• Tartalom

80/2011. (VII. 29.) HM utasítás

80/2011. (VII. 29.) HM utasítás

a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól1

2019.04.27.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja és 97. § (1) bekezdés l) pontja alapján, a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 20. §-a szerinti szabályzatairól a következő utasítást adom ki:

1. Az utasítás hatálya

1. §2 (1)3 Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre (a továbbiakban együtt: HM szervezetek), a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézményre (a továbbiakban: HKK), a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2)4 Ahol jelen utasítás HM szervet, valamint Honvéd Vezérkart említ, azon a HM Szervezeti és Működési Szabályzatában (a továbbiakban: SZMSZ) meghatározott fogalmat kell érteni.

2. 5 Honvédelmi szervezetek alapítása, átalakítása és megszüntetése

2. § (1)6 A honvédelmi szervezetek alapításáról, átalakításáról, vagy megszüntetéséről alapító, alapító okiratot módosító, vagy megszüntető okiratban kell rendelkezni. A honvédelmi szervezet a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által vezetett törzskönyvi nyilvántartásba történő bejegyzéssel jön létre, vagy abból történő törléssel szűnik meg. A honvédelmi szervezet alapításáról rendelkező alapító okirat a létrejövetel napjaként az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 105. § (5) bekezdése szerinti nyilvántartásba bejegyzés időpontjánál későbbi időpontot is megállapíthat.

(2)7 A honvédelmi szervezeteket – a HM, a KNBSZ és a HM Tábori Lelkészi Szolgálat (a továbbiakban: HM TLSZ) kivételével – a miniszter alapítja.

(3)8 A KNBSZ és a HM TLSZ alapító okiratát a miniszter adja ki.

(4)9 A honvédelmi szervezetek alapító okiratának módosítására – a HM kivételével – a miniszter jogosult.

(5)10

(6)11 A honvédelmi szervezet feladatrendszerének módosítására szervezeti struktúrájának szükség szerinti korrekciójával, az érintett honvédelmi szervezetek közötti feladatköri párhuzamosságok elkerülésével és a honvédelmi szervezet feladatainak végrehajtásához szükséges optimális humán erőforrás létszámának meghatározásával kerül sor.

3. § (1)12 A honvédelmi szervezetek alapításáról, átalakításáról, vagy megszüntetéséről szóló okiratok elkészítése és az alapító okiratok módosítása során a tervezetek kidolgozásának koordinálását, előzetes szakmai véleményeztetését, jóváhagyásra történő előkészítését és felterjesztését, továbbá a jóváhagyott okiratok Kincstár részére történő megküldését a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) végzi.

(2) A honvédelmi szervezetek:

a)13 alapító, illetve megszüntető okiratának kiadását és alapító okiratának módosítását, miniszteri utasítással elrendelt szervezeti és feladatköri változás esetén a HM TKF kezdeményezi a miniszternél;

b)14 alaptevékenységét és vállalkozási tevékenysége felső határát érintő szabályozók változása esetén, az alapító okiratok módosítását a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) kezdeményezi a HM TKF-nél;

c)15 alapító okiratában rögzítettek a) és b) ponttól eltérő egyéb változása esetén az alapító okirat módosítását a HM szervezetek és a HKK az irányítást végző állami vezető útján, a KNBSZ közvetlenül, az MH katonai szervezetei pedig szolgálati úton kezdeményezik a HM TKF-nél.

(3)16 Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) a jogi személyiséggel felruházott, válságkezelő és béketámogató műveletekben részt vevő, területileg elkülönült szervezeti egységének létrehozását vagy megszüntetését – alapító okiratának módosítását – a szervezeti egység létrehozását vagy megszüntetését elrendelő Honvéd Vezérkar főnöki intézkedés alapján, a létrehozás vagy a megszűnés dátumát legalább 30 munkanappal megelőzően, szolgálati úton kezdeményezi a HM TKF-nél.

(4)17

4. § (1)–(3)18

(4)19 Az MH katonai szervezeteinek egyes pénzügyi- gazdasági, valamint logisztikai gazdasági feladatait ellátó szervezeti egységét – a pénzügyi és számviteli, valamint a logisztikai ellátási utaltságuk, továbbá a gazdaságossági szempontok figyelembevételével – úgy kell kialakítani, hogy az a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 64. § (1) bekezdés szerinti különleges jogrendben is képes legyen az alaprendeltetésének megfelelő feladatait önállóan végrehajtani.

5. § (1)20 A (4) bekezdés szerinti fő tevékenység államháztartási szakágazatának megjelölése céljából a honvédelmi szervezeteket az alapító okiratban – a kormányzati funkciók, államháztartási szakfeladatok és szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 68/2013. (XII. 29.) NGM rendeletben (a továbbiakban: NGM rendelet) foglaltak alapján – a (2) és a (3) bekezdés szerint szakágazatokba kell besorolni.

(2)21 A költségvetési törvény szerkezeti rendjének megfelelően

a)22 a Honvédelmi Minisztérium igazgatása költségvetési alcímbe sorolt HM-et a Védelmi feladatok központi igazgatása és szabályozása,

b) a XIII. Honvédelmi Minisztérium költségvetési fejezet költségvetési címei és alcímei alá besorolt honvédelmi szervezeteket az a) pontban és a (3) bekezdésben felsoroltak kivételével Honvédelem ágazati feladatai

szakágazatba kell besorolni.

(3)23 Az NGM rendelet alkalmazásával

a) a HKK-t, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumot (a továbbiakban: HM HIM), az MH Egészségügyi Központot (a továbbiakban: MH EK) és a KNBSZ-t a főtevékenységüknek megfelelő,

b) az Egyéb HM szervezetek költségvetési alcímből a Magyarország Állandó NATO Képviselet, Védelempolitikai Részlegét (a továbbiakban: MÁNK VPR), a Magyarország Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviseletét (a továbbiakban: MÁEK KK), a Honvéd Vezérkar közvetlen szervezetei alcímből az MH Katonai Képviselő Hivatalt, az MH Nemzeti Összekötő Képviseletet, valamint az MH Nemzeti Katonai Képviseletet (a továbbiakban együtt: katonai külképviseletek) a Külügyi, külföldi diplomáciai, konzuli szolgáltatás

szakágazatba kell besorolni.

(4)24 Az újonnan alapított honvédelmi szervezetek szakágazati besorolásához a fő tevékenységet az alaptevékenységek ellátását végző személyi állomány személyi juttatásainak és az azokhoz kapcsolódó, munkaadókat terhelő járulékok együttes összege alapján kell meghatározni.

6. §25 (1) A honvédelmi szervezetek alaptevékenységeit az alapító okiratban – az államháztartás alrendszereinek megalapozott költségvetési tervezését és beszámolását támogató – funkciószámmal és megnevezéssel ellátott kormányzati funkciókba (a továbbiakban: COFOG) kell besorolni.

(2) A költségvetési törvény szerkezeti rendjének megfelelően

a) az 5. § (2) bekezdés a) pontja szerinti honvédelmi szervezeteket a Védelmi feladatok igazgatása és szabályozása,

b) az 5. § (2) bekezdés b) pontja szerinti honvédelmi szervezeteket a Védelmi képesség fenntartása, fejlesztése, honvédelmi felkészítés

COFOG-ba kell besorolni, függetlenül azok alapfeladatainak sokszínűségétől.

a) a) pontja szerinti honvédelmi szervezetek alaptevékenységeit az NGM rendelet alkalmazásával,

b)26 b) pontja szerinti katonai külképviseleteket a Külügyek igazgatása COFOG-ba

kell besorolni.

(4) A honvédelmi szervezetek alapító okirata a (2) bekezdés és a (3) bekezdés b) pontja szerint kijelölt COFOG – mely az NGM rendelet 2. melléklete szerint tartalmazza azok közfeladatait – mellett indokolt esetben bővíthető.

(5) Az NGM rendelet 2. melléklet 2. pontja szerinti COFOG-okat és azok költségvetési gazdálkodás során történő alkalmazását a HM Fejezet Egységes Számviteli Politikájának 5. melléklete tartalmazza.

(6)27 Az alapító okiratban – a honvédelmi szervezetek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 346/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 4. §-ában foglaltakat figyelembe véve – nem kell feltüntetni a telephelyeket. Ha a telephelyek a honvédelmi szervezet alapító okiratában rögzítésre kerülnek, a telephely – a honvédelmi szervezet szervezeti egységeinek számától függetlenül – földrajzi elhelyezkedése alapján kerül megnevezésre. Ha a telephely megnevezését miniszteri utasítás meghatározza, az alapító okiratban a miniszteri utasításban alkalmazott megnevezését kell szerepeltetni.

6/A. §28 (1) A külön miniszteri utasítással (a továbbiakban: szervezési HM utasítás) elrendelt szervezeti és feladatköri változással összefüggő alapítóokirat-módosítást – a honvédelmi szervezet vezetőjének javaslata alapján – a HM TKF készíti elő az alábbi határidők betartásával:

a) az alapító okirat módosítására vonatkozó javaslatok kidolgozása és a HM TKF részére történő megküldése a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő ötödik munkanapig;

b) az alapítóokirat-tervezet véleményeztetése, pontosítása és felterjesztése jóváhagyásra a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő tizenötödik munkanapig.

7. §29 (1) A HM TKF a honvédelmi szervezetek alapító okiratában szereplő adatok törzskönyvi nyilvántartásba vételét és a vezetőre vonatkozó adatszolgáltatást – az Áht. és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) által szabályozott módon és határidőn belül – kezdeményezi a Kincstárnál.

(2) Az alapító okiratban nem szereplő személyügyi adatok törzskönyvi nyilvántartásba vételének biztosítása, illetve azok változásainak bejelentése érdekében a HM személyügyi, illetve személyzeti szervei az illetékességi körükbe tartozó, törzskönyvi nyilvántartásba vett honvédelmi szervezetek vezetőjének adataiban bekövetkezett változásról, a miniszteri döntést tartalmazó döntési lap hiteles másolata vagy kivonata és a kinevezési vagy megbízási okmány kiadását követő 3 napon belüli megküldésével tájékoztatják a HM TKF-et.

(3) A HM TKF az újonnan alapított honvédelmi szervezet törzskönyvi nyilvántartásba vételéhez és az adószám igényléséhez szükséges, az adóalanyisággal összefüggő adatok bejelentését a – Kincstár által kibocsátott – változásbejelentési kérelem megnevezésű nyomtatvány kitöltésével végzi az alábbi szempontok alapján:

a) az adóköteles tevékenység kezdő időpontját a honvédelmi szervezet alapító okirata szerinti alapítás dátumában,

b) az áfafizetési kötelezettség megállapítását az általános szabályok szerint,

c) az adóalanyisággal kapcsolatos határozat levél formájában történő megküldését,

d) a honvédelmi szervezetet

da) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága kizárólagos illetékességi körébe és

db) a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény hatálya alá nem tartozó szervezetként

jelöli meg.

(4) A törzskönyvi nyilvántartásba vételt követően a honvédelmi szervezetek az adókötelezettséget érintő minden olyan változást, amelyet a Kincstár nem köteles nyilvántartani – így különösen az adóalanyisággal összefüggő adatok, az áfanyilatkozatok, a közösségi adószám igényléssel kapcsolatos kérelmek, a honvédelmi szervezet képviselőjének lakcíme és adóazonosító jele – közvetlenül az adóhatóságnak jelentik be a változást követően.

3. A honvédelmi szervezetek tevékenysége

8. § Ezen utasítás alkalmazásában a honvédelmi szervezetek

a) alaptevékenységi körébe:

aa)30 a létrehozásáról rendelkező jogszabályban, illetve az alapító okiratban a honvédelmi szervezet szakmai alapfeladataként meghatározott tevékenység,

ab)31 a szakmai alapfeladatuk ellátását elősegítő, nem kötelezően és nem haszonszerzés céljából végzett tevékenység

tartozik;

b) vállalkozási tevékenysége: a haszonszerzés céljából, támogatáson kívüli forrásból nem kötelezően végzett tevékenység.

9. § (1)32 A honvédelmi szervezetek alaptevékenységét az alapító okirat, alaptevékenységi körébe tartozó feladatait részletesen, továbbá a honvédelmi szervezet ellátási utaltsága esetén az ellátó – különösen ingatlan fenntartási, üzemeltetési és fejlesztési, logisztikai és pénzügyi gazdálkodási feladatokat ellátó – honvédelmi szervezet megnevezését az SZMSZ tartalmazza.

(2) Az alaptevékenység körébe tartozó feladatok kiadásainak fedezete – jogszabályban vagy HM utasításban meghatározott esetek kivételével – elsődlegesen költségvetési támogatás.

(3)33 A honvédelmi szervezetek térítés ellenében végzett szolgáltatásának térítési díját vagy termék értékesítésének árát a HM fejezet egységes számviteli politikája önköltség-számítási szabályzatának rendelkezései szerint kell kiszámítani és megállapítani.

(4)34 A honvédelmi szervezet SZMSZ-ében jogszabály és közjogi szervezetszabályozó eszköz rendelkezése nem ismételhető meg, kizárólag az azokra történő hivatkozás kerül rögzítésre.

10. §35 A 8. § a) pont ab) alpontja szerinti alaptevékenység

a) keretében kiegészítő tevékenységet végző honvédelmi szervezetnek a honvédelmi szervezet vezetője által jóváhagyott szabályzattal kell rendelkeznie. A szabályzatban részletesen kell szabályozni a 11. § (3) bekezdés a)–d) és f)–h) pontjai szerinti területeket,

b)36 gazdálkodási szabályait a honvédelmi szervezetek szakmai alapfeladatai ellátását elősegítő tevékenységek szabályairól, valamint a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos egyes kérdésekről szóló HM utasítás (a továbbiakban: HM utasítás1) tartalmazza.

11. § (1) Az alapító okiratban engedélyezett mértékig vállalkozási tevékenységet folytató honvédelmi szervezet vezetője és a gazdasági vezetői funkciót gyakorló személy(ek) felelős(ek) a tevékenységre vonatkozó szabályok betartásáért, különös figyelemmel a hatósági engedélyhez kötött tevékenységek esetében az engedélyezésre, a költségek és bevételek számviteli elkülönítésére, az adózásra, valamint a pénzforgalmi lebonyolításra.

(2) A honvédelmi szervezet vállalkozási tevékenységének eredményességét – vállalkozási szabályzatában meghatározottak szerint – a honvédelmi szervezet vezetője köteles folyamatosan vizsgálni. Amennyiben e tevékenység veszteségessé válik, a vezető haladéktalanul köteles megtenni a szükséges intézkedéseket a veszteséget okozó körülmények, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a tevékenység megszüntetésére.

(3) A vállalkozási tevékenységet végző honvédelmi szervezetnek a honvédelmi szervezet vezetője által jóváhagyott vállalkozási szabályzattal kell rendelkeznie. A vállalkozási szabályzatban részletesen szabályozni kell:

a) a tevékenységi kör terjedelmét, az igénybe vehető eszközök jellegét és mennyiségének felső határát,

b) a résztvevők körét és létszámát,

c) a vezetés rendjét, a hatásköröket és a felelősségi kört,

d) a munkamegosztás rendjét,

e) az eredményfelosztás szabályait,

f)37

g) az árképzés szabályait,

h) az ellenőrzés rendjét,

i) a tartalékképzés és felhasználás szabályait,

j) a szerződéskötés rendjét.

(4) A vállalkozási tevékenység árbevétele terhére kell elszámolni a tevékenységgel kapcsolatos valamennyi ráfordítást.

(5)38 A vállalkozási tevékenység végzésének egyes szabályait a HM utasítás1 tartalmazza.

11/A. §39 (1) Szervezési HM utasítással elrendelt, a HM egyes szervezeti egységei feladatkörének módosításával összefüggő feladatok fejezet szintű előkészítéséért a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT), a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) és az MH katonai szervezetei tekintetében a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) felelős.

(2) Szervezési HM utasításban meghatározott, a honvédelmi szervezetek feladatkörének módosításával összefüggő feladatok irányításáért

a)40 a HM szervek – kivéve a HVK-t – és a HM szervezetek – kivéve a HM Tábori Lelkészi Szolgálat (a továbbiakban: HM TLSZ) szolgálati ágait, és a HM HIM-et – tekintetében, köztük

aa) a HM VGH esetében a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár útján,

ab) a MÁNK VPR és a MÁEK KK esetében a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár útján

a HM KÁT,

b) a HVK és az MH katonai szervezetei tekintetében a HVKF,

c)41 a HM TLSZ szolgálati ágai, a HM HIM és a HKK esetében a HM parlamenti államtitkár (a továbbiakban: HM PÁT),

felelős.

(3) A HVKF a szervezési HM utasítással összefüggő, a HVK és az MH katonai szervezetek feladatkörének módosítása keretében előkészített javaslatait a HM KÁT útján terjeszti fel a miniszter részére.

(4) A KNBSZ feladatkörének átszervezéséért a KNBSZ főigazgatója felelős, előkészített javaslatát közvetlenül terjeszti fel a miniszter részére.

4. A honvédelmi szervezetek szabályzatai

12. §42 (1) A honvédelmi szervezetek feladatai, szervezeti felépítése, belső működési rendje és módja – az Ávr. 13. § (1) bekezdésében előírt tartalommal – SZMSZ-ükben kerül meghatározásra.

(1a)43 A honvédelmi szervezetek engedélyezett – rendszeresített – létszámát tartalmazó okirat azonosító adatai – a HM kivételével – a honvédelmi szervezetek SZMSZ-ében kerülnek meghatározásra.

(2)44 A HM SZMSZ-ét és annak módosítását a HM TKF készíti elő és a miniszter által történő jóváhagyást követően gondoskodik annak a miniszterelnök és a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter részére jóváhagyásra történő megküldéséről.

(3) Amennyiben a HM SZMSZ módosítására szervezési HM utasítás alapján kerül sor, a (2) bekezdésben foglaltakat az alábbi határidők betartásával kell alkalmazni:

a) a HM SZMSZ, illetve módosítástervezete szakmai véleményeztetésre történő előkészítése, szakmai véleményeztetése és véglegesítése a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő 40. munkanapig;

b)45 a tervezet miniszteri jóváhagyása és megküldése a miniszterelnök és a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter részére a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő 50. munkanapig;

c) a HM SZMSZ hatálybalépésének időpontja a szervezési HM utasításban meghatározott új szervezeti rend szerinti működés kezdőnapja.

(4)46 Az SZMSZ-ét jóváhagyásra

a) a KNBSZ közvetlenül,

b)47

c)48 a HM TLSZ szolgálati ágai a HM PÁT útján

terjeszti fel a miniszter részére.

(4a)49 Az MH ÖHP, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (a továbbiakban: MH HFKP) és az MH Logisztikai Központ (a továbbiakban: MH LK) [e szervek a továbbiakban együtt: Áht. szerinti középirányító szerv] és az MH EK az SZMSZ-ét szolgálati úton terjeszti fel a miniszter részére jóváhagyásra, majd a jóváhagyás tekintetében a HM KÁT a miniszter nevében kiadmányozási jogot gyakorol.

(4b)50 A HKK igazgatója az általa jóváhagyott SZMSZ-t a HM PÁT útján terjeszti fel egyetértésre a miniszter részére.

(5)51 A HM szervezetek – a HM TLSZ kivételével – a HM TKF útján terjesztik fel SZMSZ-üket jóváhagyásra a tevékenységüket közvetlenül irányító állami vezető részére.

(6)52 Az SZMSZ-t

a)53 a HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó honvédelmi szervezetek és a köznevelési feladatokat ellátó katonai szervezet – az Áht. szerinti középirányító szerv és az MH EK kivételével – a Honvéd Vezérkar Vezérkari Titkárság (a továbbiakban: HVK VKT) útján a HVKF részére terjesztik fel,

b) az MH ÖHP alárendeltségébe tartozó MH katonai szervezetek az MH ÖHP törzsfőnöke útján az MH ÖHP parancsnoka részére terjesztik fel,

c) az MH LK alárendeltségébe tartozó MH katonai szervezet az MH LK törzsfőnöke útján az MH LK parancsnoka részére terjeszti fel,

d)54 az MH HFKP alárendeltségébe tartozó MH katonai szervezetek a köznevelési feladatokat ellátó katonai szervezet kivételével az MH HFKP törzsfőnöke útján az MH HFKP parancsnoka részére terjesztik fel

jóváhagyásra.

(7)55 Az SZMSZ-tervezet elkészítéséért és a (8) vagy a (9) bekezdés szerinti szakmai egyeztetéséért

a)56 az újonnan alapított honvédelmi szervezetek esetén az Ávr. 13. § (4a) bekezdése szerinti határidőig,

b)57 az a) pont hatálya alá nem tartozó honvédelmi szervezetek esetén az új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdő napját követő 30. napig

a honvédelmi szervezet vezetője felelős.

(8)58 A HM szervezetek által előkészített tervezeteket és a HKK igazgatója által jóváhagyott, a fenntartó részére egyetértésre felterjesztett SZMSZ-t a HM TKF és a HM Jogi Főosztály (a továbbiakban: HM JF), a HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó honvédelmi szervezetek és a köznevelési feladatokat ellátó katonai szervezet által előkészített tervezeteket az előzőeken kívül a HVK VKT is kötelezően véleményezi.

(9)59 Az Áht. szerinti középirányító szerv alárendeltségébe tartozó MH katonai szervezetek által előkészített tervezeteket az Áht. szerinti középirányító szerv jogi tevékenységet ellátó szervezeti egysége véleményezi. E szervezeti egység által történt felülvizsgálatot és a tervezet felülvizsgálat alapján történő átdolgozását követően – a köznevelési feladatokat ellátó katonai szervezet kivételével – az Áht. szerinti középirányító szerv parancsnoka indokolt esetben szolgálati úton kezdeményezheti az átdolgozott tervezetnek a HM TKF, a HM JF és a HVK VKT részére véleményezésre történő megküldését. Erre azonban csak a felülvizsgálat alapján átdolgozott tervezet Áht. szerinti középirányító szerv jogi tevékenységet ellátó szervezeti egységénél jogi beosztást betöltő személy által történő ellenjegyzést követően kerülhet sor.

(10)60 A jóváhagyott SZMSZ-t – annak hatálybalépését követő nyolcadik munkanapig –

a)61 a (4) bekezdés c) pontja, a (4b) és az (5) bekezdés szerinti honvédelmi szervezetek a HM TKF,

b)62 a (4) bekezdés b) pontja, a (4a) bekezdés és a (6) bekezdés a) pontja szerinti honvédelmi szervezetek a HVK VKT,

c) a (6) bekezdés b) pontja szerinti honvédelmi szervezetek az MH ÖHP,

d) a (6) bekezdés c) pontja szerinti honvédelmi szervezetek az MH LK,

e)63 a (6) bekezdés d) pontja szerinti honvédelmi szervezetek az MH HFKP

részére elektronikus formátumban küldik meg.

(11)64 Az SZMSZ-ek módosítása esetén is az (1)–(9) bekezdés szerinti eljárásrendet kell alkalmazni.

13. §65 (1) A honvédelmi szervezet vezetője – figyelemmel az Ávr. 13. § (2) bekezdésére – a honvédelmi szervezet működéséhez, gazdálkodásához kapcsolódó és pénzügyi kihatással bíró, jogszabályban vagy külön HM utasításban, továbbá a honvédelmi szervezet SZMSZ-ében vagy más szabályzatában nem szabályozott kérdések rendezésére – a 12. § (7) bekezdése szerinti határidőkig – gazdálkodási szabályzatot ad ki, és azt folyamatosan karbantartja.

(2) A gazdálkodási szabályzat az intézményi, a központi és a fejezeti kezelésű előirányzatokra vonatkozóan külön vagy előirányzatonként elkülönült részekre osztva, egy összevont gazdálkodási szabályzat formájában is kiadható. A gazdálkodási szabályzatot belső rendelkezéssel kell kiadni.

14. § (1) A honvédelmi szervezetek szervezeti egységei által ellátott feladatok munkafolyamatainak leírását, a szervezeti egység vezetőjének és állományának feladat- és hatáskörét (munkakörét), a helyettesítés rendjét, a szervezeti egység honvédelmi szervezeten belüli belső és azon kívüli külső kapcsolattartásának módját – a (2) és (3) bekezdésben foglaltak kivételével – a szervezeti egység ügyrendjében kell rögzíteni.

(2)66 Nem kell a honvédelmi szervezetek szervezeti egységeinek az (1) bekezdés szerinti követelményekre vonatkozóan ügyrendet készíteni, ha azokról a honvédelmi szervezet SZMSZ-e, gazdálkodási vagy más szabályzata rendelkezik.

(3) Az MH ÖHP jogi személyiséggel felruházott, válságkezelő és béketámogató műveletekben részt vevő, területileg elkülönült szervezeti egységeinek feladatait, valamint szervezetükre és működésükre vonatkozó részletes szabályokat a HVKF által jóváhagyott Műveleti Utasítások tartalmazzák.

(4)67 Amennyiben a gazdasági szervezet feladatai a Korm. rendelet 8. § (2) bekezdése szerint megosztásra kerülnek, úgy ügyrenddel – a (2) bekezdésben felsorolt feltételek hiánya esetén – a honvédelmi szervezet logisztikai gazdálkodási és a gazdasági feladatok végrehajtására az ellátási-utaltsági rendben kijelölt honvédelmi szervezet szervezeti egységének is rendelkeznie kell.

(5)68 A HM szervek ügyrendjének tervezetét a HM TKF, a HVK tekintetében a HVK VKT is kötelezően véleményezi.

(6)69 A HM SZMSZ hatályba léptetéséről vagy módosításáról rendelkező miniszteri utasítás hatálybalépését követő 30. munkanapig a HM szervek vezetői új ügyrendet készítenek, vagy hatályos ügyrendjüket módosítják.

5. Záró rendelkezések

15. §70

15/A. §71 (1) A szervezési HM utasítás hatálya alá tartozó honvédelmi szervezetek szakfeladatait szükség szerint a HM KÁT és a HVKF együttes intézkedésben szabályozza.

(2) Az (1) bekezdés szerinti együttes intézkedés tervezetét a HM TKF főosztályvezető a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő tíz munkanapon belül készíti elő.

(3) A HVKF a szervezési HM utasításban meghatározott feladatok végrehajtásában érintett MH katonai szervezetek részletes feladatainak szabályozására a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő tíz munkanapon belül intézkedik.

(4) A szervezési HM utasításban meghatározott feladatokkal összhangban – a szervezeti változásban érintett szervezet javaslatai alapján – az illetékes HM szervek és honvédelmi szervezetek vezetői gondoskodnak a költségvetési gazdálkodásra vonatkozó szabályozók felülvizsgálatáról. A szükséges módosítások előkészítését olyan számvetéssel tervezik, hogy azok a szervezési HM utasítással elrendelt szervezeti és feladatköri változás végrehajtásával párhuzamosan hatályba léphessenek.

16. §72 Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 44/2019. (VI. 20.) HM utasítás 17. § (5) bekezdése hatályon kívül helyezte 2019. június 21. napjával.

3

Az 1. § (1) bekezdése a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 1. §-ával megállapított, a 38/2016. (VII. 21.) HM utasítás 14. § a) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 2. alcím címe az 50/2012. (VII. 19.) HM utasítás 10. § a) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 2. § (1) bekezdése az 50/2012. (VII. 19.) HM utasítás 10. § b)–d) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 2. § (2) bekezdése a 38/2016. (VII. 21.) HM utasítás 12. §-ával megállapított szöveg.

8

A 2. § (3) bekezdését újonnan az 50/2012. (VII. 19.) HM utasítás 2. §-a iktatta be, szövege a 38/2016. (VII. 21.) HM utasítás 12. §-ával megállapított szöveg.

9

A 2. § (4) bekezdése a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 12. §-ával megállapított szöveg.

10

A 2. § (5) bekezdését a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 17. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 2. § (6) bekezdését az 50/2012. (VII. 19.) HM utasítás 3. §-a iktatta be.

12

A 3. § (1) bekezdése a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 16. § c) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 3. § (2) bekezdés a) pontja a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 3. § (2) bekezdés c) pontja a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

16

A 3. § (3) bekezdése a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

17

A 3. § (4) bekezdését a 22/2014. (III. 21.) HM utasítás 12. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 4. § (1)–(3) bekezdését a 22/2014. (III. 21.) HM utasítás 12. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

20

Az 5. § (1) bekezdése a 22/2014. (III. 21.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

21

Az 5. § (2) bekezdése az 53/2013. (IX. 6.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

22

Az 5. § (2) bekezdés a) pontja a 38/2016. (VII. 21.) HM utasítás 14. § b) pontja szerint módosított szöveg.

23

Az 5. § (3) bekezdése a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

25

A 6. § a 22/2014. (III. 21.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

26

A 6. § (3) bekezdés b) pontja a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 10. § e) pontja szerint módosított szöveg.

27

A 6. § (6) bekezdése a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 6. § a) pontja szerint módosított szöveg.

28

A 6/A. §-t az 50/2012. (VII. 19.) HM utasítás 4. §-a iktatta be.

29

A 7. § a 22/2018. (VII. 11.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

30

A 8. § a) pont aa) alpontja az 50/2012. (VII. 19.) HM utasítás 11. § e) pontja szerint módosított szöveg.

31

A 8. § a) pont ab) alpontja a 19/2015. (V. 11.) HM utasítás 13. §-ával megállapított szöveg, e módosító utasítás 12. §-a szerint rendelkezéseit 2015. január 1-jétől kell alkalmazni.

32

A 9. § (1) bekezdése a 22/2014. (III. 21.) HM utasítás 5. §-ával megállapított, a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 10. § f) pontja szerint módosított szöveg.

33

A 9. § (3) bekezdése a 62/2016. (XII. 19.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

34

A 9. § (4) bekezdését az 50/2012. (VII. 19.) HM utasítás 5. §-a iktatta be.

35

A 10. § a 22/2014. (III. 21.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

36

A 10. § b) alpontja a 19/2015. (V. 11.) HM utasítás 14. §-ával megállapított szöveg, e módosító utasítás 12. §-a szerint rendelkezéseit 2015. január 1-jétől kell alkalmazni.

37

A 11. § (3) bekezdés f) pontját a 62/2016. (XII. 19.) HM utasítás 5. §-a hatályon kívül helyezte.

38

A 11. § (5) bekezdése a 22/2014. (III. 21.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

39

A 11/A. §-t az 50/2012. (VII. 19.) HM utasítás 6. §-a iktatta be, szövege a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

40

A 11/A. § (2) bekezdés a) pontja a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 14. § (1) bekezdésével megállapított, nyitó szövegrésze a 38/2016. (VII. 21.) HM utasítás 14. § c) pontja szerint módosított szöveg.

41

A 11/A. § (2) bekezdés c) pontja a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 14. § (2) bekezdésével megállapított, a 38/2016. (VII. 21.) HM utasítás 14. § d) pontja szerint módosított szöveg.

42

A 12. § az 50/2012. (VII. 19.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

43

A 12. § (1a) bekezdését a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 7. §-a iktatta be, szövege a 38/2016. (VII. 21.) HM utasítás 13. § a) pontja szerint módosított szöveg.

44

A 12. § (2) bekezdése a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 10. § g) pontja szerint módosított szöveg.

45

A 12. § (3) bekezdés b) pontja a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 10. § h) pontja szerint módosított szöveg.

46

A 12. § (4) bekezdése az 53/2013. (IX. 6.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

47

A 12. § (4) bekezdés b) pontja a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 17. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

48

A 12. § (4) bekezdés c) pontja a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 6. §-ával megállapított, a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 16. § d) pontja szerint módosított szöveg.

50

A 12. § (4b) bekezdését a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 8. §-a iktatta be, szövege a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 16. § g) pontja szerint módosított szöveg.

51

A 12. § (5) bekezdése a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 10. § i) pontja szerint módosított szöveg.

52

A 12. § (6) bekezdése az 53/2013. (IX. 6.) HM utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

54

A 12. § (6) bekezdés d) pontját a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 15. § (1) bekezdése iktatta be, szövege a 72/2016. (XII. 23.) HM utasítás 12. § b) pontja szerint módosított szöveg.

55

A 12. § (7) bekezdése a 22/2014. (III. 21.) HM utasítás 8. §-ával megállapított szöveg.

56

A 12. § (7) bekezdés a) pontja a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 6. § b) pontja szerint módosított szöveg.

57

A 12. § (7) bekezdés b) pontja a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 6. § c) pontja szerint módosított szöveg.

59

A 12. § (9) bekezdése a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg.

60

A 12. § (10) bekezdését a 22/2014. (III. 21.) HM utasítás 9. §-a iktatta be.

61

A 12. § (10) bekezdés a) pontja a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 10. § k) pontja szerint módosított szöveg.

62

A 12. § (10) bekezdés b) pontja a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 10. § l) pontja, a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 16. § j) pontja szerint módosított szöveg.

63

A 12. § (10) bekezdés e) pontját a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 15. § (2) bekezdése iktatta be.

64

A 12. § (11) bekezdését a 22/2014. (III. 21.) HM utasítás 9. §-a iktatta be.

65

A 13. § a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

66

A 14. § (2) bekezdése a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

68

A 14. § (5) bekezdését a 22/2014. (III. 21.) HM utasítás 10. §-a iktatta be, szövege a 29/2016. (V. 31.) HM utasítás 16. § k) pontja, a 33/2019. (IV. 26.) HM utasítás 3. §-a szerint módosított szöveg.

69

A 14. § (6) bekezdését a 71/2014. (X. 31.) HM utasítás 9. §-a iktatta be.

70

A 15. §-t az 53/2013. (IX. 6.) HM utasítás 5. §-a hatályon kívül helyezte.

71

A 15/A. §-t az 50/2012. (VII. 19.) HM utasítás 8. §-a iktatta be.

72

A 16. § az 50/2012. (VII. 19.) HM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére