• Tartalom

10/2012. (II. 29.) KIM rendelet

10/2012. (II. 29.) KIM rendelet

a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. (V. 18.) IM rendelet módosításáról1

2012.03.01.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 128. § a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 12. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. (V. 18.) IM rendelet (a továbbiakban: Cvhr.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bejegyzést kérőnek a cégbejegyzési kérelmet tartalmazó nyomtatvány első – általános – részében a Ctv. 24–25. §-ában, valamint 30–31. §-ában meghatározottak közül azokat az adatokat kell feltüntetnie, amelyekkel nem a cégbíróság egészíti ki hivatalból a cégjegyzéket. A bejegyzési nyomtatványon azt is fel kell tüntetni, ha a cég létesítő okirata szerződésminta alkalmazásával készült.”

2. § A Cvhr. 2. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Székhely (telephely, fióktelep) vagy lakóhely megjelölése esetén utca, illetve házszám hiányában a nyomtatványon a házszám helyén a helyrajzi számot kell feltüntetni.”

3. § A Cvhr. 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Cégbejegyzési kérelem nyomtatványának általános részében a cég főtevékenységét (tevékenységi köreit) a KSH által kiadott mindenkor hatályos TEÁOR nómenklatúra szerint kell felsorolni, a szám után feltüntetve a KSH közleményben szereplő évszámot (annak utolsó két számjegyét) is. Ha a bejegyzést kérő a nyomtatványon több tevékenységi kört is feltüntet, a nyomtatványon, illetve a tevékenységre vonatkozó cégjegyzékrovatban első helyen a cég főtevékenységének kell szerepelnie.”

4. § A Cvhr. 5. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Amennyiben a cég tagja, tulajdonosa a Magyar Állam, a cégjegyzékbe bejegyezett (bejegyezni kívánt) tag adóazonosító száma esetén a tulajdonosi joggyakorló adóazonosító számát kell feltüntetni.”

5. § A Cvhr. 8. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Ha a korlátolt felelősségű társaság törzsbetétének több tulajdonosa van [Ctv. 27. § (3) bekezdés e) pont], a közös tulajdonú üzletrész esetén a nyomtatványon fel kell tüntetni, hogy a tulajdonosokat közös képviselő képviseli. A tulajdonosok adatait külön rovatban kell kitölteni.”

6. § A Cvhr. 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A változásbejegyzési kérelem előterjesztésére szolgáló nyomtatványon nem tüntethető fel az a tény, hogy a cég létesítő okirata szerződésminta alkalmazásával készült, a szerződésminta alkalmazása ebben az esetben eljárási jogkövetkezménnyel nem bír.”

7. § A Cvhr. 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

8. § (1) A Cvhr. 8. § (1) bekezdésében a „nevét (cégét) lakóhelyét (székhelyét)” szövegrész helyébe a „nevét, adóazonosító számát, természetes személy esetén születési idejét, lakóhelyét, anyja születési nevét, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság vagy jogi személy esetén székhelyét, cégjegyzékszámát vagy nyilvántartási számát,” szöveg lép.

(2) A Cvhr. 15. § (1) bekezdésében a „45. §-ának (3) bekezdése” szövegrész helyébe a „45. §-ának (3b) bekezdése” szöveg lép.

(3) A Cvhr. 17. §-ában az „a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye is ismeretlen vagy ismeretlennek minősül” szövegrész helyébe az „a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye is ismeretlen vagy ismeretlennek minősül vagy kézbesítési megbízottja nem fellelhető” szöveg lép.

9. § Hatályát veszti a Cvhr.

10. § Ez a rendelet 2012. március 1-jén lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1. melléklet a 10/2012. (II. 29.) KIM rendelethez

1

A rendelet a 10. § alapján hatályát vesztette 2012. március 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére