• Tartalom

7/2011. (II. 18.) NGM utasítás

7/2011. (II. 18.) NGM utasítás

a nemzetgazdasági miniszter rendelkezése alatt álló központi költségvetési előirányzatok és finanszírozási kiadások kezelésének eljárási rendjéről1

2011.12.21.

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 48. §-ának b) pontjában, valamint a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló 2010. évi CLXIX. törvény (a továbbiakban: 2011. évi költségvetési törvény) 54. §-ának (8) bekezdésében – a központi költségvetés végrehajtásával kapcsolatban – biztosított államháztartásért felelős miniszteri jogok gyakorlása érdekében, továbbá a Magyar Államkincstárról szóló 311/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 1. §-ának (2) bekezdésében biztosított, a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) felett gyakorolt irányítási jogkörben eljárva, egyes – a nemzetgazdasági miniszter rendelkezése alatt álló – központi költségvetési előirányzatok módosításával és felhasználásával kapcsolatos intézkedési jogokról (előirányzat-módosítások előkészítése, dokumentálása, az előirányzatok terhére történő kötelezettségvállalási, a kifizetések teljesítését megelőző érvényesítési, utalványozási és ellenjegyzési jogok gyakorlása) az alábbiak szerint rendelkezem.

I.

Általános rendelkezések

1. § (1) A nemzetgazdasági miniszter rendelkezése alatt álló központi költségvetési előirányzatok és finanszírozási kiadások kezelésének eljárási rendje (a továbbiakban: utalványozási rend) a 2011. évi költségvetési törvény 1. számú mellékletében elfogadott címrenden, egyéb jogszabályi előíráson, illetve szerződéses kötelezettségvállaláson alapul.

(2) A 2011. évre vonatkozó címrendet és ahhoz kapcsolódóan érvényes kötelezettségvállalási, utalványozási, ellenjegyzési, valamint törvényekben, jogszabályokban előírt egyéb jogokat és kötelezettségeket és az azok gyakorlására felhatalmazottak adatait az utalványozási rend 1. és 3. számú melléklete tartalmazza.

(3) Az év közbeni címrendi változásnak megfelelően az utalványozási rend 1. számú melléklete egyedi rendelkezésekkel kerül kiegészítésre, amelynek előkészítése az új előirányzat feletti rendelkezési jog gyakorlójának kötelessége. Amennyiben a változás érinti az aláírásra, ellenjegyzésre jogosultak listájában (3. számú melléklet) szereplő szervezeti egységeket, illetve az ott felsorolt személyeket, ennek módosítását is kezdeményeznie kell az új aláírók aláírásmintájának megküldésével.

2. § (1) Az utalványozási rend kiterjed az eljárásban résztvevők teljes körére, azaz a kötelezettségvállalási, érvényesítési, utalványozási, ellenjegyzési jogot gyakorló nemzetgazdasági minisztériumi és kincstári szervezeti egységekre, személyekre, továbbá az elrendelt kifizetések teljesítésében közreműködő Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV), valamint a Kincstár érintett szervezeti egységeire, személyeire.

(2) Az utalványozási rend alkalmazása során az eljárásban résztvevők mindegyikének kötelessége elősegíteni az államháztartás egyensúlyi követelményeinek érvényesítését. Ennek érdekében intézkedéseiket az Áht., az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.), a 2011. évi költségvetési törvény, valamint a közösségi jogszabályok előírásainak megtartásán túl úgy kell megtenniük, hogy azok csak a szükséges időben és mértékben terheljék a Kincstári Egységes Számlát.

3. § (1) Az utalványozási rend alkalmazása szempontjából kötelezettségvállalásnak minősül az itt említett (eredeti, módosított) előirányzatok terhére fizetési vagy más teljesítési kötelezettség írásban történő vállalása. E jog gyakorlására az 1. számú mellékletben „utalványozó”-ként megjelölt nemzetgazdasági minisztériumi és kincstári szervezeti egység 3. számú mellékletben nevesített aláírási és ellenjegyzési felhatalmazással rendelkező dolgozója jogosult.

(2) A kötelezettségvállalás ellenjegyzésére az 1. számú mellékletben „ellenjegyző”-ként megjelölt nemzetgazdasági minisztériumi szervezeti egység 3. számú mellékletben nevesített aláírási és ellenjegyzési felhatalmazással rendelkező dolgozója jogosult. Az ellenjegyző a kötelezettségvállalóval egyetemlegesen felelős azért, hogy a kötelezettségvállalás összege ne haladja meg a rendelkezésre álló előirányzatot, kivéve a 6. § (2) bekezdés szerinti előirányzatokat.

(3) A kötelezettségvállalások során a kötelezettségvállalásra jogosultaknak – amennyiben jogszabály az ennek alapján bekövetkező fizetési kötelezettség teljesítésére rövidebb határidőt nem állapít meg – legalább 14 napos (kéthetes) teljesítési határidős megállapodások megkötésére kell törekedniük.

4. § (1) Az utalványozási rend rendelkezése alatt álló előirányzatok többsége terhére nem történik egyedi kötelezettségvállalás [az Ámr. 72. § (13)–(14) bekezdése szerint], továbbá számlaadási kötelezettség sem társul a teljesítésükhöz, emiatt ezen esetekben a kötelezettségvállalásra, illetve érvényesítésre jogosult megjelölése sem szükséges, kivéve, ha érvényesíthető számla, okmány stb. alapján kerül sor a kifizetésre.

(2) Azon esetekben, amikor az előirányzat terhére kötelezettségvállalás történik, a kötelezettségvállalásra jogosult, illetve az ellenjegyző a megjelölt utalványozóval, illetve az ellenjegyzővel azonos. E jogok és kötelességek gyakorlására az e rendelkezésben megjelölt személy, nemzetgazdasági minisztériumi, illetve Kincstár szervezeti egység (főosztály, osztály) vezetője, illetve érdemi ügyintézői feladatokat végző dolgozója jogosult.

(3) Nem szükséges külön szakmai teljesítés igazolása, ha a kiadás teljesítéséhez kizárólag az Ámr. 77. § (1) bekezdésében foglalt szempontokat szükséges vizsgálni.

5. § (1) Az utalványozás a kiadás teljesítésének, a bevétel beszedésének vagy elszámolásának elrendelésére vonatkozó külön írásbeli utasítás.

(2) Utalványozásra a 3. § (1) bekezdése szerinti, a kötelezettségvállalás jogi gyakorlására vonatkozó szabályok ismereténél említett, a 3. számú mellékletben nevesített vezetők, illetve érdemi ügyintézői feladatot ellátó dolgozók jogosultak.

(3) Az utalvány ellenjegyzésére a 3. § (2) bekezdése szerinti, a kötelezettségvállalás ellenjegyzésére vonatkozó szabályok ismertetésénél említett, a 3. számú mellékletben nevesített vezetők, illetve érdemi ügyintézői feladatot ellátó dolgozók jogosultak.

(4) Az utalványozás az e rendelkezéshez 2. számú mellékletként csatolt utalványminták alkalmazásával történhet.

(5) Az utalványhoz csatolni kell a kifizetést megteremtő jogszabályi és egyéb alapdokumentumokat (törvény, kormányhatározat, szerződés stb.), a nyilvános jogszabályok esetén elegendő azok teljes megjelölése. Kivételt képeznek ez alól a XLII. A költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai 32. Egyéb költségvetési kiadások cím 1. Vegyes kiadások alcím 4. Felszámolásokkal kapcsolatos kiadások jogcímcsoport, az 5. Szanálással kapcsolatos kiadások jogcímcsoport előirányzatai és a 33. Állam által vállalt kezesség és viszontgarancia érvényesítése cím előirányzatai.

6. § (1) A tárgyévi fizetési kötelezettségek vállalására és kifizetések elrendelésére vonatkozó összeghatárra az Áht. 12/A. § (1) bekezdés rendelkezései vonatkoznak.

(2) A 2011. évi költségvetési törvény 9. számú mellékletében meghatározott, előirányzat-módosítási kötelezettség nélkül teljesülő előirányzatok esetében a rendelkezésre álló előirányzat mértékén felül is jogosult utalványozásra és ellenjegyzésére az e rendeletben és annak 1. számú mellékletében meghatározott utalványozó és ellenjegyző. Az előirányzat túllépéséről az utalványozó köteles az irányító helyettes államtitkárt és államtitkárt haladéktalanul tájékoztatni.

7. § (1) A 3–6. § szerinti kötelezettségvállalási, utalványozási és ellenjegyzési jog gyakorlására a 3. számú mellékletként csatolt aláírólapokon szereplők jogosultak.

(2) Az 1. számú mellékletben meghatározott előirányzatok között ott, ahol az utalványozó és az ellenjegyző konkrétan nincsen megnevezve, a Kincstár és a NAV belső szabályzatában rögzítettek alapján valósul meg az ellenjegyzési és utalványozói funkciók elkülönülésének jogszabályban előírt követelménye.

II.

Egyéb rendelkezések

8. § Az utalványozási rend szabályozása alá tartozó előirányzatok terhére várható jelentős összegű (1000 millió forintot meghaladó) kifizetésekről a Nemzetgazdasági Minisztérium (a továbbiakban: NGM) államháztartásért felelős államtitkárát, a NAV-ot, a Kincstárt – az EU költségvetéséhez való hozzájárulás kivételével – írásban tájékoztatni kell. Fenti tájékoztatásra az utalványozó kötelezett, amennyiben a szükséges döntés és adatok időben, hiánytalanul rendelkezésre állnak, a kifizetést megelőzően legalább 2 héttel, eltérő esetben a szükséges információk rendelkezésre állását követően azonnal.

9. § Az utalványozás során minden résztvevőnek úgy kell eljárnia, hogy a teljesítési határidő előtt öt munkanappal a NAV, a Kincstár az utalványt teljesítésre megkapja. A határidő-mulasztásból eredő késedelmi kamat, kötbér arra hárítható át, aki a mulasztásért felelős, amennyiben a szükséges döntés és adatok időben, hiánytalanul rendelkezésére álltak. Ennek megállapíthatósága érdekében minden aláírásra jogosultnak fel kell tüntetni a teljesítés idejét, illetve azt, hogy miért következett be a késedelem.

10. § (1) A Kincstár és a NAV az utalványozási rendben megjelölt előirányzatok terhére csak az itt meghatározott eljárás alapján teljesíthet kifizetést. A kifizetés teljesítését megelőzően a kifizetők az utalvány szabályszerűségi vizsgálatán túlmenően előirányzati fedezetvizsgálatot is kötelesek végezni. A fedezetvizsgálat során ellenőrizni kell, hogy a 2011. évi költségvetési törvénynek az utalványban hivatkozott címén a kifizetés elrendeléséig történt kiutalásokat figyelembe véve rendelkezésre áll-e az utalványnak megfelelő összegű előirányzat.

(2) A fedezetlen vagy nem szabályszerű (alaki-formai hibás) utalvány teljesítését meg kell tagadni és felülvizsgálatra az utalványozást végzőnek haladéktalanul visszaadni. A 2/1. és a 2/2. számú utalványok esetében – amennyiben a támogatást a NAV folyósítja – a kiutalás feltétele, hogy az adózó 11. számú bevallást nyújtson be. Ennek hiányában az adóhatóság az utalvány birtokában sem teljesítheti az utalást.

11. § A kötelezettségvállalási, utalványozási és ellenjegyzési jog gyakorlásának elősegítésére a NAV, a Kincstár havonta köteles az 1. számú mellékletben felsorolt előirányzatokról az aktuális előirányzat, a felhasználás, továbbá az előirányzat terhére vállalt kötelezettségek adatait tartalmazó önálló jelentést adni az NGM Költségvetési Összefoglaló Főosztályának (a továbbiakban: KÖF), amelyet az említett jogokat gyakorlók számára elérhető módon, az NGM számítógépes hálózatán közzé kell tenni.

12. § Az utalványozási rendben megjelölt előirányzatok módosításával kapcsolatos intézkedések megtétele az utalványozásra jogosult nemzetgazdasági minisztériumi szervezeti egység, illetve személy kötelessége. Az adatlapot a nyilvántartási feladatok elvégzése, továbbá az új (az elfogadott költségvetési törvényben nem szereplő) előirányzat költségvetési címrendi besorolása, a Kincstárnál az előirányzat megnyitását biztosító államháztartási egyedi azonosító kiadása céljából minden esetben meg kell küldeni az NGM KÖF-nek is.

13. § (1) A Rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalék felhasználásával, továbbá céltartalék képzésével és felhasználásával kapcsolatos kormányhatározatok, az Országgyűlésnek a 2011. évi költségvetési törvény előirányzatait módosító döntései előkészítésével és végrehajtásával, valamint az Áht.-ben, az Ámr.-ben, a kincstári számlavezetés és finanszírozás, a feladatfinanszírozási körbe tartozó előirányzatok felhasználása, valamint egyes államháztartási adatszolgáltatások rendjéről szóló 46/2009. (XII. 30.) PM rendelet, valamint a költségvetési törvényben előírt nemzetgazdasági miniszteri kötelezettségek és jogok gyakorlásával kapcsolatos ügyviteli feladatok végzése:

a) az e rendelkezés 1. számú mellékletében „utalványozó”-ként megjelölt nemzetgazdasági minisztériumi szervezeti egység;

b) a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezet előirányzatai tekintetében a Humán Költségvetési Fejezetek Főosztálya (HKFF),

c) a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai előirányzatai tekintetében a Társadalombiztosítási Főosztály (TF);

d) a helyi önkormányzatok támogatási előirányzatait érintő esetekben az Önkormányzati Költségvetési Rendszerek Főosztály (ÖKRF);

e) a funkcionális fejezetek tekintetében (XLI-XLIII. fejezetek és az elkülönített állami pénzalapok) tekintetében a KÖF;

f) a többi fejezet előirányzatait érintő esetekben a Reál Költségvetési Fejezetek Főosztálya (RKFF)

feladata.

(2) Az ügyviteli feladat elvégzésének fő felelősei az ügyiratot kiadmányozás előtt a KÖF-nek szignálás céljából megküldik.

III.

Az MNB kiegyenlítési tartalékára történő térítés kezelési rendje

14. § (1) Az NGM a Magyar Nemzeti Bank (továbbiakban: MNB) és a költségvetés közti elszámolásokban a KÖF szakmai feladatköre szerint főfelelős illetékes osztálya utalványozza az MNB által benyújtásra kerülő számlát, és a monetáris politikai kérdésekben illetékes adó- és pénzügyekért felelős államtitkár ellenjegyzi azt.

(2) Az utalványozás ezen utalványozási rend 2. számú mellékletének 2/7. számú utalványa felhasználásával történhet.

IV.

A nemzetközi pénzügyi szervezetekben való tagsággal kapcsolatos kötelezvények kiállítási rendje

15. § A jogszabályban előírt, nemzetközi pénzügyi szervezetekben való tagsággal kapcsolatos kötelezvényeket a Kincstár állítja ki a 2. számú melléklet 2/8. számú utalványa szerint. Az aláírásra jogosultak listája (felelős) megegyezik a 3. számú mellékletben felsoroltakkal.

V.

Egyéb jogszabályi vagy szerződéses állami kötelezettségek kifizetésének rendje

16. § (1) Azon állami kezesség és garancia-, viszontgarancia érvényesítése esetén, amelyekre a törvény kiadási előirányzatot nem tartalmaz, az esetlegesen felmerülő kifizetéseket a XLII. A költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai fejezet 33. Állam által vállalt kezesség és viszontgarancia érvényesítése cím terhére kell teljesíteni.

(2) 2011. évben a NGM utalványozási feladatkörébe tartozó kezességbeváltások közül az egyedi kezességek esetében nem tartalmaz a költségvetési törvény előirányzatot. Amennyiben egyedi kezességbeváltás történik, a 2007. január 1. előtt vállalt kezességek esetében az utalványozás rendje a következő: a Jogi és Kodifikációs Főosztály nyilatkozik a beváltási igény jogszerűségéről, majd a szakmailag illetékes főosztály utalványoz, a KÖF pedig ellenjegyez. A 2007. január 1. után vállalt kezességbeváltás kifizetése a NAV útján történik.

(3) Az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nek az Áht. 113/A. §-a (2) bekezdésének k) pontja alapján fizetendő díjat a XLII. A költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai fejezet, 32. Egyéb költségvetési kiadások cím, 1. Vegyes kiadások alcímen önálló jogcímcsoportként kell elszámolni. Amennyiben az Államadósság Kezelő Központ Zrt. részére ilyen díjat kell fizetni, az utalványozás rendje a következő: utalványozó a szakmailag illetékes főosztály és ellenjegyző a KÖF.

VI.

Záró rendelkezések

17. § (1) Ez az utasítás a közzétételt követő harmadik napon lép hatályba.

(2) Ezen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a nemzetgazdasági miniszter rendelkezése alatt álló központi költségvetési előirányzatok és finanszírozási kiadások kezelésének eljárási rendjéről szóló 12/2010. (XII. 22.) NGM utasítás.

1. számú melléklet2


A nemzetgazdasági miniszter rendelkezése alatt álló központi költségvetési előirányzatok kezelésének eljárási rendjéhez

1E11359_0

Cím-
szám

Alcím-
szám

Jogcím-
csoport-
szám

Jog-
cím-
szám

Cím-
név

Alcím-
név

Jogcím-
csoport-
név

Jogcímnév

Utalványozó

Ellenjegyző

Egyéb jogszabályban előír
t kötelezettség, ill.
jog gyakorlója

Megjegyzés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I. ORSZÁGGYŰLÉS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

Pártok támogatása

A nemzetgazdasági miniszter e rendelkezéssel éves felhatalmazást ad a Kincstárnak, hogy e címek előirányzatait a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetésről szóló 2010. évi CLXIX. törvény (a továbbiakban: 2011. évi költségvetési törvény) 44. §-a, továbbá a pártok támogatása esetén a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény 5. §-ának (4) bekezdése szerint, negyedévente, egyenlő részletekben folyósítsa.

8

 

 

 

Pártalapítványok támogatása

10

 

 

 

Közszolgálati médiaszolgáltatás támogatása

 

 

 

1

 

 

 

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap költségei

A nemzetgazdasági miniszter e rendelkezéssel éves felhatalmazást ad a Kincstárnak, hogy a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Mttv.) 136. § (3) bekezdése alapján ezen alcím előirányzatának terhére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap számlájára 2011 első negyedévében havi 3000,0 millió forintot folyósítson, az év további részében pedig az előirányzat fennmaradó összegét havi egyenlő részletekben folyósítsa az Alap számlájára.

 

2

 

 

 

Magyar Rádió művészeti együtteseinek támogatása

A nemzetgazdasági miniszter e rendelkezéssel éves felhatalmazást ad a Kincstárnak, hogy ezen alcím előirányzatát havi egyenlő részletekben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap számlájára folyósítsa az Mttv. 215. §-a alapján.

15

 

 

 

Üzemben tartási díj pótlása

 

A nemzetgazdasági miniszter e rendelkezéssel éves felhatalmazást ad a Kincstárnak, hogy e cím előirányzatát havi egyenlő részletekben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap számlájára folyósítsa tekintettel a 2011. évi költségvetési törvény 70. §-ára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X. KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

 

 

Tartalékok

A cím előirányzatairól kifizetés nem történik, azok az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) előírásainak megfelelően – a Kormány által, illetve a költségvetési törvény felhatalmazása alapján nemzetgazdasági miniszteri jogkörben – átcsoportosításra kerülnek.

 

2

 

 

 

Céltartalékok

 

 

 

1

 

 

 

Különféle kifizetések

 

20

 

 

 

Volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezése

Az előirányzat folyósítására a nemzetgazdasági miniszter e rendelkezéssel éves felhatalmazást ad a Kincstárnak azzal, hogy a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló 1991. évi XXXII. törvény 9. §-a (1) bekezdésének megfelelően és a vonatkozó kormányhatározatok pénzellátási tervei alapján a kedvezményezettek számára a pénzügyi utalásokat a KIM feladásai szerint teljesítse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XI. MINISZTERELNÖKSÉG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

Rendkívüli kormányzati intézkedések

A cím előirányzatairól kifizetés nem történik, azok az Áht. előírásainak megfelelően – a Kormány által, illetve a költségvetési törvény felhatalmazása alapján nemzetgazdasági miniszteri jogkörben – átcsoportosításra kerülnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XV. NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

 

 

 

Alapok támogatása

 

 

 

 

 

2

 

 

 

Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap támogatása

Az előirányzat folyósítása az NGM által jóváhagyott finanszírozási terv alapján történik.

 

3

 

 

 

Munkaerőpiaci Alap támogatása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XX. NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

 

 

Családi támogatások

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Családi pótlék

 

Az előirányzatok folyósítása – a Kincstár megyei igazgatóságok adatszolgáltatásai/pénzellátási tervei alapján – a támogatások teljesítéséhez igazodóan történik, melyet a Kincstár Családtámogatási Jogi és Ellenőrzési, illetve Önkormányzati Osztálya összesít, a Nemzetgazdasági elszámolások Osztálya pedig teljesít.

 

2

 

 

 

Anyasági támogatás

 

3

 

 

 

Gyermekgondozási segély

 

4

 

 

 

Gyermeknevelési támogatás

 

5

 

 

 

Apákat megillető munkaidő-kedvezmény távolléti díjának megtérítése

 

6

 

 

 

Pénzbeli gyermekvédelmi támogatások

Az előirányzat folyósítása a 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 68. §-a és 68/A–E. §-ai alapján történik.

 

7

 

 

 

Életkezdési támogatás

Az előirányzat folyósítására a nemzetgazdasági miniszter éves felhatalmazást ad a Kincstárnak, hogy a kifizetéseket a 2005. évi CLXXIV. törvény alapján teljesítse.

22

 

 

 

Egyéb szociális ellátások és költségtérítések

 

 

 

 

 

2

 

 

 

Jövedelempótló és jövedelem-kiegészítő szociális támogatások

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Rokkantsági járadék

Az előirányzatok folyósítása a folyósító szerv által benyújtott elszámolás alapján, teljesítéshez igazodóan a Kincstár rendelkezése alapján történik. (1., 2., 3., 4., 5., 8., 9. és 13. jogcímcsoportok esetén.)

Az előirányzatok folyósítása a 6. jogcímcsoportra vonatkozóan:

– a Kincstár megyei igazgatóságai adatszolgáltatása/pénzellátási terve alapján – a támogatások teljesítéséhez igazodóan történik, melyet a Kincstár Családtámogatási Jogi és Ellenőrzési Osztálya összesít és a Nemzetgazdasági elszámolások osztálya teljesít.

 

 

2

 

 

 

Megváltozott munkaképességűek járadéka

 

 

3

 

 

 

Egészségkárosodási járadék

 

 

4

 

 

 

Bányászok korengedményes nyugdíja, szénjárandóság kiegészítése és kereset-kiegészítése

 

 

5

 

 

 

Mezőgazdasági járadék

 

 

6

 

 

 

Fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka

 

 

8

 

 

 

Politikai rehabilitációs és más nyugdíj-kiegészítések

 

 

9

 

 

 

Házastársi pótlék

 

 

13

 

 

 

Egyéb támogatások (Cukorbetegek támogatása, Lakbértámogatás)

 

 

14

 

 

 

Megváltozott munkaképességűek kereset-kiegészítése

Az előirányzatok folyósítása – a területi igazgatóságok adatszolgáltatásai – pénzellátási tervei – alapján – a támogatások teljesítéséhez igazodóan történik, melyet a Kincstár Családtámogatási Jogi és Ellenőrzési, illetve Önkormányzati Osztálya összesít, a Nemzetgazdasági Elszámolások Osztálya pedig teljesít.

 

3

 

 

 

Különféle jogcímen adott térítések

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Közgyógyellátás

TF

KÖF

Az előirányzat folyósítása a folyósító szerv által benyújtott és a nemzetgazdasági miniszter által jóváhagyott finanszírozási terv alapján történik. Az automatikusan teljesülő előirányzatok túllépésére – a megfelelő elszámolást követően a TF egyedi utalványozása alapján a KÖF ellenjegyzésével kerülhet sor, figyelembe véve a 2011. évi költségvetési törvény 32. §-át, valamint 9. számú mellékletét.

 

 

2

 

 

 

Egészségügyi feladatok ellátásával kapcsolatos hozzájárulás

Az előirányzatok folyósítása a nemzetgazdasági miniszter által jóváhagyott finanszírozási terv alapján az előirányzatok időarányos mértékéig havonta történik az Áht. 101. § (1) bekezdése alapján.

 

 

3

 

 

 

Terhesség-megszakítás

 

4

 

 

 

Folyósított ellátások utáni térítés

TF

KÖF

Az előirányzat folyósítása a nemzetgazdasági miniszter által jóváhagyott finanszírozási terv alapján történik az Áht. 101. § (1) bekezdése alapján az előirányzat időarányos mértékéig. A 2011. évi költségvetési törvény 9. számú mellékletének 4. pontja szerinti túllépésre a nemzeti erőforrás miniszter engedélye alapján a TF egyedi utalványozásával és a KÖF ellenjegyzésével kerül sor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XLI. A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS KAMATELSZÁMOLÁSAI, TŐKEVISSZATÉRÜLÉSEI, AZ ADÓSSÁG- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉS KÖLTSÉGEI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

Adósság- és követeléskezelés egyéb kiadásai

 

 

 

 

 

3

 

 

 

Adósságkezelés költségei

Ezen az alcímen szereplő összeget a Kincstár az ÁKK Zrt. által kibocsátott számla alapján minden hónap 5-éig folyósítja havonta egyenlő részletekben.

 

4

 

 

 

Követeléskezelés költségei

Visszatérülésével kapcsolatos kifizetések automatizmus-szerűen teljesüljenek. A Kincstár Követeléseket és Közösségi Támogatásokat Kezelő Főosztálya a Kincstártól a költség jellegétől függően vagy a költség közvetlen kiegyenlítését kéri a kifizetés jogosultja pénzforgalmi számlájára, vagy az intézkedése alapján az „Államot illető bevételek” lebonyolítási számláról kifizetett költség fedezetét kéri biztosítani e számlára a „Követelés-kezelés költségei és egyéb kiadások” számláról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XLII. A KÖLTSÉGVETÉS KÖZVETLEN BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

 

 

 

Lakástámogatások

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Egyéb lakástámogatások

Folyósítása az NGM Otthonteremtési Főosztály szakmaiteljesítés-igazolása alapján a Kincstár útján, a 12/2001. (I. 12.) Korm. rendelet és a 134/2009. (VI. 23.) Korm. rendelet alapján történik.

30

 

 

 

Vállalkozások folyó támogatása

 

 

 

 

 

2

 

 

 

Egyéb vállalati támogatások

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Termelési támogatás

KKKF

KÖF

A 2011. évi költségvetési törvény 80. § (1) bekezdése c) pontjában kapott felhatalmazás alapján év közben kihirdetésre kerülő, hatályba lépő Korm. rendeletben előírt igénylés és folyósítás szerint.

 

 

 

2

 

 

 

Mecseki uránbányászok baleseti járadékainak és egyéb kártérítési kötelezettségeinek átvállalása

 

 

 

7

 

 

 

Egyéb megszűnt jogcímek miatt járó támogatás

 

 

A nemzetgazdasági miniszter e rendelkezéssel éves felhatalmazást ad a Kincstárnak, hogy az előirányzat terhére teljesítendő kiadásokat folyósítsa.

 

3

 

 

 

Normatív támogatások

 

 

 

 

 

3

 

 

 

Eximbank Zrt. kamatkiegyenlítése

KKKF

KÖF

A folyósítás a 85/1998. (V. 6.) Korm. rendelet alapján történik.

32

 

 

 

Egyéb költségvetési kiadások

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Vegyes kiadások

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

Felszámolásokkal kapcsolatos kiadások

KÖF

ÁSZF

A felszámolási eljárásról szóló 1986. évi 11. törvényerejű rendeletben, a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényben, és a 28/1992. (XII. 4.) PM rendeletben rögzített fizetési kötelezettségek, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvényből eredő fizetési kötelezettségek.

 

 

5

 

 

 

Szanálással kapcsolatos kiadások

 

 

6

 

 

 

Magán- és egyéb jogi személyek kártérítése

 

 

1. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által fizetett járadék megtérítése az Igazgatóság NGM TF-hez benyújtott fizetési értesítése, illetve az OEP által az NGM TF-hez félévente benyújtott fizetési értesítés alapján történik.

 

 

 

 

 

 

 

 

JKF a követelés tárgya szerinti illetékes szakfőosztály egyetértésével

KÖF

2. A nemzetgazdasági miniszter számára, illetve a nemzetgazdasági miniszter által a Ptk. 28. § (1) bekezdésében meghatározott általános szabálytól eltérő jogszabályi rendelkezés alapján képviselt Magyar Állam számára fizetési kötelezettség alapját képező jogszabály, Korm. határozat alapján megkötött szerződésben, jogerős bírósági ítéletben, végzésben, vagy peren kívüli egyezséget jóváhagyó iratban meghatározott összegek megtérítése.

 

 

 

 

 

 

 

 

JKF

KÖF

3. A nemzetgazdasági miniszter által a 2. pontban meghatározottak alapján képviselt Magyar Állam polgári jogviszonyokban történő képviseletének ügyvédi, bírósági, stb. kiadásai.

 

 

 

 

 

 

 

 

RKFF

KÖF

4. A 1189/2010. (IX. 13.) Korm. határozat alapján a nemzetgazdasági minisztert és a belügyminisztert jelöli ki az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló 33/2010. (VI. 11.) OGY határozat III.1. pontja szerinti igények forrásbiztosítására. A két tárca közötti megegyezések alapján ezeket a kártérítéseket ezen előrirányzatról biztosítják.

 

 

 

 

 

 

 

 

JKF

KÖF

5. Az Emberi Jogok Európai Bírósága határozata alapján a közigazgatási és igazságügyi miniszter által képviselt Magyar Államot terhelő fizetési kötelezettségek megtérítése. (Méltányos kárpótlás az Európai Emberi Jogi Egyezmény hatályos 41. cikke alkalmazásával, a kérelmező eljárási költségeinek megtérítése (2004/1994. (I. 21.) Korm. határozat 3. pontja)).

 

 

7

 

 

 

Védelmi felkészítés előirányzatai

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Honvédelmi-, katasztrófavédelmi- és gazdasági felkészülés központi kiadásai

A Kormány a védelmi felkészítés egyes kérdéseiről szóló 2000-es Korm. Határozatban dönt a védelmi felkészítés előirányzatainak felhasználásáról, amelynek melléklete alapján az NGM végrehajtja a szükséges intézkedéseket.

 

 

 

2

 

 

 

Honvédelmi Tanács és a Kormány speciális működési feltételeinek biztosítása

 

 

11

 

 

 

Egyéb vegyes kiadások

1. Automatizmus-szerűen teljesülnek az érintett szervek (Magyar Nemzeti Bank, Magyar Posta, Giro Zrt., stb.) intézkedései alapján. A kiutalások teljesítéséről a Kincstár havonta visszajelzést ad az NGM részére.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. PSZF

KÖF

A kárpótlási jegyek Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Zrt.-be történő beszállításához kapcsolódó feladatok ellátásával kapcsolatos kiadások.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. TJKF

KÖF

A nemzetgazdasági miniszter e rendelkezéssel éves felhatalmazást ad a Kincstárnak az alábbi feladatok elvégzése tekintetében:

– a volt nyugati hadifoglyok hitelutalványainak rendezése

– a külföldiek földmegváltási ügyeinek rendezése

– az ismeretlen helyen tartózkodók forint követeléseinek rendezése

 

 

 

 

 

 

 

 

4. PSZF

KÖF

Az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet betéteseinek kártalanításáról szóló 49/2010 (III. 5.) Korm. rendelet alapján.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. PSZF

KÖF

A takarékbetétről szóló 1989. évi 2. törvényerejű rendelet 4. § (1) bekezdésében az 1993. június 30. előtt kötött betétszerződések alapján elhelyezett pénzeszközök megfizetésére vállalt állami kezességérvényesítés kifizetése érdekében az Országos Betétbiztosítási Alappal a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 103. § (3) bekezdése alapján kötött megbízási szerződésből eredő, megbízás ellátásával összefüggésben felmerült, igazolt költségei megtérítése.

 

 

12

 

 

 

1% SZJA közcélú felhasználása

A nemzetgazdasági miniszter e rendelkezéssel éves felhatalmazást ad a Kincstárnak, hogy az NAV adatszolgáltatása alapján az e célra megnyitott lebonyolítási számláról – a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény 3. §-a előírásainak figyelembevételével – az előirányzat terhére teljesítendő kiadásokat folyósítsa.

 

 

19

 

 

 

Mehib és Eximbank Zrt. behajtási jutaléka

KKKF

KÖF

A behajtási jutalék kifizetésére a Magyar Export-Import Bank Zrt.-ről és a Magyar Exporthitel-Biztosító Zrt.-ről szóló 1994. évi XLII. törvény, valamint a 16/1998. (V. 20.) PM rendelet alapján kerülhet sor.

 

 

21

 

 

 

Ügyfélnek visszajáró vámbiztosíték, egyéb vámvisszatérítések

A nemzetgazdasági miniszter e rendelkezéssel éves felhatalmazást ad a Kincstárnak, hogy a NAV lehívása alapján a 2005. január 1-je előtti, ügyfélnek visszajáró vámbiztosíték és egyéb vámvisszatérítések rendezése céljából megnyitott számláról az előirányzat terhére teljesítendő kiadásokat automatikusan folyósítsa.

33

 

 

 

Állam által vállalt kezesség és viszontgarancia érvényesítése

 

 

 

 

 

3

 

 

 

Eximbank Zrt. által vállalt garanciaügyletekből eredő fizetési

kötelezettség

KKKF

KÖF

Kifizetésére az 1994. évi XLII. törvény és a 16/1998. (V. 20.) PM rendelet szerint kerülhet sor.

 

4

 

 

 

MEHIB Zrt. általi biztosítási tevékenységből eredő fizetési kötelezettség

 

5

 

 

 

Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaügyleteiből eredő fizetési kötelezettség

Folyósítása a TJKF útján történik a 48/2002. (XII. 28.) PM rendelet alapján.

 

7

 

 

 

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány garanciaügyleteiből eredő fizetési kötelezettség

 

10

 

 

 

A közszférában dolgozók lakáshiteleihez vállalt kezességből eredő fizetési kötelezettség

Folyósítása az NAV útján történik a 110/2006. (V. 5.) Korm. rendelet alapján.

 

13

 

 

 

Agrárhitelekhez vállalt kezességekből eredő fizetési kötelezettség

Folyósítása az NAV útján történik a 110/2006. (V. 5.) Korm. rendelet, valamint az agrárkezességekre vonatkozó Korm. rendelet, és FVM rendeletek alapján.

 

14

 

 

 

A „fészekrakó” programhoz vállalt kezességekből eredő fizetési kötelezettség

Folyósítása az NAV útján, a 4/2005. (I. 12.) Korm. rendelet alapján történik.

 

15

 

 

 

MFB Zrt. által nyújtott hitelekből és vállalt garanciaügyletekből eredő fizetési kötelezettség

Folyósítása az NAV útján történik a 110/2006. (V. 5.) Korm. rendelet alapján.

 

17

 

 

 

Takarékbetétek visszafizetéséért vállalt állami kezességekből eredő fizetési kötelezettség

PSZF

KÖF

A takarékbetétről szóló 1989. évi 2. törvényerejű rendelet 4. § (1) bekezdésében az 1993. június 30. előtt kötött betétszerződések alapján elhelyezett pénzeszközök megfizetésére vállalt állami helytállás Áht. 42. § (7)–(8) bekezdései alapján állami kezességvállalásnak minősül, amelynek beváltása a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 103. § (3) bekezdése alapján az Országos Betétbiztosítási Alap közreműködésével történik.

34

 

 

 

Kormányzati rendkívüli kiadások

 

 

 

 

 

2

 

 

 

Pénzbeli kárpótlás

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Pénzbeli kárpótlás

Az előirányzatok folyósítása a folyósító szerv által benyújtott elszámolás alapján, teljesítéshez igazodóan, a Kincstár rendelkezése alapján történik.

 

 

2

 

 

 

Az 1947-es Párizsi Békeszerződésből eredő kárpótlás

 

 

3

 

 

 

Pénzbeli kárpótlás folyósítási költségei

Az előirányzatok folyósítása az NGM által jóváhagyott finanszírozási terv alapján az előirányzatok időarányos mértékéig havonta történik a Kincstár rendelkezése alapján.

35

 

 

 

Garancia és hozzájárulás a társadalombiztostási ellátásokhoz

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Nyugdíjbiztosítási Alap támogatása

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

Korkedvezmény-biztosítási járulék címen átadott pénzeszköz

Az előirányzat folyósítása a 2006. évi CXXI. tv. 30. §-ának (14) bekezdése, valamint a 2011. évi költségvetési törvény 33. §-a alapján történik. A Kincstár a NAV-nál az ilyen jogcímen befolyó járulékbevételt alapul véve teljesít utalást a Ny. Alapba 2011. január hónapban. Így ebben a hónapban a megelőző év december hónapra vonatkozóan befolyó járulékbevétel alapján a 2010. évi, 25%-os mértékű fizetési kötelezettségnek megfelelő összeg utalására kerül sor.

 

2

 

 

 

Egészségbiztosítási Alap támogatása

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

Központi költségvetésből járulék címen átadott pénzeszköz

Az előirányzat folyósítása az OEP által benyújtott és a nemzetgazdasági miniszter által jóváhagyott finanszírozási terv alapján az előirányzat időarányos mértékéig, havonta történik, az Áht. 101. § (1) bekezdése alapján.

36

 

 

 

Nemzetközi elszámolások kiadásai

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Nemzetközi tagdíjak

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

Tagdíj az ET Társadalomfejlesztési Alapjához

NPF

KÖF

 

 

 

 

7

 

 

 

Bruegel tagdíj

MF

KÖF

 

 

 

2

 

 

 

Nemzetközi multilaterális segélyezési tevékenység

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

IDA alaptőke-hozzájárulás

NPF

KÖF

 

 

 

 

2

 

 

 

IMF HIPC segélyprogramban való részvétel kamattámogatása

Automatizmus-szerűen teljesülnek az MNB intézkedése alapján.

 

 

 

3

 

 

 

Hozzájárulás az EBRD által kezelt Nyugat-Balkáni Alaphoz

NPF

KÖF

 

 

 

 

4

 

 

 

EU Szomszédsági Beruházási Eszköz

 

 

 

 

 

3

 

 

 

Egyéb kiadások

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– banki letétőrzési díjak

Automatizmus-szerűen teljesül banki elszámolás alapján.

 

 

 

 

 

– egyéb kiadások

NPF

KÖF

 

 

37

 

 

 

Hozzájárulás az EU költségvetéséhez

EUKKF

KÖF

A teljesítés a 1150/2000/EK, Euratom rendelet szerint minden hónap első munkanapján történik az EUKKF által készített – az Európai Bizottság fizetési felhívásában foglalt információkat tartalmazó – utalvány alapján. Az éves teljesülés a 2011. évi költségvetési törvény 9. számú mellékletének 1. pontja alapján külön szabályozás nélkül is eltérhet az előirányzattól.

38

 

 

 

Adósság-átvállalás és tartozás-elengedés

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Várgondnokság Nonprofit Kft. Tartozás-elengedése

KÖF KMO

KÖF KTÖO

A tartozás-elengedés elszámolására a 2011. évi költségvetési törvény 75. §-a alapján, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium írásbeli tájékoztatásában megjelölt összegnek megfelelően kerülhet sor.

 

3

 

 

 

Várpalota és Régiója Környezetvédelmi Rehabilitációs Programra létrehozott céltársulás kölcsönének elengedése

A Kincstár Nemzetgazdasági Elszámolások Osztálya a Kincstár Követeléseket és Közösségi Támogatásokat Kezelő Főosztályának rendelkezése alapján számolja el az előirányzat teljesülését. A külföldi követelések elengedésével szemben elszámolandó bevételeket a Kincstár Nemzetgazdasági Elszámolások Osztálya az Áht. 14. § (3) bekezdésében foglaltak alapján a XLI. A központi költségvetés kamatelszámolásai, tőkevisszatérülései, az adósság- és követeléskezelés költségei fejezet 4. cím, 2. alcím 3. OECF hitel tőke visszatérülése jogcímcsoport bevételei között számolja el.

 

4

 

 

 

A megyei önkormányzatoktól és a Fővárosi Önkormányzattól átvállalt adósság

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Adósság-átvállalás

A Magyar Államkincstár Nemzetgazdasági Elszámolások Osztálya az Államadósság Kezelő Központ rendelkezése alapján számolja el az előirányzat teljesülését.

 

 

2

 

 

 

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírból eredő fizetési kötelezettség teljesítése

 

5

 

 

 

A MÁV Zrt.-től átvállalt adósság

ÁSZF: Államháztartási Szabályozási Főosztály (SZMSZ: 3.4.2.2.)

EUKKF: EU Költségvetési Kapcsolatok Főosztálya (SZMSZ: 3.4.2.3.)

JKF: Jogi és Kodifikációs Főosztály (SZMSZ: 3.1.1.3.)

KKKF: Közszolgáltatási, Közüzemi Költségvetési Főosztály (SZMSZ: 3.4.2.6.)

KÖF: Költségvetési Összefoglaló Főosztály (SZMSZ: 3.4.1.2.)

KÖF KMO: Költségvetési Összefoglaló Főosztály Költségvetési Mérlegrendszerek Osztály (SZMSZ: 3.4.1.2.3.)

KÖF KTÖO: Költségvetési Összefoglaló Főosztály Költségvetés Tervezési és Összefoglaló Osztály (SZMSZ: 3.4.1.2.1.)

Kincstár: Magyar Államkincstár

MF: Makrogazdasági Főosztály (SZMSZ: 3.5.2.2.)

NAV: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

NPF: Nemzetközi Pénzügyi Főosztály (SZMSZ: 3.5.2.3.)

PSZF: Pénzügyi Szabályozási Főosztály (SZMSZ: 3.5.2.4.)

RKFF: Reál Költségvetési Fejezetek Főosztálya (SZMSZ: 3.4.1.4.)

TJKF: Magyar Államkincstár Támogatásokat és Járadékokat Kezelő Főosztály

TF: Társadalombiztosítási Főosztály (SZMSZ: 3.4.1.5.)

2. számú melléklet


a nemzetgazdasági miniszter rendelkezése alatt álló központi költségvetési előirányzatok és finanszírozási kiadások kezelésének eljárási rendjéhez

Utalvány- és kötelezvényminták

2/1.    Általánosan használható utalvány
2/2.    Általános felhatalmazás utalványa
2/3.    Felszámolási és szanálási ügyekben alkalmazandó utalvány
2/4.    Az Eximbank Zrt. kamatkiegyenlítési rendszeréről szóló Korm. rendelet alapján folyósítandó
    kamatkiegyenlítés-utalvány
2/5.    Egyedi állami kezességbeváltási ügyek utalványa (beszedési megbízással)
    Mellékletek a 2/5. utalványhoz
2/6.    Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány viszontgarancia érvényesítés
    átutalással
2/7.    Az MNB és a központi költségvetés közötti elszámolás utalványa
2/8.    Kötelezvény kiállítása nemzetközi pénzügyi intézmény részére


2/1. számú utalvány

……………………………………………………
utalványozó szervezet/szervezeti egység
megnevezése

……………………………………………………
ellenjegyző szervezet/szervezeti egység
megnevezése


U T A L V Á N Y

Elrendelem, hogy a Magyar Államkincstár/ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a csatolt okmányok alapján az alábbi kifizetést teljesítse:

Terhelendő bankszámla megnevezése:

száma:

Kedvezményezett megnevezése:

címe:

bankszámlaszáma:

az adózó adóazonosító száma:*

Fizetés időpontja:

Fizetés módja:

Fizetendő összeg: ……………………………………………………………………………………………… forint,

azaz …………………………………………………………………………………………………………… forint

Költségvetési év: 2011.

Előirányzat: …………………………………………………………………………………………………… fejezet,

…………………………………………………………………………………………………………………… cím,

………………………………………………………………………………………………………………… alcím,

……………………………………………………………………………………………………… jogcímcsoport,

……………………………………………………………………………………………………………… jogcím,

…………………………………………………………………………………………………… előirányzat-csoport,

…………………………………………………………………………………………………… kiemelt előirányzat.



Egyéb közölnivalók:

Budapest, 2011. év ………… hó …… nap
……………………………………………………
utalványozó

Budapest, 2011. év ………… hó …… nap
……………………………………………………
ellenjegyző



Átutalási megbízás kelte: …………………………………


2/2. számú utalvány

……………………………………………………
utalványozó szervezet/szervezeti egység
megnevezése

……………………………………………………
ellenjegyző szervezet/szervezeti egység
megnevezése



U T A L V Á N Y


1E01527_12

A

(törvény, Korm. rendelet) alapján felhatalmazom a Magyar Államkincstárt/Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy 2011. év során – a csatolt okmányok alapján – az alábbi kifizetést teljesítse:

 

Kedvezményezett megnevezése:

 

címe:

 

bankszámlaszáma:

 

az adózó adószáma:1


1 Amennyiben a NAV a támogatás folyósítója.



Fizetések időpontja: 2.

havonta

előre

negyedévente

utólag a hónap .......napjáig

jogszabályban megjelölt időpont/ok/ban: …

Fizetés módja:

 

Fizetendő összeg: ……………………………………………………………………………………………… forint,

azaz …………………………………………………………………………………………………………… forint

Terhelendő bankszámla megnevezése:

száma:

 

Költségvetési év: 2011.

Előirányzat: …………………………………………………………………………………………………… fejezet,

…………………………………………………………………………………………………………………… cím,

………………………………………………………………………………………………………………… alcím,

……………………………………………………………………………………………………… jogcímcsoport,

……………………………………………………………………………………………………………… jogcím,

………………………………………………………………………………………………… előirányzat-csoport,

……………………………………………………………………………………………………kiemelt előirányzat.

 

 

Egyéb közölnivalók:

Budapest, 2011. év ………… hó …… nap
……………………………………………………
utalványozó

Budapest, 2011. év ………… hó …… nap
……………………………………………………
ellenjegyző



2/3. számú utalvány

Nemzetgazdasági Minisztérium
Költségvetési Összefoglaló Főosztály
Hiv.sz:. NGM:

Nemzetgazdasági elszámolások osztálya

részére

Utalvány

Magyar Államkincstár

Budapest

Kérem, hogy a

10032000-01457058-00000000 számú Egyéb pénzügyi elszámolások, Kiadási számla terhére

 

………………………………………………………………………………………………… forintot

azaz …………………………………………………………………………………………… forintot

a ………………………………………………………………………………………………… ……

………………………………………………………………………………………………… számú

számlája javára utaljon át.


1E01527_18

Költségvetési év: 2011.

Előirányzat*: XLII. fejezet 32.1. 4.    Felszámolásokkal kapcsolatos
    kiadások/vagyonrendezési eljárással kapcsolatos
    kiadások

 

5.

Szanálással kapcsolatos kiadások

 

Jogcím*: felszámolás/szanálás

 

Teljesítés napja: ……………………

 

Közlemény:


* A nem megfelelő törlendő!

Budapest, 2011. év ………… hó …… nap
……………………………………………………
utalványozó

Budapest, 2011. év ………… hó …… nap
……………………………………………………
ellenjegyző



2/4. számú utalvány

Nemzetgazdasági Minisztérium

Nemzetgazdasági Minisztérium

Közszolgáltatási, Közüzemi Költségvetési

Költségvetési Összefoglaló Főosztály

Főosztály

 

 

 

…………/2011.

 



Utalvány

Elrendelem, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság kamatkiegyenlítési rendszeréről szóló 85/1998. (V. 6.) Korm. rendelet alapján az alábbi kifizetést teljesítse:

 

Kedvezményezett megnevezése :

Magyar Export-Import Bank Zrt.

Címe:

1065 Budapest, Nagymező u. 44.

Bankszámlaszáma:

14800016-06000008-11111128

Fizetési módja:

átutalás

 

Fizetendő összeg:

……………………………………. Ft, azaz

 

 

………………………………………… forint

 

Terhelendő bankszámla megnevezése:

NAV Egyedi termelési árkiegészítés dotáció

 

Száma:

10032000-01905049

 

Költségvetési év:

2011.

 

Előirányzat:

XLII. A költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai fejezet

 

30. Vállalkozások folyó támogatása cím

 

3. Normatív támogatások alcím

 

3. Eximbank Zrt. kamatkiegyenlítése

 

Egyéb közölnivalók:

Eximbank Zrt. 20…….. év …... negyedévi kamatkiegyenlítési igénye

 

Budapest, 2011. ………………………
……………………………………………………
utalványozó

Budapest, 2011. ………………………
……………………………………………………
ellenjegyző



2/5. számú utalvány

    Nemzetgazdasági Minisztérium    Nemzetgazdasági Minisztérium
     …………………… Főosztály    Költségvetési Összefoglaló Főosztály



Utalvány


Nemzetgazdasági elszámolások osztálya
részére
Magyar Államkincstár
Budapest

Tájékoztatom, hogy a csatolt beszedési megbízás, amelynek főbb adatai a következők:

A benyújtó neve: ………………………………………………………………………………………………………

Fizetésre kötelezett számla: 10032000-01907003-00000000

Összeg: ………………………………………………………………………………………………………… forint

Kifogásolási határidő utolsó napja: ……………………………………………………………………………………


Közlemény:

Kifizethető!

 

 

Kifogásolandó!



Költségvetési év: 2011.

Előirányzat: XLII. fejezet, 33. cím, ……… alcím


A kifogásolás indoka:

Budapest, 2011. ………………………
……………………………………………………
utalványozó

Budapest, 2011. ………………………
……………………………………………………
ellenjegyző



2/5a. melléklet a 2/5. számú utalványhoz
(Kitöltendő a 2007. január 1-jét megelőzően vállalt egyedi állami kezességek
beváltása esetén)


Nemzetgazdasági Minisztérium
Jogi és Kodifikációs Főosztálya


Nyilatkozat egyedi kezességbeváltás kifizethetőségéről
(Beszedési megbízás mellékelve)

1E01527_27

 

Jogosult megnevezése:

 

 

 

Jogcím:

 

 

Kötelezett

neve:

 

 

címe:

 

 

adószáma:

 

 

A jogosult által igényelt összeg:

 

 

 

 

 

Fizetési határidő utolsó napja: ……………………………………………

 

 

Jogi szempontból a fizetés teljesíthető:

 

IGEN

 

 

NEM

 

 

 

A kifogásolás indokát kérjük feljegyzésben csatolni!

 

………………………………………
Jogi és Kodifikációs Főosztály



Melléklet:     az állami kezességi szerződés másolata
    a beváltási igény dokumentumainak másolata


A kitöltött, aláírt nyilatkozatot legkésőbb ..............év .............................hó .............. napig kell visszajuttatni a Költségvetési Összefoglaló Főosztályra.


2/5b. melléklet a 2/5. számú utalványhoz
(Kitöltendő a 2007. január 1-jét megelőzően vállalt egyedi állami kezességek
beváltása esetén)

Nemzetgazdasági Minisztérium
Költségvetési Összefoglaló Főosztály részére

NAV
Felszámolási és Végrehajtási Főosztály
Fax: 428-5180
Budapest


ÉRTESÍTÉS
egyedi állami kezesség beváltásáról


1E01527_28

 

Kötelezett megnevezése:

 

Címe:

 

Adószáma:

 

Kezességvállalási szerződés dátuma:

 

Jogosult:

 

Kifizetett összeg:

 

Kifizetés időpontja:




Budapest, 2011. év .........................hó ........nap


………………………………………
főosztályvezető


2/6. számú utalvány

Magyar Államkincstár
Támogatásokat és Járadékokat Kezelő
Főosztály

Budapest, 2011 ………
Iktatószám:
Tárgy: Átutalás



U T A L V Á N Y
Nemzetgazdasági elszámolások osztálya
részére
Magyar Államkincstár
Budapest


Tisztelt Címzett!


Kérem, hogy a 10032000-01907003-00000000 számú, állami kezesség beváltás folyósítási számla terhére

…………………… forintot

azaz …………………………………………………… forintot

az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 13700016-01570018-00000000*, Hitelgarancia Zrt. 11991102-06099950-10000001*
számú számlája javára utaljon át.

Költségvetési év:

2011.

Előirányzat:

XLII. fejezet 33. cím, 5 / 7.* alcím

 

 

Jogcím:

a Garantiqa Hitelgarancia Zrt./Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

 

garanciaügyleteiből eredő fizetési kötelezettség

Teljesítés napja:

2011. …………..

Közlemény:

viszontgarancia-érvényesítés



Budapest, 2011. év…………… hó ……nap

………………………………………
JKF


2/7. számú utalvány

Nemzetgazdasági Minisztérium
Költségvetési Összefoglaló Főosztály
utalványozó

Nemzetgazdasági Minisztérium
A monetáris politikai kérdésekben illetékes
adó- és pénzügyekért felelős államtitkár
ellenjegyző



A 2001. LVIII. törvény alapján felhatalmazom a Magyar Államkincstárat hogy 2011. év során – a csatolt okmányok alapján – az alábbi kifizetést teljesítse:

1E01527_32

Kedvezményezett megnevezése:

Magyar Nemzeti Bank

címe:

1850 Budapest, Szabadság tér 8–9.

bankszámlaszáma:

19017004-00000309 (MNB belső gazdálkodási számla)

Fizetések időpontja:

jogszabályokban megjelölt időpont/ok/ban*


* A nem megfelelő törlendő.


1E01527_33

Fizetés módja:

banki átutalás

 

Fizetendő összeg:

…………………………………………………...…..…… forint, azaz

 

…………………………………………………….……………. forint

 

 

Terhelendő bankszámla megnevezése:

száma:

Költségvetési év: 2011.

 

Előirányzat: …………………………………………………………………………………………………… fejezet

…………………………………………………………………………………………………………………… cím,

………………………………………………………………………………………………………………….. alcím,

………………………………………………………………………………………………………… jogcímcsoport,

………………………………………………………………………………………………………..……… jogcím,

Egyéb közölnivalók:

Budapest, 2011. év ………… hó …… nap
……………………………………………………
utalványozó

Budapest, 2011. év ………… hó …… nap
……………………………………………………
ellenjegyző



2/8. számú utalvány

Nemzetgazdasági Minisztérium
Költségvetési Összefoglaló Főosztály
utalványozó

Nemzetgazdasági Minisztérium
A monetáris politikai kérdésekben illetékes
adó- és pénzügyekért felelős államtitkár
ellenjegyző


Nemzetgazdasági elszámolások osztálya részére
Magyar Államkincstár


U T A S Í T Á S


1E01527_38

Elrendelem, hogy a Magyar Államkincstár a csatolt okmányok alapján az alábbi kötelezvénykiállítást teljesítse, nyilvántartásba vegye és azt megőrzésre a Magyar Nemzeti Bank Főpénztárában letétbe helyezze:

 

Kedvezményezett megnevezése:

 

címe:

 

 

 

 

A kötelezvény összege és devizaneme számmal:

 

betűvel:

 

A kötelezvény jogcíme:

 

A kötelezvény kiállításának dátuma:

 

 

 

Egyéb közölnivalók

Budapest, 2011. év ………… hó …… nap
……………………………………………………
utalványozó

Budapest, 2011. év ………… hó …… nap
……………………………………………………
ellenjegyző

3. számú melléklet3


Aláírásminták
a nemzetgazdasági miniszter rendelkezése alatt álló központi költségvetési előirányzatok és finanszírozási kiadások kezelésének eljárási rendjéhez

3/1. számú aláírásminta
(ellenjegyzésre jogosult)

Sorszám

Főosztály, osztály

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Államháztartási Szabályozási Főosztály (ÁSZF)

Tavaszi Zsolt

főosztályvezető

 

2.

ÁSZF

Dr. Hetei Tibor

tanácsos




3/2. számú aláírásminta
(utalványozásra jogosultak)

Sorszám

Főosztály, osztály

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Közszolgáltatási, Közüzemi Költségvetési Főosztály (KKKF)

Dr. Kőrösmezei Csaba

főosztályvezető

 

2.

KKKF

Bécsi József

főosztályvezető-
helyettes

 

3.

KKKF

Csuka Mária

főosztályvezető-
helyettes

 



3/3. számú aláírásminta
(kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosultak)

Sorszám

Főosztály, osztály

Név

Beosztás

Aláírás

1.

EU Költségvetési Kapcsolatok Főosztálya (EU KKF)

Földiák Gergely

főosztályvezető

 

2.

EU KKF

Dr. Flaskár Adrienn

tanácsos

„Kiküldetésben”

3.

EU KKF

Szendi Richárd

tanácsos

 

4.

EU KKF

Román Brigitta

vezető tanácsos

 




3/4. számú aláírásminta
(kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosultak)

Sorszám

Főosztály, osztály

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Makrogazdasági Főosztáy (MF)

Palotai Dániel

főosztályvezető

 

2.

MF

Gulyás Dávid

osztályvezető

 




3/5. számú aláírásminta
(kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosultak)

Sorszám

Főosztály, osztály

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Jogi és Kodifikációs Főosztály (JKF)

Dr. Fömötör Barna

főosztályvezető

 

2.

JKF

Dr. Komáromi Márta

osztályvezető

 




3/6. számú aláírásminta
(kötelezettségvállalásra, utalványozásra és ellenjegyzésre jogosultak)

Sorszám

Főosztály, osztály

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Költségvetési Összefoglaló Főosztály (KÖF)

Dr. Adorján Richárd

főosztályvezető

 

2.

KÖF

Fülöp Csaba

főosztályvezető-
helyettes

 

3.

KÖF

Vargáné
dr. Márton Anna

főtanácsos

 

4.

KÖF

Bálint Ágnes

szakmai tanácsadó

 

5.

KÖF

Fejér Levente

vezető tanácsos

 

6.

KÖF

Tóthné dr. Deme Éva

szakmai tanácsadó

 

7.

KÖF

Deméndi Zsolt

szakmai tanácsadó

 

8.

KÖF

Dr. Csirik Tamás

vezető-tanácsos

 

9.

KÖF

Dr. Szűcs István

vezető-tanácsos

 

10.

KÖF

Kovács Istvánné

vezető főtanácsos

 

11.

KÖF

Kocsis Enikő

szakmai tanácsadó

 

12.

KÖF

Szabó László

főtanácsos

 




3/7. számú aláírásminta
(kötelezettségvállalásra, utalványozásra és ellenjegyzésre jogosultak)

Sorszám

Főosztály, osztály

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Reál Költségvetési Fejezetek Főosztálya (RKFF)

Haág Tibor

főosztályvezető

 

2.

RKFF

Juhász Mária

főosztályvezető-
helyettes

 




3/8. számú aláírásminta
(kötelezettségvállalásra, utalványozásra és ellenjegyzésre jogosultak)

Sorszám

Főosztály, osztály

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Humán Költségvetési Fejezetek Főosztálya (HKFF)

Koleszár Katalin

főosztályvezető-
helyettes

 




3/9. számú aláírásminta
(kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosultak)

Sorszám

Főosztály

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Nemzetközi Pénzügyi Főosztály (NPF)

Török Endre

osztályvezető

 

2.

NPF

Szablyár Péterné

vezető főtanácsos

 



3/10. számú aláírásminta
(kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosultak)

Sorszám

Főosztály, osztály

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Nemzetgazdasági Minisztérium

Nátrán Roland

helyettes államtitkár

 

Sorszám

Főosztály, osztály

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Pénzügyi Szabályozási Főosztály (PSZF)

Dr. Kovács Lajos

közigazgatási főtanácsadó

 

3.

PSZF

Kiss Kornélia Margit

főtanácsos

 




3/11. számú aláírásminta
(kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosultak)

Sorszám

Szervezeti egység

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Magyar Államkincstár Támogatásokat és Járadékokat Kezelő Főosztály (TJKF)

Hegyiné Fabriczius Éva

főosztályvezető

 

2.

TJKF

Busa Viktória

osztályvezető

 

3.

TJKF

Guba Emese

referens

 

4.

TJKF

Sipeki Mariann

ügyintéző

 

Az előirányzat utalványozásához két aláíró szükséges.



3/12. számú aláírásminta
(kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosultak)

Sorszám

Szervezeti egység

Név

Beosztás

Aláírás

1.

Társadalombiztosítási Főosztály (TF)

Dr. Nesztor Tamás

főosztályvezető

 

2.

TF

Borisza Gyula

főosztályvezető-
helyettes

 

1

Az utasítást a 9/2012. (IV. 5.) NGM utasítás 18. §-a hatályon kívül helyezte 2012. április 8. napjával.

2

Az 1. számú melléklet a 40/2011. (XII. 20.) NGM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

*

Amennyiben a NAV a támogatás folyósítója.

2.

A nem megfelelő részek törlendők.

*,

A nem megfelelő törlendő.

3

A 3. számú melléklet 1 37/2011. (XI. 25.) NGM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére