• Tartalom

13/2012. (VIII. 3.) KüM utasítás

13/2012. (VIII. 3.) KüM utasítás

a felsőoktatási intézményektől külügyminisztériumi szakmai gyakorlatra jelentkező hallgatók fogadásának rendjéről

2012.09.01.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdésének c) pontja alapján, a felsőoktatási intézményektől a Külügyminisztériumba szakmai gyakorlatra jelentkező hallgatók fogadását az alábbiak szerint szabályozom:
I. Szakmai gyakorlat a Központban
1. Általános rendelkezések
1.1. A felsőoktatási intézmények hallgatóinak szakmai gyakorlatra történő fogadása a Külügyminisztérium számára a szakember-utánpótlás egyik forrása.
1.2. A szakmai gyakorlatra történő fogadás célja, hogy a felsőoktatási intézmények hallgatói számára lehetőséget nyújtson a Külügyminisztériumban történő munkavégzés megismerésére. A gyakorlat során kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatók – sikeres felvételi vizsga után, és a mindenkori létszámhelyzet függvényében – lehetőséget kaphatnak arra, hogy a Külügyminisztériummal kormányzati szolgálati jogviszonyt létesítsenek.
1.3. A szakmai gyakorlatra történő fogadás feltételeiről a Külügyminisztérium tájékoztatót tesz közzé a kormányportálon (1. melléklet).
2. A jelentkezés és fogadás feltételei
2.1. Szakmai gyakorlatra a Külügyminisztérium magyar felsőoktatási intézménnyel aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos – lehetőleg végzős – hallgatót fogad. A fogadás feltételei:
a) magyar állampolgárság;
b) büntetlen előélet;
c) a Külügyminisztériumban betölthető munkaköröknek megfelelő tanulmányi szakirány;
d) angol, francia vagy német, legalább középfokú nyelvvizsga (felsőfokú nyelvvizsga, valamint a ritka és a kis nyelvek ismerete a kiválasztásnál előnyt jelent);
e) tartósan kimagasló tanulmányi átlag;
f) hozzájárulás az „A” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéshez.
2.2. Jelentkezni írásban, az alábbi dokumentumok egyidejű benyújtásával lehet:
a) hallgatói jogviszony igazolás;
b) az egyetemi/főiskolai tanulmányi index teljes fénymásolata;
c) önéletrajz;
d) az elvégzett tanulmányokat és a jövőre vonatkozó elképzeléseket ismertető motivációs levél;
e) a nyelvvizsga-bizonyítvány(ok) fénymásolata;
f) 1 db igazolványkép;
g) 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány;
h) „A” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéshez szükséges, kitöltött kérdőív;
i) magyar állampolgárságot igazoló okirat.
2.3. Külföldön folytatott tanulmányok (különböző ösztöndíjak) esetén a 2.2. pontban meghatározott dokumentumok mellé a hallgatónak be kell csatolnia az eredeti okiratok fordítását is, amennyiben az okirat nem angol/francia vagy német nyelven készült.
2.4. A szakmai gyakorlat időtartama egybefüggően legfeljebb 6 hét lehet, ettől eltérni egyedi döntés alapján sem lehetséges.
2.5. A szakmai gyakorlat iránti kérelemről, a szakmai gyakorlat időtartamáról, helyéről és a szakmai gyakorlatra felvehető hallgatók létszámáról a fogadó szervezeti egység vezetőjével egyeztetve a Személyügyi Főosztály vezetője dönt. Vita esetén az adott területet felügyelő állami vezető dönt.
2.6. Szakmai gyakorlatra az a hallgató fogadható, akinek „A” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzése kockázatmentes eredménnyel zárult.
3. A gyakorlat értékelése
3.1. A hallgató számára a fogadó szervezeti egység vezetője szakmai irányítót jelöl ki. A szakmai irányító a hallgató számára személyre szabott, írásban rögzített gyakorlati programot állít össze, és felelős a hallgatóra vonatkozó biztonsági előírások megtartásáért (2. melléklet).
3.2. A szakmai gyakorlatot a fogadó szervezeti egység vezetője értékeli.
3.3. A hallgató és/vagy a felsőoktatási intézmény kérésére a gyakorlat teljesítéséről a Személyügyi Főosztály igazolást ad ki a kérelmező részére. Az értékelő lap és az igazolás az utasítás mellékletét képezi (3. és 4. melléklet).
4. Egyéb rendelkezések
4.1. A hallgatóval a gyakorlat megkezdése előtt meg kell ismertetni a protokoll, a biztonsági és a minősített adatvédelmi előírásokat.
4.2. A hallgató a Protokoll Főosztályon megismerkedik az alapvető protokolláris előírásokkal, az állami és diplomáciai protokoll legfontosabb szabályaival.
4.3. A hallgatóval a Biztonsági, Informatikai és Távközlési Főosztály illetékes munkatársa ismerteti a Külügyminisztérium biztonsági előírásait. A hallgató a biztonsági előírások betartásáról nyilatkozatot tesz.
4.4. A hallgató a Dokumentációs Főosztályon megismerkedik az iratkezelési szabályokkal. A hallgató a fogadó szervezeti egység irataiba csak felhasználói engedély, illetve aláírt titoktartási nyilatkozat birtokában tekinthet be. Az iratok megismerésére, illetve a betekintésre való jogosultság körét a fogadó szervezeti egység vezetője határozza meg. A hallgató a fogadó szervezeti egység minősített adatot tartalmazó irataiba a szervezeti egység vezetője által – a Külügyminisztériumban szokásos módon – kezdeményezett és aláírt felhasználói engedély birtokában tekinthet be, az „A” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzöttségnek megfelelően legfeljebb „Bizalmas” szintig.
A hallgató köteles titoktartási nyilatkozatot tenni, amelyben vállalja a Biztonsági Szabályzat előírásainak betartását.
A hallgatók számára a fogadó szervezeti egységnél megfelelő szintű irat-betekintési engedélyt állítanak ki.
4.5. A hallgató a Biztonsági, Informatikai és Távközlési Főosztály illetékes munkatársától a Külügyminisztérium épületeibe történő belépéshez ideiglenes belépőt kap.
4.6. A szakmai gyakorlat a hallgató tanulmányainak részét képezi, a végzett munkáért a hallgató anyagi juttatásban nem részesül.
4.7. A hallgató a szakmai gyakorlat időtartama alatt csak nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezhet. A hallgató megbízási és/vagy egyéb foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkezhet, így a Külügyminisztériummal sem létesíthet megbízási vagy egyéb foglalkoztatási jogviszonyt.
4.8. A szakmai irányító javaslatára a Személyügyi Főosztály vezetője a hallgató szakmai gyakorlatát azonnali hatállyal megszüntetheti, ha a hallgató a Külügyminisztériumhoz méltatlan magatartást tanúsít.
4.9. A szakmai gyakorlaton részt vevő hallgató kártérítési felelősségére a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 56. §-ában meghatározottak az irányadóak.
II. Szakmai gyakorlat a külképviseleten
1. Általános rendelkezés
Külképviseleten eltöltendő szakmai gyakorlat engedélyezése – a biztonsági kockázatokra, a titokvédelmi szabályok betartására és egyéb, a gyakorlat során felmerülő munkajogi problémákra tekintettel – különös körültekintést igényel.
2. A jelentkezés feltételei
2.1. A Külügyminisztérium külképviseleten szakmai gyakorlatra felsőoktatási intézménnyel aktív hallgatói jogviszonyban álló, nappali tagozatos – lehetőleg végzős – hallgatót fogad. A fogadás feltételei:
a) magyar állampolgárság;
b) büntetlen előélet;
c) a Külügyminisztériumban betölthető munkaköröknek megfelelő tanulmányi szakirány;
d) angol, francia vagy német, és/vagy a fogadó ország hivatalos, illetve munkanyelveinek egyikéből legalább középfokú nyelvvizsga;
e) tartósan kimagasló tanulmányi átlag;
f) hozzájárulás az „A” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéshez.
A korábban a Külügyminisztériumban eltöltött kiváló minősítésű szakmai gyakorlat előnyt jelent.
2.2. Jelentkezni írásban lehet az alábbi dokumentumok egyidejű csatolásával:
a) hallgatói jogviszony igazolás;
b) az egyetemi/főiskolai tanulmányi index teljes fénymásolata;
c) önéletrajz;
d) az elvégzett tanulmányokat és a jövőre vonatkozó elképzeléseket ismertető motivációs levél;
e) a nyelvvizsga-bizonyítvány(ok) fénymásolata;
f) 1 db igazolványkép;
g) 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány;
h) kitöltött „A” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéshez szükséges kérdőív;
i) magyar állampolgárságot igazoló okirat.
2.3. A szakmai gyakorlat időtartama egybefüggően legfeljebb 6 hét lehet, ettől eltérni egyedi döntés alapján sem lehetséges.
2.4 A szakmai gyakorlat iránti kérelemről, a szakmai gyakorlat időtartamáról a külképviselet vezetőjével előzetesen egyeztetve a Személyügyi Főosztály vezetőjének javaslata alapján az adott területet felügyelő helyettes államtitkár dönt.
3. A gyakorlat értékelése
3.1. A külképviselet vezetője a gyakorlat idejére a hallgató számára a külképviselet munkatársai közül szakmai irányítót jelöl ki. A szakmai irányító a hallgató számára személyre szabott, írásban rögzített gyakorlati programot állít össze, és felelős a hallgatóra vonatkozó biztonsági előírások megtartásáért.
3.2 A szakmai gyakorlatot a külképviselet vezetője értékeli. Az értékelést a Személyügyi Főosztály vezetőjének kell megküldeni.
3.3. A hallgató és/vagy a felsőoktatási intézmény kérésére a gyakorlat teljesítéséről a Személyügyi Főosztály igazolást ad ki a kérelmező részére. Az értékelő lap és az igazolás a rendelkezés mellékletét képezi.
4. Egyéb rendelkezések
4.1. A hallgató a gyakorlat megkezdése előtt a Dokumentációs Főosztályon megismerkedik az iratkezelési szabályokkal és titoktartási nyilatkozatot ír alá, melyben vállalja a Biztonsági Szabályzat előírásainak betartását. A hallgató a fogadó külképviselet irataiba csak felhasználói engedély, illetve aláírt titoktartási nyilatkozat birtokában tekinthet be.
4.2. A külképviseleti biztonsági előírások megismertetéséről a Biztonsági, Informatikai és Távközlési Főosztály illetékes munkatársa gondoskodik.
4.3. A hallgató a Protokoll Főosztályon megismerkedik az alapvető protokolláris előírásokkal, az állami és diplomáciai protokoll legfontosabb szabályaival.
4.4. Az utazás magánútlevéllel történik. Amennyiben vízumbeszerzés is szükséges, arról a hallgatónak kell saját költségén gondoskodnia.
4.5. A hallgatónak a szakmai gyakorlat idejére érvényes baleset- és utasbiztosítással kell rendelkeznie. Ennek költsége a hallgatót terheli.
4.6. A ki- és hazautazás, a szállás, az ellátás és az ügyintézés valamennyi költsége a hallgatót terheli.
4.7. A hallgató napidíjban vagy egyéb juttatásban nem részesíthető.
4.8. A hallgató a szakmai gyakorlat időtartama alatt csak nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezhet. A hallgató megbízási és/vagy egyéb foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkezhet, így a Külügyminisztériummal sem létesíthet megbízási vagy egyéb foglalkoztatási jogviszonyt.
4.9. A szakmai irányító javaslatára a külképviselet vezetője a hallgató szakmai gyakorlatát azonnali hatállyal megszüntetheti, ha a hallgató a Külügyminisztériumhoz méltatlan magatartást tanúsít. A szakmai gyakorlat azonnali hatályú megszüntetéséről a külképviselet vezetője köteles haladéktalanul tájékoztatni a Személyügyi Főosztály vezetőjét.
4.10. A szakmai gyakorlaton részt vevő hallgató kártérítési felelősségére a nemzeti felsősoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 56. §-ában meghatározottak az irányadóak.
III.
Záró rendelkezések
Jelen utasítás 2012. szeptember 1-jén lép hatályba. A hatálybalépéssel egyidejűleg hatályát veszti a közigazgatási államtitkár 3/2004. sz. ügyviteli rendelkezése a felsőoktatási intézményektől külügyminisztériumi szakmai gyakorlatra jelentkező hallgatók fogadásának rendjéről.

1. melléklet a 13/2012. (VIII. 3.) KüM utasításhoz

Külső honlapra tájékoztató

Tájékoztató a felsőoktatási intézményektől külügyminisztériumi szakmai gyakorlatra jelentkező hallgatók fogadásának rendjéről

1. A fogadás feltételei

A Külügyminisztérium szakmai gyakorlatra magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű, magyar felsőoktatási intézménnyel aktív hallgatói jogviszonyban álló, nappali tagozatos, lehetőleg végzős (Master képzés, felsőfokú nyelvvizsga előny) hallgatót fogad.

2. Követelmények

a) a Külügyminisztérium feladataihoz és hatásköréhez kapcsolódó tanulmányi szakirány,

b) angol, francia vagy német, legalább középfokú C típusú nyelvvizsga (a ritka és kis nyelvek ismerete előnyt jelent),

c) tartósan kimagasló tanulmányi eredmény,

d) hozzájárulás az „A” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéshez.

A szakmai gyakorlat a hallgató tanulmányainak részét képezi.

A hallgató a Külügyminisztérium biztonsági, iratkezelési és protokoll szabályait köteles megismerni és betartani.

A szakmai gyakorlaton részt vevő hallgató kártérítési felelősségére a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 56. §-ában meghatározottak az irányadóak.

3. Jelentkezés

Jelentkezni a szakmai gyakorlat tervezett időpontja előtt 3 (három) hónappal, az alábbi dokumentumok megküldésével lehet:

a) hallgatói jogviszony igazolás;

b) az egyetemi/főiskolai tanulmányi index teljes fénymásolata;

c) önéletrajz;

d) az elvégzett tanulmányokat és a jövőre vonatkozó elképzeléseket ismertető motivációs levél;

e) a nyelvvizsga-bizonyítvány(ok) fénymásolata;

f) 1 db igazolványkép;

g) 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány;

h) „A” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéshez szükséges kitöltött kérdőív;

i) magyar állampolgárságot igazoló okirat fénymásolata.

A szakmai gyakorlat időtartama egybefüggően legfeljebb 6 hét, melynek végén a hallgató – felsőoktatási intézménytől függően – összefoglaló jelentést készít.

A gyakorlat teljesítéséről és értékeléséről – amennyiben szükséges – a Személyügyi Főosztály igazolást állít ki a felsőoktatási intézmény részére.

A jelentkezést postai úton „Szakmai gyakorlat” jeligére az alábbi címre kérjük eljuttatni:

Külügyminisztérium

Személyügyi Főosztály

Budapest II. ker.

Bem rkp. 47.

1027

2. melléklet a 13/2012. (VIII. 3.) KüM utasításhoz

Fogadó szervezeti egység tölti ki

Képzési program

A hallgató fogadásának időpontja    

A szakmai irányító neve, beosztása:

    

Afeladatok pontos megnevezése és ütemezése

(szervezeti egység vezetője)

Dátum:

Dokumentációs főosztály:

A minősített adat védelméről szóló 2009. Évi CLV. Tv. 35. § (9) bekezdés alapján a minősített adatok felhasználásának legmagasabb szintje „A” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzöttséggel „Bizalmas!”.


Biztonsági, Informatikai és Távközlési Főosztály illetékes munkatársa tölti ki

A hallgató szakmai gyakorlatra történő fogadásával egyetértünk.


Dátum:
(a BITÁF illetékes munkatársa)

3. melléklet a 13/2012. (VIII. 3.) KüM utasításhoz

Személyügyi Főosztály
Képzési és Felvételi Osztály
ügyirat sz.:
SZAKMAI GYAKORLAT PROGRAMJA
A hallgató neve:
Egyetem/főiskola megnevezése:
Szakirány:
Nyelvtudása:
Kötelezően előírt gyakorlati idő:
Fogadó szervezeti egység neve:
Szakmai irányító neve, beosztása:
A gyakorlat időpontja:
A hallgatót a szakmai gyakorlat időtartama alatt az alábbi témakörökben foglalkoztattuk:
A hallgató szakmai gyakorlati tevékenységének értékelése:

 

kiválóan megfelelt

jól megfelelt

megfelelt

nem felelt meg

 

 

 

 

 

Dátum:…………………………

……………………………………

……………………………………

szakmai irányító

szervezeti egység vezetője

4. melléklet a 13/2012. (VIII. 3.) KüM utasításhoz

 

 

KÜLÜGYMINISZTÉRIUM
Személyügyi Főosztály
iktatószám:
IGAZOLÁS
A Külügyminisztérium Személyügyi Főosztálya igazolja, hogy N É V (születési hely, dátum: ………………………… anyja neve.: …………………………………………………) az ……………………………………… Egyetem/ Főiskola …………………………… Kar ……………………… szakos hallgatója 2012. …… dátum ………… között 6 hetes szakmai gyakorlaton vett részt a Külügyminisztérium ……………… Főosztályán, mely gyakorlat az egyetemi/főiskolai képzés kötelező részét képezi.
Nevezett a szakmai gyakorlat ideje alatt térítésben nem részesült.
Fenti igazolást ……………………………………… kérésére állítottam ki.
Budapest, ………………………
főosztályvezető
Külügyminisztérium, 1027 Budapest, Bem rakpart 47.
E-mail: szefo@mfa.gov.hu
Tel.: 458-1158 Fax: 202-4811
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére