• Tartalom

42/2011. (XII. 31.) KIM rendelet

42/2011. (XII. 31.) KIM rendelet

az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek, valamint a belső egyházi jogi személyek nyilvántartásáról1

2012.08.30.

A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény 31. § (2) bekezdés a)–e) pontjában kapott felhatalmazás alapján az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 12. § q) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. Az elismert egyház nyilvántartásba vételének eljárási szabályai

1. § (1) Az Országgyűlés által a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény (a továbbiakban: Ehtv.) alapján elismert egyház, vallásfelekezet és vallási közösség (a továbbiakban együtt: egyház) az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációjáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) felhívására a felhívás kézhezvételétől számított 8 napon belül a miniszternek az e célra rendszeresített nyomtatványon írásban bejelenti a nyilvántartásba vételéhez szükséges adatokat.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza az elismert egyház

a) nevét, – ha azzal rendelkezik – rövidített nevét és a köznyelvben meghonosodott elnevezését,

b)2 székhelyét,

c) képviselőjének nevét, lakóhelyét és a képviselet gyakorlásának módját, továbbá

d) – ha azzal rendelkezik – címerének és logójának tartalmi leírását.

(3) Az (1) bekezdés szerinti bejelentéshez az elismert egyház csatolja

a) a tanításának lényegét tartalmazó hitvallását vagy legfőbb vallási tanainak összefoglalását,

b) a belső törvényét, szervezeti és működési szabályzatát vagy azoknak megfelelő más szabályzatát,

c) a székhely használatának jogcímét igazoló okirat egyszerű másolatát,

d) a képviselője képviseleti jogosultságának igazolására alkalmas okirat hiteles másolatát, és

e) – ha azzal rendelkezik – címerének és logójának képi megjelenítését és tartalmi leírását.

(4) A (3) bekezdés szerinti dokumentumokat nem kell benyújtani, ha az egyház belső törvénye, szervezeti és működési szabályzata vagy azoknak megfelelő más szabályzata alapján az az egyház tekintetében nem értelmezhető.

(5) Az elismert egyház nyilvántartásba vételére irányuló eljárás az ügyfél kérelmére nem függeszthető fel.

(6) A nyilvántartásba vett egyház a nyilvántartásba vétel során kilencjegyű nyilvántartási számot kap, amelyben az első öt jegy a nyilvántartásba vétel sorszámát jelenti, amelyhez per jellel a nyilvántartásba vétel éve kapcsolódik.

2. A belső egyházi jogi személy nyilvántartásba vétele

2. § (1)3 A belső egyházi jogi személy nyilvántartásba vétele

a) a nyilvántartásba vételnek az egyház egészének vagy legfőbb szervének képviselője általi kezdeményezése esetén egyoldalú nyilatkozattal, vagy

b) a nyilvántartásba vételnek a belső egyházi jogi személy közvetlen felettes szervének képviselője általi kezdeményezése esetén az e célra rendszeresített nyomtatványon benyújtott írásbeli kérelemmel

indul.

(1a)4 Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben akkor van helye a nyilatkozat előterjesztésének, ha az egyház belső szabályai szerint arra kizárólag a nyilatkozattevő jogosult.

(2)5 Az (1) bekezdés szerinti nyilatkozat, kérelem

a) a nyilvántartásba vett egyház 1. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott adatát és nyilvántartási számát, valamint

b) a belső egyházi jogi személy 1. § (2) bekezdés a)–c) pontja szerinti adatát

tartalmazza.

(3)6 Az (1) bekezdés szerinti nyilatkozathoz, kérelemhez a nyilvántartásba vett egyház csatolja

a) a nyilvántartásba vett egyház olyan belső szabályát, amely alapján az Ehtv. 17. § (4) bekezdés a) pontjában meghatározott személy kérelmének jogalapja megállapítható,

b)–c)7

(4)8

(5) A belső egyházi jogi személy a nyilvántartásba vett egyház nyilvántartási száma alatt, alszámként feltüntetve kap nyilvántartási számot, amelynek első öt jegyét a nyilvántartásba vett egyház nyilvántartásba vételi sorszáma képezi, amelyhez per jellel a nyilvántartásba vett egyház nyilvántartásba vételének éve, kötőjellel a belső egyházi jogi személy háromjegyű nyilvántartási sorszáma kapcsolódik.

3. A nyilvántartásba bejegyzett adatok változása bejelentésének szabályai

3. § (1)9 A nyilvántartásba vett egyház, belső egyházi jogi személy nyilvántartásba vett adatainak módosítása az Ehtv. 18. § (1) bekezdésében meghatározott személynek a 2. § (1) bekezdésében meghatározott írásbeli nyilatkozata vagy kérelme alapján indul.

(2)10 A változás bejelentési nyilatkozat, kérelem

a) – ha a változás bejelentése a nyilvántartásba vett egyház nyilvántartásban szereplő adatainak módosítására irányul – a nyilvántartásba vett egyház 1. § (2) bekezdésében meghatározott adatai mellett a nyilvántartásba vett egyház

aa) nyilvántartási számát,

ab) létesítő okiratának keltét és módosításának időpontját,

b) – ha a változás bejelentése a belső egyházi jogi személy nyilvántartásban szereplő adatainak módosítására irányul – a belső egyházi jogi személy 2. § (2) bekezdésében meghatározott adatait,

valamint ezen adatok módosításának irányára történő utalást tartalmazza.

(3)11 A változás bejelentési nyilatkozathoz, kérelemhez – a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel – a nyilvántartásba vétel iránti nyilatkozathoz, kérelemhez benyújtandó dokumentumokat kell csatolni.

(4)12 A változás bejelentési nyilatkozathoz, kérelemhez nem kell csatolni azokat a dokumentumokat, amelyek a miniszter rendelkezésére állnak, és amelyek a bejelentési nyilatkozat, kérelem adatai alapján megállapíthatóan nem módosulnak.

4. § (1)13 A létesítő okirat módosítása esetén a változás bejelentési nyilatkozathoz, kérelemhez csatolni kell a létesítő okirat változásokkal egységes szerkezetbe foglalt szövegét is.

(2) Az egységes szerkezetbe foglalt létesítő okiraton az Ehtv. 18. § (1) bekezdésében meghatározott személy igazolja, hogy a létesítő okirat egységes szerkezetbe foglalt szövege megfelel a módosítások alapján hatályos tartalmának. Az egységes szerkezetű létesítő okiratból egyértelműen ki kell tűnnie, hogy az egységes szerkezetű okirat elkészítésére a létesítő okirat mely pontjának változása adott okot.

5. §14 Ha a változás bejelentési nyilatkozat, kérelem olyan adatot érint, amelyre vonatkozóan változás bejelentési eljárás van folyamatban, annak jogerős befejezéséig az újabb változás bejelentési eljárást a miniszter felfüggeszti.

4. A nyilvántartásba vett egyház, belső egyházi jogi személy nyilvántartásból való törlésének szabályai

6. § (1) Ha a nyilvántartásba vett egyház legfőbb szerve a nyilvántartásba vett egyház feloszlásáról határoz, az erről szóló döntés meghozatalát követően nyilvántartásból való törlés iránti kérelmet nyújt be a miniszternek az e célra rendszeresített nyomtatványon.

(2) A nyilvántartásból való törlés iránti kérelemhez a nyilvántartásba vett egyház csatolja

a) legfőbb szervének a nyilvántartásba vett egyház megszűnését elhatározó üléséről készített jegyzőkönyvét, és az azon résztvevő személyek nevét, lakcímét és aláírását tartalmazó jelenléti ívet,

b) az egyház vagyoni ügyeinek lezárását bizonyító, a számvitelről szóló törvénynek megfelelően elkészített záró beszámolót és végleges vagyonmérleget, és

c) azokat az okiratokat, nyilatkozatokat, amelyek alapján megállapítható, hogy a nyilvántartásba vett egyház nyilvántartásból való törlésének feltételei bekövetkeztek.

(3) A miniszter az egyház (1) bekezdés szerinti okból a nyilvántartásból való törlésére irányuló eljárást az Országgyűlés 28. § (1) bekezdése szerinti döntéséig felfüggeszti.

(4) Ha a nyilvántartásba vett egyház tevékenységével felhagy és vagyonáról nem rendelkezik, vagy tevékenysége – az Alkotmánybíróság elvi véleménye alapján – az Alaptörvénybe ütközik, a miniszter a nyilvántartásba vett egyház törlésére irányuló eljárást a nyilvántartásba vett egyháznak az Ehtv. mellékletéből való törlésének, illetve egyesülés vagy különválás esetén az Ehtv. melléklete módosításának hatálybalépését követően hivatalból indítja meg.

7. §15 A nyilvántartásba vett egyház jogutódlással való megszűnésének nyilvántartásban történő átvezetésére a 3–5. §-t kell alkalmazni azzal, hogy a változás bejelentési nyilatkozatban, kérelemben meg kell jelölni a jogutódlás Ehtv. 27. § (1) bekezdésében meghatározott módját is.

8. §16 A belső egyházi jogi személy nyilvántartásból való törlésére a 6. §-t és a 7. §-t kell alkalmazni a következő eltérésekkel:

a) az eljárás a 2. § (1) bekezdése szerinti nyilatkozattal vagy kérelemmel indul,

b) a belső egyházi jogi személy nyilvántartásból való törlésére az egyház egészének, legfőbb szervének vagy a belső egyházi jogi személy közvetlen felettes egyházi szervének a 2. § (1) bekezdés a) pontja szerinti nyilatkozata alapján a belső egyházi jogi személy megszűnése nélkül is sor kerülhet,

c) a nyilvántartásból való törlés iránti nyilatkozathoz, kérelemhez

ca) a 3. § (3) bekezdése szerinti dokumentumot, és

cb) a b) pontban foglalt eset kivételével a megszűnő belső egyházi jogi személy vagyoni viszonyai az Ehtv. 30. § (2) bekezdésének megfelelően való rendezésére vonatkozó nyilatkozatot

kell csatolni,

d) a belső egyházi jogi személy nyilvántartásból való törlésére irányuló eljárás felfüggesztésére nincs lehetőség.

9. §17 A nyilvántartásba vett egyház, belső egyházi jogi személy adatainak nyilvántartásból való törlését oly módon kell végrehajtani, hogy azok a nyilvántartásból továbbra is megállapíthatóak legyenek.

5. A nyilvántartás és az abból történő adatszolgáltatás

10. § Az egyház és a belső egyházi jogi személy nyilvántartásba bejegyzett adatai a miniszter által vezetett minisztérium honlapján bárki számára korlátozásmentesen hozzáférhetőek, és az egyház neve, nyilvántartási száma, vallási tevékenysége szerint kereshetőek.

11. § (1) A nyilvántartásba vett egyház, belső egyházi jogi személy nyilvántartásban szereplő adatainak igazolásáról az e célra rendszeresített nyomtatványon lehet kivonatot igényelni.

(2) A kivonat – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 83. § (3) bekezdésében foglaltak mellett –

a) a nyilvántartásba vett egyház tekintetében a nyilvántartásba vett egyház nyilvántartási számát és az 1. § (2) bekezdésében,

b) a belső egyházi jogi személy tekintetében a 2. § (2) bekezdésében

meghatározott adatokat tartalmazza.

(3) A kivonatot a miniszter a nyilvántartásában szereplő adatok alapján, a kiállítás napján fennálló állapotnak megfelelő adattartalommal hatósági bizonyítványként állítja ki.

6. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2012. január 1-jén lép hatályba.

13. §18 E rendeletnek az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek, valamint a belső egyházi jogi személyek nyilvántartásáról szóló 42/2011. (XII. 31.) KIM rendelet módosításáról szóló 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelettel megállapított rendelkezéseit az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek, valamint a belső egyházi jogi személyek nyilvántartásáról szóló 42/2011. (XII. 31.) KIM rendelet módosításáról szóló 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet hatálybalépésekor19 folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1

A rendeletet a 297/2013. (VII. 29.) Korm. rendelet 91. §-a hatályon kívül helyezte 2013. augusztus 1. napjával.

2

Az 1. § (2) bekezdés b) pontja a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 4. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdése a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (1a) bekezdését a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 1. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 2. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 3. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

6

A 2. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 3. § 2. pontja szerint módosított szöveg.

7

A 2. § (3) bekezdés b)–c) pontját a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 4. § 2. pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 2. § (4) bekezdését a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 4. § 3. pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 3. § (1) bekezdése a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 3. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

10

A 3. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 3. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

11

A 3. § (3) bekezdése a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 3. § 4. pontja szerint módosított szöveg.

12

A 3. § (4) bekezdése a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 3. § 2. és 5. pontja szerint módosított szöveg.

13

A 4. § (1) bekezdése a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 3. § 6. pontja szerint módosított szöveg.

14

Az 5. § a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 3. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

15

A 7. § a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 3. § 7. pontja szerint módosított szöveg.

17

A 9. § a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 3. § 8. pontja szerint módosított szöveg.

18

A 13. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette, újonnan a 19/2012. (VIII. 29.) EMMI rendelet 2. §-a iktatta be.

19

A hatálybalépés napja 2012. augusztus 30.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére