• Tartalom

92/2011. (VIII. 11.) HM utasítás

92/2011. (VIII. 11.) HM utasítás

a véderő-, katonai és légügyi attaséhivatalok irányításáról, vezetéséről és ellenőrzéséről, valamint a katonai attasékkal való kapcsolattartásról szóló 53/2007. (HK 12.) HM utasítás módosításáról1

2011.08.12.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja és 97. § (1) bekezdés n) pontja alapján – figyelemmel a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal költségvetési szerv alapításáról szóló 16/2010. (X. 4.) HM határozatban foglaltakra – a véderő-, katonai és légügyi attaséhivatalok irányításáról, vezetéséről és ellenőrzéséről, valamint a katonai attasékkal való kapcsolattartásról szóló 53/2007. (HK 12.) HM utasítás módosításáról az alábbi utasítást adom ki:

1. § A véderő-, katonai és légügyi attaséhivatalok irányításáról, vezetéséről és ellenőrzéséről, valamint a katonai attasékkal való kapcsolattartásról szóló 53/2007. (HK 12.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, a honvédelmi miniszter felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.”

2. § (1) Az Ut. 3. § (3)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A HM VPVTHÁT a (2) bekezdésben meghatározott jogkörét – a kivételes esetektől eltekintve – az MK KFH, valamint a HM Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal (a továbbiakban: HM NEFEH) útján gyakorolja. A HM VPVTHÁT és az MK KFH főigazgatója a katonai attaséhivatalok irányítását és vezetését, tevékenységük minden oldalú biztosítását érintő kérdésekben rendszeresen konzultál.
(4) Rendkívüli esetben a katonai attasékat közvetlenül a honvédelmi miniszter, a HM parlamenti államtitkár (a továbbiakban: HM PÁT), a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT), a HM VPVTHÁT és a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) is utasíthatják. A katonai attasé a kapott feladatról és az annak végrehajtására tervezett intézkedéseiről haladéktalanul jelentést tesz az MK KFH-nak, amely továbbítja azt a HM VPVTHÁT-nak és a HM NEFEH-nek.”

(2) Az Ut. 3. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) A katonai attaséktól a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VGHÁT) a hadiiparral kapcsolatos információkról közvetlen tájékoztatást kérhet, valamint a hadiipari tárgyú feladatok végrehajtására részükre közvetlenül utasítást adhat. A katonai attasé a HM VGHÁT-tól kapott feladatról és az annak végrehajtására tervezett intézkedéseiről haladéktalanul jelentést tesz az MK KFH-nak, amely a HM VPVTHÁT részére történő felterjesztés céljából továbbítja azt a HM NEFEH-nek.”

3. § Az Ut. 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A katonai attasét a HM VPVTHÁT és az MK KFH főigazgatójának közös előterjesztése alapján, a HVKF egyetértésével a honvédelmi miniszter, a katonai attasé-helyetteseket és a katonai attaséhivatali titkár-gyakornokokat az MK KFH főigazgatója nevezi ki.”

4. § Az Ut. 7. § (3)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A katonai attaséhivatalok intézményi szintű államháztartási belső ellenőrzését az MK KFH, fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzését a HM Belső Ellenőrzési Hivatal tervezi, szervezi és hajtja végre.
(4) A katonai attaséhivatalokat érintő belső kontrollrendszer szabályait az MK KFH főigazgatója állapítja meg, melynek helyi működtetéséért a rá vonatkozó mértékben a katonai attaséhivatal vezetője a felelős.”

5. § Az Ut. 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A katonai attaséhivatalok tevékenységének részét képezi az állomáshelyeikre érkező magyar HM-, illetve MH-szervezetek delegációi programjának előkészítése és esetenként a programjukban való részvétel. A katonai attasé személyesen csak a honvédelmi minisztert, a HM PÁT-ot, a HM KÁT-ot, a HM helyettes államtitkárait, a HVKF-et és helyettesét, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) parancsnokát, az MK Katonai Biztonsági Hivatal (a továbbiakban: MK KBH) főigazgatóját, az MH ÖHP parancsnok helyetteseit és a saját elöljáróit, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét és alelnökeit köteles fogadni. Programjukban a delegáció vezetőjének igénye szerint vesz részt.”

6. § (1) Az Ut. 10. § (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Budapesten akkreditálásra kijelölt külföldi véderő-, katonai és légügyi attasék működési engedélyének (agrément) megadása érdekében a HM NEFEH igazgatója az MK KFH főigazgatójától véleményt kér, aki – az illetékes nemzetbiztonsági szolgálatokkal történő egyeztetést követően – véleményét a HM NEFEH részére 30 napon belül megküldi.
(2) A működési engedély megadására vonatkozó javaslatot – a HM NEFEH és a Külügyminisztérium illetékes szerve közötti egyeztetést követően – a HM NEFEH igazgatója a HM VPVTHÁT útján döntésre felterjeszti a honvédelmi miniszternek.”

(2) Az Ut. 10. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A HM NEFEH – a HM VPVTHÁT által meghatározott keretek között – felelős a Budapesten akkreditált katonai attasékkal történő rendszeres kapcsolattartásért. A HM, illetve MH-szervezetek a katonai attasékkal kapcsolatot csak a HM NEFEH útján, annak egyetértésével létesíthetnek, illetve tarthatnak fenn. A HM NEFEH a kapcsolatfelvételi kérelemről az MK KBH illetékes szervét haladéktalanul tájékoztatja.”

(3) Az Ut. 10. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A HM NEFEH útján megküldött kérelem alapján a HM-szervezetekhez történő bekéréseket a HM VPVTHÁT, az MH katonai szervezeteihez történő bekéréseket a HVKF engedélyezi a külföldi katonai attasék vagy más diplomaták számára. Az engedélyezett látogatásokról az engedélyező szervezet a HM NEFEH útján értesíti a külföldi katonai attasét vagy más diplomatát, a HM NEFEH egyúttal tájékoztatja az MK KBH-t.”

(4) Az Ut. 10. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A HM-, illetve MH-szervezetek részéről a Budapesten akkreditált katonai attasék részére történő információ- és adatszolgáltatásra kizárólag a HM NEFEH útján megküldött megkeresés alapján kerülhet sor. A HM, illetve MH-szervezetek által kidolgozott válaszokat a katonai attaséknak való továbbítás előtt a HM NEFEH megküldi az MK KBH-nak.”
„(10) A (6) és a (8) bekezdés szerinti találkozókról – a kifejezetten protokolláris találkozó és a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központban történő gyógykezelés kivételével – az érintett szervezet vezetője által aláírt feljegyzést kell készíteni, és azt a HM NEFEH-nek a találkozót követő 5 munkanapon belül megküldeni. A HM NEFEH a feljegyzés tartalmáról a magyar katonai attasékat – a rájuk vonatkozó mértékben – az MK KFH útján tájékoztatja.”

7. § Az Ut.

a) 2. § (4) bekezdésében a „HM védelempolitikai szakállamtitkár (a továbbiakban: HM VPSZÁT)” szövegrész helyébe a „HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VPVTHÁT)”,

b) 3. § (1)–(2) és (6) bekezdésében, 4. § (2) bekezdésében, 5. § (2) bekezdésében, valamint 6. § (2) bekezdésében a „HM VPSZÁT” szövegrész helyébe a „HM VPVTHÁT”,

c) 3. § (5)–(6) bekezdésében, 4. § (1) bekezdésében, 5. § (2) bekezdésében, valamint 10. § (3) bekezdésében a „HM NEF” szövegrész helyébe a „HM NEFEH”,

d) 4. § (2) bekezdésében, 8. § (2) bekezdésében, valamint 10. § (4) bekezdésében a „HM NEF” szövegrészek helyébe a „HM NEFEH”,

e) 8. § (4) bekezdésében a „HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökséggel” szövegrész helyébe a „HM Protokoll és Rendezvényszervező Igazgatósággal”,

f) 10. § (4) bekezdésében a „főosztályvezetőjénél” szövegrész helyébe az „igazgatójánál”,

g) 6. § (1) bekezdésében a „HM VPSZÁT-tal” szövegrész helyébe a „HM VPVTHÁT-tal”,

h) 8. § (4) bekezdésében a „HM NEF-el” szövegrész helyébe a „HM NEFEH-hel”,

i) 10. § (6) bekezdésében a „HM NEF-en” szövegrész helyébe a „HM NEFEH-en”

szöveg lép.

8. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

Az utasítás a 8. § alapján hatályát vesztette 2011. augusztus 13. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére