• Tartalom

52/2011. (V. 6.) HM utasítás

52/2011. (V. 6.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium nemzetközi megállapodásaival kapcsolatos eljárásról szóló 77/2009. (IX. 11.) HM utasítás módosításáról1

2011.06.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján az alábbi utasítást adom ki.

1. § A Honvédelmi Minisztérium nemzetközi megállapodásaival kapcsolatos eljárásról szóló 77/2009. (IX. 11.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 3. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az utasítás alkalmazásában)

d) végrehajtási megállapodás: olyan két- vagy többoldalú tárcaszintű megállapodás, amely egy konkrét feladat (esemény) végrehajtásához kapcsolódó rendelkezések rögzítésére irányul.”

2. § Az Ut. 4. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A tárcaszintű nemzetközi megállapodások előkészítésének folyamata – sorrendben – az alábbi feladatok végrehajtásából áll:)

c) a tárgyalási felhatalmazás birtokában a tárcaszintű nemzetközi megállapodás tervezetének kidolgozása,”

3. § Az Ut. 5. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A kidolgozói feladatkör meghatározása tekintetében felmerülő viták esetén a legalacsonyabb szintű közös elöljáró (felettes) állásfoglalása irányadó.”

4. § Az Ut. 6. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A tárcaszintű nemzetközi megállapodás szakmai koncepciója tartalmazza:)

d) a tervezett megállapodás létrehozásának és végrehajtásának költségvetési és pénzügyi vonatkozásait, külön feltüntetve a költségvetési igények fedezetére tett javaslatot, illetve fedezet hiányában ennek kifejezett említését.”

5. § Az Ut. 7. § (3) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A tárcaszintű nemzetközi megállapodás létrehozására irányuló tárgyalási felhatalmazás és vezetői jóváhagyás kiállítására irányuló kérelmet a szakmai koncepciót kidolgozó szerv terjeszti fel a 8. §-ban meghatározott, az adott megállapodás tekintetében döntési jogkörrel rendelkező vezető részére. A kérelem tartalmazza:)

g) az utasítás 1. számú mellékletében foglalt, megfelelő minta szerinti tárgyalási felhatalmazás magyar nyelvű és – a külföldi fél igénye esetén – angol nyelvű példányát.”

6. § Az Ut. 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai szerv által elkészített és felterjesztett miniszteri felhatalmazásra irányuló kérelemnek a 7. § (3) bekezdésének a)–f) pontjain túl tartalmaznia kell a tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai szerv HM képviseletében történő eljárására vonatkozó indokolását, valamint az utasítás 2. számú mellékletében foglalt, megfelelő minta szerinti felhatalmazás magyar nyelvű és – a külföldi fél igénye esetén – angol nyelvű példányát.”

7. § Az Ut. 15. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Keretmegállapodásokat a honvédelmi miniszter, vagy erre irányuló miniszteri felhatalmazás alapján a parlamenti államtitkár, a közigazgatási államtitkár, a Honvéd Vezérkar főnöke vagy helyettes államtitkár írhat alá.
(4) Egyetértési megállapodásokat – megfelelő felhatalmazás birtokában – a (3) bekezdésben foglaltakon túl a Honvéd Vezérkar Főnök helyettese, a HVK törzsigazgatója, a főigazgató, az igazgató, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és a Honvéd Vezérkar főnökének közvetlen alárendeltségébe tartozó katonai szervezet parancsnoka (vezetője), valamint a katonai attasé írhat alá.”

8. § Az Ut. 17. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A tárcaszintű nemzetközi megállapodások másolatát a HM JF megküldi a szakmailag illetékes szervek, a missziók esetén az MH Összhaderőnemi Parancsnokság részére.”

9. § Az Ut. 19. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A soron kívüli eljárást kezdeményező szerv erre vonatkozó javaslatát részletesen indokolni köteles, ideértve a megállapodás létrehozásának védelempolitikai, szakmai és pénzügyi vonatkozásainak részletes leírását, utóbbi körében a várható kiadásokra és azok fedezetére tett javaslatot, illetve fedezet hiányában ennek kifejezett nevesítését.”

10. § (1) Az Ut.

a) 3. § a) pontjában a „technikai megállapodásokat” szövegrész helyébe a „végrehajtási megállapodásokat” szöveg

b) 7. § (5) bekezdésében, 9. § (6) bekezdésében és 15. § (2) bekezdés b) pontjában, valamint 2. melléklete II. Angol nyelvű mintatervezetének mindkét előfordulásában a „technikai megállapodás” szövegrész helyébe a „végrehajtási megállapodás” szöveg

c) 8. § (1) bekezdés c) pontjában és 11. § (1) bekezdés b) pontjában a „technikai megállapodások” szövegrész helyébe a „végrehajtási megállapodások” szöveg

d) 9. § (1) bekezdésében a „technikai megállapodást” szövegrész helyébe a „végrehajtási megállapodást” szöveg

e) 15. § (5) bekezdésében a „Technikai megállapodásokat” szövegrész helyébe a „Végrehajtási megállapodásokat” szöveg

lép.

(2) Az Ut.

a) 5. § (2) bekezdésében a „HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály (a továbbiakban: HM NEF)” szövegrész helyébe a „HM Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal (a továbbiakban: HM NEFEH)” szöveg

(3) Az Ut.

a) 7. § (1) bekezdésében a „HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ)” szövegrész helyébe a „HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH)” szöveg

(4) Az Ut.

a) 7. § (4) bekezdésében és 20. § (8) bekezdésében a „szakállamtitkárok” szövegrész helyébe a „helyettes államtitkárok” szöveg

b) 8. § (2) bekezdés b) pontjában és 15. § (2) bekezdésében a „szakállamtitkár” szövegrész helyébe a „helyettes államtitkár” szöveg

lép.

(5) Az Ut.

a) 8. § (1) bekezdés b) pontjában, (2) bekezdés a) és b) pontjában az „az államtitkár” szövegrész helyébe az „a közigazgatási államtitkár” szöveg

b) 15. § (6) bekezdés a) pontjában az „az államtitkár” szövegrész helyébe az „a parlamenti államtitkár” szöveg

lép.

(6) Az Ut.

a) 8. § (1) bekezdés c) pontjában és (2) bekezdés c) pontjában és 15. § (6) bekezdésében a „HM Honvéd Vezérkar főnöke” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar főnöke” szöveg

b) 8. § (2) bekezdés c) pontjában és 15. § (6) bekezdésében a „HM Honvéd Vezérkar főnök helyettese” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar főnök helyettes” szöveg

lép.

11. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Az Ut. 16. § (1) bekezdésében a „ , díszkötéses” szövegrész a hatályát veszti.

1

Az utasítást a 25/2012. (IV. 21.) HM utasítás 1. § (2) bekezdés s) pontja hatályon kívül helyezte 2012. április 22. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére