• Tartalom

87/2011. (VII. 29.) HM utasítás

87/2011. (VII. 29.) HM utasítás

a hadfelszerelési együttműködéssel összefüggő feladatok végrehajtásáról1

2017.09.30.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a hadfelszerelési együttműködéssel összefüggő feladatok végrehajtásáról a következő utasítást adom ki:

1. §2 Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervek).

2. §3 A hadfelszerelési együttműködési feladatok tervezése, végrehajtása során a NATO bizottságaival történő kapcsolattartásról szóló 15/1999. (HK 7.) HM utasítást, a NATO és EU együttműködésre kijelölt személyek képviseleti felhatalmazásáról szóló 71/2013. (XI. 29.) HM utasítást, az Európai Védelmi Ügynökség működésében való magyar részvétellel összefüggő feladatokról szóló 1/2013. (I. 14.) HM–KüM–NGM együttes utasítást, a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 142/2007. (HK 1/2008.) HM utasítást, a Honvédelmi Minisztérium nemzetközi megállapodásaival kapcsolatos eljárásról szóló 77/2009. (IX. 11.) HM utasítást, valamint a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 53/2014. (VIII. 1.) HM utasítást is alkalmazni kell.

3. § (1) Az együttműködés fő területei:

a) kapcsolattartás az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (a továbbiakban: NATO) Nemzeti Hadfelszerelési Igazgatók Értekezletének (a továbbiakban: CNAD), az érintett NATO termelői, logisztikai vagy szolgáltató szervezeteknek (a továbbiakban: NPLSO), az Európai Védelmi Ügynökségnek (a továbbiakban: EDA), a Visegrádi Együttműködés (a továbbiakban: V4 NAD), valamint a P&S kezdeményezés (a továbbiakban: P&S NAD) kapcsán kialakítandó regionális együttműködés keretében a nemzeti hadfelszerelési igazgatóknak alárendelt igazgatóságokkal, különböző szintű bizottságokkal, illetve munkacsoportokkal (a továbbiakban: bizottságok),

b) kapcsolattartás a hadfelszerelési együttműködésben részt vevő minisztériumokkal, a hazai védelmi ipari vállalatokkal, valamint a védelmi ipari vállalatokat tömörítő szakmai szervezetekkel,

c) egyetértési megállapodásokban és technikai megállapodásokban szabályozott két- és többoldalú hadfelszerelési együttműködés más országokkal.

(2) A hadfelszerelési együttműködésből adódó feladatok:

a) hadfelszerelési eszközök és anyagok kutatásával, fejlesztésével, tervezésével, gyártásával, beszerzésével, rendszerben tartásával és rendszerből való kivonásával, megsemmisítésével, kodifikációjával és életciklus menedzsmentjével foglalkozó szervezetekkel, intézményekkel tárgyalás, értekezlet kezdeményezése, előkészítése, szervezése és lefolytatása,

b) a hadfelszerelési együttműködést szabályzó megállapodások előkészítése,

c) a hatályos megállapodásokból adódó feladatok végrehajtásának irányítása,

d) a hatályos megállapodásokból adódó feladatok felügyelete és koordinálása,

e) a hadfelszerelési kapcsolattartásban érintett honvédelmi szervek együttműködésének felügyelete és koordinálása,

f) a CNAD, NPLSO, EDA, V4 NAD és P&S NAD alárendelt bizottságokkal történő kapcsolattartás felügyelete és koordinálása,

g) tárgyalási dokumentumok (háttéranyag, programterv, jegyzőkönyv, jelentés) készítése,

h) hadfelszerelési tárgyú konferencia, szakkiállítás és más rendezvény kezdeményezése, szervezése, és az azon való részvétel,

i)4 az éves Multilaterális Együttműködési Terv (a továbbiakban: MET) tervezési időszaka során a multilaterális hadfelszerelési együttműködésre vonatkozó programpontjavaslatok összeállítása és a HM Haderőfejlesztési Programok Főosztály (a továbbiakban: HM HFPF) útján azok előzetes jóváhagyásra való felterjesztése a szakmai főfelelős HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) részére,

j)5 az éves Kétoldalú Nemzetközi Együttműködési Terv (a továbbiakban: KNET) tervezési időszaka során a kétoldalú hadfelszerelési együttműködésre vonatkozó programpontjavaslatok összeállítása és a HM HFPF útján azok előzetes jóváhagyásra való felterjesztése a szakmai főfelelős HM KÁT részére,

k) a honvédelmi miniszter által jóváhagyott MET és KNET keretében végrehajtott hadfelszerelési jellegű programokról szóló úti jelentések és elemzések, valamint a multilaterális és a kétoldalú nemzetközi hadfelszerelési együttműködésről szóló éves jelentések készítése.

4. § (1)6 A CNAD-ben, az EDA-ban, a V4 NAD-ban és a P&S NAD-ban a miniszter által kijelölt személy látja el a nemzeti hadfelszerelési igazgatói feladatokat. A nemzeti hadfelszerelési igazgató a feladatait a hatályos HM Szervezeti és Működési Szabályzatában, a CNAD és az EDA szervezeti és működési szabályzatában, illetve a V4 NAD és a P&S NAD együttműködés szabályzóiban előírtakkal összhangban végzi. Nemzeti hadfelszerelési igazgatói feladatkörében dönt a bizottságok munkájában való részvételről, meghatározza a részt vevő szerveket és szervezeteket. Szakmai felettesi jogokat gyakorol a bizottságokban képviseletet ellátó honvédelmi szervek felett.

(2)7 A HM KÁT meghatározza a két- és többoldalú hadfelszerelési együttműködés feladatait, irányítja és a HM HFPF útján felügyeli azok végrehajtását.

(3)8 A nemzeti hadfelszerelési igazgatói feladatok ellátása tekintetében a miniszter által kijelölt személy helyettese a HM HFPF főosztályvezető.

(4)9 A programfelelős szervezet a bizottságokkal való kapcsolattartásban a HM HFPF, az EDA vonatkozásában a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH).

(5)10 A 3. § (2) bekezdés d)–h) pontjában meghatározott feladatok végrehajtásának felelőse a HM HFPF, a 3. § (2) bekezdés i) és j) pontjában meghatározott feladatok végrehajtásának felelőse a HM VGH.

5. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a haditechnikai együttműködéssel összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 33/2003. (HK 10.) HM utasítás.

1

Az utasítást az 57/2019. (VII. 30.) HM utasítás 9. §-a hatályon kívül helyezte 2019. július 31. napjával.

2

Az 1. § a 80/2012. (XI. 13.) HM utasítás 2. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

3

A 2. § a 75/2014. (XI. 13.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdés i) pontja a 75/2014. (XI. 13.) HM utasítás 2. § b) pontja, az 53/2017. (IX. 29.) HM utasítás 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 3. § (2) bekezdés j) pontja a 75/2014. (XI. 13.) HM utasítás 2. § d) pontja, az 53/2017. (IX. 29.) HM utasítás 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 4. § (1) bekezdése az 53/2017. (IX. 29.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 4. § (3) bekezdése az 53/2017. (IX. 29.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4. § (4) bekezdése a 44/2013. (VIII. 1.) HM utasítás 36. §-ával megállapított, az 53/2017. (IX. 29.) HM utasítás 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 4. § (5) bekezdése a 44/2013. (VIII. 1.) HM utasítás 36. §-ával megállapított, az 53/2017. (IX. 29.) HM utasítás 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére