• Tartalom

15/2012. (III. 14.) NFM rendelet

15/2012. (III. 14.) NFM rendelet

a földgáz biztonsági készlet mértékéről, értékesítéséről és visszapótlásáról szóló 13/2011. (IV. 7.) NFM rendelet módosításáról1

2012.03.15.

A földgáz biztonsági készletezéséről szóló 2006. évi XXVI. törvény 13. § (3) és (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 84. § f) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A földgáz biztonsági készlet mértékéről, értékesítéséről és visszapótlásáról szóló 13/2011. (IV. 7.) NFM rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 2/A. §-sal egészül ki:

2/A. § (1) A földgáz biztonsági készlet mértéke 2012. március 20-tól 815 millió m3 mobil földgázkészlet.
(2) Az (1) bekezdés szerinti földgáz biztonsági készlet mértékhez tartozó
a) betárolási kapacitás 342 millió MJ/nap,
b) kitárolási kapacitás 684 millió MJ/nap.”

2. § (1) Az R. 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (a továbbiakban: Szövetség) a 2011. január 15-én meghatározott 1200 millió m3 készletmérték és a 2/A. § szerinti készletmérték közötti földgázkészletet
a) az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók ellátásbiztonsága érdekében, az egyetemes szolgáltatóknak értékesítésre történő felajánlás céljából a 2004. január 1-jén földgáz közüzemi nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező engedélyes földgáz-kereskedelmi engedéllyel rendelkező jogutódja részére 2,9 millió GJ,
b) a távfűtésben részesülő fogyasztók ellátásbiztonsága érdekében, a távhő- és kapcsoltan hőtermelő társaságoknak értékesítésre történő felajánlás céljából azon földgáz-kereskedelmi engedélyes részére, amely olyan vállalatcsoport tagja, amelynek valamely tagja vagy jogelődje a villamos energiáról szóló 2001. évi CX. törvény szerinti közüzemi nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezett, 6,8 millió GJ, és
c) a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 64/A. §-a szerinti közintézményi felhasználó ellátásbiztonsága érdekében, a b) pontban meghatározott engedélyes részére, 3,4 millió GJ
[a továbbiakban az a)–c) pontban meghatározott engedélyesek együtt: kedvezményezett] megosztásban, az a) pontban foglalt esetben 137 millió MJ/nap, a b) pontban foglalt esetben 137 millió MJ/nap kitárolási kapacitással értékesíti.”

(2) Az R. 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és a § a következő (3a) bekezdéssel egészüli ki:

„(3) A Szövetség és az (1) bekezdés b) pontja szerinti kedvezményezett a (2) bekezdés alapján megkötött szerződést az (1) bekezdés c) pontja szerinti földgázmennyiség értékesítése érdekében 2012. március 15-ig módosítja.
(3a) A készletértékesítés során az (1) bekezdés szerinti földgázkészlet értékesítési ára megegyezik a 2011. január 15. napján meghatározott 1200 millió m3 földgáz készlet átlagos beszerzési árával.”

(3) Az R. 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és a § a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A Szövetség az (1) bekezdés c) pontja szerint értékesített földgázmennyiséget 2012. március 20. napjától adja tulajdonba. E földgázmennyiség igénybevétele során az (1) bekezdés b) pontja szerinti kedvezményezett a 6. § (6) bekezdése szerinti tárolói kapacitásokat használja fel.
(6) A kitárolás során az Üzemi és Kereskedelmi Szabályzat (a továbbiakban: ÜKSZ), valamint a biztonsági készletezésre igénybe vett földgáztároló üzletszabályzata az irányadó.”

3. § Az R. 5. § (4) bekezdés b)–d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek, és a bekezdés a következő e) ponttal egészül ki:

(A kedvezményezett a Szövetségnek a földgázt az alábbi feltételekkel köteles értékesíteni:)

b) a kedvezményezett minden év január 15-ig megadja a Szövetségnek a visszatárolásra tervezett földgáz egység árát, amely nem lehet nagyobb, mint a forrásszerződései alapján számított súlyozott átlagár,
c) ha a Szövetség a b) pontban foglalthoz képest kedvezőbb, magyar határponton meghatározott árú ajánlattal rendelkezik, úgy a kedvezményezett jogosult és köteles azt leszerződni, amennyiben a Szövetség rendelkezésére álló ajánlat szerinti földgáz árat saját forrásból biztosítani nem tudja,
d) a visszapótlás során a szállítással és a betárolással kapcsolatos költségeket a kedvezményezett köteles megfizetni,
e) ha a kedvezményezett a b) pont szerinti kötelezettségének nem tesz eleget, a visszatárolásra tervezett földgáz ára megegyezik a Szövetség által a készletértékesítés során a 4. § (3a) bekezdése szerint érvényesített árral.”

4. § Az R. 6. §-a a következő (6)–(7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti kedvezményezett a 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti földgázmennyiséget az (5) bekezdés a) pontjában biztosított betárolási kapacitás felhasználásával, továbbá 274 millió MJ/nap kitárolási kapacitással veszi igénybe.
(7) A Szövetség a (6) bekezdés szerinti kitárolási kapacitás díját a tárolási szerződés szerinti kapacitásdíjra tekintettel határozza meg. A (6) bekezdés szerinti kitárolási kapacitás díja a tárolási szerződés szerinti kapacitásdíjat nem haladhatja meg.”

5. § Az R. 7/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

7/A. § (1) A 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti kedvezményezett az 5. § (4) bekezdés b) pontja szerinti kötelezettségnek a 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti földgázmennyiség tekintetében 2012. március 16. napjáig tesz eleget.
(2) E rendeletnek a földgáz biztonsági készlet mértékéről, értékesítéséről és visszapótlásáról szóló 13/2011. (IV. 7.) NFM rendelet módosításáról szóló 15/2012. (III. 14.) NFM rendelet (a továbbiakban: Módr.) 3. §-ával megállapított, 5. § (4) bekezdés e) pontját a Módr. hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban, illetve meg nem kezdett vagy végre nem hajtott visszapótlások esetén akkor kell alkalmazni, ha a kedvezményezett az 5. § (4) bekezdés b) pontja szerinti kötelezettségének a Módr. hatálybalépését követő napig nem tesz eleget.
(3) A (2) bekezdésben foglaltak kivételével e rendeletnek a Módr.-rel megállapított rendelkezéseit a Módr. hatálybalépéséig meg nem kezdett vagy végre nem hajtott visszapótlások esetén kell alkalmazni.”

6. § Az R. 4. § (2) bekezdésében az „(1) bekezdés szerint” szövegrész helyébe az „(1) bekezdés a)–b) pontja szerint” szöveg, az „ajánlja fel a kedvezményezettnek” szövegrész helyébe az „ajánlja fel az ott meghatározott kedvezményezettnek” szöveg, 4. § (4) bekezdésében az „az értékesített földgázkészletet” szövegrész helyébe az „az (1) bekezdés a)–b) pontja szerint értékesített földgázkészletet” szöveg, 5. § (1) bekezdésében a „földgázmennyiséget a” szövegrész helyébe a „földgázmennyiség különbözetet a” szöveg, 5. § (4) bekezdés a) pontjában a „4. § (3) bekezdésben” szövegrész helyébe a „4. § (3a) bekezdésében” szöveg, 6. § (5) bekezdésében a „4. § (1) bekezdés szerinti” szövegrész helyébe a „4. § (1) bekezdés a)–b) pontja szerinti” szöveg lép.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 7. §-a alapján hatályát vesztette 2012. március 16. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére