• Tartalom

83/2011. (VII. 29.) HM utasítás

83/2011. (VII. 29.) HM utasítás

a humánszolgálat kialakításával összefüggő egyes feladatokról1

2014.04.15.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet) terjed ki.

2. § (1) A humánszolgálat rendeltetése a humánszolgálati szakfeladatok egységes szakmai irányelvek alapján történő keretbe foglalása.

(2) A humánszolgálat létrehozásának célja a rendelkezésre álló humán erőforrás testi, lelki és szociális jólétének elősegítése, valamint az erre vonatkozó parancsnoki döntések előkészítése.

(3) A humánszolgálat tevékenységi köre – az MH hivatásos és szerződéses állományú katonáin kívül – a jogszabályokban és egyéb szabályzókban meghatározott módon és mértékben kiterjed a honvédelmi ágazatban dolgozó kormánytisztviselőkre, közalkalmazottakra, a nyugállományú katonákra, a honvédségi nyugdíjasokra, valamint azok családtagjaira is.

3. § (1) A humánszolgálat a Magyar Honvédség Humánstratégiájában, valamint ezen utasításban meghatározott alapelvek szerint működik, a szakirányítás és a parancsnoki vezetés egyidejű érvényre juttatásával.

(2) A humánszolgálat szakirányítását a HM Szervezeti és Működési Szabályzata szerinti minisztériumi vezető látja el, a humánszolgálati szakfeladatok egyes elemei szakmai felügyeletét a HM Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározottak szerint a szakterületért felelős szervezetek gyakorolják.

(3) A humánszolgálat kiépítésével, működési feltételei megteremtésével és fejlesztésével összefüggő tevékenységet a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) az általa kijelölt honvédelmi szervezet közreműködésével, a jelen utasításban foglaltak figyelembevételével vezeti.

4. § (1) A humánszolgálat tevékenysége során az alábbi szakfeladatokat hajtja végre:

a) A személyi állomány élet- és munkakörülményeinek vizsgálata;

b) általános és missziós családtámogatási feladatok;

c) a katonai szervezet szintjén megjelenő szociális, kegyeleti és érdekvédelmi tevékenység tervezése, szervezése és végzése;

d)2 a humánszolgálat szakmai tevékenységéhez szükséges alkalmazói igények megfogalmazása a katonai szervezet logisztikai gazdálkodását végző szervezete részére;

e) a személyi állomány tájékoztatásával kapcsolatos belső kommunikációs szakfeladatok végzése;

f) az állomány szellemi és fizikai kondíciója javítása érdekében szabadidős sport tevékenység szervezése;

g) az esélyegyenlőséggel kapcsolatos feladatok;

h) a rekreációval és kultúrával összefüggő feladatok végzése;

i) a rekonverzióval kapcsolatos feladatok végrehajtása;

j) a honvédség szervezeti kultúráját erősítő hagyományőrző tevékenység koordinálása, szervezése, végzése;

k) kapcsolattartás a katonai szervezet érdekében tevékenykedő társadalmi szervezetekkel.

(2)3 Az MH szintű humán szakanyag gazdálkodási feladatokat az MH központi logisztikai ellátásért felelős szerve végzi a honvédelmi szervezetek által megfogalmazott igények figyelembevételével.

5. § (1) Egyes katonai szervezeteknél a 4. §-ban felsorolt feladatok végrehajtásán kívül, a humánszolgálat a szaktevékenység részeként, szolgáltatás jellegű, integrált ügyfélszolgálati tevékenységet lát el.

(2) Az ügyfélszolgálati tevékenység végrehajtására – a katonai szervezetek létszámviszonyainak, sajátosságainak figyelembe vételével – Integrált Ügyfélszolgálati Irodák (a továbbiakban: Iroda) kerülnek létrehozásra.

(3) Ahol a helyi sajátosságok ezt indokolttá teszik, az Irodák helyőrségi szinten is kialakíthatóak, illetve összevonhatóak. A katonai szervezetek parancsnokai biztosítják az Irodák általános munkarendtől eltérő működésének feltételeit is.

(4) Az Irodák kialakításáról – az állományilletékes parancsnokok szolgálati úton felterjesztett javaslata alapján – a HVKF dönt. Azon katonai szervezeteknél, ahol Iroda nem kerül kialakításra, a humánszolgáltatásokat a hagyományos rend szerint a 4. § szerinti szakfeladatok ellátásával kell biztosítani.

6. § A humánszolgálati beosztásokba tervezett személyi állomány felkészítését, a kinevezett állomány szakmai továbbképzését a Magyar Honvédség központi személyügyi szervének vezetője szervezi meg.

7. § (1) A jelen utasításban foglalt feladatok részletes végrehajtására a HVKF a hatálybalépést követő 30 napon belül intézkedést ad ki. Az intézkedés tartalmazza az Irodák tevékenységi körére, működési rendjére, kialakításuk minimum követelményeinek meghatározására vonatkozó feladatokat is.

(2) A HVKF által kiadott intézkedésben szereplő feladatok végrehajtásához – a térítésmentes ellátáson felül – szükséges költségvetési erőforrások a feladat végrehajtásában érintett szervezet költségvetésében, míg a humánszolgálat személyi állományának juttatásai az állományilletékes szervezet költségvetésében kerülnek tervezésre és elszámolásra.

(3) A humánszolgálat kialakításával kapcsolatos feladatok időarányos végrehajtásáról, a tapasztalatokról a HVKF az utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül jelentést tesz.

8. § Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 28/2023. (VI. 23.) HM utasítás 1. § 16. pontja hatályon kívül helyezte 2023. június 24. napjával.

2

A 4. § (1) bekezdés d) pontja a 32/2014. (IV. 14.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (2) bekezdése a 32/2014. (IV. 14.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére