• Tartalom

53/2011. (XII. 27.) NFM utasítás

53/2011. (XII. 27.) NFM utasítás

az adatvédelemről, az adatbiztonságról, valamint a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének minisztériumi rendjéről szóló 34/2011. (VI. 17.) NFM utasítás módosításáról1

2012.01.01.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 24. § (3) bekezdésében és 30. § (6) bekezdésben foglaltakra figyelemmel a következők szerint rendelkezem:

1. § (1) Az adatvédelemről, az adatbiztonságról, valamint a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének minisztériumi rendjéről szóló 34/2011. (VI. 17.) NFM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § Jelen utasítás célja, hogy a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos alapjogok maximális biztosítása érdekében – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben (a továbbiakban: törvény) és az egyéb adat- és titokvédelmi szabályokban rögzítettek figyelembevételével – megteremtse a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: NFM) által végzett adatkezelések és az NFM-hez érkezett közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek teljesítésének általános kereteit.”

2. § Az Ut. 7. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az elutasított kérelmekről az adatvédelmi felelős – az adatkezeléssel érintett szervezeti egységek tájékoztatása, közreműködése alapján – évente értesíti a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (a továbbiakban: hatóság).”

3. § Az Ut. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § (1) Amennyiben az NFM valamely szervezeti egysége olyan adatkezelést kíván végezni, amelyről a törvény alapján a hatóság nyilvántartást vezet, a tervezett adatkezeléssel érintett szervezeti egység az adatvédelmi felelősön keresztül kezdeményezi az adatkezelés nyilvántartásba vételét a hatóságnál.
(2) Az az adatkezelés, amelyről a hatóság nyilvántartást vezet – a törvényben meghatározott kivétellel – a hatóság által történt nyilvántartásba vételről szóló értesítés kézhezvételét megelőzően nem kezdhető meg.
(3) Változásbejegyzési eljárás esetén az (1)–(2) bekezdésben foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.”

4. § Az Ut. 10. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Amennyiben az adatigénylés nem az Ügyfélszolgálati Információs Irodához érkezik, az a szervezeti egység, amelyhez az igényt benyújtották, haladéktalanul köteles azt az adatbirtokos, valamint országgyűlési képviselő által történő adatigénylés esetén a Parlamenti Kapcsolatok Főosztály részére is továbbítani. Az adatbirtokos szervezeti egység ügyintézője a 2. melléklet szerinti igénylőlap (a továbbiakban: igénylőlap) kitöltéséről a (2)–(3) bekezdésben foglaltak szerint gondoskodik.”

5. § Az Ut. 11. § (2)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az adatbirtokos az (1) bekezdés szerinti vélemények alapján javaslatot tesz az adatvédelmi felelős részére az adatkérés megtagadására, vagy engedélyezésére. A javaslathoz mellékelni kell a kitöltött igénylőlapot és az igénylő értesítésére vonatkozó levéltervezetet is.
(3) Az igényelt közérdekű adat megismerésének engedélyezéséről, vagy az adatkérés megtagadásáról az adatvédelmi felelős az igénylőlap vonatkozó rovatának aláírásával írásban dönt. Döntéséről tájékoztatja az adatbirtokost, valamint a 13. § (4) bekezdés szerinti nyilvántartás vezetése érdekében a Jogi Főosztályt.
(4) Amennyiben ugyanazon adat megismerésére érkezik ismételt igény, az (1)–(3) bekezdés szerinti eljárást nem szükséges lefolytatni. Az adatkérés elutasításáról vagy teljesítéséről – az adatvédelmi felelős és a 13. § (4) bekezdés szerinti nyilvántartás vezetése érdekében a Jogi Főosztály egyidejű tájékoztatása mellett – az adatbirtokos szervezeti egység vezetője dönthet, az igényelt adatra vonatkozó korábbi adatkéréssel összefüggésben a (3) bekezdés szerint meghozott döntés tartalmának figyelembevételével.
(5) A törvény 27. § (5) bekezdésében meghatározott, döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok 10 éven belüli megismerését – a készítő szakmai egyetértésével, a Jogi Főosztály véleménye alapján – az adatvédelmi felelős engedélyezheti.”

6. § Az Ut. 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az adatigénylésnek az NFM az igény tudomására jutását követő legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 15 napon belül köteles eleget tenni. Jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozó igény esetén a határidőnek a törvény 29. § (2) bekezdése szerinti meghosszabbításáról az adatbirtokos javaslatára az igénylőlap vonatkozó rovatának aláírásával az adatvédelmi felelős dönt. A javaslat előterjesztésekor figyelemmel kell lenni a törvény 29. § (2) bekezdésében foglalt, az igénylő tájékoztatására vonatkozó határidőre. Amennyiben az adatvédelmi felelős a határidő meghosszabbítását engedélyezi, a meghosszabbításról az adatbirtokos szervezeti egység vezetője tájékoztatja az igénylőt.”

7. § Az Ut. 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az elutasított igényekről és az elutasítások indokairól az adatvédelmi felelős a 11. § (3) bekezdés szerinti és az adatbirtokos szervezeti egység vezetőjének a 11. § (4) bekezdés szerinti tájékoztatása alapján a Jogi Főosztály nyilvántartást vezet. A nyilvántartás alapján a törvény 30. § (3) bekezdése szerinti tájékoztatás teljesítéséről a hatóság részére – az adatvédelmi felelősön keresztül – a Jogi Főosztály gondoskodik.”

8. § (1) Az Ut.

a) 3. § 1–4. és 9–10. pontjában „az Avtv.” szövegrész helyébe „a törvény” szöveg,

b) 5. § (2) és (3) bekezdésében „az Avtv.-ben” szövegrész helyébe „a törvényben” szöveg,

c) 7. § (7) bekezdésében „az Avtv. 14. § (2) bekezdésében meghatározott esetekben” szövegrész helyébe „a törvény 17. § (2) bekezdésében meghatározott esetekben” szöveg,

d) 8. §-ában „az Avtv.16/A. § (1) bekezdése” szövegrész helyébe „a törvény 21. § (1) bekezdése” szöveg

lép.

(2) Az Ut. 2. melléklete helyébe jelen utasítás melléklete lép.

9. § Hatályát veszti az Ut.

a) 3. § 11. pontjában a „ – Avtv. 31/A. § (1) bekezdésében meghatározottak szerinti –” szövegrész,

b) 4. §-ában „az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény 3. § (6) bekezdésében meghatározottak szerint” szövegrész.

10. § Az utasítás 2012. január 1-jén lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

Melléklet az 53/2011. (XII. 27.) NFM utasításhoz

IGÉNYLŐLAP
közérdekű adatok megismeréséhez

Az igénylő adatai:

Név:

Cím:

Telefonszám:

Faxszám:

E-mail cím:

A bejelentés típusa:

□ telefon □ fax □ elektronikus □ személyes □ postai úton

Az igényelt közérdekű adat meghatározása:

Az adatszolgáltatás kívánt módja:

□ telefon □ fax □ e-mail

□ személyes □ postai úton

Másolat kérése:

□ igen

□ nem

A benyújtás időpontja:

Az NFM-en belüli adatbirtokos szervezeti egység megnevezése:

Az igény teljesítésének törvény
29. § (1) bekezdés szerinti határideje:

Az adatbirtokos szervezeti egység javaslata a teljesítési határidő törvény 29. § (2) bekezdés szerinti meghosszabbítására:

 

Az adatbirtokos javaslata az igény teljesítésére, megtagadására:

Az adatbirtokos szervezeti egység vezetőjének aláírása:

Az igénylőlapot kitöltő ügyintéző aláírása:

 

A törvény 29. § (2) bekezdése szerinti határidő-hosszabbítást engedélyezem (név, aláírás):

A törvény 29. § (2) bekezdése szerinti határidő hosszabbítást nem engedélyezem (név, aláírás):

 

Az adatkérés tejesítését engedélyezem (név, aláírás):

Az adatkérés teljesítését nem engedélyezem (név, aláírás):

 

1

Az utasítás a 10. § alapján hatályát vesztette 2012. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére