• Tartalom

72/2011. (VI. 30.) HM utasítás

72/2011. (VI. 30.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség külső kommunikációjának rendjéről1

2012.12.30.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a honvédelmi tárca tájékoztatási tevékenységének szabályozására, a közvélemény gyors, hiteles és pontos tájékoztatása érdekében a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen irányítása, fenntartói irányítása, illetve felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2)2 A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) főigazgatója a vonatkozó jogszabályok szerinti irányítási és vezetési rend, valamint jelen utasítás rendelkezéseinek figyelembevételével, a miniszter jóváhagyása alapján határozza meg a KNBSZ külső kommunikációjának rendjét.

2. § (1) A honvédelmi tárca tájékoztatási tevékenységét – a HM sajtófőnök útján – a HM kabinetfőnök irányítja.

(2) A HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. (a továbbiakban: HM Zrínyi Nonprofit Kft.) szakmai irányítása a HM kabinetfőnök hatáskörébe tartozik.

2. A tájékoztatási tevékenység tervezése

3. § (1) A honvédelmi tárca tájékoztatási tevékenysége célkitűzéseinek meghatározására a HM Sajtóiroda (a továbbiakban: HM SI) évente irányelvet készít, melyet a honvédelmi miniszter november 15-ig ad ki.

(2) A tájékoztatási politikát a HM SI előzetesen egyezteti a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságával (a továbbiakban: KIM KKFÁ).

4. § (1) A kommunikációs feladatok pontos tervezése érdekében – figyelemmel a nyilvánosság számára fontosnak ítélt feladatok, események és rendezvények adatszolgáltatási rendjéről szóló 94/2002. (HK 28.) HM utasítás rendelkezéseire – a nyilvánosság számára fontosnak ítélt események, rendezvények adatait a tárgyhónapot megelőző hónap 15. napjáig, a részletes programot pedig a rendezvény megtartásának időpontját megelőző hét szerdájáig a honvédelmi szervezet a HM SI részére megküldi.

(2) A honvédelmi szervezet az előre nem látható, de a nyilvánosság számára fontosnak ítélt rendezvényeket, tájékoztatási feladatokat soron kívül terjeszti fel jóváhagyásra a HM sajtófőnöknek.

(3) A HM SI előzetes jóváhagyása nélkül a honvédelmi szervezet a rendezvényekről nem tájékoztathatja a nyilvánosságot.

5. § (1) A honvédelmi szervezetek javaslatai alapján a HM éves kommunikációs tervét a HM SI készíti el, és a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

(2) A HM éves kommunikációs terve tartalmazza

a) a honvédelmi ágazati tájékoztatási feladatokat és célkitűzéseket;

b) a nyilvánossági tevékenység célkitűzéseit és feladatait;

c) a feladatok megvalósításáért felelős honvédelmi szervezet megnevezését;

d) a feladatok megvalósításába bevont honvédelmi szervezeteket.

(3) A HM éves kommunikációs tervében szereplő rendezvényeket és az azokhoz szükséges eszközök költségvetési kiadásait – a HM illetékes szerveivel egyeztetve – a feladatok megvalósításáért felelős honvédelmi szervezet tervezi, és azokat a HM éves kommunikációs tervébe történő bedolgozás céljából december 10-ig a nemzetközi és belföldi (hazai) katonai együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló HM utasítás szerint megküldi a HM SI részére.

(4) A honvédelmi szervezet a saját éves kommunikációs tervében rögzített feladataihoz szükséges kiadásokat – a HM SI javaslatait is figyelembe véve – saját költségvetésében tervezi.

3. A honvédelmi szervezetek tájékoztatáspolitikájának irányítási rendje

6. § (1) A HM SI feladata a honvédelmi ágazaton belül különösen

a) a HM külső kommunikációs stratégiájának, irányelveinek kidolgozása,

b) a végrehajtáshoz szükséges módszerek és eszközök meghatározása, illetve

c) a HM külső kommunikációs tevékenységének tervezése, szervezése, koordinálása, szakmai irányításával, felügyeletével összefüggő feladatok végrehajtása.

(2) A honvédelmi szervezet kommunikációs feladatai különösen

a) a 4. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott feladatok ellátása;

b) kapcsolattartás a média helyi tudósítóival, illetve a katonai sajtó munkatársaival;

c) külső és belső kapcsolataik folyamatos fejlesztése;

d) a honvédelmi szervezet arculatának alakítása, megőrzése;

e) tudósítás készítése a honvédelmi szervezet életét érintő nyilvános eseményekről a HM honlapjára;

f) a honvédelmi szervezet honlapjának tartalmi frissítése;

g) a honvédelmi szervezet közérdekű adatainak megküldése a közérdekű adatok közzétételéről és az adatigénylések teljesítésének rendjéről szóló 57/2008. (HK 12.) HM utasítás alapján;

h) a HM SI-vel való egyeztetés a tervezett programok sajtónyilvánosságával kapcsolatban;

i) a sajtó munkájával kapcsolatos feladatok szervezése, így különösen a sajtó beléptetése, szállítása, interjúalanyok kijelölése, háttéranyag készítése a rendezvényről, és a honvédelmi szervezetről.

(3) A (2) bekezdés b), d), f) és i) pontjai nem vonatkoznak a főosztályokra, csoportfőnökségekre.

(4) A (2) bekezdésben felsorolt feladatok szakszerű és határidőre történő végrehajtásáért az állományilletékes parancsnok vagy vezető (a továbbiakban együtt: vezető) felel. A honvédelmi szervezet vezetője a jelen utasításban előírt jelentési és tájékoztatási kötelezettségét a szolgálati út betartásával haladéktalanul teljesíti.

(5) A honvédelmi szervezetek vezetőinek tevékenységét kommunikációs szakember segíti.

(6) Az utasítás alkalmazásában kommunikációs szakember a személyi állomány azon tagja, aki kommunikációs beosztást, vagy munkakört tölt be, valamint az, akinek – rendszeresített beosztás vagy munkakör hiányában – a kommunikációs feladat a munkaköri leírásában szerepel és lehetőleg szakirányú végzettséggel rendelkezik.

(7) A kommunikációs szakember – a szükséges koordinációs tevékenységet követően – a szervezeti alárendeltségétől függetlenül a vezetőnek közvetlenül jelent kommunikációs szakmai kérdésekben.

(8) A HM sajtófőnök szakmai felettese a honvédelmi szervezetek kommunikációs szakembereinek. A kommunikációs szakemberek – ideértve a külföldi katonai képviseleteken és missziókban kommunikációs beosztásra tervezett személyeket is – kinevezési javaslata mellé csatolni kell a HM sajtófőnök szakmai állásfoglalását.

7. § (1) A kommunikációs feladatok szakszerű végzése, a tájékoztató tevékenység és a sajtónyilatkozatok elvárható minőségének biztosítása érdekében a honvédelmi szervezetek vezetői, kommunikációs szakemberei, valamint a külföldi katonai képviseleteken, illetve missziókban kommunikációs feladatot végzők részére rendszeres, célirányos felkészítést kell szervezni.

(2) A felkészítést a HM SI a HVK Vezérkari Irodával (a továbbiakban: HVK VKI) együttműködve tervezi, szervezi. A felkészítés rendjét a HM éves kommunikációs tervében kell rögzíteni.

8. § (1) A honvédelmi szervezetet érintő rendezvény sajtónyilvánossága

a) a Honvéd Vezérkar főnökének (a továbbiakban: HVKF) közvetlen alárendeltségébe tartozó katonai szervezet esetében a HVK VKI;

b) az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) alárendeltségébe tartozó katonai szervezet esetében az MH ÖHP Parancsnoki Iroda;

c) az a) és b) pontban nem szabályozott honvédelmi szervezetek esetében a HM SI

koordinálásával valósul meg.

(2) Azon nyilvános rendezvényen, amelyen

a) a HVKF, vagy helyettese részt vesz, a HVK VKI;

b) az MH ÖHP parancsnoka, vagy parancsnokhelyettese részt vesz, az MH ÖHP Parancsnoki Iroda

kommunikációs szakembere is felelős a rendezvény sajtónyilvánossági feladatainak szervezéséért és végrehajtásáért.

4. A sajtónyilvánossággal összefüggő általános szabályok

9. § (1) A HM sajtófőnöke kapcsolatot tart – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a médiával, a Köztársasági Elnöki Hivatallal, a Miniszterelnökséggel, a KIM KKFÁ-val, a minisztériumok és az országos hatáskörű szervek sajtófőnökeivel, tájékoztatásért felelős szervezeteivel, valamint a nemzetközi, országos, regionális és helyi sajtószerkesztőségekkel.

(2) A honvédelmi szervezetek vezetői kapcsolatot tartanak a média regionális és helyi tudósítóival, a megyei és települési önkormányzatokkal, a regionális és helyi állami intézményekkel, de a HM sajtófőnök előzetes egyetértése nélkül önálló nyilatkozatot nem tehetnek.

(3) A HM SI-n és az MH ÖHP-n – heti váltásban – 24 órás sajtókészenléti szolgálat működik.

5. A sajtónyilatkozatok szabályai

10. § (1) A honvédelmi miniszter, az államtitkárok, valamint a kabinetfőnök valamennyi, a tárcát érintő kérdésben nyilatkozhat. A HVKF, a HVKF helyettese, illetve a HVK törzsigazgató az MH-val kapcsolatban átfogóan, valamennyi katonai szakmai kérdésben, illetve a hazai és nemzetközi katonai feladatokról tájékoztathatja a közvéleményt.

(2) Az MH ÖHP parancsnoka és helyettesei, az MH ÖHP-t és alárendeltjeit érintő szakmai kérdésekben

a) regionális, országos hatáskörű és külföldi média megkeresése esetén a HVKF és a HM SI szakmai állásfoglalását követően;

b) helyi sajtó megkeresése esetén saját hatáskörben, az elöljáró parancsnok és a HM SI tájékoztatása mellett

jogosult nyilatkozni.

(3) A honvédelmi szervezet vezetője az adott honvédelmi szervezetet érintő szakmai kérdésekben

a) regionális, országos hatáskörű és külföldi média megkeresése estén a szolgálati út betartásával megtett egyeztetéseket követően a HM SI egyetértése mellett;

b) helyi sajtó megkeresése esetén az elöljáró parancsnok engedélyével, a HM SI előzetes tájékoztatása mellett

jogosult nyilatkozni.

(4)3 A KNBSZ főigazgatója, vagy az általa kijelölt személy a honvédelmi miniszter jóváhagyásával jogosult nyilatkozni.

(5) A HM sajtófőnöke, a HM SI irodavezető-helyettese a honvédelmi miniszter, illetve a kabinetfőnök engedélyével nyilatkozhat. A HM sajtóügyeletese jogosult tájékoztatni a médiát krízishelyzetben, illetve az MH-val kapcsolatos aktuális információkról, a HM sajtófőnökével, annak akadályoztatása esetén a HM SI irodavezető-helyettesével történt egyeztetés után.

(6) A HM SI-hez a szerkesztőségektől közvetlenül beérkező interjúigények esetén

a) a HM főosztályai személyi állományába tartozók esetén a HM Kabinetfőnök;

b) a HM vagyonkezelésű részvénytársaságok személyi állományába tartozók esetén a társaságok igazgatósága elnökének engedélyével, a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára;

c) a HM nonprofit kft-k személyi állományába tartozók esetén a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára engedélyével a HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály főosztályvezetője;

d) a Honvéd Vezérkar alárendeltségébe tartozó csoportfőnökségek és katonai szervezetek személyi állományába tartozók esetén a HVKF;

tájékoztatása mellett jogosultak nyilatkozni.

(7) A kijelölt nyilatkozó kizárólag saját feladat- és felelősségi körébe tartozó információkról adhat tájékoztatást.

(8) Átfogó, stratégiai témakörökben a HM SI kommunikációs tervet készít, melyet a honvédelmi miniszter hagy jóvá, és a témában nyilatkozók azt kötelesek figyelembe venni.

(9) A (6) bekezdés szerinti interjú megszervezése érdekében a HM SI felveszi az érintett honvédelmi szervezet vezetőjével, kommunikációs szakemberével a kapcsolatot.

(10) A sajtóérdeklődésre számot tartó témakörben nyilatkozó szakértőt – a HM sajtófőnöke felkérésére – a szakterület felelőse, vagy a szakterületi elöljáró jelöli ki.

6. A sajtóban megjelenő nyilatkozatok eljárási rendje

11. § (1) A honvédelmi szervezet vezetője és a személyi állomány a honvédelmi szervezetet, vagy személyét érintő interjúban – az (5)–(6) bekezdésben foglaltak, valamint a honvédelmi szervezetek heti sajtónyilvános rendezvényeit tartalmazó „Tükör”-ben szereplő események kivételével – riportkészítési engedély alapján vehet részt.

(2) Az engedély tartalmazza az újságíró nevét, személyazonosító igazolvány vagy útlevélszámát, a sajtószerv megnevezését, az engedélyezett riport témáját, a katonai szervezet pontos megnevezését, a készítés időpontját, helyszínét.

(3) Munkaidőn kívül, illetve a parancsnok akadályoztatása esetén a HM SI sajtóügyeletessel történő telefonos egyeztetés alapján is megadható a riportkészítési engedély.

(4) Az engedély kiadására a HM Szervezeti és Működési Szabályzata alapján – a HM sajtófőnöke egyetértésével – a HM SI Sajtó Osztály vezetője jogosult. A minősített, illetve a védett körletet érintő információk vonatkozásában az engedélyezés szabályait az MH Titokvédelmi Szabályzata határozza meg.

(5) A honvédelmi szervezet vezetője a 10. § (3) bekezdésének b) pontja esetében riportkészítési engedély nélkül jogosult nyilatkozni.

(6) A Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kommunikációs szakembere a sajtótól beérkezett kérelmekről az interjú elkészítése előtt legkésőbb egy nappal elektronikusan és szóban a HM sajtófőnöke jóváhagyását kéri, amelyet követően riportkészítési engedély nélkül szervezi meg a nyilatkozatot.

(7) A HM Zrínyi Nonprofit Kft. által működtetett írott és elektronikus médiumok vezetői a HM SI Sajtó Osztály vezetőjének tájékoztatása mellett közvetlenül egyeztethetnek a honvédelmi szervezetek kommunikációs szakembereivel.

12. § (1) A honvédelmi szervezetek a korábban megküldött programokra – ideértve különösen a központilag szervezett eseményeket, rendezvényeket, nyílt napokat, csapatünnepeket, haderőnemi és fegyvernemi napokat – a HM SI-vel történt egyeztetést követően hívhatják meg a média helyi munkatársait. A rendezvényekkel kapcsolatban az érintett honvédelmi szervezet vezetői, vagy az általuk kijelölt személyek riportkészítési engedély nélkül jogosultak nyilatkozni.

(2) Amennyiben a médiától olyan eseménnyel kapcsolatban érkezik információs igény, amely jelentősége túlnő, vagy várhatóan túlnő a honvédelmi szervezet vezetőjének hatáskörén, a honvédelmi szervezet vezetője értesíti a HM sajtófőnökét, és az adott témában nyilatkozni csak a HM sajtófőnöke engedélyével lehet. A további információk kiadását a HM SI tervezi és szervezi.

13. § (1) A külföldi katonai képviselet, misszió kommunikációs szakembere – a szolgálati út betartásával – értesíti a HM SI-t a hazai vagy külföldi újságírói megkeresésről.

(2) A külföldi katonai képviseleten és külföldi misszióban szolgálatot teljesítő személyek, a szolgálati elöljárójuk hozzájárulásával és a HM SI által kiadott engedély alapján nyilatkozhatnak. A nyilatkozattétel során kötelesek figyelembe venni az adott misszióra vonatkozó, a misszió parancsnokságát adó szervezetnél érvényben lévő nyilatkozattételi szabályokat.

14. § (1) A kormány-előterjesztések, a minisztériumi döntések, illetve a lakosságot, a közvéleményt, valamint a személyi állományt érintő döntések előkészítésekor a felterjesztések készítői tájékoztatási záradékot készítenek, amely tartalmazza a közvéleménynek, valamint a személyi állománynak szánt üzeneteket és a kommunikációs javaslatokat.

(2) Az adott anyag tájékoztatási módjáról és menetéről a HM sajtófőnöke javaslata alapján a honvédelmi miniszter dönt.

15. § (1) A személyi állomány a jogszabályoknak megfelelően

a) a szolgálati rendet és a fegyelmet sértő nyilatkozatot nem tehet,

b) a sajtónyilvánosság igénybevételével hivatalos eljárásban magánvéleményt nem nyilváníthat,

c) a szolgálati rendet és a fegyelmet veszélyeztető sajtóterméket nem állíthat elő és nem terjeszthet, ilyen tartalmú plakátot, hirdetményt, emblémát nem függeszthet ki,

d) a szolgálati rendet és fegyelmet sértő internetes bejegyzést nem tehet, illetve

e) a televíziós, rádiós műsorban, telefonos megkeresésekben az MH működéséhez szükséges közbizalmat veszélyeztető nyilatkozatot nem tehet, ezzel járó magatartást nem tanúsíthat.

(2) Az állomány tagja nyilatkozata során nem közölhet a médiával olyan adatokat, amelyek a munkakörét, hatáskörét meghaladják, illetve köteles figyelembe venni a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény, valamint a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény előírásait.

7. Krízishelyzetek, rendkívüli helyzetek kommunikációja

16. § (1) A HM SI váratlan helyzetekre krízis kommunikációs tervvel rendelkezik, amelyeket a HVKF, a HM közigazgatási államtitkára, és a HM kabinetfőnöke útján a honvédelmi miniszter hagy jóvá.

(2) Az MH Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság (a továbbiakban: MH KOB) összehívását követően, annak működése során a HVK VKI állományából kijelölt egy fő kommunikációs szakember, az MH ÖHP sajtóügyeletesével és a HM sajtóügyeletesével való gyors és hatékony adat- és információáramlás érdekében folyamatos egyeztető tevékenységet lát el.

(3) Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész járőrparancsnoka a helyszínen szakmai kérdésekben a HM SI Sajtó Osztálya, vagy munkaidőn kívül a HM sajtóügyeletese tájékoztatását követően nyilatkozhat.

(4) A HVK VKI fegyelmi feladatokért felelős (fő)tisztje a HM-MH személyi állományát érintő kiemelkedő helytállásról, kirívóan súlyos fegyelemsértésről, bűncselekményről, továbbá öngyilkossági cselekményről, halálesetről, járványról, természeti, biológiai, vagy tűz okozta katasztrófáról, a katasztrófa következményeinek felszámolásáról, nagy értékű káresetről a rendelkezésre álló információk alapján haladéktalanul tájékoztatja a HM sajtófőnökét és a HM sajtóügyeletesét. A kommunikáció módjáról, formájáról és tartalmáról – a HM kabinetfőnökével és a HVKF-fel egyeztetve – a HM sajtófőnök dönt. Amennyiben az MH ÖHP katonai szervezeteinél történt az esemény, akkor – a HM sajtófőnöke döntésétől függően – az MH ÖHP sajtóügyeletese is részt vesz a tájékoztatásban.

8. A honvédelmi szervezetek honlapjaira vonatkozó szabályok

17. § (1) A HM hivatalos honlapja a www.kormany.hu weboldalon jelenik meg. A honlap tartalommal való feltöltéséért a HM SI felel.

(2) A HM hírportálja a www.honvedelem.hu, amelyet a HM Zrínyi Nonprofit Kft. üzemeltet, és tölt fel napi tartalommal. A hírportál működését a HM SI felügyeli.

(3) A HM elektronikus ügyintézési portál biztosítja a katonai hatósági eljárások elektronikus ügyintézésének menetét. Az űrlapok és egyéb tartalmak meghatározásáért a hatósági jogkört gyakorló honvédelmi szervezet felel, a rendszergazdai felügyeletet a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HIICSF) gyakorolja. A portál üzemeltetését az MH Támogató Dandár hajtja végre a www.ket.hm.gov.hu címen.

18. § (1) Az állampolgárok tájékoztatása, a honvédelmi ágazat működésének és gazdálkodásának nyilvánossá tétele, az ágazati kommunikációs feladatok hatékonyabb megvalósítása érdekében a honvédelmi szervezetek információszolgáltatási jelleggel honlapokat működtethetnek.

(2) A honlapok kialakítását és üzemeltetését a HM sajtófőnöke engedélyezi. Az engedély beszerzéséért, a honlap tartalmának bővítéséért, a tartalom frissítéséért, a titokvédelmi szabályok betartásáért a honlapot létrehozó honvédelmi szervezet vezetője felel.

(3) A honlapok arculati tervezését és tartalmát a HM SI felügyeli.

(4) A honvédelmi szervezetek honlapjainak elhelyezését, üzemeltetését és elektronikus biztonsági feltételeit a HVK HIICSF csoportfőnöke szabályozza és engedélyezi.

19. § A honvédelmi szervezet honlapján a következő információk jelennek meg:

a) a honvédelmi szervezet (alapító okirat szerinti) neve, annak rövidített változata, csapatkarjelzésének képi ábrázolása;

b) a honvédelmi szervezet története, szervezeti felépítése, tevékenységének rövid leírása és feladata;

c) a honvédelmi szervezet működését meghatározó főbb jogszabályok;

d) a honvédelmi szervezet parancsnokának, vezetőjének, helyetteseinek és vezénylő zászlósának szakmai életrajza;

e) a tájékoztatásért felelős személy neve és elérhetőségei (telefon, fax, elektronikus levélcím);

f) fényképek a honvédelmi szervezet mindennapjairól;

g) a honvédelmi szervezetet érintő időszerű, közérdekű, helyőrségi információk, ehhez kapcsolódó (letölthető) dokumentumok az ehhez szükséges formátumban;

h) a honvédelmi szervezet hagyományos és elektronikus levelezési címe, hivatali telefon- és faxszáma.

9. Kiadványozás rendje

20. § (1) A kommunikációs, PR és arculatépítés szempontjából kiemelt jelentőségű, a következő évre tervezett könyvek, filmek, DVD-k, CD-k vagy más adathordozón megjelentetésre szánt kiadványok jegyzékét a honvédelmi szervezet november 30-ig megküldi a HM SI részére. Amennyiben év közben a honvédelmi szervezet részéről igény merül fel kiadványok megjelentetésére, kérelmét szolgálati úton felterjeszti a HM SI-hez.

(2) A jegyzékhez csatoltan megküldik az egyes kiadványok tervét, feltüntetve azok célját, üzeneteit, szinopszisát, valamint költségvetését, tervezett elosztását és a megjelenéshez szükséges egyéb adatait.

(3) A kiadványok – szakmai véleményeztetés után – bekerülnek a HM éves kommunikációs tervének kiadványokról szóló fejezetébe.

(4) A kiadvány megjelenése után, a tudományos információellátás rendjéről szóló 103/2002. (HK 30.) HM utasítással összhangban a HM sajtófőnöke gondoskodik az elosztásról és a megfelelő számú köteles példány eljuttatásáról.

(5) A kiadványozási tervben nem szereplő kiadványok megjelentetési és ellenjegyzési jogát – a HM sajtófőnöke útján – a HM kabinetfőnöke gyakorolja.

10. Záró rendelkezések

21. § (1) Az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tájékoztatással foglalkozó szervezetei tevékenységének egyes kérdéseiről szóló 75/1997. (HK 25.) HM utasítás, az ágazati internetes megjelenés szabályairól szóló 32/2003. (HK 10.) HM utasítás és a Magyar Honvédség kommunikációs tevékenységéről szóló 106/2005. (HK 25.) HM utasítás.

1

Az utasítást a 26/2022. (VI. 30.) HM utasítás 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2022. július 1. napjával.

2

Az 1. § (2) bekezdése a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 34. §-ával megállapított szöveg.

3

A 10. § (4) bekezdése a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 35. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére