• Tartalom

53/2011. (V. 6.) HM utasítás

53/2011. (V. 6.) HM utasítás

a honvédelmi minisztériumi objektumok védelmével, működésével és az ezzel összefüggő irányítási tevékenységgel kapcsolatos feladatokról szóló 6/2010. (I. 15.) HM utasítás módosításáról1

2011.05.07.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a honvédelmi minisztériumi objektumok védelmével, működésével és az ezzel összefüggő irányítási tevékenységgel kapcsolatos feladatokról szóló 6/2010. (I. 15.) HM utasítás módosításáról a következő utasítást adom ki:

1. § A honvédelmi minisztériumi objektumok védelmével, működésével és az ezzel összefüggő irányítási tevékenységgel kapcsolatos feladatokról szóló 6/2010. (I. 15.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § (1) A HM I. és a HM II. objektum (a továbbiakban együtt: minisztériumi objektum) működésének és védelmének felsőszintű stratégiai irányítását objektumbiztonsági felelősként a HM közigazgatási államtitkára látja el.
(2) A minisztériumi objektum működésének és védelmének operatív irányítására objektumparancsnoki rendszert kell működtetni.
(3) A minisztériumi objektum objektumparancsnokát (a továbbiakban: objektumparancsnok) a Honvéd Vezérkar főnöke javaslatára – a HM közigazgatási államtitkár egyetértő felterjesztését követően – a honvédelmi miniszter jelöli ki.”

2. § Az Utasítás a következő 2/A. §-sal egészül ki:

2/A. § Az objektum-biztonsági felelős
a) a jogszabályi keretek között gyakorolja a minisztériumi objektum működésének és védelmének felsőszintű stratégiai döntéshozó jogköreit, melynek keretében előzetes engedélyezési és beszámoltatási jogot gyakorol az objektumparancsnok hatáskörébe tartozó ügyekben,
b) előzetes egyetértési jogkört gyakorol a 3. § (2) bekezdésében az objektumparancsnok intézkedési jogkörébe tartozó szakterületeken, továbbá
c) előzetesen engedélyezi a szervezet vezetője által – indokolt esetek kivételével – havonta felterjesztett belépési engedélyek igénylését tartalmazó névjegyzéket, valamint a technikai eszközök (különösen hang- és képrögzítésre, illetve továbbításra alkalmas eszközök) használatára vonatkozó igényeket; az objektumparancsnok felterjesztése alapján előzetesen engedélyezi a parkolási övezetek igénybevételét.”

3. § Az Utasítás 3. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:

„Szolgálati elöljárói jogkörében az objektumparancsnok”

4. § Az Utasítás 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Nemzeti Biztonsági Felügyelet működésének, valamint a minősített adat kezelésének rendjéről szóló 90/2010. (III. 26.) Korm. rendelet 33. § (1) bekezdése alapján a biztonsági tárolók és a biztonsági terület tartalékkulcsait és kódjait a biztonsági vezető vagy az általa írásban kijelölt személy őrzi – a tárolt adatok minősítési szintjének megfelelő – biztonsági tárolóban. A tartalékkulcsok, kódok őrzés céljából a biztonsági vezetőnek történő átadása és visszavétele dokumentált módon, az erre a célra megnyitott nyilvántartásban történik.”

5. § Az Utasítás 6. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Munkaidőben és munkaidőn kívül személyazonosság igazolásával, átvizsgálás és regisztráció nélkül léphet a minisztériumi objektumba)

a) a Magyar Köztársaság elnöke, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke,
b) a honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, közigazgatási államtitkára, kabinetfőnöke, helyettes államtitkárai, a Honvéd Vezérkar főnöke és helyettese, az MK KBH főigazgatója, az MK KFH főigazgatója, valamint”

6. § Az Utasítás 6. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdés szerinti személyek vonatkozásában a regisztráció a kísérő feladata, az ellenőrzést végrehajtó szolgálat a kísérő személyét és a belépők létszámát dokumentálja. Az MK KBH állományába tartozó, valamint kérésére a vele együtt belépni szándékozó személy(ek) csak számszakilag kerülnek regisztrálásra.
(4) A minisztériumi objektumban mágneskártyával működő szelektív zónák kialakítását a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, a Honvéd Vezérkar főnöke alárendeltségébe tartozó szervezetek által használt zónák esetében a Honvéd Vezérkar főnöke engedélyezi.”

7. § Az Utasítás 8. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A technikai őrzés-védelmi eszközökkel kapcsolatos szakmai követelményeket a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség, illetve a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HIICSF) vezetője határozza meg. A technikai őrzés-védelmi rendszerek üzemeltetését az MH TD területileg illetékes ellátó szervezete végzi.
(7) A minisztériumi objektumban minősített adat feldolgozására szolgáló számítógépes hálózatok, rendszerek kialakítását, átalakítását, jellemzőinek megváltoztatását, valamint az információvédelmi helyiségek, biztonsági területek (ügyvitel, nyilvántartó, minősített adatot feldolgozó-, rejtjelző helyiség, zárt körlet) kialakítását vagy más célra történő felhasználását a HM biztonsági vezetőjeként a HVK HIICSF vezetője engedélyezi.”

8. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg az Utasítás 3. § (3) bekezdés c) pontja hatályát veszti.

(2) Ez az utasítás a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

Az utasítás a 8. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette 2011. május 8. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére