• Tartalom

13/2012. (V. 11.) NFM utasítás

13/2012. (V. 11.) NFM utasítás

a parlamenti kapcsolattartás rendjéről1

2015.01.31.

Az országgyűlési képviselők részére adandó válaszok előkészítéséről és a parlamenti kapcsolattartás rendjéről – a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdésére figyelemmel – a következők szerint rendelkezem:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az országgyűlési képviselők által benyújtott, választ igénylő önálló indítványokra, képviselői levelekre, az Országgyűlés tisztségviselőitől, bizottságaitól és Hivatalától érkező egyéb megkeresésekre (a továbbiakban: országgyűlési megkeresés) adandó válaszok előkészítésére és a parlamenti kapcsolattartásra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: SZMSZ) és Iratkezelési Szabályzatának rendelkezéseit az utasításban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2)2 Jelen utasítás tekintetében szakmai főosztály: az SZMSZ szerint illetékes szervezeti egység, törvényjavaslat esetében a Jogszabály-előkészítő Főosztály is.

2. §3 A minisztérium munkájának az Országgyűlés előtti egységes megjelenítése érdekében valamennyi országgyűlési megkeresés intézését a Parlamenti Kapcsolatok Főosztálya (a továbbiakban: PKF) koordinálja és a Kommunikációs Főosztály kommunikációs szempontból véglegesíti a választervezeteket.

3. § (1) Az Országgyűlés Hivatalától elektronikus úton érkező interpellációkat, kérdéseket, napirenden kívüli felszólalásokat a PKF feljegyzéssel soron kívül e-mailben – szükség szerint papír alapon is – továbbítja

a) az SZMSZ szerint illetékes helyettes államtitkárnak, másolatban az érintett államtitkárnak és az érintett szakmai főosztálynak, valamint tájékoztatásul a közigazgatási államtitkárnak és a Kommunikációs Főosztálynak;

b) helyettes államtitkár hiányában az SZMSZ szerint illetékes államtitkárnak, másolatban az érintett szakmai főosztálynak, valamint tájékoztatásul a közigazgatási államtitkárnak és a Kommunikációs Főosztálynak;

c) a kabinetfőnöknek a miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egység tekintetében, másolatban az érintett szakmai főosztálynak, valamint tájékoztatásul a közigazgatási államtitkárnak és a Kommunikációs Főosztálynak;

d) a miniszter közvetlen irányítása alatt álló helyettes államtitkárnak, másolatban a kabinetfőnöknek és az érintett szakmai főosztálynak, valamint tájékoztatásul a közigazgatási államtitkárnak és a Kommunikációs Főosztálynak.

(2) A szakmai főosztály az (1) bekezdés a)–d) pontjai szerinti államtitkár, helyettes államtitkár, kabinetfőnök (a továbbiakban: érintett felsővezető) írásbeli jóváhagyásával ellátott feljegyzésbe foglalt választervezetet a PKF által megadott határidőig elektronikusan és ezzel egyidejűleg papír alapon, iktatva is megküldi a PKF részére.

(3) Az azonnali kérdések és a napirenden kívüli felszólalások esetén a szakmai főosztály soron kívül elektronikus úton megküldi a főosztály vezetője és az érintett felsővezetők által – írásban, e-mailen vagy telefonon – jóváhagyott választervezetet a PKF vezetőjének és a PKF központi e-mail címére.

4. § (1) A minisztériumba – bármely vezetőhöz – levélként érkező országgyűlési képviselői megkeresés

a) eredeti példányát közvetlenül a PKF-re,

b) a másolati példányát a címzettnek

az ügyiratok érkeztetéséért felelős szervezeti egység küldi meg. A másolati példányon fel kell tüntetni, hogy azt intézkedésre a PKF kapta meg.

(2) A PKF gondoskodik a megkeresés ügyiratba helyezéséről, az elintézési határidő megjelöléséről és a választervezet elkészítése érdekében az illetékes szakmai főosztály bevonásáról az érintett felsővezető útján, majd a beérkezett választervezet alapján a válasz véglegesítéséről, jóváhagyásra, illetve aláírásra történő előterjesztéséről.

(3) Az aláírt válaszlevél másolati példányát a PKF tájékoztatásul, papír alapon megküldi a megkeresés eredeti címzettjének.

(4) A minisztériumba – bármely vezetőhöz – e-mailben érkező országgyűlési képviselői megkeresésről a beérkezést követően azonnal értesíteni kell a PKF-et. A megkeresésre adott vezetői válaszról is értesíteni kell a PKF-et elektronikus másolat megküldésével.

5. § (1) A választervezetek PKF által megadott határidőre történő elkészítéséért és azok szakmai megalapozottságáért az érintett szakmai főosztály 3. § (1) bekezdése szerint érintett felsővezetője a felelős.

(2) Amennyiben az országgyűlési megkeresés más szakmai főosztályt is érint, a további érintett felsővezetők bevonásáról és a megadott határidőn belüli válaszadásról az első helyen érintett felsővezető gondoskodik.

(3) Más minisztérium hatáskörét is érintő válaszok elkészítéséhez a szakmai főosztály a hatásköri érintettséget megjelölő írásbeli kérésére a PKF részanyagot kér a társtárcától.

(4) A más miniszterhez intézett, de a nemzeti fejlesztési miniszter feladat- és hatáskörét is érintő kérdésben – a társtárca PKF-en keresztül történő megkeresésére – a szakmai főosztály részanyagot készít. A szakmai főosztály a részanyagot a 3. §-ban foglaltak szerint küldi meg a PKF-nek. A részanyag bekéréséért és a társtárcának történő eljuttatásáért a PKF a felelős.

(5) A miniszterelnökhöz, vagy más miniszterhez címzett, de a nemzeti fejlesztési miniszter feladat- és hatáskörét érintő kérdésben – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (a továbbiakban: KIM) kijelölése alapján – a minisztérium átveszi az interpelláció, kérdés megválaszolását.

(6) A nemzeti fejlesztési miniszterhez címzett, de más miniszter feladat- és hatáskörét érintő kérdésben, a szakmai főosztály a hatásköri érintettséget megjelölő írásbeli kérésére, a PKF kezdeményezi az interpelláció, kérdés megválaszolásának átadását a szakmai főosztály által megjelölt minisztériumnak, továbbá – szükség esetén – kezdeményezi a válaszadó minisztérium kijelölését a KIM-nél.

(7) A szakmai főosztálynak olyan esetben is gondoskodnia kell a választervezet elkészítéséről, ha az országgyűlési megkeresés kormányzati feladatot nem érint. Ez esetben a választervezetnek tartalmaznia kell a feladat- és hatáskör hiányának megállapítását, valamint az illetékes szerv megjelölését. Interpelláció, vagy kérdés visszautasítását a PKF a KIM Parlamenti Titkárságával történt egyeztetést követően kezdeményezi.

6. § Az Országgyűlés plenáris ülésén elhangzó napirend előtti felszólalásokhoz, azonnali kérdésekhez a reagálások, válaszok elkészítése érdekében az ülésnap kezdete előtti egy órától a kérdés elhangzásáig minden szervezeti egység biztosítja az információval rendelkező és döntésre jogosult vezető elérhetőségét, akadályoztatása esetén pedig helyettesítését.

7. § (1) Telefonon érkező információkérések esetén tájékoztatni kell az országgyűlési képviselőt, hogy adatigénylését írásban megerősítve küldje meg a PKF-nek; a PKF gondoskodik az információk összegyűjtéséről és eljuttatásáról, valamint az átadott anyagok dokumentálásáról. A címzett a képviselői megkeresést a PKF-nek jelzi.

(2) Az országgyűlési képviselőkkel folytatott, a minisztérium feladat- és hatáskörét érintő kérdésekben folytatott személyes egyeztetésekről a parlamenti államtitkárt a PKF útján tájékoztatni kell.

8. § Amennyiben az Országgyűlés plenáris ülésén és bizottságaiban a miniszter felszólalása vagy meghallgatása, beszámoltatása a minisztérium munkájának egészéről szóló átfogó anyag összeállítását igényli, a PKF az érintett felsővezető útján az érintett szakmai főosztályoktól részanyagokat kér, megadott határidőre elkészíti és véglegesíti a miniszteri beszámolót, felszólalást és kommunikációs szempontú véleményezésre átadja a Kommunikációs Főosztálynak. Az országgyűlési bizottságoknak megküldendő anyagokat – felsővezetői jóváhagyást követően – a PKF továbbítja a címzettnek.

2. Az interpellációkkal, kérdésekkel, napirenden kívüli felszólalásokkal kapcsolatos válaszok előkészítése

9. § (1) A válaszokkal szemben támasztott követelmény, hogy azok

a) tartalmazzák az országgyűlési képviselő megállapításaira és kérdéseire adandó tájékoztatást és érveket,

b) legyenek lényegre törőek, világos stílusúak, informatívak,

c) legyenek szakmailag megalapozottak és a közéleti beszéd tartalmi és formai követelményeinek megfelelőek, valamint

d) a szóban elhangzó válaszok esetében élőbeszédet követőek legyenek.

(2) A választervezeten az ügyintéző nevét és telefonszámát minden esetben fel kell tüntetni.

(3) Az országgyűlési képviselők részére adandó válaszok elkészítésére vonatkozó határidőket és formai követelményeket az 1. melléklet tartalmazza.

10. § Az azonnali kérdésekre és a napirenden kívüli felszólalásokra a megadott cím alapján kell írásos választ készíteni.

3. Törvényjavaslatok, országgyűlési határozati javaslatok és jelentések benyújtása

11. § (1) A törvényjavaslatok, országgyűlési határozati javaslatok, jelentések Országgyűlés elé történő várható benyújtásáról a szakmai főosztály – megjelölve a tervezet címét, terjedelmét, országgyűlési elfogadásának igényelt határidejét – értesíti a PKF-et a tervezet közigazgatási egyeztetésének megkezdésekor.

(2) A szakmai főosztály a javaslat Országgyűlés elé történő benyújtásának igényéről – a Kormány által elfogadott előterjesztés egy példányának, és a benyújtandó szövegszerű javaslat megküldésével – a kormányülést követően feljegyzésben a 3. §-ban foglaltak szerint haladéktalanul tájékoztatja a PKF-et, amely az abban foglalt, benyújtandó javaslatot egyezteti a KIM Parlamenti Titkárságával.

(3) A PKF

a) az esetleges pontosításokat a szakmai főosztállyal egyezteti,

b) az elfogadott pontosításokat a törvényjavaslaton, országgyűlési határozati javaslaton vagy jelentésen átvezeti,

c) az átvezetett pontosításokat a szakmai főosztálynak és a KIM Parlamenti Titkárságának visszamutatja.

(4) A szakmai főosztály a pontosításokkal kiegészített és visszamutatott benyújtandó javaslatot feljegyzésben – felsővezetői jóváhagyással – megküldi a PKF-nek.

(5) A PKF elkészíti a benyújtó levelet, amelyet az egyeztetett javaslattal együtt jóváhagyásra és aláírásra megküld a közigazgatási államtitkárnak. A benyújtó levelet az államtitkár által szignált javaslat szövegével együtt a KIM közigazgatási államtitkárának továbbítja.

(6) A PKF az irományszám ismeretében az Országgyűlési Hivatal Szervezési Főosztályával egyeztetett példányszámban papír alapon, valamint elektronikus úton is gondoskodik a benyújtásról.

12. § (1) A törvényjavaslatok, országgyűlési határozati javaslatok, jelentések és beszámolók beterjesztését követő három napon belül az érintett felsővezető elkészítteti a miniszteri expozét és megküldi a PKF-nek.

(2) Az érintett felsővezető az általános vitát követően – az általános vitában elhangzottakat, valamint a benyújtott módosító javaslatokat is figyelembe véve – miniszteri zárszó készítéséről gondoskodik a részletes vitához.

(3) A záróvitában elhangzó miniszteri felszólalás elkészítésének határideje a záróvitát megelőző második munkanap.

(4) A miniszteri expozét a PKF egyezteti a Kommunikációs Főosztállyal.

13. § A PKF folyamatosan tájékoztatja az érintett felsővezetőt, és a szakmai főosztályt a törvényjavaslat, országgyűlési javaslat, jelentés parlamenti tárgyalásának menetéről, a bizottsági és plenáris ülésekről, a beadott módosító indítványokról.

14. § (1) A költségvetési törvényjavaslat bizottsági tárgyalása során a PKF feladata a költségvetési törvényjavaslathoz beérkező összes módosító és kapcsolódó módosító javaslatról a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár tájékoztatása a tárcaálláspont kialakítása érdekében.

(2) A költségvetési törvényjavaslat tárgyalása során a bizottságokban való képviselet biztosításáért a Számvevőszéki és költségvetési, valamint a Gazdasági és informatikai bizottság tekintetében a közigazgatási államtitkár, más bizottságok vonatkozásában a bizottság feladatköre szerint leginkább érintett államtitkár a felelős.

15. § (1) A minisztériumot érintő indítványok plenáris és bizottsági tárgyalása során az érintett szakértőnek az esetleges miniszteri, vagy államtitkári tájékoztatás megadása érdekében – személyesen vagy telefonon – elérhetőnek kell lennie. Az elérhetőségről a PKF-et előzetesen tájékoztatni kell.

(2) A miniszter jogszabály-előkészítési felelősségébe tartozó indítványok plenáris és bizottsági tárgyalása során személyes szakértői jelenlét szükséges.

4. Képviselői önálló indítványok, módosító javaslatok véleményezése

16. § (1) Az Országgyűléshez nem a Kormány által benyújtott, de a miniszter feladat- és hatáskörét érintő önálló indítványokat a PKF megküldi az érintett felsővezetőnek, tájékoztatásul a szakmai főosztálynak. Az érintett felsővezető a megadott határidőre elkészítteti a tárcaálláspontot, a javaslat rövid összefoglalásával és támogatásának vagy elutasításának szakmai indokolásával.

(2) Ha a miniszter feladat- és hatáskörét érintő, de nem a Kormány által benyújtott önálló indítványt az Országgyűlés kijelölt bizottsága tárgysorozatba veszi, az érintett felsővezető gondoskodik a kormányálláspontra vonatkozó javaslat mielőbbi kialakításáról.

17. § (1) A minisztérium előkészítésében az Országgyűlés által tárgyalt törvényjavaslatokhoz és országgyűlési határozati javaslatokhoz beérkezett módosító indítványokat a PKF az általános vita és a részletes vita lezárásakor, továbbá a zárószavazás előtti módosító javaslat esetében annak benyújtásakor azonnal megküldi az érintett felsővezetőnek, tájékoztatásul a szakmai főosztálynak.

(2) Az érintett felsővezető a megadott határidőre elkészítteti a javaslat rövid összefoglalásával és támogatásának vagy elutasításának szakmai indokolásával a tárcaálláspontot és gondoskodik a kormányálláspontra vonatkozó javaslat mielőbbi kialakításáról.

(3) A szakmai főosztály a tárcaálláspontról kormány-előterjesztést készít, amelynek másolati példányát a PKF részére a 3. §-ban foglaltak szerint tájékoztatásul megküldi.

5. Minisztériumi képviselet az Országgyűlés bizottságaiban

18. § A minisztériumot érintő javaslatok országgyűlési bizottsági tárgyalása során minden esetben, más minisztériumokat érintő javaslatoknál kormányzati igény szerint, gondoskodni kell a megfelelő szintű képviseletről.

19. § (1) Az Országgyűlés bizottságaitól érkező meghívót a minisztériumot érintő napirendi pont megjelölésével a PKF feljegyzés kíséretében soron kívül e-mailben továbbítja az érintett felsővezetőnek, amelyről az érintett szakmai főosztálynak másolatot küld.

(2) Az államtitkár, helyettes államtitkár és a segítségére kijelölt személy a részvételi szándékot legkésőbb az ülés napján 8 óráig írásban jelezi a PKF-nek a tárcaképviseletet ellátó és a további résztvevők személyének, beosztásának és telefonos elérhetőségének feltüntetésével.

6. A minisztériumi képviselet ellátásához, a felsővezetői munka elősegítéséhez
és az Országgyűléssel történő kapcsolattartáshoz szükséges parlamenti állandó belépésre jogosító igazolványra való jogosultság

20. § (1) Az Országgyűlés épületébe és irodaházába állandó belépésre jogosító igazolvány igénylésére jogosult:

a) a kabinetfőnök, a kabinetfőnök-helyettes és a Miniszteri Kabinet munkatársai közül további 2 fő,

b) a Miniszteri Titkárság vezetője, és a Miniszteri Titkárság munkatársai közül további 2 fő,

c) az államtitkárságok titkárságvezetői és a titkárságok, vagy az államtitkár által irányított szervezeti egységek, valamint az államtitkár által irányított helyettes államtitkár irányításába tartozó szervezeti egységek munkatársai közül további 2 fő,

d) a helyettes államtitkárságok titkárságvezetői és a titkárságok, vagy a közvetlenül irányított szervezeti egységek munkatársai közül további 1 fő,

e) a PKF vezetője és a főosztály munkatársai,

f)4 az Igazgatási és Biztonsági Főosztály vezetője és a főosztály munkatársai közül további 2 fő,

g) a Kommunikációs Főosztály vezetője és a főosztály munkatársai közül további 3 fő,

h)5 a Protokoll Főosztály vezetője és a főosztály munkatársai közül további 1 fő,

i)6 a Jogszabály-előkészítő Főosztály vezetője.

(2) Az Országgyűlés épületébe és irodaházába állandó, vagy az egyes ülésszakok ideje alatt belépésre jogosító igazolvány igénylését indokolt esetben, a felsővezető részéről támogatott kérelem alapján, a parlamenti államtitkár engedélyezheti az Országgyűlés által a minisztérium rendelkezésére bocsátott kereten belül.

7. Záró rendelkezés

21. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

22. §7

1. melléklet a 13/2012. (V. 11.) NFM utasításhoz8

HATÁRIDŐK ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK A VÁLASZOK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÁLTALÁNOS MUNKARENDJE ALAPJÁN

Megnevezés

Benyújtás az Országgyűlés elnökéhez

Határidő szakmai főosztálynak a választervezet érintett felsővezetői jóváhagyással a Parlamenti Kapcsolatok Főosztályára történő küldésére

Határidő a Parlamenti Kapcsolatok Főosztálya részére a választervezet véglegesítésére, a miniszter és az államtitkár részére történő átadására

A válasz, illetve reagálás elmondására rendelkezésre álló időbeli és formai követelmények

Interpelláció

Ülést négy nappal megelőző munkanap 12 óráig.

Ülést három nappal megelőző munkanap 12 óra.

Ülést megelőző munkanap.

4 perc, 14-es Times New Roman betűtípus,
kb. 45 gépelt sor.

Kérdés

Ülést megelőző munkanap 12 óráig.

Ülést megelőző munkanap 10 óra előtt beadott kérdések esetén: aznap 13 óra, az ülést megelőző munkanap 10–12 óra között beadott kérdések esetén aznap 14 óra.

Ülést megelőző munkanap.

2 perc, 14-es Times New Roman betűtípus,
kb. 25 gépelt sor.

Azonnali kérdés

Ülés napján az ülés kezdete előtt
1 órával.

Az ülés napján, az ülés kezdetét követően
1 órával.

Ülés napján az ülés kezdetét követően
1 óra 30 perccel

2 + 1 perc, 14-es Times New Roman betűtípus,
kb. 25 + 10 gépelt sor.

Napirenden kívüli felszólalás

Ülés napján az ülés kezdete előtt
1 órával.

Az első ülésnapon a napirend előtti felszólalás esetén: az ülés kezdete előtt 20 perccel, napirend utáni és második, illetve további ülésnapi felszólalás esetén: az ülés kezdetét követően 2 órával

Az első ülésnapon napirend előtti felszólalás esetén: az ülés kezdetét megelőzően 10 perccel.
Az első ülésnapon napirend utáni és második, illetve további ülésnapi felszólalás esetén: az ülés kezdetét követően 3 órával.

5 perc, 14-es Times New Roman betűtípus,
kb. 50 gépelt sor.

Írásbeli kérdés

_____

A benyújtást követő
4. munkanap.

A benyújtást követő
6. munkanap.

_____

Képviselői levelek

_____

A PKF-hez érkezést követő
5. munkanap.

A PKF-hez érkezést követő 7. munkanap.

_____

Egyéb országgyűlési megkeresések

_____

A megkeresés szerinti határidőhöz igazodóan.

A megkeresés szerinti határidőhöz igazodóan.

_____

1

Az utasítást a 20/2020. (VII. 31.) ITM utasítás 22. §-a hatályon kívül helyezte 2020. augusztus 1. napjával.

2

Az 1. § (2) bekezdése a 2/2015. (I. 30.) NFM utasítás 8. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § a 2/2015. (I. 30.) NFM utasítás 8. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 20. § (1) bekezdés f) pontja a 2/2015. (I. 30.) NFM utasítás 8. § c) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 20. § (1) bekezdés h) pontja a 2/2015. (I. 30.) NFM utasítás 8. § d) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 20. § (1) bekezdés i) pontja a 2/2015. (I. 30.) NFM utasítás 8. § a) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 22. § a (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

8

Az 1. melléklet a 2/2015. (I. 30.) NFM utasítás 8. § e) és f) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére