• Tartalom

11/2012. (IV. 5.) LÜ utasítás

11/2012. (IV. 5.) LÜ utasítás

a Legfőbb Ügyészség egyes gazdálkodási szabályairól szóló 6/2010. (ÜK. 6.) LÜ utasítás módosításáról1

2012.04.06.

Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 8. §-ának (3) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A Legfőbb Ügyészség egyes gazdálkodási szabályairól szóló 6/2010. (ÜK. 6.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az utasítás a gazdálkodás, a kötelezettségvállalás, a pénzügyi ellenjegyzés, a teljesítés igazolása, az érvényesítés és az utalványozás gyakorlatának módját, eljárási rendjét állapítja meg.”

2. § (1) Az Ut. 4. §-a (1) bekezdésének f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Kötelezettségvállalási dokumentumnak minősülnek különösen a következők:)

f) az előzetes kötelezettségvállalás dokumentuma: a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény szerint a közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény, részvételi, ajánlattételi felhívás, a pályázati kiírás, amennyiben azok nem kerülnek visszavonásra.”

(2) Az Ut. 4. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Legfőbb Ügyészség, valamint a részelőirányzatokkal rendelkező szervezeti egységek nevében kötelezettséget vállalni – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – kizárólag a 9. § szerinti pénzügyi ellenjegyzést követően, a pénzügyi teljesítés esedékességét megelőzően írásban lehet.”

(3) Az Ut. 4. §-a (3) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„Gazdasági eseményenként bruttó 100 000 forintot el nem érő kifizetésekhez, a pénzügyi szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódó kiadásokhoz, továbbá, ha a kötelezettség jogosultsági feltételeit, annak összegét vagy az összeg megállapításának módját, a felek valamennyi jogát és kötelezettségét jogszabály, illetve jogerős bírósági, hatósági döntés teljes körűen meghatározza, írásbeli kötelezettségvállalás nem szükséges.”

3. § Az Ut. 6. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A 3. § (5) bekezdésében meghatározott előirányzatra kiterjedően – jogszabályok alapján – kötelezettségvállalásra jogosult a részelőirányzatokkal rendelkező szervezeti egység vezetője, illetve
a) akadályoztatása esetén a szervezeti egység ügyrendjében általa erre felhatalmazott ügyészségi alkalmazott,
b) az általa írásban megbízott ügyészségi alkalmazott.”

4. § Az Ut. 7. §-a (2) bekezdésének c) és e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A kötelezettségvállalás során kötendő szerződésnek, megrendelésnek tartalmaznia kell:)

c) a kifizetés határidejét, több év előirányzatai terhére vállalt kötelezettség esetén évenkénti ütemezésben,”
e) a pénzügyi ellenjegyzés tényét és a pénzügyi ellenjegyző keltezéssel ellátott aláírását.”

(2) Az Ut. 7. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia. A kötelezettségvállalások szerinti fizetési kötelezettség és az előirányzat-felhasználási terv összhangjának biztosításáról a pénzügyi ellenjegyző köteles gondoskodni.”

5. § Az Ut. 9. §-a és az azt megelőző cím helyébe a következő rendelkezés és cím lép:

„A pénzügyi ellenjegyzés
9. § (1) A gazdasági főigazgató vagy az általa írásban kijelölt ügyészségi alkalmazott pénzügyi ellenjegyzése nélkül kötelezettségvállalásra nem kerülhet sor. A pénzügyi ellenjegyzés kizárólag írásban történhet.
(2) A pénzügyi ellenjegyzésre jogosultnak a pénzügyi ellenjegyzést megelőzően meg kell győződnie arról, hogy
a) a szükséges szabad, azaz a jóváhagyott költségvetés fel nem használt, illetve le nem kötött, a kötelezettségvállalás tárgyával összefüggő kiadási előirányzatra rendelkezésre áll-e a fedezet,
b) a várható kifizetés időpontjában a fedezet rendelkezésre áll-e,
c) a kötelezettségvállalás nem sérti-e a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat.
(3) A pénzügyi ellenjegyző a (2) bekezdés szerinti feladat ellátásához szükség esetén – a gazdasági főigazgató külön engedélyével – szakértőt vehet igénybe.
(4) Amennyiben a kötelezettségvállalás nem felel meg a (2) bekezdésben előírtaknak, a pénzügyi ellenjegyzésre jogosultnak erről írásban tájékoztatnia kell a kötelezettségvállalás kezdeményezőjét, valamint a gazdasági főigazgatót.
(5) A pénzügyi ellenjegyzésre felhatalmazott ügyészségi alkalmazottnak a felsőoktatásban szerzett pénzügyi-számviteli végzettséggel, vagy legalább középfokú iskolai végzettséggel és emellett pénzügyi-számviteli képesítéssel kell rendelkeznie.”

6. § Az Ut. 10. §-a és az azt megelőző cím helyébe a következő rendelkezés és cím lép:

„A teljesítésigazolás
10. § (1) A teljesítés igazolására jogosult személyeket – az adott kötelezettségvállaláshoz, vagy a kötelezettségvállalások előre meghatározott csoportjaihoz kapcsolódóan – a kötelezettségvállaló írásban jelöli ki. Ha a kötelezettségvállaló az adott kötelezettségvállaláshoz nem jelöl ki teljesítés igazolására jogosult személyt, akkor a teljesítés igazolása a kötelezettségvállaló feladata.
(2) A teljesítés igazolása a kiadás utalványozása előtt történik. A teljesítés igazolása során meg kell győződni arról, hogy a feladat elvégzése előírásszerűen, a kötelezettségvállalás dokumentumában foglaltak szerint megtörtént-e, igazolni kell a kiadások teljesítésének a jogosságát és összegszerűségét. A kötelezettségvállalás teljesítést az igazolás dátumának a teljesítésre történő utalás megjelölésével kell az arra jogosult személynek aláírásával igazolnia.”

7. § Az Ut. 11. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az érvényesítésnek tartalmaznia kell az érvényesítésre utaló megjelölést és az érvényesítő keltezéssel ellátott aláírását.”

8. § Az Ut. 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

14. § (1) A kötelezettségvállaló és a pénzügyi ellenjegyző – ugyanazon gazdasági eseményre vonatkozóan – azonos személy nem lehet.
(2) Az érvényesítő személy nem lehet azonos a kötelezettségvállalásra, a teljesítés igazolására, valamint az utalványozásra jogosult személlyel.
(3) Kötelezettségvállalási, teljesítésigazolási, érvényesítési, pénzügyi ellenjegyzési, utalványozási feladatot nem végezhet az a személy, aki ezt a tevékenységet a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója, vagy a maga javára látná el.
(4) A kötelezettségvállalásra, a teljesítés igazolására, az utalványozásra utasítás alapján jogosult, illetve kijelölt személyekről a Gazdasági Főigazgatóság által rendelkezésre bocsátott aláírás minta nyomtatványt kell kitölteni kettő példányban, melynek egy példányát a főosztály, illetve a részelőirányzatokkal rendelkező szervezeti egység őrzi meg, egy példányát a Gazdasági Főigazgatóság költségvetési fejezeti osztálya részére kell megküldeni.
(5) A gazdasági főigazgató által a pénzügyi ellenjegyzésre, az érvényesítésre írásban kijelölt ügyészségi alkalmazottakról a Gazdasági Főigazgatóság költségvetési fejezeti osztálya nyilvántartást vezet.”

9. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti az Ut.

a) 12. §-a és a § címe,

b) 13. § (1) bekezdésének „és az utalvány ellenjegyzése” szövegrésze.

(3) A főosztályok, önálló osztályok, valamint a részelőirányzatokkal rendelkező szervezeti egységek ügyrendjét és belső szabályzatait az utasítás rendelkezéseire figyelemmel kell elkészíteni.

1

Az utasítás a 9. § (1) bekezdése alapján hatályát vesztette 2012. április 7. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére