• Tartalom

70/2011. (VI. 30.) HM utasítás

70/2011. (VI. 30.) HM utasítás

a honvédelmi tárca 2011. évi tevékenysége fő irányainak és fő feladatainak meghatározásáról1

2011.07.03.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a honvédelmi tárca 2011. évi fő feladatainak és a 2012–2013. évi tevékenysége fő irányainak meghatározására a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen irányítása, fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire.

2. § Ezen utasításban kijelölt fő irányok, feladatok, valamint ezeknek a HM 2011. évre vonatkozó rövid távú tervében rögzített – költségvetési fedezettel támogatott – részletes feladatok képezik az utasítás hatálya alá tartozó szervezetek 2011. évi tevékenységének alapját.

1. A HM 2011. évi tevékenységének fő irányai és feladatai

3. § (1) A 2011. évi tevékenység fő irányait a nemzeti haderő kiépítéséből, Magyarország és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (a továbbiakban: NATO) fegyveres védelméből, az Európai Unió (a továbbiakban: EU) biztonsági rendszeréből – kiemelten a soros elnökségből – a nemzetközi válságkezelésben való részvételből, a nemzetközi béke és biztonság fenntartásához történő hozzájárulásból, valamint a békeidőben végzett honvédelmi tevékenységből eredő feladatok végrehajtása képezik.

(2) A HM 2011. évi fő feladatai a rendelkezésre álló erőforrások optimális felhasználásával az MH megújulására, működőképességének, harcértékének javítására, a hiányzó, de szükséges katonai képességek visszanyerésére, a meglévők további fejlesztésére, az MH eszközeinek, a katonák egyéni felszerelésének modernizálására, a minőségi fejlesztésre összpontosulnak.

(3) A 2011. évi tevékenység főbb célkitűzései:

a) az alkotmányos és törvényi védelmi feladatok végrehajtása, a nemzetközi válságkezeléshez, a nemzetközi béke és biztonság fenntartásához, a terrorizmus és az új típusú fenyegetések elleni tevékenység katonai feladataihoz, valamint a katasztrófaelhárításhoz való hozzájárulás;

b) a nemzeti és szövetségi követelményeknek egyaránt megfelelő, képesség- és hálózatalapú hadviseléshez igazodó haderő kialakítása, a kialakított haderőstruktúra és irányítási-vezetési rendszer stabilizálása, szükség szerinti továbbfejlesztése;

c) az MH elmúlt időszakban elveszített képességeinek – különösen a tartalékképzés – kiépítése, az önkéntes tartalékos komponenshez kötődő munkáltatói ösztönző, valamint kompenzációs rendszer kialakítása;

d) a védelmi igazgatás rendszerében folytatott honvédelmi felkészítés ágazati követelményeinek érvényesítése;

e) a rendelkezésre álló erőforrások megalapozott tervezése, takarékos, hatékony felhasználása, az államháztartási belső kontrollrendszer és a független államháztartási belső ellenőrzés erősítése;

f) 2012. évtől a Nemzeti Közszolgálati Egyetembe önálló egyetemi karként integrált Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem bázisán a korszerű, ugyanakkor nemzeti hagyományainkat tükröző tisztképzés megkezdésének előkészítése;

g) a Magyar Köztársaság 2011. első félévi EU-elnökségéhez kapcsolódó tárcaszintű feladatok végrehajtása;

h) a haderő társadalmi támogatottságának növelése, a célkitűzések hatékony kommunikációja;

i) a technikai modernizáció, ezzel együtt a felhalmozódott, rendszerben nem tartható anyagok és technikai eszközök felszámolásának folytatása;

j) az új humánstratégia megalkotása, az állomány megtartása, a hivatásos és szerződéses állomány szociális-, élet- és munkakörülményei színvonalának lehetőség szerinti javítása.

4. § A honvédelmi vezetés-irányítás fő feladatai:

a) Az MH folyamatos irányításának, vezetésének, szervezeti és működési rendjének biztosítása, az új törvényi szabályozásnak megfelelő irányítási, vezetési rend és rendszer kialakítása.

b) A HM adminisztrációs rendszerének felülvizsgálata, a szervezetelemzések folytatása, a működés bürokratikus elemeinek csökkentése.

c) A Honvédelmi Tanács és a Kormány speciális működési feltételeinek biztosításával kapcsolatos ágazati feladatok végrehajtása.

d) A NATO válságreagálási rendszerével összhangban álló nemzeti intézkedési rendszer és az alkalmazás feltételeinek kialakítása.

e) Az MH tartalékos rendszerének fejlesztése, a működés hatékonyságának növelését szolgáló ágazati feladatok végrehajtása.

f) A tárcaszintű létszámgazdálkodás keretében a feltöltöttség és az állományarányok alakulásának elemzése, a létszámgazdálkodásra vonatkozó szabályozók aktualizálása, pontosítása.

g) A nemzetközi szerződésekből fakadó, valamint a hazai válságkezelési gyakorlatok végrehajtása.

h) A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerrel (HKR) összefüggő feladatok terén a riasztási és működési feltételek biztosítása, részvétel a hazai és nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlatokon, a Kormányzati Koordinációs Bizottság tevékenységével összefüggő ágazati feladatok végrehajtása.

i) A HM felelősségi körébe tartozó légiforgalom-szervezési, biztonsági, biztosítási feladatok hazai és nemzetközi vonatkozású feladatainak végrehajtása.

j) A polgári veszélyhelyzeti tervezési, kritikus infrastruktúra védelmi, terrorizmus elleni, valamint a Befogadó Nemzeti Támogatáshoz kapcsolódó feladatok előkészítésének és végrehajtásának biztosítása, a RENEGADE tárcaszintű feladatainak koordinálása.

5. § A humánpolitika fő feladatai:

a) A szakterületet meghatározó új stratégia, programok, akciótervek kidolgozása, a szakterület intézményrendszerének kialakítása, az alrendszerek megújítása, az új humán stratégiával való összhang biztosítása.

b) A szükséges humán erőforrások biztosítása. A köz- és felsőoktatásban a honvédelmi ismeretek és honvédelem ügye iránti elkötelezettséget fejlesztő program („KatonaSuli”) folytatása. A romák társadalmi integrációját segítő programok megvalósítása.

6. § A jogi és igazgatási terület fő feladatai:

a) A honvédelmi jogi szabályozó rendszer aktualizálásának előkészítése az Alaptörvény elfogadására figyelemmel.

b) A jogi képviselet, az ügyfélszolgálati tevékenység, a törvényességi felügyelet, a nemzetközi jogi, katonai fegyelmi feladatok eredményes megvalósítása; az ágazatot érintő szabályozás monitoringja.

7. § A védelempolitikai terület fő feladatai:

a) Az új stratégiai célok, az MH jogszabályok által elvárt képességeinek megfogalmazása; a nemzetközi válságkezelés védelempolitikai feladataiban való eredményes részvétel; a HM hatékony képviselete a nemzetközi szervezetekben. A NATO új stratégiai koncepciójához kapcsolódó nemzeti feladatok végzése.

b) A Magyar Köztársaság által ratifikált szerződésekben, dokumentumokban és megállapodásokban foglalt kötelezettségek teljesítése. A magyar–ukrán, magyar–szerb és magyar–montenegrói kétoldalú megállapodásokban rögzített feladatok végrehajtása.

c) A magyar–olasz–szlovén Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (MLF) Politikai-Katonai Irányító Csoport (PMSG) olaszországi üléseinek előkészítése, végrehajtása, az MLF alapdokumentumainak felülvizsgálata, az MLF NATO Gyorstelepítésű Hadtestéhez (NRDC ITA) való affiliációs menetrendjének kidolgozása, valamint a V4-es együttműködéssel kapcsolatos tárcaszintű feladatok végzése, a katonai feladatok koordinálása.

d) A Magyar Köztársaság 2011. I. félévi soros EU-elnökségének ágazati feladatai. A 2012. évi multilaterális együttműködésre vonatkozó miniszteri irányelvek és a Multilaterális Együttműködési Terv (MET) kidolgozása, a magyar–olasz–szlovén (MLF) alapon 2012. második felében létrehozásra kerülő EU-Harccsoport kialakítása.

8. § A nemzetközi együttműködés fő feladatai:

a) A nemzetközi kapcsolatok elveinek alakítása. A kétoldalú megállapodások alapján a HM képviseletéből, illetve az együttműködési tevékenység végrehajtásából adódó feladatok végzése. A magyar–amerikai együttműködés keretében a Koalíciós Támogatási Alap felhasználás, közreműködés az IMET-programok végrehajtásában, valamint a brit–francia helikopterkezdeményezésben való magyar részvétel amerikai támogatásának elérése.

b) Az Ohio Nemzeti Gárdával közösen vállalt afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (ISAF OMLT) működtetése, a Nemzeti Partnerségi Program keretében biztosított felzárkóztató programok közös szervezése és végrehajtása.

c) A Tartományi Újjáépítési Csoport (a továbbiakban: PRT) és más műveletek fenntartásával, a szállítások szervezésével összefüggő együttműködés megvalósítása.

d) A Franciaországgal folytatott stratégiai együttműködés során az afrikai műveleti tapasztalataik tanulmányozása.

e) A Magyar Köztársaság 2011. I. félévi soros EU-elnökségével kapcsolatos kétoldalú programok szervezése és koordinálása, a magyar érdekek képviselete. A tapasztalatok megosztása Lengyelország 2011. II. félévi soros EU-elnökségre való eredményes felkészülése érdekében.

f) A V-4 országokkal történő együttműködésből adódó kétoldalú programok előkészítése, koordinálása és végrehajtása. A nyugat-balkáni országokkal folytatandó együttműködés erősítése. Horvátország, Albánia, Bosznia-Hercegovina és Macedónia esetében a magyar integrációs tapasztalatok átadása, Horvátország mielőbbi EU-tagságának elősegítése.

g) A szomszédos országok tekintetében a légtérrendészeti és légierő együttműködési feladatokhoz kapcsolódó együttműködési megállapodások (MOU – Memorandum of Understanding) elkészítésének feladatai.

h) A magyar–svéd együttműködés keretében a Gripen-repülőgépek folyamatos műveleti alkalmazásához szükséges feltételek biztosítása.

i) A Magyar–Indiai Katonai Vegyes Bizottság által meghatározott feladatok végrehajtása és a magyar–algériai, illetve magyar–egyiptomi katonai együttműködés fejlesztése.

j) Kínai relációban a kétoldalú tárcaközi megállapodásra alapozva a felső szintű kapcsolatok fenntartása mellett az együttműködés kiszélesítése.

k) A tervezett katonai együttműködési megállapodások kidolgozása.

l) Térképészeti és katonaföldrajzi együttműködés kidolgozása Litvániával, Görögországgal, Lettországgal és Spanyolországgal, valamint az érvényben lévő megállapodás megújítása az Amerikai Egyesült Államokkal.

m) A katonadiplomáciai képviseleti rendszer átalakítása. Magyarország szövetségesi feladatköréből és EU-tagságából adódó külföldi szerepvállalásai és különleges képességei, a haderő-korszerűsítés eredményeinek képviselete, valamint a védelmi ipari együttműködés katonadiplomáciai eszközökkel történő támogatása.

n) A Budapesten akkreditált katonai attasék 2011. évi programjainak szervezése, 2012. évi programtervezetének kidolgozása. Az új attasék működési engedélye beszerzésének biztosítása, az attasék akkreditálása, a katonadiplomáciai programok tervezése, szervezése és végrehajtása.

9. § A védelmi és gazdasági tervezés fő feladatai:

a) A Honvédelmi Tárca Védelmi Tervező Rendszer (HTVTR) működési hatékonyságának növelése, az alrendszerek tevékenységének összehangolása, a HM fejezet Feladatrend és az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer pontosítása, a tervezési és ellenőrzési folyamatok összehangolása.

b) A 2012–2021. évekre vonatkozó stratégiai terv kidolgozásával kapcsolatos feladatok végrehajtása.

c) A NATO Képesség Kérdőív 2010-zel, a NATO védelmi tervezési és áttekintési eljárással, valamint az EU képességfejlesztéssel összhangban a 2014–2023. évekre vonatkozó stratégiai és a 2012–2015. évekre vonatkozó rövid távú terv kidolgozásával kapcsolatos feladatok végrehajtása.

d) A gazdasági tervezés területén az erőforrás-tervezés módszereinek és a folyamatok informatikai támogatásának fejlesztése, a képesség/szervezet programok kialakítása.

10. § A gazdálkodás és vagyonfelügyelet fő feladatai:

a) A HM gazdálkodási fegyelmének megszilárdítása, az operatív és stratégiai szintű kontrolling megvalósítása. Az új felsőszintű normatív szabályozók és a HM korrupció elleni stratégiájának kidolgozása, megvalósítása.

b) A többpólusú lakhatástámogatási rendszer fenntartása, működtetése a humánstratégiában foglalt elveknek megfelelően.

c) A feleslegessé nyilvánított ingatlanok vagyonkezelési jogának átadásával a fenntartás költségeinek csökkentése. A HM vagyonkezelésében csak az MH működéséhez szükséges ingatlanállomány megtartása. A nem hasznosítható, felesleges anyagok és eszközök felszámolása.

d) A Középtávú Infrastrukturális Fejlesztési Terv véglegesítése, a katonai objektumok őrzés-védelmi – élőerőt részben kiváltó – technikai fejlesztésének előkészítése.

e) A HM–MH ingatlangazdálkodásának fenntartása, működtetése. Az ingatlangazdálkodási rendszer és a naprakész nyilvántartás kialakítása.

f) A Nemzeti Földalap vagyoni körébe tartozó termőföldek vagyonkezelői joga átadásának előkészítése.

g) A Kormány által elrendelt „Országleltár” végrehajtásához kapcsolódó feladatok végrehajtása.

h) Az ingóvagyon-kezelés keretében a felesleges ingóságok hasznosítási folyamatának felülvizsgálata, az eljárások átfutási idejének csökkentése, új hasznosítási lehetőségek feltárása.

11. § A katonai személyzeti fő feladatok:

a) A katonai felsőoktatás és a tanfolyamrendszerű képzések felülvizsgálata, a tiszthelyettesképzés szerkezeti átalakítása, szakmai színvonalának emelése.

b) Az önkéntes tartalékos rendszerrel kapcsolatos feladatok végrehajtása, a hadkötelezettség bevezetéséhez szükséges képesség fenntartása. Az önkéntes tartalékos, valamint szerződéses állomány toborzása, a katonai tanintézetek beiskolázási létszámainak biztosítása.

c) Az integrált ügyfélszolgálati irodák kialakításának megkezdése és 2011. év végére 3-4 helyőrségben az irodák működésének beindítása.

12. § A hadművelet, fegyvernemi szakterület fő feladatai:

a) Az ország fegyveres védelmi tervéhez kapcsolódó okmányok pontosítása az országvédelmi koncepció vezetési-irányítási rendszere elemeinek figyelembevételével, az MH műveleti vezetési rendszerének kialakítása.

b) A különleges műveleti képesség további fejlesztése, illetve a valós – országvédelmi feladatokra és szövetségesi felajánlásra egyaránt alkalmas – képesség eléréséhez szükséges szervezeti struktúra és vezetési rendszer kialakítása, a kijelölt erők feltöltöttségének és magas készenlétének biztosítása.

c) Javaslat kidolgozása az MH Atom-, Biológiai, Vegyi Riasztási és Értesítési Rendszere működési rendje korszerűsítésére, a vegyivédelmi-tűzszerész képesség kialakításával kapcsolatos koncepcióra; a JAS-39 Gripen repülőgépek önvédelmi rendszeréhez tartozó „könyvtárak” és a földi telepítésű légvédelmi koncepció kidolgozása, valamint a légvédelmi rakéta kötelékek harc- és tűzvezetési rendszerének megvalósítása.

d) A TISZA többnemzetiségű műszaki zászlóalj vezető nemzeti szerepéből adódó feladatok végzése.

e) A szak-szakirány referensi jogkörök alapján a katonai felsőoktatás felülvizsgálata, valamint a kamarai jogkörök a tiszthelyettesi és a tanfolyamrendszerű képzések képzési és vizsgakövetelményeinek kidolgozása.

f) Az önkéntes védelmi tartalékos rendszer működtetésével a kritikus katonai infrastruktúra őrzés-védelmének biztosítása. Az élőerőt kiváltó technikai fejlesztések követelményrendszerének kidolgozása.

g) A Szent Korona és a Sándor-palota őrzés-védelmének átvétele. Az elidegenített, átadott objektumok őrzésének megszüntetése, a kiürülő objektumok őrzésének átszervezése.

13. § A haderőtervezés fő feladatai:

a) A „Javaslat az MH képességeinek fejlesztésére” című okmány elkészítése, a Magyar Honvédség Katonai Képességkatalógusa kidolgozása, a 10 éves stratégiai tervhez kapcsolódó végrehajtási tervek összeállítása.

b) Az MH szervezeti korszerűsítéséből adódó feladatok végrehajtása, a békétől eltérő időszak hadrendjének pontosítása, aktualizálása, az új békeidőszaki állománytábla-sorozat kiadása.

c) Az MH állománytábláiban alkalmazandó hadfelszerelések lajstromának módosítása, a manővererők tüzérségi tűztámogató elemeinek, valamint a rendszeresített harceszközeihez rendelt állományának felülvizsgálata.

14. § A híradó-, informatikai, információvédelmi tevékenység fő feladatai:

a) A HM-I új Híradó Informatikai Központ beruházásának megvalósítása; az MH Vezetési Információs Rendszere (MH VIR) fejlesztése, azon belül az Elektronikus Iratkezelő Rendszer és az Elektronikus Hitelesítő Alrendszer 2012. december 31-ig történő bevezetése.

b) Az MH híradó- és informatikai rendszerével, az Egységes Digitális Távközlő Rendszerrel kapcsolatos szabályozók felülvizsgálata; az állandó telepítésű zártcélú hálózat üzemeltetési szabályozóinak átdolgozása; az MH NATO-futárszolgálati tevékenység HM rendelkezéseinek kidolgozása.

c) 2012. december 31-ig a kormányzati egységes dokumentumkezelő és a kormányzati vezetői értekezleteket támogató elektronikus rendszer bevezetése; a zászlóalj szintű tábori C2 szoftver szerződés teljesítési és rendszeresítési eljárásának lefolytatása.

d) Az Egységes Kormányzati Gerinchálózat (EKG) és az MH VIR és egyéb célrendszerek összekapcsolásának terén az EKG nyújtotta szolgáltatások körének vizsgálata.

e) Az MH Központi Tapasztalat-adatbázis Rendszer hiányzó részadatbázisainak kialakításához kapcsolódó feladatok végrehajtása.

f) Az elektronikus információvédelmi belső szabályozás folytatása, az MH hálózatbiztonsága megerősítését célzó kezdeti képesség kialakítására (Cyber Defence) vonatkozó koncepció kidolgozása.

g) A NATO Irodaautomatizálási Rendszer (NIAR) alhálózat korszerűsítése információvédelmi feladatainak végrehajtása, a BICES magyarországi alhálózat tárcaszintű kialakításának elindítása.

h) Az elektronikus rejtjelző menedzsmentrendszer akkreditálásának folytatása a teljes rendszerre vonatkozóan.

i) A fizikai biztonsági rendszerek fenntartása, a minősített adatok védelméhez meghatározott személyi, fizikai és dokumentumbiztonsági követelmények megteremtése.

15. § A katonai egészségügy fő feladatai:

a) A Magyar Köztársaság 2011. I. félévi soros EU-elnökségével összefüggő szakbiztosítási feladatok végrehajtása, valamint a NATO Egészségügyi Szolgálatfőnökök Tanácsa plenáris ülésének és a XIX. Amerikai–Magyar Katonaorvosi Konferencia magyarországi megszervezése és végrehajtása. Az állomány edzettségi állapotát ellenőrző metodikák fejlesztése; genetikai ujjlenyomat adatbázis létrehozása személyazonosítás céljából. Az MH csapatpszichológiai rendszerének kialakításával összefüggő feladatok, az egészségfejlesztési és drogprevenciós programok folytatása.

b) Az egészségügyi ellátás szakirányítása, feltételeinek, az igényjogosult és területi ellátási kötelezett állomány alap-, járó- és fekvőbeteg-ellátásának folyamatos és magas színvonalú biztosítása. A missziók egészségügyi felkészítése és megelőző egészségügyi ellátása, a NATO-kötelezettségek, a ROLE 3- és ROLE 4-szervezetek minősített időszaki igénytervezési feladatainak tervszerinti végrehajtása.

16. § A társadalmi kapcsolatok, kommunikáció, hadisírgondozás, kultúra fő feladatai:

a) Az MH társadalmi elismertségének és a lakossági bizalom erősítése; a toborzás és megtartás támogatása, a védelmi feladatok sikeres végrehajtásához kedvező társadalmi környezet biztosítása.

b) Az MH-hoz kötődő társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartás, azok támogatása, tevékenységük átvilágítása és valós társadalmi hasznosságának felmérése.

c) A meghatározott közérdekű adatok nyilvánosságának, a jogszabályban meghatározott adatok közzétételének és az adatigénylések teljesítésének biztosítása.

d) A hadisírgondozó kormánymegállapodások előkészítése.

e) Az MH-n belüli hagyományápolás feladatrendszerének meghatározása. Kiállítás megszervezése a 48-as szablyák bemutatására, a központi haditechnikai park kialakítása Budapesten.

17. § Az államháztartási belső ellenőrzés fő feladatai:

a) A fejezet- és az intézményi szintű államháztartási belső ellenőrzések szervezése, végzése, az azokkal kapcsolatos koordinációs és harmonizációs feladatok végrehajtása.

b) Az ellenőrzési tevékenységet támogató informatikai rendszeralkalmazások fejlesztése.

18. § A logisztikai támogatás fő feladatai:

a) A műveleti területen lévő és felajánlott erők, valamint kiemelten az MH Ludovika Zászlóalj logisztikai támogatásának végzése, az alárendelt katonai szervezetek működési feltételeinek biztosítása, az önkéntes tartalékos rendszer bevezetéséből adódó logisztikai feladatok kidolgozása.

b) A készenlétfenntartás és -fokozás, valamint a katasztrófavédelem logisztikai támogatási feladatai rendszerének felülvizsgálata.

c) A C-17-es program befogadó nemzeti támogatási feladatai; a NATO egységes légvédelmi rendszerében működtetett radarok hadrafoghatóságával, a radareszközök beszerzésével és rendszerbe állításával kapcsolatos tevékenység végzése.

d) A repülőeszközök maximális üzemképességi szintjének fenntartása és a lerepülhető maximális repülési idő biztosítása.

e) Az újonnan beszerzett optikai és helymeghatározó rendszerek szakanyagainak rendszerbe állítása.

f) A ruházattal történő ellátás, az élelmezési és a üzemanyag tábori ellátás szaktechnikai feltételeinek fejlesztésével kapcsolatos feladatok végrehajtása.

g) A missziós feladatokhoz kapcsolódó beszerzési szakfeladatok eredményes végrehajtása, a szükséges hadfelszerelés, a stratégiai légi és tengeri szállítás keretében megvalósuló szállítási kapacitások biztosítása.

h) A légvédelmi rakéta fegyverrendszerek képességfejlesztése kialakításának folytatása, a mobil SIGINT-állomás rendszerbe állítása, a BAK-12 típusú repülőgép vészelfogó berendezéssel kapcsolatos feladatok végzése.

i) A haditechnikai kutatás és fejlesztés MH-n belüli helyének és szerepének vizsgálata, a fő irányok meghatározása. A haditechnikai K+F tevékenység lehető legnagyobb mértékű ráépítése a hazai tudásbázisra és a hazai hadiipari kapacitásokra.

19. § Az elhelyezés, infrastruktúra, környezetvédelem fő feladatai:

a) A HM és az MH katonai szervezetei elhelyezését, működését biztosító, feladatainak ellátáshoz szükséges ingatlanok biztosítása, a szolgálati feltételek, a szerződéses állomány élet- és munkakörülményeinek javítása.

b) A katonai létesítmények folyamatos energia- és közműellátásának, a csapatok kiképzéséhez, működéséhez szükséges alapellátások biztosítása.

c) Elő kell készíteni és 2012-től az objektumok műszaki állagmegóvása érdekében vissza kell térni a tervszerű megelőző karbantartási tevékenység és az egyéb karbantartási feladatok biztosítására.

d) Az ingatlanok használata, a katonai tevékenységek tervezése és végrehajtása során a NATO és az Európai Unió környezet- és természetvédelmi követelményrendszerének, a nemzeti környezetpolitikában megfogalmazott elveknek az érvényre juttatása, feladatok végrehajtása, az elérhető európai uniós források megpályázása.

20. § A pénzügy és számvitel fő feladatai:

a) A fejezet költségvetési gazdálkodásának megszervezése, a gazdálkodás helyzetéről naprakész információk biztosítása, valamint az év során felmerülő rendkívüli feladatok költségvetési fedezetbiztosítása.

b) A HM háttérintézményei átszervezésének pénzügyi és számviteli biztosítása, az újonnan létrehozott honvédelmi szervezetek pénzügyi és számviteli ellátásának megszervezése, a honvédelmi szervezetek pénzügyi és számviteli ellátásának folyamatos biztosítása.

c) A HM fejezet számviteli rendjének kialakítása és felügyelete, a költségvetési beszámolók, adatszolgáltatások összeállítása. A gazdálkodás racionalizálását és a kiadásokat csökkentő intézményi és tárcaszintű feladatok végrehajtása.

d) A közbeszerzések, a közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű beszerzések, a HM Éves Beszerzési Tervének (ÉBT) pénzügyi ellenjegyzése, a kötelezettségvállalások Magyar Államkincstár részére történő bejelentése.

e) A jutalom-, katonai, illetve külső (polgári) megbízásidíj-, illetményelőleg-, parancsnokisegély-, családalapítási támogatás keretek, valamint a személyi állomány pénzügyi juttatásainak kezelése.

f) A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának rendjéről, illetve az intézményi költségvetési javaslatok elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló szabályozók elkészítése. A költségvetési tervjavaslat összeállítása, a költségvetések kiadása.

g) A NATO és az EU közös finanszírozású pénzügyi alapokhoz történő hozzájárulások tervezése, átutalása. A külföldi szolgálatot ellátó személyi állomány pénzügyi biztosítása.

h) A HM belső kontrollfolyamatai működtetése és fejlesztése.

21. § A geoinformációs támogatás fő feladatai:

a) Katonaföldrajzi kiadványok készítése a HM, az MH számára fontos válságterületekről.

b) A Katonaföldrajzi Információs Rendszer kialakításának folytatása; a katonai rendezvények meteorológiai támogatása.

22. § A katonai biztonság, információszerzés, -feldolgozás és -értékelés fő feladatai:

a) Az ország biztonsági helyzetének folyamatos értékelése, a potenciális fenyegetések és kockázatok időbeni felfedése, az ország ellen irányuló, biztonságát közvetlenül fenyegető folyamatok és törekvések felderítése. A szövetségi (NATO, EU) és a kétoldalú nemzetközi együttműködés keretében folytatandó információcsere növelése, a rádióelektronikai felderítő rendszer korszerűsítésének folytatása.

b) A válságkörzetekben települt magyar kontingensek felderítő információkkal történő ellátása, a kihelyezett felderítő erők tevékenységének szakmai irányítása. A kontingensek rádióelektronikai felderítő biztosítása.

23. § A fejlesztési programokkal kapcsolatos fő feladatok:

a) A híradó- és informatikai képesség fejlesztése, a szaktechnikai eszközbeszerzések eredményes lebonyolítása, az egységes állandó híradó- és informatikai rendszer kialakítása, fejlesztése, biztonságos üzemeltetése.

b) A tábori SIGINT-képesség fokozását biztosító beszerzések folytatása. A HM és az MH információs rendszereinek integrálása, a NATO-vállalásokkal összefüggő fejlesztési feladatok időarányos végrehajtása; az MH Vezetési Információs Rendszer és a NATO Irodaautomatizálási Rendszer szolgáltatásainak kiterjesztése. A nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Alegység felállításának folytatása.

c) A telepíthető tábori híradó-informatikai rendszer program feladatainak végrehajtása olyan módon, hogy a szükséges eszközök elsődlegesen a felajánlott erők részére kerüljenek biztosításra.

d) A tábori területi híradó-, informatikai és információvédelmi rendszer beszerzésével kapcsolatos előkészítő feladatok végrehajtása úgy, hogy a kialakítandó rendszer képezzen alapot nagy kapacitású egységes, hang- és adatszolgáltatások konvergenciáját biztosító, szolgáltatásorientált IP-alapú rendszer kialakításhoz.

e) A Gripen-program folytatása. Az AEREVAC/MEDEVAC-képesség kialakítása; a Link-16 harcászati adatkapcsolati képesség megteremtése. Az afganisztáni helikopter felajánlással kapcsolatos feladatok folytatása, valamint a rendelkezésre álló erőforrások szerint a MI-8, MI-24 helikopterek nagyjavítása, felújítása.

f) A Gépjármű Beszerzési Program időarányos feladatainak végrehajtása.

g) A NATO Biztonsági Beruházási Programok magyarországi megvalósításának folytatása. Ezen belül a háromdimenziós radarok rendszerbe állításának folytatása, a harmadik radarhelyszínnel kapcsolatos feladatok megkezdése. A NATINADS-képességek – kiemelten a Föld-Levegő-Föld híradás – kialakításának folytatása, illetve az MH zártcélú távközlő hálózatának fejlesztése. Az ACCS-programhoz – kiemelten a veszprémi ARS-rendszer telepítéséhez – kapcsolódó feladatok végzése.

h) A BTR-harcjármű, valamint a harckocsi-váltótípus tervezési feladatainak végrehajtása, valamint a közepes és nagy hatótávolságú páncéltörő rakétarendszer alkalmazói követelményeinek kidolgozása.

i) A kollektív védelmi építményekkel kapcsolatos alkalmazási koncepció kialakítása. A mozgásakadályozás elvi felépítése és a hozzá tartozó alkalmazási elvek kialakítása. A repülőterek üzemeltetését és karbantartását biztosító eszközök cseréjének folytatása. A mozgástámogató és életképesség megóvását biztosító programok végrehajtásának megkezdése.

j) Az MH Pápa Bázis Repülőtér régiós logisztikai központ kialakítása lehetőségének vizsgálata a SAC-program kapcsán.

24. § A haderő felkészítésének, kiképzésének fő feladatai:

a) A kiképzés hatékonyságát, eredményességét növelő feladatok végzése, különös tekintettel a külföldi alkalmazásra felajánlott alegységek, készenléti alegységek felkészítésére, a tapasztalatok feldolgozására; az önkéntes tartalékosok differenciált kiképzési rendszerének kidolgozására; a megalapozott tiszti, tiszthelyettesi képzési követelményekre.

b) Az önkéntes tartalékosok felkészítése részletes feladatainak kidolgozása. A szabályzó és doktrinafejlesztő tevékenység folytatása. Az MH-szintű TACEVAL, CREVAL értékelő- minősítő programok végrehajtása.

c) A parancsnokságok és törzsek képességeinek további erősítése az MH alkotmányos kötelezettségeiből adódó feladatok végrehajtásában, a harctevékenységek megtervezésében és megszervezésében.

d) A kötelékek kiképzése terén a katonai szervezetekre háruló országvédelmi feladatok, a békeműveletek katonai feladatai, valamint a terrorizmus elleni védelem és a katasztrófavédelmi feladatokra történő kiképzés, a nemzeti és nemzetközi gyakorlatok során az ezekre történő felkészítés, az együttműködési feladatok gyakorlásának, valamint az NRF-váltásokba kijelölt erők felkészítésének és az önkéntes tartalékosok kiképzésére való felkészülés kiemelt kezelése.

e) A hatályos kiképzési dokumentumok felülvizsgálata, korszerűsítése. A papír alapú kiképzési dokumentumok digitalizálásának megkezdése. A digitalizált dokumentumok, a kiképzést segítő egyéb anyagok és információk feltöltése az MH Kiképzési Adatbázisba.

f) Az MH tapasztalatfeldolgozó rendszere 2010. évi működésének felülvizsgálata, a további fejlesztési irány meghatározása, a tevékenység integrálása a tervezési rendszerekbe, a műveletekre történő felkészülésbe.

g) A házilag készített robbanóeszközök elleni védelem (C-IED) magyarországi regionális nemzetközi iskola tanfolyamának NATO-akkreditációja, teszttanfolyamok végrehajtása.

25. § (1) A védelmi felkészítés éves feladatairól szóló kormány-előterjesztés kidolgozása, felügyeleti ellenőrzés lefolytatása Pest, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben.

(2) A gazdaság védelmi felkészítésére vonatkozó új Korm. rendelet és a speciális objektumok üzemeltetésére, fenntartására, a NATO válságreagálási rendszerrel (NCRS) összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerről (NIR) szóló kormány-előterjesztés kidolgozása, a HM minősített időszaki igényterveinek és a rögzített ipari kapacitások összeállítása és a BNT Képesség Katalógus pontosítása.

26. § (1) A NATO- és EU-műveletek tekintetében az erőgenerálási konferenciákra történő felkészülés feladatainak végzése. Az afganisztáni szerepvállalás, ezen belül az MH PRT struktúrájának és feladatrendszerének átalakítása; a béketámogató és válságreagáló műveletekre vonatkozó kormányhatározat-módosítások, nemzeti fenntartások és át-alárendelések elkészítése; a Mi-17 Air Mentor Team felkészítésének folytatása és kiküldése; a Mi-24/35 Air Mentor Team szolgálatának folytatása; a Különleges Műveleti Csoport folyamatos tevékenysége; a műveletekben részt vevő erők logisztikai támogatása, a békeszabályozók felülvizsgálata.

(2) A válságkezelési és béketámogató műveletekben beosztásba kerülő állomány felkészítése, kiképzése, a váltások végrehajtása, valamint a műveletek monitoring jelleggel történő elemzése, értékelése, a tapasztalatok feldolgozása, azok kiképzésbe történő beépítése, felhasználása. A Magyar Köztársaság 2011. évi soros EU-elnökségének időszakában tervezett tartalékerők esetleges alkalmazásának előkészítése.

2. Záró rendelkezések

27. § A jelen utasítással meghatározott fő feladatok végrehajtásának részfeladatait és azok ütemezését a honvédelmi tárca 2011. évre vonatkozó rövid távú terve tartalmazza.

28. § Az utasítás hatálya alá tartozó szervezetek vezetői az utasításban meghatározott célkitűzések elérése, fő feladatok végrehajtása érdekében, a HM 2011. évre vonatkozó rövid távú tervében foglalt feladatok figyelembevételével határozzák meg szervezetük, alárendeltjeik 2011. évi részletes feladatait, készítik el saját terveiket.

29. § Ez az utasítás a közzétételét követő harmadik napon lép hatályba, és 2012. március 31-én hatályát veszti.

1

Az utasítás a 29. § alapján hatályát vesztette 2012. március 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére