• Tartalom

89/2011. (XII. 30.) NFM rendelet

89/2011. (XII. 30.) NFM rendelet

a közlekedésért felelős miniszter szabályozási feladatkörébe tartozó forgalmazási követelmények tekintetében eljáró megfelelőségértékelő szervezetek kijelölési eljárásáért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakról

2023.06.26.

A megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről szóló 2009. évi CXXXIII. törvény 13. § (2) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 84. § e) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § c) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § A közlekedésért felelős miniszter szabályozási feladatkörébe tartozó forgalmazási követelmények tekintetében eljáró megfelelőségértékelő szervezetek kijelöléséről szóló 60/2011. (XI. 25.) NFM rendeletben (a továbbiakban: kijelölési rendelet) meghatározott kijelölési eljárásért az e rendeletben meghatározott igazgatási szolgáltatási díjat (a továbbiakban: díj) kell fizetni.

2. § (1)1 A díjat a kijelölés iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg kell a közlekedési hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-00003582-06020015 számú számlájára befizetni.

(2)2 A kijelölés iránti kérelemhez csatolni kell az átutalás tényét igazoló, a pénzforgalmi szolgáltató által kiadott igazolást.

(3) A befizetett díj az eljáró hatóság bevétele. A befizetett díjat a megfelelőségértékelő szervezetek kijelölésével kapcsolatban felmerülő személyi és tárgyi költségekre kell felhasználni.

3. § (1) A díj mértéke, ha a kérelmezett megfelelőségértékelési terület nem tartozik harmonizációs uniós jogi aktus hatálya alá – a kijelölési rendelet 2. mellékletében meghatározott – megfelelőségértékelési területet szabályozó jogszabályonként

a) 105 750 forint, valamint annyiszor 14 350 forint, ahány megfelelőségértékelési eljárást vagy megfelelőségértékelési tevékenységet, és annyiszor 7770 forint, ahány terméket foglal magában a kérelmezett megfelelőségértékelési terület,

b) egy adott jogszabály vonatkozásában már kijelölt szervezet esetében 49100 forint, valamint annyiszor 14 350 forint, ahány további megfelelőségértékelési eljárást vagy megfelelőségértékelési tevékenységet, és annyiszor 7770 forint, ahány további terméket foglal magában a kérelmezett megfelelőségértékelési terület.

(2) A díj mértéke, ha a kérelmezett megfelelőségértékelési terület harmonizációs uniós jogi aktus hatálya alá tartozik, – a kijelölési rendelet 2. mellékletében meghatározott – megfelelőségértékelési területet szabályozó jogszabályonként

a) 118 900 forint, valamint annyiszor 14 350 forint, ahány megfelelőségértékelési eljárást vagy megfelelőségértékelési tevékenységet, és annyiszor 7770 forint, ahány terméket foglal magában a kérelmezett megfelelőségértékelési terület,

b) egy adott jogszabály vonatkozásában már kijelölt szervezet esetében 56 870 forint, valamint annyiszor 14 350 forint, ahány további megfelelőségértékelési eljárást vagy megfelelőségértékelési tevékenységet, és annyiszor 7770 forint, ahány további terméket foglal magában a kérelmezett megfelelőségértékelési terület.

4. §3 Az elsőfokú határozat elleni fellebbezés díja azonos az elsőfokú eljárás díjával. A fellebbezés díját a fellebbezés benyújtásával egyidejűleg kell a 2. § (1) bekezdésében megjelölt előirányzat-felhasználási keretszámlára befizetni. A fellebbezéshez csatolni kell az átutalás tényét igazoló, a pénzforgalmi szolgáltató által kiadott igazolást.

5. § (1) A visszatérítéséről a jogorvoslati eljárás során hozott döntés jogerőre emelkedését követő tizenöt napon belül kell gondoskodni.

(2) Amennyiben a visszatérítés kérelemre történik, a kérelemben meg kell jelölni a visszatérítés okát, a számlatulajdonos nevét, a fizetési számlaszámot vagy a postai címet, ahová a kérelmező a visszatérített összeg kiutalását kéri. A díj visszatérítését az eljáró hatóság tizenöt napon belül a kérelmező által megjelölt fizetési számlaszámra átutalással vagy a postai címre kiutalással teljesíti.

6. § Túlfizetés esetén az eljáró hatóság a díjtöbbletet kérelemre vagy hivatalból tizenöt napon belül visszatéríti, ha a kérelem és a befizetést igazoló iratok alapján megállapítható, hogy a kérelmező a rendeletben meghatározott mértéket meghaladó összegű díjat fizetett.

7. § Az e rendeletben meghatározott díj tekintetében

a) a díjfizetési kötelezettségre az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 28. § (2) és (3) bekezdésében foglaltakat,

b) a díjfizetésre kötelezettek körének megállapítására az Itv. 31. § (1)–(2) és (5) bekezdésében foglaltakat,

c) a jogorvoslati eljárás díjának visszatérítése tekintetében az Itv. 32. § (1) bekezdésében foglaltakat

kell alkalmazni.

8. § Ez a rendelet 2012. január 1-jén lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdése az 1/2017. (I. 3.) NFM rendelet 63. §-ával megállapított, a 11/2023. (VI. 23.) ÉKM rendelet 55. §-a szerint módosított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdése a 66/2016. (XII. 29.) NFM rendelet 13. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére