• Tartalom

12/2012. (VII. 25.) HM rendelet

12/2012. (VII. 25.) HM rendelet

a kártérítési felelősség körében meg nem térülő kár leírásának és törlésének egyes szabályairól szóló 19/2002. (IV. 5.) HM rendelet, valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet módosításáról1

2012.07.26.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 81. § (2) bekezdés h) pontjában,

a 2. alcím tekintetében a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 287. § (2) bekezdés j) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörömben eljárva a következő rendeletet adom ki:

1. A kártérítési felelősség körében meg nem térülő kár leírásának és törlésének egyes szabályairól szóló 19/2002. (IV. 5.) HM rendelet módosítása

1. § A kártérítési felelősség körében meg nem térülő kár leírásának és törlésének egyes szabályairól szóló 19/2002. (IV. 5.) HM rendelet (a továbbiakban: R1.) 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § (1) Leírással kell rendezni – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény előírásaira is figyelemmel – a tényleges kár és a kiszabott, megállapított kártérítés összegének különbözetét.
(2) Leírással kell rendezni a kárt a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet 8/A. §-ában meghatározott esetben is.”

2. § Az R1. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § A Honvédelmi Minisztériumban és a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetnél a leírási jogkört a következő személyek gyakorolják:
a) a Honvédelmi Minisztériumban a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: helyettes államtitkár),
b) a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek vezetője a kezelésébe tartozó testületi vagyonban keletkezett kárból, káresetenként – a pénzeszközökben keletkezett kár kivételével – 1 000 000 Ft értékhatárig,
c) a b) pontban meghatározott leírási jogkört meghaladó kár esetén – a pénzeszközökben keletkezett kár kivételével – a helyettes államtitkár.”

3. § Az R1. 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdésben meghatározott leírási összeget meghaladó kár esetén – a pénzeszközökben keletkezett kár kivételével – a helyettes államtitkár gyakorolja a leírási jogkört.”

4. § Az R1. 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) főigazgatója a kezelésébe, illetve gazdálkodási körébe tartozó testületi vagyonban keletkezett kárleírási jogkört – a pénzeszközökben keletkezett károk esetében is – káresetenként 10 000 000 Ft összeghatárig gyakorolja.”

5. § Az R1. 9. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Magyar Honvédség katonai szervezeteinél a kezelésben, illetve gazdálkodási körbe tartozó testületi vagyonban keletkezett kárból – a pénzeszközökben keletkezett kár kivételével – a kárleírási jogkört – káresetenként – az önálló állománytáblával rendelkező szervezeteknél vagy a közvetlen alárendelt katonai szervezetekkel rendelkező szervezeteknél, a parancsnokok, a vezetők a következők szerint gyakorolják]

e) a Magyar Honvédség középszintű vezető szerv parancsnoka 2 500 000 Ft értékhatárig,”

6. § Az R1. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § A pénzeszközökben keletkezett károk esetében – a 6. § a) pontja és a 8. § (1) bekezdése kivételével – a kárleírási jogkört a következő személyek gyakorolják:
a) 10 000 000 Ft értékhatárig a Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal főigazgatója,
b) 10 000 000 Ft értékhatár felett a helyettes államtitkár.”

7. § (1) Az R1. 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Nyilvántartást kell vezetni a rendelet hatálya alá tartozó honvédelmi szervezetekkel szemben fennálló tartozásokról is (tartozások könyve). A nyilvántartás vezetése a pénzügyi és számviteli szolgálat feladata.”

(2) Az R1. 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A károk részletes nyilvántartási szabályainak kidolgozása a Honvéd Vezérkar logisztikai csoportfőnök, a tartozások nyilvántartási szabályainak kialakítása pedig a Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal főigazgatójának hatáskörébe tartozik.”

8. § (1) Az R1. 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A 100 000 Ft-ot meghaladó kártérítési összeget a Honvédelmi Minisztériumban és a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeteknél a helyettes államtitkár, a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél a Honvéd Vezérkar főnöke törölheti.”

(2) Az R1. 13. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A behajthatatlannak minősített, a KNBSZ-nél nyilvántartott kártérítés összegét a KNBSZ főigazgatója összeghatártól függetlenül törölheti.”

9. § Az R1. 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Jelen rendelet a kártérítési felelősség körében meg nem térülő kár leírásának és törlésének egyes szabályairól szóló 19/2002. (IV. 5.) HM rendelet, valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet módosításáról szóló 12/2012. (VII. 25.) HM rendelettel megállapított 2. § (2) bekezdését 2012. január 1-je után keletkezett károk vonatkozásában kell alkalmazni.”

10. § Az R1. 9. § (2) bekezdésében az „a honvédelmi miniszter” szövegrész helyébe az „a helyettes államtitkár” szöveg lép.

11. § Hatályát veszti az R1. 1. §-a és 9. § (1) bekezdés d) pontja.

2. A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet módosítása

12. § A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet (a továbbiakban: R2.) a következő 8/A. §-sal egészül ki:

8/A. § (1) Az állományilletékes parancsnok a kártérítési eljárást különös méltánylást érdemlő okból megszüntetheti, ha az állomány tagja gondatlanságból akár az általa engedéllyel használt honvédségi járműben, akár ilyen járművel harmadik személynek okoz kárt.
(2) Különös méltánylást érdemlő oknak minősül különösen, ha
a) a károkozás szolgálati feladat ellátása során történt,
b) a károkozásban külső körülmények, így rossz időjárási, látási vagy útviszonyok, a károsult felróható magatartása is közrehatottak,
c) a károkozó első alkalommal okoz kárt a Honvédségnek,
d) az okozott kár a 100 000 Ft-ot nem haladja meg.
(3) Az állományilletékes parancsnok a (2) bekezdésben meghatározott okokon kívül – mérlegelési jogkörében eljárva – egyéb különös méltánylást érdemlő ok alapján is megszüntetheti a káreljárást.
(4) Nem szüntethető meg a káreljárás, ha a kár a károkozó szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartásának következménye, így különösen, ha a károkozóval szemben büntetőeljárás vagy szabálysértési eljárás indult, továbbá akkor sem, ha a károkozó az általa engedély nélkül használt honvédségi járműben, vagy ilyen járművel harmadik személynek okoz kárt.”

13. § Az R2. 17. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A halasztásról, illetve a részletfizetésről – a (7) bekezdésben foglaltak kivételével – az állományilletékes parancsnok, illetve honvédelmi miniszter dönt a (2)–(5) bekezdésben foglaltak alapján.”

14. § Az R2. 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Jelen rendelet a kártérítési felelősség körében meg nem térülő kár leírásának és törlésének egyes szabályairól szóló 19/2002. (IV. 5.) HM rendelet, valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet módosításáról szóló 12/2012. (VII. 25.) HM rendelettel megállapított 8/A. §-át 2012. január 1-je után keletkezett károk vonatkozásában kell alkalmazni.”

15. § Az R2. 19. § (2) bekezdésében a „Katonai nemzetbiztonsági szolgálat” szövegrész helyébe a „Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat” szöveg lép.

16. § Hatályát veszti az R2. 1. §-a.

3. Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 17. §-a alapján hatályát vesztette 2012. július 27. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére