• Tartalom

10/2012. (II. 10.) Korm. rendelet

10/2012. (II. 10.) Korm. rendelet

a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt. menetrend szerinti járatainak leállása miatt beálló válsághelyzet kezeléséhez szükséges rendkívüli intézkedésekről szóló 5/2012. (I. 31.) Korm. rendelet módosításáról1

2012.02.10.

A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Malév Magyar Légiközlekedési Zrt. menetrend szerinti járatainak leállása miatt beálló válsághelyzet kezeléséhez szükséges rendkívüli intézkedésekről szóló 5/2012. (I. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) E rendelet szerinti kártalanítás a 4. §-ban és az 5. §-ban meghatározott költségeknek a MALÉV Zrt. 2012. február 3-án 6 órakor bekövetkezett leállása miatti megtérítésére vonatkozik.”

(2) Az R. 1. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A 2. § (1) bekezdésében meghatározott utasok számára nyújtandó kártalanítást és segítséget az állam a MALÉV Zrt., a Malév Air Tours Idegenforgalmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: MALÉV Air Tours Kft.) és a MALÉV GH Földi Kiszolgáló Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: MALÉV GH Zrt.) (a továbbiakban együtt: szakmai közreműködők) bevonásával biztosítja. A közlekedésért felelős miniszter a 7. § szerinti előirányzat felhasználásával kapcsolatos feladatok ellátásával lebonyolító szervezetet bíz meg.
(3) A (2) bekezdésben foglaltak teljesítéséhez a szakmai közreműködők közül – a 4. §-ban és az 5. §-ban meghatározottak kapcsán
a) a MALÉV Zrt. az utasok által viselt költségek elszámolásával,
b) a MALÉV Air Tours Kft. és a MALÉV GH Zrt. az (1a) bekezdés szerinti kártalanítás érdekében az általa harmadik személyekkel történő szerződéskötéssel
összefüggő feladatokat lát el, amelyekhez kapcsolódó pénzügyi teljesítésre – a lebonyolító szervezet útján – a szakmai közreműködők által biztosított bizonylatok alapján kerül sor.”

(3) Az R. 1. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A külpolitikáért felelős miniszter a külképviseletek útján – a 4. §-ban és az 5. §-ban meghatározottak kapcsán – a hozzá forduló utasok hazajuttatásával kapcsolatban a konzuli védelemről szóló jogszabályok szerinti segítséget nyújt.”

2. § Az R. 3. §-a és 4. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

3. § A 2. § (1) bekezdésében meghatározott utasok számára – az utasok által viselt költségek esetén kérelem alapján – az állami forrás terhére a 4. §-ban és az 5. §-ban foglaltakat kell biztosítani.
4. § A 2. § (1) bekezdésében meghatározott utasok eredeti célállomásra történő eljuttatása érdekében
a) a menetjegyek más járatra vagy járatokra történő átfoglalásával, vagy más járatra vagy járatokra történő menetjegy vásárlásával,
b) alternatív közlekedési mód igénybevételével vagy annak biztosításával
kapcsolatosan felmerülő kiadás téríthető meg.”

3. § Az R. 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 2. § (1) bekezdésében meghatározott utasok ellátása érdekében
a) a várakozási idővel ésszerű arányban étkezés és frissítők igénybevételével vagy biztosításával;
b) ha egy vagy több éjszakás ott tartózkodás szükséges, szállodai szolgáltatás igénybevételével vagy elhelyezéssel;
c) az utasok repülőtér és szálláshely közötti szállításával
kapcsolatosan felmerülő kiadások téríthetők meg.”

4. § Az R. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

7. § Az e rendelet alapján teljesítendő kifizetésekre, az üzemelés beszüntetése miatt az utasokról való gondoskodással kapcsolatban szükséges intézkedésekre, valamint a kincstári tranzakciós díjakra a Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény 1. melléklet, XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 41. A légiutas-szállítás rendkívüli feladatainak ellátása alcím biztosít fedezetet.”

5. § Az R. 2. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében az „akik érvényes menetjegyüket” szövegrész helyébe az „akiknek az érvényes menetjegyét” szöveg lép.

6. § Ez a rendelet a kihirdetése napján 16 órakor lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 6. § alapján hatályát vesztette 2012. február 11. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére