• Tartalom

124/2012. (XII. 6.) VM rendelet

124/2012. (XII. 6.) VM rendelet

a tej- és tejtermék-ágazatban működő termelői szervezetek és társulásaik nemzeti szabályozásáról1

2012.12.08.

A szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló 2012. évi CXXVIII. törvény 23. § d) pontjában, valamint a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) és b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) forgalmazható termelési mennyiség: a termelő tagok által az a megtermelt és a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszerről szóló miniszteri rendelet (a továbbiakban: tejkvóta-rendelet) szerint beszállítási tejkvótával lefedett tehéntej mennyiség azon része, amelynek értékesítésére a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet vagy a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása a termelő tag nevében a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet”) szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK rendelet (a továbbiakban: tanácsi rendelet) 126c. cikkében meghatározott tárgyalásokat (a továbbiakban: ártárgyalás) folytathat,

b) tej: a tanácsi rendelet 65. cikke és az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. melléklet 4.1 pontja szerinti termék,

c) tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet: a tanácsi rendelet 122. cikk a) pont (iiia) alpontjában meghatározott, valamint a 122. cikk b) és c) pontjában foglaltak szerint létrejött, és a tanácsi rendelet 126a. cikkében meghatározott feltételekkel elismert szervezet,

d) tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása: a tanácsi rendelet 126a. cikk (2) bekezdés alapján létrejött társulás.

2. Elismerés

2. § (1) Tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetként történő elismerés iránti kérelmet nyújthat be az a jogi személy, amelynek a termelő tagjai által a kérelem benyújtását megelőző kvótaévben a tejkvóta-rendelet szerint Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által kiadott határozattal igazolt beszállítási kvótával (a továbbiakban: kvóta) lefedett értékesített tej mennyisége meghaladta a 30 millió kg-ot, és amely legalább 30 millió kg forgalmazható termelési mennyiségre vonatkozóan kéri az elismerést.

(2) A tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet forgalmazható termelési mennyiségébe csak az a tag által biztosított mennyiség számítható be, amelyre vonatkozóan a termelő tag a tulajdonában álló kvótamennyiségének legalább 70%-ára a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet által lefolytatott tárgyalások eredményeként létrejött értékesítésre irányuló szerződés esetén vállalja a szerződéses kötelezettség teljesítését. A termelő tag köteles a tulajdonában álló kvótamennyiség legalább 70%-át közös ártárgyalásra felajánlani a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetnek.

(3) A termelő tag teljes nyerstej termelés mennyisége vonatkozásában kizárólag egy tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezettel létesíthet tagsági jogviszonyt.

3. § (1) A tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetként csak az e rendeletben, valamint a tanácsi rendeletben meghatározott feltételeket teljesítő jogi személy ismerhető el. Az elismerés iránti kérelemről a vidékfejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) dönt.

(2) A termelő által közös ártárgyalásra felajánlott tej mennyiségére vonatkozó elismerési feltétel szempontjából az elháríthatatlan külső ok (vis maior) miatt elszenvedett, az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról, valamint egyes agrár tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló miniszteri rendelet szerint megállapított kiesett nyerstej mennyiségét az elismert jogi személy tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet javára figyelembe kell venni.

3. Tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása

4. § (1) A tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet – a tanácsi rendelet 126a. cikke alapján – más tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezettel történő társulással új szervezetet hozhat létre, amennyiben a társulást alkotó termelői szervezetek tagjainak MVH által kiadott határozattal igazolt kvótával lefedett értékesített tej mennyisége az előző kvótaévben meghaladta a 100 millió kg-ot, és amely legalább 100 millió kg forgalmazható termelési mennyiségre vonatkozóan kéri az elismerést.

(2) A tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása elismerésére, ellenőrzésére, az elismerés visszavonására, a szerződésre irányuló tárgyalásokra – amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik – a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetekre vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

4. Eljárási szabályok

5. § (1) A tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet, valamint a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása elismerésére vonatkozó kérelmet a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (a továbbiakban: minisztérium) kell benyújtani egy eredeti példányban papír alapon, valamint a minisztérium számítástechnikai rendszerével kompatibilis elektronikus adathordozón.

(2) Az elismerési kérelemben be kell mutatni azokat a tényeket, illetve csatolni kell azokat a bizonyítékokat, amelyek igazolják, hogy a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet a tanácsi rendelet által meghatározott feltételeket teljesíti és alkalmas az elismerés megszerzésére.

(3) Az elismerési kérelemben a (2) bekezdésben foglaltakon túl be kell mutatni, hogy a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása a tagszervezetek tevékenységeit hogyan és milyen hatékonysággal képes elvégezni.

(4) Ha a benyújtott elismerési kérelem nem felel meg az e rendeletben, valamint a tanácsi rendeletben foglalt feltételeknek, a miniszter a kérelmezőt – megfelelő határidő tűzésével – hiánypótlásra szólítja fel. Amennyiben a kérelmező e felhívásnak – a rendelkezésre álló határidőn belül – nem vagy nem megfelelően tesz eleget, a miniszter a rendelkezésre álló adatok alapján dönt vagy megszünteti az eljárást.

(5) A miniszter a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet, és a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulásának elismerésére vonatkozó döntéséről értesíti a kérelem benyújtóját, valamint az elismert tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek és az elismert tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulásai listáját a minisztérium honlapján közzéteszi.

6. § (1) Az elismerés iránti kérelemhez az alábbi okiratokat kell csatolni:

a) a cégbíróság vagy bíróság által 15 napnál nem régebben hitelesített létesítő okiratot vagy a cégbíróság vagy bíróság által 15 napnál nem régebben hitelesített változásokkal egységes szerkezetbe foglalt létesítő okiratot vagy annak közjegyző által hitelesített másolatát,

b) a kérelmező cégszerűen aláírt nyilatkozatát arról, hogy a papír alapon és elektronikus úton benyújtott kérelem egymással teljes mértékben megegyező,

c) egyéb, az 5. § (2) és (3) bekezdése szerinti, az elismerési feltételeknek történő megfelelést igazoló dokumentumot,

d) a tagok kvótateljesítéséről hozott MVH határozatokról készített összesítőt, amely tartalmazza a tag nevét, regisztrációs számát, az MVH határozat számát és a határozat által megjelölt, kvótával lefedett értékesített tej mennyiségét,

e) a kérelmező cégszerűen aláírt nyilatkozatát arról, hogy aláveti magát a jogszabályok által előírt ellenőrzéseknek,

f) a tej- és tejtermék-ágazatban elismert reprezentatív szakmaközi szervezet elismerési kérelemre vonatkozó, (2) bekezdés szerinti véleményét.

(2) Az elismert tej- és tejtermék-ágazati reprezentatív szakmaközi szervezet az elismerést támogató vagy elutasító véleményét köteles a kérelmező részére, annak a szakmaközi szervezettel fennálló tagsági jogviszonyától függetlenül kiadni az arra irányuló kérelem beérkezésétől számított 10 munkanapon belül.

(3) Az elismerés iránti kérelem elbírálásához a miniszter az (1) bekezdésben felsoroltakon kívül az elismeréshez szükséges tények bizonyítása érdekében egyéb szükséges iratokat is bekérhet, illetve helyszíni ellenőrzés lefolytatásáról gondoskodik.

(4) Az elismert tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet, valamint a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek elismert társulása köteles az elismerési kérelemben, illetve az (1) bekezdésben felsorolt okiratokban bekövetkezett változásokról, azok bekövetkezésétől számított 15 munkanapon belül értesíteni a minisztériumot. Elismerési feltételt érintő változás esetén a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetnek kérelmeznie kell az elismerés módosítását, amelynek elbírálásáról a miniszter dönt.

(5) A tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetnek, valamint a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulásának minden év március 1-jéig beszámolót kell küldenie a minisztérium részére az elismerés hatálya alá tartozó tevékenységének előző naptári évi végrehajtásáról.

7. § (1) A tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet elismerését a miniszter adminisztratív úton, illetve 5 évente legalább egy alkalommal helyszíni szemle tartásával ellenőrzi.

(2) A miniszter visszavonja a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet, valamint a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása elismerését, amennyiben

a) az elismerés folyamán figyelembe vett elismerési feltételek már nem teljesülnek és a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet, vagy a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása ezt az állapotot felszólítás ellenére sem szüntette meg, vagy

b) a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet, vagy a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása a tanácsi rendelet, az 1234/2007/EK tanácsi rendelet értelmében a tej- és tejtermékágazatban a termelői és a szakmaközi szervezetekkel, valamint a szerződések megkötésére irányuló tárgyalásokkal és a szerződéses viszonyokkal kapcsolatban teljesítendő értesítésekről szóló 511/2012/EU végrehajtási rendeletben (a továbbiakban: végrehajtási rendelet), illetve az e rendeletben előírt adatszolgáltatási, beszámolási, illetve értesítési kötelezettségét nem teljesíti.

5. Szerződésre irányuló tárgyalások, adatszolgáltatás

8. § (1) A tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet a tanácsi rendelet 126c. cikkében meghatározott szerződésre irányuló tárgyalás megkezdése előtt legalább 20 munkanappal köteles írásban értesíteni a minisztériumot az e tárgyalás tárgyát képező, a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet vagy a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása által előállított, becsült nyerstej termelési mennyiségről, valamint a szállítás várható időszakáról.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tárgyalás sikertelensége esetén a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet nem köteles megküldeni az értesítést, amennyiben a korábbi értesítéshez képest változatlan feltételekkel – úgy, mint becsült nyerstej termelési mennyiség, szállítás időszaka, az ártárgyalás által érintett tagállamok – kezdeményez újabb tárgyalást.

(3) A tanácsi és a végrehajtási rendeletben foglaltak megvalósulása érdekében a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet, valamint a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása köteles a tagok nyerstej termelésének értékesítésére a közös tárgyalások eredményeként létrejött szerződésekről, és az ezen szerződések alapján ténylegesen leszállított nyerstej mennyiségéről nyilvántartást vezetni és havi kimutatást készíteni.

(4) A tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezet, valamint a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek társulása az előző naptári év viszonylatában a (3) bekezdésben részletezett szempontok szerinti nyilvántartás alapján elvégzett kimutatás összesítőt minden év január 31-ig köteles a minisztérium részére írásos és elektronikus formában is megküldeni.

6. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

7. Az Európai Unió jogának való megfelelés

10. § Ez a rendelet

a) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről”) szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet,

b) az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a tej- és tejtermék-ágazati szerződéses kapcsolatok tekintetében történő módosításáról szóló, 2012. március 14-i 261/2012/EU parlamenti és tanácsi rendelete,

c) az 1234/2007/EK tanácsi rendelet értelmében a tej- és tejtermékágazatban a termelői és a szakmaközi szervezetekkel, valamint a szerződések megkötésére irányuló tárgyalásokkal és a szerződéses viszonyokkal kapcsolatban teljesítendő értesítésekről szóló, 2012. június 15-i 511/2012/EU bizottsági végrehajtási rendelet,

d) az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a tej- és tejtermék-ágazati termelői szervezetek több tagállamra kiterjedő együttműködése és szerződésre irányuló tárgyalásai tekintetében történő kiegészítéséről szóló, 2012. június 28-i 880/2012/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet

végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

8. Módosító rendelkezések

11–13. §2

1

A rendelet a 3/2016. (I. 7.) FM rendelet 11. §-a alapján hatályát vesztette 2016. január 8. napjával.

2

A 11–13. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére