• Tartalom

14/2012. (II. 24.) HM utasítás

14/2012. (II. 24.) HM utasítás

a honvédelmi szervezetek jogi képviseletének egyes szabályairól1

2012.02.26.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja alapján – figyelemmel a honvédelmi szervezetek jogi képviseletéről szóló 18/2011. (XII. 29.) HM rendeletre – a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe és közvetlen irányítása alá tartozó, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hadrendje szerinti szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek), és az azok jogi képviseletét – a honvédelmi szervezetek jogi képviseletéről szóló 18/2011. (XII. 29.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) hatálya alá tartozó eljárásokban (a továbbiakban: ügyekben) – ellátó, jogi végzettséggel rendelkező kormánytisztviselőkre, közalkalmazottakra és katonákra (a továbbiakban együtt: jogi munkatárs) terjed ki.

(2) A HM jogi képviselet ellátásáért felelős szerve a HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály (a továbbiakban: HM IJKF).

2. § (1) Az R. hatálya alá tartozó meghatalmazás tartalmazhatja azoknak a jogi munkatársaknak a megjelölését is, akik a meghatalmazott jogi munkatárs helyettesítésére jogosultak.

(2) A HM IJKF az R. 3. § (2) bekezdése alapján akkor hatalmazza meg a – lehetőség szerint jogi szakvizsgával rendelkező – jogi munkatársat, ha azt az ügy tárgya, illetve az eljáró bíróság vagy más hatóság székhelye indokolja.

3. § (1) A jogi munkatárs az ügy bármely szakaszában kezdeményezheti a jogi képviselet HM IJKF általi átvételét, illetve a jogi képviselet körében szakmai tanácsot kérhet. A HM IJKF a jogi képviselet átvételéről hozott döntését a megkeresés kézhezvételétől számított 8 napon belül írásban közli.

(2) A HM IJKF az ügyben félként szereplő honvédelmi szervezet állományába tartozó jogi munkatárs által képviselt ügyről soron kívül tájékoztatást kérhet, és írásban a jogi képviseleti tevékenységre vonatkozó szakmai utasítást adhat.

4. § (1) A honvédelmi szervezet a jogi képviseletet igénylő ügy keletkezésekor haladéktalanul értesíti a HM IJKF-et, és az ügy – R. 2. §-a vagy 3. § (1) bekezdése szerinti – tárgya alapján a HM IJKF-nek, illetve az MH Honvédkórháznak megküldi

a) a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet,

b) az idéző végzést,

c) a keresetlevelet és annak mellékleteit,

d) a keresettel támadott munkáltatói intézkedést tartalmazó okmányokat,

továbbá megteszi a jogi képviselet ellátásával kapcsolatban szükséges egyéb intézkedéseket.

(2) A HM IJKF – az R. 3. § (1) bekezdésében és 6. §-ában felsorolt ügyek kivételével – az értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül, az R. 5. §-ának előírásait is figyelembe véve dönt az R. 3. § (2) bekezdése és 4. §-a alapján az eljárásban félként szereplő honvédelmi szervezetben szolgálatot teljesítő jogi munkatárs meghatalmazásáról vagy ügyvéd meghatalmazásának a miniszternél történő kezdeményezéséről. A HM IJKF a döntéséről az értesítést küldő honvédelmi szervezetet haladéktalanul tájékoztatja.

(3) A (2) bekezdés szerinti döntés hiányában a jogi képviseletet a HM IJKF látja el.

5. § (1) A honvédelmi szervezet végrehajtható követelésének önkéntes teljesítése hiányában a jogi munkatárs a végrehajtható okirat kiállítására irányuló kérelmet (a továbbiakban: kérelem) terjeszt elő, és azt a végrehajtható okirattal együtt az R. 6. § b) pontjában meghatározott jogi képviselet további ellátása érdekében a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalnak (a továbbiakban: HM FHH) haladéktalanul megküldi,

a) amennyiben a követelés jogosultja a HM FHH,

b) a területfelhasználási és telekalakítási engedélyezési, a kisajátítási, az elhelyezési, az infrastrukturális, továbbá a lakhatási támogatással és az ingatlannal kapcsolatos egyéb ügyekben.

(2) A kérelmet és a végrehajtható okiratot – az R. 3. § (1) bekezdés és 6. § a) pont, valamint az (1) bekezdés hatálya alá tartozó ügyek kivételével – az R. 6. § c) pontjában meghatározott jogi képviselet további ellátása érdekében a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatalnak (a továbbiakban: HM KPH) kell haladéktalanul megküldeni.

6. § (1) A honvédelmi szervezetre pénzügyi kötelezést tartalmazó jogerős bírósági határozat egy példányát a teljesítés érdekében a jogi munkatárs a kézhezvételtől számított nyolc munkanapon belül a HM KPH-nak megküldi. A határozat jogerejét – amennyiben arról maga nem rendelkezik – a jogi munkatárs a bíróság által kiadott határozattal vagy záradékkal igazolja.

(2) A kifizetés teljesítéséhez szükséges adatokat a jogi munkatárs az (1) bekezdés szerinti határozattal együtt küldi meg a HM KPH-nak.

(3) Amennyiben a határozat a honvédelmi szervezetre nem pénzügyi kötelezést tartalmaz, azt az (1) bekezdésben foglaltak szerint a HM IJKF-nek is meg kell küldeni.

7. § (1) Ha a perbeli vagy a peren kívüli egyezség a honvédelmi szervezet pénzügyi kötelezettségére is kiterjed, az egyezség tervezetét – a HM KPH jogi munkatársa által képviselt ügyek kivételével – a pénzügyi fedezet véleményezése céljából a HM KPH-nak meg kell küldeni.

(2) Az R. 3. § (2) bekezdése alapján eljáró jogi munkatárs a perbeli és a peren kívüli egyezség megkötése előtt – a 8. § kivételével – az egyezség tervezetét az ügyhöz kapcsolódó összes egyéb irattal véleményezésre megküldi a HM IJKF-nek.

(3) A HM KPH, illetve a HM IJKF az egyezség tervezetét a kézhezvételétől számított 15 napon belül – amennyiben az eljáró bíróság vagy más hatóság az egyezségre vonatkozó nyilatkozattételre ennél rövidebb határidőt állapít meg, úgy e határidőre figyelemmel – véleményezik, és erről a jogi munkatársat az iratok visszaküldésével egyidejűleg soron kívül tájékoztatják.

(4) Vélemény kérésének hiányában vagy a véleményben foglaltak ellenében egyezség nem köthető. A határidőn belül visszaküldött véleményben foglalt feltételek az egyezség megkötésére irányadóak.

8. § Ha a honvédelmi szervezet követelés jogosultja, és a kötelezett a követelést jogcímében, összegszerűségében és esedékességében is elismeri, a jogi munkatárs jogosult perben és peren kívül a részletfizetésről történő megállapodás megkötésére azzal, hogy

a) a havi részlet mértéke 10 ezer Ft/hó összegnél alacsonyabb, a futamidő pedig 60 hónapnál hosszabb nem lehet, továbbá

b) a részletfizetés teljes futamidejére a törvényes késedelmi kamatot kell számítani, és

c) ki kell kötni, hogy bármely részlet megfizetésének elmulasztása esetén a teljes hátralék egy összegben válik esedékessé.

9. § (1) A honvédelmi szervezet az R. hatálya alá tartozó, folyamatban lévő ügyeiről és az eljárás állásáról negyedévente, a naptári negyedévet követő hónap 5. napjáig írásban tájékoztatást ad a HM IJKF-nek, a HM IJKF által meghatározott tartalommal és formában.

(2) Az ügydöntő, valamint az annak jogerőre emelkedését megállapító határozat egy másolati példányát soron kívül, de legfeljebb a kézhezvételétől számított 8 napon belül a HM IJKF-nek meg kell küldeni.

10. § (1) Jelen utasítás honvédelmi szervezeteknél történő végrehajtását a HM IJKF folyamatosan ellenőrzi. Az ellenőrzési tevékenység iratbekérést, helyszíni iratellenőrzést és egyes eljárási cselekményeknél való jelenlétet is magában foglalhat.

(2) Ha a HM IJKF az ellenőrzés során szabálytalanságot tapasztal, arról a honvédelmi szervezet vezetőjét tájékoztatja, és felhívja a szabálytalanság megszüntetésére, szükség esetén felelősségre vonást kezdeményez.

(3) A HM IJKF időszakonként a honvédelmi szervezetek vezetőivel előzetesen egyeztetett időpontban a honvédelmi szervezetek jogi munkatársai részére szóbeli tájékoztatót tart. Szakmai értekezlet vagy egyeztetés tartását, a felmerült kérdések megjelölésével a honvédelmi szervezet vezetője is kezdeményezheti.

11. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) A Honvédelmi Minisztérium, valamint az irányítása alá tartozó egyes szervezetek szervezeti és létszám-racionalizálásának feladatairól szóló 103/2011. (IX. 23.) HM utasítás alapján meghatározott szervezési időszak alatt a jelen utasítás hatálybalépésekor a nála már folyamatban lévő ügyekben a jogi képviseleti feladatokat – az ügy HM IJKF-nek történő átadásáig – a HM FHH látja el.

(3)2

1

Az utasítást a 72/2013. (XI. 29.) HM utasítás 15. §-a hatályon kívül helyezte 2013. november 30. napjával.

2

A 11. § (3) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére