• Tartalom

84/2011. (VII. 29.) HM utasítás

84/2011. (VII. 29.) HM utasítás

a törvényességi felügyeleti szakellenőrzésről

2019.04.27.

A Honvédelmi Minisztérium, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, fenntartói irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetek, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei törvényes működésének biztosítása érdekében a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján, figyelemmel a 98. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltakra – a katonai ügyészség szakmai és törvényességi felügyeleti jogát nem érintve –, a törvényességi felügyeleti szakellenőrzések rendjének szabályozásáról az alábbi utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. §1 Az utasítás hatálya a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 80. § 13. pontja szerinti honvédelmi szervezetre (a továbbiakban: honvédelmi szervezet) terjed ki.

2. A törvényességi felügyeleti szakellenőrzések típusai, módszerei

2. § (1) A törvényességi felügyeleti szakellenőrzések típusai:

a) átfogó ellenőrzés,

b) célellenőrzés,

c) témaellenőrzés,

d) eseti ellenőrzés,

e) utóellenőrzés.

(2) A törvényességi felügyeleti szakellenőrzések módszerei:

a) helyszíni okmányvizsgálat,

b) iratbekérésen alapuló okmányvizsgálat,

c) meghallgatás.

3. A törvényességi felügyeleti szakellenőrzés-típusok tartalma

3. § (1)2 Átfogó ellenőrzés keretében kell végrehajtani a jogszabályon vagy közjogi szervezetszabályozó eszközön alapuló felhatalmazás alapján kiadott normatív aktusok jogszabályokkal és egyéb normákkal való összhangjának ellenőrzését.

(2)3 Átfogó ellenőrzés vagy célellenőrzés keretében kell végrehajtani

a) az állományilletékes parancsnok, vezető (a továbbiakban együtt: állományilletékes parancsnok) hatáskörébe tartozó bűncselekményekkel és szabálysértésekkel kapcsolatos eljárások jogszerűségére, szakszerűségére,

b) a fegyelmi eljárások lefolytatásának jogszerűségére, szakszerűségére,

c) a méltatlansági eljárások lefolytatásának jogszerűségére, szakszerűségére,

d) a káreljárások lefolytatásának jogszerűségére, szakszerűségére,

e) a honvédelmi szervezet által kötött polgári jogi szerződések jogszerűségére, teljesítettségére,

f) a beadványok (panaszok, közérdekű bejelentések) és kérelmek intézésének jogszerűségére,

g) a szolgálati panaszok intézésének jogszerűségére,

h) a jogi képviselet ellátásának jogszerűségére, szakszerűségére és

i) a személyi állomány járandóságainak biztosítására

kiterjedő ellenőrzést.

(3) A célellenőrzést a miniszter által meghatározottak szerint a (2) bekezdés a)–i) pontjainak egy részére vagy összességére kiterjedően kell végrehajtani.

(4) Témaellenőrzés keretében kell végrehajtani az egyes alapvető rendelkezések érvényesülésének, a kialakult helyzetnek, állapotnak egy időben több honvédelmi szervezetnél történő ellenőrzését. A témaellenőrzés a kialakult helyzet elemzésére, elsősorban a jelentősebb feladatok gyakorlati végrehajtásában jelentkező tendenciák megismerésére, a kedvezőtlen jelenségek okainak feltárására terjed ki.

(5) Eseti ellenőrzés keretében kell végrehajtani a miniszter által meghatározott konkrét esetek, események, valamint azok körülményeinek kivizsgálását.

(6) Az utóellenőrzés a korábban lefolytatott ellenőrzések során feltárt hiányosságok kiküszöbölésének, a megszabott feladatok végrehajtásának visszaellenőrzése.

4. A törvényességi felügyeleti szakellenőrzések tervezése, előkészítése és végrehajtása

4. § (1) A törvényességi felügyeleti szakellenőrzések tervezését a HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály (a továbbiakban: HM IJKF) végzi.

(2) A törvényességi felügyeleti szakellenőrzést vizsgálati program alapján hajtja végre a HM IJKF állománya.

(3)4 A 2. § (1) bekezdés a)–c) pontjában meghatározott törvényességi felügyeleti szakellenőrzéssel érintett honvédelmi szervezet megnevezését, az ellenőrzés tervezett időpontját és időtartamát a HM IJKF főosztályvezetője megjelenítteti – együttműködve a HM Tervezési és Koordinációs Főosztállyal – a HM éves munkatervében.

(4)5 A miniszter a (3) bekezdésben meghatározott, a HM éves munkatervében szereplő ellenőrzéseken felül is elrendelhet további törvényességi felügyeleti szakellenőrzést.

(5)6 A HM éves munkatervben jóváhagyott konkrét ellenőrzéseken felül a 2. § (1) bekezdés b)–e) pontjában meghatározott törvényességi felügyeleti szakellenőrzés elrendelésére – a miniszter átruházott jogkörében – a HM közigazgatási államtitkár jogosult.

(6)7 Az előre tervezett vagy a HM éves munkatervben nem szereplő eseti törvényességi felügyeleti szakellenőrzésre vonatkozó Vizsgálati programot a HM IJKF főosztályvezetője a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára útján a HM közigazgatási államtitkára részére jóváhagyásra felterjeszti.

(7) A vizsgálati program tartalmazza:

a) az ellenőrző honvédelmi szervezet megnevezését;

b) az ellenőrizendő honvédelmi szervezet megnevezését;

c) az ellenőrzés témáját, célját;

d) az ellenőrzés típusát, módszerét;

e) az ellenőrzésre vonatkozó jogszabályi felhatalmazást;

f) az ellenőrizendő időszakot;

g) az ellenőrzés tervezett időtartamát;

h) az ellenőrző bizottság vezetőjének, tagjainak nevét, rendfokozatát, beosztását, szolgálati vagy személyi azonosító igazolványának számát;

i) az ellenőrzés részletes feladatait;

j) az ellenőrzés végrehajtásának ütemtervét;

k) az ellenőrzés megállapításairól készült jelentés elkészítésének, felterjesztésének határidejét;

l) az értékelés módját, időpontját;

m) a szükség szerinti egyéb rendszabályokat;

n) az elkészítés (kiállítás) keltét;

o) a felterjesztő és a jóváhagyó aláírását.

(8) A törvényességi felügyeleti szakellenőrzésről az ellenőrzött honvédelmi szervezet állományilletékes parancsnokát a vizsgálati program egyidejű megküldésével, a helyszíni vizsgálat megkezdése előtt – átfogó ellenőrzés esetén legalább 14, cél-, téma-, eseti és utóellenőrzés esetén 7 nappal korábban – a HM IJKF főosztályvezetője tájékoztatja. A 2. § (1) bekezdés b)–e) pontjaiban meghatározott ellenőrzésről – amennyiben az ellenőrzés eredményes lefolytatása azt indokolja – az ellenőrzés megkezdésekor kell tájékoztatni az ellenőrizendő honvédelmi szervezet állományilletékes parancsnokát.

(9)8 A törvényességi felügyeleti szakellenőrzés lefolytatását a HM IJKF főosztályvezetője által a HM IJKF állományából kijelölt legalább három főből álló ellenőrző bizottság hajtja végre.

(10)9

5. § (1) A jóváhagyott vizsgálati program alapján az ellenőrző bizottság vezetője meghatározza az ellenőrző bizottság tagjai személyre szóló feladatait.

(2) Az ellenőrző bizottság tagjait a bizottság vezetője készíti fel az ellenőrzésre.

(3) Az ellenőrző bizottság tagja az ellenőrző bizottság vezetője útmutatásának megfelelően felkészül az ellenőrzésre. A felkészülés során részletesen tanulmányozza a törvényességi felügyeleti szakellenőrzés témáit (altémáit) szabályozó jogszabályokat és belső rendelkezéseket, az ellenőrzésre kerülő honvédelmi szervezetre, különösen általános helyzetére, az ellenőrzés témáira (altémáira) vonatkozó adatokat, jelentéseket, a korábbi ellenőrzések (vizsgálatok) tapasztalatait.

(4) Az ellenőrző bizottság vezetője az ellenőrzés megkezdésekor tájékoztatja az ellenőrzendő honvédelmi szervezet állományilletékes parancsnokát a törvényességi felügyeleti szakellenőrzés tervezett lefolyásáról.

6. § Az ellenőrző bizottság vezetője a törvényességi felügyeleti szakellenőrzés végrehajtása során – indokolt esetben – kezdeményezheti a törvényességi felügyeleti szakellenőrzés elrendelésére jogosult személynél a helyszíni ellenőrzés idejének meghosszabbítását, illetve az ellenőrzés más honvédelmi szervezetre történő kiterjesztését.

5. A törvényességi felügyeleti szakellenőrzés tapasztalatainak értékelése

7. § (1)10 A törvényességi felügyeleti szakellenőrzés megállapításairól az ellenőrző bizottság vezetője az ellenőrzés befejezését követő 30 napon belül az ellenőrzéssel érintett honvédelmi szervezet állományilletékes parancsnokát írásban tájékoztatja, aki a kézhezvételtől számított 15 napon belül a jelentéstervezet megállapításaira írásban észrevételt tehet.

(2)11 Az észrevételek megtételére nyitva álló határidő lejártától számított 15 napon belül a HM IJKF főosztályvezetője az ellenőrzés tapasztalatairól készített végleges jelentést – a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint a HM közigazgatási államtitkára útján – jóváhagyásra a miniszter részére felterjeszti.

(3)12 A jóváhagyott jelentés egy példányát a HM IJKF főosztályvezetője az ellenőrzéssel érintett részére közvetlenül – honvédségi szervezet esetében a Magyar Honvédség parancsnoka útján – megküldi.

(4) Az ellenőrzés megállapításairól szóló jelentés tartalmazza:

a) az ellenőrzött és ellenőrző honvédelmi szervezet megnevezését;

b) az ellenőrző bizottság vezetőjének és tagjainak nevét, rendfokozatát, beosztását;

c) az ellenőrzésre vonatkozó felhatalmazás megjelölését;

d) az ellenőrzött időszakot;

e) az ellenőrzés kezdetét és végét;

f) az ellenőrzés célját, feladatait;

g) az ellenőrzés megállapítását és értékelését a vizsgálati program pontjainak sorrendjében;

h) a következtetéseket és javaslatokat;

i) az ellenőrzött időszakban hivatalban volt és lévő állományilletékes parancsnok, továbbá az ellenőrzésben érintett szakterületi vezető nevét, rendfokozatát, beosztásának megnevezését;

j) a jelentés dátumát és az ellenőrző bizottság vezetőjének aláírását.

(5) Az ellenőrző bizottság a honvédelmi szervezet értékelésére mérő-mutató rendszer alapján tesz javaslatot. A mérő-mutató rendszert az utasítás 1. melléklete tartalmazza.

(6) Az ellenőrzés során az ellenőrző bizottság büntető-, szabálysértési, fegyelmi és kártérítési eljárás megindítására okot adó cselekmény, illetve mulasztás feltárása esetén a hatályos jogszabályok szerint jár el.

8. § (1) Az ellenőrzött honvédelmi szervezet állományilletékes parancsnoka– hatáskörét meghaladó kérdésben a hatáskörrel rendelkező felettes vagy elöljáró – az ellenőrzés során feltárt hiányosságot, illetve problémát az ellenőrzésről szóló jelentésben meghatározott módon és határidőn belül köteles megszüntetni, amelyről a jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül – ennél hosszabb határidő esetén annak lejártakor haladéktalanul – a HM IJKF főosztályvezetője útján a miniszter részére írásban jelentést tesz.

(2) Az ellenőrzött honvédelmi szervezet állományilletékes parancsnoka az ellenőrzés tapasztalatait feldolgozza és a hiányosságok megszüntetésére intézkedési tervet készít, és annak egy példányát a HM IJKF főosztályvezetőjének megküldi.

(3) A HM IJKF főosztályvezetője az intézkedési tervben meghatározottak végrehajtását figyelemmel kíséri, indokolt esetben kezdeményezi az utóellenőrzés végrehajtását.

(4) Utóellenőrzést kell végrehajtani abban az esetben is, ha az ellenőrzött honvédelmi szervezet állományilletékes parancsnoka, illetőleg a hatáskörrel rendelkező felettes vagy elöljáró az (1) bekezdésben foglalt jelentési kötelezettségének a meghatározott határidőn belül nem tesz eleget, továbbá ha az ellenőrző bizottság többször ismétlődő vagy súlyosan kirívó hiányosságot, illetve jogszabályt vagy közjogi szervezetszabályozó eszközt sértő joggyakorlatot észlel.

6. Záró rendelkezés

9. § (1) Az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a törvényességi felügyeleti szakellenőrzésről szóló 100/2005. (HK 22.) HM utasítás.

1. melléklet a 84/2011. (VII. 29.) HM utasításhoz

A törvényességi felügyeleti szakellenőrzés tapasztalatai értékelésének
mérő-mutató rendszere

A szakterület minősítése

1

A szakterület teljes mértékben megfelel a követelményeknek.
Valamennyi ellenőrzött téma „A” osztályzatot kapott.

2

A szakterület megfelel a követelményeknek, de kisebb hiányosságok vannak. Valamennyi ellenőrzött téma „A” és „B” osztályzatot kapott.

3

A szakterületen komolyabb hiányosságok kerültek feltárásra. Valamennyi ellenőrzött téma „A”, „B” és „C” osztályzatot kapott.

4

A szakterület nem felel meg a vele szemben támasztott követelményeknek.
Egy vagy több ellenőrzött téma „D” osztályzatot kapott.

A téma osztályozása

A

Az ellenőrzött téma teljes mértékben megfelel a követelményeknek.

B

Az ellenőrzött téma osztályozása a feltárt hiányosságok mennyiségétől és minőségétől, súlyosságától függ.

C

D

Az altéma osztályozása

A

A gyakorlati tevékenység, szakállomány, mutató teljes mértékben megfelel a követelményeknek. Valamennyi okmány, terv, nyilvántartás megvan, azok érvényesek, tartalmilag, formailag megfelelőek, pontosak, naprakészek, kulturáltak.

B

A gyakorlati tevékenység, szakállomány, mutató kisebb hiányosságokkal felel meg a vele szemben támasztott követelményeknek. Valamennyi okmány, terv, nyilvántartás megvan, azonban kisebb pontatlanságok, kisebb nyilvántartás elmaradás, valamely okmány érvénytelensége tapasztalható.

C

A gyakorlati tevékenység, szakállomány, mutató nagyobb hiányosságokkal felel meg a vele szemben támasztott követelményeknek. Valamennyi okmány, terv, nyilvántartás megvan, azonban nagyobb hiányosságok, nagyobb nyilvántartás elmaradás tapasztalható.

D

A gyakorlati tevékenység, szakállomány, mutató nem felel meg a vele szemben támasztott követelményeknek. Valamelyik okmány, terv, nyilvántartás hiányzik, az okmányok meghatározó többségében huzamosabb idejű nyilvántartás elmaradás tapasztalható.

Nem értékelt

A honvédelmi szervezeten kívül álló okok miatt bekövetkezett hiányosságokat – a kiváltó okok kifejtésével – a jelentésben szerepeltetni kell, de az összegzett értékelésnél nem kell figyelembe venni.

1

Az 1. § a 33/2019. (IV. 26.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdése a 33/2019. (IV. 26.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdése a 33/2019. (IV. 26.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (3) bekezdése a 16/2012. (III. 1.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (4) bekezdése a 16/2012. (III. 1.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 4. § (5) bekezdése a 16/2012. (III. 1.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § (6) bekezdése a 33/2019. (IV. 26.) HM utasítás 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 4. § (9) bekezdése a 33/2019. (IV. 26.) HM utasítás 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4. § (10) bekezdését a 33/2019. (IV. 26.) HM utasítás 8. §-a hatályon kívül helyezte.

10

A 7. § (1) bekezdése a 33/2019. (IV. 26.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

11

A 7. § (2) bekezdése a 33/2019. (IV. 26.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

12

A 7. § (3) bekezdése a 33/2019. (IV. 26.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére