• Tartalom

16/2012. (VI. 28.) NGM rendelet

16/2012. (VI. 28.) NGM rendelet

a Magyar Export-Import Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a Magyar Exporthitel Biztosító Zártkörűen Működő Részvénytársaság központi költségvetéssel történő elszámolásának részletes szabályairól szóló 16/1998. (V. 20.) PM rendelet módosításáról1

2012.07.19.

A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi XLII. törvény 26. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VI. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A Magyar Export-Import Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a Magyar Exporthitel Biztosító Zártkörűen Működő Részvénytársaság központi költségvetéssel történő elszámolásának részletes szabályairól szóló 16/1998. (V. 20.) PM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Eximbank a (2) bekezdésben előírt beszámolóval egyidejűleg ügyletenként is teljesíti a Magyar Államkincstár részére a 10. mellékletben foglalt 1. és 2. táblázat szerinti adatszolgáltatást. A Magyar Államkincstár az Eximbankot hiánypótlásra vagy kijavításra szólítja fel, ha az e bekezdésben szereplő táblázatok hiányosak vagy hiányoznak. Az Eximbank 5 munkanapon belül gondoskodik a hiánypótlás teljesítéséről.”

2. § Az R 2. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az Eximbank a (3) bekezdés szerinti garanciaügyletek tényleges beváltásának összegéről, devizaneméről és értéknapjáról a hiánytalanul kitöltött 10. mellékletben foglalt 3. vagy 4. táblázat szerinti adatszolgáltatás egyidejű teljesítésével, legkésőbb a beváltásra vonatkozó igény Eximbankhoz történő beérkezését követő munkanapon értesíti a Magyar Államkincstárat, és egyidejűleg – számlaszámának megjelölésével – kéri a beváltott garanciának megfelelő összeg költségvetés terhére történő folyósítását. Amennyiben a garanciavállalásra vonatkozó döntés az Eximbank döntéshozatal időpontjában hatályos alapszabálya szerint az igazgatóság, a felügyelő bizottság vagy a közgyűlés hatáskörébe tartozott, a költségvetésből történő folyósításhoz az e bekezdésben szereplő ellenőrző táblázatokat a felügyelő bizottság elnöke is aláírja. A Magyar Államkincstár az e bekezdésben szereplő hiánytalanul kitöltött táblázatok esetén – a fedezetnyújtás alapját képező ügylet és a garanciaügylet tartalmi vizsgálata nélkül – az igénylés beérkezésétől számított 5 munkanapon belül átutalja a fizetendő összeget az Eximbank által megjelölt devizanemben és számla javára. A Magyar Államkincstár az Eximbankot az 5 munkanapos határidőn belül hiánypótlásra vagy kijavításra szólítja fel, ha a táblázatok hiányosak vagy hiányoznak. Az Eximbank 5 munkanapon belül gondoskodik a hiánypótlás teljesítéséről. Hiánypótlás esetén az 5 munkanapos átutalási határidő a hiánypótlás Magyar Államkincstárhoz történő beérkezésének napját követő munkanapon kezdődik.”

3. § Az R. 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az Eximbank a jutalék folyósításához a (2) bekezdés szerinti átutalást követő hónap 15. munkanapjáig elkészíti a 2. számú melléklet szerinti kimutatást a Magyar Államkincstár számára, és a (4) bekezdés szerint megállapítja a jutalék összegét. A kimutatás alapján kiállított számla megküldésével egyidejűleg igényli a jutalék összegét a Magyar Államkincstártól a 10032000-01457058 NAV Egyéb pénzügyi elszámolások kiadási számláról. A Magyar Államkincstár az igénylés beérkezésétől számított 5 munkanapon belül átutalja a jutalék összegét az Eximbank által megadott számla javára, amennyiben a jutalék alapját képező befizetés megérkezett az e bekezdésben megjelölt számlára. Amennyiben a jutalék alapját képező befizetés a jutalék igény beérkezésekor még nem érkezett meg az e bekezdésben megjelölt számlára, az 5 munkanapos átutalási határidő az összeg beérkezésének napját követő munkanapon kezdődik.”

4. § Az R. 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Mehib Zrt. a biztosított ügylet kárigény bejelentésének a Mehib Korm. rendelet alapján történő beérkezését követő 5 munkanapon belül megküldi a Magyar Államkincstár részére a 11. mellékletben foglalt 1. vagy 2. táblázat szerinti adatszolgáltatást. A Magyar Államkincstár a Mehib Zrt.-t hiánypótlásra vagy kijavításra szólítja fel, ha a táblázatok hiányosak vagy hiányoznak. A Mehib Zrt. 5 munkanapon belül gondoskodik a hiánypótlás teljesítéséről.”
„(5) A Mehib Zrt. a (4) bekezdés szerint bejelentett biztosítási események miatti tényleges fizetések összegéről, devizaneméről és értéknapjáról a 11. mellékletben foglalt 3. vagy 4. táblázat megküldésével értesíti a Magyar Államkincstárat, és egyidejűleg – számlaszámának megjelölésével – kéri a biztosításból eredően fizetendő összeg költségvetés terhére történő folyósítását. Amennyiben a biztosítási fedezet nyújtásáról szóló döntés a Mehib Zrt. döntéshozatal időpontjában hatályos alapszabálya alapján az igazgatóság, a felügyelő bizottság vagy a közgyűlés hatáskörébe tartozott, a költségvetésből történő folyósításhoz az e bekezdésben szereplő ellenőrző táblázatokat a felügyelő bizottság elnöke is aláírja. A Magyar Államkincstár az e bekezdésben szereplő hiánytalanul kitöltött táblázatok esetén – a fedezetnyújtás alapját képező ügylet és a biztosítási ügylet tartalmi vizsgálata nélkül – az igénylés beérkezésétől számított 5 munkanapon belül átutalja a fizetendő összeget a Mehib Zrt. által megjelölt devizanemben és számla javára. A Magyar Államkincstár a Mehib Zrt.-t az 5 munkanapos határidőn belül hiánypótlásra vagy kijavításra szólítja fel, ha a táblázatok hiányosak vagy hiányoznak. A Mehib Zrt. 5 munkanapon belül gondoskodik a hiánypótlás teljesítéséről. Hiánypótlás esetén az 5 munkanapos határidő a hiánypótlás Magyar Államkincstárhoz történő beérkezését követő munkanapon kezdődik.”

6. § Az R. 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Mehib Zrt. a jutalék folyósításához a 7. § (3) bekezdése szerinti átutalást követő hónap 15. munkanapjáig a Magyar Államkincstár számára a 7. számú melléklet szerint jelentést készít, amelyet egyidejűleg megküld az államháztartásért felelős miniszter számára és a (2) bekezdés szerint megállapítja a jutalék összegét. A kimutatás alapján kiállított számla megküldésével egyidejűleg igényli a jutalék összegét a Magyar Államkincstártól a 10032000-01457058 NAV Egyéb pénzügyi elszámolások kiadási számláról. A Magyar Államkincstár az igénylés beérkezésétől számított 5 munkanapon belül átutalja a jutalék összegét a Mehib Zrt. által megjelölt számla javára, amennyiben a jutalék alapját képező befizetés megérkezett az e bekezdésben megjelölt számlára. Amennyiben a jutalék alapját képező befizetés a jutalék igény beérkezésekor még nem érkezett meg az e bekezdésben megjelölt számlára, az 5 munkanapos átutalási határidő az összeg beérkezésének napját követő munkanapon kezdődik.”

7. § Az R. a következő 9. §-sal egészül ki.

9. § (1) A devizában történő állami kifizetések és megtérülések elszámolásánál alkalmazott kifizetéskori és jóváíráskori árfolyamok alkalmazásából, valamint az egyéb okból eredő eltérések egyeztetéséhez a tárgynegyedévet követő hónap 15-éig két példányban megküldi
a) az Eximbank a társaság adatait tartalmazó 9. mellékletben foglalt 1. táblázatot,
b) a Mehib Zrt. a társaság adatait tartalmazó 9. mellékletben foglalt 2. táblázatot
a Magyar Államkincstár részére.
(2) A Magyar Államkincstár a táblázatok beérkezésétől számított 10 munkanapon belül megküldi a kincstári adatokkal kiegészített (1) bekezdés a) pontjában szereplő táblázat egy példányát az Eximbank, az (1) bekezdés b) pontjában szereplő táblázat egy példányát a Mehib Zrt. részére.”

8. § Az R. 10/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Eximbank és a Mehib Zrt. auditált éves beszámolójuk elfogadását követő 15 munkanapon belül megküldik az államháztartásért felelős miniszter részére a hivatalosan támogatott exporthitelek terén bizonyos iránymutatások alkalmazásáról, valamint a 2001/76 és a 2001/77/EK tanácsi határozat hatályon kívül helyezéséről szóló 2011. november 16-i 1233/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 5. cikkében és az I. Melléklet 1. és 2. pontjában előírt jelentésekre vonatkozó javaslataikat angol nyelven.”

9. § Az R. a következő 13. §-sal egészül ki:

13. § (1) A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság központi költségvetéssel történő elszámolásának részletes szabályairól szóló 16/1998. (V. 20.) PM rendelet módosításáról szóló 16/2012. (VI. 28.) NGM rendelet (a továbbiakban: R.) hatálybalépését megelőzően a 10/A. § (1) bekezdésében foglaltak szerint az államháztartásért felelős miniszter részére postára adott papír alapú értesítések alapján teljesítendő átutalásokat az államháztartásért felelős miniszter az R. hatálybalépését megelőzően hatályos szabályok szerint teljesíti.
(2) E rendeletnek az R. 1. §-ával megállapított 2. § (3) bekezdésében, 2. §-ával megállapított 2. § (4) bekezdésében, 4. §-ával megállapított 5. § (4) bekezdésében, 5. §-ával megállapított 5. § (5) bekezdésében, 7. §-ával megállapított 9. §-ában előírt rendelkezéseket az Eximbank és a Mehib Zrt. az R. hatálybalépését követő első elszámolási időszakra teljesíti először.”

10. § Az R. a következő 14. §-sal egészül ki:

14. § A 10/A. § (2) bekezdése a hivatalosan támogatott exporthitelek terén bizonyos iránymutatások alkalmazásáról, valamint a 2001/76 és a 2001/77/EK tanácsi határozat hatályon kívül helyezéséről szóló 2011. november 16-i 1233/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben foglalt előírások végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.”

11. § Az R. az 1–3. melléklet szerinti 9–11. melléklettel egészül ki.

12. § (1) Az R. 2. § (5) bekezdésében az „államháztartásért felelős minisztert.” szövegrész helyébe az „államháztartásért felelős minisztert és a Magyar Államkincstárat.” szöveg lép.

(2) Az R. 4. § (5) bekezdésében az „az államháztartásért felelős miniszter” szövegrészek helyébe a „a Magyar Államkincstár” szöveg lép.

(3) Az R. 5. § (3) bekezdésében az „az államháztartásért felelős miniszternek” szövegrészek helyébe az „a Magyar Államkincstárnak” szöveg lép.

(4) Az R. 8. § (3) és (4) bekezdésében az „államháztartásért felelős miniszternek.” szövegrész helyébe az „államháztartásért felelős miniszternek és a Magyar Államkincstárnak.” szöveg lép.

(5) Az R. 10. §-ban az „az államháztartásért felelős miniszter” szövegrész helyébe az „az államháztartásért felelős miniszter és a Magyar Államkincstár” szöveg lép.

13. § Hatályát veszti az R. 8. § (1) bekezdésében az „az 5. § (4) bekezdése szerint” szövegrész.

14. § E rendelet a kihirdetését követő huszonegyedik napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

15. § A 8. § a hivatalosan támogatott exporthitelek terén bizonyos iránymutatások alkalmazásáról, valamint a 2001/76 és a 2001/77/EK tanácsi határozat hatályon kívül helyezéséről szóló 2011. november 16-i 1233/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben foglalt előírások végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

1. melléklet a 16/2012. (VI. 28.) NGM rendelethez

1. táblázat
Negyedéves egyeztetés az Eximbank Zrt. által a központi költségvetés terhére vállalt és beváltott garanciák és megtérülések költségvetési elszámolásának ellenőrzéséhez

….. év …… negyedévben beváltott garanciák és megtérülések költségvetési elszámolások pénzügyi kimutatása

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

1.

Szerző-
dés azono-
sító

Garancia típusa

Ország

Bank

Ügyfél

Kedvez-
ménye-
zett

Eximbank Zrt.

Magyar Államkincstár

Eltérés
(devizá-
ban)

Eltérés
(Ft)

Eltérés
oka, magya-
rázata

Költség-
vetési lehívá-
sok/ befize-
tések érték-
napja

Deviza-
nem

Összeg (devizá-
ban)

Alkal-
mazott árfolyam

Összeg
(Ft)

Költség-
vetési lehívá-
sok/ befize-
tések érték-
napja

Deviza-
nem

Összeg (devizá-
ban)

Alkal-
mazott
árfolyam

Összeg
(Ft)

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

Összesen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dátum: ………………………….
Készítette: ……………………….

................................................

......................................................

Cégszerű aláírás

Cégszerű aláírás

Eximbank Zrt.

Magyar Államkincstár

2. táblázat
Negyedéves egyeztetés a Mehib Zrt. által a központi költségvetés terhére vállalt nem piacképes biztosítások kárelszámolások és megtérülések költségvetési elszámolásának ellenőrzéséhez

….. év …… negyedévben lehívott kárelszámolások és megtérülések költségvetési elszámolások pénzügyi kimutatása

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

1.

Kötvény-
szám

Ügyfél

Ország

Ügylet

Költség-
vetési lehívások/ befize-
tések jogcíme

Mehib Zrt.

Magyar Államkincstár

Eltérés
(devizá-
ban)

Eltérés
(Ft)

Eltérés oka, magya-
rázata

Költség-
vetési lehívások/ befize-
tések érték-
napja

Deviza-
nem

Összeg (devizá-
ban)

Alkal-
mazott árfolyam

Összeg
(Ft)

Költség-
vetési lehívások/ befize-
tések érték-
napja

Deviza-
nem

Összeg (devizá-
ban)

Alkal-
mazott
árfolyam

Összeg
(Ft)

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Összesen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dátum: ………………………….
Készítette: ……………………….

................................................

......................................................

Cégszerű aláírás

Cégszerű aláírás

MEHIB Zrt.

Magyar Államkincstár

2. melléklet a 16/2012. (VI. 28.) NGM rendelethez

1. táblázat
Az Eximbank Zrt. ellenőrzési listája hitelfedezeti garanciák beváltásának előrejelzésekor

 

A

B

C

1.

Hivatkozás*

Feltétel

Feltétel teljesült
Igen

2.

A ………….. nyilvántartású számú költségvetési hátterű garancia kibocsátásakor az alábbi nyilatkozatok álltak az Eximbank rendelkezésére valamint teljesültek az alábbi feltételek:

3.

KR 11/A. § (6)

A megbízó vagy az exportőr által cégszerűen aláírt és kitöltött környezetvédelmi nyilatkozat és adatlap, vagy környezeti hatástanulmány

 

4.

KR 11/A. § (6)

A megbízó vagy az exportőr által cégszerűen aláírt és kitöltött korrupció ellenes nyilatkozat

 

5.

KR 11/A. (12)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, vagy területi szerve által kibocsátott magyar származási bizonyítvány

 

6.

KR 11/A. (10)

Jogszabályban meghatározott kötelező minimális magyar hányad megléte

 

7.

Gt 29. §

A megbízó vagy az exportőr nevében aláíró személyek cégjegyzési, képviseleti jogosultságának megléte

 

8.

 

Esedékes garancia díj megfizetésre került

 

9.

Eximbank nyilatkozata:

10.

KR 11/A. § (1)

A költségvetési hátterű garancia nem mezőgazdasági termékek, és nem katonai berendezések exportjához került igénybevételre

 

11.

 

A garancia kibocsátásakor a megbízó vagy az exportőr nem állt csőd-, felszámolási eljárás, vagy végelszámolás alatt

 

12.

KR 11/A. § (2)–(3)

A garancia kibocsátásának alapjául szolgáló hitelszerződés visszafizetési határideje legalább 2, de maximum 5 év, vagy az OECD Megállapodásban meghatározott kivételes esetekre meghatározott idő

 

13.

KR 11/A. § (1)

A garancia kibocsátásának alapjául szolgáló hitelszerződés szerint a tőke összegét egyenlő részletekben, a tőkét és kamatot legalább hat hónapos gyakorisággal vállalta az adós megfizetni, úgy, hogy az első törlesztőrészlet a hitel kezdőnapjától számított hat hónap elteltével esedékes.

 

14.

KR 11/A. § (2)–(3)

A garanciavállalás legfeljebb a hitel összegének 95%-áig terjed

 

15.

KR 11/A. § (2)–(3)

A garancia kibocsátásának alapjául szolgáló hitelszerződés legfeljebb a finanszírozott exportszerződés 85%-áig és a finanszírozható helyi költség mértékéig nyújt finanszírozást

 

16.

KR 11/A. § (1)

Amennyiben a hitelt az Eximbank refinanszírozza, a garancia kibocsátásának alapjául szolgáló hitelszerződés minimum CIRR kamatozású

 

17.

KR.11/A. § (1)

A garanciadíj az OECD Megállapodás garancia kibocsátásának időpontjában hatályos rendelkezése szerint került kikötésre

 

* Gt = A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény
Tv = A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi XLII. törvény
KR = A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság kamatkiegyenlítési rendszeréről szóló 85/1998. (V. 6.) Korm. rendelet
Dátum: ………………………………
Készítette: …………………………..
….………………………………….
Cégszerű aláírás
2. táblázat
Az Eximbank Zrt. ellenőrzési listája egyéb export célú garanciák beváltásának előrejelzésekor

 

A

B

C

1.

Hivatkozás*

Feltétel

Feltétel teljesült
Igen

2.

A ………….. nyilvántartású számú egyéb export célú költségvetési hátterű garancia kibocsátásakor az alábbi nyilatkozatok

3.

Gt 29. §

A megbízó vagy exportőr nevében aláíró személyek cégjegyzési, képviseleti jogosultságának megléte

 

4.

 

Esedékes garancia díj megfizetésre került

 

5.

Eximbank nyilatkozata:

6.

 

A garancia megbízója vagy az exportőr nincs nehéz pénzügyi helyzetben

 

7.

 

A garanciavállalás terjedelme a garancia nyújtásának időpontjában megfelelően mérhető, azaz a garanciavállalás meghatározott ügyletehez kapcsolódik, maximális összegre vonatkozik és időben korlátozott

 

8.

 

A garanciavállalás legfeljebb a külkereskedelmi szerződés értékének 80%-át fedezi

 

9.

 

A garanciadíj a közösségi állami támogatási szabályokkal összeegyeztethető módon került megállapításra

 

* Gt = A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény
Dátum: ………………………………
Készítette: …………………………..
….………………………………….
Cégszerű aláírás
3. táblázat
Az Eximbank Zrt. ellenőrzési listája hitelfedezeti garanciák beváltása esetén

 

A

B

C

1.

Hivatkozás*

Feltétel

Feltétel teljesült
Igen

2.

A ………….. nyilvántartású számú költségvetési hátterű hitelfedezeti garancia kibocsátásakor az alábbi nyilatkozatok álltak az Eximbank rendelkezésére

3.

KR 11/A. § (6)

A megbízó vagy az exportőr által cégszerűen aláírt és kitöltött környezetvédelmi nyilatkozat és adatlap vagy környezeti hatástanulmány

 

4.

KR 11/A. § (6)

A megbízó vagy az exportőr által cégszerűen aláírt és kitöltött korrupció ellenes nyilatkozat

 

5.

KR 11/A. (12)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, vagy területi szerve által kibocsátott magyar származási bizonyítvány

 

6.

KR 11/A. (10)

Jogszabályban meghatározott kötelező minimális magyar hányad megléte

 

7.

Gt 29. §

A megbízó vagy az exportőr nevében aláíró személy cégjegyzési, képviseleti jogosultságának megléte

 

8.

 

Esedékes garancia díj megfizetésre került

 

9.

Eximbank nyilatkozata

10.

KR 11/A. § (1)

A költségvetési hátterű garancia nem mezőgazdasági termékek, ill. katonai berendezések exportjához került igénybevételre

 

11.

 

A garancia kibocsátásakor a megbízó vagy az exportőr nem állt csőd-, felszámolási eljárás, vagy végelszámolás alatt

 

12.

KR 11/A. § (2)–(3)

A garancia kibocsátásának alapjául szolgáló hitelszerződés visszafizetési határideje legalább 2, de maximum 5 év, vagy az OECD Megállapodásban meghatározott kivételes esetekre meghatározott idő

 

13.

KR. 11/A. § (1)

A garancia kibocsátásának a alapjául szolgáló hitelszerződés szerint a tőke t összegét egyenlő részletekben, a tőkét és a kamatot legalább hat hónapos gyakorisággal vállalta az adós visszafizetni, úgy, az első törlesztőrészlet a hitel kezdőnapjától számított hat hónap elteltével esedékes

 

14.

KR 11/A. § (2)–(3)

A garanciavállalás legfeljebb a hitel összegének 95%-áig terjed

 

15.

KR 11/A. § (2)–(3)

A garancia kibocsátásának alapjául szolgáló hitelszerződés legfeljebb a finanszírozott exportszerződés 85%-áig és a finanszírozható helyi költség mértékéig nyújt finanszírozást

 

16.

KR 11/A. § (1)

Amennyiben a hitelt az Eximbank refinanszírozza, a garancia kibocsátásának alapjául szolgáló hitelszerződés minimum CIRR kamatozású

 

17.

KR 11/A. § (1) és (5)

A garanciadíj az OECD Megállapodás garancia kibocsátásának időpontjában hatályos rendelkezése szerint került kikötésre

 

18.

 

A kedvezményezett megvizsgálta a jogszabályban a kötelezett részére előírt hitelcél teljesítését, az exportügylethez kapcsolódó szerződések és egyéb dokumentációk vizsgálata megtörtént

 

19.

 

A garancia lehívása formailag megfelelt a garancianyilatkozatban foglalt lehívási feltételeknek

 

* Gt = A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény
KR = A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság kamatkiegyenlítési rendszeréről szóló 85/1998. (V. 6.) Korm. rendelet
Dátum: ………………………………
Készítette: …………………………..

….………………………………….

.......................................................

Cégszerű aláírás

FB elnökének aláírása

4. táblázat
Az Eximbank Zrt. ellenőrzési listája egyéb export célú garanciák beváltása esetén

 

A

B

C

1.

Hivatkozás*

Feltétel

Feltétel teljesült
Igen

2.

A ………….. nyilvántartású számú költségvetési hátterű egyéb export célú hitelfedezeti garancia kibocsátásakor az alábbi nyilatkozatok álltak az Eximbank rendelkezésére

3.

Gt 29. §

A megbízó vagy az exportőr nevében aláíró személyek cégjegyzési, képviseleti jogosultságának megléte

 

4.

 

Esedékes garancia díj megfizetésre került

 

5.

Eximbank nyilatkozata

6.

 

A garancia megbízója vagy az exportőr nincs nehéz pénzügyi helyzetben

 

7.

 

A garanciavállalás terjedelme a garancia nyújtásának időpontjában megfelelően mérhető, azaz a garanciavállalás meghatározott ügyletehez kapcsolódik, maximális összegre vonatkozik és időben korlátozott

 

8.

 

A garanciavállalás legfeljebb a külkereskedelmi szerződés 80%-át fedezi

 

9.

 

A garanciadíj a közösségi állami támogatási szabályokkal összeegyeztethető módon került megállapításra

 

10.

 

Az exportügylethez kapcsolódó szerződések és egyéb dokumentációk vizsgálata megtörtént

 

11.

 

A garancia lehívása formailag megfelelt a garancianyilatkozatban foglalt lehívási feltételeknek

 

* Gt = A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény
Dátum: ………………………………
Készítette: …………………………..

….………………………………….

.......................................................

Cégszerű aláírás

FB elnökének aláírása

3. melléklet a 16/2012. (VI. 28.) NGM rendelethez

1. táblázat
A MEHIB Zrt.-hez bejelentett kárügyek biztosítási fedezetét igazoló dokumentumok ellenőrzési listája egyedi ügyletek esetén

 

A

B

C

1.

Hivatkozás*

Dokumentum

Rendelkezésre áll
Igen

2.

A ……….. kötvényszámú egyedi ügyletre vonatkozó költségvetési hátterű biztosítási fedezetét igazoló dokumentumok

3.

KR 16. § (2)
ÁSZF VIII. 1.

Szabályosan kitöltött és aláírt kárigény-bejelentő nyomtatvány

 

4.

KR 9. §

Biztosítási kötvény

 

5.

ÁSZF X. 5.

Folyósítás- / kiszállítás-bejelentések, illetve követelésvásárlások fedezetbevételét igazoló dokumentum

 

6.

ÁSZF III. 3.

A biztosítási díj megfizetését igazoló dokumentum

 

* ÁSZF = Általános Szerződéses Feltételek
KR = A Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság által a központi költségvetés terhére, a Kormány készfizető kezessége mellett vállalható nem piacképes kockázatú biztosítások feltételeiről szóló 312/2001. (XII. 28.) Korm. rendelet
Dátum: ………………………………
Készítette: …………………………..
….………………………………….
Cégszerű aláírás
2. táblázat
A MEHIB Zrt.-hez bejelentett kárügyek biztosítási fedezetét igazoló dokumentumok ellenőrzési listája forgalmi típusú ügyletek esetén

 

A

B

C

1.

Hivatkozás*

Dokumentum

Rendelkezésre áll
Igen

2.

A ………… számú forgalmi típusú kötvény költségvetési hátterű biztosítási fedezetét igazoló dokumentumok

3.

KR 16.§ (2)
ÁSZF X.1.

Szabályosan kitöltött és aláírt kárigény-bejelentő nyomtatvány

 

4.

ÁSZF IV.
VI. 1., 2.,
IX. 1.
X. 1., 3.

A hitellimit érvényességét igazoló dokumentum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

A lejelentett forgalom fedezetbevételét igazoló dokumentum

 

6.

ÁSZF IV.5.
V.1.

A biztosítási díj megfizetését igazoló dokumentum

 

* ÁSZF = Általános Szerződéses Feltételek
KR = A Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság által a központi költségvetés terhére, a Kormány készfizető kezessége mellett vállalható nem piacképes kockázatú biztosítások feltételeiről szóló 312/2001. (XII. 28.) Korm. rendelet
Dátum: ………………………………
Készítette: …………………………..
….………………………………….
Cégszerű aláírás
3. táblázat
A MEHIB Zrt. ellenőrzési listája a kárfizetés összegének költségvetésből történő lehívásához közép- és hosszú lejáratú ügyletek esetén

 

A

B

C

1.

Hivatkozás*

Feltétel

Feltétel teljesült
Igen

2.

A ……… kötvényszámú közép- és hosszú lejáratú ügylet biztosíthatósági feltételeinek fennállása

3.

KR 6. § (1) a)

A kockázat nem-piacképesnek minősül

 

4.

KR 6. (1) b)

A külkereskedelmi szerződéshez kapcsolódó exporthitelnyújtás tartalmilag megfelelt az OECD Megállapodásban foglaltaknak

 

5.

KR 6. § (1) d)

A megbízó által cégszerűen aláírt és kitöltött környezetvédelmi nyilatkozat és adatlap, vagy környezeti hatástanulmány

 

6.

KR 6. § (1) c)

A megbízó által cégszerűen aláírt és kitöltött korrupció ellenes nyilatkozat

 

7.

KR 6. § (1) e)

A fenntartható hitelezés elveivel való összhangra vonatkozó nyilatkozat

 

8.

KR 7. § (7)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, vagy területi szerve által kibocsátott magyar származási bizonyítvány

 

9.

KR 7. § és 20. § (8)

Jogszabályban, biztosítási kötvényben meghatározott kötelező minimális magyar hányad megléte, helyi költség

 

10.

KR 11. §

Felszámított biztosítási díj megfelel a jogszabályok és OECD Megállapodás által előírtaknak

 

11.

 

A kötvény kibocsátásakor a megbízó nem állt csőd-, felszámolási eljárás, vagy végelszámolás alatt

 

12.

Kockázatviselés feltételeinek fennállása

13.

KR 9. §

A biztosítási díj megfizetésre került

 

14.

KR 9. §

A kötvény, biztosítási ajánlat, (ígérvény) megvan

 

15.

Biztosítási esemény vizsgálata

16.

KR 5. §
ÁSZF IV.

A biztosítási esemény bekövetkezett

 

17.

KR 5. §
ÁSZF IV.

Fizetési késedelem

 

18.

KR 5. §
ÁSZF IV.

Fizetésképtelenség

 

19.

KR 5. §
ÁSZF IV.

Egyéb biztosítási esemény

 

20.

Exportügylethez kapcsolódó szerződések és egyéb dokumentációk vizsgálata megtörtént

21.

KR 9. §

Biztosított teljesítése megtörtént

 

22.

Követelés adós általi elismerése megtörtént/ a követelés nem vitatott

 

23.

Biztosított kötelezettségeinek teljesítése

 

24.

KR 20. § (1)
ÁSZF X. 2., 5., 10. és 12.

A tájékoztatási, jelentési, adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése

 

25.

KR 20. § (2)
ÁSZF X. 6.

A kárenyhítési kötelezettség teljesítése

 

26.

KR 20. § (3)–(5)
ÁSZF X. 8.

Az átruházási kötelezettség teljesítése

 

27.

KR 20. §
ÁSZF X.

Egyéb biztosítotti kötelezettségek teljesítése

 

28.

Mentesülési okok vizsgálata

29.

KR. 17. §
ÁSZF XI.

A biztosított szerződéses kötelezettségeinek nem teljesítése

 

30.

KR 17. §
ÁSZF XI.

Felek közötti jogvita

 

31.

KR 17. §
ÁSZF XI.

Egyéb mentesülési okok

 

32.

Kizárási okok vizsgálata

33.

KR 4. § (3)
ÁSZF II. 2.

Nem szerződés szerinti teljesítésből eredő kár

 

34.

KR 4. § (3)
ÁSZF II. 2.

Olyan károk, melyek más biztosítási szerződéssel biztosítottak, biztosíthatók

 

35.

KR 4. § (3)
ÁSZF II. 2.

Egyéb kizárási okok

 

36.

Egyéb szempontok

37.

ÁSZF IX. 2.

Kárfizetést csökkentő tételek

 

38.

KR 15. § (2)
ÁSZF IX. 3.

A kárfizetési türelmi idő letelte miatt a biztosító fizetési kötelezettsége beállt

 

39.

Gt 29. §

A biztosított nevében aláíró személy cégjegyzési, képviseleti jogosultságának megléte

 

* ÁSZF= Általános Szerződéses Feltételek
Gt = A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény
KR = A Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság által a központi költségvetés terhére, a Kormány készfizető kezessége mellett vállalható nem piacképes kockázatú biztosítások feltételeiről szóló 312/2001. (XII. 28.) Korm. rendelet
Dátum: ………………………………
Készítette: …………………………..

….………………………………….

.......................................................

Cégszerű aláírás

FB elnökének aláírása

4. táblázat
A MEHIB Zrt. ellenőrzési listája a kárfizetés összegének költségvetésből történő lehívásához forgalmi típusú ügyleteknél

 

A

B

C

1.

Hivatkozás

Feltétel

Feltétel teljesült
Igen

2.

A ……….. kötvényszámú forgalmi típusú ügylet biztosíthatósága feltételeinek fennállása

3.

KR 6. § (1) a)

A kockázat nem-piacképesnek minősül

 

4.

KR 6. § (1) d)

A megbízó által cégszerűen aláírt és kitöltött környezetvédelmi nyilatkozat és adatlap, vagy környezeti hatástanulmány

 

5.

KR 6. § (1) c)

A megbízó által cégszerűen aláírt és kitöltött korrupció ellenes nyilatkozat

 

6.

KR 6. § (1) e)

A fenntartható hitelezés elveivel való összhang

 

7.

KR 7. § és 20. § (8)

Jogszabályban, biztosítási kötvényben meghatározott kötelező minimális magyar hányad megléte, helyi költség,

 

8.

KR 8. § (2) b

KKV módozat esetén az ügylet a KKV törvény meghatározásának megfelel

 

9.

 

A kötvény kibocsátásakor a megbízó nem állt csőd-, felszámolási eljárás, vagy végelszámolás alatt

 

10.

Kockázatviselés feltételeinek fennállása

11.

KR 9. §

A biztosítási díj megfizetésre került

 

12.

KR 9. §

A kötvény, biztosítási ajánlat megvan

 

13.

ÁSZF VI.

Érvényes hitellimittel rendelkezik

 

14.

Biztosítási esemény vizsgálata

15.

KR 5. §
ÁSZF II.

A biztosítási esemény bekövetkezett

 

16.

KR 5. §
ÁSZF II.

Nemfizetés

 

17.

KR 5. §
ÁSZF II.

Fizetésképtelenség

 

18.

KR 5. §
ÁSZF II.

Egyéb biztosítási esemény

 

19.

Exportügylethez kapcsolódó szerződés és egyéb dokumentáció vizsgálata megtörtént

 

20.

KR 9. §

Biztosított teljesítése megtörtént

 

21.

Követelés adós általi elismerése megtörtént/ a követelés nem vitatott

22.

Biztosított kötelezettségeinek teljesítése

23.

KR 20. § (1)
ÁSZF IX. 1., 2., 4., 5. és 12.

A tájékoztatási, jelentési, adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése

 

24.

KR 20. § (2)
ÁSZF IX. 18.

A kárenyhítési kötelezettség teljesítése

 

25.

KR 20. § (3)–(5)
ÁSZF IX. 6.

Az átruházási kötelezettség teljesítése

 

26.

KR 20.§
ÁSZF IX.

Egyéb biztosítotti kötelezettségek teljesítése

 

27.

Mentesülési okok vizsgálata

28.

KR 17. §
ÁSZF XI. 1.2

A biztosított szerződéses kötelezettségeinek nemteljesítése

 

29.

KR 17. §
ÁSZF XI. 1.6

Rászállítás

 

30.

KR 17.§
ÁSZF XI.

Egyéb mentesülési okok

 

31.

Kizárási okok vizsgálata

32.

KR 4. § (3)
ÁSZF XII. 4.

Nem szerződés szerinti teljesítésből eredő kár

 

33.

KR 4. § (3)
ÁSZF XII. 6.

Az adósra vonatkozóan nem rendelkezett érvényes hitellimittel

 

34.

KR 4. § (3)
ÁSZF XII.

Egyéb kizárási okok

 

35.

Egyéb szempontok

36.

ÁSZF X. 6.3.

Kárfizetést csökkentő tételek

 

37.

KR 15.§ (2)
ÁSZF X. 4.

Az árfizetési türelmi idő letelte miatt a biztosító fizetési kötelezettsége beállt

 

38.

Gt 29. §

A biztosított nevében aláíró személy cégjegyzési, képviseleti jogosultságának megléte

 

* ÁSZF= Általános Szerződéses Feltételek
Gt = A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény
KR = A Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság által a központi költségvetés terhére, a Kormány készfizető kezessége mellett vállalható nem piacképes kockázatú biztosítások feltételeiről szóló 312/2001. (XII. 28.) Korm. rendelet
Dátum: ………………………………
Készítette: …………………………..

….………………………………….

.......................................................

Cégszerű aláírás

FB elnökének aláírása

1

A rendelet a 14. § alapján hatályát vesztette 2012. július 20. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére