• Tartalom

138/2012. (XII. 22.) VM rendelet

138/2012. (XII. 22.) VM rendelet

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes állatlétszám alapú agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról1

2012.12.23.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) és b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben történő megőrzésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 38/2010. (IV. 15.) FVM rendelet (a továbbiakban: R1.) 2. § (1) bekezdés 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

„1. állattartó: az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli jogalany, aki vagy amely regisztrált, a támogatási kérelmében elfogadott célprogrammal megegyező állattartó tenyészettel rendelkezik, és a Tenyészet Információs Rendszerben a támogatási kérelemben szereplő állatok tenyészetének állattartójaként – a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény szerinti regisztrációs számának feltüntetésével – szerepel, valamint viseli az állattartás költségeit;”

2. § Az R1. 23. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kifizetési kérelmet elektronikus úton évente február 1. és 28. között lehet benyújtani az MVH-hoz.”

3. § Az R1. a következő 33. §-sal egészül ki:

33. § E rendeletnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes állatlétszám alapú agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 138/2012. (XII. 22.) VM rendelet (a továbbiakban: 138/2012. (XII. 22.) VM rendelet) által megállapított 2. § (1) bekezdés 1. pontját a 138/2012. (XII. 22.) VM rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

4. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás részletes feltételeiről szóló 18/2011. (III. 9.) VM rendelet (a továbbiakban: R2.) 12. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatásra jogosult köteles a tartási helyen a tejtermelő szarvasmarha gondozását végző minden személlyel a takarmányozási receptúra tartalmát évente legalább egyszer az alkalmazáshoz szükséges mértékben megismertetni. A takarmányozási receptúrához kapcsolódó elméleti és gyakorlati oktatásról jelenléti ívet kell felvenni.”

5. § Az R2. 23. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A kifizetési kérelemben bejelentett legelőterület nagysága nem haladhatja meg az állattartó által, a kifizetési kérelem benyújtásának évét megelőző évben benyújtott egységes területalapú támogatási kérelmen „állandó legelő (legeltetett)”, „egyéb gyep (legeltetett)” vagy „fásított rét-legelő” hasznosítással bejelentett területek összegét.”

6. § Az R2. a következő 31. §-sal egészül ki:

31. § E rendeletnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes állatlétszám alapú agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 138/2012. (XII. 22.) VM rendelet [a továbbiakban: 138/2012. (XII. 22.) VM rendelet] által megállapított 12. § (4) bekezdését a 138/2012. (XII. 22.) VM rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

7. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a genetikai erőforrások megőrzése intézkedés keretében a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzéséhez nyújtandó támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 17/2012. (II. 29.) VM rendelet (a továbbiakban: R3.) 1. § (1) bekezdése a következő o) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

o) arculati elemek: a kedvezményezettnek a tájékoztatásra és nyilvánosságra vonatkozó rendelkezések értelmében, a támogatással megvalósított beruházáson feltüntetett,
oa) az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról szóló 1698/2005/EK tanácsi rendelet részletes alkalmazási szabályainak megállapításáról szóló 2006. december 15-i 1974/2006/EK bizottsági rendelet VI. melléklet 3.1. szerinti szlogen,
ob) az Európai Unió zászlajának logója,
oc) a Darányi Ignác Terv logója,
od) az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (a továbbiakban: ÚMVP) logója.”

8. § (1) Az R3. 6. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az ex situ megőrzés célprogram esetén támogatás igénybevételére az az állattartó jogosult, aki vállalja, hogy a tenyésztési programban előírt tenyésztéssel kapcsolatos kötelezettségek teljesítése mellett az elismert tenyésztőszervezet által kijelölt, a fajta fenntartása szempontjából kiemelten fontos)

c) a tenyészetében lévő vagy a megvásárolt apaállatot mesterséges termékenyítő állomáson, várományos bika telepen, vagy kancafedeztetési állomáson tartja.”

(2) Az R3. 6. §-a a következő (5)–(9) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A 6. melléklet szerinti kötelező tenyészetben tartás időszakának első napja
a) baromfifélék esetén a Baromfi Információs Rendszer szerinti termelésbe állítás napja,
b) a többi állatfaj estében,
ba) ha az állattartó apaállatjelöltet vásárol, akkor az apaállatjelölt vásárlásának napja,
bb) ha az állattartó apaállatjelöltet nevel fel tenyésztési célra, akkor az apaállatjelöltnek a kérelmező tenyészetébe kerülésének napja, ha a támogatási kérelem benyújtását megelőzően került az állattartó tenyészetébe az apaállatjelölt, akkor a támogatási kérelem benyújtásának napja,
bc) ha az állattartó apaállatot vásárol, akkor az apaállat vásárlásának napja.
(6) Az (5) bekezdés b) pont bb) alpontja esetében, amennyiben a támogatásra jogosult a támogatási időszakban több támogatási kérelmet nyújtott be, akkor a 6. melléklet szerinti kötelező tartási időszak kezdete a legutolsó támogatási kérelem benyújtásának napja.
(7) A 6. melléklet szerinti kötelező tenyészetben tartásnak a (6) bekezdésben megállapított naptól kezdődően folyamatosan fenn kell állnia.
(8) A magyar szürke szarvasmarha és a magyar házibivaly fajtákhoz tartozó bika központi felnevelésekor ugyanazon egyed esetén támogatás maximum két egymást követő gazdálkodási évben igényelhető.
(9) Kos és kecske bak központi felnevelése estén maximum 275 nap támogatható.”

9. § Az R3. 7. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A tenyésztésszervezés célprogram esetén támogatás igénybevételére az az elismert tenyésztőszervezet, vagy tenyésztőszervezetek szövetsége jogosult, amely vállalja, hogy)

a) a fajták megőrzéséért, a párosítási terv készítéséért és a vonalfenntartásért felelős tenyésztésvezetőt alkalmaz a génmegőrzési feladatok ellátására, és”

10. § Az R3. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § (1) Az in vitro megőrzés célprogram esetén a támogatásra jogosult köteles a támogatási időszak alatt az adott fajta egyedeitől genetikai anyagot mélyhűtve betárolni.
(2) Ha a vállalt feladat teljesítéséhez építéssel járó tevékenység elvégzése szükséges, úgy építési műszaki ellenőr alkalmazása vagy megbízása, valamint építési napló vezetése akkor is kötelező, ha a beruházás nem építési engedély köteles.
(3) Valamennyi gépnek, technológiai elemnek, építőanyagnak, szerkezeti elemnek minőségi tanúsítvánnyal kell rendelkeznie.”

11. § Az R3. 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tenyésztésszervezés célprogram esetén a támogatásra jogosult köteles a támogatási időszak kezdetétől annak végéig folyamatosan
a) tenyésztésvezetőt, és
b) ha az elismert tenyésztőszervezet által törzskönyvi ellenőrzésben tartott tenyészetek száma meghaladja a 25 tenyészetet, körzeti tenyésztőt
alkalmazni.”

12. § Az R3. 12. §-a a következő (7)–(10) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A 8. § a) és b) pontja szerinti kötelezettség vállalás esetén a támogatásra jogosult köteles az ismeretterjesztő anyagon, szakkönyvön, honlapon, vagy internetes felületen az arculati elemeket megjeleníteni.
(8) A 8. § c) pontja szerinti rendezvényszervezés esetén a támogatásra jogosult köteles a rendezvény helyén az arculati elemeket feltüntetni.
(9) A támogatásra jogosult a rendezvény megtartásáról köteles a rendezvény lezárását követően írásbeli emlékeztetőt készíteni, és azt a kifizetési kérelemmel együtt megküldeni az MVH-nak.
(10) Az írásbeli emlékeztető tartalmazza:
a) a rendezvény helyszínét, időpontját, a rendezvény céljának és eredményének rövid bemutatását,
b) legalább 10 darab, a rendezvény főbb programjait és a rendezvényen elhelyezett arculati elemeket bemutató dátumozott fotót.”

13. § Az R3. 15. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Ha a kérelmező támogatási kérelme több fajtára irányul, akkor az (1) bekezdés szerinti többletpont a törzskönyvi nyilvántartás szerinti legalacsonyabb létszámmal rendelkező fajta alapján kerül beszámításra.”

14. § Az R3. 16. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A támogatási időszak alatt a támogatásra jogosult az MVH-hoz benyújtott, az MVH által rendszeresített nyomtatványon visszavonhatja)

c) a 2. § (1) bekezdés c) és d) pontja szerinti célprogramok esetében a támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó támogatási határozatban foglalt támogatási igény legfeljebb 25%-át.”

15. § Az R3. 19. § (1) bekezdése a következő e) és f) ponttal egészül ki:

(A kifizetési kérelmet gazdálkodási évente, a tárgyévet követő május 1. és május 31. között lehet postai úton benyújtani az MVH-hoz, az MVH honlapján közleményben közzétett nyomtatványon. A nyomtatványnak legalább a következő adatokat kell tartalmaznia)

e) in vitro megőrzés célprogram esetén, amennyiben a vállalt feladat teljesítéséhez építéssel járó tevékenység elvégzése szükséges:
ea) a jogerős építési engedély hiteles másolatát – beleértve az engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki tervdokumentációt és műszaki leírást – vagy az illetékes építésügyi hatóság igazolását arról, hogy a tevékenység nem építési engedélyköteles;
eb) engedélyköteles építési tevékenység esetén az ügyfél nevére szóló jogerős használatbavételi engedély egy példányát vagy annak hiteles másolatát;
ec) nem engedélyköteles építési tevékenység esetén a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv másolatát;
ed) építéssel érintett terület tulajdoni lapjának másolatát, valamint a térképrészlet másolatát;
ef) amennyiben az építéssel érintett terület nem a kérelmező tulajdonában van, akkor a tulajdonos bizonyító erejű hozzájáruló nyilatkozatát, mely legalább a támogatási időszakra szól;
eg) az elszámolni kívánt bizonylathoz Építési normagyűjtemény szerinti bontású számlarészletezőt;
eh) építési műszaki ellenőr alkalmazását alátámasztó dokumentum másolatát;
ei) építési napló és felmérési napló másolatát;
f) in vitro megőrzés célprogram esetén valamennyi gép, technológiai elem minőségi tanúsítványának másolatát.”

16. § Az R3. 20. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) In vitro megőrzés célprogram esetén az építéssel járó tevékenységek kivitelezése, valamint a gépek, technológiai elemek beszerzése csak a szükséges engedélyek, minőségi tanúsítványok megléte esetén támogatható.
(7) In vitro megőrzés célprogram esetén az építési tevékenységek költségeinek kifizetése csak a műszaki átadás-átvétel után lehetséges.”

17. § Az R3. 21. §-a a következő (4)–(6) bekezdésekkel egészül ki:

„(4) In vitro megőrzés célprogram esetén a (2) bekezdés b) pontja szerinti ellenőrzést az MVH minden kifizetési kérelmet benyújtónál évente elvégzi.
(5) A (4) bekezdés szerinti ellenőrzés során az MVH kikérheti az agrárpolitikáért és agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter által vezetett minisztérium állatgenetikai erőforrások megőrzéséért felelős részlegének szakmai véleményét az előírások betartására vonatkozóan.
(6) Az állatokra és a tenyészetre vonatkozó adminisztratív ellenőrzés során kizárólag azon adatok tekinthetőek a támogatás szempontjából elfogadottnak, amelyek az ENAR nyilvántartásba bejelentésre kerültek és a nyilvántartásban szerepelnek. Az ENAR nyilvántartásba bejelentett adtok helyességéért, a bejelentés elmaradásáért vagy határidőn túli teljesítésért a kérelmező felelős annak minden jogkövetkezményével együtt.”

18. § Az R3. 22. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) Ha a támogatásra jogosult tájékoztatás és ismeretterjesztés célprogram esetén a támogatási időszakra vonatkozóan 50%-nál kisebb összegre nyújt be kifizetési kérelmet, mint a támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó támogatási határozatban jóváhagyott támogatási összeg, akkor a célprogramra vonatkozó támogatás ötödik gazdálkodási évre vonatkozó részének 50%-a nem kerül kifizetésre.”

19. § Az R3. a következő 28. §-sal egészül ki:

28. § E rendeletnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes állatlétszám alapú agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 138/2012. (XII. 22.) VM rendelet (a továbbiakban: 138/2012. (XII. 22.) VM rendelet) által megállapított 1. § (1) bekezdés o) pontját, 6. § (1) bekezdés c) pontját, 6. § (5)–(9) bekezdést, 7. § (1) bekezdés a) pontját, 9. §-át, 11. § (1) bekezdését, 12. § (7)–(10) bekezdését, a 13. § (1) bekezdés c) pont cc) alpontját, 15. § (6) bekezdését, 16. § (1) bekezdés c) pontját, 19. § (1) bekezdés e) és f) pontját, 20. § (6) és (7) bekezdését, 21. § (4)–(6) bekezdését, a 3. mellékletét, és a 6. mellékletét a 138/2012. (XII. 22.) VM rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

20. § (1) Az R3. 3. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az R3 6. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

21. § Az R3. 13. § (1) bekezdés c) pont cc) alpontjában a „tenyésztésvezetők” szövegrész helyébe a „tenyésztésvezető” szöveg lép.

22. § Hatályát veszti az R3. 8. § f) pontja.

23. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 138/2012. (XII. 22.) VM rendelethez

1.    Az R3. 3. melléklet 1. pontja szerinti táblázat C:4–C:7 összevont mezője helyébe a következő mező lép:

 

 

C

 

4.

Támogatási kérelem szerint

 

5.

 

6.

 

7.

2.    Az R3. 3. melléklet 2. pontja szerinti táblázat A:10 mezője helyébe a következő mező lép:

 

 

A

 

10.

Központi apaállat-jelölt nevelést végez

3.    Az R3. 3. melléklet 2. pontja szerinti táblázat C:6-C:9 összevont mezője helyébe a következő mezőlép:

 

 

C

 

6.

Törzskönyvi nyilvántartás 2012. január 1-jei állapota szerint

 

7.

 

8.

 

9.

4.    Az R3. 3. melléklet 3. pontja szerinti táblázat C:4-C:7 összevont mezője helyébe a következő mező lép:

 

 

C

 

4.

Törzskönyvi nyilvántartás 2012. január 1-jei állapota szerint

 

5.

 

6.

 

7.

5.    Az R3. 3. melléklet 4. pontjában foglalt táblázat címe helyébe a következő rendelkezés lép:
„Tájékoztatás és ismeretterjesztés”
6.    Az R3. 3. melléklet 4. pontja szerinti táblázat A:8 és az A:9 mezője helyébe a következő mezők lépnek:

 

 

A

 

8.

Az állatállományok genetikai jellemzőit vagy a beltenyésztettség mértékét meghatározza

 

9.

Az állatgenetikai erőforrásokkal foglalkozó nemzetközi szervezetben tagdíjat fizet

7.    Az R3. 3. melléklet 4. pontja szerinti táblázat C:4-C:7 összevont mezője helyébe a következő mező lép:

 

 

C

 

4.

Törzskönyvi nyilvántartás 2012. január 1-jei állapota szerint

 

5.

 

6.

 

7.

2. melléklet a 138/2012. (XII. 22.) VM rendelethez

1.    Az R3. 6. melléklete szerinti táblázat C:5 és C:6 mezője helyébe a következő mezők lépnek:

 

 

C

 

5.

48

 

6.

48

2.    Az R3. 6. melléklete szerinti táblázat B:10 és C:10 mezője helyébe a következő mezők lépnek:

 

 

B

C

 

10.

6

6

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2012. december 24. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére