• Tartalom

6/2011. (II. 15.) NGM utasítás

6/2011. (II. 15.) NGM utasítás

az iparügyekért felelős miniszter által vezetett minisztériumban működő, a megfelelőségértékelő szervezeteket kijelölő bizottságról, valamint a megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységével kapcsolatos hatósági döntések előkészítésének és meghozatalának rendjéről1

2011.05.24.

A megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről szóló 2009. évi CXXXIII. törvényben, a megfelelőségértékelő szervezetek kijelöléséről, valamint a kijelölt szervezetek tevékenységének részletes szabályairól szóló 315/2009. (XII. 28.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet), valamint az iparügyekért felelős miniszter szabályozási feladatkörébe tartozó forgalmazási követelmények tekintetében eljáró megfelelőségértékelő szervezetek kijelölésének, valamint a kijelölt szervezetek tevékenységének különös szabályairól szóló 5/2010. (I. 14.) NFGM rendeletben foglalt feladatok végrehajtására a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A megfelelőségértékelő szervezetek kijelölésére irányuló eljárásban közreműködő bizottság (a továbbiakban: kijelölési bizottság) az iparügyekért felelős miniszter mint kijelölő hatóság részére megállapított feladatok vonatkozásában a döntések előkészítésére, a javaslatok megfogalmazására és a szakmai álláspontok kialakítására, a Nemzetgazdasági Minisztérium érintett szakmai egységei és háttérintézményei képviselőinek részvételével létrehozott testület.

(2) A kijelölési bizottság működési rendjét maga állapítja meg.

2. § (1)2 A kijelölési bizottság munkájában a Nemzetgazdasági Minisztérium érintett szakmai egységeinek, a Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Főosztály, a Befektetés-stratégiai Főosztály, az Építésgazdasági és Otthonteremtési Főosztály, a Külgazdasági Koordinációs Főosztály és az Iparstratégiai Főosztály 1–1 képviselője állandó tagként vesz részt. A bizottságban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 1–1 állandó taggal képviselteti magát.

(2)3 A kijelölési bizottság vezetőjét és állandó tagjait a miniszter megbízásából a belgazdaságért felelős államtitkár bízza meg, amely megbízás öt évre szól.

(3) Abban az esetben, ha a kijelölés más miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó tevékenységet is érint, a kijelölési bizottság – a kijelölési bizottság vezetőjének írásos felkérésére – kiegészül az adott minisztérium szavazati joggal rendelkező képviselőjével.

3. § A Korm. rendeletben az iparügyekért felelős miniszter számára az Európai Bizottság és EGT államok felé előírt tájékoztatási feladatokat a kijelölési bizottság vezetője végzi.

4. § A kijelölési bizottság kizárólagos hatáskörei:

a) a kijelölési kérelemmel kapcsolatos döntések előkészítése,

b) a kijelölt szervezetek ellenőrzésére vonatkozó éves ellenőrzési terv összeállítása,

c) a kijelölést követő ellenőrzés alapján kiadásra kerülő, engedélyt felfüggesztő, engedélyt részben vagy egészben visszavonó döntés előkészítése,

d) a kijelöléssel kapcsolatos kérdésekben a szakmai álláspont kialakítása, jogszabály módosítására javaslat megfogalmazása.

5. §4 A megfelelőségértékelő szervezetek engedélyezési eljárása során a kijelölési határozatot, a kijelölési kérelmet elutasító határozatot, a kiadott engedélyt módosító, részben vagy egészben visszavonó határozatot, továbbá a hatáskör hiánya miatti áttétel kapcsán hozott végzést a miniszter megbízásából a belgazdaságért felelős államtitkár, az egyéb végzéseket és határozatokat a vállalkozásfejlesztésért és iparért felelős helyettes államtitkár adja ki a Jogi és Kodifikációs Főosztály egyetértésével.

6. §5 A kijelölt szervezetek ellenőrzésére vonatkozó éves ellenőrzési tervet vállalkozásfejlesztésért és iparért felelős helyettes államtitkár hagyja jóvá.

7. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Jelen utasítás rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

8. § Hatályát veszti az iparügyekért felelős miniszter által vezetett minisztériumban működő, a megfelelőségértékelő szervezeteket kijelölő bizottságról, valamint a megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységével kapcsolatos hatósági döntések előkészítésének és meghozatalának rendjéről szóló 4/2010. (II. 19.) NFGM utasítás.

1

Az utasítást a 14/2012. (VI. 8.) NGM utasítás 7. §-a hatályon kívül helyezte 2012. június 9. napjával.

2

A 2. § (1) bekezdése a 18/2011. (V. 23.) NGM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg. E módosító utasítás 3. § (2) bekezdése alapján a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

3

A 2. § (2) bekezdése a 18/2011. (V. 23.) NGM utasítás 4. §-a szerint módosított szöveg. E módosító utasítás 3. § (2) bekezdése alapján a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

4

Az 5. § a 18/2011. (V. 23.) NGM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg. E módosító utasítás 3. § (2) bekezdése alapján a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

5

A 6. § a 18/2011. (V. 23.) NGM utasítás 4. §-a szerint módosított szöveg. E módosító utasítás 3. § (2) bekezdése alapján a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére