• Tartalom

2012. évi CXXIII. törvény

2012. évi CXXIII. törvény

a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról1

2012.09.01.

1. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosítása

1. § A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 5. § (2) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(2) A munka törvénykönyvét, valamint – az állami felsőoktatási intézmény tekintetében – a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt e törvényben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.”

2. § Az Nftv. 9. § (6) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(6) Az egyetem és a főiskola felsőfokú végzettségi szintet nem biztosító képzést – felsőoktatási szakképzést, szakirányú továbbképzést – is folytathat.”

3. § Az Nftv. 13. § (2) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(2) A rektor felelős a felsőoktatási intézmény szakszerű és törvényes működéséért, gyakorolja – a gazdasági vezetőre, a belső ellenőrzési vezetőre is kiterjedően – a munkáltatói jogokat.”

4. § Az Nftv. 37. § (5) bekezdés negyedik mondata a következő szöveggel lép hatályba:

„A rangsorolt gazdasági főigazgatói, belső ellenőrzési vezetői pályázatokat a rektor továbbítja a fenntartónak.”

5. § Az Nftv. 39. § (3) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(3) A hallgatói jogviszony a felvételről vagy az átvételről szóló döntés alapján, a beiratkozással jön létre. A beiratkozást megelőzően a 15. § (2)–(6) bekezdésben meghatározott képzésben részt vevő hallgatóval hallgatói ösztöndíjszerződést, illetve az önköltség fizetése mellett folytatott képzés tekintetében hallgatói képzési szerződést kell kötni. A hallgatói szerződések nyilvántartásáért felelős szerv által nyilvántartott személyes adatokat, az adatkezelés célját, időtartamát, továbbításának feltételeit az 5. melléklet tartalmazza.”

6. § Az Nftv. 40. § (1) bekezdés első mondata a következő szöveggel lép hatályba:

„A felsőoktatási szakképzésre történő felvétel feltétele az érettségi vizsga sikeres teljesítése.”

7. § Az Nftv. 44. § (2) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(2) A hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző hallgató foglalkoztatására a munka törvénykönyvének a rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell. A Kormány a hallgatói munkaszerződésre vonatkozó szabályok meghatározása során a munka törvénykönyvénél a hallgató számára kedvezőbb feltételeket állapíthat meg.”

8. § Az Nftv. 46. § (3) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(3) A magyar állami ösztöndíjjal támogatott hallgató képzésének teljes költségét, a magyar állami részösztöndíjjal támogatott hallgató képzési költségének felét az állam, az önköltséges képzés költségeit a hallgató viseli. A magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésre tekintettel a hallgatói szerződések nyilvántartásáért felelős szerv által megállapított visszafizetési kötelezettség adók módjára behajtandó köztartozás. Bármely képzési ciklusban, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató lehet magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott, függetlenül annak munkarendjétől.”

9. §2

10. § Az Nftv. 49. § (3) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(3) A hallgató a tanulmányaihoz tartozó tantárgyakat annak a felsőoktatási intézménynek, amellyel hallgatói jogviszonyban áll, másik képzésében, továbbá más felsőoktatási intézményben mint vendéghallgató is felveheti.”

11. § Az Nftv. 50. § (1) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(1) A felsőoktatási intézmény annak a hallgatónak, aki a tantervben előírt tanulmányi és vizsgakövetelményeket és az előírt szakmai gyakorlatot – a nyelvvizsga letétele, a szakdolgozat, diplomamunka elkészítése kivételével – teljesítette, és az előírt krediteket megszerezte, végbizonyítványt állít ki (abszolutórium).”

12. §3

13. § Az Nftv. 60. § (1) bekezdés második mondata a következő szöveggel lép hatályba:

„A hallgatói önkormányzatnak – a 63. §-ban meghatározott kivétellel – minden hallgató tagja, választó és választható.”

14. § Az Nftv. 63. § (1) bekezdése a következő mondattal egészül ki:

„A 61. §-ban foglalt egyetértési, véleményezési, javaslattételi jogosultságokat a doktoranduszok tekintetében a doktorandusz önkormányzat gyakorolja.”

15. §4

16. §5

17. § (1) Az Nftv. 73. § (3) bekezdés a) pontja a következő szöveggel lép hatályba:

(A fenntartó)

a) saját hatáskörben – állami felsőoktatási intézmény esetén az államháztartásról szóló törvényben írt egyetértéshez nem kötött intézkedésével – kiadja, illetve módosítja a felsőoktatási intézmény alapító okiratát;”

(2) Az Nftv. 73. § (3) bekezdés f) pontja a következő szöveggel lép hatályba:

(A fenntartó)

f) megbízza a gazdasági vezetőt – költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmény esetén a belső ellenőrzési vezetőt – illetve a rektor kezdeményezésére, vagy saját hatáskörben visszavonhatja a megbízását. Állami felsőoktatási intézmény esetében e pont vonatkozásában a fenntartói döntést – a miniszter előzetes tájékoztatásával – az állami vagyonért felelős miniszter hozza meg;”

(3) Az Nftv. 75. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Állami felsőoktatási intézmény esetén a fenntartó a 73. § (3) bekezdés a) pontja szerinti döntését előzetesen az államháztartásért felelős miniszternek továbbítja, aki az alapító okirattal kapcsolatos intézkedésre a fenntartói értesítés beérkezésétől számított tizenöt napon belül kifogást tehet. A kifogásolt intézkedés nem hajtható végre. A határidő eredménytelen eltelte esetén az államháztartásért felelős miniszter hozzájárulását kell vélelmezni.”

18. § Az Nftv. 79. § (2) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(2) Az államilag elismert külföldi felsőoktatási intézményben folytatott képzéshez a miniszter által vezetett minisztérium – pályázati úton elnyerhető – ösztöndíjjal nyújthat segítséget.”

19. § Az Nftv. 96. § (4) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(4) Közhasznú szervezetként működő felsőoktatási intézmények esetében e törvény 12. § (7) bekezdés f)–i) pontját nem kell alkalmazni.”

20. § Az Nftv. 101. § (3) bekezdés második mondata a következő szöveggel lép hatályba:

„Ebben az esetben a felvételhez szükséges, a 40. § (2) bekezdés alapján előírt nyelvi követelményt nem kell teljesíteni.”

21. § Az Nftv. 102. § (2) bekezdés b) pontja a következő szöveggel lép hatályba:

(A képzések időtartama és szintje:)

b) a tanítóképzés és a konduktor képzés alapképzésben szervezhető, az alapfokozatot eredményező képzés időtartama nyolc félév;”

22. § (1) Az Nftv. 108. §-a a következő 7a. ponttal egészül ki:

(E törvény alkalmazásában:)

„7a. hallgatói ösztöndíjszerződés: a Magyar Állam és a magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésre besorolást nyert hallgató között a 28/A. alcím szerinti tartalommal létrejövő szerződés,”

(2) Az Nftv. 108. § 8. pontja a következő szöveggel lép hatályba:

(E törvény alkalmazásában:)

„8a. hátrányos helyzetű hallgató vagy jelentkező: hátrányos helyzetűnek minősül az a beiratkozás időpontjában huszonötödik életévét be nem töltött hallgató vagy jelentkező, akit középfokú tanulmányai során családi körülményei, szociális helyzete miatt a jegyző védelembe vett, illetve aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítottak, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy intézeti, állami nevelt volt;
8b. halmozottan hátrányos helyzetű hallgató vagy jelentkező: halmozottan hátrányos helyzetű az a hátrányos helyzetű hallgató vagy jelentkező, akinek a tankötelessé válásának időpontjában törvényes felügyeletét ellátó szülője, – a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott eljárásban tett önkéntes szülői nyilatkozat szerint – legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezett, valamint az, akit tartós nevelésbe vettek,”

(3) Az Nftv. 108. §-a a következő 23a. ponttal egészül ki:

(E törvény alkalmazásában:)

„23a. magyar állami (rész)ösztöndíjas hallgató: a magyar állami ösztöndíjjal vagy a magyar állami részösztöndíjjal támogatott hallgató,”

(4) Az Nftv. 108. §-a a következő 23b. ponttal egészül ki:

(E törvény alkalmazásában:)

„23b. magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzés: a felsőoktatásban a magyar állami ösztöndíjjal vagy a magyar állami részösztöndíjjal támogatott képzés,”

23. §6

24. § (1) Az Nftv. 110. § (1) bekezdés 8. pontja a következő szöveggel lép hatályba:

(A Kormány felhatalmazást kap arra, hogy rendelettel szabályozza)

„8. a felvételhez szükséges érettségi vizsga teljesítésével kapcsolatos követelményeket, az érettségi vizsgatárgyakat, a nyelvi követelményeket, a jelentkezők eredményeinek megfeleltetését, a jelentkezések elbírálási rendjét, a többletteljesítmények, beszámítása, a jelentkezők rangsorolásának, valamint felsőoktatási intézménybe való besorolásának elveit és módját a felsőoktatási felvételi tájékoztatás módját, ezen belül a felvételi feltételek, illetve az alkalmassági követelmények a felvételt legalább két évvel megelőzően történő közzétételének rendjét, a felvételi eljárások igazgatási szolgáltatási díjainak mértékét, befizetésének módját és visszatérítésének feltételeit, azon alapszakokat, amelyek esetében a felvétel gyakorlati vizsga, egészségügyi alkalmassági vizsgálat alkalmazásával történik, továbbá azt, hogy a felsőoktatási intézmények milyen feltételekkel szervezhetnek szóbeli felvételi vizsgát,”

(2) Az Nftv. 110. § (1) bekezdés 19. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Kormány felhatalmazást kap arra, hogy rendelettel szabályozza)

„19. a MAB létrehozásával, működésével, hatáskörével, a Felsőoktatási Tervezési Testület létrehozásával, működésével, hatáskörével kapcsolatos kérdéseket,”

(3) Az Nftv. 110. § (1) bekezdése a következő 23. ponttal egészül ki:

(A Kormány felhatalmazást kap arra, hogy rendelettel szabályozza)

„23. a hallgatói szerződések nyilvántartásáért felelős szervnek a hallgatói ösztöndíjszerződés, a hallgatói képzési szerződés nyilvántartásával, kezelésével kapcsolatos eljárási szabályait, a hallgatói képzési szerződés feltételeit,”

25. § Az Nftv. 110. § (2) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(2) Felhatalmazást kap a Kormány, hogy
a) a felsőoktatási intézmények nyilvántartását vezető szervet,
b) a felsőoktatási információs rendszer működéséért felelős szervet,
c) a hallgatói szerződések nyilvántartásáért felelős szervet
rendeletben jelölje ki.”

26. § (1) Az Nftv. 111. § (1) bekezdés második mondata a következő szöveggel lép hatályba:

„E törvény 40. § (2) bekezdése szerint, a felvételi vizsga feltételeként meghatározott nyelvi követelményt a Kormány rendeletében a 2016 szeptemberében első évfolyamon induló alap-, osztatlan képzésre jelentkezők tekintetében, illetve azt követő évfolyamokra jelentkezők tekintetében írhat elő.”

(2) Az Nftv. 111. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Jogszabály a hatályba lépését megelőzően – a 39. § (3) bekezdése, 46. § (1) bekezdése szerint – megkötött hallgatói szerződések tartalmát kizárólag hallgató számára kedvezőbb feltétel megállapításával változtathatja meg.”

27. § Az Nftv. 112. § (1) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:

„(1) A felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: 1993. évi felsőoktatási törvény) alapján megkezdett képzéseket – folyamatos képzésben – változatlan szakmai követelmények, változatlan vizsgarend keretében, változatlan oklevél kiadásával kell befejezni.”

28. § (1) Az Nftv. 115. §-a a következő (4a)–(4e) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) E törvény hatályba lépése nem érinti az oktatók, a kutatók foglalkoztatását, a velük kötött munkaszerződést, a kiadott közalkalmazotti kinevezést, valamint a részükre kiadott főiskolai vagy egyetemi foglalkoztatáshoz kötődő címeket. 2012. szeptember 1-jét követően az 1993. évi felsőoktatási törvény rendelkezései szerint is tovább alkalmazható az oktató, a tudományos kutató. Ebben az esetben a 31. § (1)–(2) bekezdésben meghatározott időbeli korlátozást nem lehet alkalmazni.
(4b) Azoknak az oktatóknak és tudományos kutatóknak a besorolása és foglalkoztatása, akik az 1993. évi felsőoktatási törvény vagy a 2005. évi felsőoktatási törvény 157. § (2) bekezdésének alkalmazásával 2008. augusztus 31-ig a (4a) bekezdésben meghatározott régi követelmények szerint alkalmaztak akkor változtatható meg, ha az új követelményeket teljesítik.
(4c) 2012. szeptember 1-jétől kezdődően csak az e törvényben meghatározottak szerint lehet oktatói, kutatói munkakört létesíteni.
(4d) Az 1993. évi felsőoktatási törvény rendelkezései szerint alkalmazott és az új követelményeket időközben teljesítő oktatókat, tudományos kutatókat az „egyetemi” oktatókra meghatározott munkakör szerint kell besorolni, függetlenül attól, hogy alkalmazásukra főiskolán vagy egyetemen kerül sor. Ebben az esetben a foglalkoztatásra e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a 31. §-ban meghatározott határidőkbe az adott oktatói munkakörben eltöltött időt be kell számítani. Ha az előírt feltételek teljesítéséhez öt évnél kevesebb év áll rendelkezésre, az oktató az új munkaszerződés, illetve közalkalmazotti kinevezés aláírásának napjától számított öt éven belül köteles az előírt feltételeket teljesíteni. Az oktatót ugyanabba az „egyetemi oktatói” fizetési fokozatba kell besorolni, mint amilyen „főiskolai oktatói” fizetési fokozatban volt, és a fizetési fokozatban eltöltött idő újra kezdődik.
(4e) A művészeti felsőoktatásban 2018. december 31-ig a foglalkoztatási követelményrendszer alkalmazásával, a felsőoktatási intézmény működési engedélyével összefüggésben a doktori fokozattal egyenértékű a Kossuth-díj, valamint a kormányrendelet vagy miniszteri rendelet alapján adományozott művészeti díj, annak tekintetében, aki a díj tulajdonosa, feltéve, hogy az érintett legalább alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkezik. E rendelkezés kizárólag a művészeti felsőoktatásban létesített foglalkoztatásra irányuló jogviszony alapján 2012. augusztus 31-én már betöltött oktatói munkakör megtartása tekintetében alkalmazható.”

(2) Az Nftv. 115. §-a a következő (9)–(13) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Az állami fenntartású felsőoktatási intézmény
a) vezetője a kiemelt előirányzatok között év közben, saját hatáskörben a feladatellátáshoz szükséges mértékben – a kincstár és a fenntartó egyidejű értesítése mellett – átcsoportosítást hajthat végre;
b) a költségvetési év végén keletkezett előirányzat-maradványát – a jogosultsági elszámolást követően – kötelezettségvállalással terhelt előirányzat-maradványnak kell tekinteni, amelyet az a következő években az intézményi feladatok ellátására használhat fel;
c) többletbevétele a fejezetet irányító szerv engedélyével, az irányító szerv hatáskörében végrehajtott előirányzat módosítást követően használható fel.
(10) Az állami fenntartású felsőoktatási intézmény kincstárnál vezetett külön fizetési számlájának egyenlege, valamint a (9) bekezdés b) pontjában meghatározott maradvány, illetve az e törvényben meghatározott gazdasági társaságtól kapott osztalék terhére tulajdonosi joggyakorló szervezet engedélyéhez, jóváhagyásához nem kötött döntésével zártkörűen működő részvénytársaságot vagy korlátolt felelősségű társaságot (a továbbiakban együtt: intézményi társaság) alapíthat, illetve ezekben szerezhet részesedést.
(11) A felsőoktatási intézmény csak olyan intézményi társaságot hozhat létre, vagy olyan intézményi társaságban szerezhet részesedést, amely nem sérti a felsőoktatási intézmény érdekeit. Nem hozható létre intézményi társaság a felsőoktatási intézmény alapfeladatainak ellátására, kivéve a szervezéssel összefüggő tevékenységet.
(12) A felsőoktatási intézményben magasabb vezetői és vezetői megbízással rendelkezők és e személyek közeli hozzátartozói nem tölthetnek be olyan intézményi társaságban vezető tisztségviselői feladatokat, nem lehetnek tagjai a felügyelőbizottságnak, nem láthatnak el könyvvizsgálói feladatot, amelyet a felsőoktatási intézmény hozott létre, vagy amelyben részesedéssel rendelkezik. Az intézményi társaság felügyelőbizottságába egy tagot az MNV Zrt. jogosult delegálni.
(13) Állami fenntartású felsőoktatási intézmény esetén a 13. § (2) bekezdést azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a gazdasági főigazgatóval kapcsolatos munkáltatói jogokat az állami vagyonért felelős miniszter gyakorolja.”

29. § Az Nftv. 2. melléklet I. cím 2. pontja a következő szöveggel lép hatályba:

„2. A működési engedély az 1. pontban foglalt keretek között tartalmazza a felsőoktatási intézmény
a) által folytatható képzések képzési területét, illetve tudományterületét, képzési szintjét,
b) – figyelemmel a hallgatók fogadásához és az oktatási tevékenység folytatásához rendelkezésre álló személyi feltételekre, helyiségekre és eszközökre – valamennyi évfolyamra számítva, teljes kihasználtsággal működve mekkora maximális hallgatói létszámot fogadhat,
c) milyen képzésekre kapott indítási engedélyt,
d) mely tudományterületen, tudományágban folytathat doktori képzést,
e) által fenntartott köznevelési intézmény gyakorlóintézményi besorolását.”

30. § (1) Az Nftv. 3. melléklet I/A. alcím 1. b) pontja a következő szöveggel lép hatályba:

(E törvény alapján nyilvántartott adatok)

b) lakóhely, tartózkodási hely, értesítési cím;”

(2) Az Nftv 3. melléklet a II/A alcím ab) pont a következő szöveggel lép hatályba.

[E törvény alapján nyilvántartott adatok:
a)
a felsőoktatási intézmény]

ab) tisztségviselőinek (rektor, gazdasági főigazgató vagy igazgató, belső ellenőrzés vezetője, gazdasági tanács elnöke és tagjai, a vezető testület elnöke és tagjai, az előkészítő testület elnöke – ideiglenes intézményvezető – és tagjai, a karok vezetői, az igazgatási feladatot ellátó hivatal vezetője, centrum elnöke, kollégiumi vezető, szakkollégium képviselője) neve értesítési címe, elérhetősége (telefon, fax, e-mail.)”

(3) Az Nftv. 3. melléklet II/B. alcím 1. b) pontja a következő szöveggel lép hatályba:

(E törvény alapján nyilvántartott adatok:)

b) lakóhely, tartózkodási hely, értesítési cím;”

31. § Az Nftv. a következő 5. melléklettel egészül ki:

A hallgatói ösztöndíjszerződések alapján nyilvántartott és kezelt személyes és különleges adatok
1. E törvény által nyilvántartott adatok, az állami (rész)ösztöndíjas hallgató
a) természetes személyazonosító adatai,
b) lakcímre (lakóhely és tartózkodási hely) vonatkozó adatai,
c) a hazai munkaviszony(ok) létesítésére és időtartamára vonatkozó adatai,
d) a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényben meghatározott álláskeresőként nyilvántartásba vételre, valamint álláskeresőként eltöltött időtartamra vonatkozó adatai,
e) terhességi gyermekágyi segélyre jogosultságra, valamint ennek időtartamára vonatkozó adatai,
f) gyermekgondozási segélyre jogosultságra, valamint ennek időtartamára vonatkozó adatai,
g) gyermekgondozási díjra jogosultságra, valamint ennek időtartamára vonatkozó adatai,
h) megváltozott munkaképességre, valamint ennek időtartamára vonatkozó adatai,
i) a nyugdíjkorhatár elérésére vonatkozó adata.
2. Az 1. pontban megjelölt adatok kezelésére jogosult a hallgatói szerződések nyilvántartásáért felelős szerv.
3. Az adatkezelés célja:
Az állami (rész)ösztöndíjas hallgató által vállalt, a hallgatói ösztöndíjszerződésben meghatározott kötelezettségek teljesítésének nyomon követése, ellenőrzése.
4. Az adatkezelés időtartama:
Az adatok a hallgatói ösztöndíjszerződés megszűnésétől számított 5 évig kezelhetőek.
5. Az adatok továbbíthatók:
a) a bíróságnak, rendőrségnek, ügyészségnek, a bírósági végrehajtónak, államigazgatási szervnek a konkrét ügy eldöntéséhez szükséges adat;
b) a nemzetbiztonsági szolgálat részére valamennyi adat.
6. A hallgatói szerződések nyilvántartásáért felelős szerv a nyilvántartott személyek természetes személyazonosító adatairól és lakcíméről – azonosítás és a változások ellenőrzése céljából – térítésmentesen, elektronikus úton adatot igényelhet a személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi szervétől, a munkaügyi központoktól és kirendeltségektől, a kincstártól, az egészségbiztosítási szervtől, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől, az adóhatóságtól.”

32. § Az Nftv.

a) 10. § (1) bekezdésében az „állami fenntartású” szövegrész az „állami vagy egyházi fenntartású”,

b) 24. § (4) bekezdésében „a Munka Törvénykönyvét” szövegrész „a munka törvénykönyvét”,

c) 31. § (5) bekezdésében „a Munka Törvénykönyvében” szövegrész „a munka törvénykönyvében”,

d) 31. § (5) bekezdésében és a 37. § (7) bekezdésében „a Munka Törvénykönyve” szövegrész „a munka törvénykönyve”,

e) 49. § (8) bekezdésében „alap- és mesterképzésben az oklevél által tanúsított szakképzettség, illetve felsőoktatási szakképzésben a bizonyítvány által tanúsított szakképesítés megszerzéséhez” szövegrész „az oklevél által tanúsított szakképzettség megszerzéséhez”,

f) 86. § (4) bekezdésében „a bármilyen jogcímen vagyont szerez, annak tulajdonjoga az államot illeti meg” szövegrész „a bármilyen jogcímen vagyont szerez – az intézményi társaságot ide nem értve – annak tulajdonjoga az államot illeti meg”,

g) 101. § (3) bekezdés negyedik mondatának „a Munka Törvénykönyvének” szövegrésze „a munka törvénykönyvének”,

h) 110. § (1) bekezdés 7. pontjában a „hallgatói képzési szerződésre” szövegrész a „hallgatói munkaszerződésre”

szöveggel lép hatályba.

33. § Nem lép hatályba az Nftv.

c) 48. § (2) bekezdés második mondat,

e) 108. § 15. és 31. pont „ , szakképesítés” szövegrésze,

f) 108. § 25. pont „ , szakképesítésnek” szövegrésze

g) 115. § (4) bekezdés negyedik mondat,

34. §7

2. A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény egyes rendelkezéseinek
hatályon kívül helyezése

35. §8

3. Záró rendelkezések

36. § (1) Ez a törvény – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – 2012. július 30-án lép hatályba.

(2) Az 1–8. §, 10–11. §, 13–14. §, 17–22. §, 24–33. § 2012. szeptember 1-jén lép hatályba.

(3) A 9. § 2012. augusztus 1-jén lép hatályba.

(4) Ez a törvény 2012. szeptember 2-án hatályát veszti.

1

A törvényt az Országgyűlés a 2012. július 12-i ülésnapján fogadta el. A kihirdetés napja: 2012. július 24. A törvény a 36. § (4) bekezdése alapján hatályát vesztette 2012. szeptember 2. napjával.

2

A 9. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A 12. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

4

A 15. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

A 16. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

6

A 23. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

A 34. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

8

A 35. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére