• Tartalom

88/2011. (IX. 2.) VM rendelet

88/2011. (IX. 2.) VM rendelet

a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 144/2009. (XI. 6.) FVM rendelet, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 76/2011. (VII. 29.) VM rendelet módosításáról1

2011.09.03.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) és e) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) és b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. § A Nemzeti Diverzifikációs Program keretében megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 144/2009. (XI. 6.) FVM rendelet (a továbbiakban: R1.) 10. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A bírálat alapján létrejött pontegyenlőség esetén a rangsorban előnyt élvez az a támogatási kérelem,]

a) amelynek a tartalma megfelel az agrárpolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányító hatósági jogkörében közzétett részletes ajánlásnak a támogatott művelet megvalósításának legjobb gyakorlatáról,”

2. § Az R1. az alábbi 10/A. §-sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:

„Ponthatár miatt elutasított támogatási kérelmek
10/A. § (1) Támogatásra jogosult az az ügyfél, akinek 2009. november 16. és 2010. január 15. között benyújtott támogatási kérelmét forráshiány miatt az MVH elutasította, de támogatási kérelme a miniszter irányító hatósági jogkörében 2011. augusztus 1-jét követően közzétett minimum pontszámot eléri, és az MVH részére a nyilatkozattételre felszólító végzésben meghatározott határidőben és módon nyilatkozik arról, hogy a műveletet 2012. március 31-ig megvalósítja. Ha az ügyfél a megadott határidőben és módon nem nyilatkozik, vagy nemleges nyilatkozatot tesz, az adott jogcím vonatkozásában támogatásra nem jogosult.
(2) Az (1) bekezdés alapján támogatásra jogosult ügyfél köteles a támogatott műveletet legkésőbb 2012. március 31-ig megvalósítani.
(3) Az (1) bekezdés alapján támogatásra jogosult ügyfél az utolsó kifizetési kérelmét 2012. április 1. és április 30. közötti időszakban is benyújthatja az MVH-hoz.
(4) A 2012. április 1. és április 30. között benyújtott kifizetési kérelem esetében az MVH a kifizetést 2012. szeptember 1. és szeptember 30. között teljesíti.
(5) Az (1) bekezdés alapján támogatásra jogosult ügyfél a 2007–2013 közötti időszakban az NDP alapján és az EMVA társfinanszírozásában nem terület-, és állatlétszám alapú támogatásokra nem nyújthat be támogatási kérelmet, illetve pályázatot, továbbá a már benyújtott, de jogerős döntéssel még el nem bírált pályázata, illetve támogatási kérelme elutasításra kerül, ha:
a) nem nyújt be kifizetési kérelmet 2012. április 30-ig, vagy
b) a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 75%-át nem teljesíti, kivéve ha részére történt kifizetés 2012. március 31-ig.
(6) Az (1) bekezdés alapján támogatásra jogosult ügyfél vonatkozásában a 15. § (5)–(6) bekezdésében foglaltak nem alkalmazandók.”

3. § (1) Az R1. 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben az utolsó kifizetési kérelem alapján a 19. § (4) bekezdésében foglalt előírásnak az ügyfél nem felel meg, de a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 75%-át teljesíti, a kifizetési határozattal jóváhagyott támogatás kumulált összegét 20%-kal csökkenteni kell. Ha kifizetési kérelem alapján eljárás van folyamatban, úgy az annak során, a kapcsolódó ellenőrzések alapján jóváhagyható támogatás összegét is figyelembe kell venni a kumulált összeg megállapításánál.”

(2) Az R1. 25. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Ha az ügyfél az utolsó kifizetési kérelem alapján sem éri el a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 75%-át,
a) úgy az MVH a kérelmet határozattal elutasítja, amennyiben kifizetési kérelem alapján eljárás van folyamatban, és
b) külön határozatban az MVH a támogatási határozatát visszavonja, ezzel egyidejűleg a kifizetett támogatás vonatkozásában az intézkedésben való jogosulatlan részvételről döntést hoz.”

4. § Az R1. a következő 26/B. §-sal egészül ki:

26/B. § E rendeletnek a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 144/2009. (XI. 6.) FVM rendelet, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 76/2011. (VII. 29.) VM rendelet módosításáról szóló 88/2011. (IX. 2.) VM rendelettel (a továbbiakban: 88/2011. (IX. 2.) VM rendelet) megállapított 25. § (2) és (2a) bekezdését a 88/2011. (IX. 2.) VM rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

5. § (1) Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 76/2011. (VII. 29.) VM rendelet (a továbbiakban: R2.) 1. § (1) bekezdés 24. pontja helyébe a következő pont lép:

[(1) E rendelet alkalmazásában:]

„24. pályázati felhívás: e rendelet alapján igénybe vehető támogatások feltételeit tartalmazó, legkésőbb a benyújtási időszak első napját megelőző 60. napon, külön IH közleményben közzétett pályázati felhívás, amely tartalmazza a LEADER HACS által az illetékességi területéről benyújtott projektjavaslatokra vonatkozó, a HBB vagy LEADER HACS címmel rendelkező ügyfél esetében az IH döntésének alapjául szolgáló illeszkedési kritériumokat, valamint a támogatás igénybevételének részletes feltételeit szabályozó célterület katalógust;”

(2) Az R2. 1.§ (1) bekezdése a következő 32. ponttal egészül ki:

[(1) E rendelet alkalmazásában:]

„32. IH eljárás: LEADER HACS címmel rendelkező ügyfél esetében az ügyfél által benyújtott projektjavaslatok HVS-hez való illeszkedésének vizsgálata érdekében lefolytatott eljárás;”

6. § (1) Az R2. 3. § (3)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A projektjavaslatok HVS-hez való illeszkedését a LEADER-szerűség szempontjából vizsgálni kell:
a) a LEADER HACS a beérkező projektjavaslatok HVS-hez való illeszkedésének vizsgálatára az IH által külön közleményben közzétett eljárásrend szerint létrehozza és működteti a HBB-t;
b) amennyiben LEADER HACS címmel rendelkezik az ügyfél, akkor a HVS-hez való illeszkedés vizsgálatát – külön IH közleményben közzétett eljárásrend alapján – az IH végzi.
(4) A célterületekre a HBB – vagy LEADER HACS címmel rendelkező ügyfél esetében az IH – által kiállított támogató nyilatkozat csatolásával nyújtható be pályázat, ennek elmulasztása esetén nincs lehetőség hiánypótlásra.”

7. § (1) Az R2. 20. § (8) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

i) a LEADER HACS HBB-je – vagy LEADER HACS címmel rendelkező ügyfél esetében az IH – által kiállított, a pályázat HVS-hez való illeszkedését tanúsító nyilatkozatot;”

(2) Az R2. 20. § (9)–(10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A (8) bekezdés i) pontja szerinti tanúsító nyilatkozatot a HBB – vagy LEADER HACS címmel rendelkező ügyfél esetében az IH – a pályázati felhívásban meghatározott eljárás alapján állítja ki a HVS illeszkedésről.
(10) Az IH a HBB eljárás során, valamint LEADER HACS ügyfél esetén az IH eljárás során alkalmazandó formanyomtatványokat IH közleményben a saját honlapján teszi közzé.”

8. § (1) Az R2. 1. melléklet „Pénzügyi pontozási szempontok” „Természetes személy, mikro-, kis- és középvállalkozás esetében” című táblázat 5. sor „B” oszlopában a „ha több mint 5%-kal” szövegrész helyébe a „ha kevesebb mint 5%-kal” szöveg lép.

(2) Az R2. 4. melléklet d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

d) tradicionális eszközbeszerzés: hagyományos, újonnan kereskedelmi forgalomban nem kapható gép, eszköz, tárgy beszerzése, amely a hagyományos népi kultúra, szellemi és tárgyi örökség ápolásának, bemutatásának céljából korhű formai jellegeket hordozóan és funkcionalitással készült;”

(3) Az R2. 5. melléklet d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

d) tradicionális eszközbeszerzés: hagyományos, újonnan kereskedelmi forgalomban nem kapható gép, eszköz, tárgy beszerzése, amely a hagyományos népi kultúra, szellemi és tárgyi örökség ápolásának, bemutatásának céljából korhű formai jellegeket hordozóan és funkcionalitással készült;”

9. § Az R2. a következő 25/A. §-sal egészül ki:

25/A. § E rendeletnek a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 144/2009. (XI. 6.) FVM rendelet, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 76/2011. (VII. 29.) VM rendelet módosításáról szóló 88/2011. (IX. 2.) VM rendelettel (a továbbiakban: 88/2011. (IX. 2.) VM rendelet) megállapított 1. § (1) bekezdés 24. és 32. pontját, 3. § (3) és (4) bekezdését, 20. § (8) bekezdés i) pontját, (9) és (10) bekezdését, továbbá az 1. melléklet „Pénzügyi pontozási szempontok” „Természetes személy, mikro-, kis- és középvállalkozás esetében” című táblázat 5. sor „B” oszlopát, a 4. melléklet d) pontját és az 5. melléklet d) pontját a 88/2011. (IX. 2.) VM rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 10. § alapján hatályát vesztette 2011. szeptember 4. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére