• Tartalom

77/2011. (VIII. 3.) VM rendelet

77/2011. (VIII. 3.) VM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról1

2011.08.04.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 5. pontjában foglalt felhatalmazás alapján az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § c) és d) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. az Európai Parlament és a Tanács 95/2/EK irányelve (1995. február 20.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról, valamint az azt módosító 96/85/EK, 98/72/EK, 2001/5/EK, 2003/52/EK, 2003/114/EK, 2006/52/EK irányelvei, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2010/69/EU irányelve;”

(2) Az R. 3. § 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. a Bizottság 2008/128/EK irányelve (2008. december 22.) az élelmiszerekben használható színezékek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról (kodifikált változat), valamint az ezt módosító, a Bizottság 2011/3/EU irányelve;”

(3) Az R. 3. § 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. a Bizottság 2008/84/EK irányelve (2008. augusztus 27.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról (kodifikált változat), valamint az azt módosító 2009/10/EK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2010/67/EU irányelve;”

(4) Az R. 3. § 17. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. az Európai Parlament és a Tanács 2009/32/EK irányelve (2009. április 23.) az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők előállítása során felhasznált extrakciós oldószerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2010/59/EU irányelve;”

2. § (1) Az R. 5. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az R. 7. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) Az R. 8. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

(4) Az R. 14. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

3. § Hatályát veszti az R.

4. § (1) Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésben foglalt eltéréssel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Az 1. § (1), (3) és (4) bekezdése, 2. § (1)–(3) bekezdése, valamint az 1–3. melléklet 2011. szeptember 1-jén lép hatályba.

(3) A 2. § (4) bekezdése és a 4. melléklet 2011. szeptember 15-én lép hatályba.

(4) Ez a rendelet 2011. szeptember 16-án hatályát veszti.

5. § (1) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Bizottság 2010/59/EU irányelve (2010. augusztus 26.) az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők előállítása során felhasznált extrakciós oldószerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 2009/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról;

b) a Bizottság 2010/67/EU irányelve (2010. október 20.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 2008/84/EK irányelv módosításáról;

c) a Bizottság 2010/69/EU irányelve (2010. október 22.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 95/2/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv mellékleteinek módosításáról;

d) a Bizottság 2011/3/EU irányelve (2011. január 17.) az élelmiszerekben használható színezékek különleges tisztasági követelményeiről.

(2) Ez a rendelet a Bizottság 2011. január 14-i, az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EK rendeletének végrehajtását szolgálja.

1. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez

1.    Az R. 5. melléklete C részének az „Előrecsomagolt friss, darált húsok” rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[Élelmiszer

 

Adalékanyag

Maximális szint]

„Előrecsomagolt, friss, darált húsok

E 261

kálium-acetát

quantum satis”

 

E 262i

nátrium-acetát

 

 

E 262ii

nátrium-hidrogén-acetát

 

 

E 300

aszkorbinsav

 

 

E 301

nátrium-aszkorbát

 

 

E 302

kalcium-aszkorbát

 

 

E 325

nátrium-laktát

 

 

E 326

kálium-laktát

 

 

E 330

citromsav

 

 

E 331

nátrium-citrátok

 

 

E 332

kálium-citrátok

 

 

E 333

kalcium-citrátok

 

2.    Az R. 5. mellékletének C része a következő rendelkezéssel egészül ki:

[Élelmiszer

 

Adalékanyag

Maximális szint]

„Ízesítetlen, erjesztett, élő mikroflórájú tejtermékek és helyettesítő termékek kevesebb mint 20% zsírtartalommal

E 406

agar

quantum satis”

 

E 407

karragén (gyöngyzuzmó)

 

 

E 410

szentjánoskenyérmag-liszt

 

 

E 412

guargumi (guargyanta)

 

 

E 415

xantángumi (xantángyanta)

 

 

E 440

pektinek

 

 

E 460

cellulóz

 

 

E 466

karboxi-metil-cellulóz

 

 

E 471

zsírsavak mono- és digliceridjei

 

 

E 1404

oxidált keményítő

 

 

E 1410

monokeményítő-foszfát

 

 

E 1412

dikeményítő-foszfát

 

 

E 1413

foszforilezett dikeményítő-foszfát

 

 

E 1414

acetilezett dikeményítő-foszfát

 

 

E 1420

acetilezett keményítő

 

 

E 1422

acetilezett dikeményítő-adipát

 

 

E 1440

hidroxil-propil-keményítő

 

 

E 1442

hidroxil-propil-dikeményítő-
foszfát

 

 

E 1450

keményítő-nátrium-oktenil szukcinát

 

 

E 1451

acetilezett oxidált keményítő

 

3.    Az R. 5. melléklet D része I. pontjának második táblázata a következő rendelkezéssel egészül ki:

[Élelmiszer

Maximális szint, mg/kg vagy mg/l

SA

BA

PHB

SA+BA

SA+PHB

SA+BA+PHB]

„Algaalapú, halanalógok

1000

500

 

 

 

 

0,5%-nál több hozzáadott erjeszthető cukrokat és/vagy gyümölcslevet vagy gyümölcs-sűrítményt tartalmazó hordós sör

200

200

 

400

 

 

Hámozatlan friss citrus gyümölcsök (csak felületi kezelés)

20

 

 

 

 

 

A-vitamint, valamint A- és D-vitamin keverékét tartalmazó szilárd étrend-kiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet szerint

 

 

 

1000 a fogyasz-
tásra kész termé-
kekben”

 

 

4.    Az R. 5. melléklet D része II. pontjának második táblázata a következő rendelkezéssel egészül ki:

[Élelmiszer

Maximális szint,
mg/kg vagy mg/l, SO2-ben kifejezve]

„Áfonya (csak Vaccinium corymbosum)

10

Fahéj (csak Cinnamomum zeylanicum)

150”

5.    Az R. 5. melléklet D része a III. pontjának az E 234 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[E szám

Név

Élelmiszer

Maximális szint]

„E 234

nizin(1)

Búzadara- és tápióka-pudingok és hasonló termékek

3 mg/kg

Érlelt sajtok és ömlesztett sajtok

12,5 mg/kg

Clotted cream

10 mg/kg

Mascarpone

10 mg/kg

Pasztőrözött folyékony tojás (tojás-fehérje, tojássárgája vagy egész tojás)

6,25 mg/l

(1) Ezen anyag bizonyos sajtokban az érési folyamat következtében természetesen is jelen lehet.”
6.    Az R. 5. melléklet D része III. pontjának az E 242 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[E szám

Név

Élelmiszer

Maximális szint]

„E 242

dimetil-dikarbonát

Alkoholmentes ízesített italok

250 mg/l beadagolt mennyiség, maradék nem mutatható ki

 

 

Alkoholmentes bor

 

 

 

Folyékony teakon-centrátum

 

 

 

Almabor, körtebor és gyümölcsborok

250 mg/l beadagolt mennyiség, maradék nem mutatható ki”

 

 

Csökkentett alkoholtartalmú bor

 

 

 

Boralapú italok és az 1601/91/EGK rendeletben meghatározott termékek

 

7.    Az R. 5. melléklet D része III. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E szám

Név

Élelmiszer

Maximális szint]

„E 392

rozmaringkivonatok

Nem hőkezelt élelmiszerekhez használt növényi olajok (szűz olajok és olívaolajok kivételével) valamint zsírok, ha többszörösen telítetlen zsírsav tartalmuk a teljes zsírsav tartalom 15 tömegszázalékánál nagyobb

30 mg/kg
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége)

 

 

 

 

Zsírtartalomra számítva

 

 

Halolajok és alga-olajok

50 mg/kg

 

 

 

(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége)

 

 

 

Zsírtartalomra számítva

 

 

Sertészsír, marha-, baromfi-, birka-, sertészsíradékok

 

 

 

Zsírok és olajok hőkezelt élelmiszerek ipari előállításához

 

 

 

Sütőolaj és sütőzsír, az olívaolaj és az olívapogácsaolaj kivételével

 

 

 

Gabona-, burgonya- vagy keményítő alapú snackek

 

 

 

Mártások

100 mg/kg

 

 

 

(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége)

 

 

 

Zsírtartalomra számítva

 

 

Finom pékáruk

200 mg/kg

 

 

 

(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége)

 

 

 

Zsírtartalomra számítva

 

 

A 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendeletben meghatározott étrendkiegészítők

400 mg/kg
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve)

 

 

 

 

 

Szárított burgonya

200 mg/kg

 

 

 

(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve)

 

 

Tojástermékek

 

 

 

Rágógumi

 

 

 

Tejpor italautomatához

200 mg/kg

 

 

 

(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége)

 

 

 

Zsírtartalomra számítva

 

 

Fűszerek és ételízesítők

 

 

 

Feldolgozott diófélék

 

 

 

Leves- és erőlevesporok

50 mg/kg

 

 

 

(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve)

 

 

Szárított hús

150 mg/kg

 

 

 

(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve)

 

 

Hús- és haltermékek a szárított hús és szárított kolbász kivételével

150 mg/kg
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége)

 

 

 

 

 

 

Zsírtartalomra számítva

 

 

Szárított kolbász

100 mg/kg

 

 

 

(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve)

 

 

Aromák

1000 mg/kg

 

 

 

(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve)

 

 

Tejpor fagylalt készítéséhez

30 mg/kg

 

 

 

(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve)”

8.    Az R. 5. melléklet E részének az E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 és E 452 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[E szám

Név

Élelmiszer

Maximális szint]

 

A következő élelmiszerekben az E 338 foszforsav, az E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452 foszfátok, egyedileg vagy keverten használhatók (P2O5-ben kifejezve).

 

„E 338

foszforsav

Üdítőitalok

700 mg/l

 

 

Sterilezett és UHT-kezelt tej

1 g/l

 

 

Kandírozott gyümölcsök

800 mg/kg

 

 

Gyümölcs készítmények

800 mg/kg

E 339

nátrium-foszfátok

Részlegesen dehidratált tej, 28% alatti szárazanyag-tartalommal

1 g/kg

 

a) nátrium-
dihidrogén-foszfát

Részlegesen dehidratált tej, 28% feletti szárazanyag-tartalommal

1,5 g/kg

 

b) dinátrium-
hidrogén-foszfát

Tejpor és sovány tejpor

2,5 g/kg

 

c) trinátrium-foszfát

Pasztőrözött, sterilezett és UHT-kezelt tejszín

5 g/kg

 

 

Tejszínhab és növényi zsíranalógok

5 g/kg

 

 

Nyers sajt (kivéve a Mozzarellát)

2 g/kg

E 340

kálium-foszfátok

Ömlesztett sajtok és feldolgozott sajtanalógok

20 g/kg

 

a) kálium-
dihidrogén-foszfát

Húskészítmények

5 g/kg

 

b) dikálium-
hidrogén-foszfát

Sportitalok és ásványi anyaggal dúsított palackozott vizek

0,5 g/l

 

c) trikálium-foszfát

Szilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet szerint

GMP

 

 

Só és sóhelyettesítők

10 g/kg

 

 

Növényifehérjeitalok

20 g/l

 

 

Tejsavófehérjét tartalmazó sportitalok

4 g/kg

E 341

kalcium-foszfátok

Italfehérítők

30 g/kg

 

a) kalcium-
hidrogén-foszfát

Italfehérítők árusító automatákhoz

50 g/kg

 

b) dikalcium-foszfát

Fagyasztott állapotban fogyasztandó készítmények (például fagylaltok, jégkrémek)

1 g/kg

 

c) trikalcium-foszfát

Desszertek

3 g/kg

 

 

Desszertporok

7 g/kg

E 343

magnézium-
foszfátok

Finom pékáruk, sütemények, tartós lisztes készítmények

20 g/kg

 

a) mono-
magnézium-foszfát

Liszt

2,5 g/kg

 

b) dimagnézium-
foszfát

Liszt, sütéskész (sütőportartalmú)

20 g/kg

 

 

Soda bread

20 g/kg

 

 

Tojáslé (fehérje, sárgája vagy egész)

10 g/kg

E 450

difoszfátok

Mártások, szószok

5 g/kg

 

a) dinátrium-difoszfát

Levesek és erőleves, levesalapok

3 g/kg

 

b) trinátrium-
difoszfát

Instant tea és instant gyógynövény-kivonatok, főzetek

2 g/l

 

c) tetranátrium-
difoszfát

Rágógumi

GMP

 

d) tetrakálium-
difoszfát

Szárított, porított élelmiszerek

10 g/kg

 

e) dikalcium-difoszfát

Tejalapú csokoládé és malátaitalok

2 g/l

 

f) kalcium-
dihidrogén-difoszfát

Szeszesitalok (kivéve a bort és a sört)

1 g/l

 

 

Reggeli-cereáliatermékek

5 g/kg

 

 

Snackek

5 g/kg

E 451

trifoszfátok

Surimi

1 g/kg

 

 

Hal- és rákkrémek

5 g/kg

 

a) pentanátrium-
trifoszfát

Öntetek (palacsinta-szirupok, ízesített szörpök tejturmixokhoz és fagylaltokhoz; hasonló termékek)

3 g/kg

 

b) pentakálium-
trifoszfát

Különleges táplálkozási célokra készített élelmiszerek

5 g/kg

 

 

Hús- és zöldségtermékek bevonatai

4 g/kg

E 452

polifoszfátok

Cukorkák

5 g/kg

 

a) nátrium-polifoszfát

Porcukor

10 g/kg

 

b) kálium-polifoszfát

Metélt tészták

2 g/kg

 

c) nátrium-
kalcium- polifoszfát

Folyékony tészták

12 g/kg

 

d) kalcium-polifoszfát

Nyers halfilék, fagyasztva és gyorsfagyasztva

5 g/kg

 

 

Nyers és feldolgozott, fagyasztott és gyorsfagyasztott csiga- és rák-termékek

5 g/kg

 

 

Feldolgozott burgonyatermékek (beleértve a fagyasztott, gyorsfagyasztott, hűtött vagy szárított termékeket) elősütött fagyasztott és mélyhűtött burgonya

5 g/kg

 

 

Kenhető zsírok a vaj kivételével

5 g/kg

 

 

Savanyú tejszínvaj

2 g/kg

 

 

Rákkonzervek

1 g/kg

 

 

Vízalapú emulziók sütőformák kenésére

30 g/kg

 

 

Kávé alapú italok automatákhoz

2 g/kg

 

 

Aromák

40 g/kg”

9.    Az R. 5. mellékletének E része a következő E 427 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:

[E szám

Név

Élelmiszer

Maximális szint]

„E 427

kassziagumi

Fagyasztott állapotban fogyasztandó készítmények (például fagylaltok, jégkrémek)

2 500 mg/kg

 

 

Fermentált tejtermékek a nem fermentált, ízesítetlen élő mikroflórájú tejtermékek kivételével

 

 

 

Tejalapú desszertek és hasonló termékek

 

 

 

Töltelék, öntet vagy bevonat finom pékárukhoz és desszertekhez

 

 

 

Ömlesztett sajt

 

 

 

Szószok és salátaöntetek

 

 

 

Leves- és erőlevesporok

 

 

 

Hőkezelt húskészítmények

1 500 mg/kg”

10.    Az R. 5. melléklete E részének az E 901, E 902 és E 904 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[E szám

Név

Élelmiszer

Maximális szint]

 

 

Aromák

10 mg/kg

„E 901
E 902
E 904

fehér és sárga méhviasz
kandelillaviasz
sellakk

Csak fényezőanyagként a következőkre:
– Édességek (beleértve a csokoládét)
– Kisméretű finom pékáruk, sütemények, tartós lisztes készítmények csokoládé- bevonattal
– Snackek
– Dió, mogyoró
– Babkávé

GMP

 

 

– Jégkrémet tartalmazó, előrecsomagolt ostyák (csak az E 901 esetében)

quantum satis

 

 

Szilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet szerint

GMP

 

 

Friss citrusgyümölcsök, dinnye, alma, körte, őszibarack és ananász (csak felületkezelésére)

GMP

 

 

Aromák alkoholmentes ízesített italokban (csak az E 901 esetében)

0,2 g/kg az ízesített italokban”

11.    Az R. 5. mellékletének E része a következő E 961 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:

[E szám

Név

Élelmiszer

Maximális szint]

„E 961

neotám

Vízalapú ízesített italok, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül

2 mg/l ízfokozóként

 

 

Tej- és tejszármazék-alapú, vagy gyümölcsléalapú italok, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül

2 mg/l ízfokozóként

 

 

„Snackek” meghatározott ízesítésű, közvetlenül fogyasztható, előre csomagolt, száraz, fűszeres, keményítőt tartalmazó termékek és bevonattal ellátott diófélék

2 mg/kg ízfokozóként

 

 

Keményítőalapú édesség, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül

3 mg/kg ízfokozóként

 

 

Leheletfrissítő cukorkák, hozzáadott cukor nélkül

3 mg/kg ízfokozóként

 

 

Erősen ízesített frissítő torokpasztillák, hozzáadott cukor nélkül

3 mg/kg ízfokozóként

 

 

Rágógumi, hozzáadott cukor nélkül

3 mg/kg ízfokozóként

 

 

Csökkentett energiatartalmú dzsem, zselé és gyümölcsíz

2 mg/kg ízfokozóként

 

 

Mártások

2 mg/kg ízfokozóként

 

 

Folyékony étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint

2 mg/kg ízfokozóként

 

 

Szilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint

2 mg/kg ízfokozóként

 

 

Vitamin- és/vagy ásványianyag-alapú, szirupszerű vagy nem rágótabletta formájú étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint

2 mg/kg ízfokozóként”

12.    Az R. 5. mellékletének E része a következő E 1203 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:

[E szám

Név

Élelmiszer

Maximális szint]

„E 1203

polivinil-alkohol

Kapszula és tabletta formájú étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint

18 g/kg”

13.    Az R. 5. melléklete E részének az E 1505 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[E szám

Név

Élelmiszer

Maximális szint]

„E 1505

trietil-citrát

Kapszula és tabletta formájú étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint.

3,5 g/kg

Szárított tojásfehérje

quantum satis”

14.    Az R. 5. mellékletének E része a következő E 1452 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:

[E szám

Név

Élelmiszer

Maximális szint]

„E 1521

polietilén-glikol

Kapszula és tabletta formájú étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint.

10 g/kg”

15.    Az R. 5. melléklete F részének a „polietilén-glikol 6000” adalékanyagra vonatkozó sora helyébe a következő rendelkezés lép:

[E szám

Név

Felhasználási korlátozások]

„E 1521

polietilén-glikol

édesítőszerek”

16.    Az R. 5. mellékletének G része III. pontja a következő E 920 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:

[E szám

Név

Élelmiszer

Maximális szint]

„E 920

L-cisztein

Csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt kekszek

1 g/kg”

2. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez

Az R. 7. mellékletének az E 160d LIKOPIN adalékanyagra vonatkozó szövegrész helyébe a következő szöveg lép:

„E 160 D LIKOPIN

 

i.

szintetikus likopin

 

Szinonimák

Kémiai szintézisből származó likopin

Meghatározás

A szintetikus likopin a likopinok geometriai izomerjeinek elegye, előállítása pedig az élelmiszerekben használt más karotenoidok előállításához szokásosan használt szintetikus intermedierek Wittig-kondenzációjával történik. A szintetikus likopin főképp likopinok all-transz-izomerjéből, 5-cisz-izomerjéből és egyéb kisebb mennyiségben előforduló izomerekből áll. Az élelmiszerekbe szánt kereskedelmi likopinkészítmények étkezési olajokkal készült szuszpenziók vagy vízben diszpergálható, illetve oldható porok.

Színindexszám

75125

EINECS

207-949-1

Kémiai név

Ψ,Ψ-karotin, all-transz-likopin, (all-E)–likopin, (all-E)–2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil-
dotriakonta-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30- tridekaén

Összegképlet

C40H56

Molekulasúly

536,85

Vizsgálat

Az összes likopin legalább 96%-a (az all-transz-likopin legalább 70%-a) E1 cm 1% 3 450, 465–475 nm-en hexánban mérve
(100%-osan tiszta all-transz-likopinhoz)

Leírás

Vörös színű kristályos por

Azonosítás

 

Spektrofotometria

Hexánban oldva az adszorpció maximumértéke kb. 470 nm-en van

Karotenoidok vizsgálata

A minta oldata acetonban a nátrium-nitrit 5%-os oldata és az 1N-os kénsav egymás utáni hozzáadását követően elveszíti a színét

Oldhatóság

Vízben nem oldódik, kloroformban szabadon oldódik

Az 1%-os oldat tulajdonságai
kloroformban

Az oldat tiszta, és intenzív narancsvörös színe van

Tisztaság

 

Szárítási veszteség

Legfeljebb 0,5% (40 °C, 4 óra 20 Hgmm nyomáson)

Apo-12’-likopenal

Legfeljebb 0,15%

Trifenil-foszfin-oxid

Legfeljebb 0,01%

Oldószermaradékok

Metanol legfeljebb 200 mg/kg Hexán, Propán-2-ol: külön-külön legfeljebb 10 mg/kg. Diklór-metán: legfeljebb 10 mg/kg (kizárólag kereskedelmi készítményekben)

Ólom

Legfeljebb 1 mg/kg

ii.

piros paradicsomból

 

Szinonimák

Natural Yellow 27

Meghatározás

A likopint a természetes piros paradicsomból (Lycopersicon esculentum L.) oldószeres extrakcióval, az oldószer eltávolítása után nyerik. Az extrakcióhoz csak a következő oldószereket lehet használni: szén-dioxid, etil-acetát, aceton, propán-2-ol, metanol, etanol és hexán. A paradicsom fő színanyaga a likopin; kisebb mennyiségben egyéb karotinoid-pigmenteket is tartalmazhat. Az egyéb színes pigmenteken kívül a termék a paradicsomban természetes módon előforduló olajokat, zsírokat, viaszokat és ízanyagokat is tartalmazhat.

Színindexszám

75125

EINECS

207-949-1

Kémiai név

Ψ,Ψ-karotin, all-transz-likopin, (all-E)–likopin, (all-E)–2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil-
dotriakonta-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30- tridekaén

Összegképlet

C40H56

Molekulasúly

536,85

Vizsgálat

E1 cm 1% 3 450, 465–475 nm-en hexánban mérve (100%-osan tiszta all-transz-likoponhoz) Az összes színezőanyag legalább 5%.

Leírás

Sötétpiros színű, sűrű folyadék

Azonosítás

 

Spektrofotometria

A maximuma hexánban mérve kb. 472 nm-en van

Tisztaság

 

Oldószermaradékok

Propán-2-ol Hexán Aceton Etanol Metanol Etil-acetát Legfeljebb 50 mg/kg, összesen vagy külön-külön

Szulfáthamu

Legfeljebb 1%

Higany

Legfeljebb 1 mg/kg

Kadmium

Legfeljebb 1 mg/kg

Arzén

Legfeljebb 3 mg/kg

Ólom

Legfeljebb 2 mg/kg

iii.

Blakeslea trisporából származó

 

Szinonimák

Natural Yellow 27

Meghatározás

A Blakeslea trisporából származó likopint fungális biomasszából nyerik, és kristályosítással, valamint szűréssel tisztítják. Főképp likopinok all-transz-izomerjeiből áll. Kisebb mennyiségben egyéb karotinoidokat is tartalmaz. Előállításakor oldószereként kizárólag izopropanolt és izobutil-acetátot alkalmaznak. Az élelmiszerekbe szánt kereskedelmi likopinkészítmények étkezési olajokkal készült szuszpenziók vagy vízben diszpergálható, illetve oldható porok.

Színindexszám

75125

EINECS

207-949-1

Kémiai név

Ψ,Ψ-karotin, all-transz-likopin, (all-E)–likopin, (all-E)–2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil-dotriakonta-
2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30- tridekaén

Összegképlet

C40H56

Molekulasúly

536,85

Vizsgálat

Az összes likopin legalább 95%-a és az összes színezőanyag all-transz-likopinjának legalább 90%-a E1 cm 1% 3 450, 465–475 nm-en hexánban mérve (100%-osan tiszta all-transz-likopinhoz)

Leírás

Vörös színű kristályos por

Azonosítás

 

Spektrofotometria

Hexánban oldva az adszorpció maximumértéke kb. 470 nm-en van

Karotenoidok vizsgálata

A minta oldata acetonban a nátrium-nitrit 5%-os és a kénsav 1N-os oldatának egymás utáni hozzáadását követően elveszíti a színét

Oldhatóság

Vízben nem oldódik, kloroformban szabadon oldódik

Az 1%-os oldat tulajdonságai
kloroformban

Az oldat tiszta, és intenzív narancsvörös színe van

Tisztaság

 

Szárítási veszteség

Legfeljebb 0,5% (40 °C, 4 óra 20 Hgmm nyomáson)

Egyéb karotinoidok

Legfeljebb 5%

Oldószermaradékok

Propán-2-ol: legfeljebb 0,1% Izobutil-acetát: legfeljebb 1,0% Diklór-metán: legfeljebb 10 mg/kg (kizárólag kereskedelmi készítményekben)

Szulfáthamu

Legfeljebb 0,3%

Ólom

Legfeljebb 1 mg/kg”

3. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez

1.    Az R. 8. melléklete E 290 SZÉN-DIOXID szakaszának „Olaj” sora helyébe a következő rendelkezés lép:
„Olaj            Legfeljebb 5 mg/kg”
2.    Az R. 8. melléklete a következő E 392 ROZMARINGKIVONATOK szakasszal egészül ki:

 

„E 392 ROZMARINGKIVONATOK

 

Szinonima

Rozmaringlevél-kivonat (antioxidáns)

 

Meghatározás

A rozmaringkivonatok számos összetevőt tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatása bizonyított. Ezen összetevők alapvetően a fenolsavak, a flavonoidok és a diterpenoidok osztályaihoz tartoznak. Az antioxidáns vegyületek mellett a kivonatok triterpéneket és szerves oldószerből kivonható anyagokat is tartalmazhatnak, melyek pontos meghatározását a következő előírás tartalmazza.

 

Einecs

283-291-9

 

Kémiai név

Rozmaringkivonat (Rosmarinus officinalis)

 

Leírás

A rozmaringlevél kivonat antioxidánst a Rosmarinus officinalis leveleiből vonják ki élelmiszerekhez engedélyezett oldószerekkel. A kivonatokat ezt követően színteleníthetik és szagtalaníthatják. A kivonatok standardizálhatók.

 

Azonosítás

 

Antioxidáns referencia-vegyületek: fenolos diterpének

Karnozolsav (C20H28O4) és karnozol (C20H26O4)
(amelyek az összes fenolos diterpén legalább 90%-át teszik ki)

 

Legfontosabb illékony referencia anyagok

Borneol, bornil-acetát, kámfor, 1,8-cineol, verbenon

 

Sűrűség

>0.25 g/ml

 

Oldhatóság

Vízben nem oldódik

 

Tisztaság

 

Szárítási veszteség

5%

 

Arzén

Legfeljebb 3 mg/kg

 

Ólom

Legfeljebb 2 mg/kg

 

 

 

1 – Szárított rozmaringlevélből acetonos extrakcióval előállított rozmaringkivonatok.

 

 

 

Leírás

A rozmaringkivonatokat szárított rozmaringlevélből acetonos extrakcióval, szűréssel, tisztítással és az oldószer elpárologtatásával állítják elő, majd szárítással és szitálással egy finom port vagy folyadékot nyernek.

 

Azonosítás

 

Antioxidáns referencia vegyület tartalom

≥10% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban- kifejezve

 

Antioxidáns/illóanyag aránya

(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a)

 

 

(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)*

 

 

≥15

 

 

(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás – tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke)

 

Oldószer maradék

Aceton legfeljebb 500 mg/kg

 

 

 

2 – Szárított rozmaringlevélből szuperkritikus széndioxid-extrakcióval előállított rozmaringkivonatok.

 

Rozmaringkivonatot szárított rozmaringlevélből állítják elő, kis mennyiségű etanol hordozót tartalmazó szuperkritikus széndioxidos extrakció útján.

 

Azonosítás

 

Az antioxidáns referencia-vegyület tartalom

≥13% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve

 

Antioxidáns/illóanyag arány

(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a)

 

 

(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)*

 

 

≥15

 

 

(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás – tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke)

 

Oldószermaradék

Etanol: legfeljebb 2%

 

 

 

3 – Szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból előállított rozmaringkivonatok

 

Rozmaringkivonatok, amelyeket szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból állítanak elő. A kivonatokat tovább tisztíthatják, például aktívszenes és/vagy molekuláris desztillációval. A kivonatok arra alkalmas és engedélyezett hordozókban szuszpendálhatók vagy porlasztva-száríthatók.

 

Azonosítás

 

Az antioxidáns referencia vegyület tartalom

≥5% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve

 

Antioxidáns/illóanyag arány

(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a)

 

 

(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)*

 

 

≥15

 

 

(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás – tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke)

 

Oldószermaradék

Etanol: legfeljebb 500 mg/kg

 

 

 

 

4 – Két lépéses, hexános és etanolos extrakcióval kinyert, színtelenített és szagtalanított rozmaringkivonatok.

 

Rozmaringkivonatok, amelyeket, szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból állítanak elő hexános extrakcióval. A kivonatot tovább tisztíthatják, például aktívszenes és/vagy molekuláris desztillációval. Arra megfelelő és engedélyezett hordozókba szuszpendált állapotban, vagy porlasztva-szárított formában lehetnek.

 

Azonosítás

 

Az antioxidáns referencia vegyület tartalom

≥5% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve

 

Antioxidáns/illóanyag arány

(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a)

 

 

(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)*

 

 

≥15

 

 

(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás – tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke)

 

Oldószermaradék

Hexán: legfeljebb 25 mg/kg

 

 

Etanol: legfeljebb 500 mg/kg”

3.    Az R. 8. melléklete E 426 SZÓJA-HEMICELLULÓZ szakaszának helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„E 426 SZÓJA-HEMICELLULÓZ

 

Szinonimák

 

 

Meghatározás

A szója-hemicellulóz finomított, vízben oldódó poliszacharid, melyet a természetes szójabab rostból nyernek forró vizes extrakcióval. Etano-lon kívül más szerves kicsapószer nem használható.

 

Kémiai név

Vízben oldódó szója-poliszIcharidok.

 

 

Vízben oldódó szójarost.

 

Tartalom

Legalább 74% szénhidrát.

 

Leírás

Szabadon ömlő, fehér vagy sárgásfehér por.

 

Azonosítás

 

A. Oldhatóság

Forró és hideg vízben oldódik gélképződés nélkül.

 

1%-os oldat pH-értéke

5,5 ± 1,5

 

B. 10%-os oldat viszkozitása

Legfeljebb 200 mPa.s.

 

Tisztaság

 

Szárítási veszteség

Legfeljebb 7% (105 °C, 4 óra).

 

Fehérje

Legfeljebb 14%.

 

Összes hamu

Legfeljebb 9,5% (600 °C, 4 óra).

 

Arzén

Legfeljebb 2 mg/kg.

 

Ólom

Legfeljebb 5 mg/kg.

 

Higany

Legfeljebb 1 mg/kg.

 

Kadmium

Legfeljebb 1 mg/kg.

 

Normál csíraszám

Legfeljebb 3000 telepképző egység/gramm.

 

Élesztő és penészgombák

Legfeljebb 100 telepképző egység/gramm.

 

E. coli

Nincs jelen 10 g-ban.

 

Etanol

Legfeljebb 2%”

4.    Az R. 8. melléklete a következő E 427 KASSZIA-GUMI szakasszal egészül ki:

 

„E 427 KASSZIA-GUMI

 

Szinonimák

 

 

Meghatározás

A kasszia-gumi a – 0,05%-nál kevesebb Cassia occidentalis-t tartalmazó – Cassia tora és Cassia obtusifoli (Leguminosae) magvak tisztított endospremájának őrleménye. Elsősorban nagy molekulatömegű, fő komponensként egymáshoz (1,6)–α-kötésekkel kapcsolódó (1,4)–β-D-mannopiranóz-egységeknek α-D-galaktopiranóz egységekkel alkotott lineáris láncából álló poliszacharidok alkotják. A mannózok galaktózokhoz viszonyított aránya 5:1.

 

 

Az előállítás során a magvakat hántolják és termomechanikai kezeléssel csírátlanítják, majd megőrlik és megtisztítják az endospermát. Az őrölt endospermát izopropanolos extrakcióval tovább tisztítják.

 

Tartalom

Legalább 75% galaktomannán

 

Leírás

Halványsárgától piszkos-fehérig terjedő színű, szagtalan por.

 

Azonosítás

 

 

Oldhatóság

Etanolban nem oldódik. Hideg vízben jól diszpergálódik, kolloid oldatot képezve.

 

Gél-képződés boráttal

A minta vizes diszperziójához megfelelő nátrium-borát tesztoldatot (TS) adva a pH 9 fölé emelésekor gél képződik.

 

Gélképződés xantán-gumival

Kimérünk a próbából 1,5 g-ot és 1,5 g xantán-gumit, majd összekeverjük. A keveréket gyors keverés mellett egy 400 ml-es főzőpohárban lévő 300 ml 80 °C-os vízhez adjuk. Addig keverjük, amíg a keverék fel nem oldódik, majd a feloldódást követően további harminc percen át keverjük (a hőmérsékletet 60 °C felett tartva a keverési művelet közben). Abbahagyjuk a keverést és hagyjuk a keveréket legalább 2 órán keresztül szobahőmérsékletre hűlni.

 

 

Miután a hőmérséklet 40 °C alá süllyed, egy szilárd, viszkoelasztikus gél képződik; ilyen gél egy hasonló módon készített, 1%-os, kizárólag kasszia-gumiból vagy xantán-gumiból álló kontroll-oldatban nem képződik.

 

Viszkozitás

Kevesebb mint 500 mPa.s (25 °C, 2 óra, 1%-os oldat), ami 200 000–300 000 D átlagos molekulatömegnek felel meg.

 

Tisztaság

 

 

Savban oldhatatlan anyag

Legfeljebb 2,0%

 

pH

5,5–8 (1%-os vizes oldat)

 

Nyers zsír

Legfeljebb 1%

 

Fehérjék

Legfeljebb 7%

 

Összes hamu

Legfeljebb 1,2%

 

Szárítási veszteség

Legfeljebb 12% (5 óra, 105 °C)

 

Összes antrakinon

Legfeljebb 0,5 mg/kg (kimutatási határ)

 

Oldószermaradékok

Legfeljebb 750 mg/kg izopropil-alkohol

 

Ólom

Legfeljebb 1 mg/kg

 

Mikrobiológiai követelmények

 

 

Összes élőcsíra-szám

Legfeljebb 5000 telepképző egység/gramm

 

Élesztők és penészgombák

Legfeljebb 100 telepképző egység/gramm

 

Salmonella spp

Nincs jelen 25 g-ban

 

E Coli

Nincs jelen 1 g-ban”

5.    Az R. 8. melléklete E 463 HIDROXIPROPIL-CELLULÓZ szakaszának helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„E 463 HIDROXIPROPIL-CELLULÓZ

 

Szinonimák

Cellulóz-hidroxipropil-éter

 

Meghatározás

A hidroxipropil-cellulóz rostos növények természetes törzseiből közvetlenül nyert és hidroxipropilcsoportokkal részlegesen éterezett cellulóz.

 

Kémiai név

A cellulóz hidroxipropilétere

 

Összegképlet

A polimer szubsztituált anhidroglükózegységeket tartalmaz a következő általános képletnek megfelelően:

 

 

C6H7O2 (OR1) (OR2) (OR3), ahol R1, R2, R3 a következők egyike lehet:
– H

 

 

– CH2CHOHCH3

 

 

– CH2CHO(CH2CHOHCH3) CH3

 

 

– CH2CHO[CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3]CH3

 

Molekulatömeg

Körülbelül 30 000-től 1 000 000-ig.

 

Tartalom

Legfeljebb 80,5% hidroxipropil-csoport (–OCH2CHOHCH3) tartalom, ami szárazanyagra számítva glukóz-anhidrid egységenként legfeljebb 4,6 hidroxipropil-csoporttal egyenértékű.

 

Leírás

Enyhén higroszkópos, fehér vagy világossárgás, világosszürkés, szagtalan, íztelen granulált vagy rostos por.

 

Azonosítás

 

 

A Oldhatóság

Vízben duzzadva tiszta vagy opalizáló, viszkózus, kolloidális oldatot képez. Oldódik etanolban. Nem oldódik éterben.

 

B Gázkromatográfia

A szubsztituensek gázkromatográfiás meghatározása.

 

Tisztaság

 

 

Szárítási veszteség

Legfeljebb 10% (105 °C, 3 óra)

 

Szulfáthamu

Legfeljebb 0,5%, 800±25 °C-on meghatározva

 

Az 1%-os kolloidális oldat pH-ja

Legalább 5,0 és legfeljebb 8,0

 

Propilénklórhidrin

Legfeljebb 0,1 mg/kg

 

Arzén

Legfeljebb 3 mg/kg

 

Ólom

Legfeljebb 5 mg/kg

 

Higany

Legfeljebb 1 mg/kg

 

Kadmium

Legfeljebb 1 mg/kg

 

Nehézfémek (ólomban kifejezve)

Legfeljebb 20 mg/kg”

6.    Az R. 8. melléklete E 949 hidrogén szakaszának helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„E 949 HIDROGÉN

 

Meghatározás

 

 

Kémiai név

Hidrogén

 

Einecs

215-605-7

 

Összegképlet

H2

 

Molekulatömeg

2

 

Tartalom

Legalább 99,9%

 

Leírás

Színtelen, szagtalan, nagyon gyúlékony gáz.

 

Tisztaság

 

 

Víz

Legfeljebb 0,005% (v/v).

 

Oxigén

Legfeljebb 0,001% (v/v).

 

Nitrogén

Legfeljebb 0,07% (v/v).”

7.    Az R. 8. melléklete a következő E 1203 POLI(VINIL-ALKOHOL) szakasszal egészül ki:

 

„E 1203 POLI(VINIL-ALKOHOL)

 

Szinonimák

Vinil-alkohol polimer, PVOH

 

Leírás

A poli(vinil-alkohol) egy szintektikus gyanta, melyet a vinil-acetát polimerizációjával állítanak elő, majd az észtert alkáli katalizátor jelenlétében részlegesen hidrolizálják. A termék fizikai jellemzői a polimerizáció és a hidrolízis mértékétől függnek.

 

Kémiai név

Eténol homopolimer

 

Összegképlet

(C2H3OR)n ahol R = H vagy COCH3

 

Leírás

Íztelen, szagtalan, átlátszó, fehér vagy krémszínű szemcsés por.

 

Azonosítás

 

 

Oldhatóság

Vízben oldódik; etanolban nehezen oldódik.

 

Kicsapási reakció

Feloldunk 0,25 g mintát 5 ml vízben melegítés mellett, majd szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. Az oldathoz 10 ml etanolt hozzáadva egy fehér, zavaros vagy pelyhes csapadékot kapunk.

 

Színreakció

Feloldunk 0,01 g mintát 100 ml vízben melegítés mellett, majd szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. Kék szín képződik, ha (5 ml oldathoz) egy csepp jód tesztoldatot (TS) és pár csepp bórsavas oldatot adunk.

 

 

Feloldunk 0,5 g mintát 10 ml vízben melegítés mellett, majd szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. 5 ml oldathoz egy csepp jód TS-t adva sötétvörös szín képződik.

 

Viszkozitás

4,8–5,8 mPa.s (4%-os oldat 20 °C-on), ami 26 000–30 000 D átlagos molekulatömegnek felel meg.

 

Tisztaság

 

Vízben oldhatatlan rész

Legfeljebb 0,1%

 

Észter szám

125 és 153 mg KOH/g között

 

Hidrolízis mértéke

86,5–89,0%

 

Savfok

Legfeljebb 3,0

 

Oldószermaradékok

Legfeljebb 1,0% metanol, 1,0% metil-acetát

 

pH

5,0–6,5 (4%-os oldat)

 

Szárítási veszteség

Legfeljebb 5,0% (105 °C, 3 óra)

 

Izzítási maradék

Legfeljebb 1,0%

 

Ólom

Legfeljebb 2,0 mg/kg”

8.    Az R. 8. melléklete a következő E 1521 POLIETILÉN-GLIKOLOK szakasszal egészül ki:

 

„E 1521 POLIETILÉN-GLIKOLOK

 

Szinonimák

PEG, makrogol, Polietilén-oxid

 

Meghatározás

Etilén-oxid és víz addíciós polimerei, melyekhez rendszerint egy a molekulatömegnek megközelítőleg megfeleltethető számot rendelnek.

 

Kémiai név

alfa-Hidro-omega-hidroxipoli(oxi-1,2-etándiol)

 

Összegképlet

HOCH2–(CH2–O–CH2)n–CH2OH

 

Átlagos molekulatömeg

380–9000 D

 

Tartalom

PEG 400: Legalább 95% és legfeljebb 105%

 

 

PEG 3000: Legalább 90% és legfeljebb 110%

 

 

PEG 3350: Legalább 90% és legfeljebb 110%

 

 

PEG 4000: Legalább 90% és legfeljebb 110%

 

 

PEG 6000: Legalább 90% és legfeljebb 110%

 

 

PEG 8000: Legalább 87,5% és legfeljebb 112,5%

 

Leírás

A PEG 400 egy áttetsző, viszkózus, színtelen vagy csaknem színtelen higroszkopikus folyadék.

 

 

A PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 és PEG 8000 fehér vagy csaknem fehér szilárd anyagok, viaszos vagy paraffinhoz hasonló megjelenéssel.

 

Azonosítás

 

 

Olvadáspont

PEG 400: 4–8 °C

 

 

PEG 3000: 50–56 °C

 

 

PEG 3350: 53–57 °C

 

 

PEG 4000: 53–59 °C

 

 

PEG 6000:55–61 °C

 

 

PEG 8000: 55–62 °C

 

Viszkozitás

PEG 400: 105–130 mPa.s 20 °C-on

 

 

PEG 3000: 75–100 mPa.s 20 °C-on

 

 

PEG 3350: 83–120 mPa.s 20 °C-on

 

 

PEG 4000: 110–170 mPa.s 20 °C-on

 

 

PEG 6000: 200–270 mPa.s 20 °C-on

 

 

PEG 8000: 260–510 mPa.s 20 °C-on

 

 

A 400-nál nagyobb átlagos molekulatömegű polietilén-glikolok esetében a viszkozitás az adott anyag 50 (m/m) %-os vizes oldata alapján kerül meghatározásra.

 

Oldhatóság

A PEG 400 vízzel elegyíthető, nagyon jól oldódik acetonban, alkoholban és metilén-kloridban, gyakorlatilag oldhatatlan zsíros és ásványi olajokban

 

 

A PEG 3000 és a PEG 3350: nagyon jól oldódik vízben és metilén-kloridban, kismértékben oldódik alkoholban, gyakorlatilag oldhatatlan zsíros és ásványi olajokban

 

 

A PEG 4000, PEG 6000 és PEG 8000: nagyon jól oldódik vízben és metilén-kloridban, gyakorlatilag oldhatatlan alkoholban, valamint zsíros és ásványi olajokban.

 

Tisztaság

 

 

Savasság vagy lúgosság

Feloldunk 0,5 g mintát 50 ml széndioxid-mentes vízben, és hozzáadunk 0,15 ml brómtimolkék-oldatot. Az oldat színe sárga vagy zöld. Az indikátor színének kékre változtatásához legfeljebb 0,1 ml 0,1 M nátrium-hidroxidra van szükség.

 

Hidroxil szám

PEG 400: 264–300

 

 

PEG 3000: 34–42

 

 

PEG 3350: 30–38

 

 

PEG 4000: 25–32

 

 

PEG 6000: 16–22

 

 

PEG 8000: 12–16

 

Szulfáthamu

Legfeljebb 0,2%

 

1,4-dioxán

Legfeljebb 10 mg/kg

 

Etilén-oxid

Legfeljebb 0,2 mg/kg

 

Etilén-glikol és dietilén-glikol

Összesen legfeljebb 0,25% (m/m) külön-külön vagy együttesen

 

Ólom

Legfeljebb 1 mg/kg”

4. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez

1.    Az R. 14. melléklete B részének II. pontjában szereplő táblázat a következő sorral egészül ki:

„Dimetil-éter

Zsírtalanított állatifehérje-termékek készítése

0,009 mg/kg a zsírtalanított fehérjetermékben”

2.    Az R. 14. melléklete B részének III. pontjában szereplő táblázat a következő sorokkal egészül ki:

„Metanol

1,5 mg/kg

Propán-2-ol

1 mg/kg”

1

A rendelet a 4. § (4) bekezdése alapján hatályát vesztette 2011. szeptember 16. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére