• Tartalom

8/2011. (II. 25.) NGM utasítás

8/2011. (II. 25.) NGM utasítás

a Nemzetgazdasági Minisztérium szociális támogatási rendszeréről1

2011.02.26.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (2) bekezdésében foglalt feladatkörömben eljárva, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény 2. § (1) bekezdése alapján alkalmazni rendelt köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 49/H. § (3) bekezdésében, valamint a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 165. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium szociális támogatásainak rendszeréről szóló utasítást az alábbiak szerint adom ki:

1. Bevezető rendelkezések

1. § Jelen utasítás hatálya kiterjed a Nemzetgazdasági Minisztériummal (a továbbiakban: minisztérium)

a) kormány-tisztviselői jogviszonyban álló kormánytisztviselőkre és kormányzati ügykezelőkre,

b) munkaviszonyban álló munkavállalókra,

c) a minisztérium nyugállományú köztisztviselőire, ügykezelőire és munkavállalóira

(a továbbiakban együtt: munkatárs).

2. § A minisztérium a munkatársak részére – a jelen utasításban meghatározott feltételekkel – az alábbi szociális támogatásokat nyújtja:

a) szociális segély,

b) temetési segély,

c) egyéb támogatás házasságkötéskor vagy gyermekszületéskor.

3. § (1) Ahol jelen utasítás jogviszonyt említ, azon a kormány-tisztviselői jogviszonyt és a munkaviszonyt is érteni kell.

(2) Jelen utasítás alkalmazásában:

a) átlagjövedelem: egy háztartásban élők munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó, egy főre eső nettó jövedelme,

b) egy háztartásban élő: a kérelmezővel egy lakóhelyre (állandó lakóhely, vagy tartózkodási hely) bejelentett személyek,

c) közeli hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § b) pontjában meghatározottak.

2. A szociális támogatásokra vonatkozó közös szabályok

4. § (1) Az utasításban meghatározott szociális támogatások iránti kérelmeket – a Szociális Segélyezési és Nyugdíjas Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) elnökének címezve – a személyügyekért felelős főosztálynak kell benyújtani.

(2) A szociális támogatások odaítéléséről, a Bizottság javaslatának figyelembevételével, a közigazgatási államtitkár dönt. A jelen utasításban meghatározottaktól eltérő feltételekkel történő, és eltérő mértékű szociális támogatás odaítéléséről, különösen méltányolandó körülmények fennállása esetén – a jogszabályi előírások figyelembevételével – a miniszter dönthet.

3. A Szociális Segélyezési és Nyugdíjas Bizottság

5. § (1) A Bizottság – a jelen utasításban meghatározott támogatások elbírálása tekintetében – a közigazgatási államtitkár tanácsadó, döntés-előkészítő és javaslattevő szerve.

(2) A Bizottság hét tagból álló testület, elnökét és tagjait – a szakszervezeti képviselők kivételével – a közigazgatási államtitkár bízza meg. A megbízás három évre szól, amely meghosszabbítható, és bármikor visszavonható.

(3) A Bizottság

a) elnöke: a személyügyekért felelős főosztály vezetője, vagy az általa kijelölt munkatárs,

b) tagjai:

ba) a jogi ügyekért felelős főosztály kijelölt munkatársa,

bb) a minisztérium költségvetéséért felelős főosztály kijelölt munkatársa,

bc) a minisztériumnál működő Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szakszervezetének elnöke, vagy az általa delegált egy munkatárs,

bd) a minisztériumnál működő Minisztériumok és Közigazgatási Intézmények Dolgozóinak Önálló Szakszervezetének (volt NGKM Önálló Dolgozók Szakszervezete) elnöke, vagy az általa delegált egy munkatárs,

be) a minisztériumnál működő Pénzügyminisztérium Szakszervezetének elnöke, vagy az általa delegált egy munkatárs,

bf) a minisztériumnál működő Munkaügyi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, vagy az általa delegált egy munkatárs.

(4) A Bizottság a feladatainak teljesítése során, szükség esetén, más személyeket is bevonhat a munkájába.

(5) A Bizottság működésével kapcsolatos titkársági feladatokat a személyügyekért felelős főosztály látja el.

(6) A Bizottság üléseit az elnök hívja össze szükség szerinti gyakorisággal, működésének szabályait maga határozza meg.

(7) A Bizottság határozatképes, ha három tag – köztük a jogi ügyekért felelős főosztály és a minisztérium költségvetéséért felelős főosztály képviselője – jelen van. A Bizottság döntéseit nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel hozza meg, szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.

(8) A Bizottság döntéshozatali eljárása keretében a minisztérium költségvetéséért felelős főosztály képviselője köteles nyilatkozni a szociális támogatások rendelkezésre álló forrásának mértékéről, és ennek alapján a kötelezettségvállalás lehetséges összegéről. A Bizottság elnöke őrködik az eljárásra irányadó normák betartása felett, amelyben a jogi ügyekért felelős főosztály képviselője segíti.

(9) A beérkezett kérelmekről a Bizottság a tárgyévi, a minisztérium elemi költségvetésében rendelkezésre álló keretösszegre figyelemmel, annak időarányosan történő felhasználásának szem előtt tartásával dönt.

(10) A Bizottság üléseiről minden esetben emlékeztető készül, amely tartalmazza a jelenlévők nevét, a kérelmek rövid ismertetését és a döntésre vonatkozó javaslatokat. Az emlékeztetőt – legkésőbb az ülés megtartásától számított 3 munkanapon belül – jóváhagyás céljából a Bizottság elnökén keresztül meg kell küldeni a közigazgatási államtitkárnak.

(11) A kérelmek elbírálásánál az igénylő szociális helyzetét, családi körülményeit és a korábban esetlegesen benyújtott kérelmeinek számát figyelembe kell venni. A kérelmek elbírálásánál előnyt élveznek a súlyosabb szociális helyzetben lévők, vagy azok, akik korábban nem nyújtottak be kérelmet.

(12) Amennyiben a munkatárs – neki felróható okból – a jelen utasítás rendelkezésébe ütköző módon részesült szociális támogatásban, a Bizottságnak a kifizetést követő 1 éven belül van lehetősége a támogatást visszakövetelni, és a visszafizetés iránt szükséges intézkedést megtenni.

4. Szociális segély

6. § (1) A minisztérium a munkatársak életkörülményeiben előre nem látható váratlan események, vagy az utasításban meghatározott egyéb esetek miatt bekövetkezett anyagi terhek enyhítésére a költségvetésében szociális segély keretet biztosít.

(2) Szociális segélyben – a 7. §-ban foglalt feltételek valamelyikének fennállása esetén – az a munkatárs részesíthető, aki a minisztériumnál határozatlan időre kinevezett, legalább egyéves jogviszonnyal rendelkezik, nyugdíjas munkatárs esetén legalább egy éve nyugdíjban részesül.

(3) Nem nyújtható szociális segély annak a munkatársnak:

a) aki a kérelmében szándékosan valótlan adatot, tényt közöl, vagy valamely jelentős tényt, körülményt elhallgat, vagy

b) akivel szemben a jogviszonya megszüntetése iránti intézkedés van folyamatban.

(4) A szociális segély iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell:

a) az egy háztartásban élők jövedelemigazolását (nyugdíjazás esetén a nyugdíj összegét megállapító határozat másolatát),

b) nyilatkozatot, amelyben kijelenti a munkatárs, hogy a kérelem alapjául szolgáló jövedelemforráson kívül nincs egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelme, valamint

c) a kérelem indokául előadott szociális rászorultságot alátámasztó dokumentumok másolatát (különösen a kérelem benyújtását megelőző hónap rezsiköltségét igazoló bizonylat másolata, rendszeresen szedett gyógyszerek kiváltását igazoló bizonylat, egyéb rendszeres kiadásokról szóló dokumentum stb.).

7. § Szociális segélyben részesíthető a munkatárs:

a) ha a vele egy háztartásban élők átlagjövedelme nem haladja meg a nettó 120 000 Ft-ot (azaz százhúszezer forintot) és szociálisan rászorult,

b) ha jelentős anyagi kárral vagy tartós jövedelem-kieséssel járó, neki fel nem róható esemény bekövetkezése miatt, vagy az életkörülményeiben történt váratlan esemény miatt átmenetileg megélhetési gondjai vannak,

c) a gyermekének születésére vagy kiskorú általa történő örökbefogadására tekintettel, vagy

d) legalább 2 általa nevelt gyermek egyidejű beiskoláztatására tekintettel.

8. § (1) A munkatárs szociális segélyként évente legfeljebb 100 000 Ft támogatásban részesíthető.

(2) A szociális segélyt a minisztérium pénz, vagy hidegétkezési jegy formájában nyújtja. A támogatás formájáról – a kérelmező igényét figyelembe véve – a Bizottság javaslata alapján a közigazgatási államtitkár dönt.

(3) A szociális segély odaítélésének főbb szempontjai:

a) illetményelőleg felvételére nincsen lehetőség,

b) a munkatárs életében bekövetkezett nem várt esemény vagy rendkívüli kiadás,

c) a munkatárs családi körülményei (saját betegség, házastárs munkanélkülisége vagy tartós betegsége, eltartottak létszáma stb.).

9. § A jelen utasításban meghatározott feltételektől eltérő szociális segély iránti kérelmek vonatkozásában egyedi méltánylást érdemlő esetben a miniszter dönthet.

5. Temetési segély

10. § (1) A minisztérium temetési segélyben részesítheti

a) azt a munkatársat, akinek házastársa, egyeneságbeli rokona elhunyt, továbbá

b) a munkatárs halála esetén annak házastársát, egyeneságbeli rokonát.

(2) A temetési segély mértéke legfeljebb nettó 50 000 Ft (azaz ötvenezer forint).

(3) Temetési segély iránti kérelem legkésőbb a temetést követő három hónapon belül nyújtható be, a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon. A kérelemhez csatolni kell

a) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

b) jövedelemigazolást (nyugdíj összegét megállapító határozatot),

c) egyéb kiadásokat igazoló dokumentumokat.

(4) A temetési segélyt – annak jóváhagyását követően – a minisztérium költségvetéséért felelős főosztálya a kérelemben megjelölt bankszámlaszámra – bankszámla hiányában postai küldeményként – folyósítja. A temetési segély a mindenkor hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adózik.

6. Kegyeleti eljárás

11. § (1) A minisztériummal kormány-tisztviselői jogviszonyban álló kormánytisztviselőről, vagy a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 49/J–49/K. §-ai szerint a minisztérium nyugdíjasának minősülő elhunyt kormánytisztviselőről vagy köztisztviselőről az elhunyt személye és egyéb körülmények által indokolt hivatali tiszteletadással kell megemlékezni.

(2) Az elhunytról való kegyeleti megemlékezés a Bizottság javaslata alapján történhet:

a) a – minisztérium nevére és címére kiállított eredeti – számlával igazolt temetési költségekhez való hozzájárulással, vagy

b) egyéb módon, így különösen a minisztérium képviseletével a temetésen, a temetésre koszorú küldésével, részvétnyilvánítással, a gyászlobogónak a hivatali épületre való kifüggesztésével.

(3) A (2) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt megemlékezés formájáról és az esetleges költségviselés mértékéről a Bizottság javaslata alapján a közigazgatási államtitkár dönt.

(4) A minisztérium nevére és címére kiállított eredeti számlát az adott helyzetben elvárható legrövidebb időn – de legkésőbb a számla kiállítását követő 30 napon – belül kell benyújtani a Bizottságnak.

7. Egyéb támogatás házasságkötéskor vagy gyermek születésekor

12. § A szociális segélykeret terhére a minisztérium egyszeri támogatást nyújthat a rászoruló fiatal házas munkatárs részére, házasságkötése, vagy első gyermeke születése alkalmából. A támogatás maximális mértéke és formája a szociális segély mértékével megegyezik. A támogatás a 3. melléklet szerinti formanyomtatvány benyújtásával kérelmezhető. E támogatásban a munkatárs csak egy alkalommal részesíthető. Amennyiben a házaspár mindkét tagja a minisztérium munkatársa, úgy a támogatást csak az egyikük veheti igénybe.

8. Záró rendelkezések

13. § (1) Jelen utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Jelen utasítás rendelkezéseit a hatálybalépésének napján folyamatban lévő, de még el nem bírált szociális támogatások iránti kérelmek tekintetében is megfelelően alkalmazni kell.

(3) Jelen utasításban foglalt támogatások mértékét és odaítélésének feltételeit esetleges jogszabályváltozások ismeretében a személyügyekért felelős főosztály a jogszabály hatályba lépésétől számított 45 napon belül köteles felülvizsgálni.

(4) Hatályát veszti a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szociális segélyezési rendszeréről szóló 13/2009. (V. 27.) NFGM utasítás, a Pénzügyminisztérium Közszolgálati Szabályzatáról és a vagyonnyilatkozatok kezelésének és a vagyongyarapodási vizsgálatot megelőző meghallgatás eljárási rendjéről szóló szabályzatról szóló 8/2010. (V. 14.) PM utasítás 1. melléklet 203-211. és 221–225. pontjai, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közszolgálati Szabályzatának kiadásáról szóló 6/2010. (II. 19.) SZMM utasítás 158–167. pontjai.

1. melléklet a 8/2011. (II. 25.) NGM utasításhoz

KÉRELEM
SZOCIÁLIS SEGÉLY IRÁNT

Kérelmező neve:


Szervezeti egység:


Telefonos elérhetőség:


Lakóhelye:


A foglalkoztatás kezdő időpontja:

 

A szociális támogatás igényelt formája*:

hidegétkezési utalvány

készpénz

A szociális támogatás igényelt mértéke:

 

A kérelmezővel egy háztartásban élők havi nettó összjövedelmének egy főre eső része (Ft):

 

Részletes indokok (szociális, anyagi körülmények stb.):


Csatolt mellékletek**:


Alulírott, kijelentem, hogy a kérelem alapjául szolgáló jövedelemforráson kívül nincs egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelmem.
Budapest, ……………………………
………………………………………
munkatárs
_________________
* A megfelelő aláhúzandó!
** A kérelemhez csatolandó:
 1. jövedelemigazolás (nyugdíj összegét megállapító határozat);
 2. egyéb kiadásokat igazoló dokumentumok.
A kérelmet a személyügyekért felelős főosztályon kell – a Bizottság elnökének címezve – benyújtani.

2. melléklet a 8/2011. (II. 25.) NGM utasításhoz

KÉRELEM
TEMETÉSI SEGÉLY IRÁNT

Kérelmező neve:


Szervezeti egység:


Telefonos elérhetőség:


Lakóhelye:


Születési hely, idő:


Anyja neve:


Adószám:


TAJ szám:


Bankszámlaszám:


Közeli hozzátartozó rokoni foka:

 

Részletes indokok (szociális, anyagi körülmények stb.):


Csatolt mellékletek*:


Alulírott nyilatkozom, hogy a kérelem alapjául szolgáló jövedelemforráson kívül nincs egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelmem.
Budapest, ……………………………
………………………………………
munkatárs
________________
* A kérelemhez csatolandó:
 1. halotti anyakönyvi kivonat másolata;
 2. jövedelemigazolás (nyugdíj összegét megállapító határozat);
 3. egyéb kiadásokat igazoló dokumentumok.
A kérelmet a személyügyekért felelős főosztályon kell – a Bizottság elnökének címezve – benyújtani.

3. melléklet a 8/2011. (II. 25.) NGM utasításhoz

KÉRELEM
EGYÉB TÁMOGATÁS IRÁNT HÁZASSÁGKÖTÉS VAGY GYERMEKSZÜLETÉS ALKALMÁBÓL

Kérelmező neve:


Szervezeti egység:


Telefonos elérhetőség:


Lakóhelye:


A foglalkoztatás kezdő időpontja:

 

A szociális támogatás igényelt formája*:

hidegétkezési utalvány

készpénz

A szociális támogatás igényelt mértéke:

 

A kérelmezővel egy háztartásban élők havi nettó összjövedelmének egy főre eső része (Ft):

 

Részletes indokok (szociális, anyagi körülmények stb.):


Csatolt mellékletek**:


Alulírott, kijelentem, hogy a kérelem alapjául szolgáló jövedelemforráson kívül nincs egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelmem.
Budapest, ……………………………
………………………………………
munkatárs
_________________
* A megfelelő aláhúzandó!
** A kérelemhez csatolandó:
 1. jövedelemigazolás (nyugdíj összegét megállapító határozat);
 2. egyéb kiadásokat igazoló dokumentumok;
 3. házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat másolata.
A kérelmet a személyügyekért felelős főosztályon kell – a Bizottság elnökének címezve – benyújtani.
1

Az utasítást a 14/2016. (VIII. 31.) NGM utasítás 1. § 1. pontja hatályon kívül helyezte 2016. szeptember 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére