• Tartalom

57/2011. (IX. 29.) NEFMI rendelet

57/2011. (IX. 29.) NEFMI rendelet

egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról1

2011.10.04.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (2) bekezdés g) pont ga) alpontjában, valamint h) pontjában, a 3. § tekintetében az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (2) bekezdés g) pont ga) alpontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 41. § d) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. Az orvosi bélyegzőkről szóló 20/1991. (XI. 5.) NM rendelet módosítása

1. § Az orvosi bélyegzőkről szóló 20/1991. (XI. 5.) NM rendelet (a továbbiakban: R.1.) 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A bélyegzőn az orvos és a fogorvos működési nyilvántartásban szereplő egészségügyi tevékenység során használt nevét (a továbbiakban: orvosi név), az alapnyilvántartási számát és az „orvos” szót kell feltüntetni.”

2. § Az R.1.

a) 2. § (4) bekezdésében az „orvos neve” szövegrész helyébe az „orvosi név” szöveg,

b) 2. § (7) bekezdésében az „orvos nevét és nyilvántartási számát” szövegrész helyébe az „orvosi nevet és alapnyilvántartási számot” szöveg, az „A nyilvántartási számot” szövegrész helyébe az „Az alapnyilvántartási számot” szöveg

lép.

2. A mentésről szóló 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet módosítása

3. § Hatályát veszti a mentésről szóló 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet 1. melléklet II/B. Mentőjárművek rész első bekezdésében az „a működési engedély kiadásakor” szövegrész.

3. Az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek alap- és működési nyilvántartásáról, valamint a működési nyilvántartásban nem szereplő személyek tevékenységének engedélyezéséről szóló
18/2007. (IV. 17.) EüM rendelet módosítása

4. § Az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek alap- és működési nyilvántartásáról, valamint a működési nyilvántartásban nem szereplő személyek tevékenységének engedélyezéséről szóló 18/2007. (IV. 17.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.2.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § E rendelet hatálya
a) az 1/A. § szerinti egészségügyi szakképesítést szerzett személyekre,
b) az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 110. § (4) bekezdésében meghatározott személyre és szervre,
c) az 1/A. § szerinti szakképesítések megszerzéséről oklevelet, bizonyítványt kiállító szervekre, valamint az egészségügyi szakképesítéseknek a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény, valamint az Eütv. 110. § (17) bekezdése szerinti elismerését végző hatóságokra,
d) az a) és b) pont szerinti személyeket a képesítésük szerinti munkakörben foglalkoztató egészségügyi szolgáltatókra,
e) az a) és b) pont szerinti személyekről az Eütv. 110–112. §-a szerinti nyilvántartást vezető szervre,
f) az Eütv. 113. § (4) bekezdése szerinti közfeladatot ellátó személyek munkáltatójára,
g) az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanácsra (a továbbiakban: ESZTT),
h) az egészségügyi szakmai továbbképzést végző szervezetekre és intézményekre,
j) az Eütv. 112/A. § (1) és (2) bekezdése szerinti bűnügyi nyilvántartó szervre,
k) az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény (a továbbiakban: Ekt.) 21. §-ában meghatározott etikai bizottságra,
l) a szakmai kamarákra,
m) a személyi adat- és lakcímnyilvántartást vezető szervekre,
n) az elhalálozás tényét bejelentő népegészségügyi szakigazgatási szervre és
o) az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra
terjed ki.”

5. § Az R.2. Az „Alapnyilvántartás” alcímet követően a következő 1/A. §-sal egészül ki:

1/A. § Az egészségügyi dolgozók alapnyilvántartásába az egészségügyi tevékenység folytatására jogosító, Magyarországon szerzett, valamint külföldön szerzett és Magyarországon honosított vagy elismert,
a) alap-, közép-, emeltszintű vagy felsőfokú szakképzés keretében megszerzett szakképesítést,
b) felsőoktatási alap-, mester- vagy egységes osztatlan képzés keretében megszerzett végzettséget és szakképzettséget, vagy ezzel a felsőoktatásról szóló törvény alapján egyenértékű főiskolai vagy egyetemi szintű végzettséget tanúsító oklevelet,
c) egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítést, vagy
d) az Eütv. 104. §-ában meghatározott nem konvencionális eljárások körébe tartozó szakképesítést
szerzett személyek vehetők fel.”

6. § (1) Az R.2. 3. §-a a következő (1) bekezdéssel egészül ki és a § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az alapnyilvántartás adataiban bekövetkező változást a Hivatal a nyilvántartási lapon a változásról történő tudomásszerzést követően haladéktalanul átvezeti. Az alapnyilvántartás adataiban bekövetkező változás átvezetésére az érintett kérelme vagy hivatalból történő tudomásszerzés alapján kerül sor.
(2) Az Eütv. 111. § (3) bekezdés a) pontja szerinti adatokban bekövetkezett változást az alapnyilvántartásban szereplő személy a Hivatalnak a változást követő 30 napon belül bejelenti. Névváltozás esetén az alapnyilvántartási sorszámot per jelzésű sorszámmal kell kiegészíteni. A bejelentéshez, valamint kérelemre történő átvezetés esetén a kérelemhez mellékelni kell – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 36. § (2) bekezdésében meghatározottak kivételével – az adatváltozást igazoló eredeti okiratot vagy annak hiteles másolatát.”

(2) Az R.2. 3. § (4)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A Hivatal – az orvosi bélyegző elkészítése érdekében – az alapnyilvántartásba vett orvos és fogorvos természetes személyazonosító adatairól, lakó-, illetve tartózkodási helyéről és alapnyilvántartási számáról elektronikus úton értesíti az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (a továbbiakban: OEP).
(5) Az alapnyilvántartásba vett személy halála esetén az orvosi bélyegző bevonása, az egészségügyi tevékenység során használt név megváltozása esetén az orvosi bélyegző cseréje érdekében a Hivatal a (4) bekezdés szerinti módon értesíti az OEP-et.”

(3) Az R.2. 3. §-a a következő (6)–(7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az egészségügyi tevékenység során használt név megváltozása esetén, az (5) bekezdés szerinti értesítést követően az OEP haladéktalanul gondoskodik az érintett személy részére az orvosi bélyegzőkről szóló miniszteri rendeletben meghatározott ideiglenes orvosi bélyegző átadásáról.
(7) Az egészségügyi tevékenység során használt név megváltozása, valamint az ideiglenes orvosi bélyegző átadása közötti időszakban az érintett a korábbi orvosi bélyegzőjét jogosult használni.”

7. § Az R.2. 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az érintett adatainak változását a működési nyilvántartási lapon a Hivatal vezeti át, továbbá kérelemre gondoskodik új igazolvány kiállításáról.”

8. § Az R.2. 8. §-a a következő (5)–(7) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az Eütv. 113. § (6) bekezdés a) pontja szerinti esetben a továbbképzési kötelezettség teljesítése nyolc évnél nem régebben teljesített, a működési nyilvántartás megújításához szükséges szakmai gyakorlattal igazolható.
(6) A működési nyilvántartás megújítására irányadó kérelmet legkorábban a működési nyilvántartási ciklus lejáratának időpontját megelőző egy évvel, de legkésőbb a lejárat időpontjáig kell benyújtani.
(7) A Hivatal a működési nyilvántartást az Eütv.-ben és e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén újabb öt éves időtartamra újítja meg.”

9. § Az R.2. 8/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

8/A. § (1) A működési nyilvántartás Eütv. 113. § (3) bekezdése szerinti meghosszabbítását a nyilvántartott személy akkor kérheti, ha az egészségügyi tevékenységének végzése az alábbi indokokra tekintettel szünetel:
a) a doktori iskola létesítésének eljárási rendjéről és a doktori fokozat megszerzésének feltételeiről szóló 33/2007. (III. 7.) Korm. rendeletben szabályozott, illetve más, ösztöndíjjal támogatott tudományos munka,
b) gyermekgondozási segély, gyermekgondozási díj nyilvántartott személy általi igénybe vétele,
c) balesetből vagy tartós betegségből fakadó keresőképtelenség,
d) 10 éven aluli gyermek, illetve tartósan gondozásra szoruló hozzátartozó otthoni ápolása, gondozása, vagy
e) a honvédelemről szóló törvény szerinti
ea) katonai, illetve polgári szolgálat teljesítése, vagy
eb) honvédelmi munkakötelezettség teljesítése.
(2) Ha a működési nyilvántartás tartama alatt az egészségügyi dolgozó az Eütv. 113. § (4) bekezdése szerint közfeladat ellátására tekintettel szünetelteti egészségügyi tevékenységét, a közfeladat-ellátással nem érintett időszak tekintetében az (1) bekezdés alapján is kérheti egy alkalommal a működési nyilvántartása meghosszabbítását.
(3) Az a személy, akinek a működési nyilvántartása közfeladat ellátására tekintettel került meghosszabbításra, a közfeladat ellátásának megszűnését – az egészségügyi tevékenységvégzés megkezdéséig – bejelenti a Hivatalnak, ha az egészségügyi tevékenységet ezen a jogcímen több mint három évig szüneteltette.
(4) A meghosszabbítás iránti kérelmet a szünetelésre okot adó tény, körülmény igazolásával együtt legkésőbb a működési nyilvántartás lejártának napjáig kell benyújtani.”

10. § Az R.2. 8/C. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

8/C. § A szünetelésre okot adó körülmény megszűnését a működési nyilvántartásban szereplő személy a megszűnéstől számított 30 napon belül köteles bejelenteni a Hivatalnak. Ha a bejelentés szerint a körülmény a működési nyilvántartás meghosszabbításáról hozott határozatban foglalt időpontot megelőzően megszűnt, a Hivatal a működési nyilvántartás lejártának időpontját határozatban módosítja.”

11. § Az R.2. 8/D. §-a a következő (3)–(4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az Eütv. 113/A. § (1) bekezdés c) és d) pontja esetében az egészségügyi államigazgatási szerv határozatát közli a Hivatallal.
(4) A működési nyilvántartásból történő törlésről a Hivatal a törlést követő tizenöt napon belül értesíti az egészségügyi dolgozó munkáltatóját, az egészségügyi tevékenység végzése szerint illetékes kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervét, valamint az OEP-et.”

12. § Az R.2. a következő 8/E. §-sal egészül ki:

8/E. § (1) Az egészségügyi dolgozó az Eütv. 112. § (4) bekezdés a)–g) és k)–m) pontja szerinti adatokban bekövetkezett változást – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a változás bekövetkezésétől számított 30 napon belül köteles bejelenteni. A bejelentéshez, valamint a kérelemre történő átvezetéshez mellékelni kell – a Ket. 36. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével – az adatváltozást igazoló okiratot, vagy annak hiteles másolatát.
(2) Az elhalálozást a népegészségügyi szakigazgatási szerv jelenti a működési nyilvántartást vezető szervnek.
(3) Hivatalból, az adat keletkezését vagy változását követő 30 napon belül – elektronikus úton – értesíti a Hivatalt
a) az ESZTT a szakvizsgát tett személyekről,
b) az 1. § h) pontja szerinti szervezetek és az egészségügyi dolgozók továbbképzéséről szóló miniszteri rendeletekben meghatározott továbbképző helynek minősülő intézmények az Eütv. 112. § (4) bekezdés c) pontja szerinti továbbképzések elvégzéséről, továbbá az Eütv. 104. §-ában meghatározott nem konvencionális eljárások körébe tartozó szakképesítés megszerzéséről,
c) a külföldi bizonyítvány vagy oklevél által tanúsított szakirányú egészségügyi szakképesítés és az egészségügyi tudományterületen szerzett tudományos fokozat elismerésére, illetve a honosításra jogosult hatóság az elismerésről, illetve a honosításról,
d) az illetékes szakmai kamara az Eütv. 112. § (4) bekezdés i) pontja szerinti adatokról,
e) az Ekt. 21. §-ában meghatározott, jogerős határozatot hozó etikai bizottság az Eütv. 112. § (4) bekezdés j) pontja szerinti tényekről.
(4) A Hivatal a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerését, valamint az egészségügyi tevékenység gyakorlására irányuló jogosultság ellenőrzését végző külföldi szervtől származó, az Eütv. 110. § (16) bekezdés b) pontja szerinti adatokat rögzíti a működési nyilvántartásban szereplő személy adatlapján.”

13. § (1) Az R.2. 13. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki és a § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 57/2011. (IX. 29.) NEFMI rendelet (a továbbiakban: R.) hatálybalépését megelőzően benyújtott meghosszabbítási kérelmekre e rendeletnek a kérelem benyújtásakor hatályos rendelkezései az irányadók.
(3) Az R. hatálybalépését megelőzően hatályos 8/A. § (3) bekezdését a 2009. január 1-jét követően indult meghosszabbítási kérelmek esetében kell alkalmazni. A 2009. január 1-je előtt meghosszabbított működési nyilvántartások tekintetében az R. hatálybalépését megelőzően hatályos 8/A. § (3) bekezdése szerinti időtartamba a 2008. december 31-ét követő időszak számítandó be.”

(2) Az R.2. 13. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) A (8) bekezdésben foglalt rendelkezések nem érintik azt az esetet, amikor a Hivatal hivatalból történő eljárása során az alap- vagy a működési nyilvántartás tekintetében új nyilvántartási számot határoz meg és ezzel egyidejűleg a korábban kiadott alap- vagy működési nyilvántartási számot törli az alap- és a működési nyilvántartásból.”

14. § (1) Az R.2. 2. melléklet I. pontja a következő 1a. alponttal egészül ki:

„1a. egészségügyi tevékenység során használt név”

(2) Az R.2. 2. melléklet III. 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. az Eütv. szerinti továbbképzési kötelezettség teljesítésének ténye, vagy a továbbképzési kötelezettség alóli mentesülés ténye”

(3) Az R.2. 3. melléklet II. pontja a következő 1a. alponttal egészül ki:

„1a. egészségügyi tevékenység során használt név”

(4) Az R.2. 3. melléklet VIII. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„VIII. Elméleti továbbképzés teljesítése, vagy az elméleti továbbképzés alóli mentesülés indoka”

(5) Az R.2. 3. melléklet XIX. pont 3. b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Meghosszabbítási kérelemhez:)

b) a 8/A. § (1) bekezdésében meghatározottak igazolására szolgáló dokumentumokat.”

15. § Az R.2.

a) 2. § (1) bekezdésében az „1. § a) pontja” szövegrész helyébe az „1/A. §” szöveg,

ba) az „1. § a) pontja” szövegrész helyébe az „1/A. §” szöveg,

bb) az „Eütv. 112–113. §-aiban” szövegrész helyébe az „Eütv. 112–113/B. §-ában” szöveg,

c) 2. melléklet VIII. pontjában az „Az egészségügy területén a szakértői működéssel kapcsolatos egyes kérdések szabályozásáról szóló 14/1972. (VII. 15.) EüM rendelet” szövegrész helyébe az „Az egészségügyi szakértői tevékenységgel kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 40/2009. (XI. 20.) EüM rendelet” szöveg,

da) IX. pont 1. alpontjában az „az egészségügy területén a szakértői működéssel kapcsolatos egyes kérdések szabályozásáról szóló 14/1972. (VII. 15.) EüM rendelet” szövegrész helyébe az „az egészségügyi szakértői tevékenységgel kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 40/2009. (XI. 20.) EüM rendelet” szöveg,

db) X. pont 5. alpontjában az „Eütv. 113. § (4) bekezdése” szövegrész helyébe az „Eütv. 113. § (5) bekezdése” szöveg,

dc) XVII. pontjában az „Eütv. 112/B. § (3) bekezdés” szövegrész helyébe az „Eütv. 112/A. § (3) bekezdése” szöveg,

dd) XVIII. pontjában az „Eütv. 112/B. § (1) bekezdés” szövegrész helyébe az „Eütv. 112/A. § (1) bekezdése” szöveg, és

de) XIX. pont 2. b) és 4. c) alpontjában az „Eütv. 112/B. § (1) bekezdésében” szövegrész helyébe az „Eütv. 112/A. § (1) bekezdésében” szöveg

lép.

16. § Hatályát veszti az R.2.

a) 2. § (3) bekezdésében az „ , illetve hatóság, a klinikai szakpszichológusok esetében az egészségügyi szakképzést folytató intézmény” szövegrész,

c) 8/D. § (2) bekezdésében az „az Eütv. 112. § (5) bekezdése alapján” szövegrész, és

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 17. § alapján hatályát vesztette 2011. október 5. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére