• Tartalom

99/2011. (IX. 9.) HM utasítás

99/2011. (IX. 9.) HM utasítás

az ideiglenes határátkelőhely megnyitásával összefüggő feladatok végrehajtásáról1

2011.09.17.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján – figyelemmel a határátkelőhely és az ideiglenes határátkelőhely megnyitásáról és működtetéséről, valamint a határátlépési pontról szóló 332/2007. (XII. 13.) Korm. rendelet rendelkezéseire – a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzetellenőrzési Hivatalra (a továbbiakban: HM NEFEH), a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságra (a továbbiakban: MH ÖHP), az MH Légi Vezetési és Irányítási Központra (a továbbiakban: MH LVIK) (a továbbiakban együtt: kérelmező szervek), valamint a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalra (a továbbiakban: HM FHH) és a HM Védelempolitikai Főosztályra (a továbbiakban: HM VPF) terjed ki.

2. § (1) Az előzetes tervekben szereplő feladatok végrehajtása érdekében a kérelmező szervek biztosítják a HM FHH részére mindazon ideiglenes határátkelőhely megnyitására vonatkozó kérelmeket, adatokat, amelyek alapján az ideiglenes határátkelőhely megnyitások tervezhetőek és szervezhetőek.

(2) A kérelmező szervek kötelesek a 3. § (3) bekezdésben meghatározott adatokat – amennyiben azok előzetes terveik alapján rendelkezésre állnak – az ideiglenes határátkelőhely megnyitására irányuló kérelem előterjesztését megelőzően legalább 8 nappal a HM FHH részére megküldeni.

(3) A HM VPF és a kérelmező szervek a határátkelőhely és az ideiglenes határátkelőhely megnyitásáról és működtetéséről, valamint a határátlépési pontról szóló 332/2007. (XII. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 15/A. § (2) bekezdésében meghatározott miniszteri állásfoglaláshoz szükséges adatokat minden év november 15-ig megküldik az állásfoglalás kidolgozásáért felelős HM FHH-nak.

(4) A HM FHH az R. 15/A. § (2) bekezdésében meghatározott állásfoglalást a HM VPF és a kérelmező szervek által megküldött adatok alapján készíti el, és minden év december 1-jéig jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszter részére.

(5) A honvédelmi miniszter által kiadott állásfoglalást – a viszonosság, valamint a műveleti alárendeltség kérdésében – a HM FHH megküldi a HM VPF-nek és a kérelmező szerveknek, valamint a Külügyminisztériumnak, az Országos Rendőr-főkapitányságnak és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatalának, továbbá a határnyitás helye szerint illetékes területi szervének.

3. § (1) Az ideiglenes határátkelőhely megnyitására irányuló kérelmet írásban kell a kérelmező szerveknek a HM FHH részére megküldeni az ideiglenes határátkelőhely megnyitását megelőzően 5 nappal.

(2) Sürgős esetben a kérelem távbeszélőn (szóban) is előterjeszthető. Szóbeli kérelmezés esetén az írásba foglalt kérelmet a szóbeli előterjesztést követően azonnal, de legkésőbb a következő munkanapon 10.00 óráig pótlólag kell megküldeni.

(3) Az ideiglenes határátkelőhely megnyitására irányuló kérelemnek – az R. 10. § (1) és (2) bekezdéseiben felsoroltakon túl – az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

a) nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy az R. 15/A. § (2) bekezdése alapján mentesül az ideiglenes határátkelőhely megnyitásával felmerülő költségek megtérítésének kötelezettsége alól;

b) légi jármű útvonala (indító – tranzit – célország);

c) vám- és adóköteles árukra vonatkozó adatok (megnevezés, mennyiség, egyedi azonosító, egységár).

(4) A HM FHH és az MH LVIK az ideiglenes határátkelőhely megnyitás(ok) biztosításához munkaidőn kívül készenléti szolgálatot biztosít.

(5) Ha a kérelmező szerv a kérelmet munkaidőn kívül írásban terjeszti elő, úgy a kérelmezésről, valamint annak tartalmáról egyidejűleg értesíteni köteles a HM FHH készenléti szolgálatát ellátó tagját.

(6) A HM FHH a beérkezett kérelmeket a jogszabályi előírások figyelembevételével azonnal megvizsgálja, hiányos adattartalom esetén az ideiglenes határátkelőhely megnyitására irányuló kérelem előterjesztőjét adatpótlás megtételére szólítja fel.

(7) Ha a kérelem – a benyújtásakor vagy az adatpótlást követően – megfelel az R.-ben foglaltaknak a HM FHH az ideiglenes határátkelőhely megnyitására vonatkozó kérelmet megküldi a területileg illetékes rendőrkapitányság és szükség esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban együtt: engedélyező hatóságok) részére.

(8) A HM FHH az engedélyező hatóságoktól megkért határátkelőhely-nyitást visszaigazolja a kérelmező szervek felé.

4. § A HM FHH az ideiglenes határátkelőhely megnyitásának költségeit éves szinten tervezi az intézményi költségvetésében.

5. § (1) Az 1. §-ban meghatározott szervek kötelesek együttműködni az ideiglenes határátkelőhely megnyitásával kapcsolatos feladatok végrehajtása során. Az együttműködés keretében a tapasztalatokról, változásokról, módosításokról szükség szerint megbeszélést kell tartani a HM FHH szervezésében.

(2) A kérelmező szervek a HM FHH részére megküldik az ideiglenes határátkelőhely megnyitásával kapcsolatos feladatok végrehajtására kijelölt személyek nevét, rendfokozatát és munkahelyi elérhetőségét, valamint a munkaidőn kívüli feladat-végrehajtással kapcsolatban kijelölt személy(ek), ügyeletes(ek) adatait és elérhetőségét. A HM FHH ugyanígy jár el a kérelmezők felé.

6. § (1) Az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az ideiglenes határnyitással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 72/2004. (HK 21.) HM utasítás.

1

Az utasítást az 53/2019. (VII. 26.) HM utasítás 9. §-a hatályon kívül helyezte 2019. július 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére