• Tartalom

10/2012. (X. 1.) BM OKF utasítás

10/2012. (X. 1.) BM OKF utasítás

a tanuló ifjúság közösségi szolgálatteljesítésének katasztrófavédelmi megszervezéséről

2012.10.02.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 52. § a) pontja, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet 49. § (5) bekezdés d) pontja, a katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól szóló 62/2011. (XII. 29.) BM rendelet 64. § (3) bekezdése, továbbá a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 4. § 15. pontja és 6. § (4) bekezdése által meghatározott feladatok végrehajtásának biztosítására, a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 133. §-ának előírásaival összhangban kiadom az alábbi utasítást:

I. Általános rendelkezések

1. Az utasítás hatálya kiterjed
a) a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi (BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a továbbiakban: BM OKF), területi szerveire (fővárosi/megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, a továbbiakban: igazgatóság), területi jogállású szerveire és helyi szerveire (katasztrófavédelmi kirendeltségek, a továbbiakban: kirendeltség és a hivatásos tűzoltóságok),
b) a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat lebonyolítását együttműködési megállapodásban vállaló alábbi szervezetekre:
ba) Magyar Tűzoltó Szövetségre, annak területi és helyi szervezeteire,
bb) Magyar Polgári Védelmi Szövetség és területi szervezeteire,
c) a hivatásos katasztrófavédelmi szervek szakirányítása, felügyelete, ellenőrzése alá tartozó, a gyakorlati tevékenységek során közreműködő önkormányzati tűzoltóságokra és önkéntes tűzoltó egyesületekre,
d) ajánlás jelleggel a középfokú oktatási intézmények pedagógusaira és tanulóira.

2. Az 1. b) pontban felsorolt szervezetek a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítését fogadó intézményként abban az esetben biztosíthatják, ha azt az 1/A. melléklet szerinti együttműködési megállapodás keretében vállalják, megfelelnek a jelen utasításban foglalt kritériumoknak, valamint végrehajtják annak rendelkezéseit.
Az e pontban foglalt együttműködési megállapodás megkötésére a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerve vezetője vagy felhatalmazása alapján a helyi szerv vezetője jogosult.

3. Az utasítás célkitűzése, hogy a 2016. január 1-je után megkezdett érettségi vizsgák feltételéül szolgáló közösségi szolgálat teljesítése a hivatásos katasztrófavédelmi szervezetnél (a továbbiakban: katasztrófavédelem) a 2012/2013. tanévben megkezdődjön, lehetőséget biztosítva a 9–11. évfolyamos korcsoport részére a katasztrófavédelem feladatrendszerének és küldetésének megismerésére, a biztonság, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség, illetőleg felelősségérzet kialakítására.

4. Hosszú távon megvalósítandó cél, hogy a közösségi szolgálat jogszabályban meghatározott kötelező óraszámát (50 óra) a katasztrófavédelemnél önként teljesítő tanulók a polgári védelmi kötelezettség intézményére felkészülve felelős állampolgárként vegyenek részt a katasztrófák elleni védekezésben, a katasztrófavédelem nemzeti ügyként történő kezelésében.

5. Értelmező rendelkezések az utasítás alkalmazásában:
a) Általános levezetési terv: a fogadó intézmény által előre elkészített terv, amely tartalmazza a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítése keretében, a fogadó intézményben választható tevékenységi körök részletes leírását (program), a tevékenységi körök teljesítéséhez kijelölt mentor feladatait, a tanulók által végrehajtható elméleti és gyakorlati feladatokat, az egyes foglalkozások, feladatok időtartamát, a fogadható tanulók maximális létszámát.
b) Fogadó intézmény: az igazgatóság, a kirendeltség vagy a hivatásos tűzoltóságok, valamint az 1. b) pontban meghatározott szervezetek.
c) Katasztrófavédelmi közösségi szolgálat: a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél, vagy a hivatásos katasztrófavédelmi szervvel együttműködésben álló és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv illetékes területi szerve vezetője által jóváhagyott megállapodással rendelkező szakmai szervezetnél eltöltött közösségi szolgálat.
d) Koordináló személy: az a személy, aki a fogadó intézményben a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat szervezéséért, koordinálásáért, kapcsolattartásáért felelős.
e) Közreműködő szervezet: az a szakmai szervezet, amely felett a katasztrófavédelem felügyeleti (önkormányzati tűzoltóság), vagy ellenőrzési (önkéntes tűzoltó egyesület) jogkörrel rendelkezik, és amely együttműködési megállapodás alapján vesz részt a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat szervezésében.
f) Küldő intézmény: az a középfokú oktatási intézmény, amelynek képzési időtartama érettségi vizsga kötelezettségével zárul, és amely intézmény fogadó intézménnyel együttműködési megállapodást köt.
g) Mentor: a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet szerint, a fogadó intézményben kijelölt személy, aki a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítésére meghatározott időtartamban, a közösségi szolgálatot ellátó tanuló(k) szakmai támogatását végzi.
h) Tevékenységi kör: a közösségi szolgálat keretében végezhető szakterületi feladatok, amelyeket az 5. melléklet tartalmaz.

6. A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat (a továbbiakban: KSZ) teljesítése során az arra önként jelentkező tanuló és a fogadó intézmény között munkaviszony nem jön létre, a tanulót a KSZ teljesítéséért illetmény, munkabér és egyéb juttatás nem illeti meg, a tanuló nem minősül fiatal munkavállalónak.

7. A KSZ teljesítése során törekedni kell a tanulók mindennapos tevékenységbe történő bevonására, illetve lehetőséget kell adni a rendeltetésszerű működésben való részvételre, a hivatásos szolgálat alapvető értékeinek átélésére.

8. A KSZ teljesítésének megkezdése előtt a tanulót a Katasztrófavédelem Humán Szabályzatának kiadásáról szóló 66/2012. számú BM OKF főigazgatói intézkedés 1. mellékletének 126. pontja alapján munkavédelmi oktatásban kell részesíteni. A munkavédelmi oktatást követően a KSZ teljesítését végző tanulók a 2. melléklet szerint nyilatkoznak.

9. A KSZ teljesítésének rendjét, levezetését és dokumentálását az illetékes igazgatóság ellenőrzési szolgálata, a tevékenységi körök végrehajtását a szakterületi főfelügyelősége, az illetékes kormányhivatal oktatásért felelős szervezeti egységének bevonásával tervezetten, vagy előzetes bejelentés nélkül ellenőrizheti.

II. Részletes rendelkezések
A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítésének megszervezése

10. A KSZ teljesítésének lehetőségéről jelen utasítás hatályba lépését követő 10. napon, folyamatosan elérhető, figyelemfelkeltő és informáló felhívást kell közzétenni a www.katasztrofavedelem.hu weboldalon, amely a területi szerveknél történő jelentkezés feltételeinek elérhetőségét – hivatkozás formájában – is tartalmazza.

11. A KSZ teljesítésének lehetőségéről a BM OKF hivatalvezető és az országos polgári védelmi főfelügyelő, a közszolgálati médiaszolgáltató bevonásával kiemelten közhasznú közleményt készít, amelyet – annak első alkalommal 2012 szeptemberében történő közzétételét követően – valamennyi tanév kezdetekor felülvizsgál.

12. A 2012/2013. tanév megkezdését követően az igazgatóság koordinálásával a kirendeltség végzi az illetékességi területén működő középfokú oktatási intézmények megkeresését és tájékoztatását a KSZ teljesítésének lehetőségével kapcsolatban, a részükre az alábbiakat tartalmazó dokumentumcsomag átadásával együtt:
a) együttműködési megállapodás minta,
b) lista a KSZ teljesítésének feltételeiről és lehetőségeiről,
c) a fogadó szervezetek listája és elérhetőségei.

13. A fogadó intézmények jelen utasítás hatálybalépését követő 10 napon belül regisztrálnak a www.kozossegi.ofi.hu weboldalon történő megjelenéshez. A regisztrációhoz benyújtandó adatlapot a 3. melléklet tartalmazza.

14. A fogadó intézmény a kitöltött adatlapot a BM OKF Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség részére továbbítja, amely gondoskodik az Emberi Erőforrás Minisztérium Esélyegyenlőségi Főosztály részére történő átadásról.

15. Az igazgatóság honlapján jelen utasítás hatálybalépését követő 15. napon – a BM OKF honlapjának mintájára – megjeleníti a KSZ teljesítésének lehetőségére vonatkozó tájékoztatást, amely tartalmazza:
a) a fogadó intézmények megnevezését, helyét,
b) a KSZ programját,
c) a tevékenységi körök rövid leírását,
d) a jelentkezés rendjét, valamint
e) a koordináló személy elérhetőségét.

16. A fogadó intézményként regisztrált hivatásos tűzoltóságok együttműködési megállapodás alapján (1/B. melléklet) a KSZ végrehajtásába bevonhatják az 1. c) pont szerinti, területileg illetékes közreműködő szervezeteket. A tevékenységi körök végrehajtásával kapcsolatos feladatokat a közreműködő szervezetek végzik, az adminisztrációs feladatok végrehajtásáért az együttműködést kezdeményező hivatásos tűzoltóság felelős.

17. A fogadó intézmény 2012 októberétől minden hónapban legalább 5 napot jelöl a KSZ teljesítésére, amelyről honlapján, valamint az illetékességi területén található középfokú oktatási intézmények igazgatóit egyéb módon (pl. telefonon, e-mailben) tájékoztatja. A hivatásos katasztrófavédelmi szervek a havi Naptári és Ellenőrzési Tervben is feltüntetik a kijelölt napokat.

18. A fogadó intézményben a KSZ teljesítésének időtartamára mentor kerül kijelölésre, az alábbiak szerint:
a) a kijelölésről a fogadó intézmény vezetője írásban gondoskodik;
b) a kijelölés a rendeltetésszerű működés biztosításának és a munkaköri leírásból fakadó feladatok ellátásának elsődleges figyelembevételével történik;
c) a fogadó intézmény a KSZ teljesítési időtartamai szerint kijelölt mentorokról adatbázist vezet;
d) a kijelölt mentorok az egy naptári évben végzett felkészítő, oktató és koordináló munkájukért 10 kreditpontot kapnak.

19. A fogadó intézmény a 4. melléklet szerinti együttműködési megállapodást köt a közösségi szolgálatra jelentkező tanuló(k) küldő intézményével.

20. A fogadó intézmény 2012. szeptember 30-ig a KSZ végrehajtásra vonatkozó általános levezetési tervet készít, amelyet a fogadó intézmény vezetője hagy jóvá.

21. Amennyiben egy fogadó intézménynél KSZ-ra jelentkezők száma – ugyanazon időszakra vonatkozóan – meghaladja az 5 főt, csoportos végrehajtást kell biztosítani, a szolgálat programját ennek megfelelően szükséges módosítani. A csoportok maximális létszámát minden fogadó intézmény saját hatáskörben, a rendeltetésszerű működés biztosításának figyelembevételével határozza meg.

22. A KSZ teljesítésével kapcsolatban esetlegesen felmerülő költségeket a fogadó intézmények saját költségvetésükből biztosítják.

A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítésének programja

23. A KSZ teljesítése során egy óra 60 perc, egy alkalom legalább 1 óra, de legfeljebb 3 óra lehet. A KSZ-re vonatkozóan meghatározott kötelező óraszámot a középiskolai képzés első három tanéve során célszerű teljesíteni. A KSZ a katasztrófavédelem vonatkozásában az 5. mellékletben meghatározott tevékenységi körökből teljesíthető.

24. A tevékenységi köröket a fogadó intézmény a települési veszélyeztetettség előtérbe helyezésével, a helyi sajátosságok és a korosztályi jellemzők figyelembevételével, elméleti és többségében gyakorlati tevékenységek teljesítésének meghatározásával kibővíti.

25. A tűzoltósági, polgári védelmi és iparbiztonsági szakterülethez kapcsolódó tevékenységi körök összesen 50 órában hajthatóak végre, az egy ütemben teljesítendő programban legalább két különböző tevékenységi körből, legalább 13 óra összes óraszámot kell biztosítani.

26. Az igazgatóság és a kirendeltség a program elvégzésére – igény szerint – összevont formában (mindhárom tevékenységi kör teljesítése) is lehetőséget biztosíthat, amelynek szervezése külön terv szerint történik.

27. A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 133. § (5) bekezdésében meghatározottak szerinti felkészítő és záró órák megtartásáért elsődlegesen a küldő intézmény kijelölt pedagógusa a felelős, akinek munkájában a fogadó intézményben kijelölt mentor felkérés esetén közreműködik. A fogadó intézmény a felkészítő órát tartó pedagógus részére a saját tevékenységi profilját bemutató előadást készít.

A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítésének igazolása

28. A fogadó intézmény vezetője az általános levezetési tervben szereplő tevékenységi körök teljesítéséről a 6. melléklet szerinti teljesítésigazolást állít ki, amelynek egy példánya a tanulóhoz, egy példánya a fogadó intézmény irattárába kerül.

29. A KSZ teljesítése során a fogadó intézmény a tanulókról jelenléti ívet vezet, amelyből megállapítható, hogy a tanuló a tevékenységi körökhöz tartozó órákon milyen arányban vett részt.

30. A fogadó intézmény az órák 80% alatti látogatása esetén az igazolást megtagadja. Amennyiben az óralátogatási arány 81% feletti, és a tanuló a hiányzást orvosi, vagy szülői igazolással igazolja, a hiányzó órák pótlására – egyszeri alkalommal – lehetőséget kell biztosítani. A teljesítésigazolás csak az előre egyeztetett program 100%-os teljesítése esetén adható ki.

31. Egyedi döntése alapján méltányolható okból – így különösen költözés, iskolaváltás, tartós betegség esetén – a tanuló részére összeállított programban teljesített órákról a fogadó intézmény vezetője részigazolást adhat ki. A fennmaradó órák teljesítésére – egyszeri alkalommal – a következő hónapban KSZ teljesítésére kijelölt napokon kell lehetőséget biztosítani.

32. A KSZ teljesítéséért a tanulót az illetékes katasztrófavédelmi igazgató által külön meghatározott elismerés illeti meg.

III. Záró rendelkezések

33. Az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, az abban foglaltakat az érintett személyi állománnyal ismertetni kell.

1/A. melléklet a 10/2012. (X. 1.) BM OKF utasításhoz

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A KATASZTRÓFAVÉDELMI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT VÉGREHAJTÁSÁRA
amely létrejött egyrészről a [HIVATÁSOS KATASZTRÓFAVÉDELMI SZERV]
(Székhely: ……………………………………………; adószám: ………………………………………………;
képviseli: ………………………………………………………) – a továbbiakban igazgatóság/kirendeltség –,
másrészről a [SZERVEZET] (Székhely: ………………………………………………………………………………………;
adószám: …………………………; képviseli: ……………………) – a továbbiakban fogadó intézmény –,
között az alábbi feltételekkel (a továbbiakban együtt: Felek):

1. Felek megállapodnak abban, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. § (4) bekezdése alapján előírt közösségi szolgálat katasztrófavédelmi szervezetnél történő teljesítése érdekében együttműködnek.

2. A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat sikeres lebonyolítása során Felek a tanuló ifjúság közösségi szolgálatteljesítésének katasztrófavédelmi megszervezéséről szóló 10/2012. (X. 1.) BM OKF utasítás (a továbbiakban: utasítás) alapján az alábbiak teljesítésére vállalnak kötelezettséget:

Fogadó intézmény:

a) Végrehajtja a közösségi szolgálattal kapcsolatos, honlapra történő regisztrációs folyamatot az utasítás 3. mellékletében kiadott bejelentési lap kitöltésével.

b) Minden hónapban legalább 5 napot jelöl ki a közösségi szolgálat teljesítésére vonatkozóan, amelyről tájékoztatja az illetékességi területén működő középfokú oktatási intézmények igazgatóit.

c) Az utasítás 5. d) és g) pontja szerinti személyek kijelölésére intézkedik (a feladatok ellátására ugyanaz a személy is kijelölhető), amelyről tájékoztatja az igazgatóságot, az illetékességi területén működő középfokú oktatási intézményeket, és a megyei kormányhivatal oktatási ügyekért felelős szervezeti egységét.

d) A közösségi szolgálatra jelentkező tanulók küldő intézményével együttműködési megállapodást köt.

e) A közösségi szolgálat megkezdése előtt munkavédelmi oktatást tart.

f) Általános levezetési tervet készít az utasítás 5. a) és 20. pontja alapján.

g) Teljeskörűen biztosítja a rendeltetéséből adódóan végrehajtható tevékenységi körök végrehajtását, figyelembe véve az utasítás 23–25. pontjaiban meghatározott kötelezettségeket.

h) A választott tevékenységi köröket jelen együttműködési megállapodásban rögzíti, valamint kiegészíti a helyi sajátosságok figyelembevételével.

i) Igény szerint segítséget biztosít a küldő intézmény pedagógusa részére a felkészítő és záró órák megtartásában, amelyekhez a tevékenységét bemutató előadást készít.

j) Az utasítás 28–31. pontjai figyelembevételével teljesítésigazolást ad ki.

Igazgatóság/kirendeltség:

a) Jelen együttműködési megállapodás 2. a)–j) pontjaiban foglalt kötelezettségeket rendszeresen ellenőrzi, a fogadó intézmény tevékenységét nyomon követi.

b) Saját honlapján feltünteti az illetékességi területén fogadó intézményként regisztrált szervezeteket és azok elérhetőségeit.

c) Igény szerint – a rendelkezésre álló erők-eszközök – figyelembevételével segítséget nyújt a közösségi szolgálat teljesítésének szervezésében.

3. Választott tevékenységi körök megnevezése:

4. Felek a fenti szerződésben foglaltakat, annak elolvasását és értelmezését követően, mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írták alá.

[HELY], 20…

[FOGADÓ INTÉZMÉNY]

[IGAZGATÓSÁG/KIRENDELTSÉG]

[KÉPVISELŐ]

[KÉPVISELŐ]

1/B. melléklet a 10/2012. (X. 1.) BM OKF utasításhoz

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A KATASZTRÓFAVÉDELMI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT VÉGREHAJTÁSÁRÓL
amely létrejött egyrészről a [HIVATÁSOS TŰZOLTÓSÁG]
(Székhely: …………………………………………………………; adószám: ……………………………………;
képviseli: ……………………………………………………) – a továbbiakban HTP –,
másrészről a [ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET/ÖNKORMÁNYZATI TŰZOLTÓSÁG]
(Székhely: ……………………………………;
adószám: ………………………………………; képviseli: ………………………………………………………………) – a továbbiakban közreműködő intézmény –,
között az alábbi feltételekkel (a továbbiakban együtt: Felek):

1. Felek megállapodnak abban, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. § (4) bekezdése alapján előírt közösségi szolgálat katasztrófavédelmi szervezetnél történő teljesítése érdekében együttműködnek.

2. A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat sikeres lebonyolítása során Felek a tanuló ifjúság közösségi szolgálatteljesítésének katasztrófavédelmi megszervezéséről szóló 10/2012. (X. 1.) BM OKF utasítás (a továbbiakban: utasítás) alapján, az alábbiak teljesítésére vállalnak kötelezettséget:

HTP:

a) Végrehajtja a közösségi szolgálattal kapcsolatos, honlapra történő regisztrációs folyamatot az utasítás 3. mellékletében kiadott bejelentési lap kitöltésével.

b) Minden hónapban legalább 5 napot jelöl ki a közösségi szolgálat teljesítésére vonatkozóan, amelyről tájékoztatja az illetékességi területén működő középfokú oktatási intézmények igazgatóit.

c) Az utasítás 5. d) és g) pontja szerinti személyek kijelölésére intézkedik (a feladatok ellátására ugyanaz a személy is kijelölhető), amelyről tájékoztatja a közreműködő szervezetet és az illetékességi területén működő középfokú oktatási intézményeket.

d) A közösségi szolgálat megkezdése előtt munkavédelmi oktatást tart.

e) Általános levezetési tervet készít az utasítás 5. a) és 20. pontja alapján.

f) Az utasítás 28–31. pontjai figyelembevételével teljesítésigazolást ad ki.

Közreműködő szervezet:

a) A HTP által készített általános levezetési terv alapján felkészül a tanulók fogadására.

b) A HTP által meghatározott feladatok elvégzéséért felelősséget vállal.

c) Jelen együttműködési megállapodásban vállalt tevékenységi körök vonatkozásában közreműködik a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítésének biztosításában.

3. Választott tevékenységi körök megnevezése:

4. Felek a fenti szerződésben foglaltakat, annak elolvasását és értelmezését követően, mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írták alá.

[HELY], 20…

[HTP]


[KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET]

[KÉPVISELŐ]

[KÉPVISELŐ]

2. melléklet a 10/2012. (X. 1.) BM OKF utasításhoz

FEJLÉC
LÁTOGATÁSI SZABÁLYOK
(katasztrófavédelmi közösségi szolgálatot teljesítők részére)

1. Az épület helyiségeit csak rendeltetéseiknek megfelelően lehet használni.

2. A szolgálatteljesítés időtartamára az objektum vezetője mentort jelöl ki.

3. A Munkavédelmi Szabályzatban meghatározott helyiségeket (pl. híradóhelyiség, műhely, szertár stb.) csak a kijelölt mentorral lehet látogatni.

4. Tilos a mászóházat és a tűzoltó csúszdát használni!

5. Gépjárműben utazni, illetve az emelőkosárban üzem közben tartózkodni csak a mentor engedélyével és a szükséges egyéni védőeszközök használatával lehet.

6. A szertárban és az udvaron körültekintően kell közlekedni! A járműmozgások hatókörében tartózkodni tilos!

7. Az épületben történt sérülésről és egészségügyi panaszról a mentort haladéktalanul tájékoztatni kell!

8. Az elsősegélyhely a ………………………………………… irodában/helyiségben van.

9. Csoportos látogatás esetén – a mentor engedélye kivételével – a csoportot elhagyni tilos! A csoport elhagyásának szándékát a mentornak előzetesen jelezni kell.

10. A mentor által átadott egyéni védőeszközöket kötelező használni, az oktatásban meghatározottak szerint.

Megjegyzés:

Az objektum a fenti szabályok betartásával biztonságosan látogatható.

Az objektumhasználat szabályait tudomásul veszem.

Kelt:

………………………………………

Nyilatkozó(k)

3. melléklet a 10/2012. (X. 1.) BM OKF utasításhoz

BEJELENTÉSI LAP
közérdekű önkéntes tevékenység bejelentésére

1. A fogadó szervezet

2E07721_0

 

a)

neve:

 

b)

székhelye:

 

c)

adószáma:

 

d)

költségvetési szerv törzskönyvi nyilvántartási száma:

 

e)

típusa (a megfelelő aláhúzandó):*


* A fogadó intézmény fenntartóját a fogadó intézmény típusánál kell jelezni.

⬜ helyi önkormányzat, azok társulása,

⬜ közoktatási intézmény,

⬜ kisebbségi önkormányzat,

⬜ felsőoktatási intézmény,

⬜ költségvetési szerv,

⬜ muzeális intézmény,

⬜ közhasznú szervezet,

⬜ nyilvános könyvtár,

⬜ egyházi jogi személy,

⬜ közlevéltár,

⬜ szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi szolgáltató, intézmény,

⬜ nyilvános magánlevéltár,

⬜ egészségügyi szolgáltató,

⬜ közművelődési intézmény.

2. Az önkéntesek közreműködésével ellátni kívánt tevékenységi körök:

3. Kíván-e építésiengedély-köteles munkában való részvételre önkéntest foglalkoztatni?

⬜ igen ⬜ nem

Az építési tevékenység helye:

4. Kíván-e tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntest, illetve korlátozottan cselekvőképes nagykorú önkéntest foglalkoztatni?

⬜ igen ⬜ nem

5. Kíván-e olyan önkéntest foglalkoztatni, aki az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes állam állampolgára, ide nem értve a menekültként vagy menedékesként elismert, bevándorolt, illetve letelepedett személyt, illetőleg az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgárának egyeneságbeli rokonát és házastársát?

⬜ igen ⬜ nem

6. Kíván-e külföldön végzendő közérdekű önkéntes tevékenységre önkéntest foglalkoztatni?

⬜ igen ⬜ nem

Nyilatkozom, hogy a 2. pontban meghatározott tevékenységi körök megfelelnek a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény 3. §-ában meghatározottaknak.

Kelt: ……………………………

……………………………………………………

a fogadó szervezet képviselőjének aláírása

4. melléklet a 10/2012. (X. 1.) BM OKF utasításhoz

BEFOGADÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A KATASZTRÓFAVÉDELMI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT VÉGREHAJTÁSÁRA
amely létrejött egyrészről a [FOGADÓ INTÉZMÉNY]
(Székhely: ………………………………………………………………; adószám: ……………………………………;
képviseli: …………………………………………………………………………) – a továbbiakban Fogadó intézmény –,
másrészről a [KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSI INTÉZMÉNY]
(Székhely: …………………………………………………………………;
adószám: ………………………………………; képviseli: ………………………………………………………………) – a továbbiakban Küldő intézmény –,
között az alábbi feltételekkel (a továbbiakban együtt: Felek):

1. Felek megállapodnak abban, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. § (4) bekezdése alapján előírt közösségi szolgálat teljesítésének érdekében a ……/…… tanév során a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet szabályozása szerint együttműködnek.

2. A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat lebonyolítása során Felek a tanuló ifjúság közösségi szolgálatteljesítésének katasztrófavédelmi megszervezéséről szóló 10/2012. (X. 1.) BM OKF utasítás (a továbbiakban: utasítás) alapján az alábbiak teljesítésére vállalnak kötelezettséget:

Fogadó intézmény:

a) Lehetőséget biztosít az általa meghatározott tevékenységi körök tekintetében a közösségi szolgálat végrehajtására.

b) A katasztrófavédelmi közösségi szolgálattal kapcsolatos tájékoztatási és kapcsolattartási feladatokra koordináló személyt jelöl ki:

2E07722_0

 

Személy neve:

 

Elérhetősége:

c) Mentort biztosít a közösségi szolgálatot teljesítő tanuló közösségi szolgálati idejére. A mentor kijelöléséről a fogadó intézmény vezetője írásban gondoskodik az adott tevékenységi körökhöz kapcsolódó közösségi szolgálati órák megkezdése előtt 5 nappal.

d) A kijelölést követően haladéktalanul tájékoztatja a Küldő intézményt a mentor(ok) személyéről, feladatköréről és elérhetőségéről.

e) A mentor segíti a tanulót a katasztrófavédelmi közösségi szolgálattal összefüggő szervezeti és szakmai ismeretek megismerésében, a kapcsolódó feladatok ellátásában.

f) Tevékenységi körök (utasítás 5. melléklete) alapján felépülő programot ajánl a közösségi szolgálatot teljesítők részére.

g) Garantálja a helyi sajátosságokat, a települési jellemzőket előtérbe helyező ismeretek megszerzését, ez irányú tevékenységek végzését.

h) A közösségi szolgálat során a tanulóval munkavégzésre irányuló szerződést nem köt.

i) A közösségi szolgálat teljesítéséért juttatást, bérezést, térítést nem biztosít.

j) Tájékoztatja a Küldő intézményt a közösségi szolgálat teljesítéséről szóló igazolás kiállításának feltételeiről.

Küldő intézmény:

a) Tájékoztatja az intézmény tanulóit a Fogadó intézmény által biztosított lehetőségekről.

b) Szervezi és koordinálja a tanulók jelentkezését a Fogadó intézményben történő közösségi szolgálat teljesítésével kapcsolatban.

c) A Fogadó intézmény rendelkezésére bocsátja a tanuló által kitöltött Jelentkezési lapot és a szülő/gondviselő egyetértő nyilatkozatát.

d) A Fogadó intézmény által kiállított teljesítésigazolás alapján igazolást állít ki a tanuló részére.

e) Végzi a felkészítési programban szereplő felkészítő, és záró foglalkozások megtartását.

f) A tanulók állami baleset-biztosítása, valamint a felkészítő órák során a balesetvédelmi felkészítések által gondoskodik a tanulók balesetvédelméről.

3. A közösségi szolgálat teljesítése a hivatali munkarend figyelembevételével – 07.30–16.00 óra között – zajlik, a Küldő és a Fogadó intézmény által egyeztetett időpontokban.

Felek a fenti szerződésben foglaltakat, annak elolvasását és értelmezését követően, mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írták alá.

[HELY], 20…

[FOGADÓ INTÉZMÉNY]

[KÜLDŐ INTÉZMÉNY]

[KÉPVISELŐ]

[KÉPVISELŐ]

5. melléklet a 10/2012. (X. 1.) BM OKF utasításhoz

A KATASZTRÓFAVÉDELMI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT KERETÉBEN TELJESÍTHETŐ TEVÉKENYSÉGI KÖRÖK1

1. Tűzmegelőzés, tűvédelem tevékenységi kör

a) Közreműködés a küldő intézmény tűzriadótervének kidolgozásában, a terv gyakoroltatásának előkészítésében és végrehajtásában (2–3 óra).

b) Részvétel a küldő intézmény tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében (1–2 óra).

c) Közreműködés tűzoltóversenyek előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában (3–5 óra).

d) Közreműködés tűzoltósági bemutatók előkészítésében, lebonyolításában (3–5 óra).

e) Részvétel a tűzoltó laktanya karbantartási tevékenységeiben (2–3 óra).

2. Polgári védelem tevékenységi kör

a) Részvétel a katasztrófakockázati helyszínek bejárásában (2–3 óra).

b) Közreműködés a polgári védelmi gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában (3–5 óra).

c) Közreműködés az ifjúsági versenyek előkészítésében és lebonyolításában (3–5 óra).

d) Közreműködés a polgári védelmi tervezéshez szükséges adatbázisok készítésében (1–2 óra).

e) Részvétel lakosságfelkészítési tevékenységekben (2–3 óra).

3. Iparbiztonság tevékenységi kör

a) Részvétel a veszélyes áruszállítást nyomon követő rendszerek (RIS, SZIR) karbantartásában és napi alkalmazásukban (1–2 óra).

b) Közreműködés statisztikai – kivéve az ügyfelek üzleti, személyes adatait valamint a nem nyilvános és a minősített adatokat tartalmazó – kimutatások készítésében, továbbá a szakterülethez kapcsolódó adminisztratív tevékenységek végrehajtásában (2–3 óra).

c) Részvétel veszélyes üzem bejárásokon – az üzemeltetőkkel folytatott előzetes egyeztetésnek megfelelően (2–3 óra).

d) Közreműködés a katasztrófavédelmi műveleti labor járművek napi karbantartásában, üzemszerű működtetésében (1–2 óra).

6. melléklet a 10/2012. (X. 1.) BM OKF utasításhoz

TELJESÍTÉSIGAZOLÁS1. közösségi szolgálatról

Tanuló neve:

Anyja neve:

Születési ideje:

Középiskola:

Évfolyam:

Fogadó intézmény:

Székhelye:

A közösségi szolgálat időtartama:

a) Felkészítő órák időpontjai:

b) Tevékenységi órák időpontjai:

c) Záró óra időpontjai:

Mentor neve:

Összes eltöltött óraszám:

TEVÉKENYSÉGI KÖR

KONKRÉT FELADAT

MENTOR ALÁÍRÁSA

Fentiek alapján igazolom, hogy [tanuló neve] a katasztrófavédelmi közösségi szolgálatteljesítésre meghatározott …… órát teljesítette.

[HELY], 20..
[FOGADÓ INTÉZMÉNY VEZETŐJE]
P. H.

1. sz. pld.: Tanuló

2. sz. pld.: Irattár

1

A feladatellátásokhoz rendelt óraszámok iránymutató jellegűek!

1.

A teljesítésigazolás fogadó szervezetnél elhelyezett példányához a középiskola által befogadott bejelentő lapot, valamint a szülő/gondviselő egyetértő nyilatkozatát csatolni kell.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére