• Tartalom

122/2012. (XII. 6.) VM rendelet

122/2012. (XII. 6.) VM rendelet

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 26/2007. (IV. 17.) FVM rendelet, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal erdők állományneveléséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 25/2012. (III. 20.) VM rendelet módosításáról1

2012.12.07.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) és b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 26/2007. (IV. 17.) FVM rendelet A támogatási kérelem benyújtása alcíme a következő 7/A. §-sal egészül ki:

7/A. § (1) A támogatási határozat alapján beszerzett gépekkel összefüggésben vállalt kötelezettségeket az MVH előzetes jóváhagyásával több személy is átvállalhatja azzal, hogy a támogatási határozathoz kapcsolódó kötelezettségeket teljesíteniük és tartaniuk kell.
(2) A kötelezettség átvállalására vonatkozó kérelmet 2012. december 10. és 2013. január 10. között lehet benyújtani az MVH-hoz, az MVH által a Vhr. 10. § (2)–(3) bekezdései szerint rendszeresített formanyomtatványon.
(3) A támogatási határozat alapján beszerzett gép bármely alkotórészének vagy tartozékának átruházása önállóan nem képezheti a kötelezettség átvállalásának tárgyát.
(4) Az (1) bekezdés szerinti több személy általi kötelezettség-átvállalás esetén a kötelezettségátadás megállapításáról szóló döntés kézhezvételét követő üzemeltetési kötelezettség megsértése esetén a jogkövetkezményeket a kötelezettségátadásnak helyt adó határozat szerint meghatározott kedvezményezett viseli.”

2. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal erdők állományneveléséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 25/2012. (III. 20.) VM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a a következő 10–12. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„10. támogatási időszak: a kifizetési határozat jogerőre emelkedését követő 12 hónap;
11. tevékenység megvalósítása: az adott erdőrészletre benyújtott kifizetést alátámasztó bizonylatokban, számlákban, szerződésekben a támogatott tevékenység megvalósítására vonatkozóan feltüntetett teljesítési dátumok közül erdőrészletenként a legutolsó;
12. 2010. évi bázisév: az Országos Erdőállomány Adattár 2010. december 31. napján nyilvántartott adatai alapján meghatározott időszak.”

3. § Az R. 3. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Amennyiben az ügyfél vállalja a 2. melléklet 11. vagy 14. sora szerinti foglalkoztatást, annak a támogatási kérelem benyújtásától az utolsó kifizetési kérelem benyújtásáig fenn kell állnia.”

4. § Az R. 4. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A 2. § c) pontja szerinti tevékenység akkor támogatható, ha a főfafaj darabszáma a támogatott tevékenység elvégzésekor, illetve azt követően eléri az Evt. Vhr. 4. mellékletében meghatározott minimális darabszámot.”

5. § Az R. 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kifizethető támogatás összege nem haladhatja meg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet [a továbbiakban: 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet] 19. § (3) és (4) bekezdés szerinti kiadásigazoló bizonylattal igazolt kiadások 50%-át.”

6. § (1) Az R. 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

8. § (1) A támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által rendszeresített és honlapján közzétett formanyomtatványon 2013. február 1. és február 28. között a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig az erdőrészlet elhelyezkedése szerint illetékes erdészeti igazgatósághoz lehet benyújtani.”

(2) Az R. 8. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Az erdőgazdálkodó ügyfél a támogatási kérelmében köteles nyilatkozni a kérelem benyújtását megelőző kettő pénzügyi évben és a támogatási kérelem benyújtásának pénzügyi évében kapott valamennyi, a Szerződés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: általános „de minimis” rendelet) hatálya alá tartozó csekély összegű támogatás összegéről.”

7. § (1) Az R. 10. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Támogatás akkor adható, ha az erdőgazdálkodó:)

c) a 2. § b) pontja szerinti tevékenységet úgy végzi el, hogy ott a kifizetési kérelem benyújtását követő 90 napban az erdősítés erdőterv szerinti célállományának megfelelő fő- és elegy fafajain – beleértve faültetvény és kultúrerdő természetességi kategóriájú erdők esetében bármely őshonos fafaj egyedét is – kívüli fafajok 1 évesnél idősebb egyedei, valamint a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő cserjék és lágyszárú növényzet – a védett fajok kivételével – nem található.”

(2) Az R. 10. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az ügyfélnek a kifizetési kérelemhez csatolnia kell a munka elvégzését igazoló kiadásigazoló bizonylat másolatát és a tételes számlarészletezőt, amelyek tartalmazzák a támogatási kérelemben szereplő erdőrészlet azonosítókat.”

(3) Az R. 10. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

(7) E rendelet alkalmazásában a 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet 19. § (6) bekezdés b) pontját azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy amennyiben az ügyfél a kifizetési kérelem benyújtásakor még nem rendelkezik a támogatási kérelemnek helyt adó, vagy részben helyt adó határozattal, abban az esetben a számviteli bizonylaton a támogatási határozat iratazonosítóját nem kell feltüntetni.”

8. § (1) Az R. 11. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Ha az ügyfél a 2. § b) pontja szerinti tevékenységet úgy végzi el, hogy az erdősítés erdőterv szerinti célállományának megfelelő fő- és elegy fafajain – beleértve faültetvény és kultúrerdő természetességi kategóriájú erdők esetében bármely őshonos fafaj egyedét is – kívüli fafajok 1 évesnél idősebb egyedei, valamint a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő cserjék és lágyszárú növényzet csoportosan jelennek meg a területen, utalva az állománynevelési munkák szakszerűtlen, illetve nem kellő gondossággal történő végrehajtására, akkor az jogosulatlan részvételnek minősül az adott erdőrészlet vonatkozásában.
(7) Ha az ügyfél a 2. § b) pontja szerinti tevékenységet úgy végzi el, hogy az erdősítés erdőterv szerinti célállományának megfelelő fő- és elegy fafajain – beleértve faültetvény és kultúrerdő természetességi kategóriájú erdők esetében bármely őshonos fafaj egyedét is – kívüli fafajok 1 évesnél idősebb egyedei, valamint a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő cserjék és lágyszárú növényzet szálanként jelennek meg, de közvetlen környezetükben az irtás elvégzése egyértelműen megállapítható, akkor az ügyfél az erdőrészletre eső támogatás összegének 10%-át köteles visszafizetni.”

(2) Az R. 11. § (14) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(14) Amennyiben a 2. mellékletben foglalt táblázat 11. és 14. sor „C” oszlopa szerinti nyilatkozat ellenére, és a 3. § (6) bekezdés szerinti időpontig a foglalkoztatás nem valósul meg, a kedvezményezett a támogatás 20%-át köteles visszafizetni.”

(3) Az R. 11. §-a a következő (15) bekezdéssel egészül ki:

„(15) Ha a 4. § (7) bekezdésében előírt feltétel a támogatott tevékenység elvégzésekor, illetve azt követően nem teljesül, akkor az jogosulatlan részvételnek minősül az adott erdőrészlet vonatkozásában.”

9. § Az R. a következő 14. §-sal egészül ki:

14. § Ez a rendelet az általános „de minimis” rendelet hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.”

10. § Az R. a következő 15. §-sal egészül ki:

15. § E rendeletnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 26/2007. (IV. 17.) FVM rendelet, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal erdők állományneveléséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 25/2012. (III. 20.) VM rendelet módosításáról szóló 122/2012. (XII. 6.) VM rendelettel megállapított 1. § 10–12. pontját, 10. § (1) bekezdés c) pontját, 10. § (6)–(7) bekezdését, 11. § (6)–(7) bekezdését a 2012. május 2-tól benyújtott támogatási kérelmekre is alkalmazni kell.”

11. § (1) Az R. 2. mellékletében foglalt táblázat

a) A-B:6 mezőjében „Az erdőrészlet Natura 2000 terület MePAR lehatárolás szerint” szövegrész helyébe a „az Országos Erdőállomány Adattárban Natura 2000 területként lehatárolásra került”;

b) B:11 mezőjében az „Olyan személyt foglalkoztat, akit a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 évben közmunkában foglalkoztatott” szövegrész helyébe az „Olyan személy foglalkoztatását vállalja, akit a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 évben közmunkában foglalkoztatott”;

c) C:11 mezőjében a „A közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról szóló 375/2010. (XII. 31.) Korm. r 7. § (5) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti hatósági szerződés hitelesített másolata, továbbá az érintett személy munkaszerződésének ügyfél által hitelesített másolata” szövegrész helyébe a „Nyilatkozat és a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról szóló 375/2010. (XII. 31.) Korm. r. 7. § (5) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti hatósági szerződés hitelesített másolata, továbbá az érintett személy munkaszerződésének ügyfél által hitelesített másolata”;

d) B:14 mezőjében „Az ügyfél olyan személyt foglalkoztat, akit a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 évben közmunkában foglalkoztatott” szövegrész helyébe az „Olyan személy foglalkoztatását vállalja, akit a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 évben közmunkában foglalkoztatott”;

e) A:16 mezőjében a „2010. bázisévhez viszonyítva az erdőgazdálkodásba vont terület növekszik, amely során 5 százalékpontonként 1 pont, de legfeljebb 4 pont adható„ szövegrész helyébe a „A 2010. bázisévhez viszonyítva a támogatási kérelem benyújtási időszak első napján nyilvántartott erdőgazdálkodásba vont terület növekszik, amely során 5 százalékpontonként 1 pont, de legfeljebb 4 pont adható”

szöveg lép.

(2) Az R. 2. mellékletében foglalt táblázat C:16 mezője az „Országos Erdőállomány Adattár” szövegrésszel egészül ki.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2012. december 8. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére