• Tartalom

56/2011. (V. 13.) HM utasítás

56/2011. (V. 13.) HM utasítás

a nyomdai munkák tervezésének, végzésének és felügyeletének rendjéről1

2011.05.21.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdés f) pontjában és 97. § (1) bekezdés n) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Hvt. 109. § (1) bekezdésre, a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kiadásának rendjéről szóló 93/2006. (HK 18.) HM utasítás, továbbá a Nyomtatványrendszeresítő Bizottság felállításáról és működésének rendjéről, valamint a nyomtatványrendszeresítés, módosítás és hatályon kívül helyezés szabályairól szóló 131/2006. (HK 24.) HM utasítás rendelkezéseire – a nyomdai tevékenységek tervezésének, végzésének és felügyeletének rendjéről az alábbi utasítást adom ki:

1. Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe (a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kivételével), közvetlen irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2) Az utasítást a HM és az MH működési körében felmerülő alábbi nyomdai tevékenységek tervezésének, végzésének és felügyeletének rendjére kell alkalmazni:

a) a nyomdai-sokszorosítási munkákra,

b) a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok nyomdai munkálataira,

c) a rendszeresített nyomtatványok nyomdai munkálataira,

d) a papír alapú irodai termékek nyomdai munkálataira.

2. Értelmező rendelkezések

2. § Az utasítás alkalmazása során

a) nyomdai munka:

aa) dokumentumok, kiadványok sokszorosítása és kötészeti munkák, amelyek irodai eszközökkel nem oldhatók meg;

ab) fekete-fehér és színes alkalmi nyomtatványok, kiadványok (oklevelek, névjegyek, színes nyomatos levélpapír A/4, egyéb, hasonló termék) előállítása;

ac) a honvédelmi szervezetek működéséhez szükséges, egyes papír alapú irodai termékek nyomdai úton történő előállítása;

ad) újságok, folyóiratok, könyvek, egyéb periodikák, alkalmi kiadványok (brosúrák) nyomdai sokszorosítása és kötészeti munkái;

b) szolgálati könyv és főnökségi kiadvány: a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kiadásának rendjéről szóló 93/2006. (HK 18.) HM utasítás 2. §-a szerinti kiadvány;

c) rendszeresített nyomtatvány: az MH-ban rendszeresített nyomtatványok jegyzékében szereplő kiadvány;

d) papír alapú irodai termékek: az 1. mellékletben felsorolt termékek;

e) a nyomdai munkák igénybevételére jogosultak és kötelezettek:

ea) az a) pontban meghatározott nyomdai munka tekintetében az utasítás hatálya alá tartozó szervek és szervezetek;

eb) a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok nyomdai munkái tekintetében a HM Szervezeti és Működési Szabályzatának 1. § (2) bekezdés 3. pontja alá tartozó minisztériumi vezetők, továbbá a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) és az MH Műveleti és Doktrinális Központ;

ec) a rendszeresített nyomtatványok nyomdai munkái tekintetében a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH);

ed) a papír alapú irodai termékek igénybevétele tekintetében az 1. § (1) bekezdése szerinti szervezetek.

3. A nyomdai munkák tervezése

3. § (1) A nyomdai munkák igénybevételére jogosultak és kötelezettek – az MH ÖHP alárendeltjeinek kivételével – a Nyomási terv összeállításához az általuk összegyűjtött előzetes igényeket a tárgyévet megelőző évben május 15-ig, a végleges javaslatokat pedig a tárgyévet megelőző év október 15-ig megküldik az MH Geoinformációs Szolgálat (a továbbiakban: MH GEOSZ) részére.

(2) A szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok esetében az MH GEOSZ a kiadási tervben jóváhagyott termékek nyomdai munkálataival kapcsolatos igényeket megjeleníti a Nyomási tervben.

(3) A rendszeresített nyomtatványokra és a papír alapú irodai termékekre vonatkozó igényeket, valamint az MH ÖHP alárendeltjei nyomdai-sokszorosítási munkákra vonatkozó igényeit az MH ÖHP gyűjti, és az (1) bekezdésben meghatározott határidő szerint, a HM FHH útján továbbítja az MH GEOSZ-nak.

(4) A nyomdai munkák a szolgálati könyvek elsőbbségét és a munkák prioritását figyelembe véve éves Nyomási tervben kerülnek meghatározásra, 1+2 évre tervezve.

(5) A nyomási tervek az adott naptári év január 1-jétől a december 31-ig terjedő időszakot ölelik fel.

(6) Az MH GEOSZ a javaslatok alapján – az 1. § (2) bekezdésében meghatározott feladatok szerinti bontásban – állítja össze a Nyomási terv javaslatot és a megvalósítására vonatkozó költségvetési javaslatot, mely a benyújtott igények fontosság szerinti rangsorát is tartalmazza, a HM Gazdasági Tervezési Főosztály által biztosított tervezési keretszámokon belül. A Nyomási terv a honvédelmi tárca védelmi tervező rendszere felső szintű tervezési szabályainak alkalmazásáról szóló 98/2009. (XII. 11.) HM utasítás eljárásrendjéhez illeszkedve kerül kidolgozásra.

(7) Az igényjogosultak részére – az előre nem tervezhető igények (például: rendezvényekhez kapcsolódó kiadványok, névjegykártyák, oklevelek, gyorssokszorosítási feladatok stb.) kielégítése céljából – a Nyomási terv részeként – rendelkezésre állási keret kerül megtervezésre. A rendelkezésre állási keretet a korábbi évek tapasztalati adatai alapján az igényjogosultak részére az MH GEOSZ állapítja meg.

4. A Nyomási terv jóváhagyása, kezelése, módosítása

4. § (1) A Nyomási terv-javaslatot az MH GEOSZ évente november 15-ig a HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: HM HVF) útján, a szolgálati út betartásával felterjeszti jóváhagyásra a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára részére, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő nonprofit gazdasági társaságok működése feletti tulajdonosi és szakmai felügyeletgyakorlás és a szakmai követelménytámasztás rendjéről szóló HM utasítással összhangban.

(2) A Nyomási tervet a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára a tárgyévet megelőző év december 15-ig hagyja jóvá.

(3) A jóváhagyott rendelkezésre állási keretet és Nyomási tervet az MH GEOSZ tartja nyilván, illetve kezeli.

(4) A Nyomási tervben szükségessé váló tervmódosítás – amennyiben többletköltséget igényel – a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára jóváhagyásával történhet. Ha nem jár többletráfordítással, a nyomdai munkák igénybevételére jogosultakkal történő egyeztetést követően, egy korábban jóváhagyott nyomdai feladat törlése mellett a Nyomási terv az MH geoinformációs szolgálatfőnöke döntésével módosítható. A módosításról az érintett szervezetek értesítést kapnak.

5. A nyomdai munkák szervezése és szakmai felügyelete

5. § (1) A nyomdai munkák végzésének szakmai felügyeletét az MH GEOSZ látja el. Ennek keretében:

a) negyedévente ellenőrzi a Nyomási terv megvalósulásának időarányos állapotát;

b) jogosult ellenőrizni az elkészült szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok minőségét.

(2) Az MH GEOSZ koordináló szerepet lát el a feladat végrehajtását kérő honvédelmi szervezet és a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) között.

(3) A nemzeti, NATO- és EU-minősített adatokat nyomdai sokszorosítási munkára a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. részére átadni az MH GEOSZ útján lehet.

(4) A jogosultak a rendelkezésre állási keret terhére végrehajtandó feladatokat közvetlenül a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-től kérik.

(5) Az MH GEOSZ negyedévente

a) tájékoztatást kér a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-től a rendelkezésre állási keret igénybevételére jogosult szervezetek keretfelhasználásának állásáról;

b) tájékoztatja az igényjogosultakat a rendelkezésre állási keret felhasználásának helyzetéről.

(6) Az MH GEOSZ jogosult a tárgyév szeptember 30-ig fel nem használt időarányos rendelkezésre állási kereteket – az érintettekkel történt egyeztetést követően, egyidejű tájékoztatásuk mellett – átcsoportosítani.

(7) Az igényjogosultak a rendelkezésre állási keret teljes felhasználása esetén kezdeményezhetik nyomdai szolgáltatás igénybevételét saját költségvetési előirányzatuk átcsoportosításával.

6. A nyomdai munkák végrehajtása

6. § (1) A nyomdai munkákat a 8. § (3) bekezdése alapján a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.

(2) A nemzeti, NATO- és EU-minősített adatok nyomdai sokszorosítási munkáit a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.

(3) A szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok alakját, nagyságát, kötését, anyagát, valamint a kiadással és annak tervezésével kapcsolatos mintákat az „Útmutató a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kidolgozói munkáihoz és kiadásához” című főnökségi kiadvány kiadásáról szóló 24/2008. (HK 20.) HM HKF intézkedés tartalmazza.

(4) A rendszeresített nyomtatványok formai és kiviteli követelményeit az újonnan rendszeresített nyomtatványok esetében a rendszeresítéséről szóló Honvéd Vezérkar főnöki határozatok, a már rendszeresített nyomtatványok esetében az MH Logisztikai Ellátó Központ (a továbbiakban: MH LEK) által átadott mintaokmányok tartalmazzák.

(5) Az utasítás 1. mellékletében meghatározott papír alapú irodai termékek biztosítását a nyomási terv alapján a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. végzi. A megrendelt termékek ára a HM FHH által előkészített, a tervezési időszakban kiadásra kerülő intézkedésben kerül meghatározásra. Az igényjogosultak a megrendelt papír alapú irodai termékek legyártatását saját költségvetési előirányzatuk átcsoportosításával kezdeményezik.

7. Átvétel és elosztás

7. § (1) Az elkészült termékek minőségi átvételét:

a) a rendszeresített nyomtatványok, továbbá a papír alapú irodai termékek esetében a HM FHH,

b) a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok esetében az MH GEOSZ,

c) az egyéb nyomdai termékek esetében a feladat végrehajtását kérő

végzi.

(2) Az elkészült termékek mennyiségi átvételét:

a) a rendszeresített nyomtatványok, továbbá a papír alapú irodai termékek esetében az MH LEK,

b) a szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok esetében az MH GEOSZ,

c) az egyéb nyomdai munkák esetében a feladat végrehajtását kérő végzi.

(3) A mennyiségi átvételt végző gondoskodik az átvett termékek elosztásáról.

8. Záró rendelkezések

8. § (1) Ezen utasítás a közzétételét követő nyolcadik napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg az egyes nyomdai tevékenységek tervezésének, végzésének és felügyeletének rendjéről szóló 92/2007. (HK 16.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) hatályát veszti.

(2) A 2011-ben folyamatban levő nyomdai tevékenység keretében biztosított ellátás az Ut. rendelkezései szerint történik.

(3) Az MH GEOSZ és a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a kapcsolattartás részletes szabályait ezen utasítás hatálybalépését követő 60 napon belül együttműködési megállapodásban rögzítik. Az együttműködési megállapodásban kitérnek a minősített adatok kezelésére, melyet a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökséggel egyeztetnek.

(4) A HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az 6. § (2) bekezdésében meghatározott feladatok ellátását a fizikai és elektronikus biztonsági feltételek megteremtése után végzi.

(5) Ezen utasítás hatálybalépését követő 60 napon belül a HM HVF előkészíti a honvédelmi miniszter által alapított, továbbá a HM tulajdonosi felügyelete alatt álló gazdasági és közhasznú nonprofit gazdasági társaság – jelen utasítás tárgyával kapcsolatos feladataira vonatkozó – tulajdonosi határozatát.

1. melléklet az 56/2011. (V. 13.) HM utasításhoz

A papír alapú irodai termékek formai és kiviteli tulajdonságai:

1. Jegyzettömb HM-MH logóval
Méret:    10×10 cm
Szín:    nyomatlan
Terjedelem:    500 lap/tömb
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    fejben enyvezve

2. Jegyzettömb
Méret:    10×10 cm
Szín:    1 oldalon nyomott térképrészlettel
Terjedelem:    500 lap/tömb
Papír:    térképpapír
Kötészet:    fejben enyvezve

3. Jegyzettömbkocka (csavart) HM-MH logóval
Méret:    10×10 cm
Szín:    nyomatlan
Terjedelem:    1000 lap/tömb
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    fejben enyvezve

4. Jegyzettömbkocka (csavart)
Méret:    10×10 cm
Szín:    1 oldalon nyomott térképrészlettel
Terjedelem:    1000 lap/tömb
Papír:    térképpapír
Kötészet:    fejben enyvezve

5. Műbőr kötésű füzet (A/5) HM-MH logóval
Méret:    A/5
Szín:    1+1
Terjedelem:    104 lap + borító
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    keménytáblás, cérnafűzött
Borító:    műbőr

6. Műbőr kötésű füzet (A/4) HM-MH logóval
Méret:    A/4
Szín:    1+1
Terjedelem:    104 lap + borító
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    keménytáblás, cérnafűzött
Borító:    műbőr

7. Műbőr kötésű füzet (A/4) HM-MH logóval
Méret:    A/4
Szín:    1+1
Terjedelem:    200 lap + borító
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    keménytáblás, cérnafűzött
Borító:    műbőr

8. Könyöklő tömb HM-MH logóval
Méret:    59×42 cm
Szín:    4+0
Terjedelem:    30 lap + hátlap
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Hátlap:     170 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    lábban enyvezve

9. Asztali naptár (2 szín) katonai elemekkel
Méret:    33,5×15,5 cm
Szín:    2+0
Terjedelem:    55 lap + hátlap
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Hátlap:    250 g/m2 ofszetkarton
Kötészet:    fejben ikerspirálozva

10. Asztali naptár (jegyzetblokkos) (2 szín) katonai elemekkel
Méret:    33,5×15,5 cm
Szín:    2+0
Terjedelem:    55 lap + hátlap
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Hátlap:    250 g/m2 ofszetkarton
Kötészet:    fejben ikerspirálozva

11. Asztali naptár (4 szín) katonai elemekkel
Méret:    33,5×15,5 cm
Szín:    4+0
Terjedelem:    55 lap + hátlap
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Hátlap:    250 g/m2 ofszetkarton
Kötészet:    fejben ikerspirálozva

12. Asztali naptár tartó
Méret:    33,5×15,5 cm

13. Határidőnapló (napi beosztással) katonai elemekkel
Méret:    14,8×21 cm
Szín:    4+4 és 2+2
Terjedelem:    416 oldal + borító
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    cérnafűzött, keménytábla
Borító:    műbőr

14. Határidőnapló (heti beosztással) katonai elemekkel
Méret:    16,8×21 cm
Szín:    4+4 és 2+2
Terjedelem:    128 oldal + borító
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    cérnafűzött, keménytábla
Borító:    műbőr

15. Falinaptár (közepes) katonai elemekkel
Méret:    35×35 cm
Szín:    4+0
Terjedelem:    12 lap + borító + hátlap
Papír:    150 g/m2 matt műnyomópapír
Hátlap:    250 g/m2 matt ofszetkarton
Kötészet:    fejben ikerspirálozva

16. Falinaptár (nagy) katonai elemekkel
Méret:    34×48 cm
Szín:    4+0
Terjedelem:    12 lap + borító + hátlap
Papír:    150 g/m2 matt műnyomópapír
Hátlap:    250 g/m2 matt ofszetkarton
Kötészet:    fejben ikerspirálozva

1

Az utasítást az 1/2016. (I. 13.) HM utasítás 12. §-a hatályon kívül helyezte 2016. január 14. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére