• Tartalom

6/2011. (I. 20.) HM utasítás

6/2011. (I. 20.) HM utasítás

a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 120/2007. (HK 20.) HM utasítás módosításáról1

2011.01.21.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 120/2007. (HK 20.) HM utasítást a következők szerint módosítom:

1. § A honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 120/2007. (HK 20.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az utasítás hatálya – a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel – a HM, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetek és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezetei (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) (köz)beszerzéseire terjed ki.”

2. § Az Ut. 2. § 10. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az utasítás alkalmazása szempontjából:)

„10. HM szervek: a HM önálló szervezeti egységei (a Miniszteri Kabinet, a főosztály, a csoportfőnökség, a Miniszteri Kabinetbe nem tartozó titkárságok és a Vezérkari Iroda).”

3. § Az Ut. 4. §-át megelőző alcím helyébe a következő alcím lép:

„A HM Gazdasági Tervezési Főosztály hatásköre és feladatai”

4. § Az Ut. 4. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A HM GTF negyedévente összefoglaló jelentést készít a (köz)beszerzések helyzetéről, melyet a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM VGHÁT), a HM Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HM HVKF), a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM JIHÁT) és a HM közigazgatási államtitkára útján a tárgyidőszakot követő hónap 30-ig felterjeszt a honvédelmi miniszter részére.
(7) A HM GTF kidolgozza a tárca beszerzési helyzetéről szóló éves jelentést, melyet a HM VGHÁT, a HM HVKF, a HM JIHÁT és a HM közigazgatási államtitkára útján minden tárgyévet követő év június 30-ig felterjeszt a honvédelmi miniszter részére.”

5. § Az Ut. 9. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A HM GTF-nél a híradó, informatikai, információvédelmi tárgyú fejlesztésekkel, infokommunikációs eszközbeszerzéssel, a központilag biztosított szolgáltatásokkal, és az MH zárt célú híradó és informatikai hálózatának üzemeltetésével, fenntartásával, valamint a szolgáltatásbérléssel kapcsolatos (köz)beszerzések esetén a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HIICSF) és a HM FLÜ, infrastrukturális (köz)beszerzések esetén a HM IÜ, egyéb (köz)beszerzések esetén a HM FLÜ útján ennek az utasításnak megfelelő eljárási rendben kezdeményezik az ÉBT-ben nem szereplő (köz)beszerzések, továbbá a felmerülő módosítási igények kérelmeinek jóváhagyását.”

6. § (1) Az Ut. 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A SZÉBT-ben a (köz)beszerzéseket az a)–d) pontok szerint elkülönítetten kell szerepeltetni. Az elkészített és a honvédelmi szervezet vezetője által aláírt terv vonatkozó részét az MH ÖHP logisztikai gazdálkodási hatáskörébe tartozó szervezetek, MH szervek az MH ÖHP útján, minden egyéb honvédelmi szervezet közvetlenül megküldi
a) az inkurrenciakezeléssel kapcsolatos (köz)beszerzésekre vonatkozó igényt a HM GTF,
b) az infrastrukturális (köz)beszerzésekre vonatkozó igényt a HM IÜ,
c) a híradó, informatikai, információvédelmi tárgyú fejlesztésekkel, infokommunikációs eszközbeszerzéssel, a központilag biztosított szolgáltatásokkal, és az MH zárt célú híradó és informatikai hálózatának üzemeltetésével, fenntartásával, valamint a szolgáltatásbérléssel kapcsolatos (köz)beszerzésekre vonatkozó igényt a HVK HIICSF útján a HM FLÜ,
d) az egyéb szakterületet érintő (köz)beszerzésekre vonatkozó igényt a HM FLÜ
részére.
A terveket úgy kell elküldeni, hogy az a), b), d) pont szerinti esetekben a HM GTF, a HM IÜ és a HM FLÜ a tárgyévet megelőző év október 31-ig, a c) pont esetében a HM FLÜ a tárgyévet megelőző év november 5-éig megkapja. Ezektől a határidőktől a (4) bekezdés szerinti HM VGHÁT intézkedésben el lehet térni.”

(2) Az Ut. 12. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A HM GTF az egyeztetett, HM VTB által megtárgyalt, és a HM VTB döntésének megfelelően módosított ÉBT-t minden év december 10-ig a HM HVKF, a HM VGHÁT, a HM JIHÁT és a HM közigazgatási államtitkár útján jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszter részére.”

7. § Az Ut. 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ÉBT-ben szereplő (köz)beszerzések módosítását, vagy a tervben nem szereplő, soron kívüli feladatok (köz)beszerzési igényeit a 3. számú melléklet szerinti Kérelem okmányon, az ellenjegyzést követően a HM GTF útján kell engedélyeztetni
a) a 100 millió Ft becsült értéket el nem érő beszerzések esetén a HM VGHÁT-tal;
b) a 100 millió Ft, vagy azt meghaladó becsült értékű beszerzések esetén a HM VGHÁT és a HM közigazgatási államtitkár útján a honvédelmi miniszterrel.”

8. § (1) Az Ut. 15. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az eljárás kezdeményezője a közbeszerzési eljárás megindítása előtt megvizsgálja a rendelkezésre álló hadiipari kapacitásokat és azt, hogy az R1. vagy az R2. szerinti eljárás valamelyike alkalmazható-e. Az eljárás kezdeményezője a közbeszerzési eljárás megindítása előtt előkészíti az adott árubeszerzéshez, illetve szolgáltatás megrendeléséhez szükséges – az (5) bekezdésben megjelölt – információkat és nyilatkozatokat úgy, hogy azok a megbízás kiadásának időpontjában hiánytalanul rendelkezésre álljanak. Az előkészítés során az eljárás kezdeményezője egyeztet az eljárás tárgyával kapcsolatban érintett honvédelmi szervezetek szakértőivel annak érdekében, hogy a megbízás kiadása után az eljárás haladéktalanul megkezdődhessen. Az így előkészített megbízást a kezdeményező olyan időpontban adja át az ajánlatkérő részére, hogy az eljárás a törvényes határidők betartásával lefolytatható legyen, és a beszerzés tárgya az igény kielégítésének időpontjára rendelkezésre álljon. A kezdeményező a megbízást híradó, informatikai és információvédelmi tárgyú fejlesztésekkel, infokommunikációs eszközbeszerzéssel, a központilag biztosított szolgáltatásokkal, és az MH zárt célú híradó és informatikai hálózatának üzemeltetésével, fenntartásával, valamint a szolgáltatásbérléssel kapcsolatos (köz)beszerzések esetén a HVK HIICSF útján küldi meg az ajánlatkérő részére.”

(2) Az Ut. 15. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A megbízáshoz csatolják az eljárás lefolytatásához szükséges megbízó által megfogalmazott követelményeket, műszaki leírást, továbbá mindazt az információt és nyilatkozatot (a továbbiakban együtt: műszaki dokumentáció), amelyet a (3) bekezdés szerint az eljárás kezdeményezője és az eljárás tárgyával kapcsolatban érintett honvédelmi szervezetek szakértői előzetesen egyeztettek. Ha a közbeszerzési eljárás jogszerű lefolytatásához szükséges műszaki dokumentáció nem áll rendelkezésre vagy hiányos, erről a felek jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyben rögzítik, hogy az eljárás megkezdésének mi az akadálya, illetve a hiányzó dokumentumok pótlása mennyi időn belül történik meg. Az ajánlatkérő a jegyzőkönyvet a következő munkanapon a HM GTF útján felterjeszti a HM VGHÁT részére.”

9. § (1) Az Ut. a következő 17/A. §-sal egészül ki:

17/A. § (1) A kezdeményezésre kerülő (köz)beszerzési eljárást megindító hirdetmény és a dokumentáció kidolgozását követően az ajánlatkérő a megbízást, a műszaki leírást, az értékelési szempontokat, hirdetmény nélküli eljárás esetén a megszólítandó cégek jegyzékét jóváhagyásra a HM GTF és a HM JIHÁT útján:
a) a közbeszerzési értékhatárt elérő vagy azt meghaladó, de az 50 M Ft értéket el nem érő (köz)beszerzések esetén a HM VGHÁT;
b) az 50 M Ft, vagy azt meghaladó értékű (köz)beszerzések esetén a HM VGHÁT útján a HM KÁT részére felterjeszti.
Ha a felterjesztendő műszaki leírás terjedelme meghaladja a 15 oldalt, ezt a dokumentumot elektronikus formában kell megküldeni a bto@hm.gov.hu e-mail címre. Az elektronikus megküldést a felterjesztő ügyiratban jelezni kell.
(2) A HM GTF a felterjesztett dokumentumokról vezetői tájékoztatót készít, majd a döntésről normál közigazgatási rendben, de legfeljebb 30 napon belül tájékoztatja az ajánlatkérő szervezetet.
(3) (Köz)beszerzési eljárás csak a felterjesztett dokumentumok jóváhagyásáról szóló tájékoztató megérkezését követően kezdeményezhető.
(4) Rendkívüli sürgősséggel bonyolítandó eljárás esetében a rendkívüli sürgősséget külön indokolni kell. Ebben az esetben az elbírálás sürgősséggel történik. A döntésről a HM GTF haladéktalanul, de legfeljebb 8 napon belül tájékoztatja az ajánlatkérő szervezetet.”

10. § Az Ut. 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép.

„(1) A bírálóbizottság az ajánlatok értékeléséről részletes jegyzőkönyvet készít, melynek részét képezik a tagok indoklással ellátott bírálati lapjai. Az ajánlatkérő szervezetek az értékelési jegyzőkönyvet és az ajánlatok elbírálásáról szóló összegzést az ajánlattevőknek történő megküldéssel egyidejűleg telefaxon felterjesztik a HM GTF útján a HM VGHÁT részére.”

11. § Az Ut. 23. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Ha a (köz)beszerzés várható ellenértéke és/vagy a szerződéskötésre javasolt ajánlattevők által megajánlott tényleges ellenérték meghaladja az építési beruházás mindenkori közbeszerzési értékhatárát, az ajánlatkérőnek a beszerzési eljárás lefolytatását követően – a 21. § (6) bekezdésben foglalt (köz)beszerzés kivételével – az eljárásról készített döntési javaslatot a nyertesként szerződéskötésre javasolt ajánlattevők megjelölésével, fel kell terjesztenie a HM GTF útján a HM VGHÁT részére.”

12. § Az Ut. 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

25. § A közösségi közbeszerzési értékhatárokat el nem érő becsült értékű beszerzések esetén a HM JIHÁT jogosult annak eldöntésére, hogy az adott beszerzés érint-e minősített adatot, alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket, különleges biztonsági intézkedést igényel-e. Az erre vonatkozó javaslatot az eljárás kezdeményezője a HM VGHÁT útján terjeszti fel a HM JIHÁT részére.”

13. § Az Ut. 26. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

26. § A Kbt. alkalmazását kizáró döntési javaslatot a HM IÜ, a HM GTF, a HM VGHÁT, a HM JIHÁT és a HM közigazgatási államtitkár útján terjesztik fel a honvédelmi miniszter részére. A javaslatnak az Országgyűlés illetékes bizottsága részére történő továbbítását és a Kbt. alkalmazását kizáró döntés iránti kérést a honvédelmi miniszter kezdeményezi. A felterjesztés elkészítéséért a kezdeményező honvédelmi szervezet felel, a tárca képviseletét az Országgyűlés illetékes bizottsága előtt a kijelölt honvédelmi szervezet vezetője látja el.”

14. § Az Ut. 34. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Kbt. alkalmazását kizáró döntési javaslatot a HM GTF, a HM VGHÁT, a HM JIHÁT és a HM közigazgatási államtitkár útján terjesztik fel a honvédelmi miniszter részére. A javaslatnak az Országgyűlés illetékes bizottsága részére történő továbbítását és a törvény alkalmazását kizáró döntés iránti kérést a honvédelmi miniszter kezdeményezi. A felterjesztés elkészítéséért a kezdeményező honvédelmi szervezet felel, a tárca képviseletét az Országgyűlés illetékes bizottsága előtt a kijelölt honvédelmi szervezet vezetője látja el.”

15. § (1) Az Ut. 49. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ajánlatkérők a beszerzések helyzetéről és tapasztalatairól negyedévente, a negyedévet követő hónap 15-éig jelentést terjesztenek fel a HM GTF, a HM VGHÁT, a HM HVKF, a HM JIHÁT és a HM közigazgatási államtitkára útján a honvédelmi miniszter részére. A jelentés formáját és tartalmát az 1. számú melléklet tartalmazza. A jelentést nyomtatott formában szolgálati úton, elektronikus formában közvetlenül a HM GTF részére terjesztik fel.”

(2) Az Ut. 49. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az ajánlatkérők évente egy alkalommal, május 31-ig az éves (köz)beszerzési tevékenységről szóló 1. számú melléklet szerinti összefoglaló jelentést terjesztenek fel, a HM GTF, a HM VGHÁT, a HM HVKF, a HM JIHÁT és a HM közigazgatási államtitkára útján a honvédelmi miniszter részére. A jelentést nyomtatott formában szolgálati úton, elektronikus formában közvetlenül a HM GTF részére terjesztik fel.”

16. § Az Ut. 3. számú melléklete ezen utasítás melléklete szerint módosul.

17. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Az Ut.

a) 3. § (2) bekezdés felvezető szövegrészében a „HM Védelmi Tervezési és Vagyongazdálkodási Főosztály (a továbbiakban: HM VTVF)” szövegrész helyébe a „HM Gazdasági Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM GTF)”,

c) 12. § (4) bekezdésében és 3. számú mellékletében a „HM VTISZÁT” szövegrész helyébe a „HM VGHÁT”,

d) 14. § (3) bekezdésében a „HM VTISZÁT-tal” szövegrész helyébe a „HM VGHÁT-tal”,

e) 17. § (5) és (6) bekezdésében a „HM kabinetfőnöke” szövegrész helyébe a „HM KÁT”,

f) 1. számú mellékletében a „HM védelmi tervezési és vagyongazdálkodási főosztályvezető” szövegrész helyébe a „HM gazdasági tervezési főosztályvezető”,

g) 3. számú mellékletében a „HM államtitkára” szövegrész helyébe a „HM közigazgatási államtitkára”, valamint a „HM HIIF” szövegrész helyébe a „HVK HIICSF”

szöveg lép.

(3) Hatályát veszti az Ut. 19. § (5) bekezdése.

Melléklet a 6/2011. (I. 20.) HM utasításhoz

Az Ut. 3. számú mellékletében a következő szöveg hatályát veszti:
„A 14. § (2) bekezdés b) pont esetén a HM kabinetfőnöke záradéka:
A (köz)beszerzési eljárás indításával egyetértek – nem értek egyet
Budapest, 20.......... év ..................................... hó .........-n
P. H.
.................................................................
(név, beosztás)”
1

Az utasítást a 25/2012. (IV. 21.) HM utasítás 1. § (2) bekezdés n) pontja hatályon kívül helyezte 2012. április 22. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére