• Tartalom

48/2011. (IV. 22.) HM utasítás

48/2011. (IV. 22.) HM utasítás

egyes pénzügyi tárgyú HM utasítások módosításáról1

2011.04.23.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja és 97. § (1) bekezdésének l) pontja alapján az egyes pénzügyi tárgyú HM utasítások módosításáról a következő utasítást adom ki:

1. A pénzszállítások kísérésének biztosításáról szóló 81/2006. (HK 17/I.) HM utasítás módosítása

1. § A pénzszállítások kísérésének biztosításáról szóló 81/2006. (HK 17/I.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut1.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó költségvetési szervekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.”

2. § Az Ut1. 3. § (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pénzszállítások kísérésének megszervezéséért és végrehajtásáért
a) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti egységgel rendelkező honvédelmi szervezetek esetében a honvédelmi szervezet parancsnoka (vezetője);
b) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti egységgel nem rendelkező honvédelmi szervezeteknél az ellátásuk érdekében kijelölt pénzügyi és számviteli szervezeti egység logisztikai ellátására kötelezett honvédelmi szervezet parancsnoka (vezetője)
felel.”

3. § Az Ut1.

a) 2. § (1) bekezdésében, a „honvédelmi szervek” szövegrész helyébe a „honvédelmi szervezetek”,

b) 2. § (2) bekezdésében a „HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgatója” szövegrész helyébe a „HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal főigazgatója”,

c) 3. § (1) bekezdésében az „állománytáblában rendszeresített fegyveres biztonsági őr” szövegrész helyébe az „önkéntes tartalékos”,

d) 3. § (5) bekezdésében a „honvédelmi szerv” szövegrész helyébe a „honvédelmi szervezet”

szöveg lép.

2. A honvédelmi szervezetek saját hatáskörű előirányzat-módosításának rendjéről szóló
12/2010. (I. 27.) HM utasítás módosítása

4. § A honvédelmi szervezetek saját hatáskörű előirányzat-módosításának rendjéről szóló 12/2010. (I. 27.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut2.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre, a Katonai Ügyészségre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.”

5. § Az Ut2. 3. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A 2. § szerinti saját hatáskörű előirányzat-átcsoportosítás nem irányulhat)

b) a működési, felhalmozási és kölcsönök előirányzat-csoportok közötti módosításra;”

6. § Az Ut2. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

5. § (1) A jóváhagyott költségvetéshez kapcsolódó, a 2. § (1) és (2) bekezdése szerinti saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-átcsoportosításról – a HM KPH által kialakított és elektronikus úton megküldött minták alapján – a honvédelmi szervezetek közvetlenül, az MH katonai szervezetei pedig az MH ÖHP-n keresztül adatszolgáltatást teljesítenek a HM KPH részére.
(2) Az MH ÖHP az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatást 5 munkanapon belül felülvizsgálja és továbbküldi a HM KPH részére.”

7. § Az Ut2. 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az 5. § szerinti adatszolgáltatás keretében a honvédelmi szervezetek, az MH katonai szervezetei vonatkozásában pedig az MH ÖHP
a) az ellenjegyzési záradékkal ellátott vezetői tájékoztatót – részletező melléklet nélkül – telefaxon,
b) a pénzügyi és számviteli részletező mellékletet elektronikus úton
küldik meg a HM KPH részére.”

8. § Az Ut2.

a) 2. § (3) bekezdésében a „HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) vezérigazgatója” szövegrész helyébe a „HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH) főigazgatója”,

b) 4. § (3) bekezdésében a „HM Infrastrukturális Ügynökség vezérigazgatója” szövegrész helyébe a „HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgatója”,

c) 7. § a) pontjában, 8. § (3) bekezdésében, (4) bekezdés a)–b) pontjaiban, valamint 13. §-ában a „HM KPÜ” szövegrész helyébe a „HM KPH”

szöveg lép.

9. § (1) Az Ut2. 10. §-a és Melléklete hatályát veszti.

3. Az előirányzat-felhasználási tervek és a teljesítésarányos támogatási előirányzat-finanszírozási tervek összeállításának rendjéről szóló 13/2010. (I. 27.) HM utasítás módosítása

10. § Az előirányzat-felhasználási tervek és a teljesítésarányos támogatási előirányzat-finanszírozási tervek összeállításának rendjéről szóló 13/2010. (I. 27.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut3.) 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A HM FHH a részére jóváhagyott központi infrastrukturális és logisztikai előirányzatok alapján készített előirányzat-felhasználási terveket megküldi a HM KPH részére.”

11. § (1) Az Ut3. 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A HM KPH a költségvetési törvény szerkezeti rendjének megfelelően központilag állítja össze a személyi juttatások és járulékai, valamint a nemzetközi feladatok előirányzat-felhasználási tervét.”

(2) Az Ut3. 7. § (2) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (1) bekezdés szerinti terv a következő előirányzatokat tartalmazza:]

b) a nemzetközi feladatokhoz kapcsolódó kiadási és bevételi előirányzatot – kivéve a HM FHH által kezelt infrastrukturális és logisztikai, valamint az MH ÖHP szakmai alárendeltségébe tartozó logisztikai kiadásokat – beleértve a személyi juttatások és munkaadókat terhelő járulékok körében elszámolásra kerülő deviza juttatásokat is.”

12. § Az Ut3. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § A 6. § szerint összeállított előirányzat-felhasználási terveket és azok módosításait minden hónap 4-ig kell megküldeni.”

13. § Az Ut3. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § Az előirányzat-felhasználási terveket a HM KPH felülvizsgálja és az általa elkészített előirányzat-felhasználási tervvel összesíti. Az így összeállított fejezeti előirányzat-felhasználási tervet a PM rend. 60. §-ának (1) bekezdésében meghatározottak szerint küldi meg a Nemzetgazdasági Minisztérium részére.”

14. § Az Ut3. 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

12. § A felhalmozási előirányzatok teljesítésarányos felhasználásának finanszírozása a 2. számú melléklet szerinti teljesítésarányos támogatási előirányzat-finanszírozási terv alapján történik.”

15. § Az Ut3. 15. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A honvédelmi szervezetek)

a) a 12. § és 13. § szerint összeállított teljesítésarányos támogatási előirányzat-finanszírozási tervet és annak módosításait a tárgyhónapot megelőző hónap 15-ig küldik meg a HM KPH részére.”

16. § Az Ut3. 2. számú melléklete helyébe jelen utasítás 1. melléklete lép.

17. § Az Ut3.

a) 6. § (1) bekezdésében a „HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ)” szövegrész helyébe a „HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH)”,

b) 6. § (2)–(3), továbbá (5) bekezdéseiben, valamint 16. §-ában a „HM KPÜ” szövegrész helyébe a „HM KPH”,

c) 6. § (3) bekezdésében a „HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ)” szövegrész helyébe a „HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH)”

szöveg lép.

4. A honvédelmi szervezetek számláiról és a pénzkezelési szabályokról szóló 32/2010. (III. 10.) HM utasítás módosítása

18. § (1) A honvédelmi szervezetek számláiról és a pénzkezelési szabályokról szóló 32/2010. (III. 10.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut4.) 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre, a Katonai Ügyészségre, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.”

(2) Az Ut4. 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A honvédelmi szervezeteknek a 9. § és 10. § rendelkezéseit az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) kötelezettségvállalások bejelentésére vonatkozó 235. §-ának (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel kell alkalmazni.”

19. § Az Ut4. 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A HM, mint irányító szerv számlái, a költségvetési (al)címek (elsődleges) számlái, a központosított illetményszámfejtéshez, adó- és járulék elszámoláshoz kapcsolódó számlák, valamint – a 6. §-ban foglaltakra figyelemmel – a HM KPH által ellátott honvédelmi szervezetek számlái feletti bejelentési és rendelkezési jogosultság a HM KPH-t illeti meg.”

20. § Az Ut4. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § A HM KPH által ellátott honvédelmi szervezeteknél a számlatulajdonos jogait és kötelezettségeit
a) a kötelezettségvállalásra és az utalványozásra vonatkozóan a honvédelmi szervezet parancsnoka,
b) az intézményi kincstári kártya készpénzfelvételre történő használatba adására vonatkozóan a HM KPH főigazgatója gyakorolja.”

21. § Az Ut4. 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A HM KPH az adatszolgáltatásokat felülvizsgálja és minden hónap 25-éig összesített kimutatást küld a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) részére.”

22. § Az Ut4. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § (1) A 9. § (1) bekezdése szerint iktatott és a HM KGIR-ből nyomtatott – a Honvédkórház pénzügyi és számviteli szerve által előállított – átadás-átvételi bizonylat kíséretében átadott számlákat a gazdálkodó szervezeti egység a szükséges záradékkal – ideértve a teljesítésigazolást és a bevételezési bizonylatot is – látja el. A gazdálkodó szervezeti egység a záradékolt
a) számlákat legkésőbb a fizetési határidőt megelőző 5 munkanapon belül,
b) költségvetési éven belül vagy éven túl halasztott fizetési ütemezést tartalmazó számlákat a 9. § (2) bekezdése szerinti átvételt követő 10 munkanapon belül
visszajuttatja a pénzügyi és számviteli szerv részére.
(2) A pénzügyi és számviteli szerv – a gazdálkodó szervezeti egységtől záradékkal átvett számláknak a megfelelő kötelezettségvállalásokkal történt egyeztetése, kontírozása és könyvelése után – az (1) bekezdés
a) a) pontja esetében a számlákat az előírt fizetési határideig pénzügyileg teljesíti,
b) b) pontja szerinti költségvetési éven belül halasztott fizetési ütemezést tartalmazó számlák esetében pedig végrehajtja a kötelezettségvállalások Kincstár részére történő folyamatos bejelentését és a számlák pénzügyi teljesítését.
(3) A pénzügyi és számviteli szerv a gazdálkodó szervezeti egységtől – az (1) bekezdés b) pontja szerinti – a költségvetési éven túl halasztott fizetési ütemezést tartalmazó, záradékkal átvett számlákat a HM KGIR-ben elkülönített módon a tárgyévet követő költségvetés terhére rögzíti és a Kincstár részére bejelenti. A tárgyévet követő költségvetési évben a számlák kontírozása és könyvelése után végrehajtja azok pénzügyi teljesítését.”

23. § Az Ut4. 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

16. § Pénztárosi feladatot, az intézményi kincstári kártyával történő készpénzfelvételt és e tevékenység szervezését – az irányadó felelősségi szabályok szerint – megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező és a HM KPH, a HM FHH, valamint az önálló pénzügyi és számviteli szerv állományába tartozó hivatásos (szerződéses) katona, kormánytisztviselő és közalkalmazott (pénztáros), továbbá a HM KPH főigazgatójának külön engedélyével rendelkező személy végezhet.”

24. § Az Ut4. 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

21. § A honvédelmi szervezetek részére a beszerzések ellenértékének kiegyenlítésére intézményi kártyafedezeti számla nyitását – a 22. § (2) bekezdése szerinti belső szabályozó megléte esetén – a HM KPH főigazgatója engedélyezi. A jogosultak részére kincstári VIP kártya a HM KPH főigazgatójának javaslata alapján, a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára – a KNBSZ-ek állományába tartozók esetében az illetékes nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatójának – engedélye szerint biztosítható.”

25. § Az Ut4. 24. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

24. § (1) A HM KPH főigazgatója szakutasításban részletesen meghatározza a számla- és pénzkezelés szabályait, a pénztárak működési rendjét, a készpénzfizetés felső határát, továbbá a készpénzfelvételre alkalmazott kincstári kártyák használatának, azok forgalma elszámolásának és nyilvántartásának szabályait.
(2) Az (1) bekezdés szerinti szakutasításban foglaltakat figyelembe véve
a) az MK KFH főigazgatója intézkedésben szabályozza a véderő-, katonai és légügyi attaséi hivatalok pénzellátásának, bankszámlanyitásának és -kezelésének, bankkártyahasználatának, forgalma elszámolásának és nyilvántartásának sajátos szabályait, pénzkezelő helyei működési, valamint a szállítói számlák kezelése rendjének sajátosságait,
b) a HM FHH főigazgatója – a HM KPH-val egyeztetve – szakutasításban határozza meg a külképviseletek pénzellátásának, bankszámlanyitásának és -kezelésének, bankkártyahasználatának, forgalma elszámolásának és nyilvántartásának sajátos szabályait, továbbá a fizetési műveletek lebonyolítására alkalmazandó fizetési módok típusait és alkalmazásuk szabályait, valamint a szállítói számlák kezelési és pénztárai működési rendjének sajátosságait.”

26. § Az Ut4.

a) 2. §-ában a „HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ)” szövegrész helyébe a „HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH)”,

b) 3. § a)–b) pontjaiban, 7. § (2) bekezdésében, 11. § (2) bekezdésében, 13. §-ában, 14. §-ának felvezető szövegében, 15. §-ának felvezető szövegében, valamint 17–18. §-aiban a „HM KPÜ” szövegrész helyébe a „HM KPH”,

c) 4. § (1) bekezdésében, valamint 17. §-ában a „HM KPÜ vezérigazgatójának” szövegrész helyébe a „HM KPH főigazgatójának”,

d) 5. § (3) bekezdésében a „(vezér/fő) igazgatóját” szövegrész helyébe a „(fő)igazgatóját”,

e) 9. § (1) bekezdésében a „HM Állami Egészségügyi Központ (a továbbiakban: HM ÁEK)” szövegrész helyébe a „Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ (a továbbiakban: Honvédkórház) ”,

f) 9. § (1) bekezdésében és 19. § (3) bekezdésében a „HM ÁEK” szövegrész helyébe a „Honvédkórház”,

g) 13. §-ában a „HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ)” szövegrész helyébe a „HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH)”

szöveg lép.

27. § Az Ut4. 23. §-ának (2)–(4) bekezdése hatályát veszti.

5. Az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 1/2011. (I. 11.) HM utasítás módosítása

28. § (1) Az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 1/2011. (I. 11.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut5.) 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A honvédelmi szervezet intézményi és központi költségvetésében jóváhagyott összes eredeti bevételi előirányzatát meghaladó bevétele terven felüli bevétel, mely – a (6) bekezdésben foglaltak kivételével – csak a miniszter által jóváhagyott előirányzat-módosítást követően használható fel.”

(2) Az Ut5. 6. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az intézményi költségvetés jóváhagyásáig a honvédelmi szervezet alapfeladatai végrehajtásának kizárólagos forrásaként befolyó bevételeket – így különösen a munkahelyi étkeztetés térítési díjbevételeit, vagy a honvédelmi szervezetek tartós élelmiszerellátásából, az MH Logisztikai Ellátó Központ részére befolyó térítési bevételeket – teljesített bevételként kell könyvelni és azok terhére kötelezettség vállalható.”

29. § Az Ut5. a következő 8/A. §-sal egészül ki:

8/A. § A külföldi fegyveres erők részére átadott kenő- és hajtóanyagok térítéséből az MH Veszélyesanyag Ellátó Központ (a továbbiakban: MH VEK) részére befolyó bevételeket az MH VEK átfutó tételként kezeli és haladéktalanul átutalja a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH) kincstári számlájára. Az utalásnál a közlemény rovatban a bevétel típusát meg kell jelölni. Az így befolyó bevételt a HM FHH visszatérülés jogcímén, intézményi saját bevételként kezeli.”

30. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1. melléklet a 48/2011. (IV. 22.) HM utasításhoz

Teljesítésarányos támogatási előirányzat-finanszírozási terv
Költségvetési szerv megnevezése:
CRK:

 

 

 

 

adatok ezer Ft-ban

Tétel-
szám

Költségvetési szerv/előirányzat

Előirányzat-felhasználási keretszámla száma

Igényelt támogatás összege

Utalás kért
ideje
hónap

Áht
azonosítója

megnevezése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P. H.
………………………………………
honvédelmi szerv vezetője
Ellenjegyzem:
………………………………………
pénzügyi/gazdasági vezető
Dátum: 20…… év ……………… hó …… nap
1

Az utasítás a 30. § alapján hatályát vesztette 2011. április 24. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére