• Tartalom

51/2011. (IV. 28.) HM utasítás

51/2011. (IV. 28.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium Hadfelszerelés Fejlesztési Kabinet létrehozásáról, feladatairól és működési rendjéről1

2012.12.30.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a Honvédelmi Minisztérium Hadfelszerelés Fejlesztési Kabinet létrehozásáról, feladatairól és működési rendjéről az alábbi utasítást adom ki.

1. Az utasítás hatálya, értelmező rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe, közvetlen, illetve fenntartói irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. § Ezen utasítás alkalmazásában:

a) Hadfelszerelés: a honvédelmi szervezetek tevékenységéhez szükséges valamennyi technikai eszköz és anyag, amelyet az MH saját erőforrásai felhasználásával előállít, az ipar és a kereskedelem katonai célokra gyárt, illetve szállít.

b) Tárgyalási jog: az üléseken a HM Hadfelszerelés Fejlesztési Kabinet elnökét és tagjait megillető jogosítványok és kötelezettségek összessége, amely magában foglalja az előterjesztésekkel kapcsolatos álláspont, valamint javaslat kötelező kifejtését és annak szavazat formájában történő megjelenítését.

c) Tanácskozási jog: az üléseken az állandó és eseti meghívottakat megillető jogosítványok összessége, amely magában foglalja a szakterületüket érintő szakmai kérdésben történő felszólalás, indítványok előterjesztésének, javaslatok tételének lehetőségét, azonban nem jogosít fel a miniszteri döntési javaslatok megfogalmazása során történő állásfoglalásra.

2. A HM Hadfelszerelés Fejlesztési Kabinet rendeltetése, feladatai

3. § A haderőfejlesztés érdekében a hadfelszerelések kutatásával, fejlesztésével, gyártásával, beszerzésével, rendszeresítésével és rendszerből történő kivonásával kapcsolatos feladatok (a továbbiakban: fejlesztési programok) végrehajtására döntés-előkészítő, konzultációs testületet hozok létre. A testület neve: HM Hadfelszerelés Fejlesztési Kabinet (a továbbiakban: HM HFK).

4. § A HM HFK rendeltetése a fejlesztési programok előkészítése, döntési javaslatok, alternatívák kidolgozása a Védelmi Tervező Bizottság, illetve a HM közigazgatási államtitkár és a miniszter részére.

5. § A HM HFK feladata:

a) javaslatot tesz a fejlesztési programok előkészítésére, kidolgozására;

b) felügyeli a haderő-fejlesztési programok végrehajtását;

c) döntési javaslatokat tesz a haderő-fejlesztési programok eredményes megvalósítása érdekében;

d) biztosítja a folyamatos együttműködést a fejlesztési programok végrehajtásában érintett szervezetek között;

e) állást foglal a miniszter által elé utalt eseti ügyekben;

f) állást foglal a tagjai által javasolt kérdésekben;

g) megvitatja a hadfelszerelések fejlesztési, beszerzési, rendszeresítési és kivonási terveit.

6. § A HM HFK hatáskörébe utalt, kiemelt témakörök különösen:

a) a HM közép- és hosszú távú hadfelszerelés-fejlesztési irányelveinek, terveinek véleményezése, megvalósításának figyelemmel kísérése;

b) a NATO tagországai hadfelszerelési, fejlesztési tevékenységének figyelemmel kísérése;

c) a kiemelt jelentőségű beszerzések figyelemmel kísérése;

d) a hadfelszerelési fejlesztések végrehajtásáról a felelősök beszámoltatása.

3. A HM HFK tagsága, meghívottai és jogosultságaik

7. § (1) A HM HFK elnöke a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, távolléte vagy akadályoztatása esetén a HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: HVF) főosztályvezetője helyettesíti. A HM HFK társelnöke a Honvéd Vezérkar főnök helyettese.

(2) A HM HFK tagjai:

a) a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára,

b) a HM Védelmi Tervezési Főosztály főosztályvezetője,

c) a HM Gazdasági Tervezési Főosztály főosztályvezetője,

d) a HM HVF főosztályvezetője,

e) a HM Kontrolling és Szabályozási Főosztály főosztályvezetője,

f) a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH) főigazgatója,

g) a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal főigazgatója,

h) a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöke,

i) a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke,

j) a HVK Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke,

k) a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke,

l) az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnöke.

(3) A HM HFK ülésein állandó meghívottként vesz részt:

a) a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője,

b) a HM Hatósági Hivatal igazgatója,

c) a HM Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzetellenőrzési Hivatal igazgatója,

d) a HM Miniszteri Kabinetiroda által kijelölt személy,

e) a HVK Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke,

f) a HVK Egészségügyi Csoportfőnökség csoportfőnöke,

g)2 a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója által kijelölt személy.

(4) A HM HFK ülésén – az előterjesztő javaslatára, a HM HFK elnökének döntése alapján – a tárgyalt napirendi pont szakterületi felelőse(i), a szakértő(k), illetve más szerv, szervezet képviselője eseti meghívottként vehetnek részt.

(5) A HM HFK tagjait és állandó meghívottait távollétük, akadályoztatásuk esetén – a HM HFK titkárával előzetesen egyeztetve – a szervezetük Szervezeti és Működési Szabályzatában a helyettesítésükre kijelölt vezetők, illetve szervezetszerű helyetteseik helyettesítik. A részvételi jog más személyekre nem ruházható át.

(6) A HM HFK elnöke és tagjai tárgyalási joggal, az állandó és eseti meghívottak tanácskozási joggal vesznek részt az ülésen.

(7) A HM HFK akkor határozatképes, ha a tagok kétharmada – köztük a HM HFK elnöke vagy helyettese – jelen van.

(8) A HM HFK jogosult a honvédelmi szervezetektől – a hatályos jogszabályokkal és közjogi szervezetszabályozó eszközökkel összhangban – jelentéseket, információkat, adatokat, illetve tájékoztatást kérni.

4. A HM HFK működési rendje

8. § (1) A HM HFK titkári teendőit a HM FHH Hadfelszerelési Igazgatóság állományából kijelölt személy látja el. Távolléte esetén a HM HFK titkára helyettesítésére a HM FHH főigazgatója intézkedik.

(2) A HM HFK titkára előkészíti a HM HFK üléseit, továbbá ellátja az ülésekkel kapcsolatos egyéb szervezési feladatokat. Két ülés közötti időszakban – a HM HFK jóváhagyott ülésterve szerinti feladatok előkészítése, és az ülésen történő megtárgyalása érdekében – kapcsolatot tart a HM HFK tagjaival és állandó meghívottaival.

9. § (1) A HM HFK az éves munka- és feladattervében meghatározottak, illetve szükség szerint ülésezik. Üléseit az elnök hívja össze.

(2) A HM HFK tevékenységét a HM HFK elnöke által jóváhagyott éves munka- és feladatterv alapján végzi. Az éves munkatervet a HM HFK titkára a HM éves munkatervével egyeztetve állítja össze, majd a HM HFK ülésen történő megtárgyalását követően a HM HFK elnökéhez jóváhagyásra előterjeszti.

(3) A munkatervben nem szereplő egyéb kérdések napirendre tűzéséről a HM HFK elnöke dönt.

(4) Az éves munkaterv és az időközben érkezett feladatok, illetve előterjesztések alapján a HM HFK titkára előkészíti a következő – terv szerinti, illetve soron kívüli – ülés napirendjét.

(5) A HM HFK ülésének idejét, helyét, napirendjét, valamint a meghívottak névsorát – a titkár javaslatára – a HM HFK elnöke hagyja jóvá.

10. § (1) A HM HFK napirendje szerinti tárgyalásra az ügykör szerint illetékes honvédelmi szervezet vezetője előterjesztést vagy jelentést (a továbbiakban együtt: ülésanyag) készít a kabinet tagjainak tájékoztatására, illetve a döntéshozatal előkészítésére.

(2) Az ülésanyag tartalmazza a megalapozott állásfoglaláshoz szükséges valamennyi információt és esetlegesen a döntési javaslatot. A döntésre vonatkozó javaslat a fő kérdésekre terjed ki, megjelöli a végrehajtás módját, határidejét és felelősét.

(3) A készítő az ülésanyagot jóváhagyásra szolgálati úton legalább 15 nappal az ülés időpontja előtt a HM HFK elnökéhez terjeszti fel. A HM HFK titkára – a jóváhagyást követően – a napirendet, valamint az ülésanyagokat a tagok és a meghívottak részére legalább 8 nappal az ülést megelőzően megküldi.

(4) A HM HFK elnöke jóváhagyásával soron kívül megtárgyalásra kerülő napirendi pontok esetében az ülésanyagot szóbeli jelentés vagy előterjesztés is helyettesítheti.

11. § (1) A HM HFK üléseit a HM HFK elnöke vezeti.

(2) A HM HFK ülésen a vitaanyagot az annak összeállítására felkért felelős terjeszti elő. Amennyiben a kijelölt előterjesztő nem tagja vagy állandó meghívottja a HM HFK-nak, az ülés napirendi pontjának tárgyalásához tanácskozási joggal meg kell hívni.

(3) A meghívottak a szakterületüket érintően felmerült kérdésekre választ adnak, illetve a szakterületük vonatkozásában az érintett napirendi pontokhoz hozzászólhatnak.

(4) A napirenden szereplő kérdésekről a HM HFK döntéseit nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel hozza meg, szavazategyenlőség esetében a HM HFK elnökének szavazata dönt. A HM HFK álláspontjáról a HM HFK elnöke tájékoztatja az érintett HM-vezetőket.

12. § (1) A HM HFK üléséről emlékeztető készül, amely a napirendi pontok megtárgyalását rövidített formában, a testület által képviselt álláspontot teljes terjedelmében tartalmazza. Az emlékeztetőt a HM HFK elnöke és a társelnöke aláírásával hitelesíti.

(2) Az emlékeztetőt a HM HFK titkára készíti el, amelyet legkésőbb az ülés megtartásától számított 10 napon belül megküldi a tagoknak.

13. § A miniszter hatáskörébe tartozó, a hadfelszerelés fejlesztését érintő jogszabály- és utasítástervezeteket a HM HFK titkára a tagok részére – a HM Jogi Főosztály feladatkörébe tartozó belső egyeztetés előtt – szakmai véleményezésre megküldi. A beérkezett vélemények alapján a HM HFK elnöke dönt azok ülésen történő megtárgyalásáról.

14. § A HM HFK tevékenységéről a HM HFK titkára éves beszámolót készít, melyet a HM HFK elnöke a tárgyévet követő február 15-ig felterjeszt a HM közigazgatási államtitkára részére.

5. Záró rendelkezések

15. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Honvédelmi Minisztérium Haditechnikai Fejlesztési Kabinet létrehozásáról és működési rendjéről szóló 67/2001. (HK 17.) HM utasítás, valamint a Honvédelmi Minisztérium Gazdasági Kabinet feladatairól és működési rendjéről szóló 27/2004. (HK 6.) HM utasítás.

1

Az utasítást a 76/2014. (XI. 19.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2014. december 15. napjával.

2

A 7. § (3) bekezdés g) pontja a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 33. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére