• Tartalom

6/2011. (II. 15.) NGM rendelet

6/2011. (II. 15.) NGM rendelet

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagjait megillető nyugellátással kapcsolatos egyes eljárási szabályokról1

2011.02.16.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 342. § (2) bekezdés 16. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § c) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § E rendelet alkalmazásában nyugdíjmegállapító szerv a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) Központi Hivatala.

2. § (1) A pénzügyőr szolgálati nyugdíjának megállapítására kérelemre vagy hivatalból kerülhet sor. Ehhez kapcsolódóan a szolgálati viszony megszűnését parancsban kell elrendelni.

(2) A szolgálati viszony nyugállományba helyezéssel történő megszűnésére kiadott szolgálati parancs tartalmazza a hivatásos szolgálati viszonyban eltöltött időt.

3. § (1) A hivatásos állomány tagjának rokkantsági nyugdíjra való jogosultsága a szolgálati viszony megszűnését követő naptári nappal kezdődik.

(2) A magasabb fokozatú baleseti járadék az állapotrosszabbodás orvosilag megállapított időpontjától, de legkorábban az igénybejelentést követő hónap első napjától jár.

(3) A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.), valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény hatálya alá tartozó szervtől áthelyezett pénzügyőrnek a nyugdíj alapját képező jövedelemről, amennyiben az nem a NAV-tól vagy jogelőd szervétől, a Vám- és Pénzügyőrségtől származik, az előző munkáltató által kiállított igazolást kell benyújtania a nyugdíjmegállapító szerv részére. Az igazolás tartalmazza az előző munkáltatótól megszerzett jövedelem összegét havonkénti és jogcím szerinti bontásban.

4. § (1) A csökkentett mértékben folyósított szolgálati nyugdíj helyett a teljes összegű szolgálati nyugdíjat az 50. életév betöltése hónapjának 1. napjától vagy a 40%-os egészségkárosodás megállapítása hónapjának 1. napjától – de legkorábban az igénybejelentést megelőző 6. hónap 1. napjától – kell folyósítani.

(2) A baleset alapján megállapított baleseti járadékot a baleset napjától, a szolgálatból eredő betegség alapján megállapított baleseti járadékot pedig az ebből származó egészségkárosodás fennállásának rehabilitációs szakértői szerv szakhatósági állásfoglalásában megállapított hónapjának 1. napjától kell folyósítani.

(3) Az özvegyi nyugdíjat és az árvaellátást a pénzügyőr elhalálozása hónapját követő 2. hónap adott napjától, vagy ha az elhunyt hozzátartozói számára az kedvezőbb, akkor az elhalálozás napjától kell folyósítani.

(4) A pénzügyőrrel közös háztartásban nem élt, de nyugellátásra jogosult családtagjainak nyugdíját az elhalálozás napjától, a jogosultság későbbi keletkezése esetén pedig az utóbbi időponttól kell megállapítani és folyósítani.

5. § (1) A Hszt. alapján járó nyugellátásokat a nyugdíjmegállapító szerv határozattal állapítja meg.

(2) A nyugdíjmegállapító szerv hivatalból jár el

a) a szolgálati nyugdíjigény,

b) a rokkantsági nyugdíjigény,

c) az elhunyt pénzügyőr együttélő özvegye (élettársa) és árváinak nyugellátási igénye,

d) a szolgálati, rokkantsági, özvegyi nyugdíjigény megnyílásakor érvényesíthető családi és házastársi pótlék

tárgyában.

(3) A nyugdíjmegállapító szerv kérelemre jár el minden egyéb nyugdíjigény tárgyában, így különösen:

a) a baleseti járadékigény,

b) a szülői nyugdíjigény,

c) az elvált vagy különélő házastárs özvegyi nyugdíjigénye,

d) a rehabilitációs szakértői szerv által adott szakvélemény alapján a rokkantsági nyugdíj és a baleseti járadék összegének módosítása, vagy azok folyósításának beszüntetése,

e) a nem folyósított vagy csökkentett mértékben folyósított szolgálati nyugdíj teljes összegben való folyósítására irányuló igény,

f) a feltételek hiányában megszüntetett rokkantsági nyugdíj és baleseti járadék ismételt megállapítására irányuló igények,

g) az 50. életév betöltésekor a teljes összegű szolgálati nyugdíj folyósításának megkezdése

tárgyában.

6. § Az állományilletékes parancsnok köteles gondoskodni arról, hogy a pénzügyőrt, vagy elhalálozása esetén a jogosult családtagját megillető ellátás elbírálásához szükséges okmányok és egyéb adatok a szolgálati viszony megszűnéséről szóló parancs megjelenésétől számított legkésőbb 15 napon belül a nyugdíjmegállapító szervhez kerüljenek.

7. § A nyugdíjat helyettesítő 2 havi illetményt a nyugdíjmegállapító szerv a nyugdíjazást követő hónapban hivatalból utalja.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2011. március 1-jén hatályát veszti.

9. § E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban a hatálybalépését megelőzően megkezdett eljárási cselekményekre is alkalmazni kell.

1

A rendelet a 8. § alapján hatályát vesztette 2011. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére