• Tartalom

58/2011. (VI. 20.) VM rendelet

58/2011. (VI. 20.) VM rendelet

a zöldség-gyümölcs ágazatban átmeneti időre alkalmazható különleges támogatás egyes végrehajtási szabályairól1

2011.06.21.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) és b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) működési program: az egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről szóló 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet (az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet) [a továbbiakban: tanácsi rendelet] 103c. cikke szerinti program,

b) piacról történő árukivonás: a tanácsi rendelet 103c. cikk (2) bekezdés a) pontjában meghatározott intézkedés,

c) termelő gazdasága: saját vagy a termelő használatában lévő ingatlanok összessége,

d) termelői szervezet: a tanácsi rendelet 122. cikkének a) pont (iii) alpontjában meghatározott, valamint a 122. cikk b) és c) pontjában foglaltak szerint létrejött és a tanácsi rendelet 125.b cikkében meghatározott feltételekkel elismert szervezet.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek nemzeti szabályozásáról szóló 67/2009. (VI. 9.) FVM rendelet (a továbbiakban: FVM rendelet) az irányadó.

2. § (1) A gyümölcs- és zöldségágazatnak nyújtandó ideiglenes és rendkívüli támogatási intézkedések megállapításáról szóló 2011. június 17-i 585/2011/EU bizottsági rendelet (a továbbiakban: R.) 4. cikk (1)–(4) bekezdései szerinti támogatás igénybevétele érdekében az FVM rendelet 15. §-a szerinti működési program módosítása iránti kérelmet legkésőbb 2011. június 30-áig kell megküldeni a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz.

(2) A módosítási kérelemben az FVM rendelet 15. § (6) bekezdésétől eltérően csak az FVM rendelet 5/b. melléklete 4. és 5. fejezetének válságkezelési intézkedésekre vonatkozó részét és a 7. fejezetét kell megküldeni.

(3) Az FVM rendelet 15. § (6) bekezdésének utolsó mondatától eltérően a piacról történő árukivonást 2011. május 26. és 2011. június 30. között lehet végrehajtani.

3. § (1) A termelői szervezetnek vagy a termelői szervezetben nem tag termelőnek az FVM rendelet 19. § (3) bekezdésétől eltérően a piacról történő árukivonásról a kivonást megelőző harmadik munkanap déli tizenkét óráig elektronikus úton vagy telefaxon kell értesítenie a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) piacról történő árukivonás helye szerint illetékes megyei kirendeltségét.

(2) A termelői szervezet egységes értesítést küld a termelői szervezet, a termelői szervezet tagja és a termelői szervezettel az intézkedés végrehajtására szerződött, de a termelői szervezetben nem tag termelők árujának kivonásáról.

(3) A termelői szervezetben nem tag és termelői szervezettel az intézkedés végrehajtására nem szerződött termelő önálló értesítést küld árujának kivonásáról.

(4) Egy értesítésben feltüntetett árumennyiség egy kivonási műveletnek minősül.

(5) Figyelemmel a gyümölcs- és zöldségágazatban a 2200/96/EK, a 2201/96/EK és az 1182/2007/EK rendeletre vonatkozó végrehajtási szabályok megállapításáról szóló, 2007. december 21-i 1580/2007/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: bizottsági rendelet) 3. cikk (2) bekezdésére,valamint az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a gyümölcs- és zöldség-, valamint a feldolgozott gyümölcs- és feldolgozott zöldség-ágazatra alkalmazandó részletes szabályainak a megállapításáról szóló, 2011. június 7-ei 543/2011/EU bizottsági végrehajtási rendelet (a továbbiakban: BR.) 4. cikk (2) bekezdésére, ha az e rendelet szerinti árukivonási műveletre a termelő gazdaságában kerül sor, akkor a termékek forgalmazási minőségszabványoknak való megfelelését nem kell igazolni. Ilyen esetben az FVM rendelet 19. § (4) bekezdése szerint a Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálatot az MVH az ellenőrzésbe nem vonja be.

4. § (1) Az R.-nek megfelelő árukivonás során kivont áru az FVM rendelet 19. § (1) bekezdésében előírtaknak megfelelően ingyenesen szétosztható, a vonatkozó higiéniai és környezetvédelmi követelmények betartásával megsemmisíthető, a talajba bedolgozható, vagy komposztkészítéshez felhasználható.

(2) Az ingyenes szétosztás fogadó szervezetei a 2011. május 26. és június 30. közötti időszakra külön jóváhagyási kérelmet nyújthatnak be 2011. június 30-ig.

(3) A (2) bekezdés alapján jóváhagyott fogadó szervezetek esetében az FVM rendelet 19. § (4) és (5) bekezdését, valamint az FVM rendelet 20. § (2) bekezdés d) pontját, (3) és (5) bekezdését nem kell alkalmazni.

(4) A fogadó szervezetnek a bizottsági rendelet 84. cikk (1) bekezdés b) pontjában meghatározott nyilvántartást nem kell vezetnie, ha a (2) bekezdés szerinti időszakban az R. 1. cikk (1) bekezdése szerinti termékekből összesen legfeljebb ötezer kilogrammot fogadnak.

5. § (1) A megyei kormányhivatalok által a jelen rendelet hatálybalépéséig az árukivonásról kiállított igazolások a bizottsági rendelet 79. cikke vagy a BR. 78. cikke szerinti engedélynek tekintendőek, amennyiben

a) a termelő a kormányhivatalt az árukivonást megelőzően értesítette,

b) az igazolás kiállítása a termelőt azonosító okmányok és a termékek azonosságának ellenőrzését, illetve a piacról kivont termékek tömegére irányuló fizikai ellenőrzést követően került sor, és

c) ingyenes szétosztás esetén az MVH a fogadó szervezetet az árukivonás idejére kiterjedő hatállyal jóváhagyta.

(2) Az MVH a bizottsági rendelet 110. cikkében, valamint a BR. 108. cikkében meghatározott ellenőrzés alkalmával – amennyiben a piacról történő árukivonásra a termelő gazdaságában kerül sor – az érintett földterületre vonatkozó jogszerű földhasználatot megvizsgálhatja.

(3) Az MVH az árukivonás engedélyezéséről szóló döntését a termelői szervezettel, és a termelői szervezetben nem tag, és termelői szervezettel az intézkedés végrehajtására nem szerződött termelővel elektronikus úton közli.

(4) A kivonást a termelői szervezet, a termelői szervezet tagja és a termelői szervezettel az intézkedés végrehajtására szerződött, de a termelői szervezetben nem tag termelő csak az MVH által kiadott, (3) bekezdés szerinti engedély birtokában, vagy a bizottsági rendelet 110. cikke, vagy a BR. 108. cikke szerinti ellenőrzést követően hajthatja végre. A végrehajtást és az árukivonási művelet tényét az MVH folyamatosan ellenőrizheti.

(5) A kivonást a termelői szervezetben nem tag, és termelői szervezettel az intézkedés végrehajtására nem szerződött termelő csak a bizottsági rendelet 110. cikke vagy a BR. 108. cikke szerinti ellenőrzést követően lehet végrehajtani.

6. § (1) A termelői szervezetben nem tag termelőnek az R. 5. cikk (2) bekezdése szerinti szerződése egy másolati példányát a szerződő termelői szervezetnek a 7. § (1) bekezdésben meghatározott kérelemmel együtt kell benyújtania.

(2) Egy szerződésben egy termelői szervezettel több termelő is köthet szerződést.

(3) A támogatás feltételeként a szerződésnek tartalmaznia kell legalább a szerződő felek személyazonosító adatait – ideértve legalább a nevet, a lakcímet, vagy a székhely címét, valamint az MVH által megállapított regisztrációs számot –, a nem tag termelő termőterületének helyrajzi számát, a terület nagyságát, és a várt termésmennyiséget termékenként, továbbá a támogatásnak a termelői szervezet által a termelő részére történő kifizetésének időpontját, amely időpont nem lehet több mint a támogatásnak a termelői szervezet részére történő teljesítésétől számított tizenöt nap.

(4) A termelői szervezet a szerződésben az általa végzett adminisztrációs szolgáltatás tényleges díjának megtérítését kötheti ki, mely azonban nem lehet több a támogatási összeg két százalékánál.

7. § (1) A termelői szervezetnek az R. 8. cikk (1) bekezdése szerinti kérelméhez csatolnia kell a nem tag termelőknek járó támogatás kifizetéséről szóló bizonylatokat, valamint az adminisztrációs szolgáltatás összegét igazoló számlák másolatát.

(2) Amennyiben a termelői szervezet a nem tag termelővel kötött szerződésben meghatározott időpontig a támogatást részére nem fizette ki, úgy e támogatás kétszerese a termelői szervezetnél jogosulatlanul igénybevett támogatásnak minősül.

(3) A be nem takarítás esetén a kiegészítő uniós támogatás hektáronkénti szintjét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

8. § (1) A R. alkalmazásában a bizottsági rendelet 110. cikkében, valamint a BR. 108. cikkében meghatározott ellenőrzések végrehajtásába az MVH a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (a továbbiakban: MgSzH) bevonhatja.

(2) Az MVH felelős az R. 6. cikke szerinti tájékoztatásnak az Európai Bizottság részére történő megküldéséért.

(3) Az MgSzH az MVH-t a 2011. május 26-a és az R. hatálybalépése közötti időszakban bejelentett kivonási szándékokról az R. 7. cikk (1) bekezdés harmadik albekezdése szerinti jelentés megküldésével 2011. június 22-én 9 óráig, az R. hatálybalépése és a jelen rendelet hatálybalépése közötti időszakban bejelentett kivonási szándékokról az R. 7. cikk (1) bekezdés első albekezdése szerinti jelentés megküldésével szerdánként 9 óráig elektronikus úton tájékoztatja.

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet

a) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet”) szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet, és

b) a gyümölcs- és zöldségágazatnak nyújtandó ideiglenes és rendkívüli támogatási intézkedések megállapításáról szóló 2011. június 17-i 585/2011/EU bizottsági rendelet

végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

1. melléklet az 58/2011. (VI. 20.) VM rendelethez

A be nem takarítás esetén alkalmazandó kiegészítő uniós támogatás hektáronkénti szintje

Termék

Támogatás mértéke (euro/hektár)

paradicsom

92 960

saláta

25 674

uborka

36 000

paprika

79 920

cukkini

23 680

1

A rendeletet a 88/2016. (XII. 29.) FM rendelet 125. § 45. pontja hatályon kívül helyezte 2017. január 1. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 127. §-át.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére