• Tartalom

11/2012. (IX. 14.) EMMI utasítás

11/2012. (IX. 14.) EMMI utasítás

az Emberi Erőforrások Minisztériuma kormányügyelethez kapcsolódó biztonsági ügyeleti, valamint mobiltelefonos készenléti szolgálati szabályzatának kiadásáról1

2017.01.19.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdésének c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A kormányügyeleti rendszer létrehozásáról szóló 1324/2011. (IX. 22.) Korm. határozatból adódó feladatoknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma feladatköréhez kapcsolódó hatékony, jól szervezett ellátása, illetve az azonnali intézkedést igénylő váratlan eseményekre történő intézkedések megtétele érdekében jelen utasítás mellékletét képező, a kormányügyelethez kapcsolódó biztonsági ügyeleti szabályzatot (a továbbiakban: Szabályzat) adom ki.

(2) Ezen utasítás hatálya – a (3) bekezdésben foglalt kivételekkel – az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezetére terjed ki.

(3) Ezen utasítás intézményi ügyeletre vonatkozó rendelkezéseinek hatálya kiterjed az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alá tartozó háttérintézmények bizonsági feladatokat ellátó munkatársaira is.

(4) A Szabályzat függelékeit az érintettek közvetlenül kapják meg.

2. § Ez az utasítás a közzétételt követő hónap első napján lép hatályba.

3. § Ezen utasítást – a díjazás tekintetében – a hatálybalépésekor már teljesített és igazolt ügyeletre és mobiltelefonos készenléti szolgálatra is alkalmazni kell.

Melléklet a 11/2012. (IX. 14.) EMMI utasításhoz

AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA
KORMÁNYÜGYELETHEZ KAPCSOLÓDÓ BIZTONSÁGI ÜGYELETI, VALAMINT MOBILTELEFONOS KÉSZENLÉTI SZOLGÁLATI SZABÁLYZATA
I. AZ ÜGYELET JOGI MEGALAPOZÁSA
1. A kormányügyeleti rendszer létrehozásáról szóló 1324/2011. (IX. 22.) Korm. határozat (a továbbiakban: Korm. határozat) 1. pontja szerint „a Kormány a kormányzati intézkedést igénylő rendkívüli eseményekről való tájékoztatás, illetve ezen eseményekről készült jelentések gyűjtése, értékelése és továbbítása érdekében létrehozta a kormányügyeleti rendszert”.
A Korm. határozat alapján az emberi erőforrások minisztere Biztonsági Ügyeletet hoz létre és működtet, amelynek jelentési feladatait az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: EMMI) ágazati államtitkárai, továbbá helyettes államtitkárai látják el.
2. A rendkívüli eseményekkel, katasztrófákkal kapcsolatos bejelentés és adatközlés rendjéről szóló 10/2005. (IV. 12.) EüM rendelet (a továbbiakban: EüM rendelet) tételesen meghatározta azokat a rendkívüli eseményeket, amelyeket azonnal jelenteni kell a minisztérium részére.
3. A katasztrófavédelmi jogszabályokban foglaltak betartása, elrendeléskor a riasztási berendelési feladatok ellátása szükségessé teszi a minisztérium folyamatos kapcsolattartási és működőképességének biztosítását.
4. Az ügyeleti szabályzat rendeltetése
a) Az EMMI Biztonsági Ügyelet működésének és feladatainak meghatározása, továbbá
b) az Intézményi Ügyelet, valamint
c) az EMMI mobiltelefonos készenléti szolgálat (a továbbiakban: készenléti szolgálat)
működésének, feladatainak és az EMMI Biztonsági Ügyelethez való kapcsolódásának részletes szabályozása.
5. Az utasítás hatálya kiterjed
a) az EMMI Biztonsági Ügyeletének, valamint Ügyeletei Szolgálatának ellátásával és működtetésével megbízott állami vezetőkre és kormánytisztviselőkre,
b) az 1. függelékben kijelölt intézmények biztonsági ügyeletét ellátó és az azt felügyelő személyekre, valamint
c) ezen utasítás 24. pontja tekintetében jelentési kötelezettséggel érintett, intézményi ügyeletet egyébként nem működtető intézményekre.
II. AZ EMMI BIZTONSÁGI ÜGYELETE
6. A Korm. határozat mellékletét képező – a kormányügyeleti rendszer működési rendjéről szóló szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) 1. pontja alapján a Biztonsági Ügyeletet, a kijelölt háttérintézmények biztonsági ügyeleteinek irányítását, valamint a Kormányügyelet felé történő jelentési feladatokat a minisztérium ágazati államtitkárai, továbbá helyettes államtitkárai – mint ügyeletes állami vezetők – látják el.
7. Az EMMI Biztonsági Ügyeletét az ügyeletes állami vezetők heti váltásban hétfőn 14.00 órától a következő hétfőn 14.00 óráig látják el, szolgálati mobiltelefon és mobil informatikai eszközük alkalmazásával.
8. A Biztonsági Ügyelet szervezésével és működtetésével kapcsolatos feladatokat a közigazgatási államtitkár által megbízott kormánytisztviselő (a továbbiakban: Biztonsági Megbízott) látja el. Távollétében feladatait a Közigazgatási Államtitkárság látja el.
Az állami vezetők ügyeleti beosztását a Biztonsági Megbízott készíti el és azt a tárgyhónapot megelőző hónap 25. napjáig megküldi a Kormányügyelet részére.
9. A tárgyhéten Biztonsági Ügyeletet ellátó ügyeletes állami vezető hétfői napon, legkésőbb 12.00-ig jelzi a Biztonsági Megbízottnak, hogy kész a heti ügyelet átvételére.
10. Amennyiben az ügyeletes állami vezető a 9. pontban megjelölt időpontig nem jelentkezik, és a Biztonsági Megbízott keresésére sem érhető el, a Biztonsági Megbízott gondoskodik a soron kívüli ügyeletes állami vezető biztosításáról.
11. Amennyiben az állami vezető előre nem tervezett távolléte vagy akadályoztatása miatt nem tudja ellátni az Biztonsági Ügyelet feladatait, erről haladéktalanul, de legkésőbb az ügyelet megkezdésének napján 12.00-ig köteles jelezni a Biztonsági Megbízott részére. Ez esetben a 10. pont szerint kell eljárni.
12. Az EMMI Biztonsági Ügyelet kizárólag e célra használható mobiltelefon-készüléke a közigazgatási államtitkárságon kerül elhelyezésre.
A Biztonsági Megbízott hétfői napon 14.00-kor a készüléken a korábbi hívásátirányítást megszünteti, és a hívásokat átirányítja a tárgyhéten Biztonsági Ügyeletet ellátó ügyeletes állami vezető szolgálati mobiltelefonjára.
13. Amennyiben a hétfői nap pihenőnap vagy munkaszüneti nap, a Biztonsági Ügyelet váltására az azt követő első munkanapon kerül sor.
14. Az ügyeletes állami vezető – a kijelölt háttérintézmények biztonsági ügyeleteitől, illetve a minisztérium ügyeletétől érkező bejelentések alapján – a rendkívüli eseményekről és az azokkal összefüggésben felmerült információkról azonnali tényközlő jelentésben haladéktalanul értesíti a Kormányügyeletet.
A Kormányügyelet elérhetőségét, valamint az ágazat háttérintézményei Biztonsági Ügyeleteinek címjegyzékét az 1. függelék tartalmazza.
15. A Kormányügyeleti Rendszer tekintetében rendkívüli eseménynek minősülő eseményeket a 2. függelék tartalmazza.
16. A Korm. határozat mellékletének 7. pontjában foglaltaknak megfelelően a Kormányügyelet részére történő jelentésnek az alábbiakat kell tartalmaznia:
a) a jelentést adó Biztonsági Ügyelet megnevezését,
b) az ügyeletes nevét, hivatali beosztását és ügyeleti telefonszámát,
c) a bejelentés tárgyát képező esemény megnevezését, leírását, helyét időpontját, lényeges ismérveit, a kiváltó okot (ha ismert), a várható kiterjedését, prognosztizálható hatásait, a bekövetkezett veszteségeket és károkat, a már megtett vagy elrendelt intézkedéseket, az esemény kezeléséhez szükséges erőforrások és feltételek meglétét vagy hiányát,
d) annak jelzését, hogy szükség van-e halaszhatatlan kormányzati beavatkozásra vagy kommunikációs intézkedésre.
17. Amennyiben a jelentés megtétele minősített adat továbbítását teszi szükségessé, vagy ha jogszabály, nemzetközi szerződés az értesítés rendjét másképp szabályozza, akkor a telefonon továbbított jelentés kizárólag az esemény típusára, helyére és időpontjára, valamint az eltérő értesítési rendet szabályozó dokumentum megjelölésére korlátozódik.
18. A Biztonsági Ügyeletet ellátó állami vezető a Kormányügyelet felhívására vagy a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter, a rendészetért felelős miniszter, valamint a honvédelemért felelős miniszter felhívására köteles a rendelkezésre álló kiegészítő adatokat és információkat – amennyiben azok minősített adatot nem tartalmaznak – elektronikus úton rendelkezésre bocsátani.
III. AZ EMMI HÁTTÉRINTÉZMÉNYEINEK BIZTONSÁGI ÜGYELETE
19. Az 1. függelékben meghatározott intézményeknél a Korm. határozatban meghatározott célok érdekében a működő ügyeleteik bázisán intézményi Biztonsági Ügyelet (a továbbiakban Intézményi Ügyelet) működik.
20. Az Intézményi Ügyelet feladatainak ellátását az intézmény folyamatos munkarendben, ügyeletének bázisán annak eszközeivel és személyi állományával kell biztosítani.
21. Az Intézményi Ügyelet működési szabályzatát és ügyeleti beosztásait az intézmény saját hatáskörében készíti el és az intézmény vezetője vagy az általa kijelölt személy hagyja jóvá.
22. Az Intézményi Ügyelet a 2. függelék szerinti eseményeket haladéktalanul köteles jelenteni az EMMI Biztonsági Ügyeletét ellátó ügyeletes állami vezető részére, ezt követően pedig a Minisztériumi Ügyeletnek is.
A bejelentéshez szükséges elérhetőségi adatokat a 3. függelék tartalmazza.
23. A 22. pont szerinti jelentési kötelezettség teljesítése az intézményt nem mentesíti az EüM rendelet alapján a minisztériumi ügyelet részére történő egyéb jelentési kötelezettségek alól.
24. Amennyiben az EMMI Biztonsági Ügyelet vagy a Kormányügyelet elektronikus úton kér információt, azt Intézményi Ügyelet a 17. és 18. pontokban foglaltak figyelembevételével teljesíti.
25. Az intézmény vezetője köteles az Intézményi Ügyelet 1. függelék szerinti elérhetőségi adataiban bekövetkezett változásokat haladéktalanul bejelenteni a Biztonsági Megbízott részére, aki a változásokról közvetlenül, elektronikus úton tájékoztatja az érintetteket.
IV. A KÉSZENLÉTI SZOLGÁLAT
A) A KÉSZENLÉTI SZOLGÁLAT CÉLJA
26. A készenléti szolgálat célja a minisztérium váratlan eseményekre történő felsőszintű gyorsreagálási képességének biztosítása, illetve a Kormányügyeleti valamint a katasztrófavédelmi és honvédelmi rendszerhez, továbbá más államigazgatási szervek és azok háttérintézményeinek ügyeleteihez való kapcsolódása, továbbá az EU gyorsértesítési rendszereiből a hazai kontaktpontokon át beérkező információk fogadása.
27. A készenléti szolgálat célja továbbá az, hogy a minisztérium a munkaidőn kívüli időszakokban is képes legyen az EüM rendeletben meghatározott, valamint a tárca ágazatainak intézményeitől érkező rendkívüli események bejelentésének fogadására, továbbá a más államigazgatási szervektől érkező sürgős közlések vételére, a felsővezetők azonnali tájékoztatására, meghatározott eseményeknek a Biztonsági Ügyelet útján a Kormányügyelet felé történő jelentésére, a szükséges intézkedések megtételére, az azonnali feladatok ellátáshoz szükséges személyi állomány berendelésére, illetve a rendkívüli esemény kezelésében részt vevő tárcák és szervezetek ügyeleteivel történő kommunikációra.
B) A SZERVEZETI EGYSÉGEK KÖTELEZETTSÉGEI
28.2 Minden szervezeti egység vezetője köteles a Közegészségügyi, Járványügyi, Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Főosztály titkárságán (a továbbiakban: Titkárság) keresztül írásban tájékoztatni a készenlétest a készenléte időtartama alatt várható különösen fontos eseményekről, a már megtett intézkedésekről, illetve a várható tennivalóiról.
29. Minden szervezeti egység vezetője köteles a Titkárságot haladéktalanul tájékoztatni szakterületének – az ügyeletes tevékenyégét, reagálását érintő – változásairól (beleértve a címlistákat is) a készenléti dokumentumok aktualizálása érdekében.
30. A készenlét szervezése, működésének fenntartása az Egészségpolitikai Főosztály feladata, a készenléti szolgálat működtetését a közigazgatási államtitkár felügyeli.
C) A MINISZTÉRIUMI KÉSZENLÉTI SZOLGÁLAT IDŐTARTAMA, ESZKÖZEI
31. A készenléti szolgálat ellátása munkaidőn kívül heti váltásban, hétfőtől hétfőig történik, ezen belül:
a) hétfőtől csütörtökig 16.30-tól a következő munkanap reggel 8.00-ig tart.
b) pénteken 14.00-tól hétfő 8.00-ig tart.
c) pihenőnapon és munkaszüneti napokon az ügyelet a következő munkanap 8.00-ig folyamatos.
32. A 31. pont szerinti beosztás akkor is irányadó, amikor a hétfői nap pihenőnap vagy munkaszüneti nap.
33. A készenléti szolgálatot ellátó a kormányügyelethez kapcsolódó biztonsági ügyeleti szabályzat, az Titkárság által rendelkezésre bocsátott mobiltelefon, a készenlét ellátásához szükséges címjegyzékek, továbbá a készenlét alatt várható eseményre vonatkozó írásos anyagok (a továbbiakban együtt: ügyeleti csomag) használatával látja el készenléti feladatait.
34. A készenléti szolgálatot ellátó a mobiltelefonba új számot akkor írhat be, ha az feltehetően a készenléti szolgálat ellátása céljából a jövőben is szükséges lehet. Ezt a készenlét átadásakor be kell jelenteni a Titkárságnak a tartalék készülékbe történő átvezetés céljából.
35. A készülékbe már felvett számok kitörlése, továbbá a készülék beállításainak megváltoztatása tilos.
36. A készenléti szolgálat során felmerülő további információ- és adatigényeket a Titkárság részére kell jelezni, a mielőbbi kiegészítések érdekében.
D) AZ EMMI KÉSZENLÉTI SZOLGÁLATOT ELLÁTÓK, A KÉSZENLÉT ÁTVÉTELE, ÁTADÁSA
37. A készenléti szolgálatot a minisztérium felsőfokú végzettségű kormánytisztviselői láthatják el, jelentkezés alapján.
Készenlét keresőképtelenség ideje alatt nem látható el. A készenlétet vállaló haladéktalanul köteles a Titkárságot értesíteni minden olyan körülményről, amely a készenlét ellátásában akadályozza, vagy lehetetlenné teszi azt.
38. A készenléti beosztást egyénenkénti egyeztetéssel a Titkárság készíti el.
39.3 Amennyiben a készenlét ellátásához a szükséges létszám önkéntes jelentkezés útján nem biztosítható, a be nem töltött készenléti időszakra a készenléti szolgálatot ellátót az egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár jelöli ki – a kijelölésre kerülő kormánytisztviselő tevékenységét közvetve irányító helyettes államtitkár egyetértésével – az addig ügyeletet ellátó, felsőfokú végzettségű kormánytisztviselők közül.
40.4 A 38. és a 39. pont alapján elkészült készenléti beosztást két hónappal a tárgyhónapot megelőzően a Titkárság megküldi tájékoztatásul a Humánpolitikai Főosztály, jóváhagyás céljából pedig az egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár részére.
41. A készenléti szolgálatot ellátó a készenléti csomagot hétfői napon legkésőbb 15.00-ig a Titkárságon veszi át, ezt követően a készenléti telefonon bejelentkezik a minisztérium Biztonsági Ügyeletét ellátó állami vezetőnél. Amennyiben ez ideig készenléti szolgálatot ellátó nem jelentkezik, és a Titkárság keresésére sem érhető el, a titkárság a 38. vagy 39. pont szerint gondoskodik a soron kívüli készenlét ellátásáról.
42. A készenléti szolgálatot ellátó a készenléti csomagot a készenléti szolgálat befejezésének napján reggel legkésőbb 9.00 óráig visszaszolgáltatja a Titkárságnak. Ennek akadályoztatása esetén a fenti időpontig értesíti a Titkárságot, amely tartalék készenléti csomagot adja át a soron következő készenlétesnek.
43. Amennyiben a hétfői nap pihenőnap vagy munkaszüneti nap, tartalék készenléti csomagot az előző munkanapon kell átvenni.
Ebben az esetben a szolgálatot leadó hétfőn reggel 8.00-kor felhívja a szolgálatba lépőt és bejelenti a hívásátirányítást annak készenléti mobiltelefon készülékére, ezt követően végrehajtja a hívásátirányítást, majd kikapcsolja készülékét.
44. A 43. pont szerinti átadás-átvétel fogadása érdekében a készenléti szolgálat hétfőn szolgálatba lépő ellátója már az előző nap este bekapcsolja a mobiltelefonját.
45. Amennyiben a kormánytisztviselő megbetegedése vagy előre nem tervezett szabadsága miatt nem láthatja el, illetve egyéb elháríthatatlan ok miatt nem tudja ellátni a készenléti szolgálatot, erről haladéktalanul, de legkésőbb a készenlét megkezdésének napján délig köteles jelezni a Titkárság részére. Ez esetben a Titkárság a 38. vagy a 39. pont szerint gondoskodik a soron kívüli készenlét ellátásáról.
46. Amennyiben egy héten kettőnél több egymást követő pihenőnap és munkaszüneti is nap van, a készenlét ellátásának biztosítása érdekében – a helyettes államtitkár egyedi döntésének megfelelően – a készenlét két kormánytisztviselő között is megosztható. A tartalék készenléti csomagot ebben az esetben is a munkaszüneti napokat megelőző munkanapon kell átvenni.
E) AZ EMMI KÉSZENLÉTI SZOLGÁLATOT ELLÁTÓ KORMÁNYTISZTVISELŐJÉNEK RÉSZLETES FELADATAI
47. A készenléti szolgálatot ellátó a készenléti ügyeleti időszakok alatt köteles folyamatosan fogadni a beérkező hívásokat. Tartózkodási helyét úgy kell megválasztania, hogy a vételi viszonyok a készülék használatát lehetővé tegyék. A készenlét során várható jellemző feladatok:
a) a rendkívüli eseményekkel, katasztrófákkal kapcsolatos bejelentések, riasztás elrendelések vétele,
b) az Országos Mentőszolgálat, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, egészségügyi intézmény, vagy más szervezet általi bejelentések, kérések.
48. Sürgős, de magasabb szintű intézkedést nem igénylő esetben a készenléti szolgálatot ellátó szakmai kompetenciája függvényében önállóan végzi az ügy intézését, illetve értesíti a tárgyban érintett szakmai főosztály vezetőjét, elérhetetlensége esetén pedig helyettesét.
49. A mentéssel, betegszállítással kapcsolatos ügyekben az Országos Mentőszolgálat (a továbbiakban: OMSZ) Központi Irányító Csoportját (szolgálatvezető főorvosát) kell megkeresni a további intézkedés céljából.
50. A betegszállítással kapcsolatos ügyekben az Országos Betegszállító Szervezet területileg illetékes szervezetét kell megkeresni.
51. Sürgős beteg-elhelyezési problémákkal kapcsolatosan – beleértve a külföldi betegek elhelyezését is – az OTH Sürgősségi Betegellátást Koordináló Osztály Ügyeletét kell megkeresi.
52. Amennyiben kórház vagy az OMSZ gyógyszerellátással sürgős gyógyszer-oltóanyag beszerzéssel kapcsolatos problémát jelez, a Hungaropharma ügyeletéhez kell irányítani.
53.5 Katasztrófával kapcsolatos bejelentés, vagy sürgős orvostechnikai eszköz igény esetén az egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár értesítését követően a készenléti szolgálatot ellátó tájékoztatja a Közegészségügyi, Járványügyi, Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Főosztály védelmi feladatokat ellátó munkatársait is.
54. Vérellátással kapcsolatos, valamint transzplantációval kapcsolatos kérdésekben az Országos Vérellátó Szolgálat Ügyeletéhez kell fordulni.
55.6 A Honvédelmi Minisztériumtól, a Belügyminisztériumtól, a BM KKB Titkárságától, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, a NATO-tól védelmi, katasztrófa-elhárítási ügyekben érkező megkeresés esetén az illetékes állami vezető értesítését követően külön értesíti a Közegészségügyi, Járványügyi, Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Főosztály védelmi feladatokat ellátó munkatársait is.
56. A nem egészségügyi intézménnyel vagy nem egészségügyi ágazat körébe tartozó személyekkel kapcsolatos bejelentés, segítség, illetve intézkedés kérés esetén az eseményt az adott ágazat helyettes államtitkárának vagy államtitkárának kell haladéktalanul jelenteni.
57.7 Külföldi delegációkkal kapcsolatos, vagy váratlanul felmerülő nemzetközi vonatkozású kérdésekben utasítást kér a Nemzetközi Igazgatási Főosztály vezetőjétől, ha nem elérhető, helyettesétől vagy munkatársaitól.
58. A készenléti szolgálatot ellátó a minisztérium kijelölt munkatársainak riasztásával, berendelésével, továbbá a minisztérium épületeinek robbantással való fenyegetettségével kapcsolatos feladatait a készenléti csomag tartalmazza.
59. A készenléti szolgálatot ellátó felelőssége annak megítélése, hogy az adott esemény szükségessé tesz-e azonnali felsővezetői intézkedést, illetve szükséges-e állami vezető azonnali tájékoztatása. Amennyiben igen, akkor elsőként a tárgyban illetékes helyettes államtitkárnak, ha nem érhető el, az illetékes államtitkárnak, illetve a közigazgatási államtitkárnak jelenti az eseményt és a továbbiakban utasításai szerint jár el.
60. A készenlétes továbbítja a címzetteknek az EMMI vezetőitől kapott, illetve részükre a más közigazgatási szervektől vagy egészségügyi intézményektől érkezett üzeneteket, illetve végrehajtja az azokkal kapcsolatosan kapott feladatokat.
61. A készenléti szolgálatot ellátó az azonnali vagy későbbi intézkedést igénylő bejelentett eseményeket és egyéb hívások tartalmát az 4. függelék szerinti „Ügyeleti események” lapon rögzíti.
A dokumentációban egyértelmű legyen a bejelentés (értesítés) időpontja, a hívó fél neve, beosztása, (illetve szervezetének megnevezése) az esemény helye, időpontja, valamint az összes lényeges információ és az időrendben megtett intézkedések, továbbá a bejegyzés, mint dokumentum alkalmas legyen a további intézkedések megalapozására.
62. A készenléti szolgálat alatt kitöltött „Ügyeleti események” lapot a készenléti csomag átadásával egyidejűleg át kell adni a Titkárság részére.
63. A minisztérium osztályvezetőinek vagy annál magasabb beosztású vezetőinek kérésére – ha a hívó fél azonosítható – a készenléti szolgálatot ellátó közli a készenléti ügyeleti adatbázisban szereplő adatokat.
Egyéb esetben az adatbázisból személyi adat (név, cím, telefon-és mobiltelefonszám) csak az érintett előzetes megkeresését és beleegyezését követően, visszahívás útján adható meg.
64.8 A készenléti szolgálatot ellátó a média részére információt, nyilatkozatot kizárólag a minisztérium állami vezetőinek utasítására, az általuk meghatározott tartalommal – a Sajtó és Kommunikációs Főosztályon keresztül, halaszthatatlan esetben a Sajtó és Kommunikációs Főosztály egyidejű értesítése mellett – adhat.
65.9 A készenléti szolgálatot ellátó a rádióban, televízióban, sajtóban felhívást vagy közleményt csak a miniszter, közigazgatási államtitkár, államtitkár, akadályoztatásuk esetén az ügyben intézkedő helyettes államtitkár hozzájárulásával vagy utasítására – a Sajtó és Kommunikációs Főosztályon keresztül, halaszthatatlan esetben a Sajtó és Kommunikációs Főosztály egyidejű értesítése mellett – adhat le, vagy jelentethet meg.
F) AZ EMMI BIZTONSÁGI ÜGYELET RÉSZÉRE TÖRTÉNŐ JELENTÉS
66. A készenléti szolgálatot ellátó mérlegelés nélkül jelenti a Biztonsági Ügyeletet ellátó állami vezető részére a – hozzá bejelentett vagy más módon tudomására jutott – 2. függelék szerinti eseményeket.
67. A készenléti szolgálatot ellátó a továbbiakban a Biztonsági Ügyeletet ellátó állami vezető utasításai szerint jár el.
68. A Biztonsági Ügyeletnek történő jelentés tényét, és azt követően az eseménnyel kapcsolatos minden további bejelentést, információ kiegészítést, megtett intézkedést a 4. függelék szerinti „ügyeleti események” lapon rögzíti és a követő munkanapon átadja a Titkárságnak, amely azt továbbítja a Biztonsági Megbízott részére.
G) AZ ÜGYELET, MOBILTELEFONOS KÉSZENLÉTI SZOLGÁLAT TELJESÍTÉSÉNEK IGAZOLÁSA, ELSZÁMOLÁSA, DÍJAZÁSA
69.10 A Közegészségügyi, Járványügyi, Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Főosztály minden naptári év január 31. napjáig elkészíti javaslatát a közigazgatási államtitkár felé Az EMMI kormányügyelethez kapcsolódó biztonsági ügyeleti szabályzat alapján a tárgyévben ügyeleti, illetve mobiltelefonos készenléti szolgálatot ellátó kormánytisztviselőknek a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 154. § (2) bekezdése szerinti célfeladat meghatározására.
70.11 Az Egészségpolitikai Főosztálynak a 69. pontban meghatározott javaslata alapján – az Egészségügyért Felelős Államtitkár egyetértése esetén – a közigazgatási államtitkár állapítja meg a célfeladatot.
71.12 Az ügyelet, illetve a mobiltelefonos készenléti szolgálat teljesítését a Közegészségügyi, Járványügyi, Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Főosztály vezetője igazolja, a teljesítés hónapját követő hónap 4. napjáig. A teljesítésigazolás mellékletét képezi az ügyeleti (mobiltelefonos készenléti szolgálati) beosztás. Az egészségügyért felelős államtitkár egyetértése esetén a teljesítésigazolás alapján a céljuttatás kifizetését a közigazgatási államtitkár engedélyezi.
72. A célfeladat kitűzéséről szóló okiratot, valamint a teljesítésigazolást négy példányban kell előkészíteni. Annak a közigazgatási államtitkár által aláírt
a)13 egyik példányát a Humánpolitikai Főosztály részére a személyi anyagban való elhelyezés,
b) második példányát a Gazdálkodási Főosztály részére a számfejtés
céljából kell megküldeni;
c) harmadik példányát az érintett kormánytisztviselő részére kell átadni,
d) negyedik példánya az akta részét képezi, amelyet az ügyiratkezelésre vonatkozó szabályok szerint kell irattárba helyezni.
73.14 A Közegészségügyi, Járványügyi, Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Főosztály az ellátott ügyelet, illetve mobiltelefonos készenléti szolgálat alapján ügyeleti naplót vezet, amely tartalmazza
a) az ellátott ügyelet, mobiltelefonos készenléti szolgálat időtartamát,
b) az ügyelet, mobiltelefonos készenléti szolgálat alatt történt eseményeket, intézkedéseket,
c) az ügyeletet, mobiltelefonos készenléti szolgálatot ellátó kormánytisztviselő nevét, szervezeti egysége megjelölését.
74. Jelen utasítás alapján készenléti szolgálatot ellátó kormánytisztviselőt díjazás illeti meg, melynek összege egy teljes héten át ellátott ügyelet, illetve mobiltelefonos készenléti szolgálat (azaz heti 128 óra) esetén bruttó hatvanezer forint.
1

Az utasítást a 46/2017. (IX. 22.) EMMI utasítás 4. §-a hatályon kívül helyezte 2017. október 1. napjával.

2

A melléklet 28. pontja a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A melléklet 39. pontja a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A melléklet 40. pontja a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § b)–c) pontja szerint módosított szöveg.

5

A melléklet 53. pontja a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § a) és d) pontja szerint módosított szöveg.

6

A melléklet 55. pontja a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

7

A melléklet 57. pontja a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § e) pontja szerint módosított szöveg.

8

A melléklet 64. pontja a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § f) pontja szerint módosított szöveg.

9

A melléklet 65. pontja a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § f) pontja szerint módosított szöveg.

10

A melléklet 69. pontja a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § g) pontja szerint módosított szöveg.

11

[A melléklet 70. pontjának a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § g) pontjával elrendelt módosítása, amely szerint az „Az Egészségpolitikai Főosztály” szövegrész helyébe az „A Közegészségügyi, Járványügyi, Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Főosztály” szöveg lép, nem vezethető át.]

12

A melléklet 71. pontja a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

13

A melléklet 72. pont a) alpontja a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

14

A melléklet 73. pont nyitó szövegrésze a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 1. § g) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére