• Tartalom

4/2011. (I. 14.) HM utasítás

4/2011. (I. 14.) HM utasítás

miniszteri biztos kinevezéséről1

2011.04.09.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 115. §-ában, továbbá a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 38. §-ában foglaltak alapján – figyelemmel a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem alapító okiratáról szóló 14/2000. (HK. 9.) HM határozat 9. pontjában meghatározottakra – a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter közvetlen és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, a miniszter felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a feladattal érintett katonai szervezetekre terjed ki.

2. § (1)2 A tisztképzés rendszerének korszerűsítésével, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE) egyes szervezeti elemeinek módosításával – ezen belül különösen a Ludovika Hallgatói Zászlóalj önálló katonai szervezetté történő átalakításával, továbbá a ZMNE működésének felügyeletével, valamint a miniszter által meghatározottakkal – összefüggő egyes feladatok végrehajtására dr. Deák János, miniszteri főtanácsadót miniszteri biztossá nevezem ki.

(2) A miniszteri biztos e tevékenységét 2011. január 1-jével kezdődően hat hónap időtartamra látja el.

3. § (1)3 A miniszteri biztos a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakításával összefüggő feladatok kivételével ellátja:

a) a ZMNE szervezeti és működési rendjének korszerűsítésével, gazdálkodásának stabilizálásával összefüggő döntés-előkészítő és koordinációs feladatokat,

b) a tisztképzés rendszerének korszerűsítése keretein belül a Ludovika Hallgatói Zászlóalj önálló katonai szervezetként történő létrehozásával kapcsolatos döntés-előkészítő és végrehajtó feladatok irányítását a Honvéd Vezérkar főnökével (a továbbiakban: HVKF) egyeztetve,

c) a ZMNE működésével kapcsolatos szervezési, szabályozási, gazdálkodási jog- és hatáskörök felülvizsgálatával összefüggő előkészítő feladatokat, továbbá azok szükséges módosítására vonatkozó javaslatok kidolgozásának irányítását.

(2) A miniszteri biztos az érintett felsőoktatási intézményekkel és tudományos testületekkel együttműködik, illetve a HM szervekkel és -szervezetekkel folyamatos kapcsolattartásra, információ bekérésére, koordinációs munka végzésére és a végrehajtás felügyeletére jogosult.

(3) A miniszteri biztos a HM szervekkel és szervezetekkel történő konzultációra, információ gyűjtésére, valamint a más miniszterekkel együttesen kiadásra kerülő normatív szabályozók előkészítése érdekében más minisztériumokkal együttműködésre jogosult.

4. § (1) A ZMNE-t érintő szervezetalakítással, vezetői kinevezéssel és megbízással összefüggő valamennyi előterjesztést a miniszteri biztos útján kell felterjeszteni a honvédelmi miniszterhez.

(2) A megbízási szerződésen, illetve szellemi tevékenység kifejtésére irányuló vállalkozási szerződésen alapuló, a ZMNE gazdálkodását érintő jogviszonyra új szerződéskötés előzetes engedélyezésre vonatkozó javaslatot a HM védelemgazdasági helyettes államtitkára részére a miniszteri biztos útján kell megküldeni.

(3) A miniszteri biztos felelősségi körét érintő valamennyi döntési javaslat tervezetét – ideértve a HM szervei, szervezetei által előkészítetteket is – előzetesen a miniszteri biztos részére tájékoztatásul meg kell küldeni.

(4)4

5. § A miniszteri biztos tevékenységéről a HM miniszteri kabinetfőnöke útján kéthavonta jelentést terjeszt fel a honvédelmi miniszternek, amelyet tájékoztatásul megküld a HM közigazgatási államtitkárának és a HVKF-nek.

6. § A HM Humánpolitikai Főosztály 2010. december 30. napjáig a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvénnyel összhangban felterjeszti a miniszter részére a miniszteri biztos kinevezéséhez szükséges személyügyi határozatot.

7. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, és 2011. július 1-jén hatályát veszti.

1

Az utasítás a 7. § alapján hatályát vesztette 2011. július 1. napjával.

2

A 2. § (1) bekezdése a 40/2011. (IV. 8.) HM utasítás 6. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 40/2011. (IV. 8.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (4) bekezdését a 40/2011. (IV. 8.) HM utasítás 6. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére