illetve elősegíti azok ellenőrzését.
II.2.2.4.3. Közreműködik a távhőtermelők vonatkozásában az engedélyesek által nyilvánosságra hozandó, gazdálkodásukkal összefüggő adatokra vonatkozó javaslatok kidolgozásában.
II.2.2.4.4. Figyelemmel kíséri a távhőtermelői ár szabályozásával kapcsolatos problémákat és javaslatokat dolgoz ki ezek kezelési módjaira.
II.2.2.4.5. Árszabályozási tevékenységével összefüggésben szükség szerint elvégzi az eszköz- és költség-felülvizsgálatot a távhőtermelés vonatkozásában.
II.2.2.5. Távhőszolgáltatási Árszabályozási Osztály
II.2.2.5.1. Előkészíti a lakossági felhasználóknak, valamint a külön kezelt intézményeknek értékesített távhő (fűtés és használati meleg víz) díjára és alkalmazásának főbb feltételeire vonatkozó javaslatot és a Hivatal elnökén keresztül kezdeményezi a miniszternél a rendelettel történő kihirdetésüket.
II.2.2.5.2. Figyelemmel kíséri a lakossági felhasználóknak, valamint a külön kezelt intézményeknek értékesített távhő (fűtés és használati meleg víz) díjelőírások betartását, illetve elősegíti azok ellenőrzését.
II.2.2.5.3. Eljár a távhőszolgáltatók vonatkozásában az engedélyesek által nyilvánosságra hozandó, gazdálkodásukkal összefüggő adatokra vonatkozó javaslatok kidolgozásában.
II.2.2.5.4. Eljár a távhőszolgáltatás csatlakozási díjainak kérelemre indult felülvizsgálatában, elkészíti a beadott kérelemmel kapcsolatos határozatokat.
II.2.2.5.5. Figyelemmel kíséri a távhő-szolgáltatási árszabályozással kapcsolatos problémákat és javaslatokat dolgoz ki ezek kezelési módjaira.
II.2.2.5.6. Árszabályozási tevékenységével összefüggésben szükség szerint elvégzi az eszköz- és költség-felülvizsgálatot a távhőszolgáltatás vonatkozásában.”

6. § Az SZMSZ melléklete 1. számú mellékletének helyébe ezen utasítás 1. mellékelte lép.

7. § (1) Hatályát veszti az SZMSZ melléklete II.2.2.1.5. pontjának 17. francia bekezdése, II.2.2.1.3.6., II.2.2.2.2.18. és II.2.2.2.2.19. pontja.

(2) Hatályát veszti az SZMSZ melléklete II.2.2.2. pontjának első bekezdésében a „ , továbbá a távhőszolgáltatásokról” szövegrész.

8. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 35/2011. (VI. 17.) NFM utasításhoz

1

Az utasítást a 18/2014. (V. 5.) NFM utasítás 3. § d) pontja hatályon kívül helyezte 2014. május 6. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére