• Tartalom

64/2011. (VI. 10.) HM utasítás

64/2011. (VI. 10.) HM utasítás

az európai fegyverzetkorlátozási, leszerelési, valamint nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények által előírt feladatok végrehajtásáról1

2012.10.25.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában, valamint a 97. § (1) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés és kiegészítő dokumentumainak együttes kihirdetéséről szóló 1999. évi VI. törvényre, az 1992. március 24-én, Helsinkiben aláírt Nyitott Égbolt Szerződés végrehajtásáról szóló 2043/2004. (III. 4.) Korm. határozatra – az európai fegyverzetkorlátozási, leszerelési, valamint nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények által előírt feladatok végrehajtásáról a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. §2 Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet) terjed ki.

2. § Az európai fegyverzetkorlátozási, leszerelési, valamint nemzetközi biztonságpolitikai egyezményekben (a továbbiakban: Szerződések) előírt kötelezettségekből adódó feladatok szakmai irányítását a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM VPVT HÁT) végzi.

3. § (1) A Szerződések által előírt feladatok végrehajtásának biztonság- és védelempolitikai szempontból történő folyamatos nyomon követése, értékelése, a fegyverzetellenőrzés koncepcionális kérdéseinek és a különböző tárgyalási fórumokon képviselendő, az érintett tárcákkal és szervezettel egyeztetett magyar álláspont HM vonatkozású részének kidolgozása, a Szerződések végrehajtásának tárcaszintű és a tárcák közötti koordinálása a HM Védelempolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM VPF) feladata.

(2)3 Az MH Vezetési és Doktrinális Központ (a továbbiakban: MH VDK) felelős a Szerződésekből eredő adatszolgáltatási, fegyverzetcsökkentési, -ellenőrzési, megfigyelési, kísérési (a továbbiakban együtt: fegyverzet-ellenőrzési) feladatok tervezéséért, szervezéséért és végrehajtásáért, továbbá a honvédelmi szervezetek, polgári szervezetek és más minisztériumok fegyverzet-ellenőrzési feladatainak koordinálásáért, a Szerződésekben előírt korlátozások betartásának felügyeletéért.

2. A Szerződések előírásaiból a HM tárcára háruló feladatok tervezése

4. § (1)4 A Szerződések előírásainak végrehajtása érdekében a tárgyévet követő év fegyverzet-ellenőrzési feladataira vonatkozó tervezési irányelveit a HM VPF – a Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztály (a továbbiakban: KüM BPNF), valamint az MH VDK javaslatainak bekérését követően február 28-ig állítja össze és – a HM Jogi Főosztállyal egyeztetve, a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) útján – terjeszti fel a miniszter részére.

(2)5 Az MH VDK az (1) bekezdés szerinti irányelvekben foglaltak alapján – a feladatok végrehajtásában érintett honvédelmi szervezetek, a HM VPF és a KüM BPNF bevonásával – összeállítja a tárgyévet követő év nemzeti fegyverzet-ellenőrzési feladatai végrehajtásának részletes tervét (a továbbiakban: NEFET) és azt március 31-ig – a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese (a továbbiakban: HVKFH) útján – jóváhagyásra felterjeszti a HM VPVT HÁT részére.

(3) A fegyverzet-ellenőrzési feladatokban érintett honvédelmi szervezetek a jóváhagyott és részükre megküldött NEFET alapján:

a)6 a honvédelmi tárca 1+n évekre vonatkozó rövid távú tervének kidolgozásáról szóló, évente kiadásra kerülő eljárásrend szerint pontosítják a tárgyévet követő év fegyverzet-ellenőrzési feladatainak erőforrásigényét,

b)7 a költségvetés tervezése során a tervezésre vonatkozó, évente kiadásra kerülő eljárásrendekben meghatározottak szerint készítik el az intézményi és központi előirányzatokra vonatkozó költségvetési tervjavaslataikat.

(4)8 Amennyiben a (3) bekezdés szerinti tervezés során a fegyverzetellenőrzési feladatok előirányzatai (keretei) a jóváhagyott NEFET előirányzataitól (kereteitől) eltérnek, az érintett honvédelmi szervezet az MH VDK-t haladéktalanul értesíti.

5. § (1)9 A fegyverzet-ellenőrzési feladatok végrehajtására biztosított teljes költségvetési támogatás keretgazdája az MH VDK, a végrehajtáshoz biztosított erőforrások felett rendelkezési joggal bír. A fegyverzet-ellenőrzési feladatokkal összefüggő utazási, ellátási, készletbeszerzési, valamint különböző protokolláris és szállásköltség kiadási előirányzatai a HM Protokoll Rekreációs és Kulturális Főigazgatóság (a továbbiakban: HM PRKF) nemzetközi csapat költségvetésében kerülnek tervezésre és biztosításra.

(2)10 A fegyverzet-ellenőrzési feladatokkal kapcsolatban igénybe vett légi, illetve közúti járművek hajtóanyag-szükségletei – a Nyitott Égbolt repülőgép-hajtóanyag költségei figyelembevételével – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság központi ellátása keretében kerülnek tervezésre, a Nyitott Égbolt repülései során igénybe vett hajtóanyag szükségletei pedig – a NEFET-ben meghatározott tervezési mérőszámok alapján – a HM PRKF központi költségvetésében kerülnek biztosításra.

(3) A Nyitott Égbolt megfigyelő repülések végrehajtása és fogadása során ellátott szenzor- és laboratóriumi szakfeladatok személyi, anyag- és amortizációs költségeinek – beleértve a szakemberek ki- és továbbképzését, a hozzájuk kapcsolódó intézményi háttér biztosítását, a felhasznált film-, kidolgozó- és egyéb anyagok, alkalmazott szoftverek, eszközök és berendezések biztosításával, beszerzésével, karbantartásával, javításával és cseréjével összefüggő kiadásokat – tervezését a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. végzi és biztosítja a tulajdonostól kapott céltámogatás keretéből.

3. A Szerződések előírásaiból a HM tárcára háruló feladatok végrehajtása

6. § (1)11 A Szerződések által előírt adatszolgáltatási kötelezettségek végrehajtását, a Magyarország hagyományos fegyverzetére és létszámára, valamint a Katonai Információk Globális Cseréjére vonatkozó adattárak összeállítását és továbbítását, azok naprakészen tartását az adatszolgáltatásban érintett szervezetek bedolgozásai alapján az MH VDK végzi.

(2)12 A Szerződések rendelkezései alapján a részes/résztvevő államok ellenőr-csoportjai által a Magyarország területén végzett, valamint a Magyarország által a részes/résztvevő államok területén végrehajtott helyszíni ellenőrzések, rendezvények és megfigyelő repülések koordinálásáért, a fegyverzetcsökkentési feladatok felügyeletéért az MH VDK a felelős.

(3)13 A fegyverzet-ellenőrzési feladatok végrehajtásában érintett honvédelmi szervezetek a Szerződések által előírt ellenőrzéseket a visszautasítás lehetősége nélkül kötelesek fogadni. A Magyarország területére bejelentett helyszíni ellenőrzés visszautasításáról csak a HM VPVT HÁT egyetértésével születhet döntés.

(4)14 Az MH VDK a fegyverzet-ellenőrzési gyakorlati feladatok végrehajtása érdekében folyamatos munkakapcsolatot tart fenn a feladat végrehajtásában érintett hazai és nemzetközi szervezetekkel és társminisztériumokkal. A feladatok végrehajtása során közvetlen kapcsolattartásra jogosult a külföldi társszervezetekkel, valamint a NATO és az EBESZ fegyverzet-ellenőrzés végrehajtását koordináló testületeivel.

4. A gazdálkodás sajátos rendje

7. § (1)15 A fegyverzet-ellenőrzési tevékenységek költségvetési és ellátási terveinek, számvetéseinek összeállításánál, az ellenőrzési feladatokban részt vevő teljes személyi állománnyal – beleértve a külföldi vagy nem honvédelmi szervezetek állományába tartozó szakembereket és ellenőröket is – kell tervezni, részükre a meghatározott normák szerinti ellátást kell biztosítani. Az adott fegyverzet-ellenőrzési feladatban részt vevők létszámát, körét, a vonatkozó Szerződés előírásainak figyelembevételével az MH VDK határozza meg.

(2) A Nyitott Égbolt megfigyelő repülések hajtóanyag-költségeinek elszámolását a külföldi fegyveres erők repülő-eszközei magyarországi, valamint az MH repülő-eszközei külföldön végrehajtott üzemanyag-feltöltésének és -elszámolásának rendjéről szóló 141/2007. (HK 1/2008). HM utasítás szerint kell végezni.

(3)16 A nemzetközi fegyverzet-ellenőrzési tevékenység végrehajtásához szükséges diplomata-útleveleket a HM PRKF tárolja. Az útlevelek kiadását és bevonását a HM PRKF az MH VDK igényei alapján végzi. Az útlevelek érvényességi idejének lejárta előtt legalább hat hónappal az MH VDK javaslatára a HM PRKF saját hatáskörében kezdeményezi az új útlevél készítését, illetve a lejárat utáni bevonást.

(4)17 A HM PRKF minden negyedévet követő hónap 10-éig elszámolást küld az MH VDK részére az 5. § szerinti keretek felhasználásának helyzetéről, majd az éves felhasználásról a tárgyévet követő év január 10-ig.

(5)18 A fegyverzet-ellenőrzési tevékenység végrehajtásában érintett katonai szervezetek, intézmények az általuk kezelt, az MH VDK keretgazdai kezelésébe tartozó költségvetési előirányzatok, illetve erőforrások felhasználásának helyzetéről minden negyedévet követő hónap 10-ig, az éves felhasználás helyzetéről pedig a tárgyévet követő év január 10-ig tájékoztató jelentést kötelesek készíteni a HM NEFEH részére.

(6)19 Az összesített tájékoztató alapján az MH VDK félévente összefoglaló jelentést tesz a HM VPVT HÁT részére a NEFET teljesítésének helyzetéről, amit a HVKFH útján terjeszt fel, valamint pontosítja a következő félévi feladatokat.

5. Záró rendelkezések

8. § (1) Az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) A hatálybalépést követő 30 napon belül a HM KÁT és a HVKF együttes intézkedésben szabályozza a Szerződések végrehajtásában érintett honvédelmi szervezetek feladatait az adatszolgáltatás, valamint a helyszíni ellenőrzések, a megfigyelő repülések és a rendezvények lebonyolítása során.

(3)20 A honvédelmi miniszter által alapított gazdasági társaságok vezetői az európai fegyverzetkorlátozási, valamint nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények által előírt feladataikat – figyelemmel a (2) bekezdés szerinti együttes intézkedésre – az MH VDK-val egyeztetve szabályozzák.

(4) Hatályát veszti az európai fegyverzetkorlátozási, leszerelési, valamint a nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget érintő feladatainak végrehajtásáról szóló 29/2007. (HK 6.) HM utasítás.

1

Az utasítást a 6/2015. (II. 9.) HM utasítás 10. §-a hatályon kívül helyezte 2015. február 10. napjával.

2

Az 1. § a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 6. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (1) bekezdése a 75/2012. (X. 24.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (2) bekezdése a 75/2012. (X. 24.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § (3) bekezdés a) pontja a 75/2012. (X. 24.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. § (3) bekezdés b) pontja a 75/2012. (X. 24.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 4. § (4) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

9

Az 5. § (1) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

10

Az 5. § (2) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 5. § b) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 6. § (1) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 5. § a) és c) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 6. § (2) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 5. § a) és c) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 6. § (3) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 5. § c) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 6. § (4) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 7. § (1) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 7. § (3) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 5. § a) és b) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 7. § (4) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 5. § a) és b) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 7. § (5) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 7. § (6) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

20

A 8. § (3) bekezdése a 20/2012. (III. 30.) HM utasítás 5. § d) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére