• Tartalom

69/2011. (VII. 14.) VM rendelet

69/2011. (VII. 14.) VM rendelet

a szántóföldi növényfajok vetőmagvainak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 48/2004. (IV. 21.) FVM rendelet módosításáról

2011.07.15.

A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény 30. §-a (2) bekezdésének c)–g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a következőket rendelem el:

1. § A szántóföldi növényfajok vetőmagvainak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 48/2004. (IV. 21.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 50. §-ának j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A 2 kilogrammot meghaladó tömegű vetőmagvak harmadik országból történő importja esetén az importáló az MgSzH részére köteles a beszállított vetőmagtételről az alábbi adatokat, valamint dokumentumokat szolgáltatni:]

j) kukorica, rizs, szója, repce és len esetén a GMO mentességre vonatkozó, az importőr költségére kiállított magyar hatósági laboratóriumi mérési jegyzőkönyvet.”

2. § Az R. IV. fejezete a következő 50/B. §-sal egészül ki:

50/B. § Minden, az Európai Unióból származó kukorica, rizs, szója, repce és len vetőmagtételnek rendelkeznie kell az Európai Unió tagországában akkreditált laboratórium által kiállított GMO mentességet igazoló laboratóriumi mérési jegyzőkönyvvel. A mérési jegyzőkönyv hiányában a vetőmagtétel nem hozható forgalomba.”

3. § Az R. a következő V/A. fejezettel és 52/A–52/C. §-sal egészül ki:

„V/A. FEJEZET
GÉNTECHNOLÓGIÁVAL MÓDOSÍTOTT SZERVEZETTEL SZENNYEZETT VETŐMAGRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK
52/A. § (1) Géntechnológiával módosított szervezettel szennyezett vetőmagot vagy szaporítóanyagot (együtt a továbbiakban: szennyezett vetőmag) Magyar Köztársaság területén tilos
a) forgalomba hozni, vagy
b) köztermesztésbe bocsátani.
(2) A magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalomba hozója felel annak géntechnológiával módosított szervezettel történő szennyezéstől való mentességéért.
52/B. § (1) A szennyezett vetőmagot tartalmazó tételt annak birtokosa – a szennyezésről történő tudomásszerzést követően haladéktalanul – köteles elkülöníteni, továbbá a szennyezés tényéről nyomon követhető módon értesíteni a forgalmazói láncban előtte, illetve utána következő személyt, valamint mindezekről tájékoztatni az MgSzH-t.
(2) Az (1) bekezdés szerint értesített személy az (1) bekezdésben foglaltak szerint köteles eljárni.
52/C. § (1) Az MgSzH a szennyezett vetőmag tekintetében az 54. §-ban foglaltak szerint jár el. A szennyezett vetőmag köztermesztésbe bocsátása esetén az érintett kultúra, valamint az MgSzH által meghatározott pufferzónán belül található ivarilag kompatibilis növényfajt tartalmazó növényi kultúra zárolását rendeli el. A zárolt kultúra nem takarítható be.
(2) A zárolt vetőmagot annak birtokosának, illetve növényi kultúrát a földhasználónak meg kell semmisíteni oly módon, hogy a szennyezés ne terjedhessen tovább.
(3) A (2) bekezdésben foglaltak elmaradása esetén az MgSzH a kötelezett költségére végezteti el a megsemmisítést, melyet a kötelezett köteles eltűrni.”

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban levő eljárásokban is alkalmazni kell.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére