• Tartalom

71/2011. (VI. 30.) HM utasítás

71/2011. (VI. 30.) HM utasítás

a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről1

2011.08.26.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdés k), l) és n) pontjai alapján – figyelemmel a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény vonatkozó előírásaira és a Magyar Honvédségre, illetve a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokra vonatkozó eltérő munkavédelmi követelményekről, eljárási szabályokról szóló 1/2009. (I. 30.) HM rendeletre – a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény, a védelem terén alapvető biztonsági érdeket érintő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt áruk beszerzésére, illetőleg szolgáltatások megrendelésére vonatkozó sajátos szabályokról szóló 228/2004. (VII. 30.) Korm. rendelet, az államtitkot vagy szolgálati titkot, illetőleg alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket érintő vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló 143/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet, a központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről szóló 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet, a NATO Biztonsági Beruházási Program keretében megvalósuló beszerzésekre vonatkozó részletes szabályokról szóló 40/2005. (III. 10.) Korm. rendelet, továbbá a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelet végrehajtásának a Honvédelmi Minisztérium költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjére az alábbi utasítást adom ki.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya – a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel – a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) és azok beszerzéseire terjed ki.

(2) A Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: MK KFH) és a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal (a továbbiakban: MK KBH) a beszerzéseikben és a kapcsolódó adatszolgáltatásban – ezen utasítás előírásaira való tekintettel – a vonatkozó jogszabályok és beszerzési szabályzatuk alapján saját hatáskörben járnak el.

(3) A pénzügyi ellenjegyzés rendjét a kötelezettségvállalások ellenjegyzéséről és bejelentésének rendjéről szóló HM utasítás (a továbbiakban: ellenjegyzési utasítás) tartalmazza.

(4)2 Az utasítás hatálya nem terjed ki azokra az eljárásokra, amikor a beszerzés kivételesen kedvező feltételei csak rövid ideig állnak fenn, és az ellenszolgáltatás a piaci áraknál lényegesen alacsonyabb, és ezért az ajánlatkérő honvédelmi szervezet más, honvédelmi szervezetnek nem minősülő ajánlatkérőt hatalmaz meg azzal, hogy nevében ajánlatkérőként közbeszerzési eljárást folytasson le. E rendelkezés alkalmazására kizárólag az utasítás szerint ajánlatkérőként eljárásra jogosult honvédelmi szervezet felterjesztésére, a honvédelmi miniszter előzetes engedélye alapján kerülhet sor. Ebben az esetben a közbeszerzésekről szóló törvényt kell alkalmazni.

2. § Az utasítás alkalmazása szempontjából:

1. ajánlatkérő: az a honvédelmi szervezet, amely a (köz)beszerzési eljárás lefolytatására önállóan jogosult, vagy arra költségvetési előirányzattal, vagy előirányzat feletti rendelkezési joggal (a továbbiakban: költségvetési előirányzattal) rendelkező honvédelmi szervezettől megbízást kap.

2. bírálóbizottság: a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.) rendelkezéseinek megfelelően az ajánlatok elbírálására létrehozott testület.

3. építési beruházás, építési koncesszió, árubeszerzés, szolgáltatás és szolgáltatási koncesszió: e fogalmak alatt a Kbt.-ben így meghatározottakat kell érteni.

4. építési munka: építési munkán a Kbt. szerinti építési beruházást kell érteni.

5. Éves Beszerzési Terv: a meghatározott feladatok végrehajtásához szükséges beszerzéseket, valamint az ezekhez kapcsolódó erőforrásokat tartalmazó éves terv.

6. felsőszintű gazdálkodó szerv: a HM fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasításban meghatározott szervezet.

7. hadfelszerelés: a honvédelmi szervezetek tevékenységéhez szükséges valamennyi anyag és technikai eszköz, amelyet az ipar katonai célokra gyárt, illetve szállít, továbbá polgári kereskedelmi forgalomba nem, vagy csak külön engedéllyel kerülhet, valamint a védelem terén alapvető biztonsági érdeket érintő szolgáltatások, melyek beszerzését külön jogszabály szabályozza.

8. importbeszerzés: az MH működésének biztosítása céljából eszközölt, minden olyan áru beszerzése és szolgáltatás megrendelése, amely országon kívüli területről kerül teljesítésre, még akkor is, ha a felhasználás, illetve az igénybevétel országon kívüli területen történik, a műveleti beszerzések kivételével.

9. infrastrukturális beszerzések: a NATO Biztonsági Beruházási Programjához kapcsolódó (köz)beszerzések kivételével, az építési munkák, az építési koncesszió, az ingatlan tulajdonjogának vagy használati, illetőleg hasznosítási jogának visszterhes megszerzése, az ingatlan üzemeltetésével kapcsolatos beszerzés, az elhelyezési célú energiahordozók beszerzése, az elhelyezési berendezések és szakanyagok beszerzése és javítása (beleértve a tábori elhelyezési szakanyagokat is), a kapcsolódó környezetvédelmi feladatok ellátásához szükséges beszerzések, a technikai és élőerős őrzésvédelmi feladatok ellátásához szükséges beszerzések, a teljes épület felújításokkal közvetlenül összefüggő, az építési tervdokumentációkban szereplő híradó és informatikai beruházások, valamint az infrastrukturális beszerzésekhez kapcsolódó szolgáltatások, szolgáltatási koncessziók, ide nem értve a hadiutak, a hadihidak, valamint az elhelyezési szakanyagok kivételével az ingó vagyoni elemek (így különösen kiképzési-technikai létesítmények, egyéb híradó és informatikai rendszerek, üzemanyag-tárolók) telepítésével, fenntartásával, karbantartásával, fejlesztésével kapcsolatos beszerzési tevékenységet.

10. „in house” beszerzés: a Kbt. 2/A. § szerinti beszerzés.

11. keretmegállapodás: a Kbt. 4. § 12. pontja szerinti megállapodás.

12. kezdeményező: az a honvédelmi szervezet, amely költségvetési előirányzattal rendelkezik, és a beszerzéseket kezdeményezi.

13. kisértékű infrastrukturális beszerzés: azon infrastrukturális beszerzések, amelyek becsült értéke eléri vagy meghaladja a szolgáltatás megrendelésére vonatkozó mindenkori közbeszerzési értékhatárt, de nem éri el az építési beruházás közbeszerzési értékhatárát.

14. költségviselő: az a honvédelmi szervezet, amely a beszerzésre vonatkozó szerződés teljesítését követően a számla kiegyenlítésére szolgáló fedezettel rendelkezik.

15. környezetvédelmi feladatok: olyan építési beruházás, rekonstrukció, felújítás, szolgáltatás igénybevétel, valamint gép-, berendezés- és műszerbeszerzés, illetve egyéb tevékenység (pl. monitoring rendszer kiépítése, kapcsolódó kutatás-fejlesztés), amelynek elsődleges rendeltetése környezeti ártalmak megelőzése, csökkentése, megszüntetése, a környezeti elemek állapotának javítása, a természetes ökoszisztémák helyreállítása, illetve fennmaradásuk biztosítása, a természeti erőforrások védelme, a természeti értékek megóvása.

16. kötelezettségvállaló: a beszerzések tárgyát képező áruk, szolgáltatások, szolgáltatási koncesszió, építési beruházások, valamint építési koncesszió pénzbeni kiegyenlítésére vonatkozó írásos nyilatkozat tételére jogosult személy vagy szervezet.

17. közbeszerzés: a Kbt. hatálya alá tartozó beszerzés.

18. (köz)beszerzés: a Kbt. felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletekben meghatározott eltérő szabályok alapján végrehajtott beszerzések, valamint a közbeszerzések.

19. (köz)beszerzés értéke: a (köz)beszerzés általános forgalmi adó nélkül számított (nettó) értéke.

20. közbeszerzési értékhatár: a mindenkor hatályos költségvetési törvényben meghatározott nemzeti közbeszerzési értékhatár.

21. közösségi közbeszerzési értékhatár: az Európai Unió joga által meghatározott közbeszerzési értékhatár(ok) (uniós értékhatárok).

22. központi ellátó szervezet: a HM fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasításban meghatározott szervezet.

23. központosított közbeszerzés: a központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről szóló 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R1.) hatálya alá tartozó beszerzések.

24. (köz)beszerzési műszaki leírás: Azoknak a műszaki előírásoknak az összessége, amelyet különösen az ajánlattételhez szükséges dokumentáció tartalmaz, és amelyek meghatározzák a (köz)beszerzés tárgya tekintetében megkövetelt jellemzőket, amelyek alapján a (köz)beszerzés tárgya oly módon írható le, hogy az megfeleljen a kezdeményező által igényelt rendeltetésnek; beleértve az előzetesen meghatározott harcászati műszaki követelményeknek való megfelelést is.

25. középirányító honvédelmi szervezet: a HM fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasítás szerinti, annak mellékletében meghatározott szervezet.

26. műveleti beszerzés: az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) szervezeti egységébe tartozó, műveleti területen telephellyel rendelkező ideiglenes szervezet feladatainak végrehajtásához szükséges műveleti területen történő árubeszerzés, szolgáltatás, építési beruházás, amelyek nemzetközi szerződés hiányában, vagy hazai forrásból határidőre, vagy gazdaságosan nem biztosíthatók.

27. nemzetbiztonsági célú beszerzés: az államtitkot vagy szolgálati titkot, illetőleg alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket érintő vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló 143/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R2.) hatálya alá tartozó beszerzés.

28. pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezet: a közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű beszerzési eljárás kezdeményezésére és lefolytatására önállóan jogosult költségvetési előirányzattal rendelkező honvédelmi szervezet.

29. szakértői bizottság: a beszerzés bonyolultságától függő, különösen indokolt esetekben a beszerzési eljárás előkészítésére, értékelésére és teljes szakmai támogatására létrehozott testület.

30. Szervezetszintű Éves Beszerzési Terv: a honvédelmi szervezetek tárgyidőszakra tervesített feladataik biztosításához szükséges beszerzéseket, valamint az ezekhez kapcsolódó erőforrásokat tartalmazó éves beszerzési terv.

31. termékkodifikációs adatszolgáltatás: egy termék minden lényeges tulajdonságát, műszaki adatait tartalmazó, annak azonosításához szükséges, műszaki rajzok, leírások és/vagy műszaki követelmények átadása, illetve a gyártás során alkalmazott szabványokra történő utalás, amelynek alapján az adott termék egyértelműen azonosítható.

32. védelmi célú beszerzés: a védelem terén alapvető biztonsági érdeket érintő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt áruk beszerzésére, illetőleg szolgáltatások megrendelésére vonatkozó sajátos szabályokról szóló 228/2004. (VII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R3.) hatálya alá tartozó beszerzés.

33. Üzembentartási Adatszolgáltatási Záradék: a beszerzési szerződés azon záradéka, amelyben a beszállító kötelezettséget vállal arra, hogy az általa szállított termék rendszerbe állításához, üzemben tartásához, kivonásához a megrendelő által meghatározott adatokat a megrendelő részére hitelesen biztosítja.

2. A beszerzési eljárásba bevont szervezetek hatásköre és feladatai

3. § (1) A HM Gazdasági Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM GTF) a honvédelmi szervezetek adatszolgáltatása alapján összeállítja a tárca Éves Beszerzési Tervét (a továbbiakban: ÉBT).

(2) A HM GTF az ÉBT összeállítása során összeveti az abban szereplő feladatokat és a feladatokhoz rendelt forrásokat a tárca 1+n éves rövid távú tervével, ellenőrzi a tervek összhangját, eltérés esetén végrehajtja az ÉBT tervezet pontosítását, illetve módosítását.

(3) A HM GTF a honvédelmi szervezetek által felterjesztett, ÉBT-ben nem szereplő (köz)beszerzéseket, illetve módosítási igényeket felülvizsgálja, egyezteti a tárca 1+n éves rövid távú tervével, javaslatot tesz a kérelem elfogadására vagy elutasítására, majd felterjeszti jóváhagyásra. A HM GTF a döntést követően tájékoztatja az érintett szervezeteket.

(4) A HM GTF a tárca költségvetési keretszámainak változása esetén kezdeményezi az ÉBT szükség szerinti módosítását.

(5) A HM GTF negyedévente, a tárgyidőszakot követő hónap 30-ig összefoglaló jelentést készít a beszerzések helyzetéről, amelyet a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM VGHÁT), a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) és a HM közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT) útján felterjeszt a honvédelmi miniszter részére.

(6) A HM GTF a tárgyévet követő év június 30-ig kidolgozza a tárca beszerzési helyzetéről szóló éves jelentést, amelyet a HM VGHÁT, a HVKF és a HM KÁT útján felterjeszt a honvédelmi miniszter részére.

(7) A beszerzések helyzetéről összeállított negyedéves és éves jelentés alapján a HM GTF a HM Kontrolling és Szabályozási Főosztállyal (a továbbiakban: HM KSZF) együttműködve figyelemmel kíséri a tárca aktuális 1+n éves rövid távú terve végrehajtását, a tervektől történő eltérésről tájékoztatja a honvédelmi minisztert, szükség esetén javaslatot tesz a kiigazításra.

4. § (1) A HM GTF az ajánlatkérők által felterjesztett 1. melléklet szerinti „(Köz)beszerzés kezdeményezés kérelmeket” összeveti a jóváhagyott tárca ÉBT-vel, bekéri a beszerzés indokoltságát és műszaki megalapozottságát alátámasztó szakmai véleményeket, javaslatot tesz a kezdeményezés engedélyezésére.

(2) A HM GTF a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R4.) hatálya alá tartozó beszerzések lefolytatása, szerződések megkötése, illetve módosítása érdekében benyújtja az előterjesztést a szükséges mellékletekkel együtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: NFM) részére.

5. § A HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH)

a) ellenőrzi a honvédelmi szervezetek azonos tárgyú – a kizárólagos jog alapján ajánlatkérői hatáskörébe tartozó, vagy hatáskörébe utalt – beszerzési igényeit, elvégzi a szükséges összevonásokat. Az összevont igényeket kötelezettségvállaló szerinti bontásban szerepelteti az ÉBT-ben. Felelősséggel tartozik a Kbt. szerinti részekre bontási tilalomra vonatkozó szabályok betartásáért;

b) a Kezdeményezők jelentései, illetve az MH ÖHP tájékoztatása alapján véleményezi a hatáskörébe tartozó beszerzési feladatok, illetve a kapcsolódó költségvetési előirányzatok módosításával kapcsolatos javaslatokat;

c) tervezi és szervezi a hazai és külföldi (köz)beszerzési, valamint egyéb kereskedelmi témájú tárgyalásokat. Az érintett honvédelmi szervezetekkel együttműködve tervezi, szervezi a hadfelszerelési konferenciákat, bemutatókat és konzultációkat;

d) megbízás alapján piackutatást és piacfelmérést végez, gyűjti, rendszerezi, elemzi a piaci információkat;

e) külön HM rendeletben meghatározottak szerint végzi a katonai minőségbiztosítási feladatokat.

6. § (1) A HM FHH saját hatáskörben és a honvédelmi szervezetek megbízásai alapján lefolytatásra kerülő (köz)beszerzései kezdeményezése során a 19. §-ban, az eljárás lezárása során a 22. §-ban meghatározott rendben jár el.

(2) A HM FHH kizárólagos jogosultsággal – kivéve a 7. § (1) bekezdésében, a 8. § (1) bekezdésében, a 10. § (1) bekezdésében, a 12. § (1) bekezdésében leírtakat – ajánlatkérőként eljárva végzi:

a) a hadfelszerelés (köz)beszerzését;

b) az importbeszerzéseket;

c) a hajtóanyag, elhelyezési célú tüzelőolaj beszerzéseket;

d) a jövedéki termékek (köz)beszerzését;

e) a keretmegállapodások (kiegészítő szerződések) lebonyolítását;

f) a központosított közbeszerzés körébe tartozó országosan kiemelt termékek és szolgáltatások beszerzését;

g) a NATO Biztonsági Beruházási Program keretében megvalósuló beszerzésekre vonatkozó részletes szabályokról szóló 40/2005. (III. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R5.) alapján, a NATO Biztonsági Beruházási Programjához kapcsolódó (köz)beszerzéseket;

h) valamennyi (köz)beszerzést, amelynek értéke a közbeszerzési értékhatárt eléri, vagy meghaladja;

i) az infrastrukturális beszerzéseket a kisértékű infrastrukturális beszerzések kivételével;

j) a HM VGHÁT külön döntése alapján a hatáskörébe utalt beszerzéseket.

(3) Nem kizárólagos jogosultsággal – a kezdeményező megbízása alapján – ajánlatkérőként folytatja le a beszerzési eljárásokat.

(4) A beszerzési eljárások lefolytatása során:

a) folyamatosan és közvetlenül kapcsolatot tart a kezdeményezővel;

b) megkéri a szükséges hatósági engedélyeket, lebonyolítja a kapcsolódó vám, szállítmányozási és pénzintézeti műveleteket;

c) mind a hazai, mind az importbeszerzések esetén a szerződés (szerződésmódosítás, illetve kiegészítés) aláírását követő 5 munkanapon belül annak egy példányát, vagy kivonatát – amely tartalmazza a szállítási, teljesítési követelményeket, a műszaki és pénzügyi teljesítés ütemtervét – a kezdeményező, illetve ha a költségviselő nem azonos a kezdeményezővel, akkor a költségviselő szervezet részére is közvetlenül megküldi;

(5) A HM FHH importbeszerzés esetén végzi a devizakifizetéseket az akkreditívek nyitását és az azokhoz kapcsolódó teljesítéseket. Nem európai uniós tagállamból beszerzésre került termékek esetén az általános forgalmi adót a területileg illetékes vámhatóság által kiállított határozat alapján kifizeti. Európai uniós tagállamból beszerzésre került termékek és szolgáltatások esetén a számlák nettó összegének kifizetése után a forgalmi adót – az adózás rendjéről szóló törvény szerint – bevallja és befizeti, illetve visszaigényli.

(6) A HM FHH végzi a beszerzésekkel összefüggő vám- és határforgalmi ügyek intézését.

(7) Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) keretében, a hatáskörébe tartozó, vagy hatáskörébe utalt védelmi beszerzések adatainak hozzáférhetővé tételét lehetővé tevő, 2006. július 1-jével létrehozott kormányközi rezsimben történő részvételről szóló 2084/2007. (V. 23.) Korm. határozat 1. pontjával összefüggésben végzi az R3. hatálya alá tartozó beszerzések rezsim szerinti közzétételét.

(8) A HM FHH kizárólagos jogosultsági körébe tartozó beszerzési eljárások más honvédelmi szervezet hatáskörébe történő eseti delegálására vonatkozó igényt a HM GTF útján kell felterjeszteni és engedélyezésére a HM VGHÁT jogosult.

7. § (1) A HM Protokoll és Rendezvényszervező Igazgatóság (a továbbiakban: HM PRI) kizárólagos jogosultsággal ajánlatkérőként eljárva végzi a központosított közbeszerzés körébe tartozó repülőjegy beszerzését és a szállodai szolgáltatás megrendelését.

(2) A HM PRI igazgatója felelős a szervezet Szervezetszintű Éves Beszerzési Tervének (a továbbiakban: SZÉBT) kidolgozásáért, valamint a kidolgozott terv ÉBT-vel való összhangjáért.

(3) A HM PRI igazgatója

a) a jóváhagyott SZÉBT-et a 15. § szerinti rendben terjeszti fel;

b) a jóváhagyott költségvetési kerete összegéig kötelezettséget vállalhat, szerződéseket (megrendeléseket) köthet, módosíthat és bonthat fel;

c) intézi a saját hatáskörben lefolytatott beszerzési eljárások során a jogorvoslati és reklamációs, valamint a jótállással és a szavatossággal összefüggő ügyeket, továbbá közreműködik azok intézésében;

d) a 4. melléklet szerinti „Beszerzés (negyed)éves jelentés” okmányon minden negyedévet követő hónap 15-ig jelentést terjeszt fel a HM GTF részére a saját hatáskörben lefolytatott beszerzési eljárásokról;

(4) A HM PRI a repülőjegy-beszerzési eljárást és a szállodai szolgáltatás megrendelését a 25. § szerinti rendben folytatja le.

(5) A központosított közbeszerzés körébe tartozó egyéb tárgyú beszerzési igényeik vonatkozásában a 26. § szerint járnak el.

8. § (1) A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE) jogosult a beszerzési eljárások saját hatáskörben történő lebonyolítására a 6. § (2) bekezdés vonatkozásában, a 6. § (2) bekezdés a)-d), g) és i) pontokban szereplő feladatok kivételével.

(2) A ZMNE vezetője felelős a SZÉBT kidolgozásáért, valamint a kidolgozott terv ÉBT-vel való összhangjáért. A SZÉBT-ben szerepeltetni kell a HM FHH kizárólagos jogkörébe tartozó beszerzéseket is.

(3) A ZMNE vezetője

a) a jóváhagyott SZÉBT-et a 15. § szerinti rendben küldi meg, illetve terjeszti fel;

b) a jóváhagyott költségvetési kerete összegéig kötelezettséget vállalhat, szerződéseket (megrendeléseket) köthet, módosíthat és bonthat fel;

c) intézi a saját hatáskörben lefolytatott beszerzési eljárások során a jogorvoslati és reklamációs, valamint a jótállással és a szavatossággal összefüggő ügyeket, továbbá közreműködik azok intézésében;

d) a 4. melléklet szerinti Beszerzés (negyed)éves jelentés okmányon minden negyedévet követő hónap 15-ig jelentést terjeszt fel a HM GTF részére a saját hatáskörben lefolytatott beszerzési eljárásokról;

e) a saját hatáskörben lefolytatásra kerülő (köz)beszerzései kezdeményezése során a 19. §-ban, az eljárás lezárása során a 22. §-ban meghatározott rendben jár el.

9. § (1) Az MH ÖHP, mint középirányító honvédelmi szervezet, megtervezi a gazdálkodási hatáskörébe tartozó központi ellátású eszközökre, készletekre, valamint szolgáltatásokra vonatkozó beszerzési igényeket.

(2) Ellenőrzi a gazdálkodási hatáskörébe tartozó honvédelmi szervezetek azonos tárgyú beszerzési igényeit, elvégzi a szükséges összevonásokat. Az összevont igényeket kötelezettségvállaló szerinti bontásban szerepelteti a tárca ÉBT tervjavaslatban. Felelősséggel tartozik a Kbt. szerinti részekre bontási tilalomra vonatkozó szabályok betartásáért.

(3) Szakterületüket érintően meghatározza a központi ellátó szerv(ek) tárgyévi beszerzési és ellátási feladatait a központi ellátás körébe tartozó eszközök és készletek vonatkozásában.

(4) Összeállítja – az általa kezdeményezett – a HM FHH által lebonyolítandó beszerzési megbízásokat, a műszaki leírásokat, részt vesz a beszerzések lebonyolításában.

(5) Irányítja a gazdálkodási hatáskörébe tartozó központi ellátó szervezeteket a beszerzési feladatok végzésében.

(6) Önállóan, vagy az alárendeltségébe tartozó központi ellátó szervezetek útján (köz)beszerzéseket kezdeményez.

(7) Kezdeményezi a 16. § (1) bekezdés b) pontnak megfelelő eljárási rendben a HM GTF-nél az ÉBT-ben nem szereplő (köz)beszerzések, továbbá a felmerülő módosítási igények kérelmeinek jóváhagyását.

(8) Biztosítja a keretgazdai hatáskörébe tartozó keretszámok, illetve költségvetési előirányzatok tekintetében, hogy a megbízások teljesítéséhez szükséges pénzügyi fedezet a kötelezettségvállalás szerinti időben rendelkezésre álljon. Hatáskörét meghaladó keretszámok, illetve előirányzatok tekintetében kezdeményezi az átcsoportosítások végrehajtását, az átcsoportosítandó előirányzat egyidejű zárolásával.

(9) Döntésre előkészíti a (köz)beszerzési feladatok módosításával kapcsolatos javaslatokat, a HM FHH és a HM GTF útján kezdeményezi a feladatváltozás jóváhagyását, melynek megtörténte után – amennyiben a feladatváltozásnak költségvetési előirányzat módosítási kihatása van – a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH) útján kezdeményezi a költségvetési előirányzatok módosítását.

(10) Feldolgozza a központi ellátó szervezetek által saját hatáskörben lebonyolított beszerzéseik tárgyában felterjesztett jelentéseket.

(11) A tárgyév folyamán alárendeltjei havi, valamint eseti jelentései alapján elemzi és értékeli a szakterületek beszerzési helyzetét. Ennek keretében a terv- és a tényadatok összehasonlítása alapján elemzi a tervezett, illetve a ténylegesen végrehajtott beszerzések eltéréseit, az eltérések okát, majd intézkedik, illetve javaslatokat tesz a feladatok esetleges módosítására.

10. § (1) Az MH Támogató Dandár HM Objektumok Üzemeltetési Igazgatóság (a továbbiakban: MH TD HM OÜI) jogosult a (köz)beszerzések saját hatáskörben történő lebonyolítására a 6. § (2) bekezdés a)-d), g) és i) pontokban szereplő feladatok kivételével.

(2) Az MH TD HM OÜI igazgatója felelős a SZÉBT kidolgozásáért, valamint a kidolgozott terv ÉBT-vel való összhangjáért. A HM FHH kizárólagos jogkörébe tartozó beszerzéseket az MH TD SZÉBT-jében kell szerepeltetni.

(3) Az MH TD HM OÜI SZÉBT-jét a HM KÁT hagyja jóvá és az igazgató a jóváhagyott tervet a 15. § szerint terjeszti fel.

(4) Az MH TD HM OÜI igazgatója a jóváhagyott költségvetési kerete összegéig kötelezettséget vállalhat, szerződéseket (megrendeléseket) köthet, módosíthat és bonthat fel.

(5) A HM szervek vezetői felkérhetik a MH TD HM OÜI igazgatóját, hogy mint megbízó az illetékes ajánlatkérő szerv irányába az eljárást kezdeményezze.

(6) Az MH TD HM OÜI intézi a saját hatáskörben lefolytatott beszerzési eljárások során a jogorvoslati és reklamációs, valamint a jótállással és a szavatossággal összefüggő ügyeket, továbbá közreműködik azok intézésében.

(7) Az MH TD HM OÜI igazgatója a 4. melléklet szerinti „Beszerzés (negyed)éves jelentés” okmányon minden negyedévet követő hónap 15-ig jelentést terjeszt fel a HM GTF részére a saját hatáskörben lefolytatott beszerzési eljárásokról.

(8) A saját hatáskörben lefolytatásra kerülő (köz)beszerzései kezdeményezése során a 19. §-ban, az eljárás lezárása során a 22. §-ban meghatározott rendben jár el.

11. § A központi ellátó szervezetek

a) jogosultak a középirányító honvédelmi szervezet által elrendelt, közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű, központi ellátási körbe tartozó áruk és szolgáltatások 36. § (1)–(2) bekezdése szerinti beszerzésére;

b) a középirányító honvédelmi szervezet intézkedésében meghatározott mértékig és módon, részt vesznek a honvédelmi szervezetek összegzett igényeit tartalmazó ÉBT tervjavaslat összeállításában;

c) vezetik a beszerzésekkel kapcsolatosan előírt, szerződéses felek szerinti nyilvántartást, a megrendelést (pótrendelés, lemondás) és teljesítést;

d) a megkötött szerződések és egyéb információk alapján elvégzik az ipari javításba adással kapcsolatos előkészítési feladatokat, végzik a beszerzett eszközök és anyagok mennyiségi és – a HM FHH bevonásával történő – minőségi átvételét;

e) az ajánlatkérők által kötött és saját kötelezettségvállalási körükbe tartozó szerződés teljesítéséről a teljesítést követően, a több évre áthúzódóként jelentkező teljesítések esetében a tárgyévet követő év január 15-ig írásos jelentést tesznek az ajánlatkérő, valamint a felsőszintű gazdálkodó szerv részére;

f) negyedévente összesített jelentést terjesztenek fel szolgálati úton a felsőszintű gazdálkodó szervhez az átvett eszközökről, készletekről, szolgáltatásokról. Havonta jelentést készítenek a lekötések helyzetéről, valamint a beszerzések tárgya szerint a beszerzések és a kifizetések helyzetéről. A jelentéssel kapcsolatos követelményeket a felsőszintű gazdálkodó szerv határozza meg;

g) a középirányító honvédelmi szervezet által meghatározott mértékben és módon részt vesznek a (köz)beszerzések dokumentációja összeállításához szükséges követelmények kidolgozásában, az eljárások előkészítésében, lebonyolításában.

12. § (1) A pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezetek

a) jogosultak beszerzési eljárások saját hatáskörben történő lebonyolítására

aa) a 36. § (1)–(2) bekezdése szerinti beszerzések

ab) a Kbt. 243. § g) pontja alá sorolt áruk beszerzése

esetében;

b) jogosultak a hazai nyelvképzés szolgáltatás, a nem haditechnikai besorolású gépjárműjavítás szolgáltatás és a kapcsolódó alkatrészek tárgyú közbeszerzéseket lefolytatni;

c) a b) pont szerinti eljárások esetén kötelesek a Kbt. és jelen HM utasítás vonatkozó szabályait alkalmazni;

d) vezetői felelősek a szervezetek SZÉBT-jének az ÉBT-vel való összhangjáért;

e) a SZÉBT-t a 15. § szerinti rendben küldik meg (terjesztik fel);

f) intézik a saját hatáskörben lefolytatott beszerzési eljárások során a jogorvoslati és reklamációs, valamint a jótállással és a szavatossággal összefüggő ügyeket, illetve közreműködnek azok intézésében;

g) a HM FHH által kötött és saját kötelezettségvállalási körébe tartozó szerződés teljesítéséről a teljesítést követően, a több évre áthúzódóként jelentkező teljesítések esetében a tárgyévet követő év január 15-ig írásos jelentést tesznek a HM FHH részére.

(2) Az MH ÖHP alárendeltjei havonta jelentést terjesztenek fel a saját hatáskörben lefolytatott beszerzési eljárásokról az MH ÖHP részére. A jelentés tartalmát és formáját az MH ÖHP határozza meg.

(3) A pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezetek a 4. melléklet szerinti formában és tartalommal – az MH ÖHP alárendeltjei kivételével – minden negyedévet követő hónap 15-ig jelentést terjesztenek fel a HM GTF részére a saját hatáskörben lefolytatott beszerzési eljárásokról. Az MH ÖHP saját és alárendeltjei beszerzései vonatkozásában összesítve tesz eleget jelentési kötelezettségének.

(4) Saját hatáskörben lefolytatásra kerülő közbeszerzéseik kezdeményezése során a 19. §-ban, az eljárás lezárása során a 22. §-ban meghatározott rendben járnak el.

13. § (1) Az eljárás kezdeményezője egyszemélyi felelősséggel tartozik:

a) a 17. § (2) bekezdésében meghatározott adatok pontos meghatározásáért és az ajánlatkérő részére a megbízással egyidejűleg történő megküldéséért;

b) az eljárás megindítása után az ajánlatkérő írásbeli felhívására, legfeljebb 3 munkanapon belül az eljárás jogszerű és megfelelő időben történő befejezéséhez szükséges információ megadásáért.

(2) Az ajánlatkérő honvédelmi szervezet vezetője egyszemélyi felelősséggel tartozik:

a) a honvédelmi szervezet SZÉBT-jének a tárca ÉBT-jével való összhangjáért;

b) a 42. § (5) bekezdés szerinti közbeszerzési tervért;

c) a (köz)beszerzési eljárás fajtájának jóváhagyásáért;

d) a szakértői, illetve bírálóbizottság összetételének jóváhagyásáért;

e) a (köz)beszerzési eljárásokhoz kapcsolódó hirdetmények közzétételéért és azok jogszerűségéért;

f) a (köz)beszerzési eljárás hatályos jogszabályok szerinti lefolytatásáért, figyelembe véve a kezdeményező beszerzési igényeit és egyeztetett követelményeit, valamint a beszerzésre kerülő áruk és szolgáltatások szükségességének határidejét;

g) a (köz)beszerzési eljárással kapcsolatos, jogi végzettségű szakember által ellenőrzött szerződések aláírásáért;

h) a szerződések teljesítésével összefüggő reklamációk esetén a kivizsgálást végrehajtó bizottság kijelöléséért, a lezárás érdekében szükséges döntéshozatalért;

i) a (köz)beszerzési eljárások ellenőrzéséért, és terven felüli ellenőrzések elrendeléséért.

(3) A Honvéd Vezérkar Egészségügyi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK EÜCSF) vezetője egyszemélyi felelősséggel tartozik az illetékességi körébe tartozó beszerzési igények szakmai felülvizsgálatáért és az összevonási kötelezettség érvényesítéséért.

(4) A középirányító honvédelmi szervezet vezetője egyszemélyi felelősséggel tartozik:

a) az illetékességi körébe tartozó honvédelmi szervezetek által beküldött SZÉBT-k szakmai felülvizsgálatáért, az összevonási kötelezettség érvényesítéséért;

b) a szolgálati, illetve szakmai alárendeltségébe utalt honvédelmi szervezeteknél a beszerzési tevékenységet érintő terven felüli ellenőrzések elrendeléséért, illetve az ellenőrzés kezdeményezéséért.

(5) A HM GTF vezetője egyszemélyi felelősséggel tartozik a tárca 1+n éves rövid távú terve alapján:

a) a tárcaszintű ÉBT összeállításáért és jóváhagyatásáért, valamint

b) a terven felüli engedélyezések és a tervmódosítások összhangjának biztosításáért a tervidőszak célkitűzéseivel, új és megváltozott feladataival.

3. A beszerzések tervezése

14. § A tárca 1+n éves rövid távú terv tárgyidőszakra vonatkozó részének pontosítása és lebontása után, a költségvetési előirányzatok tervezésével egy időben, a pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezetek az erőforrás terveik alapján tárgyév január 10-ig összeállítják SZÉBT-jüket.

15. § (1) Az SZÉBT-ben a (köz)beszerzéseket az a)–d) pontokban rögzített kategóriák szerint elkülönítetten kell szerepeltetni. Az elkészített és a honvédelmi szervezet vezetője által aláírt terv vonatkozó részét az MH ÖHP logisztikai gazdálkodási hatáskörébe tartozó MH katonai szervezetek az MH ÖHP útján, minden egyéb honvédelmi szervezet közvetlenül megküldi

a) az inkurrenciakezeléssel kapcsolatos (köz)beszerzésekre vonatkozó igényt a HM GTF,

b) a híradó, informatikai, információvédelmi tárgyú fejlesztésekkel, infokommunikációs eszközbeszerzéssel, a központilag biztosított szolgáltatásokkal, és az MH Kormányzati Célú Elkülönült Hírközlő Hálózata üzemeltetésével, fenntartásával, valamint a szolgáltatásbérléssel kapcsolatos (köz)beszerzésekre vonatkozó igényt a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HIICSF) útján a HM FHH,

c) az egészségügyi (köz)beszerzésekre vonatkozó igényt a HVK EÜCSF útján a HM FHH,

d) az egyéb szakterületet érintő (köz)beszerzésekre vonatkozó igényt a HVK Logisztikai Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK LCSF) útján a HM FHH részére.

(2) A terveket úgy kell elküldeni, hogy az (1) bekezdés b)-d) pontjai szerinti esetekben a HM FHH a tárgyév január 20-ig megkapja, ezektől a határidőktől a (4) bekezdés szerinti HM VGHÁT intézkedésben el lehet térni.

(3) Az (1) bekezdés a)–d) pontokban megjelölt szervezetek a terveket szakmailag felülvizsgálják, és indokolt esetben döntenek a beszerzések összevonásáról.

(4) Az ÉBT elkészítésére a HM VGHÁT minden évben részletes tervezési intézkedést ad ki. Az ÉBT-ben fel kell tüntetni a tárgyévi előirányzatok terhére tervezett beszerzéseket, illetve a tárgyévet követő évi előirányzatok terhére, de a tárgyévben indításra tervezett beszerzéseket is. A tárgyévet követő évi előirányzatok terhére, de a tárgyévben indításra tervezett beszerzések költségvetési fedezetének aránya nem haladhatja meg a tárgyévre tervezett beszerzésekre biztosított költségvetési előirányzat 50%-át. A honvédelmi szervezet tárgyévet követő év március 31-ig történő alapvető működéséhez szükséges beszerzési igényeit az ÉBT-ben köteles feltüntetni.

(5) A HM FHH a saját és a honvédelmi szervezetek SZÉBT-je alapján elkészíti szakterülete vonatkozásában az ÉBT-t, majd az esetleges összevonásokat követően január 31-ig megküldi a HM GTF részére. A HM GTF a terveket összesíti és a tárca 1+n éves rövid távú tervének tárgyidőszakra vonatkozó része alapján felülvizsgálja, az érintett honvédelmi szervezetekkel egyeztetve szükség szerint módosítja az ÉBT-t, majd február 15-ig megküldi a HM KPH részére. Az ÉBT összeállításánál figyelembe kell venni a hadfelszerelés rendszeresítéséről és rendszerből történő kivonásának rendjéről szóló 9/2010. (I. 22.) HM utasítás rendelkezéseit.

(6) A HM KPH főigazgatója az ÉBT-t – az éves költségvetési tervjavaslattal történő egyeztetést követően – ellenjegyzi, majd február 28-ig a HM GTF részére visszaküldi.

(7) A HM GTF az egyeztetett – a HM Védelmi Tervező Bizottság (a továbbiakban: HM VTB) által megtárgyalt, és döntésének megfelelően módosított – ÉBT-t minden év március 31-ig a HVKF, a HM VGHÁT és a HM KÁT útján jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszter részére.

(8) Az ÉBT jóváhagyását követően a HM GTF a jóváhagyott terv elektronikus közzétételével tájékoztatja az érintett honvédelmi szervezeteket a terv jóváhagyásáról, illetve az esetleges módosításokról.

(9) A HM GTF, a HM FHH és az MH ÖHP a jóváhagyott ÉBT alapján a hatáskörébe tartozóan visszaigazolja a pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezetek SZÉBT-eiben szereplő feladatokat, intézkedik az esetleges módosításokra.

16. § (1) A tárgyévi ÉBT módosítására az alábbi esetekben és meghatározott rendben kerülhet sor:

a) Az ÉBT egészére kiterjedő átfogó felülvizsgálatot a HM VGHÁT által kiadott körlevél alapján kell végrehajtani a honvédelmi szervezetek elemi költségvetésének jóváhagyását követően. Ebben az esetben a honvédelmi szervezetek a SZÉBT-ben szereplő (köz)beszerzési feladataikat pontosítják, melyeket a 15. § (1) bekezdésének a)–d) pontjai szerint egyeztetve a szolgálati út betartásával, a meghatározott határidőre a HM GTF részére megküldenek. A HM GTF a módosítási igényeket összesíti és a tárca 1+n éves rövid távú tervével összeveti. A felülvizsgált változatot megküldi a HM KPH részére ellenjegyzésre, majd a 15. § (7) bekezdés szerinti rendben felterjeszti jóváhagyásra. A jóváhagyást követően a HM GTF intézkedik az ÉBT-ben eszközölt módosítások átvezetésére.

b) Az ÉBT-ben nem szereplő, soron kívüli (köz)beszerzési feladatok engedélyezése, illetve az ÉBT-ben szereplő (köz)beszerzési feladatok módosításának engedélyezése a (köz)beszerzési eljárás kezdeményezésekor a 3. melléklet szerinti „Megbízás terven felüli (köz)beszerzés kezdeményezésére” okmányon történik. A megbízó szervezet a megfelelően kitöltött okmányt, ellenjegyzést követően megküldi az ajánlatkérő szervezet részére. Az ajánlatkérő szervezet az ellenjegyzett okmányt a 1. melléklet szerinti „(Köz)beszerzés kezdeményezés” okmánnyal együtt a HM GTF útján terjeszti fel. A (köz)beszerzési feladat módosításának, terven felüli feladat ÉBT-be történő felvételének és a (köz)beszerzési eljárás kezdeményezésének engedélyezése a HM GTF által összeállított okmányon egy ütemben történik a 19. § (1) bekezdésben meghatározott felterjesztési rendben.

(2) Amennyiben a módosítás nem érinti a (köz)beszerzés tárgyát, továbbá nem növeli a (köz)beszerzés várható értékét, akkor a módosítást nem kell engedélyeztetni.

(3) A „(Köz)beszerzés kezdeményezés” jóváhagyása után a HM GTF tájékoztatja az érintett honvédelmi szervezeteket a döntésről, valamint intézkedik az ÉBT szükség szerinti módosítására.

(4) Az ÉBT-be utólag felvett feladatokról, azok fejezet és sorszám szerinti besorolásáról a HM GTF az érintett szervezeteket tájékoztatja.

4. A (köz)beszerzési eljárások lefolytatásának rendje

17. § (1) A (köz)beszerzési eljárás lefolytatását a kezdeményező a jóváhagyott ÉBT-ben szereplő feladat esetén a 2. mellékletben, terven felüli feladat esetén a 3. mellékletben szereplő formanyomtatvány kitöltésével kezdeményezi az ajánlatkérőnél. A formanyomtatványt a kezdeményező szervezet vezetője, vagy a szervezet Szervezeti és Működési Szabályzatában a kiadmányozásra meghatalmazott személy jogosult aláírni. Az aláírásoknál a gépelt névnek és az aláírónak meg kell egyeznie.

(2) A formanyomtatványok minden pontjára választ kell adni, különös tekintettel „A (köz)beszerezési feladat szükségességének indokolása” pont alatt szereplő kérdések maradéktalan megválaszolására. A hiányosan kitöltött 2., vagy 3. melléklet szerinti okmányok hiányzó meghatározásaira az ajánlatkérő köteles kiegészítő információt bekérni, az információk határidőre történő biztosításának elmaradása esetén az okmányokat visszaküldeni.

(3) Az (1) bekezdésben szereplő okmányokhoz csatolni kell a (köz)beszerzési eljárás kezdeményezéséhez és lebonyolításhoz szükséges 5. mellékletben foglalt, a kezdeményező által megfogalmazott követelményeket, a műszaki leírást, minőségbiztosítási, átvételi követelményeket, illetve minden információt és nyilatkozatot (a továbbiakban együttesen: műszaki követelmények). A csatolt műszaki követelményeket minden oldalon a készítő kézjegyével kell ellátni.

(4) A 2. melléklet szerinti okmányt és csatolt műszaki követelményeket 1 eredeti példányban kell megküldeni az ajánlatkérő szervezet részére.

(5) A 3. melléklet szerinti okmányt 3 példányban kell elkészíteni, a pénzügyi ellenjegyzéseket követően kell a csatolandó műszaki követelményekkel ellátni és 1 eredeti példányban az ajánlatkérő szervezet részére megküldeni.

18. § (1) Az ajánlatkérő szervezet a 2. vagy 3. melléklet szerinti okmányok és a hozzá csatolt műszaki követelmények beérkezését követően haladéktalanul megkezdi az abban leírtak ellenőrzését, valamint a (köz)beszerzési eljárást megindító hirdetmény és a dokumentáció kidolgozását.

(2) Az ajánlatkérő a (köz)beszerzési eljárást kezdeményező okmány és a csatolt műszaki követelmények beérkezését, ellenőrzését követően, amennyiben abban a 17. § (2) bekezdése szerinti hiányosságot nem észlelt, elkészíti a „Megbízás befogadó nyilatkozatot”, melyet a befogadás visszaigazolása céljából megküld az eljárás kezdeményezője részére.

(3) A (köz)beszerzési eljárást megindító hirdetmény és a dokumentáció összeállításához, ha a beszerzés bonyolultsága indokolttá teszi, az ajánlatkérő szakértői bizottságot alakíthat. A szakértői bizottság az ajánlatkérő, a (köz)beszerzési eljárás kezdeményezője, illetve az eljárás tárgya szerint illetékes HVK szervek és a HM KPH állományából – szükség esetén külső szakértők felkérésével – az ajánlatkérő által aláírt okmányon kerül kijelölésre.

19. § (1) Az ajánlatkérő az elkészített hirdetmény és dokumentáció tervezeteit az 1. melléklet szerinti formanyomtatvány kitöltésével, a csatolandó dokumentumokkal és a 2. vagy 3. melléklettel együtt a HM GTF útján:

a) a közbeszerzési értékhatárt elérő vagy azt meghaladó, de az 50 millió Ft értéket el nem érő (köz)beszerzések esetén a HM VGHÁT;

b) az 50 millió Ft, vagy azt meghaladó értékű (köz)beszerzések esetén a HM VGHÁT útján a HM KÁT részére jóváhagyásra felterjeszti.

(2) Az R1.R3. és R5. hatálya alá tartozó (köz)beszerzések esetében a felterjesztési kötelezettség az (1) bekezdés szerint értékhatártól függetlenül fennáll.

(3) Az ajánlatkérőnek az (1) bekezdés szerinti okmányokat elektronikus formában is meg kell küldenie a bto@hm.gov.hu e-mail címre. Az elektronikus megküldést a felterjesztő ügyiratban jelezni kell.

(4) A HM GTF a felterjesztett okmányokat (megbízás, műszaki követelmények) véleményezésre megküldi híradó, informatikai és információvédelmi tárgyú beszerzés esetén a HVK HIICSF, egészségügyi tárgyú beszerzés esetén a HVK EÜCSF, egyéb szakterületet érintő beszerzés esetén a HVK LCSF részére.

(5) Különösen indokolt esetben (összetett, bonyolult beszerzési feladat), a HM VGHÁT előzetes hozzájárulása alapján, a HM GTF a műszaki követelményeket szakértői véleményezésre küldi meg. A szakértői véleményezés költségeit a HM GTF tervezi és köteles biztosítani.

(6) Az illetékes HVK szervek a megküldött okmányok alapján megvizsgálják a (köz)beszerzés időszerűségét, katonai alkalmazásnak való megfelelését és álláspontjukról 8 napon belül telefaxon tájékoztatják a HM GTF-et.

(7) A felterjesztett okmányok alapján a HM GTF megvizsgálja a (köz)beszerzés R4. hatálya alá tartozását és a szükséges mellékletekkel együtt benyújtja az előterjesztést az NFM részére.

(8) A HM GTF a felterjesztést követően az (1) bekezdés szerinti döntésről

a) az R4. hatálya alá nem tartozó (köz)beszerzések esetében legfeljebb 30 napon belül;

b) az R4. hatálya alá tartozó (köz)beszerzések esetében a nemzeti fejlesztési miniszter döntését követően legfeljebb 5 napon belül tájékoztatja az ajánlatkérőt.

20. § A (köz)beszerzési eljárás csak a 19. § (8) bekezdés szerinti jóváhagyásáról szóló tájékoztató megérkezését követően indítható.

21. § (1) Az ajánlatkérő részére a beszerzési feladat a 2., vagy 3. melléklet és a csatolt műszaki követelmények befogadásával kezdődik és a megbízás tárgyát képező termékeknek, vagy szolgáltatásoknak, a kezdeményező, vagy az általa kijelölt honvédelmi szervezet képviselője részére történő átadását követően a számlák rendezésével zárul le.

(2) Ha a (köz)beszerzés végrehajtása során olyan előre nem látható körülmények állnak elő, amelyek a 2. vagy 3. mellékletben kapott felhatalmazást meghaladják, az ajánlatkérő felkéri a kezdeményezőt a 2. vagy 3. melléklet szerinti okmány módosítására. A módosításában csak az eredeti, a 2. vagy 3. melléklet szerinti okmánytól eltérő feltételeket és feladatokat kell meghatározni.

(3) A (köz)beszerzési eljárás jogszerű lefolytatásáért, és megfelelő időben való végrehajtásáért az ajánlatkérő felelőssége a 2. vagy 3. melléklet szerinti okmány befogadásával kezdődik.

(4) A (köz)beszerzési eljárást elsősorban nyílt eljárással kell lefolytatni. Ha a jogszabályi feltételek fennállnak, más eljárás is választható.

(5) Amennyiben rendkívüli sürgősségű közbeszerzés lefolytatása szükséges, úgy a közbeszerzési eljárás szereplői a Kbt. rendkívüli sürgősségre vonatkozó szabályainak teljes körű alkalmazásával kötelesek eljárni. A sürgősség objektív indokolása a közbeszerzési eljárást kezdeményező, jogszerűségének vizsgálata és indokolása az ajánlatkérő kötelezettsége és felelőssége.

(6) Abban az esetben, ha a (köz)beszerzési eljárás hirdetményével kapcsolatban az eljárásban érintett szervezet (ajánlattevő, Közbeszerzési Értesítő Szerkesztőbizottság stb.) részéről megalapozott, tartalmi elemet érintő, módosítást igénylő észrevétel érkezik, a módosítást a HM GTF részére a megküldéssel egyidejűleg telefaxon is meg kell küldeni.

(7) Keretszerződés feltöltés, illetve szerződésmódosítás kezdeményezésére a 6. melléklet szerinti okmányt kell felterjeszteni a 19. § (1) bekezdés szerinti rendben a csatolandó dokumentumokkal együtt a feltöltést, illetve a módosítást 30 nappal megelőzően.

(8) A megküldött dokumentumot a HM GTF a 19. § (4)–(5) bekezdések szerinti rendben véleményezésre megküldi. A beérkezett vélemények és felterjesztett dokumentumok alapján a 19. § (7)–(8) bekezdéseiben meghatározottak szerint jár el.

(9) Hozzájárulás hiányában a (7) bekezdésben felterjesztett szerződés nem módosítható; a (köz)beszerzés a módosult feltételekkel új (köz)beszerzési eljárásban valósítható csak meg.

22. § (1) Az ajánlatkérőnek a (köz)beszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok elbírálására bírálóbizottságot kell alakítania. A bírálóbizottság az ajánlatkérő, a (köz)beszerzési eljárás kezdeményezője, illetve az eljárás tárgya szerint illetékes HVK szervek és a HM KPH állományából – szükség esetén külső szakértők felkérésével – kerül kijelölésre.

(2) A bírálóbizottság az ajánlatok értékeléséről részletes jegyzőkönyvet, összegezést készít, amelynek részét képezik a tagok indokolással ellátott bírálati lapjai.

(3) Az ajánlatkérő szervezetek az ajánlati szakasz eredményhirdetését megelőzően legalább 10 nappal a HM GTF részére felterjesztik az értékelési jegyzőkönyvet, az eljárás eredményéről szóló összegezést és a nyertesként kihirdetni tervezett ajánlattevőnek az eljárásban benyújtott valamennyi iratát.

(4) A HM GTF az R4. hatálya alá tartozó (köz)beszerzések esetében a 19. § (7) bekezdése szerint jár el, egyéb esetben tájékoztató jelentést terjeszt fel a HM VGHÁT részére.

(5) Az R4. hatálya alá tartozó eljárás eredménye csak a nemzeti fejlesztési miniszter hozzájárulásával, illetve a felterjesztett okmányok jóváhagyásáról szóló tájékoztató megérkezését követően hirdethető ki.

(6) Amennyiben a költségkihatás a beérkezett (köz)beszerzési ajánlatok elbírálásakor meghaladja az engedélyezett összeget, az ajánlatkérő tájékoztatása alapján a kezdeményező által benyújtott, költségviselői záradékot tartalmazó, a HM KPH által ellenjegyzett, a 7. melléklet szerinti „Fedezetbiztosítási kérelem” elnevezésű nyomtatványt is csatolni kell az összegezés mellé.

(7) Az eredményhirdetést követően, az ajánlatkérő a szerződés tervezetét a kezdeményezővel egyezteti, valamint az ellenjegyzési utasítás mellékletében meghatározott formában a szerződéskivonatot elkészíti, és ellenjegyezteti.

(8) Ezt követően a vonatkozó jogszabályok szerint az ajánlatkérő a szerződést a (köz)beszerzési eljárás nyertesével megköti.

(9) Eredménytelen eljárás esetén, az ajánlatkérő eredménytelenség indokolásáról szóló tájékoztatását követően a (köz)beszerzési eljárás kezdeményezője a költségfedezet további megléte, valamint az igény fennállása esetén külön engedély nélkül a 17. § szerint – a megbízásra vonatkozó tájékoztatási kötelezettségek betartása mellett – ismételten kezdeményezheti az eljárást.

(10) A kezdeményező negyedévente, de legkésőbb a szerződés (rész)teljesítését követően haladéktalanul tájékoztatja ajánlatkérőt a szerződés tárgyát képező termékek vagy szolgáltatások teljesítéséről, melyről az ajánlatkérő nyilvántartást vezet.

5. A beszerzési eljárásokkal kapcsolatos sajátos szabályok

23. § (1) A honvédelmi szervezetek folyamatos működéséhez szükséges áruk és szolgáltatások beszerzését, több évre átnyúló haditechnikai eszköz fenntartás, modernizáció, fejlesztési célú, valamint inkurrencia hasznosításhoz kapcsolódó feladatokat keretmegállapodásos eljárás alkalmazásával is meg lehet valósítani.

(2) A keretmegállapodásos eljárással lebonyolítandó beszerzések tervezése során az ÉBT-ben csak a tárgyévi beszerzési igényt kell jóváhagyatni, ugyanakkor az ÉBT-ben a teljes futamidőre (legfeljebb négy év) tervezett beszerzési igényeket is szerepeltetni kell.

24. § (1) A keretmegállapodásban foglalt teljes futamidőre tervezett beszerzési feladat lebonyolítása a 17. §-ban meghatározott módon történik. Ezen utasításban meghatározottakon felül szerepeltetni kell a teljes beszerzendő mennyiséget (szolgáltatás mértékét), a tervezett bruttó költséget, a tervezett éves lebontást, az induló év adatait.

(2) A keretmegállapodás pénzügyi keretein belül realizálandó éves feltöltés is a 17. §-ban meghatározott módon indítható, ez esetben a tárgyévre vonatkozó beszerzés adatait kell szerepeltetni. A 6. melléklet szerinti okmány felterjesztése nélkül kiegészítő megállapodás nem köthető.

(3) Az éves kiegészítő megállapodás szerződéskivonatát kötelezettségvállalóként a kezdeményező által kijelölt kötelezettségvállaló honvédelmi szervezet vezetője és minden esetben az ajánlatkérő írja alá.

25. § (1) Az országosan kiemelt termékek és szolgáltatások beszerzéseinél az R1.-ben meghatározott szabályok szerint kell eljárni. E termékek, szolgáltatások jegyzékét az R1. 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A központosított közbeszerzés alá vont kiemelt termékek teljes körére a Kormány kijelölt központi beszerző szervezete (a továbbiakban: KKBSZ) felé igénybejelentésre jogosult:

a) az MH vonatkozásában kizárólagosan a HM FHH – a d) pont kivételével – a központosított termékek teljes körére;

b) a ZMNE saját hatáskörben a SZÉBT-jével összhangban;

c) az ellátási körébe tartozó szervezetek vonatkozásában az MH TD HM OÜI a központosított termékek teljes körére;

d) a HM PRI a központosított közbeszerzés körébe tartozó repülőjegy-beszerzés és szállodai szolgáltatás megrendelése vonatkozásában.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott szervezet (a továbbiakban: igénybejelentő) a kiemelt termékek közbeszerzését a Kbt. szabályaival összhangban, saját hatáskörben is megvalósíthatja, az R1. 7. § (1) bekezdésében foglaltak fennállása esetén az R1. 7. § (2)–(4) bekezdéseinek, valamint a 8–9. §-ok előírásainak betartása mellett.

(4) Az igénybejelentő köteles a központosított közbeszerzési portálon keresztül elektronikusan a központosított közbeszerzési rendszerbe bejelentkezni, az adataikban bekövetkezett változásokat 5 munkanapon belül bejelenteni.

(5) Az igénybejelentő a Kbt. szerinti éves összesített közbeszerzési terv központosított közbeszerzés alá tartozó tételeit az R1. 17. § (2) bekezdése által előírt határidőben köteles a közbeszerzési portálon elektronikusan rögzíteni.

(6) Az igénybejelentők az országosan kiemelt termékek beszerzési forrásairól a KKBSZ honlapján (http://www. kozbeszerzes.gov.hu/) közzétett tájékoztatás alapján értesülnek.

(7) Az igénybejelentő adatszolgáltatási kötelezettségét, illetve eljárási cselekményeit a KKBSZ felé köteles az elektronikusan gyakorolható eljárási cselekmények szabályairól, valamint az elektronikus úton történő közbeszerzés szabályairól szóló külön jogszabály alapján gyakorolni, amint az abban foglaltakat megvalósító rendszer arra alkalmassá válik.

(8) Az igénybejelentő a központosított közbeszerzési eljárás során az R1. 28. § szerinti eljárásmódot alkalmazhatja.

26. § (1) A honvédelmi szervezetek a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó első negyedévre vonatkozó beszerzési igényeiket a normatíva szám és minden egyes normatíva számra vonatkozó becsült összeg megadásával az előző év november 20-ig, majd ezt követően negyedévente február, május és augusztus 20-ig az igénybejelentő részére. A tárgyévet követő egész évi szolgáltatásra vonatkozó igényeket a honvédelmi szervezetek tárgyév október 31-ig megküldik az igénybejelentő részére.

(2) Az állami normatíva számok táblázatát a HM FHH a (köz)beszerzési hirdetmények közzétételére kialakított honlapján teszi közzé.

27. § (1) A védelmi célú beszerzéseket az R3.-ban meghatározottak szerint kell lefolytatni.

(2) A védelmi célú beszerzések tekintetében a 14–22. §-okban meghatározottakat megfelelően kell alkalmazni.

(3) Védelmi célú beszerzésekre vonatkozó egyedi engedélyezési kérelmek esetén a HM GTF megvizsgálja, hogy az R3. 56. § (1) bekezdés g) pontja alapján nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi érdekből a hazai hadiipari termelő vagy szolgáltató kapacitások fenntartása indokolja-e az egy meghatározott forrásból történő beszerzés lefolytatását.

28. § (1) A külföldi szervezetek által felajánlott haditechnikai eszközök beszerzését az R3.-ban meghatározottak szerint kell végrehajtani.

(2) A különleges eljárás akkor alkalmazható, ha a felajánlás nemzetközi megállapodásban, jegyzőkönyvben, egyetértési nyilatkozatban vagy más egyéb hivatalos felajánlás formájában rögzítésre kerül, és a Kormány vagy az illetékes miniszter döntött a felajánlás elfogadásáról.

(3) A beszerzési eljárás megindítását a felsőszintű gazdálkodószerv kezdeményezheti.

29. § A műveleti beszerzések lefolytatásának rendjét – az R2.R3. és az R5. hatálya alá tartozó beszerzések kivételével – a 36–38. §-ok szerinti eljárásrend alapján, a HM KÁT és a HVKF együttes intézkedésben szabályozza.

30. § (1) Nemzetbiztonsági célú beszerzési eljárások lefolytatására az R2. szabályait kell alkalmazni. A közösségi közbeszerzési értékhatárt elérő vagy azt meghaladó értékű (köz)beszerzésekre az R2. hatálya csak abban az esetben terjed ki, ha vonatkozásukban az Országgyűlés illetékes bizottsága a Kbt. alkalmazását kizáró előzetes döntést hozott.

(2) A Kbt. alkalmazását kizáró döntési javaslatot a HM GTF, a HM VGHÁT és a HM KÁT útján kell felterjeszteni a honvédelmi miniszter részére. A javaslat az Országgyűlés illetékes bizottsága részére történő továbbítását és a törvény alkalmazását kizáró döntés iránti kérést a honvédelmi miniszter kezdeményezi. A felterjesztés elkészítéséért az azt kezdeményező honvédelmi szervezet felel, a tárca képviseletét az Országgyűlés illetékes bizottsága előtt a kijelölt honvédelmi szervezet vezetője látja el.

(3) Az eljárások lefolytatásának rendjére a 14–22. §-okban meghatározottakat megfelelően alkalmazni kell.

(4) A beszerzés dokumentumai között meg kell őrizni az Országgyűlés illetékes bizottsága által hozott határozat, valamint a határozatot kezdeményező előterjesztés másolatát.

31. § A NATO Biztonsági Beruházási Programjához kapcsolódó beszerzéseket az R5.-ben meghatározottak szerint kell lefolytatni. Az eljárások lefolytatásának rendjére a 14–22. §-ban meghatározottakat megfelelően kell alkalmazni.

32. § (1) A nemzetközi (had)gyakorlaton részt vevő honvédelmi szervezetek ellátása biztosításához szükséges áru és szolgáltatás beszerzését – amennyiben ilyen aláírásra kerül – a befogadó nemzeti támogatásról szóló nemzetközi megállapodás alapján kell biztosítani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nemzetközi megállapodás hiányában a 27. §-ban meghatározottak szerint kell eljárni.

(3) A 2. vagy 3. melléklet szerinti okmányhoz csatolni kell a beszerzéssel, szállítással, egyéb költségekkel kapcsolatos, költségviselői záradékot tartalmazó, HM KPH által ellenjegyzett 7. melléklet szerinti „Fedezetbiztosítási kérelem” elnevezésű nyomtatványt.

33. § A jövedéki termékeket kizárólag a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény rendelkezéseinek betartásával lehet (köz)beszerezni, értékesíteni.

34. § (1) Az ajánlatkérő „in-house” megállapodást csak akkor köthet, ha a Kbt. 2/A. §-ban foglalt valamennyi feltétel teljesül és a megállapodás az ajánlatkérő számára előnyös.

(2) „In-house” megállapodás csak szolgáltatás megrendelésére köthető, ideértve a szolgáltatás teljesítéséhez szükséges áru beszerzését is.

(3) „In-house” megállapodás megkötésére vonatkozó előkészítő tárgyalások az érintett gazdálkodó szervezettel csak akkor kezdhetőek meg, ha az ajánlatkérő a Kbt. 2/A. §-ban foglalt valamennyi feltétel fennállását megvizsgálta, meghatározta a megszólítandó gazdálkodószervezetet, valamint megállapította, hogy a körülmények pénzügyi-gazdasági, műszaki-szakmai szempontból is indokolják az „in-house” megállapodás megkötését.

(4) Az ajánlatkérő a megállapodás megkötése előtt – az eljárás jogalapját alátámasztó dokumentum felterjesztésével –, a 19. §-ban foglaltak szerinti rendben kezdeményezi annak engedélyezését. Megállapodásra csak az engedély kézhezvételét követően kerülhet sor.

(5) A megállapodás feltételeinek kialakítására irányuló tárgyalásokat az érintett gazdálkodószervezettel az ajánlatkérőnek kell lefolytatnia egy vagy több tárgyalási forduló keretében.

(6) A megállapodást a tárgyalások lezárását és a végső árajánlat elfogadását követően, a végső ajánlat tartalma szerint kell megkötni az érintett gazdálkodószervezettel.

(7) A Kbt. 2/A. § (1) bekezdése szerinti gazdálkodószervezet a Kbt. 22. § (1) bekezdés k) pontja értelmében ajánlatkérőnek minősül, köteles a Kbt., valamint az R4. szabályainak alkalmazására.

(8) Amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, abban az esetben ajánlatkérő – a (köz)beszerzés kezdeményezés fenntartása esetén – a vonatkozó jogszabályok és egyéb belső szabályozások szerinti (köz)beszerzési eljárást folytat le.

35. § A Kbt. 29. § (1) bekezdés c) és e) pontjában meghatározott kivétel alapján a Magyar Honvédség műveleti alkalmazásával közvetlenül összefüggő beszerzések engedélyezésére a HM VGHÁT jogosult.

36. § (1) A honvédelmi szervezeteknek az éves költségvetési törvényben meghatározott közbeszerzési értékhatárt el nem érő, de árubeszerzés, szolgáltatás megrendelése és építési beruházás esetén a 2 millió Ft értékhatárt elérő vagy azt meghaladó becsült értékű, saját hatáskörben végrehajtásra kerülő beszerzési eljárásának lefolytatása során a 37. § szerinti eljárási rendet kell alkalmazni.

(2) Árubeszerzés, szolgáltatás megrendelése, valamint építési beruházás esetén a 2 millió Ft értékhatárt el nem érő becsült értékű beszerzések lefolytatása során is törekedni kell a gazdaságosság, az esélyegyenlőség és versenysemlegesség kritériumainak érvényesítésére, továbbá legalább három árajánlat bekérésére.

(3) Az (1)–(2) bekezdés szerinti beszerzési eljárások kezdeményezésére külön engedélyt kérni, arról hirdetményt közzétenni nem kell, ide nem értve a szolgáltatás megrendelésére vonatkozó mindenkori közbeszerzési értékhatárt elérő, vagy meghaladó, de az építési beruházás közbeszerzési értékhatárát el nem érő becsült értékű, kisértékű infrastrukturális beszerzéseket, mely esetén az eljárást a 8. melléklet szerinti „Kisértékű infrastrukturális beszerzési kérelem” jóváhagyásával kell kezdeményezni. A „Kisértékű infrastrukturális beszerzési kérelem” jóváhagyására a HM FHH jogosult. Az eljárás kezdeményezője a „Kisértékű infrastrukturális beszerzési kérelem” jóváhagyása esetén megbízást adhat a HM FHH részére az eljárás lefolytatására. Amennyiben az eljárás kezdeményezője az eljárást saját hatáskörben kívánja lefolytatni, de műszaki ellenőrt a beszerzés alapján elvégzendő munkálatokhoz – saját állományából – nem tud biztosítani, köteles a 8. mellékleten a HM FHH-tól műszaki ellenőr biztosítását kérni.

37. § (1) A honvédelmi szervezet vezetője – beszerzési feladattól függően – bizottságot jelölhet ki a beszerzési eljárás lefolytatására. A pályázati felhívások kidolgozásában és a pályázatok értékelésében részt vevők tegyenek összeférhetetlenségi nyilatkozatot. A beszerzési eljárás során írásban legalább három pályázatot kell bekérni.

(2) A pályázati felhívásnak legalább a következőket kell tartalmaznia:

a) a pályázatot bekérő nevét, címét, telefon- és telefaxszámát (e-mail címét);

b) a beszerzés tárgyát, mennyiségét, a beszerzési műszaki leírást, illetve a minőségi és teljesítménykövetelményeket;

c) szerződés meghatározását (vállalkozási, keretmegállapodás stb.);

d) a szerződés időtartamát vagy a teljesítés határidejét;

e) a teljesítés helyét;

f) az ellenszolgáltatás teljesítésének feltételeit;

g) a pályázatok bírálati szempontjait;

h) az alkalmassági követelményeket;

i) hiánypótlás lehetőségét, módját;

j) a pályázat beérkezésének határidejét, a benyújtás címét és a pályázatok bontásán való részvételi lehetőséget;

k) a tárgyalás lehetőségét;

l) a pályázat elbírálásáról szóló tájékoztatás határidejét, módját.

(3) A beszerzési műszaki leírásnak a beszerezni kívánt áru, szolgáltatás, építési beruházás egyértelmű beazonosításához szükséges meghatározását kell tartalmazni, azonban ez nem tartalmazhat egy meghatározott szállítóra vonatkozó utalást.

(4) Ha nem érkezik be három pályázat, a beérkezett pályázat(ok) alapján lehet dönteni.

(5) A nyertes pályázót elsősorban a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás, vagy több áruféleséget, illetve szolgáltatási igényt tartalmazó pályázat bekérése esetén az összességében legkedvezőbb pályázat alapján kell kiválasztani.

(6) Indokolt esetben a nyertes pályázó kiválasztása a legrövidebb teljesítési határidő alapján is történhet, de ebben az esetben is törekedni kell a gazdaságosság kritériumainak biztosítására, vizsgálni kell az árajánlatokat, és az elfogadott pályázat árajánlata a legalacsonyabb ellenszolgáltatást tartalmazó pályázat árajánlatát 10 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg.

(7) A pályázatot bekérő honvédelmi szervezet köteles nyilatkozatot kérni a pályázók szállítási, szolgáltatási referenciáiról, valamint pénzügyi alkalmasságáról.

(8) Azonos teljesítési feltételek esetén a pályázatot bekérő honvédelmi szervezet tárgyalás útján köteles a nyertes pályázót kiválasztani. A tárgyalásról jegyzőkönyvet kell készíteni.

(9) A (2) bekezdés j) pontban megjelölt határidő előtt tilos a pályázatok értékelését megkezdeni.

(10) A pályázatok értékeléséről jegyzőkönyvet kell készíteni.

(11) Az eljárás során keletkező iratokat az ügyviteli szabályok betartásával iktatni kell, és 5 évig meg kell őrizni.

(12) E paragrafus szerinti eljárás alapján olyan keretmegállapodás is köthető, amely alapján a lekötött keret erejéig egyedi megrendelésekkel (kiegészítő megállapodásokkal) lehet lehívni a keretmegállapodásban szereplő árut, szolgáltatást. A keretmegállapodás futamideje, nem nyúlhat túl a költségvetési évet követő év június hó 30-ig terjedő időszakon, továbbá a teljesítés a költségvetési évet követő év június hó 30-ig terjedő időszakon túlra nem húzódhat át.

38. § (1) Nem kell a 37. § szerinti eljárási rendet alkalmazni:

a) ha előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt nem lehetséges az alkalmazása, amely azonban nem eredhet a pályázatot bekérő honvédelmi szervezet mulasztásából;

b) árubeszerzés esetén, ha a korábban beszerzett áru részbeni kicserélése vagy bővítése szükséges, és a nyertes pályázó más pályázóval történő helyettesítése eltérő, nem illeszkedő áruk beszerzését eredményezné;

c) építési munka és szolgáltatás megrendelése esetén, ha a korábban megkötött szerződésben szereplő, de előre nem látható okok miatt kiegészítő építési munka vagy szolgáltatás megrendelése szükséges;

d) ha a szerződést műszaki-technikai sajátosságok, művészeti, sport, kulturális vagy kegyeleti szempontok, kizárólagos jogok védelme vagy biztonsági szempontok miatt háromnál kevesebb szervezet, vagy személy képes teljesíteni;

e) a beszerzés kivételesen kedvező feltételei csak rövid ideig állnak fenn, és az ellenszolgáltatás a piaci áraknál lényegesen alacsonyabb.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a honvédelmi szervezet vezetője részére készített döntési javaslatban az eljárás alkalmazását kizáró indokolást rögzíteni kell.

6. A beszerzési eljárások informatikai támogatása

39. § (1) A beszerzések tervezése, az eljárások lefolytatásának informatikai támogatása érdekében a Katonai Beszerzési Információs Rendszert (a továbbiakban: KBIR) kell kiépíteni és működtetni. A kiépített rendszeren belül a HM-I objektumban elhelyezett szervezetek részére munkaállomásokon kell KBIR távolipont-hozzáférést biztosítani. A KBIR alkalmazási körének bővítéséért, fejlesztéséért, működtetéséért, az üzemeltetés megszervezéséért a HM FHH a felelős. A HM FHH az üzemeltetés megszervezése során köteles együttműködni a HVK HIICSF-fel. A rendszer fejlesztése a tárca Informatikai Stratégiájában meghatározott keretek között kerül végrehajtásra.

(2) A KBIR-rel kapcsolatos követelmények kidolgozásáért

a) a beszerzések tervezése, az azzal kapcsolatos jelentési rendszer vonatkozásában a HM GTF;

b) a beszerzési eljárásokhoz kapcsolódó adatbázis, lekérdezési felületek, hozzáférési jogosultságok, az eljárás informatikai támogatása vonatkozásában a HM FHH;

c) az alkalmazói igények alapján az MH Kormányzati Célú Elkülönült Hírközlő Hálózatba történő integrációra vonatkozó híradó, informatikai, valamint az információvédelmi hadműveleti követelmények vonatkozásában a HVK HIICSF a felelős.

(3) A KBIR-hez csatlakozott, adatfelvitelre feljogosított szervezetek kötelesek a beszerzésekkel kapcsolatos információkat a KBIR-ben naprakészen vezetni.

7. Beszerzési eljárások dokumentálási és jelentési rendje

40. § (1) A közbeszerzési eljárások dokumentálását a Kbt.-ben meghatározottak szerint kell végrehajtani.

(2) Az (1) bekezdés alapján a közbeszerzési eljárásokról manuális vagy számítógépes – ügyvitel által számmal ellátott – nyilvántartást kell vezetni. A (köz)beszerzési és a 36. § (1) bekezdése szerinti beszerzési eljárások, illetve infrastrukturális beszerzések esetében minden feladatra külön gyűjtőívet kell felfektetni, amelybe iktatni kell (több ügyintéző esetén is) az eljárással kapcsolatos összes okmányt, levelezést, feljegyzést, indokolást, különös tekintettel a sürgősségi és előre nem látható okok miatt indított beszerzési eljárásokra.

(3) A 36. § (2) bekezdés szerinti árubeszerzések, szolgáltatások, valamint építési beruházások megrendelésekor a pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezetek szakterületenként egy gyűjtőben tartják nyilván a keletkezett dokumentumokat.

41. § (1) A honvédelmi szervezeteknek meg kell határozniuk beszerzéseik ellenőrzésének rendjét:

a) gazdálkodási intézkedésük (szabályzatuk) beszerzési mellékletében, vagy Közbeszerzési Szabályzatukban;

b) éves ellenőrzési tervükben.

(2) Az ajánlatkérők a beszerzések helyzetéről és tapasztalatairól negyedévente, a negyedévet követő hónap 15-ig jelentést terjesztenek fel a HM GTF, a HM VGHÁT, a HVKF és a HM KÁT útján a honvédelmi miniszter részére. A jelentés formáját és tartalmát a 4. melléklet tartalmazza. A jelentést nyomtatott formában szolgálati úton, elektronikus formában közvetlenül a HM GTF részére terjesztik fel.

(3) A pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezetek a beszerzések helyzetéről és tapasztalatairól a 4. melléklet szerint negyedévente, a negyedévet követő hónap 15-ig szolgálati úton jelentést terjesztenek fel a HM GTF részére.

(4) Az ajánlatkérők évente egy alkalommal, május 31-ig az éves beszerzési tevékenységről szóló 4. melléklet szerinti összefoglaló jelentést terjesztenek fel a HM GTF, a HM VGHÁT, a HVKF és a HM KÁT útján a honvédelmi miniszter részére. A jelentést nyomtatott formában szolgálati úton, elektronikus formában közvetlenül a HM GTF részére terjesztik fel.

(5) A beszerzésekről szóló jelentéseket külön gyűjtőben kell tárolni, és 5 évig kell megőrizni.

42. § (1) A közbeszerzések végrehajtására feljogosított, ajánlatkérőként eljáró honvédelmi szervezetek a Kbt.-ben meghatározott adatokat a törvényben foglaltak szerint kötelesek közzétenni.

(2) Ajánlatkérői, pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezetek az 5 millió Ft értékhatárt elérő szerződéseik meghatározott adatairól a közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével összefüggő adatszolgáltatás és közzétételi kötelezettség szabályairól szóló 21/2004. (HK 6.) HM utasításban foglaltak alapján a szerződés aláírását követő 15 napon belül kötelesek a meghatározott formátumban a HM Jogi Főosztály felé adatszolgáltatást teljesíteni.

(3) Az ajánlatkérő a Kbt. hatálya alá tartozásáról a Közbeszerzések Tanácsát köteles értesíteni a Kbt. hatálya alá kerülésétől számított harminc napon belül. Az értesítésnek tartalmaznia kell a szervezet nevét, elérhetőségét és a Kbt. szerinti ajánlatkérői besorolását.

(4) Az ajánlatkérő a Kbt.-ben előírt felhívások, hirdetmények törvényi előírásoknak megfelelő közzétételének költségét az intézményi költségvetésében (vagy a feladatra terhelten) tervezi, illetve számolja el.

(5) Az ajánlatkérőnek a Kbt. 5. § (1) bekezdés szerint közbeszerzési tervet kell készítenie.

8. A közbeszerzések központi ellenőrzése és engedélyezése

43. § (1) A honvédelmi szervezetek kezdeményezése és adatszolgáltatása alapján a HM GTF

a) kidolgozza az R4. rendelkezéseiben meghatározott, a (köz)beszerzési eljárások kezdeményezéséhez és engedélyezéséhez szükséges okmányokat;

b) végzi az előterjesztések HM VGHÁT útján NFM részére történő továbbítását,

c) ellátja a tárca képviseletét az NFM döntési folyamatában.

(2) Az R4. hatálya alá tartozó beszerzések kezdeményezésének, eredményhirdetésének, nem közbeszerzési eljárás eredményeként megkötésre kerülő szerződések kötésének engedélyezésről szóló határozatról tájékoztatja az érintett szervezeteket.

(3) A HM GTF jogosult saját hatáskörben eljárva a honvédelmi szervezetektől minden olyan kiegészítő információt bekérni, melyeket az NFM az engedélyezési eljáráshoz hiánypótlásként rendel el.

9. Záró rendelkezések

44. § (1) Az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba.

(2) Az utasítás rendelkezéseit a hatálybalépése után megkezdett beszerzésekre kell alkalmazni.

45. § (1) Az elektronikus közbeszerzés eljárási rendjére, végrehajtására, tárgyi feltételei megteremtésére az ajánlatkérő szervezetek a HVK HIICSF-fel és a HVK Hadműveleti Csoportfőnökséggel együttműködésben tesznek javaslatot szolgálati úton a honvédelmi miniszter részére.

(2) Ezen utasítás hatályba lépését követő 60 napon belül

a) a HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály elkészíti a felügyelete alá tartozó részvénytársaságok vonatkozásában, a 34. §-nak megfelelő „in-house” megállapodások rendjét szabályozó dokumentumot;

b) a HM KÁT–HVKF a 29. §-nak megfelelően együttes intézkedésben szabályozza a műveleti beszerzések rendjét.

(3) Az ajánlatkérő és azon honvédelmi szervezetek, amelyek a 12. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Kbt. 22. § (1) bekezdés b) pontjára – válnak ajánlatkérővé, az utasítás hatályba lépését követő 30 napon belül kötelesek a jelen utasítás rendelkezései alapján közbeszerzési szabályzatukat kidolgozni és elektronikus úton, szerkeszthető és aláírt (szkennelt) változatban a HM GTF részére felterjeszteni.

46. § Hatályát veszti a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 120/2007. (HK 20.) HM utasítás.

1. melléklet a 71/2011. (VI. 30.) HM utasításhoz

HONVÉDELMI SZERVEZET

számú példány

Nyt. szám:

(KÖZ)BESZERZÉS KEZDEMÉNYEZÉS
I. A (KÖZ)BESZERZÉSI ELJÁRÁS ELŐZMÉNYEI (A beszerző szervezet tölti ki!)

1.1. A (köz)beszerzési eljáráshoz kapcsolódó korábbi beszerzések:

Éve

Tárgya

Szerződés értéke
(Bruttó Ft)

T

 

 

T-1

 

 

T-2

 

 

T-3

 

 

1.2. A korábbi (köz)beszerzések eljárásfajtája: (jogszabályi hely megjelöléssel)

1.3. A korábbi (köz)beszerzésekkel kapcsolatos tapasztalatok: (eredménytelenség esetén annak indoka, jogorvoslat esetén annak indoka, minőségi kifogás stb.)

II. A (KÖZ)BESZERZÉSI ELJÁRÁS ADATAI

2.1. (Köz)beszerzés tárgya:

 

2.2. Beszerzésazonosító:

 

2.3. (Köz)beszerzés tárgyévre
rendelkezésre álló fedezete:

Nettó Ft

 

Bruttó Ft

 

2.4. (Köz)beszerzési eljárás fajtája
(jogszabályi hely feltüntetésével):

 

2.5. A (köz)beszerzési eljárás tervezett kezdő időpontja:

 

2.6. A (köz)beszerzési eljárás tervezett ütemezése a szerződéskötésig:
(részvételi/ajánlattételi határidő, bontás, eredményhirdetés; kétszakaszos eljárás esetén a részvételi szakasz bontásának, eredményhirdetésének, valamint az ajánlattételi felhívás megküldésének, az ajánlattételi szakasz bontásának és eredményhirdetésének tervezett időpontja; bírálóbizottság ülésének tervezett időpontja – lehetőség szerint):

 

2.7. A szerződés futamideje (a megfelelő aláhúzandó):

határozott határozatlan
időtartama:

2.8. (Köz)beszerzést bonyolító ügyintéző neve:


2.9. (Köz)beszerzést bonyolító ügyintéző elérhetősége:

 

2.10. A (köz)beszerzési eljárás indokolása: (ajánlatkérő által megválaszolandó kérdések)

2.10.1. Központosított közbeszerzés esetén van-e hatályos KEF keretszerződés, ha van, annak hatálya.

2.10.2. A javasolt (köz)beszerzési eljárás fajtájának részletes indokolása.

2.10.3. Nem hirdetményes eljárás esetén a megszólítandó cégek felsorolása.

2.10.4. A Kbt. 125. § (2) bek. b) és c) pont, 136. §, 225. § (1) bek. b), c) és e) pont hatálya alá tartozó eljárás alkalmazására vonatkozó javaslat indokolása.

2.11. Ajánlatkérő szervezet által csatolt dokumentumok: (Elektronikus úton megküldve a bto@hm.gov.hu e-mail címre!)

1 pld – *Ajánlattételi felhívás – Nyt. szám: – 1 pld lap

1 pld – Műszaki követelmények – Nyt. szám: – 1 pld lap

1 pld – Minőségbiztosítási – Átvételi követelmények – Nyt. szám: – 1 pld lap

1 pld – Fedezetigazolás (HM KPH) – Nyt. szám: – 1 pld lap (lásd 9. sz. melléklet)

1 pld – Hatályos KEF keretmegállapodást kötött cégek jegyzéke – 1 pld lap

1 pld – Közbeszerzési Döntőbizottság elnökének küldendő indokolás – 1 pld lap (hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás esetén)

1. pld – A keretmegállapodásos eljárás második szakaszát kezdeményező irat

(*Ajánlattételi felhívás, Ajánlati felhívás, Részvételi felhívás, Árajánlatkérés, Pályázati felhívás)

2.12. Ajánlatkérő szervezet vezetőjének javaslata:

A csatolt dokumentumok alapján a közbeszerzési feladat végrehajtható. A pénzügyi ellenjegyzések igazolják, hogy a fedezet rendelkezésre áll. Kérem a beszerzés kezdeményezés engedélyezését.

Budapest, 20 -n

……………………………………
(név, beosztás)
ajánlatkérő szervezet vezetője

Készült: 2 példányban
Egy példány: lap
Ügyintéző (tel.):
Kapják:    1. sz. pld.: Irattár
    2. sz. pld.: HM GTF (Fax: 21-089)

2. melléklet a 71/2011. (VI. 30.) HM utasításhoz

HONVÉDELMI SZERVEZET

számú példány

Nyt. szám:

MEGBÍZÁS TERVEZETT (KÖZ)BESZERZÉS KEZDEMÉNYEZÉSÉRE
I. (KÖZ)BESZERZÉS ALAPADATAI, INDOKOLÁSA (Kezdeményező szervezet tölti ki)

1.1. Megbízó honvédelmi szervezet:

 

1.2. Megbízás tárgya:

 

1.3. Közös Közbeszerzési Szószedet (CPV) kód:

 

1.4. Szakfeladat száma:

 

1.5. Erőforrás kódszáma:

 

1.6. Anyagnem kódja:

 

1.7. ÉBT száma:

 

1.8. Költségek évenkénti megoszlása (nettó, bruttó):

Év

Nettó költség
(Ft)

Bruttó költség
(Ft)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.9. Beszerzés mennyisége, mértékegysége:

 

1.10. Tervezett teljesítési határidő:

 

1.11. Teljesítés helye:

 

1.12. Kötelezettségvállaló szervezet:

 

1.13. Költségviselő szervezet:

 

1.14. Közbeszerzés tárgya szerint szakértelemmel rendelkező kapcsolattartó személy neve:

 

1.15. Kapcsolattartó személy elérhetősége:

 

1.16. A (köz)beszerezési feladat szükségességének indokolása: (megbízó által megválaszolandó kérdések.)

1.16.1. Mi által keletkezett a beszerzési igény? (jogszabály, új képesség, meghibásodás, káresemény, tervezhető ellátási igény stb.)

1.16.2. Rendszeresített-e a beszerzendő eszköz, ha igen a rendszeresítési határozat száma? Szabványosított-e az eszköz, ha igen a szabvány száma?

1.16.3. Nem rendszeresített haditechnikai eszköz esetén a beszerzést megelőzte-e K+F feladat? Ha nem, mi indokolja a haditechnikai ellenőrző vizsgálat nélküli beszerzést? Mi garantálja a hadi alkalmazhatóságot?

1.16.4. Kapcsolódik-e a beszerzés valamely összetett programhoz (Pl.: VIR, GBP, KGIR, ISAF felszerelése stb.)

1.16.5. HM alapítású gazdasági társaság képes-e a feladat ellátására, ha nem, mely cégek rendelkeznek referenciával?

1.16.6. Történt-e korábban azonos beszerzés, ha igen, mely cég volt a szállító, illetve szolgáltató?

1.16.7. Ha a beszerzés kizárólagos joggal függ össze, annak alátámasztást igazoló okirat rendelkezésre áll-e?
(Ha igen, annak másolatban történő csatolása.)

1.16.8. Igényli-e a megbízó mintatermék bekérését, árubemutató-tartást, kíván-e biztosítani helyszínbejárást?

1.16.9. Mikor keletkezett a beszerzési igény, illetve folyamatos ellátás esetén mikor jár le a megelőző időszaki szerződés? Amennyiben a felterjesztés dátuma és a teljesítési határidő közötti időszak 120 napnál rövidebb, mi indokolja a kezdeményezés elhúzódását?

1.16.10. Fizetési feltételek.

1.16.11. A garanciavállalás, jótállás időtartama.

1.16.12. Alkatrész-utánpótlás feltételei, időtartama.

1.16.13. Termékkodifikációs adatszolgáltatási záradék teljesítéséhez szükséges adatok.

1.16.14. Üzembentartási adatszolgáltatási záradék teljesítéséhez szükséges adatok.

1.16.15. Egyéb specifikációk.

1.16.16. Milyen következménnyel jár a beszerzés elmaradása?

1.16.17. A beszerzés meghiúsulása esetén a helyettesítő megoldás.

1.17. Megbízó szervezet által csatolt dokumentumok:

1 pld – Műszaki követelmények – Nyt. szám: – 1 pld lap

1 pld – Értékelési szempontok – Nyt. szám: – 1 pld lap

1 pld – Minőségbiztosítási – Átvételi követelmények – Nyt. szám: – 1 pld lap

1.18. Megbízó szervezet vezetőjének záradéka:

A csatolt műszaki követelményeket, értékelési szempontokat, minőségbiztosítási és átvételi követelményeket jóváhagytam. Azok maradéktalan betartásával beszerzett áru/szolgáltatás megfelel az igényeknek. A beszerzéshez szükséges pénzügyi fedezet a kötelezettségvállalás szerinti időben rendelkezésre áll.

Budapest, 20 -n

………………………………………
(név, beosztás)
megbízó szervezet vezetője

Készült: 2 példányban
Egy példány: lap
Ügyintéző (tel.):
Kapják:    1. sz. pld.: Ajánlatkérő
    2. sz. pld.: Irattár (Megbízó)

3. melléklet a 71/2011. (VI. 30.) HM utasításhoz

HONVÉDELMI SZERVEZET

számú példány

Nyt. szám:

MEGBÍZÁS TERVEN FELÜLI (KÖZ)BESZERZÉS KEZDEMÉNYEZÉSÉRE
I. (KÖZ)BESZERZÉS ALAPADATAI, INDOKOLÁSA (Kezdeményező szervezet tölti ki)

1.1. Megbízó honvédelmi szervezet:

 

1.2. Megbízás tárgya:

 

1.3. Közös Közbeszerzési Szószedet (CPV) kód:

 

1.4. Szakfeladat száma:

 

1.5. Erőforrás kódszáma:

 

1.6. Anyagnem kódja:

 

1.7. ÉBT száma:

 

1.8. Költségek évenkénti megoszlása (nettó, bruttó):

Év

Nettó költség
(Ft)

Bruttó költség
(Ft)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.9. Beszerzés mennyisége, mértékegysége:

 

1.10. Tervezett teljesítési határidő:

 

1.11. Teljesítés helye:

 

1.12. Kötelezettségvállaló szervezet:

 

1.13. Költségviselő szervezet:

 

1.14. Kapcsolattartó személy neve:

 

1.15. Kapcsolattartó személy elérhetősége:

 

1.16. A (köz)beszerezési feladat szükségességének indokolása: (megbízó által megválaszolandó kérdések.)

1.16.1. Mi által keletkezett a beszerzési igény? (jogszabály, új képesség, meghibásodás, káresemény, tervezhető ellátási igény stb.)

1.16.2. Rendszeresített-e a beszerzendő eszköz, ha igen a rendszeresítési határozat száma? Szabványosított-e az eszköz, ha igen a szabvány száma?

1.16.3. Nem rendszeresített haditechnikai eszköz esetén a beszerzést megelőzte-e K+F feladat? Ha nem, mi indokolja a haditechnikai ellenőrző vizsgálat nélküli beszerzést? Mi garantálja a hadi alkalmazhatóságot?

1.16.4. Kapcsolódik-e a beszerzés valamely összetett programhoz (Pl.: VIR, GBP, KGIR, ISAF felszerelése stb.)

1.16.5. HM alapítású gazdasági társaság képes-e a feladat ellátására, ha nem, mely cégek rendelkeznek referenciával?

1.16.6. Történt-e korábban azonos beszerzés, ha igen, mely cég volt a szállító, illetve szolgáltató?

1.16.7. Ha a beszerzés kizárólagos joggal függ össze annak alátámasztást igazoló okirat rendelkezésre áll-e?
(Ha igen, annak másolatban történő csatolása.)

1.16.8. Igényli-e a megbízó mintatermék bekérését, árubemutató-tartást, kíván-e biztosítani helyszínbejárást?

1.16.9. Mikor keletkezett a beszerzési igény, illetve folyamatos ellátás esetén mikor jár le a megelőző időszaki szerződés? Amennyiben a felterjesztés dátuma és a teljesítési határidő közötti időszak 120 napnál rövidebb, mi indokolja a kezdeményezés elhúzódását?

1.16.10. Fizetési feltételek.

1.16.11. A garanciavállalás, jótállás időtartama.

1.16.12. Alkatrész-utánpótlás feltételei, időtartama.

1.16.13. Termékkodifikációs adatszolgáltatási záradék teljesítéséhez szükséges adatok.

1.16.14. Üzembentartási adatszolgáltatási záradék teljesítéséhez szükséges adatok.

1.16.15. Egyéb specifikációk.

1.16.16. Milyen következménnyel jár a beszerzés elmaradása?

1.16.17. A beszerzés meghiúsulása esetén a helyettesítő megoldás.

1.17. Megbízó szervezet által csatolt dokumentumok: (Csak az ajánlatkérő részére, az ellenjegyzést követő megküldéskor csatolandó!)

1 pld – Műszaki követelmények – Nyt. szám: – 1 pld lap

1 pld – Értékelési szempontok – Nyt. szám: – 1 pld lap

1 pld – Minőségbiztosítási – Átvételi követelmények – Nyt. szám: – 1 pld lap

1.18. Megbízó szervezet vezetőjének javaslata:

A csatolt műszaki követelményeket, értékelési szempontokat, minőségbiztosítási és átvételi követelményeket jóváhagytam. Azok maradéktalan betartásával beszerzett áru/szolgáltatás megfelel az igényeknek.

Budapest, 20 -n

………………………………………
(név, beosztás)
megbízó szervezet vezetője

II. PÉNZÜGYI ELLENJEGYZÉS

2.1. Költségviselő záradéka:

A szükséges költségvetési előirányzat meglétét igazolom, a kifizetés időpontjában a fedezetet biztosítom az alábbi fedezetindex és címrendkód szerinti bontásban:

Fedezetindex:…………………………..CRK:…………… Fedezet

összege:……………………… .Ft

Fedezetindex:…………………………..CRK:……………Fedezet

összege:……………………… Ft

Fedezetindex:…………………………..CRK:……………Fedezet

összege:……………………… Ft

A fenti (köz)beszerzés elszámolható a dologi-felújítási-felhalmozási kiadások terhére.

............................, 20..... év ........................... hó .......n

P. H.

………………………………………
(név, beosztás)
költségvetési előirányzatot biztosító
szervezet vezetője

2.2. Kötelezettségvállaló záradéka:

..........................., 20..... év ........................... hó .......n

P. H.

………………………………………
(név, beosztás)
kötelezettségvállaló

2.3. HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal ellenjegyzői záradéka:

Budapest, 20….... év ........................... hó .......n

P. H.

………………………………………
(név, beosztás)
ellenjegyző

Készült: 3 példányban
Egy példány: lap
Ügyintéző (tel.):
Kapják:    1. sz. pld.: Ajánlatkérő
    2. sz. pld.: Ellenjegyző
    3. sz. pld. Irattár

4. melléklet a 71/2011. (VI. 30.) HM utasításhoz

HONVÉDELMI SZERVEZET

. számú példány

„Telefaxon továbbítandó”

HM gazdasági tervezési főosztályvezető

 

Budapest

 

Tárgy: Beszerzés (negyed)éves jelentése

(a tárgyidőszak feltüntetése: pl. 2011. 01. 01.–2011. 03. 31.)

Tisztelt Főosztályvezető Úr!
I. Szöveges jelentés a beszerzések helyzetéről, tapasztalatairól
II. A tárgyidőszak végéig a közbeszerzési és az R1–R5. rendeletek hatálya alá tartozó eljárások jóváhagyására, megindítására, a szerződéskötésre és a teljesítésre vonatkozó adatok (csak az ajánlatkérő szervezetek töltik ki és az ÉBT-ben szereplő összes sort szerepeltetni kell!)

ÉBT
száma

Tárgy

(Köz)be-
szerzés kezde-
ménye-
zés aláírá-
sának dátuma

A megbízás

Az eljárás

A szerződés

Teljesítés állapota

Meg-
jegyzés

elfoga-
dásának dátuma

bruttó értéke
(E Ft)

megindí-
tásának dátuma

fajtája

ered-
ménye

száma

aláírá-
sának dátuma

szerződő felei

bruttó értéke
(E Ft)

költsé-
gének éven-
kénti megosz-
lása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III. A tárgyidőszak végéig végrehajtott 2 millió Ft értékhatárt elérő vagy azt meghaladó, de a közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzésekre vonatkozó adatok

Fsz.

Beszerzés tárgya

Szerződött partner/szállító megnevezése

Szerződéskötés időpontja (negyedév)

Szerződés értéke

Teljesítés állapota

Bruttó (E Ft)

Nettó (E Ft)

Bruttó (E Ft)

Nettó (E Ft)

 

 

 

 

 

 

 

 

IV. A tárgyidőszak végéig végrehajtott 2 millió Ft értékhatárt el nem érő beszerzésekre vonatkozó adatok:

Fsz.

CRK

Tárgynegyedévben végrehajtott
beszerzések

Tárgyidőszak végéig végrehajtott
beszerzések

Bruttó (E Ft)

Nettó (E Ft)

Bruttó (E Ft)

Nettó (E Ft)

 

 

 

 

 

 

Állomáshely, 20...... .................................. hó .........-n
………………………………………
a szervezet vezetője
Készült: 2 példányban.
Egy példány: ...... lap
Ügyintéző (tel.):
Kapja:    1. sz. pld.: Irattár
    2. sz. pld.: Címzett

5. melléklet a 71/2011. (VI. 30.) HM utasításhoz

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK ALAPVETŐ TARTALMA
1. A műszaki előírások tartalmazzák
– a valamennyi követelménynek megfelelő kialakításra,
– a biztonságra (beleértve a munka-, tűz-, környezetvédelemre),
– a minőségre vonatkozó jellemzők meghatározását, igazolását/tanúsítását,
– a közbeszerzés tárgyára alkalmazott terminológiára, jelekre, vizsgálatra és vizsgálati módszerekre, csomagolásra, jelölésre, címkézésre, használati utasításra vonatkozó követelmények kielégítése módját.
2. Építési beruházás esetén tartalmazza továbbá:
– a minőségbiztosításra,
– a tervezésre és költségekre vonatkozó szabályokat,
– az egyes munkák vizsgálatára, ellenőrzésére és átvételére vonatkozó feltételeket, amelyeket az ajánlatkérőnek módjában áll – általános vagy különös rendelkezésekkel – előírni a folyamatban lévő, illetve elkészült munka tekintetében.
3. Árubeszerzés, szolgáltatás megrendelés esetén tartalmazza továbbá:
– a minőségre,
– a teljesítményre vagy egyéb az ajánlatkérő által meghatározott műszaki paraméterre,
– a termék rendeltetésére,
– a termék esetében alkalmazható/alkalmazandó megfelelőségi igazolási eljárásokra vonatkozó követelményeket.

6. melléklet a 71/2011. (VI. 30.) HM utasításhoz

HONVÉDELMI SZERVEZET

számú példány

Nyt. szám:

SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁS/ SZERZŐDÉSHOSSZABBÍTÁS/ KERETSZERZŐDÉS
KERETFELTÖLTÉS/ NEM KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS KERETÉBEN TÖRTÉNŐ
SZERZŐDÉSKÖTÉS KEZDEMÉNYEZÉSE
I. A SZERZŐDÉS ADATAI

1.1. Szerződés tárgya:

 

1.2. Beszerzésazonosító:

 

1.3. Szerződés hatálya:

 

1.4. Szerződésmódosítás tervezett időpontja:

 

1.5. A szerződéskötés tervezett időpontja:

 

1.6. Lekötött, valamint a rendelkezésre álló nettó és bruttó fedezet (a szerződés teljes időtartamára):

Év

Nettó Ft

Bruttó Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.7. A szerződés összesített nettó értéke:

 

1.8. A szerződés futamideje (a megfelelő aláhúzandó):

határozott határozatlan
időtartama:

1.9. Teljesítés helye:

 

1.10. A módosítást bonyolító ügyintéző neve:

 

1.11. A módosítást bonyolító ügyintéző elérhetősége:

 

II. CÉGADATOK

2.1. Hivatalos név:

 

2.2. Cég bejegyzett székhelye:

 

2.3. Postacím:

 

2.4. Szervezeti-működési forma:

 

2.5. Cégjegyzékszám:

 

2.6. Bíróság és nyilvántartási szám:

 

2.7. Adószám:

 

2.8. Statisztikai szám:

 

2.9. Kapcsolattartó személy neve:

 

2.10. Kapcsolattartó személy címe, elérhetősége:

 

III. INDOKOLÁS, JAVASLAT

3.1. A kedvezményezett kiválasztásának indokolása: (eljárásfajta, értékelési szempont, egyéb kizáró okok stb.)

3.2. A keretfeltöltés/szerződéshosszabbítás szükségességének indokolása, elmaradásának következményei

3.3. A szerződésben foglalt feladat meghatározása:

3.4. Az ajánlatkérő szervezet által csatolt dokumentumok:

1 pld – Megbízás keretszerződés-feltöltésre/szerződéshosszabbításra – Nyt. szám: – 1 pld lap

1 pld – Fedezetigazolás (HM KPH) – Nyt. szám: – 1 pld lap (lásd.: 9. melléklet)

1 pld – Szerződéstervezet, vagy szerződésmódosítás-tervezet – Nyt. szám: – 1 pld lap

1 pld – Szerződéskötés, vagy szerződésmódosítás szükségességét alátámasztó
dokumentum(ok) – Nyt. szám: – 1 pld lap

3.5. Ajánlatkérő szervezet vezetőjének javaslata:

A csatolt pénzügyi nyilatkozat alapján a fedezet rendelkezésre áll. A keretfeltöltés/ szerződéshosszabbítás jogszerű. Kérem a keretfeltöltés/szerződéshosszabbítás engedélyezését.

Budapest, 20 -n

……………………………………….
(név, beosztás)
ajánlatkérő szervezet vezetője

Készült: 2 példányban
Egy példány: 2 lap
Ügyintéző (tel.):
Kapják:    1. sz. pld.: Irattár
    2. sz. pld.: HM GTF (Fax: 21-089)

7. melléklet a 71/2011. (VI. 30.) HM utasításhoz

FEDEZETBIZTOSÍTÁSI KÉRELEM

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÓ

sz. példány

HONVÉDELMI SZERVEZET

Nyt. szám:

a)

Az engedélyezett összeget meghaladó költségkihatás esetén

b)

NATO Reagáló Erőkbe vagy más nemzetközi műveletekben történő részvételre felajánlott erők felszerelésének beszerzése esetén

c)

Nemzetközi hadgyakorlatokhoz szükséges áru és szolgáltatás beszerzése esetén

d)

Kiegészítő építési beruházás vagy szolgáltatás megrendelése esetén

Beszerzés tárgya: ………………………………………………………………………………………

Beszerzés mennyisége: …………………………………………………………………………………

Ajánlatkérő megnevezése: ……………………………………………………………………………

Hivatkozás:………………………………………………………………………………………………

Engedélyezett bruttó költségkihatás:

……………… Ft

ebből áfa:

……………… Ft

Tényleges bruttó költségkihatás:

……………… Ft

ebből áfa:

……………… Ft

 

 

................................, 20..... év ................................... hó .......-n

 

P. H.

………………………………………
(beosztás)
kötelezettségvállaló

 

 

 

 

A szükséges költségvetési előirányzat meglétét igazolom, a kifizetés időpontjában a fedezetet biztosítom. A fenti közbeszerzés elszámolható a dologi-felújítási-felhalmozási kiadások terhére, ………………………… címrendkódon. A különbözetet az ÉBT-ben………………… folyószámra tervesített feladat terhére biztosítom.

 

 

................................, 20..... év ................................... hó .......-n

 

P. H.

………………………………………
(beosztás)
költségvetési előirányzatot
biztosító szerv vezetője

 

Ellenjegyzői záradék:

 

 

 

................................, 20..... év ................................... hó .......-n

 

 

P. H.

………………………………………
(beosztás)
ellenjegyző

Amennyiben a kötelezettségvállaló és a költségvetési előirányzatot biztosító szerv azonos, ezen szerv vezetője a „kötelezettségvállaló és a költségvetési előirányzatot kezelő szerv vezetője” megjelöléssel, egy aláírással látja el a kérelemokmányt.
Készült: 3 példányban
Egy példány ...... lap
Ügyintéző (tel.):
Kapja:    1. sz. pld.: Ellenjegyző
    2. sz. pld.: Ajánlatkérő (ha szükséges)
    3. sz. pld. Irattár

8. melléklet a 71/2011. (VI. 30.) HM utasításhoz

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÓ

sz. példány

HONVÉDELMI SZERVEZET

Nyt. szám:

KISÉRTÉKŰ INFRASTRUKTURÁLIS BESZERZÉSI KÉRELEM
Beszerzés tárgya:
Beszerzés mennyisége:
Beszerzés nettó költségkihatása (Ft):
A beszerzést terhelő általános forgalmi adó (Ft):
Beszerzés bruttó költségkihatása (Ft):
A költségek évenkénti megoszlása (Ft):
Beszerzési terv folyószáma:
Beszerzés rövid leírása:
A teljesítés tervezett ütemezése:
A HM FHH megbízása az eljárás lefolytatásra: igen – nem
A HM FHH megbízása esetén a 15. § (3) bekezdésében foglaltak megadása
Saját hatáskörben bonyolított eljárás esetén a HM FHH felkérése műszaki ellenőr biztosítására: igen – nem

....................................., ......... év .............................. hó ......n.

 

P. H.

………………………………………
kezdeményező

 

....................................., ......... év .............................. hó ......n.

P. H.

………………………………………
költségviselő

Ellenjegyzői záradék:

 

....................................., ......... év .............................. hó ......n.

P. H.

……………………………………
ellenjegyző

 

Az engedélyező döntése:

 

....................................., ......... év .............................. hó ......n.

P. H.

………………………………………
HM FHH főigazgató

Készült: 3 példányban
Egy példány: ........ lap
Ügyintéző (tel.):
Kapják:    1. sz. példány: Ellenjegyző
    2. sz. példány: Ajánlatkérő (ha szükséges)
    3. sz. példány: Irattár

9. melléklet a 71/2011. (VI. 30.) HM utasításhoz

HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM

KÖZGAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI HIVATAL

sz. példány

Nyt. szám:

Fedezetigazolás
A közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 46/2011. (III. 25.) Kormányrendelet 4. § (2) bekezdésének megfelelően nyilatkozom, hogy az alábbi (köz)beszerzési eljárásra a fedezet biztosított. Fenti eljárás fedezete előzetes kötelezettségvállalásként nyilvántartásba vételre került.

Beszerzés tárgya:

…………………………………………………………………………………………………

Beszerzés bruttó költségkihatása:

……………………………………………………………………………………………… Ft

Ebből áfa:

……………………………………………………………………………………………… Ft

 

Kiadás jogcíme: dologi – felújítás – felhalmozás, CRK: ……………………………………………………………………

 

Egyéb információ:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

Budapest, 20……………………………..

 

 

P. H.

 

………………………………………
Aláírás (név, beosztás)

Készült: 3 példányban
Egy példány: 1 lap
Ügyintéző:
Kapják:     1. sz. pld.: NFM
    2. sz. pld.: HM KPH
    3. sz. pld.: Irattár
1

Az utasítást a 48/2012. (VII. 19.) HM utasítás 48. §-a hatályon kívül helyezte 2012. július 20. napjával, e hatályon kívül helyező utasítás 46. § (2) bekezdése alapján rendelkezéseit a hatálybalépése után megkezdett beszerzésekre kell alkalmazni.

2

Az 1. § (4) bekezdését a 95/2011. (VIII. 25.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére